Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

02.07.2022

23:58
Росія у своїй війні проти України має програти не лише на полі бою, а й концептуально – кожен росіянин має запам'ятати, що Україну неможливо зламати. Про це у своєму новому відеозверненні сказав президент Володимир Зеленський.

23:49
Російські окупанти з 24 лютого повністю зруйнували сотні українських міст та селищ, знищили сотні підприємств. На їхнє відновлення потрібні мільярдні інвестиції. Про них говоритимуть 4 липня у швейцарському Лугано, на конференції, присвяченій відновленню України. Про це у своєму новому відеозверненні повідомив президент Володимир Зеленський.

21:55
Заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Львові зустрілася з міністром оборони Чехії Яною Черноховою. За словами Маляр, Чехія вже надала Україні озброєння та військову техніку, а також країни співпрацюють у галузі військової медицини.

21:40
На території тимчасово окупованої Запорізької області окупанти загрожують місцевим жителям позбавленням батьківських прав, якщо ті не підкорятимуться окупаційній владі, повідомили у Запорізькій ОВА.

21:39
Станом на 2 липня у полоні окупантів перебувають вісім голів міст, сіл та селищ Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей, повідомляє Асоціація міст України.

21:29
Пропагандистські російські ЗМІ публікують відео з Лисичанська, на яких окупанти заявляють, що місто нібито захоплене. Спікер Нацгвардії раніше відзначав, що навколо міста тривають запеклі бої, проте місто не оточене російськими окупантами.

21:10
В Одесі чутно звуки вибухів, повідомляє місцеве видання. Відзначається, що працює система ППО. Чекаємо на офіційне підтвердження.

21:02
Знищена техніка окупантів поблизу Гуляйполя.

20:50
Президент США Джо Байден відправив до Конгресу офіційний лист про приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО, повідомляється на сайті Білого дому.

 20:44
Голлівудський актор Шон Пенн відвідав Дніпро, повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук. Наразі актор знімає документальний фільм про війну та воєнні злочини армії РФ.

20:34
У боях із окупантами на Харківщині протягом тижня загинули 18 бійців 130 батальйону територіальної оборони Києва.

20:33
На одному з промислових підприємств у Павлограді на Дніпропетровщині виникла пожежа, повідомляє ДСНС. Фахівці з'ясовують причини.

20:23
Бійці спецпідрозділу Kraken знищили кілька десятків окупантів.

20:03
У перехопленні ГУР окупант розповідає дружині, що в сусідньому підрозділі військові армії РФ взяли в полон командира, який хотів втекти з фронту через великі втрати. За словами окупанта, його підрозділ також готовий "валити".

19:48
На Одещині під час запливу один чоловік загинув, підірвавшись на міні. Другий плавець отримав контузію, повідомляє пресцентр ОК "Південь".

19:43
ДСНС на Одещини повідомила, що розбір завалів дев'ятиповерхівки та будівлі бази відпочинку в селищі Сергіївка завершений. Внаслідок обстрілу загинула 21 людина, 39 людей отримали поранення.

19:33
2 липня українські захисники знищили колону армії РФ за допомогою німецького керованого артилерійського снаряду SMArt155 калібру 155 мм. За даними воєнкора Юрія Бутусова, пошкоджено або знищено до восьми одиниць бойової техніки окупантів. На відео робота німецького снаряда SMArt по координатам бронетехніки противника.

19:26
У курортному селищі Кароліно-Бугаз на Одещині на узбережжі вибухнула міна, повідомила голова пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк, передає Суспільне. Обставини та кількість травмованих з'ясовуються.

19:05
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав "взяти на приціл центри ухвалення рішень противників Мінська", передає пропагандистське видання РИА Новости. Він також заявив, що ЗСУ нібито кілька днів тому намагалися завдати удару по військових об'єктах країни, але всі ракети були перехоплені.

