Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

18.07.2022

23:22
Олена Зеленська прибула з візитом до США на запрошення першої леді Джілл Байден. “Говоритиму в США про українські потреби у нашому спротиві та боротьбі з агресором. Усі подробиці – у наступних повідомленнях", - написала Зеленська у Facebook. Першу зустріч Зеленська провела з держсекретарем Ентоні Блінкеном.

23:15
Міністр оборони Олексій Резніков провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Дж. Остіном напередодні зустрічі контактної групи з оборони України (UDCG), відомої як "формат Рамштайн". Анонсував дуже хороші новини, але подробиці будуть трохи пізніше.

23:13
У СБУ відбувається кадрова ревізія. Вирішується питання щодо звільнення 28 посадових осіб. Про це у новому відеозверненні повідомив президент Володимир Зеленський.

22:25
На території тимчасово окупованої Запорізької АЕС дев'ять окупантів зазнали поранень, також є загиблі.

22:09
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що окупанти можуть перенести на більш ранній термін (з 11 вересня) "референдум" про приєднання до РФ тимчасово окупованих територій Луганської області.

21:23
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що завдяки своєчасному прибуттю ракетних систем залпового вогню М142 HIMARS вдалося стабілізувати ситуацію на фронті.

21:15
Суд обрав колишньому начальнику управління СБУ в Криму Олегу Кулінічу, якого Держбюро розслідувань підозрює у держзраді, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

20:49
На Запоріжжі окупанти вкрали 20 елеваторів із зерном у місцевих фермерів, які відмовилися з ними співпрацювати.

20:37
Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім пообіцяв по $100 за інформацію про коригувальників або навідників російського вогню по області.

20:11
Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ
На Авдіївському напрямку ворог активізував ведення бойових дій. Намагався покращити тактичне становище на напрямку Верхньоторецьке-Кам'янка, успіху не мав, зазнав втрат і відійшов.
На Слов'янському напрямку ворог намагається покращити тактичне становище своїх підрозділів у напрямку Ізюм-Барвінкове.
Українські воїни завдали втрат і відкинули противника назад, коли той намагався просунутися у напрямку Бражівки та Дмитрівки.
На Донецькому напрямку ворог продовжує спроби наступу в напрямках міст Бахмут і Сіверськ.
Наші захисники відбили ворожий штурм у напрямку Миронівка-Вуглегірська ТЕС.

19:35
У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про створення тимчасової спеціальної комісії з моніторингу отримання та використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час воєнного стану.

18:33
Федеральний уряд Швейцарії відмовив у лікуванні поранених під час військових дій українців, оскільки це порушило б нейтралітет країни.

17:57
Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір скептично налаштований з приводу перспектив деблокади українських портів: "Якщо ви все ще вірите Путіну на слово, ви можете з тим самим успіхом вірити в Санта-Клауса або в великоднього кролика. Це приблизно так само серйозно і так само ґрунтується на фактах".

17:38
Заяви Спартц про нібито недостатній контроль за зброєю в Україні ніяк не вплинули на відносини зі США, каже Кулеба.

16:42
Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про звільнення від мобілізації родичів загиблих у бою захисників України. Законопроєктом пропонується додати до переліку осіб, які не підлягають мобілізації, жінок та чоловіків, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дідусь, бабуся, брат чи сестра) загинули або зникли безвісти, захищаючи Україну від російських окупантів.

16:05
Дипломатичні відносини з Білоруссю розірвемо, якщо її війська перетнуть кордон – Кулеба.

15:48
Командування Повітряних сил ЗСУ: Окупанти застосовують проти України весь арсенал озброєння. Україна фактично стала полігоном для випробування сучасних російських ракет, а також застарілих, які були розроблені й виготовлені ще за часів СРСР. Проте сучасне технологічне озброєння росіяни вже заощаджують. Загалом за час великої війни по Україні випустили близько 3000 ракет.

15:40
Позаштатний радник голови ОП Олексій Арестович стверджує, що російські військові "вихопили неілюзорних люлів" на південь від Сіверська і залишили два чи три захоплені села.
Також він стверджує, що удару було завдано по ізюмському наступальному угрупованню РФ.

15:07
ГУР опублікувало відео спецоперації розвідгрупи "Кедр" під Харковом, під час якої українські військовослужбовці знищили 36 окупантів із російської диверсійно-розвідувальної групи та взяли в полон командира взводу.

15:06
Російські підрозділи, які атакували Харків та були знищені ЗСУ, використовували карти 50-річної давності. На них немає Салтівки та кількох водосховищ.

14:40
Єврорада вирішила виділити Україні ще 500 млн євро військової допомоги.
"Європа продовжує працювати заради миру та захисту наших цінностей. Підтримка ЄС військовою технікою для ЗСУ зараз загалом становить 2,5 млрд євро",  – написав Шарль Мішель.

14:35
Кулеба розповів про "складну гру" Туреччини з балансування, зокрема між Україною та РФ, через що в України виникають питання. Він анонсував повноцінні переговори України та Туреччини "віч-на-віч", де країни пройдуться по усіх питаннях.

