Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

21.07.2022

23:36
В МЗС підтвердили, що завтра може бути підписано угоду про зерновий коридор, але наголосили: українська делегація підтримає лише ті рішення, які гарантують безпеку південних регіонів України, сильні позиції ЗСУ у Чорному морі та безпечний експорт української сільськогосподарської продукції на світові ринки.

23:10
Подоляк про удари по Антонівському мосту: "Актуальний на сьогодні "жест доброї волі" - Антонівський міст. Жест, який каже: російським військам час добровільно залишити Херсон. Інакше - постійна бавовна, нічні страхи, панічні атаки і, як наслідок, "HIMARS-енурез". Коло можливостей стає вужчим, як і кучність стрільби української артилерії".

23:10
Подоляк про удари по Антонівському мосту: "Актуальний на сьогодні "жест доброї волі" - Антонівський міст. Жест, який каже: російським військам час добровільно покинути Херсон. Інакше - постійна бавовна, нічні страхи, панічні атаки і, як наслідок, "HIMARS-енурез". Коло можливостей стає вужчим, як і купність стрільби української артилерії".

22:47
На засіданні Ставки Верховного головнокомандувача учасники обговорили збільшення інтенсивності ударів по російських окупантах, погодившись, що є суттєвий потенціал для просування українських сил на фронті.

22:22
Документ про зерновий коридор буде підписано завтра о 16:30 у Стамбулі за участю Ердогана, генсека ООН, української та російської сторін.

22:20
Данілов: "Я можу запевнити всіх громадян нашої країни: жодна – наголошую – жодна установка HIMARS не отримала жодних уражень на сьогоднішній день. Звісно, вони (армія РФ. - Ред.) на них полюють. Вони, скажімо так, оголосили полювання на ці речі. Вони втрачають глазд, коли вони (HIMARS. - Ред.) починають працювати".

21:57
Глава британської служби зовнішньої розвідки MI6 Річард Мур вважає, що Росія "наполовину" втратила здатність шпигувати в Європі після вигнання понад 400 співробітників російської розвідки з європейських міст.

21:38
Низка сенаторів передала до Комітету з міжнародних відносин Сенату США проєкт резолюції про визнання дій Росії в Україні геноцидом.

20:46
Глава зовнішньої розвідки Естонії вважає, що Путін припустився низки прорахунків у війні через те, що йому дають неправдиві дані. Або правдиві – але сам не вірить у них.
Він також вважає малоймовірним, що в РФ буде оголошено загальну мобілізацію, оскільки в Росії "насправді існує великий розрив між так званим диванним патріотизмом і фактичною готовністю йти воювати в Україні".

20:28
За словами глави британської розвідки MI6 Річарда Мура, у найближчі кілька тижнів російські військові, ймовірно, почнуть своєрідну оперативну паузу в Україні. Це дасть Україні можливість завдати удару у відповідь.

19:36
У Білорусі триває кампанія з агітації громадян цієї країни до підписання контрактів із російськими приватними військовими компаніями. У цих заходах беруть активну участь військові комісаріати Збройних сил Білорусі. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

18:38
За оцінками Головного управління розвідки Міноборони, Росія використала 55-60% запасів високоточної зброї, які мали до початку широкомасштабного вторгнення.

17:04
Окупанти поставили не менше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом у машинний зал першого енергоблоку Запорізької АЕС, повідомив Енергоатом.

14:58
На українських радіохвилях запустили фейкове повідомлення, що Зеленський нібито перебуває в реанімації.

14:58
Втрати Росії у війні проти України значні, але не критичні, а оголошення загальної мобілізації означатиме визнання поразки для Кремля.

14:57
Заяви Лаврова про "розширення географії" війни говорять про підготовку ґрунту для анексії окупованих територій.

13:30
Трас виступила проти відправлення британських військ до України у разі свого обрання прем'єр-міністром.

13:29
Пелосі закликала Блінкена визнати Росію країною-спонсором тероризму, інакше таке рішення самостійно ухвалить Конгрес.

13:28
Путін не використовуватиме ядерну зброю проти України, проте може вдарити хімічною.

12:24
Внаслідок обстрілу Харкова загинули двоє людей, 19 – поранені, серед них одна дитина. Четверо постраждалих – у тяжкому стані.

12:22
Сенатори США в листі до глави Пентагону пишуть, що вважають "хорошим початком" включення засобів ППО та РСЗВ HIMARS до пакетів допомоги для України, ці системи "мають бути доставлені з максимальною швидкістю і в тій кількості, якої буде достатньо, щоб вплинути на результат бойових дій на Донбасі, Херсонщині та в інших регіонах".

