Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

17.07.2022

23:45
Зеленський про сьогоднішню розмову з Трюдо: "Особливо наголосив, що українці ніколи не сприймуть рішення Канади щодо турбіни для Північного потоку, яку вирішено передати Німеччині, фактично порушуючи санкційний режим... Якщо зараз буде одне порушення, то лише питання часу, коли будуть наступні. Росія спеціально це робить, шантажуючи газом та провокуючи порушення санкцій".

23:43
Бурятов, які написали рапорти про відмову продовжувати воювати проти України, російські командири утримували у замкненому гаражі, а потім відвезли до СІЗО під тимчасово окупованим Луганськом. За словами одного з відмовників, командири РФ рвали їхні рапорти та змушували писати пояснювальні та заяви про готовність воювати далі.

22:55
Зеленський заявив, що зареєстровано вже 651 кримінальне провадження за статтями про держзраду та колабораціонізм працівників прокуратури, органів досудового розслідування та інших правоохоронних органів. Понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти України.
За словами президента, такий масив злочинів серед правоохоронців "ставить дуже серйозні питання відповідним керівникам". Цим він пояснив усунення Венедіктової та Баканова з посад глав СБУ та генпрокуратури.

21:18
Ердоган проведе двосторонню зустріч із Путіним в Ірані на полях саміту 18-19 липня.
11 липня Ердоган говорив телефоном із Путіним – вони обговорювали війну Росії проти України та питання створення зернового коридору.

20:47
Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що Росія проплачує антиукраїнські мітинги в країні. Один із таких пройшов у Хайфі – у ньому взяли участь близько 200 осіб. Більшість із них були у "фірмових" майках та кепках. Також на мітингу роздавали листівки: "Ти досі вважаєш, що в Україні немає нацистів? Прокинься! Нацисти вже тут!". Приблизно за 50 метрів від проросійської демонстрації пройшла акція на підтримку України.

20:27
Гайдай про ситуацію на тимчасово окупованій Луганщині:
- виїхати можливо, але складно, а деякими шляхами й небезпечно;
- чоловіків хитрощами "мобілізують" та змушують воювати проти України;
- росіяни винищують все українське та годують обіцянками, що відновлять комунікації.

20:05
Шольц у статті для FAZ закликав німців готуватися до подальших труднощів через санкції проти Росії, оскільки необхідно зупинити Путіна "з його неоколоніальним" курсом".

19:22
Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.
Підрозділи ЗСУ продовжують виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань на певних напрямках та б'ють окупантів у ближніх боях.
На Слов'янському напрямку ворожі штурмові дії поблизу Григорівки наші воїни оперативно придушили. Окупанти із втратами відійшли.
На Бахмутському напрямку армія РФ намагалася штурмувати і наступати поблизу Берестового, Білогорівки, Яковлівки та Новолуганського. Дії ворога знову завершились провалом та втратами особового складу.
Окупанти намагалися покращити тактичне становище у районах населених пунктів Михайлівка, Павлівка та Новомихайлівка. Отримали відсіч і безславно втекли.

19:22
Подоляк у відповідь на погрози Медведєва "судним днем" за Крим: "Портрет сучасної Росії - це Дмитро Медведєв, який погрожує комусь "судним днем". Маленька забута історією людина, яка намагається здаватися серйозною і страшною, а насправді викликає лише жалість." Ще трохи, і я вам усім покажу!". Покажете що? Вб'єте чергову дитину?".

18:51
Російські пропагандисти показали відео з британським парамедиком Джоном Хардінгом, який наразі у полоні. Про це повідомляє ВВС. На сьогодні відомо, що Хардінг потрапив у полон у травні в Маріуполі. Він воював на Донеччині з 2018 року в полку “Азов”.

18:30
ГУР повідомляє, що в Бєлгороді та області відкрито 500 кадетських та близько 1000 юнармійських класів. Також у Бєлгороді на базі місцевого оборонно-спортивної організації відкрито курси початкової військової підготовки для тих, хто хоче служити у російській армії, але не має відповідного досвіду. Випускників курсів схиляють до підписання контракту з ЗС РФ.

17:50
Українські військові розпочали навчання в Німеччині на "Гепардах". Надходження перших зеніток очікується до кінця місяця.

17:29
Міністерство оборони Росії збрехало про знищення ракет Нarpoon в Одесі. Насправді влучили у склад меблевої фабрики.

16:38
Голова комітету Бундестагу з оборони Марі-Агнесс Штрак-Циммерман звернулася до Олафа Шольца із закликом терміново скликати національну конференцію щодо допомоги Україні. Вона бачить завдання конференції у тому, щоб створити у військових, промисловців і політиків чітке уявлення про спільні дії і надалі керуватися ним, а не політичними сигналами, що суперечать один одному.

16:05
"Запорізький месник" з Нацгвардії збив уже шостий російський літак. І крилату ракету!

