Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

28.07.2022

23:55
Резніков привітав українців із Днем державності: "Головний урок – державність треба плекати, розвивати, підтримувати. Відсіч російській агресії неодмінно завершиться нашою перемогою і безумовним утвердженням української державності на всі часи. Тисячі патріотів власними життями вже заплатили за це. Вічна пам?ять усім борцям, полеглим за Україну. Помилок минувшини не повторюємо! Війну не залишимо у спадок наступним поколінням!"

23:42
Президент Володимир Зеленський нагородив відзнакою глави держави "Хрест бойових заслуг" українських воїнів, які проявили себе у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

22:50
Кулеба заявив, що немає жодних "знаків", що РФ нібито хоче мирних переговорів - вона продовжує щодня обстрілювати Україну ракетами, говорити про "денацифікацію" і досі хоче "звалити" Зеленського. Але зараз, за словами Кулеби, у деяких партнерів знову розпочався "зуд" на тему відновлення переговорів - під приводом наближення зими.

22:25
Секретар РНБО Олексій Данілов сказав, що удару по Кримському мосту, і не тільки, буде завдано, "як тільки буде необхідність, можливість, здатність і завдання".

22:04
Данілов повідомив, що Зеленський доручив перевірити чотири області, що межують із Білоруссю, на готовність дати відсіч: це були Київська, Сумська, Чернігівська та Житомирська. Після цього було доручення перевірити ще дві області, але які – не уточнив.
Секретар РНБО запевняє, що Україна усвідомлює рівень загрози з боку Білорусі, і ЗСУ готові дати відсіч у разі нападу військ Лукашенка.

21:24
Глава МЗС Бельгії Гаджі Лабіб, яка торік у статусі журналістки відвідувала тимчасово окупований Крим, привітала українців із Днем державності і заявила, що Крим та Донбас входять до міжнародно визнаних кордонів України.

20:48
Медведєв знову поринув у мрії про те, щоб перекроїти Україну, і показав "карту", на якій Україна зображена лише у межах Київської області, а решта територій "розділена" між сусідами. МЗС Румунії назвало "химерною" таку "карту", а подібні заяви – дезінформацією та пропагандою Кремля, нагадавши про свою підтримку України.

19:45
Верховна Рада проголосувала за звільнення від покарання військовополонених РФ, які йдуть на обмін. Законопроєкт про врегулювання процедури обміну військовополонених ухвалено в цілому, він передбачає внесення змін до Кримінального, Кримінально-процесуального та Кримінально-виконавчого кодексів.

19:23
Креативний директор дому моди Balenciaga Демна Гвасалія став амбасадором фандрейзингової платформи UNITED24@u24_gov_ua у напрямку "Відновлення України" для допомоги тимчасово переміщеним особам.

19:03
У районі селища Піски на Донбасі росіяни намагалися штурмувати українські позиції, переодягнувшись у форму ЗСУ, повідомляє Генштаб у вечірньому зведенні.
Ворог частково покращив тактичне становище за напрямами Соледара та Вершини на Бахмутському напрямку. Інші спроби штурму росіян були безуспішними.

18:36
Російські диверсанти намагалися легалізуватися в Україні, купуючи фальшиві паспорти. СБУ затримала виробника "документів", він продавав їх за $4000.

18:02
Німеччина передасть ЗСУ системи для радіаційного, хімічного та біологічного захисту.

17:50
Росія може застосувати тактичну ядерну зброю проти країн НАТО, якщо розумітиме неминучість зіткнення з Альянсом.

17:38
Німеччина має негайно відкрити армійські склади для України, каже депутат Бундестагу, бо важкі озброєння зараз потрібніші ЗСУ, а не бундесверу.

16:58
У США заявили, що війна в Україні може стати замороженою, але не дали чітких прогнозів.

16:57
Зеленський та українці вирішать, коли вести переговори з РФ, ми хочемо перемоги України – посол США в НАТО.

16:47
Зеленського знову просять випустити чоловіків без військового досвіду за кордон, бо "воювати мають боєздатні".

16:22
Подяка за допомогу. Поляки отримали особливі гарантії в Україні.

15:47
Удар Росії по ангарах Льотної академії у Кропивницькому: п'ятеро загинули, 25 поранених. Дані ОВА та міськради Олександрії.

15:43
Посол США в НАТО про звільнення Херсона до осені: ЗСУ нас вразили, є рух уперед.

15:19
Шмигаль запропонував нові умови набуття громадянства, законопроєкт уже в Раді.

15:03
ЗСУ мають успіхи у контрнаступі на півдні, а росіяни у відповідь посилюють авіаудари.

14:09
Міністр оборони Польщі - "якщо не платитимемо за армію, ті, хто нас окупує, збиратимуть данину на свою".

14:08
Строковик Нацгвардії збив із ПЗРК шість літаків та ракету російських окупантів.

