Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

13.07.2022

22:55
Українська делегація, яка брала участь у переговорах у Стамбулі щодо розблокування експорту українського зерна, доповіла президенту, "що є прогрес".

22:08
У Білому домі пообіцяли відповісти на звернення конгресвумен Вікторії Спартц щодо контролю за постачанням зброї Україні, але зазначили, що після перетину кордону зброя стає власністю України, і США не можуть диктувати, як їй використовувати її на полі бою.

21:06
Україна веде переговори зі США щодо надання ракет до HIMARS більшої дальності, повідомив член парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Федір Веніславський.

20:39
Гайдай розповів, що останнім часом росіяни відправляють в якості диверсійно-розвідувальних групи на Донбас свою "еліту" - найманців приватної військової компанії "Ліга". Вони перевдягаються у форму ЗСУ, намагаються заходити на блокпости і навіть розмовляють українською.

20:20
На 19:00 під час проведення рятувальних робіт у п'ятиповерховому житловому будинку у місті Часів Яр виявлено тіло ще одного загиблого. Всього виявлено 48 тіл, серед них — одне тіло дитини.

19:54
Україна розриває дипломатичні відносини з КНДР у відповідь на визнання нею терористичних організацій ДНР та ЛНР як "незалежних держав".

19:18
Генштаб:
Подекуди втрати противника перевищують показники комплектування, що дуже позначається на морально-психологічному стані росіян і стає причиною відмови особового складу від подальшої участі у бойових діях. Доходить до того, що російське командування застосовує до підлеглих фізичне насильство.
На Сіверському напрямку противник посилює контррозвідувальний режим у прикордонних районах Курської області, а також обстрілює Сумську область.
На Харківському напрямку окупанти намагаються не допустити просування ЗСУ. Українські воїни відбили черговий ворожий штурм у напрямку до Дементіївки. Росіяни поповнюють запаси і намагаються доукомплектувати підрозділи, які зазнали втрат.
На Слов'янському напрямку ЗСУ успішно відбили штурмові дії у напрямках Іванівки та Долини та відігнали окупантів назад.
На Бахмутському напрямку окупанти намагалися штурмувати у напрямках Веселої Долини, Яковлівки та Вершини. ЗСУ відбили всі штурми, окупанти із втратами відійшли. Розвідку боєм у районі Покровського росіяни також провалили.

18:56
Данілов прокоментував публікацію Financial Times про те, що країни НАТО та Євросоюзу наполягають на покращенні системи відстеження зброї, яку вони поставили Україні, через побоювання, що її нібито можуть вивозити на "чорний ринок" Європи.
"Ми найближчим часом запросимо (журналістів. – Ред.) та покажемо ту систему контролю, яка існує в нашій країні. Повірте, до останньої кулі все перебуває під контролем. Якщо хтось вважає, що десь відбуваються якісь речі, ми хотіли б, щоб це були факти, а не емоції", – сказав Данілов.

18:30
Російські окупанти вивезли на територію РФ два мільйони українців. Серед них — кілька сотень тисяч дітей.

18:09
Подоляк та Данілов запевнили: Україна робить все для контролю зброї, яку Захід дає для війни з Росією.
За словами Подоляка, чутки про "інше" - пропагандистські вкиди РФ. Данілов додав, що нема підстав звинувачувати Україну в тому, що нібито зброя, надана партнерами, потрапляє на чорний ринок.

17:59
Міноборони Туреччини опублікувало першу фотографію з переговорів щодо розблокування морського експорту українського зерна. Переговори поки що тривають.
Переговоры в Турции по разблокированию экспорта украинского зерна (Фото - Минобороны Турции)

17:29
Європейська комісія у середу опублікувала роз'яснення щодо транзиту санкційних вантажів до Калінінградської області Росії через Литву. З них випливає, що заборона діє тільки для автомобільних перевезень. Залізничний транзит допускається за умови належного контролю й дотримання низки вимог.

17:25
Жоден росіянин ще не отримав візу до України після введення візового режиму з РФ, сказав речник держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону.

17:01
Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що ЄС ніколи не визнає російські паспорти, нав'язані громадянам України.
    The new Russian legislation now simplifying the procedure for all Ukrainians to obtain RU citizenship is yet another flagrant violation of UA sovereignty, linked to Russia’s illegal war.
    The EU will not recognise these passports and recalls its position: https://t.co/jVYaiBlx2s
    — Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) July 13, 2022

16:47
Якщо терористична тактика ведення війни виявиться успішною і залишиться для Росії безкарною, цю тактику копіюватимуть в усьому світі. Про це сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні до учасників конференції "Азіатське лідерство" у Сеулі.

16:17
Блінкен: Росія має негайно припинити свої систематичні "фільтраційні" операції в Україні.

