Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

04.07.2022

23:30
4 липня російські окупанти били ракетами та обстрілювали з мінометів громади Сумської області. Поранення отримали шестеро мирних мешканців.

22:03
Володимир Зеленський у традиційному зверненні до українців щодо підсумків дня: Відновлення країни – це те, що потрібно робити вже зараз, а не лише після нашої перемоги.

21:48
Туреччина купує вкрадене росіянами українське зерно, яке доставляють із тимчасово окупованого Криму російські та сирійські судна з вимкненими радарами, йдеться у розслідуванні Схем.

21:44
У тимчасово окупованому Криму вже поховано щонайменше 108 російських військових, 57 з яких, ймовірно, – громадяни України, повідомляє представництво президента України в Криму станом на 4 липня.

21:36
"Ворог може забути про спокійний сон". Бійці ЗСУ розповіли про точну роботу HIMARS.

21:31
Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон запропонував знайти "альтернативні маршрути" для транспортування українського зерна із заблокованих портів у Чорному морі: використовувати залізничну колію або річку Дунай, якщо "не можна покладатися на протоку Босфор у Туреччині".

21:16
Оточення диктатора Володимира Путіна вже майже два роки сидить у карантині з постійною ізоляцією та медичними тестами, йдеться у розслідуванні ВВС.

21:02
Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив про успішні операції ЗСУ в регіоні. Так, бійці 228 батальйону 127 бригади тероборони знищили велику кількість окупантів та броньованої техніки без втрат особового складу на Харківському напрямку. На Ізюмському напрямі знищений склад боєприпасів окупантів.

20:55
Прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон передала Україні копію листа короля Карла 12, написаного на початку 18 століття, про визнання Запорізької Січі як незалежної держави.

20:35
Володимир Зеленський повідомив про перший документ стосовно співпраці зі Швецією у галузях оборони, атомної енергетики та енергоефективності, а також фінансової підтримки для України.

20:32
ПВК Вагнера вербує ув'язнених у колоніях Санкт-Петербурга для відправки на війну проти України – їм обіцяють гроші та амністію за пів року "служби", повідомляють Важные истории з посиланням на родичів ув'язнених.

20:24
"25 кадр свою справу робить": мешканець Донецька, який воює на передових позиціях за 20 кілометрів від свого будинку, розповідає про своїх земляків.

20:20
СБУ знешкодила канал незаконної легалізації росіян на Київщині. За даними правоохоронців, нелегалів могли використовувати спецслужби Росії для підривної діяльності в Україні.

20:13
Фінляндія та Швеція завершили переговори щодо приєднання до НАТО, повідомляє пресслужба альянсу. Планується, що 5 липня буде підписаний протокол про вступ цих країн до НАТО.

20:01
Депутат Європарламенту Радослав Сікорський показав, хто з країн найбільше надає військової допомоги Україні.

19:51
У Таганрозі російський БПЛА "Форпост" впав на житловий будинок. Такий безпілотник збирають на Уральському заводі цивільної авіації з 2010 року.

19:49
Президент підписав указ про створення 14 військових адміністрацій на Донеччині.

19:48
Окупанти поширюють фейкову інформацію про нібито розташування ЗСУ у лікарнях, школах і церквах для виправдання обстрілів мирного населення України, повідомили у Генштабі.

19:44
Володимир Зеленський привітав перший візит прем'єр-міністерки Швеції Магдалени Андерссон до Києва.

19:38
У ЗСУ уточнили, що державний прапор України на острові Зміїний ще не підняли, хоча вже доставили на острів гелікоптером, передає CNN зі слів голови пресцентру ОК "Південь" Наталії Гуменюк.

19:24
Окупанти здають інформацію про місцезнаходження своїх підрозділів за гроші іноземним розвідникам, повідомляє ГУР із посиланням на перехоплення розмови солдата армії РФ. Зокрема, дівчина окупанта розповідає, що полковник 31-ої бригади здав позиції однієї роти.

