Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

03.07.2022

23:05
Олаф Шольц заявив, що Німеччина, можливо, й передає Україні зброю повільніше, ніж інші країни Заходу, зате вона сучасніша, ніж те, що в інших знайшлося на складах.

22:06
МВС повідомило, що подружжя нацгвардійців Юлія та Сергій одночасно повернулися додому з полону під час обміну 144 українських захисників.

22:01
Місцеві пабліки повідомляють, що біля Чорнобаївки на Херсонщині щось горить.

21:59
"Додому, до Європи". У Тбілісі вимагають відставки прем'єра через провал євроінтеграції.
Акція протесту в Тбілісі

21:49
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що затримки з постачанням зброї для України пов'язані з необхідністю навчання українських солдатів у Німеччині. За його словами, ФРН є однією з країн, які роблять найбільше для України, бо відправляє найсучасніше озброєння.

21:38
Окупанти вбили ще двох дітей на Донеччині під час обстрілів Слов'янська та дороги до Бахмуту, повідомили у прокуратурі Донецької області.

21:21
Президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах запропонував провести донорську конференцію для відновлення спортивних об'єктів України.

21:16
Фонд "Повернись живим" показав відео з дрону: ЗСУ відійшли з Лисичанська, але окупанти не залишилися без втрат.

21:08
Окупанти закатували водолаза гідроцеху Запорізької АЕС Андрія Гончарука через те, що він відмовився пірнати до бризкового басейну електростанції. Чоловік із численними тілесними ушкодженнями впав у кому і помер, повідомив мер Енергодару Дмитро Орлов.

21:05
У торговому центрі Fields у Копенгагені сталася стрілянина, є постраждалі. Поліція повідомила, що у зв'язку зі стріляниною затримано одну особу.

20:45
Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах зустрівся із Зеленським у Києві. Президент подякував за новий пакет підтримки для українських олімпійців. За словами Зеленського, за час війни окупанти вбили 89 українських спортсменів та тренерів. Ще 13 потрапили до полону.

20:42
Президент Володимир Зеленський заявив, що, мабуть, не поїде на саміт G20 до Індонезії, куди його запросили цього року.

20:40
Окупанти обстріляли Слов'янськ та Краматорськ касетними снарядами, повідомив голова СБУ Іван Баканов. Серед загиблих є родина із 12-річною дитиною.

20:20
Австралія поки відклала відновлення роботи посольства у Києві. Посольство відкриється, коли буде впевненість у його безпеці, заявив прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз на брифінгу у Києві.

20:16
Окупанти вдруге за день обстріляли Краматорськ, повідомляє міськрада. Подробиці уточнюються.

20:11
Українські захисники підірвали залізничний міст між окупованими росіянами Мелітополем і Токмаком, через який армія РФ перевозила зброю та військову техніку на фронт, повідомляє РІА Мелітополь.

20:08
ЗСУ збили увечері десятий російський безпілотник у небі над Дніпропетровською областю, повідомив голова ОВА Валентина Резніченко.

20:06
Австралія анонсувала новий пакет санкцій проти Росії: фінансовий сектор, олігархи, золото.

19:48
Михайло Подоляк назвав умови України для переговорів, які "чудово знає російська сторона"

19:26
Володимир Зеленський назвав заяву самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про єдину армію з Росією небезпечним сигналом для України та для народу Білорусі.

19:20
Генштаб: ЗСУ вийшли з Лисичанська після важких боїв за місто. Зазначається, що в умовах кратної переваги армії РФ в артилерії, авіації, РСЗВ, боєприпасах та особовому складі продовження оборони міста призвело б до фатальних наслідків.

19:17
Володимир Зеленський на спільній пресконференції з прем'єр-міністром Австралії: Є ризики, що Луганську область буде повністю окуповано. За його словами, тривають бої на околицях Лисичанська, там переваги ЗСУ немає.