18:43
Вечірнє зведення Генштабу:
    ЗСУ звільнили селище Іванівка на Херсонщині від окупантів.
    Окупанти безуспішно намагалися наступати біля населених пунктів Дементіївка, Богородичне, Берестове, Новомихайлівка.
    Противник закріплюється в районі населеного пункту Верхньокам'янка.
    Армія Білорусі проводить тренування щодо наведення понтонних переправ у прикордонних районах, але ознак формування наступальних угруповань не спостерігається.

18:26
У ДПСУ розповіли історію одного звільненого прикордонника з Азовсталі: До тих, що були з "Азовсталі", ставилися інакше. Чи-то поважали, чи-то боялися, я не знаю. На нас вони дивилися як на воїнів.

18:14
Армія РФ може відновити наступ на Київ за двох умов, повідомив радник МВС Вадим Денисенко в інтерв'ю РБК-Україна. За його словами, перша умова – якщо Лукашенко погодиться ввести війська армії Білорусі. Друга – якщо Лукашенко не погодиться, то, на його думку, наступ на Київ можливий лише після того, як буде повністю знищене угруповання на сході.

17:59
Звільнених 29 червня з російського полону захисників Маріуполя привезли до київського шпиталю. Видання DW поспілкувалося з українськими захисниками та медиками.

17:57
Збройні Сили України облаштовують нові оборонні позиції у Сіверську на Донеччині після відходу з Сєвєродонецька, йдеться у репортажі французького видання Les Echos.

17:45
Франція передасть Україні обіцяні самохідні артилерійські установки Caesar найближчими тижнями, повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко в ефірі телемарафону.

17:36
Росія знову грає в "морський бій" біля берегів Японії. Три військових кораблі флоту РФ пройшли між двома найзахіднішими островами Японії, Йонагуні та Іріомоте, на фоні загострення відносин між Токіо та Москвою через вторгнення Росії до України.

17:32
У міськраді Павлограда підтвердили "приліт" ракети окупантів у місті. Поки що без подробиць.

17:18
Боєць ЗСУ стріляє з протитанкового ракетного комплексу Javelin на Ізюмському напрямі Харківської області.

17:13
Повторного наступу окупантів на Миколаїв виключати не можна, проте противник боїться атакувати місто, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім в ефірі національного телемарафону.

17:04
У ніч проти 1 липня до Києва доставили частину захисників Маріуполя, яких звільнили з російського полону під час обміну військовополонених 29 червня, повідомляє Національна спілка журналістів України. Зазначається, що 18 бійців прикордонної служби привезли до шпиталю.

16:48
Вранці 2 липня окупанти обстріляли Чугуївський район Харківської області. Внаслідок обстрілів сталося дві пожежі у селі Велика Бабка та на території одного з лісгоспів неподалік селища Кочеток. За попередніми даними, жертв та постраждалих немає.

16:41
У Павлограді на Дніпропетровщині пролунав вибух, повідомляють в місцевих пабліках. Зазначається, що у місті після вибуху видно клуби диму.

16:26
Радник голови ОП Михайло Подоляк відповів про ризик нападу Білорусі: Ми розуміємо, що відбувається на території Білорусі, та до будь-яких сценаріїв готові. За його словами, про будь-яку небезпеку українців попередять заздалегідь.

16:20
"Більше там "русскім духом" не пахне". Українські захисники допомогли окупантам остаточно "евакуюватися" з острова Зміїний, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

16:14
ЗСУ завдали авіаудару по опорному пункту окупантів у районі Благодатного Миколаївської області, повідомило ОК "Південь". Окупанти втратили один зенітно-ракетний комплекс "Тор-М1", дві бойових машини піхоти та десяток солдатів.

15:58
У Львові розпочали підготовку до можливого наступу армії Білорусі на місто, повідомив мер міста Андрій Садовий. За його словами, у кожному районі міста буде створено штаб оборони та проведено додаткову підготовку для членів добровольчих формувань тероборони.

