Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

01.07.2022

23:40
Зенітно-ракетні комплекси NASAMS, що увійшли до нового пакету американської допомоги, "істотно посилять" протиповітряну оборону України. Про це у своєму новому відеозверненні сказав президент Володимир Зеленський.

22:51
Деякі мешканці прифронтових населених пунктів Миколаївщини, які залишилися у своїх будинках, відмовляються евакуюватися. За словами голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, їх доводиться мало не "палицями виганяти".

22:01
Володимир Зеленський подякував президентові США Джо Байдену за новий пакет військової допомоги для України, включно з сучасними системами протиповітряної оборони.

21:53
Бійці спецпідрозділу "Кракен" знищили штаб російських окупантів у селищі Прудянка Харківської області.

21:42
Пентагон підтвердив надання нового пакету військової допомоги для України на суму $820 млн. До нього увійдуть: додаткові боєприпаси до HIMARS, 150 000 артилерійських снарядів калібру 155 мм, дві системи протиповітряної оборони NASAMS, чотири контрбатарейних радари.

21:37
Майже три десятки керівників російських оборонних компаній та щонайменше 14 компаній не потрапили під санкції США, Євросоюзу чи Великобританії, йдеться у розслідуванні Reuters.

21:33
У більшості українських шкіл є укриття, якими можна скористатися у разі повітряної тривоги, заявив глава МВС Денис Монастирський.

21:21
Російський диктатор Володимир Путін усвідомлює, що поразка у війні проти України коштуватиме йому політичної кар'єри, повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк в інтерв'ю 24 каналу.

21:06
У Кременчуці розібрали 90% завалів торговельного центру, яким окупанти завдали ракетного удару. Внаслідок ракетного удару загинули 19 людей і постраждали 64. З початку робіт було виявлено 29 фрагментів тіл.

21:04
Окупанти ввечері завдали двох ракетних ударів фосфорними бомбами по острову Зміїний, де нібито "завершили виконання завдань", повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. За його словами, єдине, у чому Росія послідовна, - це незмінна "влучність" нанесення ударів.

20:56
"Допоможіть нам врятувати життя і покласти край цій війні". Голова МЗС Дмитро Кулеба закликав Захід надати Україні сучасні системи протиракетної оборони після удару росіян по Сергіївці на Одещині, який забрав життя 21 цивільного.

20:37
Співпрацювала із окупантами в обмін на посаду. Директорка однієї з приватних столичних шкіл звинувачується у держзраді: жінка передавала окупантам інформацію про місцезнаходження ЗСУ та тероборони в обмін на посаду міністра освіти при окупаційній владі.

20:13
ЦПД: Кремлівські медіа перекручують заяви іноземних військових аби сформувати імідж непереможної російської армії. Зокрема, розповсюджують фейкову заяву голови Генштабу Великої Британії генерала Патріка Сандерса про те, що потрібно "пожертвувати Україною задля безпеки НАТО".

20:12
Норвегія пообіцяла виділити один мільярд євро для підтримки України, повідомив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре на брифінгу у Києві.

20:07
"Мені одразу сказали, що жити ти не будеш". Парамедиця Юлія "Тайра" Паєвська розповіла про три місяці полону в інтерв'ю DW.

19:49
Володимир Зеленський не зміг відповісти на запитання, коли буде призначено голову САП, оскільки "не президент це вирішує", а зволікання з цим питанням пояснив "іншими пріоритетами" через війну. 

19:42
До турецького порту Карасу увійшло судно Zhibek Zholy з окупованого Бердянська. Україна попросила турецьку сторону його заарештувати, повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар у Facebook.

19:38
Міністр оборони США Ллойд Остін назвав війну Росії в Україні "найбільшою загрозою європейській безпеці з часів закінчення Другої світової війни", додавши, що вона загрожує не лише суверенітету України.

19:29
Головним завданням є звільнення українських територій у міжнародно визнаних кордонах 1991 року, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у розмові з головою Генштабу США Марком Міллі.

19:11
Бійці 93-ї механізованої бригади знищили танк Т-72Б3 окупантів у Харківській області.

19:05
На брифінгу з колишнім генсеком НАТО Андерсом Фог Расмуссеном голова ОП Андрій Єрмак спростував інформацію про нібито підготовку переговорів Володимира Зеленського з диктатором Володимиром Путіним.

18:52
ЄС надасть Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги, повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Twitter.

