Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

07.07.2022

На Чернігівщині з річки дістали два російські танки T-72, потоплені там ще на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. В одному танку були тіла трьох окупантів, в іншому – двох.

23:23
З полону окупантів звільнили сина голови Запорізької райдержадміністрації Олега Буряка – 16-річного Владислава. Його викрали на російському блокпосту у Василівці 8 квітня.

23:03
Зеленський у вечірньому відеозверненні:
- головна тема сьогодні у нашій країні – британська;
- Київ відвідали сенатори-республіканці США, говорили про Донбас та південь;
– українські воїни встановили прапор на Зміїному, нехай кожен російський капітан корабля чи літака бачить його та знає – нашу державу не зламати.

22:51
Путін сьогодні вкотре звинуватив такий собі "колективний Захід" у розв'язаній ним самим війні проти України і вибухнув новими погрозами, заявивши, що Росія ще нібито "нічого не починала всерйоз".
Подоляк відповів: "Немає жодного плану "колективного Заходу". Лише конкретна z-армія увійшла до суверенної України, обстрілює міста та вбиває мирних громадян. Все інше – примітивна пропаганда. Тому мантра пана Путіна про "війну до останнього українця" – ще один доказ продуманого російського геноциду".

22:35
Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив, що, на його думку, немає ризику різкої зміни політики щодо підтримки України, тому що він "прагнув протягом усього цього процесу досягти міжпартійного консенсусу" щодо військової допомоги.
Уоллес також не став виключати можливість того, що він балотуватиметься на посаду прем'єр-міністра замість Бориса Джонсона.

21:44
Кулеба розповів, що після скасування безвізового режиму з країною-агресором РФ жоден росіянин не намагався отримати візу для в'їзду до України.
"Це насправді історичний момент, який демонструє, до якого рівня агресія Путіна довела стосунки не між нашими державами, а між нашими народами. Ну, і справжнє ставлення росіян до України це теж підтверджує", - вважає Кулеба.
 
21:16
Кулеба впевнений, що після відставки Джонсона з посади прем'єра Британія продовжить допомагати Україні.
Він також розповів про сьогоднішню розмову Джонсона з Зеленським: "Вони, до речі, обговорили дуже конкретні речі, що Британія робитиме в цей час, яку конкретно підтримку зможе надати. Тобто, попри цю внутрішньополітичну турбулентність, Джонсон залишається сфокусований на практичній підтримці України у цей час", – сказав Кулеба.

20:56
Система протиповітряної оборони Києва поповнюється та зміцнюється. Це можна бачити за кількістю збитих ракет та авіації окупанта, заявив в ефірі телеканалу Київ голова Київської міської військової адміністрації Микола Жирнов.

20:41
Білорусів запитали про підтримку воєнних дй РФ в Україні:
35% - безумовно не підтримують;
8% – найімовірніше, що не підтримують;
14% - безумовно підтримують;
19% – найімовірніше, що підтримують;
23% - важко відповісти.
Лише 5% опитаних в інтернеті білорусів вважають, що їхня армія має вступити у війну в Україні на боці Росії (опитування Chatham House).

20:15
У Силах спеціальних операцій (ССО) розповіли деталі операції з висадки українських військових на острів Зміїний та встановлення на ньому прапора України.

19:52
Оновлення щодо обстрілу Харкова. Попередньо – п'ять поранених та троє загиблих.

19:27
Українські військові успішно відбили штурмові дії окупантів на Слобожанському, Слов'янському та Краматорському напрямках. Про це повідомляється у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

19:27
Генштаб ЗСУ спростував заяву Міноборони Росії про те, що на звільненому від окупантів острові Зміїний сьогодні нібито загинули українські військовослужбовці внаслідок завданого армією РФ ракетного удару.

19:00
Окупанти завдали ударів по одному з районів Харкова, попередньо – реактивними системами залпового вогню. Відомо про трьох поранених. У місцевих пабліках повідомляють, що у Харкові після раптового обстрілу почалася пожежа. Сигналів повітряної тривоги у місті не було.

18:25
Військова контррозвідка СБУ опублікувала відео знищення українськими ударними безпілотниками російської техніки. Росіяни залишилися без двох танків Т-80, одного Т-72 та однієї БМП-2.

18:13
Начальник ГРУ Білорусі транслював пропаганду Росії, погрожував Польщі масованими ракетними ударами та вбивствами.

17:53
Зеленський зателефонував Джонсону. Каже, "ми в Україні із сумом сприйняли новину про відставку".

17:37
Група Беларускі Гаюн пише, що навчання армії Білорусі "продовжені як мінімум до 16 липня".

17:25
Окупанти "арештували" мера Куп’янська, заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, який називає Геннадія Мацегору зрадником. Останнього підозрюють в Україні в державній зраді.

17:01
До Залужного приїхав британський колега: тема візиту – як допомогти ЗСУ найближчими тижнями.

16:58
Зеленський зустрівся з американськими сенаторами Ліндсі Гремом і Річардом Блюменталем і попросив їх підтримати рішення про надання Україні сучасних систем протиповітряної оборони.

16:45
У Миколаєві затримали чоловіка, який збирав для Росії інформацію про критичну інфраструктуру, оборонні об'єкти та місця дислокації Збройних Сил України. СБУ вважає, що він причетний до обстрілів Миколаєва 26-30 червня.

16:30
Зеленський назвав Джонсона "справжнім другом України" та висловив упевненість, що політика Великої Британії щодо України не зміниться, попри відставку глави уряду країни-союзниці. Він сказав CNN, що чекає на можливість поговорити з Джонсоном безпосередньо, щоб дізнатися більше про деталі його відставки.