14:32
Українські банки після початку військових дій у травні отримали 6,1 мільярда гривень прибутку, інформує система відкритих даних Опендатабот.
Основну частку прибутку (78% або 4,8 млрд грн) серед усіх українських банків заробив ПриватБанк. У невеликий плюс також вийшов Укргазбанк — 0,4 млрд грн. Інші державні банки, як і раніше, зазнають збитків.

14:01
Глава МЗС Литви закликав Захід активніше озброювати Україну, особливо це стосується країн із сильною військовою промисловістю: "Оскільки Брюссель іде у відпустку, це хороша можливість нагадати, що російські військові не планують брати вихідні в подальшому нападі на Україну".

13:57
Армія Росії завдала ракетного удару по Одеській області. Одну ракету збила українська ППО, дві влучили у військовий об'єкт, одна – у міст в Затоці.

13:55
Рада ЄС погодила п'ятий транш військової допомоги Україні на 500 млн євро.
Загальна сума військової допомоги від ЄС наразі сягає 2,5 млрд євро.

13:15
ЗСУ за допомогою німецької САУ PzH 2000 та "розумного" снаряда SMArt знищують російську техніку.

13:14
Родичі російських окупантів після консультації з адвокатами стверджують, що росіянам "підсунули" фіктивні контракти за 2007 рік.

13:11
СБУ: Затримано російську агентку, яка збирала координати для ракетних ударів по Києву.

12:03
На тимчасово окупованій частині Луганської області росіяни збили власний винищувач-бомбардувальник Су-34.

11:46
В офісі президента відповіли на "корейський" прогноз про війну від ексадмірала ВМС США Ставрідіса.

11:26
Авіація ЗСУ знищила 30 окупантів та 20 одиниць техніки росіян 17 липня.

11:25
Російські окупанти зруйнували двоповерховий будинок у Торецьку Донецької області, жертвами обстрілу стали шестеро людей.

10:40
Мережа H&M, яка на початку березня призупинила роботу в Росії через війну, йде звідти остаточно.

10:19
У Москві та деяких інших містах Росії завиють сирени тривоги. Влада запевняє, що "це планово".

09:46
Російський олігарх Євген Пригожин, який вважається власником приватної військової компанії Вагнера, отримав звання героя Росії за бої ПВК в Луганській області.

09:45
Колишній головнокомандувач сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс вважає, що війна Росії проти України, найімовірніше, може закінчитися через чотири-шість місяців і стати замороженим конфліктом за прикладом Корейської війни.

09:35
Окупанти розкрили, хто командує угрупуванням їхніх військ на сході України – це генерал-лейтенант Рустам Мурадов.

08:59
"Гучний ранок у Краматорську. 4 удари по промисловій зоні, схоже, з РСЗВ", - пише мер міста Олександр Гончаренко.

08:31
Спікерка Сейму Польщі переконана, що у звірствах війни винен не лише сам Путін, "але й весь російський народ".

08:21
Російські окупанти женуть у бій чоловіків, які були примусово мобілізовані в окупованих містах Донбасу.

07:52
Російські окупанти обстріляли Нікополь із реактивних систем залпового вогню, випустивши понад 60 ракет.

07:25
На Донеччині ЗСУ успішно відбивають атаки російських окупантів, в районі Григорівки тривають бої.

07:24
У бундесвері застерігають щодо збройних сил РФ: "Армії, які були близькі до поразки, навчаються найшвидше".

07:11
Глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс заявила про готовність зустрітися з Володимиром Путіним і Сергієм Лавровим у разі свого обрання прем'єр-міністром.

06:52
Нову Каховку розбудили вибухи.

06:21
Глава МЗС Китаю Ван І заявив, що його країна завжди була "твердою і наполегливою у заохоченні миру й переговорів".

05:17
Кремль розпочав довгострокові заходи щодо відновлення армії для затяжної війни в Україні – ISW.

04:28
"Знову масований обстріл Миколаєва. У місті лунають потужні вибухи. Вже було чути близько 10. Повітряна тривога триває. Не ігноруйте правила безпеки!" – написав Сєнкевич о 03:12.

02:05
Уряд прогнозує нову хвилю внутрішніх переселенців напередодні опалювального сезону. Багато людей будуть змушені виїхати з територій, де зруйновані й не можуть бути відновлені системи газопостачання.

01:09
Штурмовики ЗСУ двічі вдарили по опорному пункту, пункту постачання боєкомплекту та скупченню живої сили, озброєння та техніки ворога в районі Благодатного та Давидова Брода.
За підсумками доби та роботи всіх підрозділів ЗСУ на південному напрямку знищено: 36 окупантів, два самохідні зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир-С1", три машини зв'язку стратегічної та оперативної ланок управління, радіолокаційна станція "Підліт", 11 одиниць броньованої та автомобільної техніки.
Підтверджено знищення двох складів боєприпасів на окупованих територіях Миколаївської області.

00:45
Зеленський назвав "не дуже тверезою заявою" слова Медведєва, який почав погрожувати "судним днем" Україні за майбутню деокупацію воєнним шляхом захопленого Росією Криму.
Президент заявив, що Росія йде до статусу держави-терориста й до спеціального трибуналу.
"Це для Росії буде судний день. І не в переносному значенні, не як гучний вислів, а буквально", – сказав Зеленський.

00:34
Іноземний легіон. Німецький доброволець Кріс захищає Україну від російських окупантів.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live