18:48
ЗСУ під час звільнення селища Потьомкіне на Херсонщині відбили кілька контратак окупантів та знищили БМП, танки та один російський "Тигр", повідомляє ОК "Південь". У речах російських десантників знайшли вкрадені цінні речі місцевих жителів. Фото: ОК "Юг"

18:34
Вечірнє зведення Генштабу:
    Українські захисники відбили спробу окупантів провести розвідку боєм у напрямку Лисичанського желатинового заводу.
    ЗСУ у Миколаївській області знищили російський БПЛА "Форпост" вартістю $7 млн.
    Окупанти розгорнули пункти призову до мобілізації у Владивостоці та в Сергієвці для поповнення особового складу Східного військового округу РФ.

18:23
Президент Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стьоре, який прибув до Києва із робочим візитом.

18:18
Міністр оборони Олексій Резніков про втрати армії РФ з початку війни: загинуло понад 30 000 солдатів, більше ніж 90 000 росіян отримали поранення. За його словами, керівництво РФ багатьох солдатів видає як "зниклих безвісти", щоб не виплачувати грошові компенсації сім'ям.

17:57
У Кременчуці рятувальники розібрали 88% завалів ТЦ Амстор після ракетного удару окупантів. У ДСНС повідомили, що внаслідок удару загинули 19 людей, 64 особи постраждали. Усього з початку робіт виявлено 28 фрагментів тіл.

17:45
Голова МЗС Фінляндії Пекка Гаавісто вважає, що війна в Європі за межами України "звичайно" можлива. У коментарі CNN Гаавісто зазначив, що саме тому "зараз так важливо підтримувати Україну".

17:43
У Харкові приберуть радянську символіку з фасаду міського виконкому, повідомляє речник міськради Юрій Сидоренко у Facebook. Наразі герб УРСР вже "прикрили" та планують замінити його на герб міста.

17:29
Володимир Зеленський зустрівся з колишнім генсеком НАТО Андерсом Фог Расмуссеном з питань розробки конкретних гарантій безпеки для України.

17:16
Голова ОП Андрій Єрмак заявив, що перша редакція документа про міжнародні гарантії безпеки для України може з'явитися вже у липні. За його словами, Будапештського меморандуму-2 не буде, а буде зовсім новий тип документа із гарантією стримування майбутньої агресії з боку Росії.

17:05
"Випустили по місту близько 400 мін". Полонений окупант розповідає про те, як обстрілював мирних людей у Маріуполі та чому вторгся в Україну. За його словами, командири пояснювали вторгнення тим, що їм потрібно діяти на випередження, оскільки Україна "планує напасти на Росію – 26 лютого".

16:56
У ДСНС не підтвердили заяву Братчука про кількість загиблих унаслідок удару по селищу Сергіївка. За даними рятувальників, станом на 16:43 від ракетних ударів росіян загинуло 20 людей, одну людину ще шукають, повідомляє Суспільне.

16:48
СБУ затримала чотирьох російських агентів у Києві, які проводили розвідку позицій ЗСУ та стратегічних об'єктів. Агентурну групу сформував кадровий співробітник ГРУ полковник Владислав Донець, а безпосередньо керував - співробітник так званого "МДБ ЛНР" Валентин Тілілім.

16:41
Число загиблих внаслідок ракетного удару по селищу Сергіївка Одеської області зросло до 21 людини, повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук. Серед загиблих – 12-річний хлопчик. За словами Братчука, рятувальна операція триває.

16:34
"Жест доброї волі" коштував окупантам на острові Зміїний та в навколишніх водах майже $1 млрд, повідомляє Forbes.

16:23
"Народ уже все – бунтує. Відмовляється виконувати накази". У черговому перехопленні ГУР, окупант розповідає, що майже всі військові з його підрозділу написали рапорти на звільнення з армії.

16:02
У районі Кримського мосту спостерігаються клуби диму, повідомляють місцеві пабліки. Жителі міста відзначають три осередки задимлення в районі з'їзду до Керчі, а також біля Тузли. За словами окупаційного "голови" Криму Сергія Аксьонова, там проводять навчання. Рух по мосту здійснюється однією смугою.

15:59
Завершується підготовка до відправлення трьох Bayraktar TB2, які безкоштовно віддадуть Україні. Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар.

15:46
Російський диктатор Путін заявив, що тиск Заходу на РФ і Білорусь змушують країни "прискорити об'єднавчі процеси", повідомляється на сайті Кремля.