16:00
Кулеба: Зараз немає жодних мирних переговорів між Україною та Росією. Україна хоче відновити свою територіальну цілісність – і це кінцева позиція.

15:40
14 липня на конференції у Гаазі Україна вийде з офіційною ініціативою щодо створення Спеціального трибуналу для притягнення керівництва Росії до відповідальності за злочини агресії проти України.

15:17
Дві російські ракети влучили у підприємство в Запоріжжі. Повітряну тривогу оголошено на всій території України, крім тимчасово окупованого Криму та Херсонської області.

14:23
ГУР: Росії не вдалося досягти основної мети щодо окупації України та зараз вона готується до приєднання вже захоплених територій.

14:02
Рішення Канади віддати після ремонту газову турбіну Північного потоку виявилось набагато ширшим, ніж повідомлялось раніше. За даними місцевого видання The Globe and Mail, виняток із санкцій для німецької компанії Siemens Energy діятиме ще два роки. За цей час до Канади можна буде завезти на обслуговування та вивезти назад до шести турбін.

13:37
В окупованому Алчевську п'яні росіяни влаштували смертельну ДТП, пише у Telegram журналіст Денис Казанський. Військова вантажівка окупантів злетіла з траси і перекинулася.

13:25
Білоруський прикордонник під обстрілом своїх перейшов кордон, щоб, як він заявив українським прикордонникам, вступити до Сили оборони.

12:46
Найманець підконтрольної російської військової розвідки ПВК "Редут" розповів Медузі про рейд до тилу ЗСУ на Донбасі напередодні широкомасштабного вторгнення.

12:02
Влада Москви збирає "собянінський полк" для війни проти України, пише російська Медуза.

11:27
Російський диктатор Володимир Путін використовує три методи тиску на західні країни, проте не готовий зважитися на конвенційну війну з НАТО. Таку думку висловив польський депутат Європарламенту Адам Білан.

11:27
У тимчасово окупованому Луганську ЗСУ вдарили з ракетної системи HIMARS по військовій частині та складу боєприпасів. Про це повідомив радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

11:26
Екскомандувач оборони Миколаєва генерал Дмитро Марченко заявив, що операція зі звільнення окупованого Криму неминуча. Він вважає, що Кримський міст необхідно знищити, аби позбавити росіян постачання.

11:25
Російська армія відновить наступ на Донбасі протягом нинішнього тижня, щоб захопити Сіверськ та Долину на підступах до Слов'янська. Про це повідомили у зведенні розвідки Великої Британії.

11:25
В окупованому та зруйнованому Росією Маріуполі загарбники розпочали чергову хвилю прихованої мобілізації населення. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

11:24
Переслідування та знищення колаборантів українськими партизанами на тимчасово окупованих територіях України, ймовірно, посиляться. Про це повідомили у зведенні розвідки Великоъ Британії.

11:24
Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що не варто "здригатися" від кожної агресивної заяви з Москви, незважаючи на те, що Росія постійно загрожує сусідам.

11:17
Іран стверджує, що після 24 лютого не продавав Росії дрони для війни проти України.

10:44
Кулеба в інтерв'ю El Pais заявив, що Україна і Росія знаходяться "за два кроки" від угоди про деблокаду морських портів.

10:22
Путін жертвує своєю країною, а вести переговори з Росією неможливо, заявила глава МЗС Німеччини Бербок.

09:34
"Козачок" уже нікуди не летить. Європа викинула Росію з програми дослідження Марса.

08:42
РФ збільшує постачання бензину та нафти на Близький Схід, оскільки через санкції їй складно продавати паливо в Європі. Імпорт близькосхідних нафтопродуктів із Росії минулого місяця досяг найвищого рівня з початку 2016 року, але це не компенсує падіння європейського імпорту, пише Bloomberg.

08:32
Україна звільнить усі окуповані росіянами території, питання лише у термінах і черговості. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

07:23
ЗСУ відбили штурм російських окупантів у напрямку Слов'янська, загарбники скаржаться на неефективність своїх атак. Про це повідомили у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

07:20
Німеччина передасть Україні 30 зенітних танків Gepard, 54 бронетранспортери M113, три самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000, а також інше озброєння. Про це повідомили на сайті німецького уряду.

07:20
Авіація ЗСУ завдала удару по складу з боєприпасами й скупченню живої сили росіян у Херсонській області. Про це повідомили в ОК "Південь".

04:42
Польща запропонувала навчати українських саперів, щоб вони очищали звільнені території від російських мін.

00:29
Мешканці Луганська пишуть про вибухи вдалині та знімають їх на відео.

00:10
Швеція перерахувала майже 1,7 млрд грн для української армії. Це вже другий переказ уряду Швеції, перший був 3 березня.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live