Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

27.07.2022

23:58
У Міноборони підрахували: щоб поховати всіх убитих за п'ять місяців повномасштабної війни російських окупантів (понад 40 000), потрібно 24 футбольних поля.

23:19
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна використовуватиме всі способи, включно з військовим, для звільнення своєї території від російських загарбників.
Він запевнив, що Антонівський міст та інші переправи на Херсонщині будуть відновлені. Наразі Україна робить все, щоб в окупантів "не залишалося жодних логістичних можливостей на нашій землі".

22:35
ВПС США направляють до Польщі шість винищувачів F-22 Raptor для підтримки місії НАТО з повітряного прикриття.

22:32
Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що західна зброя в руках ЗСУ болюче дошкуляє росіянам – звідси ІПСО про контрабанду та "чорний ринок". Вона наголосила, що Україна не отримувала жодного запиту чи натяку від офіційних державних органів партнерів із цього приводу. Маляр прогнозує, що чим більше західна зброя змінюватиме ситуацію на полі бою на користь України, "тим більш істерично поводитиметься РФ".

21:33
Лавров скаржиться, що Україна не хоче переговорів, а РФ нібито готова. Спікер МЗС Олег Ніколенко вважає, що це прийом для зриву контрнаступу ЗСУ на півдні, і Москва так намагається виграти час, щоб провести псевдореферендуми та поглинути ці території.

20:49
Чехія погодилася закрити повітряний простір Словаччини своїми літаками. Патрулювання стартує з вересня і триватиме щонайменше до кінця 2023 року. Це була одна з умов Словаччини для передачі Україні 11 МіГ-29.

20:31
Москва використовує війну проти України не лише як інструмент масового знищення українців, а й як спосіб етноциду народів РФ. Про це у Twitter написав радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. За його даними, у середньому москвичі гинуть на фронті рідше у 87,5 раза, ніж дагестанці, у 275 разів – ніж буряти та у 350 – ніж тувинці.

20:12
Данілова запитали, чи згоден він з оцінкою Зеленського, що ЗСУ можуть перейти у контрнаступ на півдні протягом трьох-шостих тижнів. Сказав, що армія РФ стягує додаткові сили на херсонський напрямок, тому з "обережністю" говорить про терміни контрнаступу. Проте, впевнений Данілов, "перемога за нами", а тижнем пізніше чи тижнем раніше - це справа лише військових.

20:01
Секретар РНБО Олексій Данілов переконаний, що результатом російської війни проти України стане деколонізація РФ – визволення народів, які вона захопила. "Вільні російські люди" за кордоном вже обговорюють, як "повертатимуть території".

19:40
У керівництва України вистачить політичної волі знищити військові об'єкти на території Росії, які обстрілюють українську територію. Про це в ефірі телемарафону сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

19:24
Десантники знищили БТР-82 з екіпажем та автомобіль із мінометом і розрахунком окупантів

19:22
Українська розвідка повідомляє, що рух опору зачищає Херсон від колаборантів. Внаслідок сьогоднішнього підриву авто ліквідовано одного силовика, ще один потрапив до лікарні.

18:55
ПЦУ просить Варфоломія позбавити Гундяєва патріаршого престолу та визнати єрессю концепцію "русского міра", яку він пропагує.

18:15
Німеччина десятиліттями не готувалася до війни, зброя та танки на складах Бундесверу застаріли, каже Бербок, пояснюючи проблеми з постачанням зброї Україні.

17:48
США активізували переговори про обмеження ціни на російську нафту. Домовитися хочуть до грудня.

17:44
Експорт зерна з одеських портів почнеться з дня на день, заявив міністр інфраструктури України. Але якщо Росія продовжить їх обстрілювати, "вся ініціатива з нашого боку точно перестане діяти".

17:35
Spiegel: Німеччина схвалила продаж Україні 100 САУ Panzerhaubitze 2000.

15:57
Німеччина має намір передати Україні систему ППО IRIS-T, яку виготовили на замовлення іншої держави, сказала глава МЗС Німеччини Анналена Бербок. Система може бути відправлена до України наприкінці літа чи у вересні.

15:17
84% українців проти будь-яких територіальних поступок Росії – опитування КМІС.

14:56
Повномасштабне вторгнення РФ в Україну "добило" ті бізнеси, що вижили після ковідних обмежень. Тепер російські компанії закриваються активніше. Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними, посилаючись на дані Федеральної податкової служби РФ.

14:34
Кількість людей, які втратили роботу через війну, почала збільшуватися. Якщо у червні таких було 35%, то в липні - 39%.

14:05
Московському патріарху Кирилу (Гундяєву) офіційно заборонено в'їзд до Литви через його підтримку вторгнення Росії в Україну та заклики до репресій проти українців.

13:19
Кім: ЗСУ знищили частину С-300, якими били по Миколаєву. Незабаром будуть ще результати.

12:42
Кім у зальних рисах позначив завдання генерала Марченка після повернення до Миколаївської області:
- посилити взаємодію ЗСУ та військових адміністрацій;
- посилити взаємодію з партизанами у Херсонській області.