15:43
Росія здійснила кібератаку на ІТ-інфраструктуру групи ДТЕК Ріната Ахметова. Про це повідомила пресслужба групи.

15:38
Бойовик терористичної організації "ДНР", який воює у лавах окупаційних російських військ, описує дружині тяжкі втрати росіян та злочини проти мирного населення. Перехоплену телефонну розмову опублікувало Головне управління розвідки Міноборони.

15:29
Оператор Nord Stream AG зупинить прокачування газу обома нитками газопроводу Північний потік на період 11-21 липня. Про це повідомляє пресслужба оператора.

15:17
На Одещині 2 липня оголошено Днем жалоби за загиблими - керівник Одеської ОВА Максим Марченко підписав відповідне розпорядження.

15:14
У Сергіївці Одеської області від ракетних ударів у ніч проти 1 липня постраждав центр реабілітації для дітей, що належить Молдові. П'ятеро співробітників центру поранено, а один загинув. Про це повідомила міністр охорони здоров'я Молдови Алла Немеренко.

15:10
Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен відвідав Ірпінь у Київській області.

15:05
Європейська комісія скасувала митні збори та ПДВ на всі товари, що імпортуються до ЄС із третіх країн та призначені для надання надзвичайної допомоги громадянам України, які постраждали від війни, йдеться на сайті Європейської комісії.

15:01
Активіст Сергій Стерненко опублікував фото бази відпочинку на Одещині до та після приходу "русского міра".

14:59
Миколаїв зранку вчергове обстріляли - по місту випустили близько 10 ракет. Про це йдеться у телеграмі міського голови Миколаєва Олександра Сєнкевича.

14:56
Сили ППО завдали росіянам 10 ударів на Луганщині і розбомбили їхні логістичні центри.
Це завадило просуванню орків на кількох важливих напрямках, кажуть в командуванні Повітряних сил.

14:43
Неймовірна фотосесія українського військового льотчика та його дружини!
"Сімейна пара — захисники українського неба! Попри війну, розв’язану РФ проти України, молодята в очікуванні народження маленького дива", — повідомили у Міноборони.

14:24
Зеленський подякував Макрону за рішення Парижа передати ЗСУ додаткові 6 САУ Caesar.
"Вдячний моєму другу президенту Еммануелю Макрону за посилення Францією безпекової допомоги Україні. Сьогодні вона нам потрібна як ніколи. Щоб захистити Україну. Щоб захистити цінності Європи на передовій", - заявив Зеленський.

14:23
Борщ – наш, але ж ніхто в цьому і не сумнівався!
Сьогодні на 5-му позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини було внесено елемент "Культура приготування українського борщу" до Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує негайної охорони. У такий спосіб страву офіційно визнали українською!

14:06
СБУ заявила, що знешкодила агентурну групу ГРУ РФ, яка збирала розвіддані щодо оборони Києва.
В результаті оперативних дій затримано чотирьох російських агентів. Вони розвідували позиції ЗСУ, геолокації стратегічних об’єктів, а також закликали українців підтримати окупантів.

14:05
Генштаб України й платформа United24 збирають гроші на проєкт з придбання 200 БПЛА для повітряної розвідки, що можуть літати до 24 годин на відстань 160 км, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

13:54
Сьогодні Верховна Рада призначила уповноваженого ВР з прав людини замість раніше звільненої Людмили Денісової. Новим омбудсменом став Дмитро Лубінець, повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

13:46
Українці не зацікавлені віддавати землі в обмін на мир у країні. Єдиним прийнятним сценарієм припинення війни для них є повернення територій окупованого Криму і всього Донбасу — таку позицію мають 89% опитаних українців.
Опитування проводив Київський міжнародний інститут соціології.

13:40
Папа римський Франциск непрямо звинуватив Росію в "збройному завоюванні, експансіонізмі та імперіалізмі", назвавши конфлікт "жорстокою та безглуздою агресивною війною". Про це він сказав, виступаючи перед делегацією православних лідерів зі Стамбула, передає Reuters.

13:31
Російські крилаті ракети типу Х-22, які сьогодні вночі вдарили по курортному селищу на Одещині, мають велику швидкість і міць — засоби ППО не завжди можуть їх вчасно знищити та виявити. Про це заявив речник оперативного штабу Одеської ОВА Сергій Братчук.

13:27
Попри війну, економіка України продовжує працювати на рівні березня 2020 року, першого місяця початку пандемії Covid-19. Про це свідчать дані індексу очікувань ділової активності, публікацію якого Національний банк відновив після тримісячної перерви.