14:07
Сенат США одноголосно закликав Держдепартамент визнати Росію спонсором тероризму.

13:50
Данілов: РФ потрібно деколонізувати, дерусифікувати та позбавити ядерної зброї. ЗСУ допоможуть.

13:50
ЗСУ продовжують поетапне звільнення Херсонщини від окупантів.

12:56
Страхові премії для суден, які вивозитимуть українське зерно до безпечних районів Чорного моря, зросли з 0,025% від вартості судна до початку війни до 5% (у 200 разів). Про це пише агентство Reuters із посиланням на дані страхової групи Lloyd's of London. У Lloyd's вважають, що ризики вивезення зерна з українських портів залишаються високими з огляду на ракетний удар Росії по Одеському порту в день підписання угоди про зерновий коридор у Стамбулі.

12:47
РФ вдарила по військовій частині у Лютежі, одну ракету збили над Бучею.

12:46
Ракетна загроза з боку Білорусі зберігатиметься ще три місяці — Генштаб

12:46
Данілов: Політик має повідомляти про наявність другого громадянства, ми очищатимемо країну.

12:20
Затримка з виплатами у ЗСУ. Міноборони запевнило: військові усе отримають найближчими днями.

11:58
Київський суд передав АРМА дочірні компанії найбільших російських корпорацій, серед яких Ростех, Роснєфть, Газпром, РусАл, Росатом, Група ГМС, Татнєфть.

11:26
Зеленський: Неспокійний ранок. Знову – ракетний терор. Ми не здамося. Не опустимо руки. Нас не залякати.

11:23
Росія вночі вдарила ракетами по парку Горького. Атракціони цілі, пошкоджено газон, дерева та господарську споруду.

11:10
Подорожчання нафти й газу, зокрема спровоковане вторгненням Росії в України, приносить європейським енергетичним компаніям рекордні прибутки.
У другому кварталі британська Shell отримала $11,5 млрд чистого прибутку, норвезька Equinor – $6,8 млрд, французька TotalEnergies – $5,7 млрд, іспанська Repsol – $1,2 млрд.

09:56
У ніч проти 28 липня в порту Одеси сталася пожежа. Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук запевнив, що вона не пов?язана з обстрілами — сталося загоряння пиломатеріалів на одному з причалів.

09:42
Внаслідок ракетного удару РФ по Миколаєву зруйновано школу, є пошкодження будинків, підприємства та водної станції ВНЗ.

09:31
Мінус 160 загарбників. Втрати РФ за добу за даними Генштабу ЗСУ.

09:00
Розвідка Британії: Український контрнаступ на Херсонському напрямку набирає обертів, армія Росії вразлива на правому березі Дніпра.

07:50
Зведення Генштабу: українські військові відбили низку штурмів на Донбасі, РФ має частковий успіх під Бахмутом та хоче повернути втрачене на півдні.

07:06
Оперативне командування "Північ" повідомило, що було дев'ять "прильотів" по Гончарівській громаді Чернігівської області. Вони впали у лісовий масив, також працювала українська ППО.

07:00
Серед росіян, ліквідованих під час удару по крейсеру "Москва", був син командира дивізії Чорноморського флоту РФ контрадмірала Олега Криворога, повідомляють російські ЗМІ.

06:30
Росія зранку вдарила ракетами по Вишгородському району Київської області та по Чернігівській області.

05:38
Російські війська зараз спроможні підтримувати лише два наступи – на Сіверськ та Бахмут: ISW.

04:58
"Ми ясно почули від президента Зеленського і нам підтвердили сьогодні – українці дійсно хочуть кілька разів дати по зубах Росії до початку зими", – сказала депутатка Палати представників від Демократичної партії США Елісса Слоткін із Мічигану після зустрічі з представниками Білого дому.
Вона наголосила, що обидві партії Конгресу США підтримують постачання Україні ракет великої дальності ATACMS.

04:53
Представники Білого дому повідомили депутатам Палати представників США, що понад 75 000 російських військових було вбито або поранено під час повномасштабної війни, яку Росія розпочала в Україні.

02:55
Розвідка Польщі знайшла п'ять фільтраційних таборів в окупованих містах України.

01:14
Спрацював страх санкцій. Філіппіни скасували угоду із закупівлі російських гелікоптерів, повідомляє AP.

00:24
Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний обговорив із командувачем Армії Канади генералом Вейном Дональдом Ейром нові постачання зброї до України.
"Ми предметно обговорили хід та обсяги чергових поставок озброєння та техніки", – написав Залужний.

00:02
Держсекретар США Ентоні Блінкен має намір поговорити з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим уперше з початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. Йтиметься про "суттєву пропозицію" США щодо звільнення американських громадян Бріттні Грайнера і Пола Вілана, які незаконно утримуються у РФ.

00:01
26 липня у бою загинув український льотчик, Герой України майор Олександр Кукурба. Він здійснив 100 бойових вильотів.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live