15:51
У Донецькій області скоротили комендантську годину. Тепер вона діятиме з 22:00 до 4:00, а не з 21:00 до 05:00, як раніше.

15:34
1 липня росіяни обстріляли село Білозірка в Миколаївській області. За даними голови обладміністрації Віталія Кіма, загинула одна людина. Пошкоджені житлові будинки, об'єкти інфраструктури та інше майно громадян. Поліція відкрила кримінальне провадження.

15:28
Забір води з Дніпра до Північнокримського каналу сягає 50 кубометрів на секунду, а збитки за її самовільне використання становлять 32,6 млн грн на добу. Відповідно, за 125 днів повномасштабної війни Росія заборгувала за дніпровську воду приблизно 4 млрд грн, порахували в BBC.

15:24
Військові бригади морської піхоти за допомогою ПТРК "Стугна-П" знищили російський танк на Херсонському напрямку.

15:21
Навколо Лисичанська тривають запеклі бої, проте місто не оточене російськими окупантами, заявив в ефірі національного телемарафону речник Національної гвардії Руслан Музичук.

15:20
The Wall Street Journal пише, що у великих російських містах війна з Україною не помітна. Бари переповнені, концерти популярні, як ніколи. "Це по суті новий договір суспільства з владою. Ми підтримуємо "операцію", а ви не змушуєте нас брати в ній участь", - заявив виданню оглядач Андрій Колесніков із Центру Карнегі.

15:07
Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що пошуково-рятувальні роботи в ТЦ "Амстор" у Кременчуку, знищеному російською ракетою, завершено. У Сергіївці на Одещині, де ракета потрапила в багатоповерхівку, роботи ще тривають, заявили в ДСНС.

14:50
Мер Кременчука оприлюднив нові дані про кількість жертв російського ракетного удару по ТЦ "Амстор". Загинули 20 людей, один постраждалий помер у лікарні, ще одна людина вважається зниклою безвісти.

14:44
Російські війська зараз не можуть взяти в облогу Харків чи зайти до міста, а тому потреби в масовій евакуації немає, заявив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

14:42
У соцмережах з'явилося відео, як вибухає підбита російська БМП-1. У цьому конкретному випадку екіпаж, як стверджується, вижив.

14:36
Прихована мобілізація в Росії почала підступати до Москви. Якщо раніше військові оголошення з закликом вступати на контрактну службу фіксувались тільки в регіонах, зараз їх почали вішати уже в Підмосков'ї, стверджує російське видання Sota.

14:32
Законний мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив, що понад 10 000 мешканців міста перебувають у тюрмах на території, яку росіяни окупували у 2014 році.

14:27
Колишній глава Пентагона Джеймс Маттіс не добирає слів, коли говорить про Путіна.
"Путін - це типаж прямо з Достоєвського. Він лягає спати вночі злим, він лягає спати вночі у страху, він лягає спати вночі, думаючи, що Росію оточують кошмари".

14:15
В Офісі президента прокоментували інформацію про "спекуляції, що буквально завтра чи післязавтра обов'язково розпочнеться напад" з Білорусі.
"Ми точно розуміємо, що відбувається на території Білорусі, до будь-яких сценаріїв готові. У нас все з оборонного погляду на кордоні Україна — Білорусь готове до цього".

14:13
У Ґданську з’явився сквер імені Героїчного Маріуполя. Він розташований поруч з консульством Росії.

14:06
Журналісти New York Times показали, що згадки про "нацизм" в Україні у російській пропаганді вісім років залишилися на одному рівні й тільки 24 лютого зросли до безпрецедентного рівня.

13:53
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з Жозепом Боррелем. Голова європейської дипломатії, за словами Кулеби, підтримує необхідність сьомого пакета санкцій і працює над цим.