13:24
Європейський Союз назвав безпідставною погрозу Росії розірвати дипломатичні відносини із Болгарією у відповідь на висилку 70 російських дипломатів. Про це повідомляє Reuters.

13:08
Протитанкісти одеської бригади морської піхоти за допомогою ПТРК "Стугна-П" знищили черговий російський танк на Херсонському напрямку.

12:59
Евакуація з Лисичанська неможлива. Людей просять знаходитися в укриття.
Про це повідомляє пресслужба Луганської ОВА.
Повідомляється, що ситуація в місті складна, постійно тривають обстріли по інфраструктурі та багатоповерхівках.

12:45
Військові РФ намагаються втекти з війни через Херсонську область до Криму. Про це повідомляють у Головному управлінні розвідки.

12:37
Українські військові знищують росіян із російської трофейної зброї.

12:33
Орки, Welcome to Ukraine! Слава Україні та її воїнам!

12:27
Уряд Австралії запровадив обмежувальні заходи проти 16 росіян, серед яких коханка Путіна, його родичі та три міністри. Про це свідчать внесені МЗС Австралії 28 червня дані до Федерального реєстру законодавства країни.

12:06
СБУ розпочала розслідування ракетного обстрілу цивільних об’єктів в Одеській області – наразі на місці воєнного злочину окупантів уже працюють слідчі Служби безпеки, повідомив голова СБУ Іван Баканов.

12:03
Президент Володимир Зеленський заявив під час виступу у парламенті, що шлях України до членства в ЄС не повинен тривати роки чи десятиліття.
"Ми йшли до кандидатства 115 днів. І наш шлях до членства не має займати роки чи десятиліття. Ми маємо долати цей шлях швидко. Зробити нашу частину роботи ідеально. Щоб дати змогу нашим друзям у Європейському Союзі так само швидко й консолідовано ухвалити для нас ще одне історичне рішення", — заявив Зеленський.

11:42
Вранці ворог обстріляв Есманську громаду на Сумщині, втрат немає. Про це повідомив у Telegram голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.
"Ранок знову розпочався з ворожого обстрілу: росіяни о сьомій ранку гатили по Есманській громаді - 17 мінометних прильотів. Жертв та руйнувань, на щастя, немає", - написав очільник ОВА.

11:37
Соліст гурту Imagine Dragons Ден Рейнольдс присвятив свій виступ Україні.

11:32
"Ви підтримували функціонування державних інститутів, у тому числі парламенту, незважаючи на всі негаразди, включаючи найважчі моменти російського вторгнення. Ми цінуємо ваші зусилля. Саме за її рішучість, наполегливість та мужність Україна була оцінена всіма країнами ЄС і набула статусу кандидата на членство в ЄС", - сказала глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн на спецсесії Верховної Ради.

11:30
Прапор ЄС – в українському парламенті!
Сьогодні відбулося урочисте внесення прапору Європейського Союзу до зали засідань Верховної Ради України. Ця подія — символічна та значима для кожного українця, адже ми йшли до цього понад 30 років!

11:20
Росія "некомпетентно" веде повномасштабну війну проти України та, ізолювавши себе своїми діями від решти світу, "в'яне". Таку думку на Сеульському форумі висловив міністр оборони США у 2017-2019 роках Джеймс Меттіс, пише CNN.

11:06
Столичні школи будуть готові розпочати навчальний рік стандартно, 1 вересня, у режимі офлайн. Прилеглі до шкіл території перевірять на наявність вибухонебезпечних предметів, повідомили у КМДА.

11:04
У Рівному учасника терористичної організації ДНР заочно засудили до 13 років позбавлення волі, повідомляє Офіс генпрокурора. 

10:55
Кількість постраждалих від ракетного удару на Одещині зросла до 38, повідомили в ДСНС.
Станом на 10:00 внаслідок ракетного удару у смт Сергіївка Білгород-Дністровського району загинуло 18 осіб (16 осіб — житловий будинок та 2 особи — база відпочинку, з них 1 дитина).
Постраждало 38 осіб (37 осіб — житловий будинок, з них 6 дітей та 1 особа — база відпочинку).
Госпіталізовано до лікарні 38 осіб.

10:48
Через російське вторгнення в Україні загинули 343 дитини, 635 отримали поранення. Про це повідомили в Офісі генерального прокурора України.