12:04
Україна, Харківська область. *смайлик-серденько*

12:02
Слухайте перехоплення від розвідки, як росіянин скаржиться з України дружині, що чеченська та афганська війни "разом узяті – ясельки".

11:58
Російські ЗМІ необхідно закривати, вони спотворюють реальність і свободу слова — Кулеба

11:28
США про анексію півдня України: "Нам відомий наступний крок Росії – відповімо швидко та суворо".

11:22
У мережі показали відео з Антонівського мосту у Херсоні після удару ЗСУ.

10:19
Лавров поїхав до Африки зміцнювати Росію як "велику державу", вважає британська розвідка.

10:16
У Коростені прогриміли потужні вибухи – голова РДА підтвердив інформацію

10:13
Подоляк про Антонівський міст: Росії варто залишити Херсон, доки є можливість.

09:46
У Миколаїв повернувся генерал Дмитро Марченко, повідомляє голова МикОВА Кім. Щось буде?

09:42
Розвідка союзників: ПВК "Вагнера" зайшла на Вуглегірську ТЕС і в Новолуганське, а ЗСУ, ймовірно, відійшли на інші позиції.

09:34
Окупанти показали Антонівський міст у Херсоні нібито після ударів ЗСУ.

08:34
Мер Харкова уточнив, що в Індустріальному районі поранено шістьох людей.

08:27
В ОК "Південь" підтвердили удари ЗСУ по Антонівському мосту в Херсоні, назвавши їх "ювелірними".

08:17
Лідер опозиції Німеччини про Шольца та військову допомогу Україні: "Німців і Бундестаг обманюють".

07:52
Колаборанти у Херсоні визнали, що Антонівський міст через Дніпро "зазнав пошкоджень" після нічної ракетної атаки. Ступінь ушкоджень невідома. Але рух мостом перекрито.

07:46
Дніпропетровщина. Російські війська накрили вогнем два райони - Нікопольський (двічі з "Градів", до 40 снарядів) і Криворізький.
У Марганці поранена 54-річна жінка, вона у лікарні. У місті пошкоджені 8 п’ятиповерхівок, лікарня, дитячий садок і транспорт промпідприємства.
По Зеленодольській громаді ворог поцілив зі ствольної артилерії. У Великій Костромці пошкоджена лінія електропередач. Село частково без світла. Працюють електрики. Люди не ушкоджені.

07:34
Ворог наводить понтони, щоб покращити постачання військ на Харківському напрямку, пише Генштаб.

07:07
У Миколаєві – "традиційні" ранкові прильоти з окупованої частини Херсонської області. Друзі, тримайтеся там.

06:28
Під час атаки пари ворожих Су-34 ракетами типу Х-31 в напрямок Баштанки, обидві ракети були знищені силами протиповітряної оборони України. (ОК "Південь")

06:20
Росія вдарила ракетами комплексу ППО С-300 по Індустріальному району Харкова.

05:36
Останніми днями росіяни не гірше за інших викривають власну брехню й дезінформацію – Держдеп США.

03:11
Протягом доби ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ підтримували вогневий контроль основних транспортних артерій тимчасово окупованих територій Херсонської області. Загалом виконано 300 вогневих завдань, повідомляє ОК "Південь".
Підтверджені втрати ворога становлять: 89 окупантів, танк Т-62, самохідна гаубиця "Мста-С" і "Мста-Б", мінометний комплекс "Сані", дві одиниці броньованої та шість – автомобільної техніки, а в Білогірці знищено склад ворожих боєприпасів.

02:48
На Херсонщині ЗСУ звільнили від російських окупантів населені пункти Андріївка й Лозове, повідомляє оперативне командування "Південь".
Авіація ЗСУ завдала чотирьох ударів по ворогу із застосуванням літаків штурмової авіації, бомбардувальників і гелікоптерів. У результаті уражено чотири опорні пункти ворога в районі Андріївки, Білогірки та Благодатного.
"Таким чином, Андріївка звільнена й остаточно зачищена від російських окупаційних військ. Як і Лозове, де наші війська кількома днями раніше надійно закріпили свої позиції", – йдеться у повідомленні ОК "Південь".

01:42
Російські окупанти обстріляли власні позиції, а потім знищили власний гелікоптер Ка-5, повідомляє Генштаб ЗСУ.
"Жест доброї волі" від окупантів. Минулої доби три російські Ка-52 на Херсонщині мали намір атакувати наші підрозділи, але... завдали удару по своїх", – йдеться у повідомленні Генштабу.
Повертаючись із завдання, гелікоптери окупантів потрапили під "дружній" вогонь розрахунків протиповітряної оборони російських військ.
"Російська ППО ніколи не відрізнялась точністю, тому загарбники збили всього один свій ударний Ка-52 із трьох. А жаль...", – повідомили українські військові.

01:20
Пізно ввечері 26 червня мешканці Херсона повідомили про вибухи на Антонівському мості.
Ресурси російських окупантів заявляють, що їхні ППО нібито збили всі ракети, що прилетіли по мосту.
Місцеві жителі заперечують цю інформацію окупантів.
Офіційних коментарів від українських військових наразі немає.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live