Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

05.07.2022

23:12
Українські артилеристи разом із операторами Сил спеціальних операцій знищили кілька одиниць реактивних систем залпового вогню "Ураган" окупантів.

22:35
Підрозділи протиповітряної оборони Повітряного командування "Захід" збили три ракети російських окупантів, випущені з акваторії Чорного моря.

22:10
Захоплення Росією Запорізької АЕС призвело до того, що загрози для безпеки станції збільшуються щодня, заявив директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

21:50
Президент Володимир Зеленський пообіцяв розібратися з "рішенням" Генштабу ЗСУ про необхідність військовозобов'язаних отримувати дозвіл на виїзд з області. Він попросив Генштаб надалі не ухвалювати без нього подібних рішень.

21:42
Володимир Зеленський: "Не варто шукати логіки в діях терористів. Російська армія не робить жодних пауз. У неї одне завдання – забрати життя в народу, залякати людей, щоби навіть кілька днів без повітряної тривоги вже відчувалися як частина терору".

21:29
52 делегації країн-членів Організації із заборони хімічної зброї опублікували спільну заяву, в якій різко засудили дезінформацію Росії про нібито можливе застосування хімічної зброї Україною.

20:50
Російські окупанти "конфіскували" два іноземні комерційні судна в порту Маріуполя – суховантажне судно Smarta (ходить під прапором Ліберії) і вантажне судно Blue Star I (під прапором Панами).

20:45
Мер Хмельницького Олександр Симчишин повідомив про "прильоти" у Хмельницькому районі.

20:29
Росіяни розпочали підготовку до мобілізації українців у тимчасово окупованому Бердянську.

20:08
Глава Міноборони Польщі Маріуш Блащак затвердив контракт на постачання 70 "безпілотних" артилерійських турелів ZSSW-30, які встановлюватимуться на польські колісні БТР Rosomak.

19:30
На Слов'янському напрямі українські воїни успішно відбили ворожі штурмові дії в районі Краснопілля, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

18:44
Якщо військовозобов'язаний переміщається в межах однієї області, на яку поширюється юрисдикція одного керівника територіального центру комплектування, дозвіл на переміщення у військкоматі брати не потрібно. Про це в ефірі телемарафону сказав полковник Генштабу ЗСУ Олександр Хлись.

17:24
Спікер МЗС Олег Ніколенко відреагував на так звані прапори терористичних організацій ДНР і ЛНР, розгорнуті росіянами на космічній станції. Ніколенко закликав виключити РФ з усіх міжнародних космічних програм.
"Росія експортує своє варварство навіть у космос – зону миру. Вона має бути виключена зі всіх міжнародних космічних програм", – заявив речник МЗС.

17:12
Україна представить на вересневій сесії Генеральної асамблеї ООН резолюцію про створення нового механізму, що змусив би Росію заплатити за вторгнення.

16:42
Режим Лукашенка засудив до шести з половиною років колонії загального режиму білоруську студентку за репост публікації із засудженням війни РФ проти України. Після репоста її відрахували з вишу, а місяць тому КДБ вніс її до списку "терористів".

16:40
Перший транш нової програми макрофінансової допомоги Україні 1 млрд євро надійде до кінця липня. Про це під час виступу на міжнародній Конференції з відновлення України заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

16:39
За ініціативою Служби безпеки України заарештовано активи підприємства та банку, яких підозрюють у спонсоруванні агресії Російської Федерації. За даними співрозмовника LIGA.net у правоохоронних органах, йдеться про ТОВ "Руст Україна" та АТ "Банк Форвард".

16:38
Україна отримає $120 млн військової допомоги від Шотландії та Уельсу. Про це повідомив у Twitter прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

16:30
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що економіка України почала відходити від шоку перших місяців війни – посівна кампанія була відносно успішною, а частину ланцюжків постачання вдалося відновити. Попри це, падіння ВВП у 2022 році буде щонайменше 35%.

16:07
У повномасштабній війні проти України Росія втратила вбитими та пораненими вже до 115 000 своїх військових, сказав радник очільника Офісу президента Михайло Подоляк. Вбитими РФ втратила до 36 000 військовослужбовців та до 12 000 ПВКшників.

13:37
У Генштабі роз'яснили інформацію про заборону на виїзд за межі місця перебування для призовників, військовозобов'язаних і резервістів без дозволу військкомату та закликали з розумінням ставитись до цих заходів.
Дозвіл видається від 30 діб до року, залежно від категорії.