13:37
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю "Настоящему времени" розказав про різницю в тактиці російської армії та ЗСУ.
"Росіяни ведуть війну за радянськими лекалами: ми за якусь ділянку закріпилися і покладемо стільки людей, скільки потрібно, але її триматимемо, не маючи розуміння, а навіщо нам це треба. Український Генштаб набагато у більш сучасному форматі веде війну. Мінімізація втрат – це ключовий принцип – і максимізація вбитих із того боку – ось принципи ведення мобільної та активної оборони".

13:27
Румунія запропонувала допомогу постраждалим від ракетного удару РФ по Сергіївці.

13:25
2 липня вранці Миколаїв знову потрапив під ракетний обстріл. За словами голови обладміністрації Віталія Кіма, обійшлось без жертв.
"Прилетіли сім ракет, які влучили по місту та околицях. Вчора були ракети С-300, сьогодні ще не знаємо, перевіряємо. На зараз жертв немає. [Росіяни цілились] нікуди, по інфраструктурі, по підприємству, що виробляє цеглу".

13:20
Колаборанти у Херсонській області вже бояться ходити без охорони, а ті, хто пережив замах, лікуються в Криму, заявили в Силах спецоперацій.

13:17
Держава виплачуватиме звільненим з полону одноразову грошову допомогу в розмірі 100 000 гривень, заявило Мінреінтеграції.

13:01
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснив, чому Європа повинна підтримувати Україну.
"Путін ненавидить добробут європейців і хоче принести кризу до дверей кожного європейського дому. Україна стоїть на заваді цим зловмисним планам. Підтримуючи нас, партнери підтримують себе".

12:50
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю "Настоящему времени" заявив, що Володимир Путін "ходить по всіх" і випрошує війська для війни в Україні.
"Приїхав сьогодні на Каспійський саміт та просив: "Дайте армію, щоб ми зайшли в Україну". Наразі у Білорусі просить армію. Наскільки великою (в іронічному сенсі) є ця людина, що вона просить у колишніх країн Радянського Союзу хоч якісь армійські частини, для того, щоб ефективно продовжувати воювати проти маленької України".

12:37
Головне управління розвідки повідомило, що у селищі Чаплинка Херсонської області російські окупанти з 29 червня проводять масові обшуки у місцевих жителів. Росіяни обшукують усі приватні гаражі, якщо власника немає — ворота виламують за допомогою бронеавтомобіля. Обшуки проводяться дуже детально – аж до перекопування ґрунту в підвалах у пошуку схронів.

12:30
СБУ опублікувала аудіоперехоплення розмови одного з окупантів з дружиною. Він каже, що перерізав горло полоненому, тому що "ну коли я ще людині горло переріжу".

12:27
Ракетними ударами Росія намагається викликати паніку та страх, щоб українці вимагали від влади піти на поступки РФ, вважає радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

12:26
Поліція Неаполя випадково затримала передачу гаубиць Україні PzH 2000, заявило видання Il Mattino.

12:14
Телеканал Дом повідомив про пожежу на підстанції 750 кВ "Донбаська". Вона знаходиться в Бахмутському районі Донецької області.

12:02
У Львові через можливу загрозу наступу з боку Білорусі створять штаби оборони в кожному районі та проведуть додатковий вишкіл для членів добровольчих формувань тероборони. Також розглядається варіант формування резервних добровольчих батальйонів з працівників міської ради та комунальних підприємств.

11:56
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевичс потролив речницю російського МЗС, якій не сподобалося, що ЮНЕСКО визнало борщ українським.

11:52
Україна може отримувати необхідну для контрнаступу західну зброю протягом одного-трьох місяців – є проблема з її наявністю на складах, адже ніхто так не накопичував зброю, як Росія. Про це в інтерв'ю 24 каналу розповів радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

11:49
Усіх вчителів, які залишилися в тимчасово окупованому Маріуполі, відправляють на атестацію у РФ. "Без атестації на знання видуманої історії Росії та пропаганди російською до роботи з вересня не допускатимуть", - заявив радник законного міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

11:38
Перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін в ефірі телемарафону заявив, що жителі Сергіївки, яку обстріляла Росія вночі 1 липня, проігнорували сигнал повітряної тривоги.
"Сигнал повітряної тривоги було подано за 8-10 хвилин до прильоту крилатої ракети. На превеликий жаль, жодна особа з сумнозвісної дев'ятиповерхівки не вийшла за сигналом тривоги".

