Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

14.07.2022

23:53
Заступник міністра МВС Єнін упевнений, що росіяни цілеспрямовано б'ють по цивільних об'єктах, маючи на меті знищити українців: "Порівняйте цифри: з початку широкомасштабної агресії 17 314 ударів було по цивільних об'єктах і трохи більше 300 - по військових".

23:47
Цього тижня строковик Нацгвардії з ПЗРК підбив два ворожі штурмові літаки Су-25. На рахунку гвардійця вже п'ять ворожих літаків.

23:14
Зеленський після сьогоднішніх ракетних ударів армії Росії по Вінниці закликав цивілізований світ визнати РФ державою-терористом. Він також звернувся до окупантів, які запускали ракети: запевняє, що в'язниця – найкраще, що на них чекає.

22:45
На території Святогірської лаври, котра постійно обстрілюється російськими окупантами, досі перебувають до 600 мирних жителів. Вони попросили про евакуацію. Близько 100 ченців відмовляються залишати територію монастиря.

22:18
У МЗС РФ заговорили про переговори і про те, що Україні нібито слід визнати "територіальні реалії, що склалися".
Подоляк відповів: "Визнання територіальних реалій"? Після 141 дня війни єдина угода, яку може зафіксувати Україна з Росією – виведення військ, відмова Москви від територіальних претензій, визнання збитків, компенсації українцям. Реалії, які мають визнати у Росії: ви – країна-терорист, яка вбиває мирних людей".

21:49
"Звірство у Вінниці" – наразі останнє у довгій низці жорстоких нападів Росії, спрямованих проти мирних жителів та цивільної інфраструктури України. Усі винні у цих злочинах будуть притягнуті до відповідальності. Про це йдеться у спільній заяві глави європейської дипломатії Жозепа Борреля та комісара ЄС із кризового регулювання Янеза Ленарчича.

21:43
Посольство США у Києві закликало громадян Сполучених Штатів не в'їжджати в Україну, а тих, хто зараз перебуває у країні, – негайно залишити її.

21:10
У Вінниці затримано людей за підозрою у причетності до сьогоднішнього ракетного обстрілу центру міста. Із ними проводить слідчі дії СБУ.

21:05
Трохи більше половини опитаних німців (51%) вважають, що санкції, введені проти Росії, шкодять Німеччині більше, ніж самій РФ.

20:26
Уламки ракет, збитих 14 липня протиповітряною обороною поблизу Вінниці. Знищено дві з п'яти ракет морського базування типу "Калібр".

19:57
Генштаб повідомляє, що окупанти вкотре намагалися захопити Вуглегірську ТЕС у Світлодарську на Донеччині, але ЗСУ не дали їм цього зробити. Росіяни з втратами відступили.
Також росіяни мали безуспішну спробу штурму на Слов'янському напрямку в районі населеного пункту Курулько.

19:49
Український опір окупантам у Маріуполі підпалив завод "Сателіт", щоб він не дістався росіянам. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

19:05
Залужний: "Різке перенесення бойових дій під Київ – неможливе. Сьогодні найбільша для нас небезпека – ракетні удари. Однак ми боремося. Збиваємо чималу кількість ракет ворога".

18:33
Київрада схвалила створення ландшафтного заказника Протасів Яр, що не дозволить забудувати зелену зону. За порятунок Протасового Яру від забудови боровся активіст Роман Ратушний, який загинув у бою з російськими окупантами під Ізюмом 9 червня.

18:30
Російські та білоруські пропагандистські ЗМІ поширюють інформацію про нібито підготовку Збройними Силами України ударів по об'єктах на території Білорусі. Головне управління розвідки Міноборони спростовує цю інформацію та заявляє, що таким чином РФ намагається втягнути Білорусь у війну.

18:27
Путін знову нападе, якщо буде припинення вогню без виведення армії Росії з України, заявив депутат Бундестагу Міхаель Рот.

18:14
Спартц хоче нагляду за Україною, "щоб не довелося шукати нашу зброю у Сирії або Мексиці"

17:54
Зеленський: Удар по Вінниці — це акт російського терору, таке могли зробити тільки скоти.

