Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

22.07.2022

23:19
В уряді працюють над законопроєктом щодо запровадження кримінальної відповідальності за отримання паспорта Росії.

22:53
Росія не зможе висадити десант в Одесі під час функціонування коридору для вивезення зерна з українських портів. Про це в ефірі телемарафону заявив голова Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

22:15
Пентагон "проводить деякі попередні дослідження" щодо надання Україні американських винищувачів.

21:48
Білий дім оголосив про додатковий пакет допомоги для України на $270 млн, який включатиме чотири РСЗВ HIMARS і 580 безпілотників Phoenix Ghost.

21:44
Втрати ЗСУ у порівнянні з піком бойових дій у травні та червні знизилися, тепер у середньому гинуть 30 українських військовослужбовців на день і 250 зазнають поранень, сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю американським журналістам.

20:59
Президент США Джо Байден затвердив ще один транш оборонної допомоги для України, санкціонувавши додаткову допомогу у розмірі до $175 млн.

20:51
У Європолі у відповідь на вимогу надати докази "випадків торгівлі на чорному ринку вогнепальною зброєю" з України заявили, що мали на увазі "потенційну загрозу, яка спостерігалася в зонах бойових дій у минулому".

19:59
Провідний британський військовий експерт Майк Мартін, науковий працівник Королівського коледжу Лондона, припустив, що росіяни, ймовірно, не зможуть більше витрачати сили й ресурси на захист стратегічно важливого Херсона і будуть змушені піти протягом наступного тижня або близько того.

19:37
Українські військові дроном-камікадзе завдали удару по позиціях російських окупантів біля Запорізької АЕС.

17:57
Оперативне командування "Південь" повідомляє, що на Херсонщині бойові дії йдуть у громадах Бериславського, Каховського та Херсонського районів. Жителі територій, що межують зі Снігурівкою і Зеленодольськом, розповідають про замінування доріг і берега річки Інгулець. Щодня через встановлені міни гине худоба, яку через відсутність води й евакуацію були змушені випустити місцеві жителі.

17:53
Російські окупанти потерпають від ЗСУ на Харківщині й не можуть захопити навіть одне село. Під час однієї з таких спроб втрати окупантів становили 20 вбитими та 100 пораненими:

17:51
Боррель про угоду щодо зернового коридору: "Незаконне вторгнення Росії в Україну поставило мільйони людей під загрозу голоду. Сьогоднішня стамбульська угода є кроком у правильному напрямку. Ми закликаємо до його швидкої реалізації. Євросоюз має намір продовжувати допомагати експорту українського зерна".

17:45
Пентагон: ЗСУ знищили сотні полковників, багато генералів та понад 100 важливих об'єктів РФ.

17:44
Україна підписала зернову угоду з Туреччиною та ООН — без перемир'я та зняття санкцій.

17:44
У Маріуполі загарбники закрили в'їзди та виїзди з міста, щоб посилити фільтрацію та боротьбу з партизанами.
 
17:43
Італія продовжуватиме постачати зброю Україні, якщо на виборах переможе консервативний блок.

17:42
У Маріуполі співробітники ММКІ влаштували "тихий бунт" проти росіян.

17:42
Жителі Херсона почули сильні вибухи в одному з районів міста.

16:45
Подоляк заявив, що Кремль хоче зіграти на страхах західних суспільств, поширюючи примітив про "чорний ринок". Але реальність, за його словами, інша:
– ЗСУ мотивовані та швидко навчаються;
– кожна одиниця зброї – на вагу золота;
– забезпечено повний контроль та інформування партнерів на всіх етапах.

16:14
Україна через війну випала з двадцятки найбільших виробників сталі.

16:02
Суд заарештував додаткові активи Медведчука та його дружини Марченко:
- корпоративні права ТОВ зі статутним капіталом 38 млн грн;
- банківські рахунки на 1,3 млн грн;
- дві земельні ділянки площею 3 та 5 гектар;
- приміщення двох готельних комплексів площею 4500 та 2400 квадратних метрів.

