Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

31.07.2022

22:33
Зеленський у вечірньому зверненні в неділю заявив, що Росія перекидає війська зі сходу на південь.

21:40
Палата представників Конгресу США оприлюднила законопроєкт про визнання Росії країною-спонсором тероризму. "За вказівкою президента Володимира Путіна, уряд Російської Федерації підтримував і продовжує підтримувати акти міжнародного тероризму проти політичних опонентів та націй", – йдеться у тексті документа.

21:26
Візуально підтверджені втрати Росії у війні перевищили 5000 одиниць техніки. А Україна захопила більше російської техніки, ніж втратила.

20:10
У Міжнародному комітеті Червоного Хреста заявили, що поки не отримали дозволу відвідати місце теракту проти українських військовополонених в Оленівці. Групи Червоного Хреста вже були готові до відправлення до Оленівки, і поблизу вже знаходилися медичні, судово-медичні та гуманітарні бригади.

19:53
Оперативне командування "Південь" уточнило, що Одещину ввечері 31 липня атакували двома ракетами типу "Іскандер", випущеними з тимчасово окупованого Криму.

19:32
Голова Закарпатської облради заявив про можливість відновлення авіаперельотів в аеропорт Ужгорода завдяки унікальному розташуванню: його злітна смуга знаходиться в Україні, але повітряний простір України не використовується.

19:00
Російські війська ввечері в неділю, 31 липня, завдали чергового ракетного удару по Одеській області. За інформацією Одеської районної адміністрації, російські ракети влучили в кар'єр.

18:46
Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ
Зафіксовано переміщення окремих підрозділів ворога зі Слов'янського на Запорізький напрямок.
На Харківському напрямку окупанти безуспішно намагалися просунутися у напрямку Гусарівки. Отримали відсіч і відійшли.
На Авдіївському напрямку окупанти намагалися просунутися в районах Кам'янки та Пісків. Тут штурм провалився. У районі Авдіївки окремі підрозділи ворога мають частковий успіх.

18:42
Повітряні сили України завдали двох ударів по позиціях російської армії у Білогірці та Сухому Ставку Херсонської області, повідомляє ОК "Південь". Втрати ворога уточнюються.

18:23
Служба держбезпеки Латвії заявила про ризики через масовий переїзд до країни російських редакцій та журналістів, яких спецслужби РФ "традиційно" використовують у своїх цілях.

18:18
Біля гирла Дунаю лоцманський катер зіштовхнувся з вибуховим пристроєм, отримав пробоїну та почав тонути. Прохід каналом - важливим з точки зору вантажного судноплавства - обмежили.

18:05
ОК "Південь" повідомляє про максимально високу загрозу ракетних ударів із Чорного моря. Біля кримського узбережжя маневрують 17 бойових кораблів та катерів РФ. Серед них є 6 носіїв крилатих ракет "Калібр" - загальна сума 44, а також 4 великі десантні кораблі.

17:55
Росія перекинула батальйонну тактичну групу десантників у тимчасово окупований Крим. Їх планують відправити на південь України, повідомив представник ГУР Вадим Скібіцький.

17:11
Прокуратура Лівану заарештувала сирійське судно, яке, за заявою України, перевозило вкрадене Росією зерно з окупованої території України, повідомляє Bloomberg.

17:01
Армія РФ била цієї ночі по Миколаєву "смерчами" та снарядами посиленої руйнівної дії до системи С-300, повідомили в ОК "Південь".

16:26
Близько двохсот морпіхів Чорноморського флоту РФ відмовилися повертатися на війну. Це підірвало боєздатність армії РФ на півдні України – ГУР.

16:15
Папа римський, коментуючи війну РФ проти України, закликав "зупинитися та вести переговори". Він назвав це "єдиним раціональним рішенням".

15:41
Подоляк заявив, що окупанти влучили ракетою не просто в будинок Вадатурського, а в конкретне крило – спальню. На його думку, загибель була не випадковою, і РФ зробила Вадатурського "конкретною ціллю".

15:09
В окупованому Мелітополі у Запорізькій області стався вибух у районі аеродрому. Попередньо там стояла військова техніка окупантів.

14:39
Після ударів ЗСУ окупанти відводять особовий склад з території селищ Верхній Токмак та Чернігівка Запорізької області та мінують під'їзні дороги, повідомляє ГУР.

14:18
Гуменюк розповіла, що РФ зараз стягує "зовсім незрозумілі сили" в Україну: зокрема, так званий добровольчий батальйон "Тигр", який формують у Приморському краї РФ.
"Вишукуються резерви у соціально неблагонадійних групах... Збирається той потенціал, сенс якого, швидше за все, просто бути гарматним м'ясом", - сказала вона.

14:04
Олексій Резніков повідомив, що Україна отримала від Італії новий пакет воєнної допомоги. Міністр оборони не розкрив деталі нового пакету.
    When we stand united, we can't be defeated! I would like to thank the

14:01
Олександр Вілкул пообіцяв 50 000 гривень за інформацію про колаборантів чи навідників російського вогню у Кривому Розі.

13:56
На Київщині в селі Нове Залісся виявили ще одне тіло мирного жителя, якого вбили окупанти, повідомив керівник поліції Андрій Нєбитов. За інформацією поліції, мирного жителя катували і душили.

13:19
ГУР повідомляє про зміну настроїв у Криму – люди починають розуміти, що загроза воєнних дій на території півострова стає реальністю.

12:50
Перший караван з українським зерном прибуде до Туреччини 3 серпня, повідомляє CNN Turk. До нього увійдуть 16 суден, які відстежуватимуть за допомогою безпілотників і супутників з моменту їх відправлення.