17:43
Глава МЗС Дмитро Кулеба після ракетного удару по Вінниці заявив, що Росія є терористичною державою і має бути юридично визнана такою.

17:29
Нацполіція пише, що вже 22 загиблих у Вінниці і лише шість тіл вдалося ідентифікувати. У списку зниклих безвісти залишаються 39 людей.

16:49
Голова комітету Бундестагу з міжнародних справ Рот каже, що безпеку Німеччини потрібно захищати не "потім", а зараз – в Україні.

16:44
Путін підписав закон, який дозволяє переводити економіку Росії на воєнні рейки без оголошення воєнного стану.

16:31
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що війна Росії проти України триватиме, а також висловив думку, що літо та початок осені "будуть важкими".

16:30
Російські та білоруські спецпризначенці можуть влаштувати збройні провокації на кордоні з Україною.

16:23
Вінниця станом на 15:55: 20 загиблих (зокрема і 3 дитини), 52 людини (серед них 3 дитини) госпіталізовано, з них 34 у важкому стані. Триває пошук 46 людей, зв’язок з якими відсутній. Пошкоджено 55 будівель та 40 автомобілів (ДСНС).

15:55
Сербський лідер Вучич лякає "пеклом", якщо Захід відмовиться від вимог Путіна щодо України.

15:49
У Європейському Союзі ведуть розмови про зняття санкцій з окремих росіян, бо юристи визнали підстави для їх запровадження слабкими, застарілими чи хибними.

15:11
Міноборони закликало не працювати на ворога та не розкривати втрати сил оборони України.

14:50
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна віддасть під суд російських воєнних злочинців, коментуючи ракетний удар по центру Вінниці.

14:50
У тимчасово окупованому Херсоні очікується прибуття російських політтехнологів для організації референдуму.

14:45
Воєнкор Роман Бочкана пише: "Даріївка, передмістя Херсона. "Бавовна" на ремонтній базі орків".

14:24
Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою, запевнили у Генштабі.

14:22
Ракетний удар по Вінниці завдано з акваторії Чорного моря з російського підводного човна, дві ракети вдалося збити силам протиповітряної оборони. Про це повідомив речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

14:21
У Херсоні російські окупанти облаштували склад боєприпасів у міському драмтеатрі. Про це повідомили у ГУР Міноборони.

14:21
Інформація про нібито "контрабанду зброї", яку Україна отримує від західних союзників, є частиною російської пропагандистської кампанії. Про це повідомив речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Пітер Стано.

14:20
Франція провела військовий парад на честь Дня взяття Бастилії, щоб "віддати честь" Україні та країнам східної Європи. Про це повідомив представник президента Франції Емманюеля Макрона.

14:19
Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв і надалі підтримувати Україну у боротьбі проти повномасштабного вторгнення Росії.

14:04
Залужний запевнив Пентагон, що Україна не допустить потрапляння зброї США до терористів, як про те говорять російські пропагандисти й на що "натякають" деякі топчиновники.

13:02
Єрмак запропонував Раді створити комісію з контролю за використанням іноземних озброєнь.

12:20
Ракетний удар росіян по центру Вінниці: відомо про вісьмох загиблих.

12:08
UPD: Три ракети влучили по центру Вінниці, чотири збила ППО. Наразі відомо про шістьох поранених та двох загиблих, серед яких є маленька дитина.
Зеленський назвав РФ країною-терористом та опублікував відео з Вінниці.

11:18
У Вінниці пролунали вибухи. У більшості областей оглошена повітряна тривога.

11:16
Зеленський: Україна дуже жорстко реагуватиме на визнання КНДР терористичних організацій ЛНР і ДНР як "незалежних держав". Але така новина навіть додаткових коментарів не потребує.

10:06
Мінфін прогнозує, що в липні Україна отримає $4,4 млрд фінансової допомоги від міжнародних партнерів.

09:56
ЗСУ знищили ще 300 російських військових та 18 танків.

09:33
Як повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, за попередньою інформацією з Миколаєва було випущено дев'ять ракет із ЗРК С-300. Пошкоджено два навчальних заклади, об'єкт транспортної інфраструктури та готель. Одна людина поранена. Поки що про загиблих невідомо. Інформація уточнюється.