15:26
У Чорному морі вже понад місяць горить бурова платформа – "вишки Бойка", по яких 20 червня було завдано удару. Про це повідомив співробітник зі зв'язків зі ЗМІ у відділі зовнішньої та оборонної політики в Американському інституті підприємництва Брейді Афрік у Twitter, показавши супутникові знімки.

15:24
Національний банк України 22 липня ввів у обіг пам’ятну монету "Сили спеціальних операцій Збройних Сил України", повідомляє пресслужба НБУ.

15:24
Близько 70 000 тонн зерна нового врожаю росіяни вже відібрали у фермерів Луганщини й вивезли, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

15:17
Нікопольцям пропонують "додатковий заробіток" – обіцяють по $100 за затримання пособників окупантів.

14:31
Подоляк про зернову угоду:
- Україна не підписує нічого з РФ – лише з Туреччиною та ООН;
- росіяни не супроводжуватимуть зерно, та їх не буде в українських портах;
- перевірки транспортних кораблів здійснюватимуться спільними групами у водах Туреччини у разі потреби.

13:54
Кубраков та Шойгу підпишуть угоду про розблокування морського експорту українського зерна у Стамбулі.

13:54
Війна Росії проти України створює прецедент для потенційного вторгнення Китаю до Тайваню.

13:53
Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський назвав "нісенітницею" звинувачення української держави в нацизмі.

13:38
Нове перехоплення ГУР: окупант розповідає дружині про погрози відправляти до концтабору всіх, хто відмовляється від подальшої участі у війні. Каже, що багато військовослужбовців РФ ходять п'яні, нічого не роблять, лише гонять самогонку.

13:30
Данілов відреагував на заяву спікера Європолу про "ознаки" контрабанди західної зброї з України. Він заявив, що Україна очікує на предметну розмову з представниками Європолу з фактами та доказами з цього приводу.
За його словами, подібні публікації у західних ЗМІ збігаються за часом зі спецоперацією Росії з дискредитації України, мета якої – припинення постачання зброї від союзників.

12:44
СБУ заявила про затримання агента російської військової розвідки, який здавав ворогові інформацію для обстрілів Житомирської області та планував вступити до "розстрільних груп" армії РФ у разі окупації регіону.

11:13
Із заводів і портів в Україні Росія краде сталь, сума збитків оцінюється попередньо в $600 млн. Про це в коментарі ВВС заявив Юрій Риженков — генеральний директор найбільшої української сталеливарної компанії Метінвест, якій належить завод "Азовсталь".

11:12
Важливо буде домогтися імплементації домовленості з російського боку під час укладання угоди про розблокування морського експорту українського зерна з Туреччиною, Україною, РФ і ООН. Про це під час брифінгу в Вашингтоні заявив речник Державного департаменту США Нед Прайс.
Він назвав укладання угоди довгоочікуваною подією.

11:10
Фінська митниця продала конфісковані 1889,1 біткоїна на суму 46,5 млн євро — кошти можуть передати на підтримку України. Про це повідомляє Yle.

10:42
Ще п'ять країн внесено в Росії до списку "недружніх".

10:08
"Путін побачить, наскільки ми сильні". Габек – про газовий шантаж Росії проти Німеччини.

09:53
Через дефіцит точної зброї Росія дедалі частіше б'є переробленими ракетами ППО по наземних цілях, кажуть у британській розвідці.

09:37
За інсайдами Мельника, Німеччина має достатньо можливостей, щоб допомагати Україні зброєю зі складів бундесверу.

08:59
Росія вдарила балістичними ракетами по школах в Апостоловому та "градами" по Нікополю.

08:35
Українські військові знищили ще 150 окупантів. Найбільших втрат вчора армія РФ зазнала на Криворізькому та Бахмутському напрямках, повідомляє Генштаб.