12:30
В Одесі закликали окупантів із РФ скласти зброю: зливати пальне та ушкоджувати техніку.

11:58
Переправа через Сіверський Донець: "річна піхота" десантує вантажі та підрозділи до оточеного міста, пише фронтовий репортер Юрій Бутусов.

11:50
У російських областях, що прилягають до окупованих українських територій та тих, де йдуть бойові дії, продовжили сьогодні скаржитися росіянам, як їх нібито обстрілюють ЗСУ.

11:50
Кулеба пише, що орієнтована на експорт економіка РФ сильно залежить від морських перевезень на іноземних суднах: "Закликаю партнерів: обмежте доступ Росії до своїх послуг і виснажіть воєнну машину Путіна. Адже те, що сьогодні справді Росія експортує у світ, - це смерть, криза та брехня”.

11:46
У Євросоюзі переконані: у результаті Путіну доведеться вибирати між гарматами та "холодильником".

11:02
ЗСУ знищили 150 російських окупантів за добу. З початку повномасштабної війни армія Росії втратила 36 350 військовослужбовців.

10:55
Можливості Росії пом'якшити санкції Заходу коштом Китаю обмежені, заявив глава євродипломатії Боррель.

10:32
Залужний подякував союзникам за танки: "Ми боремося за Україну, за Чехію, за Польщу"

10:16
Помічника нардепа Слуги народу СБУ підозрює у роботі на ФСБ. Розслідування завершено, чоловік у СІЗО, матеріали передано до суду.

09:49
Лукашенко підписав указ про призов на строкову військову службу та службу в резерві.

09:35
Глава Харківської ОВА Синєгубов: "О 2 годині ночі ворог завдав ракетного удару по одному з навчальних закладів Салтівського району Харкова. Частково зруйнована будівля, від ракети - вирва на території. Жодної військової інфраструктури. На щастя, на території був один охоронець, постраждалих немає".

09:28
"Висновки зроблено". Влада Київської області каже, що до повторного можливого вторгнення з Білорусі вже готова.

09:20
Висновки британської розвідки: ЗСУ, ймовірно, відійшли в хорошому стані від Лисичанська, армія Росії покращила взаємодію, попереду важка битва у Донецькій області.

08:33
Джонсон вважає, що саміт НАТО у Мадриді перевершив усі очікування та показав єдність Заходу щодо Росії, України, Фінляндії та Швеції.

08:20
Ракетні удари по Миколаєву зранку. На місцях працюють рятувальники, медики та аварійні бригади.

07:59
"Прапори" бойовиків на орбіті. Астронавт NASA Террі Вертс закликав керівництво дати оцінку витівці російських окупантів у космосі.

07:56
Зведення Генштабу:
- ЗСУ відбили штурм біля Долини на Слов'янському напрямку;
- РФ має частковий успіх під час штурмових дій Спірного (Бахмутський);
- росіяни завдали низку авіаударів, били з артилерії;
- на півночі немає ознак формування ударних угруповань;
- ЗСУ "працюють" по складах і скупченнях на півдні, росіяни деморалізовані й намагаються покалічитися, щоб повернутися до РФ.

07:08
Вашингтон. Українська колона вперше взяла участь у параді на честь Дня незалежності США.

07:03
Армія РФ запустила сім ракет по Дніпропетровській області: шість із них збила ППО над Дніпром та Синельниківським районом.

05:24
"Окупанти, чекайте ще". Генштаб показав, як працює HIMARS уночі.

03:43
Викликає сумніви здатність російських військ успішно рушити на Бахмут і Сіверськ після втрат, яких вони зазнали під час спроб взяти Лисичанськ – ISW.

01:56
За добу на південному напрямку ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили: 30 окупантів, танк Т-62, реактивну систему залпового вогню "Ураган", гаубицю "Мста-Б", вісім одиниць автомобільної техніки та два склади боєприпасів.

01:45
За даними ОК "Південь", з тимчасово окупованого Криму на залізничну станцію Каланчак прибуло 17 вагонів з російськими боєприпасами. На посилення живої сили противника прибуло підкріплення з Хабаровського краю. Але окупанти надто деморалізовані й вишукують можливість отримання легких поранень для виходу зі складу підрозділу, що діє, й повернення у РФ.

00:00
Не всі охочі евакуюватися змогли виїхати з Лисичанська Луганської області, нещодавно захопленого російськими окупантами, повідомив голова Лисичанської військово-цивільної адміністрації Валерій Шибіко.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live