Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

15.07.2022

23:58
Внаслідок російського ракетного удару по Дніпру загинуло троє людей, ще 15 отримали поранення.

22:57
Російська державна пропаганда двічі змінювала пояснення ракетних ударів по Вінниці. У двох версіях у будівлі Будинку офіцерів загинули українські військові, ще в одній — знищено склад боєприпасів. Однак насправді всі загиблі – мирні жителі, повідомляє пресслужба Командування Повітряних Сил ЗСУ.

20:53
У Генштабі ЗСУ назвали кремлівською дезінформацією тезу про те, що Херсон здали без бою. Там розповіли про командира танкової роти, який своїми діями зумів вивести з оточення всю мотопіхотну бригаду, за що отримав Героя України.

20:15
Російські війська завдали удару з реактивної системи залпового вогню "Ураган" по Бахмуту на Донеччині. Одна ракета влучила у центральний ринок, ще дві – у житловий масив.

20:12
Міноборони Великої Британії опублікувало коротке відео про те, як бійців ЗСУ навчають у Британії.
    Ukrainian Army recruits have arrived in the UK this month where they are being given the skills needed to be effective and lethal on the frontline and defend their homeland.
    #StandWithUkrainepic.twitter.com/fngYb2XRoo
    — Ministry of Defence (@DefenceHQ) July 15, 2022

20:02
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель зустрівся з біженцями з України.
"Сьогодні зустрівся з українськими біженцями, щоб послухати їхні історії, їхнє становище та їхні потреби. ЄС підтримує вас. Ми продовжуватимемо працювати, щоб підтримати вас. Слава Україні!" – написав Боррель.

20:00
Колаборант Володимир Сальдо, який називає себе "главою Херсонської військово-цивільної адміністрації" окупантів, збирається депортувати з регіону українців за нелояльне ставлення до російської окупації.

19:58
Міністр закордонних справ Ірану у телефонній розмові з українським колегою Дмитром Кулебою висловив співчуття у зв'язку з загибеллю людей під час теракту Росії у Вінниці та запевнив його, що Росія не зможе продати в Іран вкрадене в Україні зерно.

19:30
Українські воїни успішно відбили штурм, під час якого окупанти намагалися встановити контроль над Богородичним Слов'янського району. Також росіяни вели штурмові дії у напрямку Нагірного та Білогорівки Луганщини. Вони також зупинені. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у своєму вечірньому зведенні.

19:09
Американські реактивні системи залпового вогню M270 вже в Україні готові скласти "відмінну компанію" для HIMARS, написав міністр оборони Олексій Резніков.

18:27
У Чечні імами вербують парафіян до кадировських батальйонів "Ахмат" для участі у війні проти України прямо під час п'ятничної проповіді.

18:19
Трасс: Росія має відповідати в ситуації з полоненим британським волонтером Полом Юрі, про смерть якого з'явилися повідомлення. Посла РФ у Лондоні викликають до британського МЗС.

17:55
Журналіст Юрій Бутусов повідомляє, що у тимчасово окупованій з 2014 року Кадіївці Луганської області горить склад боєприпасів.

17:45
Рєзніков : Давати повістки як покарання - це повна дурість.

17:36
Сійярто заявив, що Угорщина й надалі триматиметься осторонь від війни, але розбіжностей із Зеленським у них немає: "Він українець, а ми представляємо інтереси Угорщини. А в чому український інтерес? Залучити до цього конфлікту якнайбільше країн, хоча б шляхом постачань зброї, в наших інтересах залишатися осторонь від цього конфлікту і звести до мінімуму можливість сповзання у військову ситуацію".

17:15
Шмигаль про очікування від опалювального сезону: "Коли твій сусід – неадекватний терорист", можливі будь-які сценарії.

16:26
Мотузяник: За останні тижні за допомогою HIMARS знищено понад 30 логістичних військових об'єктів противника, через що зараз наступальний потенціал російських окупаційних військ значно знизився.

16:10
Марченко виступив з жорсткою промовою на засіданні G20. Міністр фінансів заявив, що "цивілізований світ починає потопати в численних кризах" і тільки Росія винна в них.

15:49
Орбан заявив, що санкції проти РФ нібито "вбивають" європейську економіку та шкодять ЄС більше, ніж Росії. У МЗС України відповіли - європейську економіку "вбивають" не санкції, введені проти Росії за напад на Україну, а гібридна війна РФ. Тому важливо продовжувати вводити санкції й озброювати ЗСУ.

15:42
Рєзніков упевнений, що Україна зможе отримати від західних партнерів сучасні танки та літаки. Однак, це не обов'язково будуть американські винищувачі F-16, адже для них не готові українські аеродроми.

14:51
Резніков розповів, що пік втрат у лавах ЗСУ припав на травень – тоді за день могло бути до 100 загиблих та 300-400 поранених. Однак незабаром картина поступово почала змінюватися завдяки зброї 155-го калібру – з'явилися гаубиці М777, потім М109, "Цезарі", Panzerhaubitze та інше. Зараз починають "суттєво змінювати картину" HIMARS.

14:50
СБУ опублікувала список Telegram-каналів, які фінансують та керуються Росією.

14:15
Перехоплення ГУР: окупанти скаржаться, що навіть не знають, куди б'є їхня артилерія - часом стріляють наосліп і влучають у своїх. Також росіянин розповів про велику кількість 200-х, однак відмовлятись від війни все ще вважає "ганьбою".