19:15
Посол України в Німеччині Андрій Мельник планує піти з посади та почати працювати заступником у МЗС, повідомляє німецьке видання Bild із посиланням на представників уряду.

19:12
У тимчасово окупованому Донецьку горять об'єкти залізничної інфраструктури, повідомляють місцеві пабліки.

19:07
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон: Україна має перемогти у війні з Росією, оскільки Путін знайде нові цілі, якщо його не зупинити.

18:48
Вечірнє зведення Генштабу:
- На Харківському напрямку українські військові відбили штурм населеного пункту Соснівка та ведуть контрбатарейний бій неподалік Черкаських Тишків.
- На Слов'янському напрямку противник має частковий успіх у штурмі Мазанівки.
- На Краматорському напрямку ЗСУ відбили наступ окупантів у районі Білогорівки, відкинули армію РФ від Вуглегірської ТЕС та Берестового на Бахмутському напрямку.

18:21
У Херсонській області створили окупаційний "уряд", який сформували з місцевих жителів і росіян, повідомляють пропагандистські видання. Його очолив чиновник із Калінінградської області Сергій Єлісєєв, а колаборант Олексій Ковальов став заступником голови з питань сільського господарства.

18:13
Україна презентувала план відновлення країни, розрахований на 10 років. За цей період Україна планує реалізувати 850 проєктів, на реалізацію яких потрібно понад $750 млрд.

18:09
Міноборони спростувало російську брехню про "примусову мобілізацію жінок в Україні". Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що за всі роки війни Росії проти України ЗСУ примусово не мобілізували жодної жінки.

17:55
Артилеристи ЗСУ минулої ночі знищили 36 окупантів, дві гаубиці, дві РСЗВ "Ураган", два танки, шість одиниць броньованої техніки, а також склад з боєприпасами, повідомляє ОК "Південь".

17:46
"Режим Путіна має бути повалений. Досить терпіти тирана". Перша жінка-доброволець легіону "Свобода России" записала звернення до солдатів армії РФ із закликом "воювати за правду".

17:36
"Треба забути про розбіжності". Лукашенко привітав президента США Джо Байдена та американський народ із Днем незалежності та закликав об'єднати зусилля з метою "пошуку виходу з сьогоднішньої дуже тривожної та небезпечної ситуації".

17:30
ЗСУ підірвали склади з боєкомплектами російської артилерії на Ізюмському напрямі.

17:15
У районі залізничного вокзалу Донецька щось горить. Раніше повідомлялося, що в селищі Яковлівка горить знищений склад боєприпасів російських окупантів.

17:08
"Абсолютна правда. Українці борються не просто за Україну, а за цивілізований світ". Прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон відвідала Бучу й Бородянку.

16:56
ЗСУ спростували інформацію виданню The Economist, що українські військові перебувають за кілометр від Херсона. Голова пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк на брифінгу заявила, що така інформація не лише неправдива, а й може шкодити військовим і цивільним.

16:53
Володимир Зеленський виступив на Конференції в Лугано: Відновлення України – це не проєкт одного народу, а спільне завдання демократичного світу.

16:34
СБУ затримала російського агента, який збирав розвіддані для ракетних ударів по Одеській області. Впродовж травня одесит передавав дані окупантам про дислокації ЗСУ, переміщення техніки та стратегічні товари у районі залізничного мосту у Затоці.

16:27
4 липня близько 13:07 окупанти з території Росії обстріляли Сумську область, повідомляє ОК "Північ". Зокрема, армія РФ здійснила пуски двох ракет з гелікоптера по Есманській громаді. За попередньою інформацією, жертв серед цивільних та військових немає.

16:23
"Гарно, швидко, точно". Генштаб показав роботу американських HIMARS на Запорізькому напрямку.