12:39
Військово-морські сили України відреагували на сьогоднішні заяви окупантів про нібито удар ЗСУ по Севастополю: "Насправді ворог не ризикнув проводити день ЧФ РФ, а щоб вкотре не зганьбитися перед усім світом, побоюючись ЗСУ, придумав привід, щоб скасувати заходи з нагоди так званого свята. Такими заявами ворог визнає свою ППО недієздатною і ставить під ще більший сумнів існування Кримського мосту".

12:04
Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив про загибель власника Нібулон Олексія Вадатурського та його дружини Раїси Вадатурської внаслідок нічного обстрілу Миколаєва.

12:00
Українські військові проходять навчання у Британії на кораблях протимінної оборони. Також навчається піхота.

11:21
Синєгубов повідомив, що нічний обстріл Харкова був у Немишлянському районі. За даними Центру екстреної медичної допомоги, постраждалих немає.
Пошкоджено виробничу будівлю, горіло обладнання й поліграфічна продукція. Попередньо удари завдавалися ракетами комплексів ППО С-300.

10:44
Кім повідомив, що в результаті масованих обстрілів Миколаєва, за попередніми даними, загинула одна людина, двоє поранені.
Також пошкоджено низку об'єктів інфраструктури – спорткомплекс, готель, дві установи освіти, СТО, житлові будинки.

10:04
Парламент Чорногорії ухвалив резолюцію із засудженням військової агресії Росії проти України. До санкцій проти РФ Чорногорія приєдналася одразу, але з резолюцією вийшла затримка.

09:36
Росія скасувала святкування дня ВМФ у Севастополі нібито через удар безпілотника по штабу флоту.
В Одеській ОВА назвали це провокацією і додали: Крим звільнятимуть не так і ефективніше.

08:59
Розвідка Британії: Режим Лукашенка став ще авторитарнішим, він майже повністю залежить від РФ.

08:29
Російські окупанти обстріляли вночі Нікопольський та Криворізький райони Дніпропетровської області. Виведено з ладу газопровід та водопровід, є руйнування житлових будинків, щонайменше одна людина постраждала.

08:07
Окупанти в Севастополі скасували традиційне для міста святкування дня флоту через нібито атаку безпілотниками по штабу ЧФ, повідомляють російські пропагандистські медіа. У пресслужбі ОК "Південь" сказали LIGA.net, що ні про що таке не повідомляли.

07:58
Генштаб: ЗСУ відбили російські штурми на Донбасі, зокрема під Слов'янськом, Бахмутом і Авдіївкою. Армія РФ невдало застосувала ДРГ на Харківському напрямку та посилює війська на півдні.

06:45
Окупанти, ймовірно, посилять наступ зі сходу на Бахмут замість спроб взяти Сіверськ та Слов'янськ, вважають експерти Інституту вивчення війни (ISW).

06:45
Нічний обстріл Миколаєва, напевно, був найсильнішим за весь час, каже мер Сєнкевич.

05:23
Вночі російські окупанти обстріляли Харків.
"Сьогодні ціла серія вибухів. Поки є інформація про "прильоти" до Немишлянського району", – повідомив мер Терехов.
За попередніми даними, пошкоджено декілька будівель.

05:04
ООН пообіцяла Україні допомогу у розслідуванні вбивства українських полонених в Оленівці – готові направити групу експертів.
У Telegam-каналі Міноборони Росії з'явилося повідомлення, що РФ "офіційно запросила експертів ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста".

04:26
Луганські партизани біля окупованого Сватового спалили розподільну коробку керування залізничними коліями, яка управляла світлофорами та переїздами, також від неї залежить живлення залізниці – повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

03:14
Російські окупанти різко збільшили корабельне угруповання у Чорному морі.
14 бойових кораблів окупантів маневрують у ракето-безпечних районах уздовж узбережжя Криму у бік Анапи.
"На чергуванні і напоготові чотири ракетних та чотири десантних кораблі. 32 ракети "Калібр" споряджено в якості ракетної загрози з моря", – повідомили в ОК "Південь".

02:49
Вночі 31 липня Росія знов обстрілює Миколаїв, у місті розпочалися пожежі.
"З початку тривоги у місті лунають вибухи, у тому числі касетні снаряди. Поки що відомо про кілька пожеж у місцях прильотів. Є пошкодження житлових будинків від ударної хвилі та уламків", – повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

01:45
Внаслідок ударів ракетно-артилерійських підрозділів ЗСУ на півдні росіяни зазнали таких втрат:
- 33 окупанти;
- дві гаубиці "Мста-Б";
- реактивна система залпового вогню "Град";
- протитанковий ракетний комплекс;
- три одиниці броньованої та автомобільної техніки;
- два склади боєприпасів у Бериславському районі.
Авіація ЗСУ завдала шість результативних ударів по ворогу.
"Тричі атакували парами штурмовиків опорні пункти та скупчення ворожої сили та техніки у Бериславському районі, тричі вертолітними парами – по опорних пунктах у Херсонському та Миколаївському районах", – повідомляє ОК "Південь".

01:22
Внаслідок ударів штурмової авіації Повітряних сил ЗСУ знищено два польові склади боєприпасів російської армії, два ротні опорні пункти, до двадцяти одиниць бойової броньованої техніки, десятки окупантів.
Зенітний ракетний підрозділ ПС ЗСУ знищив російський безпілотник оперативно-тактичного рівня "Орлан-10".

01:00
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що Європейський Союз повинен визнати Росію державою-спонсором тероризму і закритися для російських туристів.

00:26
Оприлюднено чотири фотографії табору в Оленівці, в якому російські окупанти утримують українських військовополонених – дві до вибуху та дві після.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live