Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

12.07.2022

23:55
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, який зараз перебуває з візитом в Україні, передав нову партію польських самохідних артилерійських установок "Краб". Про це у новому відеозверненні повідомив президент Володимир Зеленський.

23:27
Повітряні сили повідомляють, що сьогодні українська ударна авіація знищила склад боєприпасів росіян на південно-бузькому напрямку. Також штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24 вразили скупчення озброєння та військової техніки на ізюмському та донецькому напрямках. Знищено до 30 одиниць техніки окупаційних військ.
Загалом за час великої війни українська ударна авіація завдала 1700 групових авіаударів по російським військам.

22:54
Звільнений із полону боєць полку "Азов" Дмитро "Вишня" Усіченко розповів, що медики на тимчасово окупованій території боялися дивитися в очі полоненим "азовцям". Боялися бійців Азова, за його словами, і в СІЗО, а окупанти намагалися пред'являти претензії щодо української мови та патріотичних татуювань.

22:15
США тісно співпрацюють з урядом України щодо обліку та захисту від витоків або незаконного поширення озброєння, наданого Вашингтоном Києву. Держдепартамент "впевнений в українському уряді та в тому, що він робить". Про це під час телефонного брифінгу заявила заступниця держсекретаря США Бонні Дженкінс.

21:16
Російське видання "Медуза" повідомляє, що отримало у розпорядження результати закритого опитування ВЦВСД, проведеного наприкінці червня 2022 року на замовлення адміністрації президента РФ. Згідно з цими даними, чим старші росіяни, тим активніше вони підтримують війну проти України.
Скільки людей брали участь в опитуванні, виданню невідомо. 30% відповіли, що війну треба "зупинити якнайшвидше". 13% важко відповісти. 57% опитаних вважають, що війну треба продовжувати.

20:47
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко звільнив начальника головного організаційно-мобілізаційного управління – заступника начальника Генштабу ЗС.

20:24
Представник ГУР Скібіцький вважає, що Путін не буде офіційно оголошувати війну Україні та мобілізацію в РФ найближчим часом. Водночас в Росії зараз активніше вербують найманців приватних військових компаній - зокрема з "Ліги" (колишня ПВК "Вагнера"). Для цього в РФ створюють додаткові вербувальні пункти.

20:21
Головне управління розвідки Міноборони підготувало відео про спецоперацію спецпідрозділу військових розвідників зі звільнення полонених українців на тимчасово окупованій території Херсонської області.

19:45
Міністерство оборони Великобританії опублікувало відеоролик про навчання українських військових.

19:36
Рятувальники витягли з-під завалів п'ятиповерхового житлового будинку у місті Часів Яр, зруйнованого росіянами з РСЗВ, тіла 43 загиблих. Серед них – тіло 9-річного хлопчика.

19:33
Вечірнє зведення Генштабу:
На Харківському напрямку окупанти намагалися витіснити ЗСУ з району Дементіївки. Українські військовослужбовці успішно відбили кілька штурмів і змусили ворога відійти.
На Слов'янському напрямку окупанти вели штурмові події поблизу Краснопілля, Довгенького, Мазанівки та Іванівки. Українські воїни завдали окупантам значних втрат і змусили їх тікати. З таким самим результатом завершилася спроба розвідки боєм росіян неподалік Долини.
На Бахмутському напрямку під час спроби просунутися у напрямку Спірне – Івано-Даріївка ворог зазнав втрат від вогню ЗСУ та хаотично відійшов.

18:02
Енергодар. Росіяни самі обстрілюють місто, ЗСУ ні до чого, це провокація, пише мер.

17:51
У селищі Чарівне на Херсонщині артилерія ЗСУ знищила склад боєприпасів російських окупантів.

17:51
Російське командування переводить своїх родичів на "безпечнішу" службу в Сирії, щоб не відправляти в Україну. Про це повідомили у ГУР Міноборони.

17:50
Російські пропагандисти розповсюджують фейки про звільнення півдня України від окупантів, називаючи удари ЗСУ по складах із боєприпасами "терактами".

17:50
Міністерство оборони Іспанії погодило передачу Україні 10 танків Leopard 2A4 та 20 бронетранспортерів M113. Про це з посиланням на власні джерела повідомило видання Infodefensa.

17:49
У Мелітополі місцеві жителі чули близько 25 вибухів, у приміському селищі Мирне горить база росіян, куди вони звезли військову техніку.

17:49
Російські окупанти завдали удару по Індустріальному району Харкова, мешканців закликали не виходити на вулиці.

17:43
Енергодар. Росіяни самі обстрілюють місто, ЗСУ ні до чого, це провокація, пише мер.

16:36
ЗСУ знищили командира дивізії з Волгограда: Олексія Горобця ідентифікували лише за ДНК.

16:04
До сліз. 10-річна киянка принесла Притулі 21 000 грн на ЗСУ.