11:31
Мерія Кременчука вирішила виплатити по 100 000 грн сім'ям людей, які загинули внаслідок ракетного удару Росії по ТЦ "Амстор". Жертвами обстрілу стали щонайменше 19 осіб.

11:24
Херсонські пабліки публікують фото й відео з димом над Чорнобаївкою. Офіційних повідомлень з цього приводу поки що не було.

11:20
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк порадив забути словосполучення "втома від України".
"Світ втомився не від підтримки України. Світ втомився від російського газового шантажу, штучних криз, інфляції, політичних убивств, хімічної зброї, терору та постійної нахабної брехні. Він втомився від особистих "комплексів" Путіна", - написав Подоляк у Twitter.

11:19
ЗСУ знищили склад боєприпасів росіян у тимчасово окупованому місті Попасна.

11:17
У тимчасово окупованому Шевченковому колаборанти демонтували пам'ятник захисникам України. Поліція повідомила за це підозру "голові адміністрації" селища.

11:03
Перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін в ефірі телемарафону заявив, що на території Білорусі не видно ознак формування ударних угрупувань для наступу на Україну. Але є загроза заходу з Білорусі диверсійних груп.

10:55
Російські війська 1 липня обстріляли 11 населених пунктів у Донецькій області. Били цілеспрямовано по житловому сектору, внаслідок чого зруйновано та пошкоджено 43 будинки, з них 10 багатоквартирних. Є загиблі та поранені мирні жителі, розказали в поліції.

10:49
В Борисполі з'явився мурал з "Мрією". Знаменитий літак знищили росіяни в Гостомелі на початку великої війни.

10:46
ЗСУ показали навчання артилеристів на Запоріжжі.

10:43
Українські військові зробили міні "Град", поставивши на пікап ракетницю збитого російського гелікоптера Ка-52.

10:37
Колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що найбільший ризик війни в Україні в тому, що Путін може її затягнути.
"Він не може здобути повну перемогу. Але, з іншого боку, він просто намагатиметься тягнути це нескінченно", - сказав він РБК-Україна.

10:30
Міноборони Росії заявило, що начальник генштабу збройних сил РФ приїхав перевірити угрупування російських військ, залучених до війни проти України.

10:27
Росія зранку 2 липня обстріляла Немишлянський район Харкова. Постраждалих немає, повідомив голова обласної адміністрації Олег Синєгубов.

10:23
Поблизу окупованого Токмака між військовими РФ сталася збройна сутичка, четверо окупантів загинули, близько десяти — поранені, заявили в Запорізькій обладміністрації.

10:20
Прикордонники знайшли у Чернігівській області диск із документами російської військової частини, яка брала участь у війні проти України. На ньому - сотня гігабайт даних, зокрема докладна інформація про особовий склад з фотографіями, біографіями та копіями паспортів.

10:15
Оперативне командування "Північ" показало відео знищення у степах Донбасу російського зенітного комплексу "Панцирь-1С" вартістю $15 млн.

10:13
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон став почесним громадянином Одеси.

10:11
Зранку 1 липня по Миколаєву було завдано 12 ракетних ударів, повідомила обласна адміністрація. Обстріляно портову інфраструктуру та приватні підприємства. Серед них – виробництво парфумів та вапна. Одну з ракет вдалося збити.

10:04
У порту тимчасово окупованого Бердянська нібито підняли рештки знищеного у березні десантного корабля "Саратов". Про це заявили російські пабліки.

