Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

06.07.2022

22:52
Зеленський повідомив, що українські сили зараз просуваються на кількох тактичних напрямках, зокрема і на півдні – у Херсонській та Запорізькій областях. Він наголосив, що вже відчуваються результати роботи західної далекобійної артилерії, і на окупантів чекають тільки ще більші втрати.

22:42
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та держсекретар США Ентоні Блінкен скоординували кроки щодо прискорення постачання важкого озброєння зі США та інших країн-партнерів.

22:32
Звільнений із полону російських окупантів боєць полку "Азов" розповів про те, як ставилися до українських військовослужбовців у реабілітаційному центрі у тимчасово окупованому Донецьку, про допити у полоні та провокаційні питання пропагандистських ЗМІ.

22:08
Окупанти у Сєвєродонецьку намагаються відновити діяльність сфери освіти та ЖКГ, проте фахівців у місті майже не залишилося, і найближчими місяцями життя там буде "на печерному рівні", заявив голова військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька Олександр Стрюк.

20:24
Зеленський сказав, що в Україні вже ніхто не розраховує на отримання бойових літаків від союзників, однак очікується постачання потужних систем протиповітряної оборони, щоб убезпечити небо від ракетних ударів РФ і щоб жінки з дітьми могли повернутися додому.
Президент наголосив, що Україна вже має відповідне підтвердження: "Поки що теоретично, але розраховуємо на прибуття в Україну потужних air defense systems".

19:58
Кулеба сумнівається у найближчому прориві у переговорах щодо розблокування експорту зерна. За його словами, "ми за кілька кроків від угоди, але вони найскладніші".
Раніше Ердоган говорив, що угоди з РФ щодо зернових коридорів нібито може бути досягнуто протягом тижня або 10 днів. Кулеба ж вважає, що росіяни "не хочуть знімати цю мертву хватку з нашої економіки, тому й затягують із цим".

19:43
Російські окупанти наступали на Харківському, Слов'янському та Бахмутському напрямках. Скрізь штурмові дії успішно відбито бійцями ЗСУ. Про це повідомляється у вечірньому зведенні Генштабу.

18:53
У російських окупантів стаються істерики від кількості вбитих і поранених товаришів по службі, а дії ЗСУ викликають у них нервові зриви і бажання лікуватися. Про це у радіоперехопленні СБУ говорить росіянин, який дислокується на Херсонщині.

18:26
Зеленський запевнив, що у нього немає жодних непорозумінь із Генштабом ЗСУ.

17:54
На Тернопільщині підприємства та організації мають зупиняти роботу під час повітряної тривоги. Таке рішення ухвалила Рада оборони регіону, заявив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

17:54
Норвегія дозволила доставити товари до російського селища Баренцбург на Шпіцбергені. Про це заявила представниця норвезького МЗС Ані Хавардсдаттер, повідомляє NRK.

17:48
Єрмак не згоден із "конструкцією" верховного комісара ООН з прав людини, яка заявила, що українські захисники "не повністю дотримувалися міжнародного гуманітарного права у східних частинах країни".
"Тому конструкція "обидві сторони вчиняють злочини, тільки друга – менше" просто неприйнятна", – написав глава ОП.

17:19
Bayraktar TB2 Vanagas, на придбання якого в Литві зібрали 6 млн євро, вже "дуже скоро" буде в Україні, написав міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.
"Vanagas" ("Яструб") - Байрактар для України від Литви

16:24
Генштаб попереджає: Росія запустила фейк про нібито знищення американських ракетних систем HIMARS.
Російські повідомлення не відповідають дійсності, HIMARS б'ють по головних цілях армії РФ, запевнили у ГШ.

16:18
Гелікоптер і літак, що належать сім'ї нардепа Віктора Медведчука, який перебуває під слідством, передані ЗСУ.

15:55
Залужний:
- скасовано порядок, за яким військовозобов'язані мали отримувати дозволи від військкоматів для виїзду з областей проживання;
- після доопрацювання та змін у законодавчій базі буде оновлений документ.

15:40
Росія після повідомлення про доставлення на Зміїний українського прапору спробувала провести авіарозвідку над островом.

15:15
Британія посилить ротою танків Challenger військове угруповання НАТО у Польщі відповідно до посилення курсу Альянсу на стримування Росії.

14:51
Блінкен домагатиметься тиску G20 на Росію, щоб розблокувати у Чорному морі торгові шляхи.

14:50
Зеленський доручив Генштабу скасувати порядок про видачу дозволів призовникам, військовозобов'язаним та резервістам для виїзду з області проживання.

14:30
Прем'єр-міністр Ірландії Мікхол Мартін приїхав з візитом до України та побував у звільненій від російської окупації Бородянці.

14:27
Сувенірна крамниця Білого дому випустила колекційну монету, яку присвятила захисникам Зміїного, йдеться на сайті Білого дому.
Монета коштує $100, її безкоштовно доставляють до України та мешканцям країн НАТО.

13:51
Обраний до Ради від Маріуполя нардеп та олігарх Вадим Новинський написав заяву про відмову від депутатського мандату через війну.

13:40
Лисичанськ спалений, у місті зруйновано мости, будинки та торговельні центри.

13:06
Завод Фрегат із виробництва вторинного свинцю у Московській області призупинив роботу. Про це повідомили російські ЗМІ, інформацію підтвердили працівники підприємства.
Причиною зупинки стала відсутність ліцензії на експорт свинцю.

13:03
СБУ повідомила про підозру керівнику одного з найбільших державних агрохолдингів Луганської області – за даними слідства, він передав терористичному угрупованню "ЛНР" майновий комплекс і продукцію підприємства, зокрема урожай зернових.