16:16
ЄС створить міжнародну платформу відновлення України після війни, заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

16:12
Маріуполь залишився без лікарів, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко. Окупанти відправили додому 17 медпрацівників із Москви, яких завезли до міста напередодні. За інформацією Андрющенка, маріупольських лікарів немає у місті.

16:03
Зеленський перерахував ключові засади, які мають лежати в основі повоєнного відновлення України для досягнення довгострокових результатів. Про це він розповів відеозв'язком на міжнародній конференції на цю тему в Лугано, Швейцарія.

16:01
Литва придбала безпілотник Bayraktar "Vanagas", на який литовці зібрали понад 5 млн євро, повідомив міністр оборони Арвідас Анушаускас. Після презентації 6 липня безпілотник передадуть Україні.

15:53
Дедалі більше українців повертаються додому з-за кордону.
Наразі у середньому державний кордон перетинають 90 тисяч осіб в обох напрямках. Про це на брифінгу повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко.

15:50
У російському Бєлгороді в міській поліклініці №2 проходить евакуація з "незрозумілих причин".

15:38
Окупант, який хоче повернутися з війни, просить маму звертатися в прокуратуру через неможливість отримати відповідні документи.
Також розповідає, як їхній підрозділ виходив з оточення: "Ми з оточення вийшли. Всю ніч пішки йшли. Один підірвався на гранаті. Поранений поїхав. Один вперед пішов. Мене не зачепило, а його зачепило. Ми з оточення вийшли. Більше я нікуди не піду. Пішли вони на… (до біса). Відправили нас на м’ясо".

15:32
Президент Казахстану пообіцяв допомогти Європі з нафтою та газом. Під час розмови з президентом Європейської ради Токаєв зазначив, що Казахстан готовий використати свій "вуглеводневий потенціал" для стабілізації ситуації на світових та європейських ринках.

15:18
Служба безпеки знешкодила організоване угруповання, яке займалося протиправною легалізацією іноземців у нашій державі. Його клієнтами були громадяни Росії та країн з підвищеною терористичною загрозою з Близького Сходу та Центральної Азії.
Про це СБУ повідомляє у фейсбуці.

15:12
З початку повномасштабного вторгнення РФ і дотепер правоохоронці нарахували загалом понад 1600 неідентифікованих тіл.
Про це в інтерв’ю Укрінформу сказала заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

15:03
У Росії, у місті Бєлгород зросла до п?яти кількість загиблих від вибухів, які стались 3 липня.
Цю інформацію виданню "РИА" підтвердила родичка ще двох загиблих.

14:46
Європейський Союз хоче узгодити сьомий пакет санкцій проти Росії до початку літніх канікул, тобто до кінця липня, повідомляє кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк в Twitter.

14:39
У Сєвєродонецьку окупанти намагаються відновити адміністративну діяльність.
Про це під час телемарафону повідомив керівник Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк.

14:21
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук запевняє, що парламент оперативно та своєчасно ухвалюватиме необхідні законодавчі рішення для реалізації майбутнього плану відновлення України.
Про це він зазначив у фейсбуці, коментуючи початок роботи дводенної конференції щодо відбудови України у швейцарському Лугано.

14:16
У Чорному морі знаходяться три російські кораблі і підводний човен, які оснащені ракетами.
Про це заявила начальник прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

13:54
Космонавти РФ на Міжнародній космічній станції підтримали повномасштабну агресивну війну Росії проти України.
Росіяни розгорнули на орбіті різнокольорові шматки тканини розміром близько 1х1,5 м, які окупанти називають "прапорами ДНР та ЛНР".

13:54
Військову операцію на острові Зміїний завершено. Там встановлено український прапор!

13:40
Російська пропаганда та деякі іноземні медіа поширюють фейк про розкол в НАТО у питанні ставлення до війни в Україні, інформує Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони.

13:33
Українським військам вдалося вийти з Лисичанська без втрат. Захисники відійшли на більш укріплені позиції, заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у коментарі ВВС.