19:12
Українські захисники захопили у бою російську БМП-2 у Херсонській області, повідомили в ОК "Південь".

19:09
Австралія додатково виділить Україні військово-технічну допомогу на $100 млн, повідомив прем'єр-міністр Ентоні Албаніз на пресконференції у Києві. За словами Албаніза, Австралія поставить додатково 14 БТРів та 20 бронетранспортерів Bushmaster, а також додаткове військове обладнання.

19:01
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль: На армію раніше йшло 156 млрд грн на рік, сьогодні – 130 млрд на місяць.

18:37
Вечірнє зведення Генштабу:
- На Лисичанському напрямку окупанти захопили село Золотарівка, на Краматорському - форсують річку Сіверський Донець і намагаються взяти під контроль Білогорівку.
- ЗСУ відбили штурм росіян у напрямку Нирково – Берестове, Василівка – Берестове, Вовчоярівка – Спірне та Миколаївка – Спірне, Пасіка – Долина.

18:27
Правозахисник Павло Лисянський заявив в ефірі телемарафону, що у Лисичанську перебуває від 10 000 до 20 000 місцевих мешканців. За його інформацією, окупанти у місті готують кадровий резерв, щоб організувати окупаційну адміністрацію.

18:22
Внаслідок масштабного обстрілу Слов'янська загинуло шестеро людей, серед них дитина, повідомив голова МВА Вадим Лях. Ще 15 людей отримали поранення. За його словами, постраждали кілька мікрорайонів міста.

18:19
Президент Чехії Мілош Земан, який до повномасштабного вторгнення РФ в Україну дотримувався проросійських поглядів, прогнозує довгу війну та виступає за постачання зброї в Україну та навчання ЗСУ.

18:14
Військовий експерт Олег Жданов пояснив частковий успіх окупантів із захопленням Лисичанська. За його словами, штурм міста зайняв би набагато більше часу, оскільки місто розташоване на височині. Але окупанти пішли в обхід і намагаються оточити місто з обох боків.

17:58
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав "не підштовхувати" Україну до переговорів з Росією і заявив, що війна вирішується на полі бою.

17:49
3 липня окупанти обстріляли вдень села Дергачівської та Вільхівської територіальних громад Харківського району, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. За попередніми даними, троє людей загинули, одна жінка отримала поранення.

17:34
Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат розповів, що за допомогою норвезького комплексу NASAMS зможуть збивати швидкісні ракети типу Х-22, Онікс та Іскандер. Гнат не сказав, коли Україна отримає ці системи ППО від США. За його словами, близько 150 крилатих ракет уже було збито на території України.

17:25
У Туреччині прикордонники затримали російське вантажне судно зі вкраденим українським зерном, повідомив посол України в Туреччині Василь Бондар. Нагадаємо, що до турецького порту Карасу увійшло судно Zhibek Zholy з окупованого Бердянська.

17:08
12 ракет з американських РСЗВ М142 HIMARS летять в сторону окупантів.

17:06
У Бєлгороді внаслідок обстрілу житлового будинку загинула родина українських біженців - троє дорослих та одна дитина - із Цупівки Харківської області, повідомив голова Дергачівської громади В'ячеслав Задоренко. Нагадаємо, на будинок у Бєлгороді впала частина ракети російського ЗРПК "Панцир".

16:55
У разі підписання "поганої угоди" з РФ російський диктатор Володимир Путін використає час для перегрупування й атакуватиме Україну знову, заявила глава МЗС Британії Ліз Трасс в інтерв'ю газеті Le Journal du Dimanche.

16:40
У Мережі з'явилися фото евакуації армії РФ із острова Зміїний. На фото видно зенітний комплекс "Панцир-С1", системи РЛС для розвідки та П-18, апаратура дальнього зв'язку, повідомляє видання Думська.