10:02
Удар по Кременчуку був модернізованою надзвуковою ракетою Х-32 - британська розвідка.

10:00
Генеральний штаб оприлюднив дані про втрати Росії за 1 липня. Вбито близько 120 окупантів, найбільші втрати РФ зазнала на Бахмутському напрямку.

09:40
WP зробив репортаж про український екіпаж HIMARS. Бійці б'ють по командних пунктах і складах зі зброєю, знищили шість цілей і нарікають: якби ця зброя була раніше – ми б уже покінчили з війною.

09:28
Німецька Panzerhaubitze 2000 б'є росіян на східному фронті: відео "роботи" САУ.

08:41
Мер Слов'янська: за вчорашній день - 4 загиблих та 7 поранених від обстрілу касетними снарядами РФ.

08:28
У Польщі відреагували на російський фейк, що "поляки хочуть захопити захід України".

08:01
Зведення Генштабу:
- РФ веде штурмові дії у напрямку Кочубеївка-Дементіївка під Харковом;
- росіяни невдало сходили у наступ під Верхньокам'янським та відійшли (Лисичанський напрям);
- у Білорусі мобілізаційні навчання продовжено до 9 липня, на Гомельщині вручають повістки, лікарям заборонили виїжджати за кордон.

07:56
Голова Луганської ОВА Гайдай: Росіяни атакують з різних боків – військових і техніки вони залучили вкрай багато. 1 липня окупанти відкривали вогонь з усіх наявних видів озброєння по Привіллю, Лисичанську, Вовчоярівці, Золотарівці, Лоскутівці, Верхньокам’янці, Білогорівці.
1 липня ЗСУ відбили два масованих наступи: в напрямку Верхньокам’янки та желатинового заводу, де ворог намагався вести розвідку боєм. В обох випадках окупанти відійшли.

07:22
CNN: На півдні наростає партизанський рух, а Росії важко утримувати Херсон і розбудовувати в регіоні окупаційні адміністрації.

07:15
Військово-технічна допомога. Поговорили керівники Повітряних сил України та США.

04:47
Російські окупанти продовжували вести наступальні операції в населених пунктах на південь і на південний захід від Лисичанська, прагнучи оточити місто і перерізати шляхи тилового забезпечення українських військ, повідомляє ISW.
Росіяни вели артилерійський вогонь і завдавали авіаударів по трасі Т1302 Бахмут-Лисичанськ, але станом на 1 липня повністю дорогу не перекрили.

03:57
На півдні авіація ЗСУ вдарила по складах боєприпасів, опорному пункту та скупченню військ ворога, повідомляє ОК "Південь".
Авіаудари по ворогу завдано в районі Снігурівки, Благодатного, Ольгиного та Давидова Броду. Результати дорозвідуються.
У Херсонській області знищено три польові склади боєприпасів та два безпілотники-розвідники російських окупантів.

02:55
1 липня російські окупанти обстріляли Бахмут з артилерії, та завдали авіаудару. Внаслідок обстрілів у місті щонайменше п'ятеро поранених, серед них – 11-річна дитина.

01:45
У Міністерстві оборони США заявили, що не можна вірити Росії, яка каже, що її відступ із острова Зміїний був "жестом доброї волі".
"Ми розглядаємо цю подію як те, що українці дуже успішно чинили значний тиск на росіян, зокрема за допомогою атаки на корабель постачання ракетами "Гарпун", – сказав чиновник Пентагону.
"Українці дуже ускладнили росіянам проведення там своїх операцій і зробили їх дуже вразливими для українських ударів. Тому, звісно ж, Росія покинула острів", – сказав представник Міноборони США.

01:09
Українські війська успішно б'ють з HIMARS'ів по російських командних пунктах – Пентагон.

00:40
Протягом дня 1 липня російські окупанти випустили понад 270 мін, ракет та снарядів різного калібру по території Сумської області.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live