16:09
Білорусь передала під повний контроль Росії військовий аеродром Зябрівка неподалік від Гомеля. Там розташовано ракетний дивізіон "Іскандер-М" і дивізіон С-400 "Тріумф" Збройних сил Російської Федерації.

15:37
Подоляк заявив, що деокупація Зміїного – це приклад, що чекає й на інші захоплені росіянами землі, питання лише в озброєнні.

15:34
Генеральний штаб Збройних Сил Україні підтвердив, що Росія взяла оперативну паузу після захоплення Лисичанська.

15:07
Внаслідок обстрілу Краматорська загинула одна людина, шість поранено.

14:58
Головне управління розвідки вважає, що Росія найближчим часом займатиметься встановленням контролю над рештою Луганської області, яку вона ще не захопила. Після цього вона може спробувати організувати наступ на Донеччину з Запорізької області.

14:53
Новини з альтернативної реальності: голова нелегітимної Держдуми РФ В'ячеслав Володін заявив, що "Джонсон стоїть за обстрілами Бєлгорода та Курська".

14:40
Джонсон оголосив про відставку та запевнив, що Британія не покине Україну.

14:21
Джонсон звертається до народу щодо відставки та кризи влади в країні.

14:04
Російські війська вдень у четвер, 7 липня, обстріляли центр Краматорська. За словами міського голови Олександра Гончаренка, є жертви.

13:04
Росія "добила" ракетою танкер у Чорному морі.

12:39
Турецька митниця ввечері 6 липня відпустила вантажне судно Жібек Жоли (Zhibek Zholy) із зерном, яке, за даними влади України, було вивезене із захопленого Росією порту Бердянська. Міністерство закордонних справ України викликало посла Туреччини Ягмура Ахмета Гульдере для пояснень.

12:38
Міноборони Німеччини відповіло "ні" на пропозицію віддати Україні 200 БТР Fuchs.

12:11
ГУР: Росіяни спалюють тіла у Херсоні, щоб приховати втрати.

11:54
На звільненому від російських окупантів острові Зміїний бійці Збройних Сил України встановили державний прапор.

11:53
Україна вже отримала від США та союзників дев'ять американських ракетних систем HIMARS та аналогічних комплексів, проте для серйозного контрнаступу потрібні ще десятки.

11:32
У Держспецзв'язку повідомили про нову кібератаку на державні організації України - їхнім працівникам почали розсилати небезпечні електронні листи із темою "Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері. Інформація щодо наявності вакансій та їхнього укомплектування".

10:18
На 1 липня російські війська контролюють близько 22% сільськогосподарських угідь України. Про це свідчать супутникові знімки NASA Harvest.

09:42
Російське керівництво, напевно, намагається підтримати повномасштабну війну проти України економічними заходами без формального оголошення загальної мобілізації. Про це повідомили у розвідці Великої Британії.

09:39
ООН провалила реакцію на війну Росії проти України, Організацію треба реформувати, заявила прем'єрка Нової Зеландії Джасінда Ардерн.

08:54
Росія хоче зібрати членів Ради Безпеки ООН і повторити пропаганду про нібито "нацизм" в Україні.
Кислиця назвав це "літнім загостренням агресивної мімікрії" фашистського режиму Путіна.

08:54
Росіяни вдарили ракетами по Зміїному: суттєво пошкоджено причал.

08:22
Російські окупанти розпочали примусову мобілізацію місцевих жителів в окупованих Сєвєродонецьку та Лисичанську. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

08:09
Агентство ВВС опублікувало в Telegram карту ударів ЗСУ по тилах армії Росії з 28 червня до 6 липня.

07:39
У районі селища Добрянка Херсонської області ЗСУ майже повністю знищили ДРГ та відбили штурм російських військ.

07:38
Російські окупанти намагаються встановити повний контроль над територією Луганської області та подолати опір ЗСУ. Про це повідомили у ранковому зведенні Генштабу 7 липня.

06:51
Російські війська змінили тактику у війні проти України, яка допомагає їм повільно просуватися вперед. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

06:51
Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що переговори з Росією сьогодні тривають лише з гуманітарних питань та обміну полоненими.

04:57
Українські війська продовжують створювати умови для контрнаступу на Херсон – ISW

03:37
Підтверджені втрати російських окупантів за добу, 6 липня, на південному напрямку склали: 38 військових, танк Т-62, два мінометні комплекси 120 калібру "Сані", дві одиниці броньованої та чотири автомобільної техніки.
Знищено три склади боєприпасів у Миколаївській області та один склад паливно-мастильних матеріалів у Херсоні.

03:20
Херсонська область:
Вранці 6 липня в районі Добрянки ворожа диверсійно-розвідувальна група до 10 осіб зробила спробу пройти до тилу підрозділів ЗСУ. У результаті окупанти втратили п'ятьох убитими, одного пораненим і змушені були відступити.
У другій половині дня росіяни силами стрілецького взводу зробили спробу штурмових дій у напрямку Миролюбівки, поблизу Добрянки – успіху не мали, відступили.

02:55
Ввечері, під час повітряного бою, винищувач противника здійснив пуски двох крилатих ракет "повітря-повітря" по літаках ЗСУ. Наші літаки не постраждали, повідомили в ОК "Південь".

02:00
Росіяни обстріляли Торецьк. Ракети влучили у житлові будинки, вбили сім'ю з трьох осіб.

00:44
У тимчасово окупованому Сєвєродонецьку заявили про себе партизани – у місті з'явилися листівки-послання до російських окупантів.

00:10
Bayraktar TB2, на придбання якого в Литві зібрали 6 млн євро, вже відправили до України.
Тисячі литовців зібралися на авіабазі, щоб побачити відправлення безпілотника до України та "побажати" йому успіхів у війні.

00:00
Луганщина повністю не окупована. Продовжуються бої на околицях області, росіяни продовжують зазнавати втрат, заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live