16:33
Координатор ЄС по боротьбі з торгівлею людьми Діане Шмітт застерегла про загрози сексуальної експлуатації українських жінок у Європі. В інтерв'ю Die Welt вона заявила, що особливо це актуально зараз, коли допомога біженцям може знизитись через те, що війна затягується.

16:28
Внаслідок ранкових обстрілів окупантів у Новобаварському та Київському районах Харкова травмовано щонайменше 4 людини, одна людина загинула, повідомив очільник Нацполіції в області Сергій Болвінов.

16:25
ЄС може надати понад 500 млрд євро на повоєнне відновлення України, повідомляє Bloomberg. За інформацією видання, на конференції у Швейцарії лідери ЄС планують оголосити пакет фінансової допомоги для України.

16:08
Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер заявив, що його країна може передати Україні радянські винищувачі МіГ-29 та танки. В інтерв'ю чеському телеканалу СТ24 Геґер не розкрив деталі майбутніх постачань.

15:53
В Ізраїлі суд зобов'язав уряд скасувати обмеження на в'їзд українців, які влада встановила після 24 лютого. Володимир Зеленський привітав рішення суду у Twitter.

15:29
ГУР опублікувала чергову розмову окупанта. У ньому боєць терористичної організації ДНР розповідає, як батькам загиблого снайпера із зором -7 не виплачують компенсацій, а російські командири напилися та почали стріляти у бік зв'язківців.

15:24
Окупанти обстріляли Зеленодольськ Дніпропетровської області. Внаслідок обстрілів зруйновано та пошкоджено кілька житлових будинків, спортивний комплекс та господарські споруди. Місцеві мешканці не постраждали.

15:22
Речниця Донецької ОВА Тетяна Ігнатченко повідомила Суспільному, що внаслідок обстрілу Слов'янська загинуло шестеро людей, ще 15 отримали поранення. Вона закликала цивільних евакуюватись із міста.

15:20
У Польщі зібрали п'яту частину від потрібної суми на бойовий безпілотник Bayraktar для України. Зазначається, що вже є 4 мільйони злотих ($900 тисяч).

15:15
Німеччина обговорює з союзниками умови надання Україні гарантій безпеки після закінчення війни, заявив канцлер Олаф Шольц. За його словами, гарантії не будуть такими, як для членів НАТО, але вони міститимуть дії санкцій проти Росії.

15:00
Володимир Зеленський привітав українських бійців Військово-Морських сил та подякував їм за те, що "вдень і вночі стоять на захисті нашої Батьківщини".

14:51
"Найбільший обстріл Слов'янська". Голова Слов'янської міськадміністрації Вадим Лях повідомив, що внаслідок обстрілів по місту виникло близько 15 пожеж, багато вбитих та поранених.

14:40
Окупанти залишили мешканців Запорізької області без газу, повідомляє Запорізька ОВА. За інформацією адміністрації, ремонт поки що неможливий, оскільки військові РФ не допускають ремонтників до місць поривів інфраструктури. Без газу залишилося 109 населених пунктів в області.

14:25
Лисичанськ "не перебуває під повним контролем" російських окупантів, попри заяву Москви про захоплення міста, повідомив радник міністра оборони Юрій Сак у коментарі ВВС.

14:17
У Слов'янську на Донеччині потужні вибухи, повідомляють місцеві пабліки. За попередньою інформацією, є "прильоти" у приватний будинок та об'єкт цивільної інфраструктури. Чекаємо на офіційну інформацію.

14:02
Радник міністра МВС Вадим Денисенко повідомив, що Путін днями підписав новий указ про підготовку до мобілізації й з цим можуть бути пов'язані обстріли на території РФ. За його словами, мобілізація буде як технічна – на заводах та підприємствах, так і, можливо, особового складу.

13:58
Генштаб показав сюжет про застосування гаубиць М777 по всій лінії фронту.
 
13:42
У Каракалпакстані (автономній республіці Узбекистану) відбулися зіткнення силовиків та учасників протесту, який розпочався на тлі запланованої конституційної реформи, яка змінює статус республіки. ЗМІ повідомляють про поранених та загиблих.