13:20
У Маріуполі проблема води залишається головною проблемою міста. Доступ до неї мають до 3% жителів міста, повідомляє радник мера міста Петро Андрющенко в Telegram.

13:07
Із порту Маріуполя загарбники вивозять металопрокат та зерно малими суднами класу "річка-море" до вантажних платформ у "нейтральних" водах у районі Керчі, а потім усе направлять через Сирію, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

12:58
У понеділок, 4 липня, в окупованому Сніжному Донецької області загорівся склад боєприпасів бойовиків.

12:47
Китай поки що має "більш нейтральну" позицію щодо тотальної війни Росії проти України, і це "навряд чи" зміниться в поганий для Сил оборони бік до кінця року. Таку думку, наголошуючи, що вона особиста, висловив РБК-Україна начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

12:39
Путін не вітатиме Байдена з Днем незалежності США, заявили у Кремлі.

12:35
Самопроголошена "влада" Криму веде підготовку до незаконної мобілізації. Жителів півострова закликали саботувати призов до російської армії, повідомляє Представництво президента в Автономній Республіці Крим у Facebook.

12:30
Журналісти французького телеканалу France 24 потрапили під обстріл російських окупантів у Донецькій області, повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій у Facebook.

12:28
Державне бюро розслідувань повідомило про підозру у державній зраді капітану І рангу військової частини, що дислокувалася в Автономній Республіці Крим, командиру підводного човна "Запоріжжя", який перейшов на бік ворога у 2014 році.

12:23
У Херсонській облраді закликали мешканців області не брати участі у створенні російськими загарбниками картинки підготовки до "референдуму", заявив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

12:12
СБУ викрила у Миколаївській області групу глибоко законспірованих ворожих агентів. Вони розвідували бойові позиції та переміщення підрозділів ЗСУ, а також геолокації стратегічних об’єктів критичної інфраструктури в регіоні.

11:52
Державне бюро розслідувань викрило злочинне угруповання, яке, скориставшись воєнним станом, пограбувало одне з київських відділень Держспецзв'язку на 90 млн грн.

11:50
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявили, що ризику нападу з боку Білорусі поки що немає, а Збройні Сили України спроможні їм серйозно наваляти.

11:42
Папа римський в інтерв?ю Reuters заявив, що після візиту до Канади сподівається у липні відвідати Москву та Київ.

11:33
Такий вигляд має знищена ракетою окупантів школа у Харкові. О 4 годині ранку окупанти запустили ракету по загальноосвітній школі у Шевченківському районі Харкова. Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

11:23
Росія знову обстріляла прикордоння Сумщини — понад 70 прильотів, постраждали пацієнти психоневрологічного інтернату.

11:11
Болгарські спецслужби мають дані про те, що Росія платить близько 2 тисяч євро на місяць громадським діячам, журналістам і політикам за поширення своєї пропаганди в країні, заявила прессекретар уряду і глава канцелярії прем'єр-міністра Болгарії Олена Бориславова, повідомляє Euroactiv.

10:56
Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах прибув до Києва: відвідав одну з тренувальних баз українських спортсменів, зруйнований російськими ракетами спорткомплекс "Авангард".

10:48
Голова військової розвідки Кирило Буданов вважає, що війна закінчиться наступного року — йдеться про вихід на державні кордони станом на 1991 рік. Буданов також вважає, що під кінець 2022 року інтенсивність боїв зменшиться.

10:40
Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликав родичів полонених не передавати жодної інформації неперевіреним особам.

10:36
Після Лисичанська росіяни спробують повністю захопити Донбас, заявила британська розвідка.
"Місто було останнім великим населеним пунктом Луганської області, який залишався під контролем України. Тепер увага Росії майже напевно перейде на захоплення Донецької області, більша частина якої залишається під контролем українських сил", - йдеться у повідомленні.