15:50
Західні країни не створювали запасів озброєнь з розрахунком на тривалі та інтенсивні військові дії, тому компаніям із виробництва зброї для підтримки темпів постачання потрібні нові орієнтири від військових відомств, сказала виконавчий директор компанії Northrop Grumman Кеті Ворден.

15:46
У Запоріжжі близько 14-15 години в неділю було чутно вибухи – це росіяни стріляли з РСЗВ на лінії зіткнення.

15:22
Будинок офіцерів у Вінниці, куди 14 липня влучила російська ракета, не будуть зносити. Будівля набула для міста символічного значення.

14:32
"Памперси поміняйте, кажуть. А нам їх видали?" Командування окупантів не хоче чути про втрати і не проводить ротацію частин, каже росіянин у переговорах, перехоплених ГУР.

14:26
Чутки про смертельну хворобу Путіна і розмови про переворот у Росії, який от-от станеться, - це прийняття бажаного за дійсне. Британський адмірал Ентоні Радакін радить готуватися до того, що Росія становитиме загрозу ще багато років, якщо не десятиліть.

13:58
Командувач британської армії заявив, що Росія втратила в Україні третину сухопутної боєздатності: 50 000 солдатів убитими та пораненими, майже 1700 танків і майже 4000 броньованих машин.

13:35
У ніч проти 17 липня Росія обстріляла Київський район Харкова. Снаряди влучили у приватний сектор і виробничу п'ятиповерхову будівлю, повідомила поліція.

12:45
Пожежу на Південмаші, у який увечері 15 липня влучила російська ракета, гасили 38 годин.

12:20
Російські військові завдали нового удару по острову Зміїний, звідки їх вибили наприкінці червня.

10:44
Наслідки ракетного удару по підприємству в Миколаєві. На кадрах видно зруйновані будівлі та спецтехніку. Фото - Новини-Н.

10:43
ЗСУ знищили минулої доби 160 російських окупантів. Загальні втрати РФ з початку війни становили 38 300 осіб.

10:40
Глибокої ночі армія Росії вдарила ракетами по Харкову: була пожежа, постраждала жінка. Також війська Путіна інтенсивно обстрілювали Дергачівську громаду.

10:37
Іран ввів санкції щодо ще 61 американця у відповідь на переговори зі США стосовно відновлення ядерної угоди 2015 року, які зайшли в глухий кут.

09:58
Розвідка Британії: Росія серйозно сприймає загрозу контрнаступу ЗСУ на півдні та зміцнює оборонні позиції своєї армії, зокрема у Херсоні та Мелітополі.

09:12
Кім повідомив, що о 03:05 росіяни завдали по Миколаєву масованому ракетному удару. Попередньо відомо про влучання та займання на двох підприємствах. Деталі уточнюються.

09:02
На базі армії Росії у тимчасово окупованому селі Лазурне Херсонської області гримлять вибухи, ймовірно, детонує боєкомплект. У Страткомі натякають на удар ЗСУ.

08:27
Уряд Японія закликає компанії Mitsui та Mitsubishi зберегти свою частку в російському нафтогазовому проєкті Сахалін-2, повідомляє Japan Today.

08:25
У тимчасово окупованому Алчевську Луганської області ЗСУ вдарили по російському складу з боєприпасами.

07:50
Ранкове зведення Генштабу: ЗСУ відбили штурм під Слов'янськом, армія Росії після втрат відійшла. Також захисники України придушили розвідку боєм на Бахмутському напрямку.

07:06
ISW: Путін, можливо, наказав захопити Харків та неокуповану частину Харківської області. Але успіх Росії вкрай малоймовірний.

04:41
Наступ окупантів в Україні очолили два топгенерали РФ, це дивно і шкідливо для Росії – ISW.

04:06
Українські удари HIMARS по російських складах боєприпасів, тилових підрозділах та пунктах управління, ймовірно, знижують можливості російських артилерійських кампаній, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).
Приблизно з 10 липня на Донбасі значно зменшилася кількість виявлених теплових аномалій за даними дистанційного зондування NASA Fire Information for Resource Management System.
Аналітики ISW висловили припущення, що знищення Україною російських складів боєприпасів за допомогою HIMARS, ймовірно, є одним із кількох факторів, які зменшили кількість теплових аномалій на Донбасі.
"Зменшена кількість теплових аномалій, що спостерігаються, також частково відповідає передбачуваній російській оперативній паузі з 6 до 15 липня", – пишуть експерти.

03:20
16 липня на південному напрямку ЗСУ знищили: 36 окупантів, два танки Т-72, ??самохідну гаубицю "Мста-С", зенітно-ракетний комплекс "Тор", два польові склади боєприпасів, два відділення переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) зі штатним озброєнням та боєкомплектом у Херсонській області.
Поблизу Олександрівки знищено російський ударний безпілотник типу "Ланцет".

00:42
Інститут вивчення війни (ISW) проаналізував потенційних нових російських добровольців – низькоякісні солдати із високими зарплатами.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live