09:18
За повідомленням мера Миколаєва, один із ударів росіяни завдали по центру міста - по готелю "Миколаїв", ударною хвилею та уламками пошкоджено також будівлю торгово-розважального центру навпроти нього.
Результаты российского удара по Николаеву

09:18
Росія ризикує втратити темп на Донбасі – розвідка Британії.

08:25
Якщо Кремль буде готовий до конструктивних переговорів із державами ЄС, НАТО та Україною, можливість таких переговорів не можна виключати, заявив голова фракції СДПН у бундестазі Рольф Мютценіх. Проте, вважає він, "таких сигналів поки що немає".

08:01
Адміністрація Байдена розглядає можливості лендлізу, але поки що США зосереджені на постачанні Україні зброї за безоплатними програмами.

07:35
Виставка українських жінок-художниць Любові Душиної, Нікі Хворостенко, Ольги Лисицької та Ірини Вініченко, які пережили війну, відкрилася в президентській резиденції "палац Орбеліані" в Тбілісі, пише Ехо Кавказу.
Выставка работ художниц из Украины в резиденции президента Грузии (Фото - Mzia Saganelidze / RFE/RL)

07:30
Понад 40 країн підписали офіційну заяву, що вони підтримують порушення Україною провадження проти Російської Федерації у Міжнародному суді ООН у Гаазі відповідно до Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду.

07:30
Зведення Генштабу: ЗСУ відбили штурми армії Росії на Слов'янському та Бахмутському напрямках, на Краматорському тривають бої, а біля Кам'янки росіяни мають частковий успіх.

05:27
У Миколаєві лунають потужні вибухи, повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

05:15
Кремль хоче за місяць підготувати до війни 34 000 добровольців. Вони не будуть готові до бою за такий короткий термін – ISW

04:21
Окупанти завдали ударів по двох мостах, які розташовані на шляху їхнього наступу на Слов'янськ. Така дія демонструє "дивовижно" оборонний настрій росіян на напрямі, який наразі є їхньою основною наступальною операцією, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) у зведенні за підсумками 13 липня.

03:33
США назвали уроком для Тайваню, якому загрожує вторгнення Китаю, застосування Україною "асиметричної" зброї проти Росії.
"Асиметрична" зброя - це з одного боку специфічна зброя, така як Javelin та Stinger, які допомагають воювати проти сильнішого ворога, а з іншого – готовність нації боротися за свою країну.

02:17
ЗСУ завдали удару по російських окупантах у Новій Каховці, повідомляє оперативне командування "Південь".
"Завдано ударів по двох пунктах управління ворожих військ та посадочному майданчику у Новій Каховці. Остаточні втрати противника уточнюються", – йдеться у повідомленні.

01:47
Окупанти намагалися скинути бомби на Зміїний, але не змогли поцілити в острів.
Пара російських винищувачів Су-27 спробували здійснити бомбардування острова Зміїний. Бомби впали в море, біля острова, повідомили в ОК "Південь".

01:26
Євросоюз рішуче засуджує укази Путіна, що спрощують процес видачі російських паспортів громадянам України в Херсонській та Запорізькій областях, а також українським дітям, які залишилися без піклування, та недієздатним особам із Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.
"Європейський Союз не визнає цих паспортів, виданих у рамках агресивної війни Росії проти України", – заявив Жозеп Боррель.

00:56
Окупанти обстріляли Бахмут Донецької області з реактивної системи залпового вогню "Ураган". Снаряди влучили у приватний сектор міста, загинула людина, п'ятеро отримали поранення. Пошкоджено близько восьми будинків.

00:37
З вечора 13 липня у тимчасово окупованій Новій Каховці Херсонської області лунають вибухи. Про це повідомляють у пабліках місцеві жителі. Як зазначається, вибухає та детонує в районі заводу "Сокіл".

00:15
Данілов розповів, що окупанти в Криму перебувають у "постійній напрузі" через нову зброю ЗСУ, а міст через Керченську протоку охороняється "шаленою" кількістю систем ППО. Також росіяни там майже щодня проводять навчання.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live