11:04
Арестович про удари ЗСУ за ніч: "Санітарна обробка території продовжується".
1) Дар'ївка, Херсонська область. Повторне ураження накопичення військової техніки росіян;
2) Нова Маячка, Херсонська область. Знищено техніку противника, зокрема командно-штабні машини;
3) Кадіївка (екс-Стаханов), Луганська область. Враження складу боєприпасів, детонація протягом двох годин після влучення.

10:56
У росіян заявили, що Маріуполь навмисне зруйнували для "очищення від скверни красивостей".

10:06
Палата представників США ухвалила законопроєкт про оборонну політику на суму $840 млрд, у якому передбачено навчання українських льотчиків на американських винищувачах F-15 та F-16.

09:37
Бахмут стане наступною ціллю російських окупантів на Донбасі, якщо їм вдасться захопити Сіверськ, повідомили у розвідці Великої Британії.

09:36
Президента Володимира Зеленського просять на законодавчому рівні заборонити роздавати повістки на вулицях, заправках та блокпостах – відповідна петиція на сайті Офісу президента набрала 25 000 голосів.

09:35
Північна Корея відповіла на розрив дипломатичних відносин з Україною. Згадали США та ядерну зброю.

08:55
Лічильник збору поляків на дрон Bayraktar для України досяг >14,2 млн злотих. Це 63% потрібної суми.

08:52
Глава МЗС ФРН Бербок виключила пом'якшення санкцій проти Росії.

08:13
Путін кинув виклик стабільності у всьому світі, а війна проти України має стати його стратегічною поразкою, заявив президент США Джо Байден.

08:12
У Миколаєві "традиційний" ранок великої війни: понад 10 потужних вибухів.

08:11
На Донеччині окупанти отримали жорстку відсіч з боку ЗСУ під час спроби штурму селищ Спірне та Вершина, зазнали втрат і відійшли.

08:11
У тимчасово окупованій Кадіївці (колишній Стаханов) Луганської області вдарили по російському складу з боєприпасами.

07:56
Канада ввела санкції проти нафтогазової, хімічної й обробної промисловості РФ.

06:59
Палата представників ухвалила проєкт оборонного бюджету США: допомогу Україні збільшено.

06:41
Євросанкції боляче вдарили по економіці Росії: ці дані поки тримають у секреті, заявили dpa джерела в Брюсселі.

05:52
На думку ISW, російські окупанти, найімовірніше, незабаром почнуть більш масштабний і рішучий наступ уздовж дуги Слов'янськ-Сіверськ-Бахмут, але поки немає вказівок на те, коли почнеться цей наступ або де саме він буде зосереджений.

05:32
Супутникові знімки показали, що російські війська перекинули щонайменше шість літаків Су-25 на авіабазу Джанкой на півночі Криму, повідомляє ISW.
Аналітики вважають, що Росія перекинула літаки, можливо, у рамках підготовки до нанесення авіаударів по українських підрозділах.

04:43
Україна має отримати дві батареї систем протиповітряної оборони NASAMS.
"Нам не дві штуки пообіцяли, а дві батареї. Ми розуміємо, що таке високотехнологічне озброєння мають небагато країн світу і стоять за ним у черзі", – сказав речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат.
Він зазначив, що потужності виробників не безмежні, і постачання систем ППО NASAMS та IRIS-T в Україну "не швидкий процес".
"Йдеться про дві батареї, що мають не тільки пускові установки, а й певні машини для зарядки, виявлення цілей і обслуговування комплексів", – сказав Ігнат.

02:40
На південному напрямку пари вертольотів і пари літаків ЗСУ чотири рази вдарили по скупченню живої сили, озброєння й техніки окупантів у районі Правдиного, Лозового та Благодатного Херсонської області.
Підтверджено такі втрати росіян за добу: 18 військових, самохідна гаубиця "Гвоздика", шість одиниць броньованої й автомобільної техніки, а також польовий склад боєприпасів.
"Інші результати дорозвідуються", – повідомили в ОК "Південь".

02:26
Три ракети "Калібр", що вдарили по Вінниці вранці 14 липня, окупанти випустили з малого ракетного корабля з району мису Фіолент.

02:22
Маленька Ліза, яка загинула 14 липня у Вінниці внаслідок ракетного удару російських окупантів по центру міста, брала участь у запису відео на різдвяні свята.
Олена Зеленська написала про дівчинку та опублікувала це відео.
"Ми познайомилися з цією чудовою дівчинкою під час запису відео до різдвяних свят. Світла, щира, радісна дитина, яка зростала в любові. Маленька бешкетниця тоді встигла розмалювати за пів години фарбами не тільки себе, свою святкову суконьку, а й усіх інших дітей, мене, операторів і режисера… Подивіться на неї живу, будь ласка. Плачу разом з її близькими", – написала Зеленська.

01:07
ЗСУ завдають масованих ударів по російських окупантах – за обстріли Вінниці, Харкова та Миколаєва, вбивства й поранення мирних людей.
"Пішла робота. Є перші три великі накриття. Саме за Харків, Вінницю, Миколаїв. Але буде більше. Багато більше", – написав Арестович.
З'явилася поки що неперевірена інформація про перші результати роботи українських військових: знищено базу окупантів у Новій Каховці, склади у Снігурівському й Баштанському районах Миколаївської області, а також у Раденську Херсонської області. Завдано ударів по окупантах у Новій Маячці, Снігурівці, Чорнобаївці.
Офіційна інформація має з’явитися зранку.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live