Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

24.07.2022

22:49
Українська протиповітряна оборона збила усі російські ракети "Калібр" в неділю. У командуванні Повітряних сил кажуть, що це "чи не вперше 100%-ий результат".

22:14
Зеленський заявив, що Росія продемонструвала абсолютне незнання правди історії, коли вторглася до України. Він запевнив, що цього разу Україна переможе, і "навіть окупанти це визнають".

22:13
У МВС заявили, що кілька днів тому в одному з північних регіонів у місцевого населення вилучили два трофейних танки.

21:33
Глава української розвідки про ракетні системи HIMARS: "Росіяни знають, що їм кінець".

21:00
Лавров сьогодні вранці заявив, що Росія "не має упереджень" до відновлення переговорів з Україною, а ввечері пригрозив поваленням "київського режиму". Подоляк назвав це "класичною російською шизофренією".

19:59
Українські війська збили у неділю російський штурмовик Су-25. Вартість такого літака - орієнтовно $11 млн.

19:32
Німецька партія ХДС відхрестилась від пропозиції глави Саксонії (члена ХДС) швидко заморозити війну в Україні заради економіки Німеччини.

19:30
В МВС заявили, що порушників комендантської години беруть "на олівець": "Це не означає, що їх буде призвано до лав ЗСУ вже завтра. Але коли постане питання про це, то саме на таку категорію людей військові комісари подивляться в першу чергу".

18:50
Основне з вечірнього зведення Генштабу:
    Російська армія зазнала значних втрат на Бахмутському напрямку, намагаючись покращити тактичне становище на ділянках Володимирівка – Бахмутське та Доломітне – Новолуганське. Тривають жорсткі бої на напрямку Роти – Семигір'я та біля Вуглегірської ТЕС.
    Північніше Слов'янська ворог намагався штурмувати Богородичне, без успіху.
    Українські війська відбили штурм Верхньокам’янського на сході від Сіверська. Росіяни намагаються просуватися там одразу з двох сторін – з Верхньокам'янки та Білогорівки.
    У Херсонській області росіяни намагалися відтіснити українські війська на двох напрямках: Сухий Ставок – Андріївка та Брускинське – Білогірка.

18:17
Борис Джонсон планує ще один – уже третій з початку великої війни – візит до України.

18:17
Кулеба порівняв із комп'ютерною грою політику США щодо постачання більш сучасної зброї до України - потрібно розблокувати наступний рівень, але перед цим ви зазвичай кілька разів помираєте. Однак у реальному житті не можна померти кілька разів, наголосив глава МЗС.

17:30
Пані посла США в Україні Бріджит Брінк запитали про реакцію США, якщо РФ продовжить анексію. Сказала, що це буде обурливо, але не несподівано, і США зараз намагаються "підняти ціну" для РФ у разі, якщо агресор все ж таки піде на нову анексію.

16:44
Польський журналіст Славомір Сєраковський зібрав близько $5 млн, або 22,5 млн злотих, на військовий безпілотник Bayraktar для ЗСУ. Він розпочав збір коштів на безпілотник 28 червня.

16:38
На ранок 24 липня окупанти обстріляли Миколаїв із семи ракет комплексу С-300. Внаслідок обстрілу зруйновано будівлі приватних підприємств. Мер міста також повідомив, що внаслідок обстрілу 23 липня п'ять мешканців отримали поранення, серед них підліток.

16:24
Глава МЗС Латвії закликав дати ЗСУ більше HIMARS та іншої сучасної зброї "замість порожніх розмов". Нагадав, що велика війна триває п'ять місяців.

15:55
У відповідь на нічний обстріл Миколаєва ЗСУ знищили російську батарею ЗРК С-300 під Херсоном та взяли під вогневий контроль кілька об'єктів транспортної інфраструктури, що ускладнило маневреність та логістику ворожих військ, повідомляє ОК "Південь".
Росіяни тим часом загнали під Херсон 20 нібито "гуманітарних" КамАЗів, які насправді провезли до області боєприпаси для окупантів.

15:18
Терехов після обстрілу росіянами зупинок закликав мешканців Харкова частіше користуватися метро та мінімізувати поїздки наземним транспортом. Він заявив, що росіяни вже навіть не вдають, що стріляють по військових об'єктах, і впевнений, що терор агресора проти мирних мешканців продовжуватиметься.

14:40
Окупанти на Херсонщині намагаються нашвидкуруч відремонтувати стратегічні для них мости, які вивели з ладу ЗСУ. Про це повідомив представник облради Юрій Соболевський.

14:33
МЗС отримало запевнення від керівництва ООН, що неофіційний коментар "неназваного джерела" для The New York Times щодо того, що РФ нібито "можливо, не порушувала" угоду про експорт зерна, обстрілявши Одеський порт, не відображає позицію ООН, і лише заява генсека Антоніу Гутерреша відображає позицію організації.

13:55
В окупованому Красному Лучі на Луганщині вночі 24 липня сталися вибухи в центрі міста. Попередньо ракети вдарили по командному пункту армії РФ. Фото: Окупаційна "адміністрація" міста

13:54
У трьох морських портах "Одеса", "Південний" і "Чорноморськ" почали формувати каравани для заходу й виходу суден із зерном, повідомляє АМПУ.