10:34
В Україні внаслідок російської агресії загинули 345 дітей, понад 644 дитини поранені, повідомив Офіс генерального прокурора.

10:27
На рівні Європейської комісії після отримання Україною статусу кандидата вже розгортаються механізми щодо роботи з Україною як з майбутнім членом Європейського Союзу, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю LB.ua.

10:26
Активізація Росією використання ракет проти України пов’язана зі зміною керівника "спеціальної воєнної операції" - ним став командувач повітряних сил РФ.
Таку думку висловив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтерв'ю РБК-Україна.

10:22
Президент України Володимир Зеленський привітав американський народ і президента США Джо Байдена з Днем незалежності.
"Вітаю народ США і президента США Джо Байдена з Днем незалежності! Бажаю дружньому народу США миру та процвітання. Ціную лідерську допомогу Сполучених Штатів у захисті Україною спільних цінностей – свободи, демократії та незалежності", - написав він у Twitter.

10:14
У Росії вже досить довго триває прихована мобілізація. Однак Кремлю буде складно провести загальну мобілізацію, оскільки суспільство вимагатиме пояснень.
Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

09:23
Минулої доби ЗСУ знищили 280 окупантів, п'ять танків, десять бойових броньованих машин і чотири безпілотники, повідомляє Генштаб ЗСУ. Орієнтовні втрати армії РФ у живій силі становлять уже 36 200 військових.

09:09
У соцмережах уночі з'явилися відео велетенського вибуху в окупованому з 2014 році Сніжному. Нардеп зі Слуги народу каже: там знищили один з найбільших російських складів боєприпасів.

08:21
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай підтвердив, що окупанти закріпилися в Лисичанську. Їм вдалося форсувати річку Сіверський Донець і захопити Білогорівку. Під контролем росіян уже й Золотарівка.

08:05
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що рішення Заходу не передавати Україні штурмові літаки й танки не є остаточним. "Так само нам казали, що гаубиць не буде, так само як нам казали, що РСЗВ не буде, ППО не буде. А потім і гаубиці з’явилися, і РСЗВ з’явилося, і потім ще ППО з’явилося", - заявив він.

07:17
Головне з ранкового зведення Генштабу:
    Після захоплення Лисичанська Росія намагатиметься відтіснити Сили оборони на рубіж Сіверськ – Федорівка – Бахмут.
    На півночі Донецької області Росія готується до нового наступу на Слов'янськ. Намагається взяти під контроль Богородичне, Мазанівку й Долину.
    Росія активізувала артилерійські й ракетні обстріли позицій східніше Бахмута - біля Покровського, Берестового, Спірного та в районі Вуглегірської ТЕС.
    У Херсонській області росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Іванівки, Потьомкиного і Мирного. З Криму на південь Херсонської області привезли 17 вагонів з боєприпасами.

06:43
The Times пише про Лисичанськ: Україні терміново потрібна зброя, а не білі прапори.

06:42
За наступ на Лисичанськ і район на захід від міста відповідали командувач Центральним військовим округом генерал-полковник Олександр Лапін і командувач Повітряно-космічними силами РФ генерал армії Сергій Суворикін, який також командує “південною” групою військ Росії в Україні, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). Участь двох високопоставлених генералів в одній і тій же операції на невеликій ділянці фронту, ймовірно, вказує на те, що Путін не довіряє молодшим офіцерам для виконання цієї задачі.

02:36
ЗСУ завдали авіаційного й ракетного ударів по двох ворожих складах боєприпасів у Баштанському та Снігурівському районах Миколаївської області. Є підтвердження ліквідації одного складу, решта результатів дорозвідується.

00:49
Протягом 3 липня росіяни випустили по Сумській області понад 230 мін і снарядів різного калібру.
Від обстрілів постраждали п'ять громад: Зноб-Новгородська, Новослобідська, Великописарівська, Білопільська, Хотинська.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live