07:58
Зведення Генштабу:
- армія РФ ввела резерви і безуспішно спробувала штурмувати на півдні;
- ЗСУ відбили кілька штурмів на Донбасі, на деяких напрямках тривають бої;
- строк перевірки боєздатності армії Білорусі продовжено до 31 липня.

07:22
На початку 2023-го Росія, ймовірно, піде на "новий серйозний наступ" зі спробою захоплення Одеси, пише Foreign Policy.

06:51
У Китаї відповіли на слова глави ЦРУ, що досвід Росії не відвадив їх від нападу на Тайвань.

06:45
Німеччина має безпосередньо постачати Україні важку зброю, а не продовжувати діяти за "круговою" схемою, заявила голова комітету бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман.

05:54
Держдеп не хвилюється через відставку Джонсона і Драгі, тому що союз США з Великою Британією й Італією заснований не на особистостях, не на політичних партіях, а на десятиліттях спільних інтересів і спільних цінностях.
Держдеп упевнений у силі коаліції країн, що об'єдналися, зокрема, через вторгнення Росії в Україну.
"Ця коаліція виявилася напрочуд стійкою... Ми впевнені в силі, ми впевнені в довговічності цієї коаліції, і готовності наших союзників і партнерів продовжувати підтримувати Україну і продовжувати притягувати Росію до відповідальності", – заявив спікер Держдепу.

04:50
Нинішній оперативний темп російських військ на Донбасі помітно не відрізняється від темпу, що був під час офіційно оголошеної оперативної паузи, зазначили експерти ISW.
З 16 липня російські війська продовжували завдавати дрібних ударів на північний захід від Слов'янська і в районі Сіверська й Бахмута, не захопивши жодної вирішальної позиції.
Фактично, угруповання російських військ на північний захід від Слов'янська завдало менше наземних ударів уздовж кордону Харківської та Донецької областей, ніж під час офіційної оперативної паузи.
Аналітики ISW дійшли висновку, що російські війська навряд чи зможуть зайняти значні позиції найближчими тижнями.

03:06
"Через значні втрати особового складу й техніки у Росії, ймовірно, більше немає військового потенціалу для реалізації своїх амбіцій в Україні", - заявили в армії Канади.

02:17
На півдні ЗСУ завдали вісім авіаударів по російських окупантах. У результаті нанесено ураження по п'ятьох опорних пунктах і двох складах боєприпасів у Скадовському та Бериславському районах Херсонської області, а також по місцю скупчення ворожого особового складу в Миколаївській області.
Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ виконали понад 230 вогневих завдань. Підтверджені втрати ворога за добу на південному напрямку склали: 35 окупантів, самохідна гаубиця "Мста-С", два безпілотники-розвідники, три одиниці броньованої та вісім автомобільної техніки.

01:15
Уночі 22 липня російські окупанти обстріляли Нікополь – чотири залпи з реактивних систем залпового вогню.

00:55
Європейський Союз в останню хвилину заблокував пропозицію ввести санкції проти російської металургійної компанії ВСМПО-Авісма після того, як Франція й інші держави-члени виступили проти цього кроку через побоювання можливої заборони у відповідь з боку Росії на експорт титану в ЄС.
ВСМПО-Авісма виробляє титан для аерокосмічної промисловості, це важливий постачальник титану для найбільшого у світі виробника комерційних літаків Airbus SE.
ВСМПО-Авісма також постачає матеріали для виробництва російських реактивних винищувачів, зокрема літаків, що беруть участь у війні проти України.
Титан є відносно невеликим джерелом доходу для російської економіки: 2020 року його експорт становив $415 млн у порівнянні з $16 млрд за залізо та сталь.

00:12
Путін робить ставку на війну на виснаження і сподівається, що США "відволічуться" від російсько-української війни, повідомив директор ЦРУ Бернс. Пророкує, що й тут російський диктатор прорахувався.

00:03
Євросоюз опублікував санкційні списки із сьомого пакета санкцій проти Росії. До них увійшли 57 фізичних осіб та організацій.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live