13:50
Українська розвідка повідомляє, що РФ загнала пропагандистів до драмтеатру Маріуполя і готує нові фейки - нібито театр підірвали зсередини, і армія РФ ні до чого. Також у псевдорозслідуванні оприлюднять інформацію, що внаслідок удару по драмтеатру нібито було 14 жертв, а не кілька сотень.

13:22
США серйозно розглядають оголошення Росії спонсором тероризму, але це питання вимагає "ретельного аналізу", сказала пані посол Бріджит Брінк. Одночасно, за її словами, проти РФ вже було введено санкції, які, зокрема, можуть застосовуватися і до держав-спонсорів тероризму.

12:45
РФ втягнула у війну проти України своїх цивільних авіаторів, повідомляє ГУР. Самі льотчики незадоволені цим і скаржаться, що не можуть виїхати за кордон, а після поразки РФ у війні доведеться відповідати за участь у воєнних злочинах.

12:10
Подоляк: Що далі летітимуть ракети HIMARS, то швидше закінчиться війна.

11:36
Росія через санкції включила Багамські острови, острови Мен і Гернсі до списку "недружніх" країн.

10:52
Українська ППО відбила атаку з Чорного моря: збито три ракети "Калібр" під Хмельницьким.

10:45
Після того, як фахівці контррозвідки СБУ знищили ударним дроном російський танк Т-72, один з окупантів вирішив поділитися з мамою враженнями про цю подію в телефонній розмові.

10:35
Четверо іноземних військових загинули у бою з російськими окупантами під Сіверськом на Донбасі.

09:36
Вночі партизани підірвали під тимчасово окупованим Мелітополем залізничну колію, повідомив мер міста Іван Федоров. Вибухи також було чути біля аеродрому.

09:10
Минулої доби українські військові знищили 280 російських окупантів і 14 танків. Армія РФ втратила 39 520 військових ліквідованими з початку повномасштабної війни.

09:01
На Луганському напрямку окупанти намагалися наступати в районі Верхньокам'янського, ЗСУ змусили їх із втратами відступити, повідомив голова Луганської ОДА.

08:28
Аналітик ISW: Росія навряд чи захопить Слов'янськ та Краматорськ.

07:27
Ранкове зведення Генштабу:
- Росія обстрілює на Донбасі, під Харковом і на півдні;
- РФ знову намагалася захопити Вуглегірську ТЕС, але українські військові відбили штурм та відкинули назад окупантів;
- на півночі - без суттєвих змін.

06:38
Росія формує новий військовий корпус під Нижнім Новгородом – розвідка.

05:45
Поблизу Лисичанська ЗСУ знищили загін сахалінського ОМОНу.
"Воїни ЗС України відправили подарунок загону сахалінського омону в районі Лисичанська, які тільки-но заїхали на ротацію. 12 одразу офіційно денацифікувалися та демілітаризувалися, решту складу загону важко поранено", – повідомляє Управління стратегічних комунікацій.

03:05
Українські війська, ймовірно, готуються розпочати або вже почали контрнаступ у Херсонській області, але інформація з відкритих джерел про хід та темпи контрнаступу, найімовірніше, буде обмеженою та відставатиме від подій. Про це повідомив Інститут з вивчення війни (ISW) у зведенні за 23 липня.

02:23
Авіація ЗСУ протягом бойового дня завдала шість ударів по ворожих скупченнях живої сили та техніки, по опорному пункту, повідомляє оперативне командування "Південь".
Підтверджені втрати ворога за добу на південному напрямку склали: 54 окупанти, три танки Т-62, три реактивні системи залпового вогню "Град", гармата "Мста-Б", броньована та автомобільна техніка.
Також знищено склад боєприпасів та пункт боєпостачання у Херсонській області.

02:22
23 липня російські окупанти намагалися атакувати на південному напрямку, але успіху не мали, повідомляє оперативне командування "Південь".
Окупанти проводили наступальні дії у напрямку Сухого Ставка та Андріївки силами понад 50 військових за підтримки двох танків Т-62 та одного БТРа-82А, а у напрямку Брускинського та Білогірки ворог використав для атаки мотострілецький та танковий взводи. "Успіху не мав. З втратами відійшов", – повідомляє ОК "Південь".
Після цього упродовж дня окупанти ще кілька разів атакували.
"Ударний Ка-52 виконував завдання у районі Білогірки. Без наших втрат. Мі-8 також зазнав невдачі в районі Новомиколаївки. Без наших втрат", – розповіли в ОК "Південь".

01:24
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати рішуче засуджують атаку Росії на Одеський порт. Це підриває зусилля щодо доставлення їжі голодуючим та довіру до зобов'язань Росії щодо укладеної 22 липня угоди, яка дозволяє український експорт.

00:28
Президент Зеленський заявив, що ЗСУ поступово звільняють Херсонську область від російських окупантів.
"Передусім можна сказати зараз про Херсонську область. Окупанти намагалися там закріпитись, їхні колаборанти наробили різних нахабних заяв, які російською мовою називаються дуже влучним словом "шапкозакидательство"... Але чим це допомогло їм? Збройні Сили України крок за кроком просуваються в області", – сказав Зеленський.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live