12:21
Кім опублікував відео з наслідками та моментом прильотів по Миколаєву. За його словами, дві ракети влучили у гуманітарний штаб.

11:10
"Денацифікували" вчора трохи російських безпілотників.

10:50
Загиблих від ракетного удару по Вінниці 14 липня стало 26. Сьогодні в лікарні померла від опіків (98% тіла) 20-річна дівчина.

10:19
НБУ вперше з початку війни змінив офіційний курс гривні до долара. Тепер він 36,6 грн/$.

10:13
Єрмак озвучив цілі для ЗСУ – "не дати росіянам затягнути нас у зиму".

09:48
Харків під обстрілом. Місцева влада закликає залишатися в укриттях.

09:47
Армія РФ вночі вдарила по Миколаєву сімома переробленими ракетами ППО С-300. Є руйнування та постраждалий.

09:44
Начштабу ВПС США натякнув, які літаки можуть передати ЗСУ.

09:02
У США не виключили передання Україні "бородавників" – бойових літаків А-10.
Ці штурмовики відрізняються "витривалістю", невибагливістю до аеродромів і добре показали себе під час війни у Перській затоці.

09:02
21 липня близько 03:05 окупанти випустили по Миколаєву сім перероблених в атакувальні ракет С-300. Відомо про влучання в об’єкт інфраструктури, АЗС, газогін та складське приміщення. Ліквідовані всі займання. Одна людина постраждала.

08:04
ЗСУ відбили штурм Вуглегірської ТЕС та змусили окупантів бігти – зведення Генштабу.

08:03
Зеленського не схотіли бачити на саміті Меркосур.

07:27
У США відреагували на слова Лаврова, що РФ хоче захоплювати території й поза Донбасом.
 Кажуть, РФ хотіла цього й спочатку, але Путін брехав про "обмежену операцію" на Донбасі та нібито близькість миру у березні.

07:21
"Питання лише - коли і як". ЦРУ вважає, що досвід росіян в Україні не відвадив Китай від бажання вторгнутися в Тайвань.

06:49
Джавеліни продовжують палити танки росіян, артилерія зносить бронетехніку.

06:45
Остін: Війна Росії та України перебуває у ключовій стадії, водночас РФ припустилася низки прорахунків.

05:19
Верещук заявила, що будь-яке отримання українським громадянином (незалежно від мотивів) паспорта Росії має розглядатися як злочин.

04:58
Франція передала Офісу генпрокурора України мобільну лабораторію ДНК для оперативного вирішення питань щодо виявлення та ідентифікації жертв війни на деокупованих територіях.
 Представники жандармерії Франції навчили 10 українських експертів користуватися цією мобільною лабораторією ДНК.

04:13
ЦРУ не має жодних доказів того, що Путін психічно або фізично виснажений.
 "Ходить багато чуток про здоров'я президента Путіна, але, наскільки ми можемо судити, він надто здоровий", – сказав директор ЦРУ Вільям Бернс.

03:38
Під час наступу на Донбасі Росія досягла певного успіху, але заплатила за це дуже високу ціну – 15 000 убитими та 45 000 пораненими, заявив директор ЦРУ Вільям Бернс.
 За його словами, українські втрати дещо менші, але теж великі.

02:30
Як зазначають експерти ISW, нинішній російський наступ може забезпечити обмежені додаткові територіальні завоювання на Донбасі на північний схід від шосе E40, але, найімовірніше, завершиться найближчими тижнями без захоплення великих населених пунктів, таких як Слов'янськ або Бахмут.

02:05
20 липня на Південному напрямку авіація ЗСУ завдала 10 ударів по позиціях російських окупантів: три завдали гелікоптери, сім – бомбардувальники та літаки штурмової авіації.
В результаті: п'ять разів уражені ворожі опорні пункти, три рази – скупчення живої сили та техніки у Херсонській області, два влучення по складах боєприпасів у Миколаївській та Херсонській областях.
Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ виконали понад 200 вогневих завдань, внаслідок чого російська армія втратила 111 військових, гаубицю "Мста-Б", дві самохідні артилерійсько-мінометні установки "Нона-С", безпілотник типу "Елерон", 13 одиниць броньованої та іншої автомобільної техніки.
Підтверджено знищення командного та командно-спостережного пункту росіян, а також ще шести складів із боєприпасами у Херсонському, Бериславському та Каховському районах, повідомляє ОК "Південь".

01:16
Міжнародний кримінальний суд має намір розпочати розгляд першої справи про воєнні злочини Росії в Україні вже цієї зими.

00:36
Пізно ввечері 20 липня в окупованих Херсоні та Скадовську прогриміли вибухи.
У пабліках повідомляють, що у Скадовську горить склад боєприпасів.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live