12:36
Віталій Кім про південь:
- армія РФ не знає точно, де що є, де просування, найчастіше для них це сюрприз;
- лінія фронту від Миколаєва - за 30 км, ударних угруповань немає, робота російської артилерії майже неможлива;
- Миколаїв - прифронтове місто, але не пріоритет для РФ.

12:18
Віталій Кім про людей в окупації на півдні: "Ніхто тут не любить росіян. Зляться, чому ЗСУ так довго йдуть".

12:04
Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що на сьогоднішній день близько мільйона українців отримують бойовий чи військовий досвід. Про це він написав у Twitter.

11:49
СБУ запобігла витоку даних щодо оборони Києва та затримала зрадницю, яка "здавала" окупантам українських захисників у Ворзелі.

11:30
В Угорщині нове пояснення відмови від допомоги Україні зброєю: "Росія може вдарити по угорцях Закарпаття".

11:28
Прем'єр Ірландії Мікхол Мартін прибув до Києва, вже відвідав Бородянку, побачив руйнування, заподіяні російськими військами, та заявив, що потрібно притягти окупантів до відповідальності.
"Дух і рішучість українського народу надихнули всіх нас, і Ірландія надасть будь-яку підтримку на шляху України до повноправного членства в ЄС", - додав він. (Sky News)

11:25
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що відхід Збройних Сил України з Лисичанська має мінімізувати втрати у військах. Про це він повідомив в інтерв'ю виданню Bild.

11:24
Російські окупанти не можуть збудувати ефективні окупаційні адміністрації на захоплених територіях України через опір місцевого населення. Таку думку висловив позаштатний радник міністра оборони Олексій Копитько.

11:23
У Харкові внаслідок ракетного удару російських окупантів фактично знищено будівлю одного із вищих навчальних закладів. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

11:06
Угорщина впродовж найближчих кількох років не зможе знайти заміну нафті та газу з Росії. Таку думку в інтерв'ю CNN висловив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

10:32
"Ось такий ранок": відео, як ЗСУ вибили ще два склади у тилу російських окупантів.

09:54
Прем'єр Шрі-Ланки оголосив про банкрутство країни. Каже, що війна в Україні погіршила ситуацію.

09:48
Заступник голови Харківської облради має паспорт РФ і доступ до оборонної інформації, стверджує ДБР, не називаючи імен. Перед великою війною звідти вже був скандал.

09:36
ДБР стверджує, що заступник голови Харківської облради має російський паспорт, а також доступ до інформації про оборону області.

09:18
Генштаб не бачить, щоб армія Білорусі готувала ударні угруповання біля України.

09:14
Збройні Сили України знищили 150 російських окупантів минулої доби, загальні втрати РФ з моменту повномасштабного вторгнення в Україну становили 36 500 осіб убитими. Про це повідомили у пресслужбі Генерального штабу ЗСУ.

09:13
Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров не зустрічатимуться на саміті G20, який пройде в Індонезії. Про це на брифінгу повідомив представник Державного департаменту США Нед Прайс.

09:12
З Донецької області необхідно евакуювати 350 000 цивільних, щоб військові могли зосередитися на обороні регіону від наступу росіян. Про це у Краматорську заявив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко, передає AP.

08:34
Наступна велика битва. За тиждень росіяни просунулися на 5 км до Слов'янська, пише розвідка Британії.

07:59
Армія Росії атакувала на Слов'янському напрямі, але ЗСУ відбили штурм у Долини.

07:29
ЗСУ жорстко придушили спробу наступу росіян біля річки Інгулець на Херсонщині, повідомляє Генштаб.

07:12
Друзі Путіна в Німеччині хочуть запустити Північний потік-2, зняти санкції з РФ і "поговорити" з Кремлем.

06:30
Російське керівництво розглядає кілька сценаріїв розвитку війни проти України, проте орієнтується на ситуацію на фронті. Про це в інтерв'ю 24 каналу повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

05:19
Окупанти хочуть пройти поміж селами та атакувати Бахмут з півдня – ISW

04:48
Українські війська контратакували на південному заході від Донецька, звільнили село Солодке – ISW

04:12
Підтверджені втрати російських окупантів на Південному напрямку за добу, 5 липня, склали: 18 військових, дві самохідні артилерійсько-мінометні установки "Нона-С", зенітна установка 23 калібру, гаубиця "Мста-Б", п'ять одиниць броньованої та автомобільної техніки, а також два склади боєприпасів.

03:41
"Під час повітряного бою над Херсонщиною один із трійки ворожих винищувачів намагався вразити керованими ракетами "повітря-повітря" пару наших штурмовиків. Успіху не мав", – повідомляє ОК "Південь".

02:33
Франція пообіцяла зосередити зусилля на відновленні Чернігівської області, яка сильно постраждала від російських бомбардувань у перші тижні війни.
"Місто Чернігів встановило давні зв'язки з Францією", – зазначили французькі дипломати.

00:44
Наразі Україні потрібен союз Балтики, Чорного моря, Каспію та двосторонні договори – Данілов

00:03
Секретар РНБО Олексій Данілов не вважає, що з можливою зміною влади в Росії "щось зміниться на користь нашої країни". "Там таких путіних дуже багато", – заявив він в інтерв'ю виданню "Апостроф".

00:02
5 липня Протиповітряна оборона Повітряних Сил ЗСУ збила дев'ять ракет окупантів. Авіація знищила два польові склади боєприпасів, два взводні опорні пункти росіян, близько 20 одиниць техніки та живу силу ворога.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live