15:18
Євросоюз уже заморозив активи російських олігархів на 13,8 млрд євро. Із них 12 млрд євро російських активів заблокували п'ять із 27 країн-членів ЄС, заявив єврокомісар Дідьє Рейндерс.

14:52
Міністерство оборони Туреччини анонсувало початок чотиристоронніх переговорів щодо безпечного вивезення зерна з українських портів. Перша зустріч делегацій України, Туреччини, Росії й ООН відбудеться в середу, 13 липня.

14:43
Як відбувалася фільтрація у Маріуполі: відео принизливої процедури для людей в окупації.

14:28
На Уралі символ "Z" на військовому пам'ятнику перетворили на "AZOV".

13:20
У Херсонській області спецпідрозділ ГУР Міноборони провів операцію зі звільнення п'яти полонених українців.

13:19
Російський диктатор Володимир Путін переймається відновленням російської імперії та знищенням України. Таку думку висловив глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс.

13:18
Російські окупанти зосередили війська для нового наступу на Донеччині на різних напрямках. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

12:00
Ударом HIMARS у Шахтарську знищено всіх замкомандирів 106-ї повітряно-десантної дивізії РФ, крім одного - з позивним "Барсук", який зараз перебуває у важкому стані.

11:43
Робота українських військових з гаубицею М777. У відеоряді є кадри від першої особи від одного із членів розрахунку.

11:33
Уродженець Святогірська отримав вісім років за держзраду - за завданням ФСБ він вступив на службу до ЗСУ та передавав ворогові військову інформацію.

11:32
У Німеччині пропонують розширити повноваження генерального прокурора ФРН щодо переслідування за воєнні злочини Росії в Україні.

09:39
США виділили Україні другий транш грантової допомоги для фінансування видатків бюджету. Його розмір - $1,7 млрд. Україна змушена все більше покладатися на західну допомогу, тому що власні доходи не покривають витрат на війну.

09:25
Учора українські захисники завдали найбільших втрат росіянам на Миколаївському напрямку. З 24 лютого до 12 липня армія РФ втратила в Україні 37 470 військових.

09:24
Російська армія продовжує продавлювати фронт на Донбасі у напрямку Слов'янська й Краматорська і змушена поповнювати великі втрати через "нетрадиційне комплектування", пише розвідка Британії.

09:04
Під час розбирання завалів знищеної росіянами п'ятиповерхівки у Часовому Яру знайшли вже 34 загиблих.

08:37
Радник Байдена з нацбезпеки: РФ не досягла стратегічних цілей в Україні, Путін продовжить зазнавати невдач.

07:47
Ранкові зведення Генштабу:
- ЗСУ "жорстко придушили" спробу штурму під Дементіївкою (Харківський напрямок);
- на Слов'янському напрямку українські сили відкинули ворога назад під час спроби штурмових дій;
- росіяни намагаються покращити тактичне положення на Бахмутському напрямку, на півдні хочуть не допустити наступу ЗСУ та практично всюди б'ють артилерією.

07:32
Сьомий пакет санкцій ЄС щодо Росії за її вторгнення до України буде сформовано вже найближчими тижнями, ймовірними є нові обмеження на золото з РФ.

04:56
Російські війська готуються до бойових дій у місті на випадок, якщо український контрнаступ досягне Херсона, і посилили заходи безпеки та фільтрації навколо міста, повідомляє ISW.

02:36
Росія звернулася до Ірану з проханням надати їй безпілотники для використання у війні в Україні, повідомив радник США з нацбезпеки Джейк Салліван.
"Наша інформація вказує на те, що іранський уряд готується надати Росії до кількох сотень БПЛА, включно з БПЛА, здатними нести озброєння, у прискореному порядку", – заявив Салліван 11 липня.

01:38
В результаті роботи ракетно-артилерійських підрозділів ЗСУ на півдні за добу російські окупанти втратили: 52 військових, гаубицю "Мста-Б", міномет, сім одиниць броньованої та автомобільної техніки, а також склад із боєприпасами у Новій Каховці, повідомляє ОК "Південь".

01:37
Штурмовики ЗСУ завдали трьох авіаударів по російських складах боєприпасів у Миколаївській області, в районах Снігурівки та Любимівки.
Українські гелікоптери вдарили по опорному пункту ворога в районі Правдиного та по ворожих позиціях навколо Олександрівки.
Втрати противника внаслідок ударів авіації уточнюються, повідомляє ОК "Південь".

01:19
Під час дорозвідки прилеглого до звільненого Потьомкиного району бійці ЗСУ виявили покинуту в справному стані та з боєкомплектом російську техніку: танк Т-72Б3, два БМП-2, БМД-2К та БТР-Д.
Трофейні засоби як жест доброї волі переведено до складу ЗСУ, повідомляє ОК "Південь".

00:25
Четверта зустріч контактної групи з оборони України (UDCG), відома як "формат Рамштайн", відбудеться 20 липня і пройде в режимі онлайн.

00:01
ЗСУ завдали удару по російських складах боєприпасів у тимчасово окупованій Новій Каховці Херсонської області.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live