13:34
Самопроголошений президент Білорусі Лукашенко заявив, що участь армії Білорусі у війні проти України була визначена ним давно, повідомляє видання Белта. За його словами, у Білорусі та Росії "фактично єдине угруповання збройних сил".

13:16
Колишній начальник Генштабу Британії лорд Річард Даннет вважає, що війна ввійде в фазу "глибокого заморожування", якщо Росія захопить Донецьку та Луганську області, передає Sky News. За його словами, саме тоді мають розпочатися переговори.

13:09
Окупанти другий день поспіль завдали ракетного удару з РСЗВ "Смерч" по Краматорську, повідомив мер міста Олександр Гончаренко. За попередньою інформацією, жертв немає, пошкоджено інфраструктуру міста.

12:53
Одесу можуть внести до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО до кінця цього року, повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко в ефірі телемарафону.

12:46
Міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів російському диктатору Путіну про нібито окупацію всієї Луганської області, повідомляють російські пропагандистські видання.

12:39
Українські захисники ліквідували російський танк на Донбасі, повідомляє ОК "Північ".

12:33
Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз відвідав Бучу, Гостомель та Ірпінь Київської області у рамках візиту до України.

12:28
З 3 липня 2022 року правоохоронці почнуть проводити на території Бориспільського району Київської області планові фільтраційні заходи, повідомив голова Бориспільської РДА Руслан Дяченко. Можливе тимчасове обмеження руху транспортних засобів і пішоходів, перевірка документів.

12:15
Оборонні підприємства РФ відмовляються ремонтувати пошкоджену бойову техніку окупантів, повідомляє ГУР Міноборони. За інформацією розвідки, підприємства аргументують це відсутністю компонентів і невиплатами за вже виконані роботи.

12:02
ЦПД пояснює чому, ракетні удари окупантів по цивільній інфраструктурі в Україні є прицільними, а не є помилкою точності. Армія РФ застосовує ракети Х-22 на відстані не більше 200 км, на якій ракета зберігає свою точність. Наприклад, удар по Кременчуку здійснено з відстані 200 км, по Білгород-Дністровському - 170 км.

11:51
Українці зможуть вільно купувати пістолети вже з наступного року, повідомив радник МВС Віктор Андрусів.

11:44
Підрозділи військової контррозвідки СБУ від початку війни знищили 33 одиниці важкої техніки окупантів на $45 млн, серед яких: танки Т-80, Т-72Б3, Т-72, Т-64, а також БМП-3, БМП-2 і БТР-82.

11:38
У Краматорську на Донеччині прогриміли вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

11:22
Речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що французьке інформагентство AFP просуває пропагандистську риторику Кремля, називаючи російських окупантів на сході "українськими сепаратистами".

11:05
На місці нічних обстрілів у Бєлгороді знайшли частини ЗРГК "Панцирь". Фото з місця обстрілів показали місцеві пабліки. Такі комплекси перебувають на озброєнні армії РФ.

10:53
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай показав, як виглядають Лисичанськ і Верхньокам'янка, де окупанти зараз намагаються закріпити свої позиції.

10:41
У російському місті Курськ уночі було чути вибухи. Губернатор області Роман Старовойт повідомив, що система ППО нібито збила "два українські безпілотники "Стриж"" на підльоті до Курська.

10:35
Минулої доби російські бомбардувальники завдали двох ударів по острову Зміїний, повідомляє ОК "Південь". Пізніше окупанти з винищувача Су-30 також обстріляли ракетою типу Х-31 господарську будівлю прибережної бази відпочинку в Білгород-Дністровському районі Одеської області. Постраждалих унаслідок обстрілу немає.

10:23
Наслідки ранкових ракетних обстрілів окупантів у Харкові: постраждала мирна мешканка, пошкоджено будинок і школу.

10:14
Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко підтвердив, що 30 червня у порту Маріуполя підірвався на міні російський десантний катер "Акула" Чорноморського флоту. Троє моряків загинули.

10:07
3 липня російські окупанти обстріляли Сумську область із мінометів, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. За його словами, у Шалигінській громаді зафіксували 10 "прильотів". За попередньою інформацією, жертв і руйнувань немає.

09:32
ОВА: Росіяни завдали близько 04:00 ракетного удару по Харкову. Влучили у критичну інфраструктуру у Київському районі, попередньо, без постраждалих.
Також був удар по приватному будинку в Новобаварському районі, госпіталізовано жінку.

09:24
Мер Мелітополя Іван Федоров підтвердив, що у місті "вивели з ладу" одну з військових баз росіян. Було завдано близько 30 ударів, "нічого не вціліло". Також учора сили опору допомогли зійти з рейок російському бронепоїзду з боєприпасами.

09:15
Минулої доби, 2 червня, ЗСУ збили один російський гелікоптер, два танки, одну артилерійську систему і безпілотник, повідомляє Генштаб ЗСУ.

08:45
Посол у Франції заявив про зниження російського впливу у Франції.
"У них дійсно багато потужностей, багато впливу було. Але зараз вони сидять тихо, як миші під віником. Поки що їх не видно і не чути", – сказав він.

08:39
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що окупанти кинули на Лисичанськ, напевно, всі сили. У районі Лисичанська багато російських військ та зброї, які вони застосовують, попри знищення кількох складів із ворожими боєприпасами. Окупанти зазнають значних втрат, але вперто просуваються. Вони закріплюються у місті, а також у Верхньокам'янці та продовжують знищувати населені пункти. У районі Білогорівки ЗСУ відбили ворожий наступ.

07:54
Зведення Генштабу:
- українські військові відбили штурм біля Прудянки (Харківський напрямок) та штурмові дії біля Мазанівки (Слов'янський);
- немає ознак формування ударних угруповань армії Білорусі, там розпочалася ротація;
- РФ намагається вести наступ у районі Спірного та штурмувати біля Спартака.

07:00
ЗМІ повідомляють про вибухи в районі аеродрому в окупованому Мелітополі. Геращенко каже, що інформація ще потребує підтвердження.

06:58
Губернатор Бєлгородської області повідомив про "серію гучних звуків" у Бєлгороді, руйнування, постраждалих та загиблих. Він написав, що "імовірно спрацювала ППО", а у місцевих пабліках тим часом публікують відео вибухів.

05:00
Українські війська будуть бити з HIMARS по шляхах постачання росіян навколо Харкова – ISW.

04:41
Українські війська, ймовірно, пішли з Лисичанська – висновок та карта ISW.

04:33
Літаки та вертольоти ЗСУ завдали п'ять ударів по двох складах боєприпасів та п'яти осередках скупчення ворожої сили в районах П'ятихаток, Високопілля, Дудчан та Центрального.

03:27
2 липня в районі Чорнобаївки та Снігурівки ЗСУ знищили два склади боєприпасів росіян.

03:25
Увечері 2 липня на Одещині вибухнула російська ракета – вона влучила в господарську будівлю прибережної зони бази відпочинку. Значних руйнувань і травмованих немає.

01:06
2 липня авіація ЗСУ працювала фактично по всіх напрямках фронту – у Миколаївській, Запорізькій, Харківській, Донецькій та Луганській областях, здійснивши майже півтора десятка групових вильотів.
Внаслідок авіаударів бомбардувальників та штурмовиків Повітряних сил знищено два ворожі пункти управління, до двадцяти бойових броньованих машин, до десяти танків, два польові склади боєприпасів та позицію самохідної артилерійської установки.

00:36
2 липня російські війська зі своєї території тричі обстріляли Шосткинський район на Сумщині. Під вогонь з мінометів попали Шалигінська та Есманьська громади. Жертв та руйнувань немає.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live