10:33
Американська компанія Nvidia більше не продає й не продовжує російським компаніям ліцензії на програмне забезпечення для хмарного геймінгу. Про це повідомляє "Комерсант" із посиланням на засновника сервісу Loudplay Віталій Стародубов і джерела у великому російському IT-холдингу.

10:23
У захопленому місті Маріуполь, на Лівобережжі знайшли нову братську могилу з понад 100 тілами. Про це 1 липня повідомив радник мера Петро Андрющенко.

10:15
Армія окупантів пішла зі Зміїного через ізоляцію військового гарнізону та його вразливість до українських ударів, а не як "жест доброї волі", йдеться у щоденному звіті британської розвідки.

10:07
800 американських компаній хочуть виготовляти зброю для України, пише CNN. Міноборони США отримало 1300 пропозицій від 800 компаній із виготовлення інноваційної зброї, зокрема для України.

09:59
ДСНС: Станом на 9:00 1 липня на території ТЦ "Амстор" додатково виявлено 6 фрагментів тіл. З початку робіт виявлено 28 фрагментів тіл. Усього внаслідок ракетного удару загинуло 19 осіб, 62 особи постраждало, з яких 26 осіб госпіталізовано.

09:56
Синєгубов заявив, що сили оборони України не втратили земель під Харковом, які були відвойовані у травні. Проте РФ б'є далекобійною артилерією та ракетами.

09:37
Арестович жорстко відповів РФ на обстріл Одеської області та порадив приготуватися.
"Три Х-22 (такі ж ракети, як і ті, що потрапили в Кременчук) у житлові будинки та бази відпочинку в Білгород-Дністровському районі Одеської області. За попередніми даними місцевої влади - на сьогодні, 18 загиблих (серед них двоє дітей) 30 поранених, з якими у*анами нам доводиться воювати все-таки.
Ну чекайте привіт у відповідь, у * бани. І довго чекати не доведеться", - написав він.

09:27
Сили оборони України знищили 150 російських військових та один корабель чи катер минулої доби.

08:57
Удар вранці був по курортній Сергіївці, заявив заступник голови ОП Тимошенко.

08:56
Кім повідомив, що вранці Миколаїв атакували ракетами. "Приліт" був по підприємству, без жертв. Одну ракету збила ППО.

08:42
Путін довго готувався до цієї війни, він зможе продовжувати її дуже довго, вважає канцлер ФРН Шольц.

08:15
Влада Миколаєва пише, що 30 червня о 22:55 під завалами будинку, куди вранці в той день влучила російська ракета, рятувальники знайшли тіло чоловіка на сходовій клітині. Отже, відомо вже про 8 загиблих і 6 поранених.

08:10
Глава Луганської ОВА Гайдай: "Окупанти ведуть штурм Лисичанського нафтопереробного заводу, утримують північно-західну та південно-східну частини заводу.
Окрім того:
→ ворог марно намагається оточити українських військових, атакуючи Лисичанськ із півдня та заходу;
→ не вдається росіянам захопити й автошлях, що надає сполучення із Бахмутом;
→ росіяни провели штурмові дії в районах Тополівки та північної частини Вовчоярівки й Малорязанцевого, частково мають успіх;
→ від потужного вогню росіян постраждали Білогорівка та Вовчоярівка;
→ ворог утримує під вогневим контролем ділянку дороги Тополівка – Лисичанськ;
→ наступ противника у напрямку Лоскутівка – Лисичанський желатиновий завод українські воїни зупинили та змусили відійти.

07:40
Ранкове зведення Генштабу:
- армія РФ активізувала бойові дії на Краматорському напрямку, обороняється та перегруповується на Слов'янському;
- ворог хоче оточити Лисичанськ і покращити тактичне положення на Бахмутському напрямку;
- на Харківському напрямку росіяни намагаються утримати рубежі й обстрілюють українські сили для сковування.

07:40
"Загрози поки що немає" , але й руху спротиву в Білорусі "мало", щоб зірвати потенційне вторгнення її армії в Україну, повідомили у розвідці.

07:07
Одеська область. Кількість жертв нічного ракетного удару Росії зросла до 17 загиблих.

04:18
Під час втечі зі Зміїного Росія втратила ЗРК "Тор", РСЗО "Торнадо-Г", катер, гелікоптер, радіолокаційну станцію, польовий склад боєприпасів.

04:15
Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що Росія незабаром може почати наступ на Бахмут.

02:36
Росіяни випустили по Одеській області дві ракети. Одна влучила в дев'ятиповерхівку - загинули щонайменше 10 осіб.

02:14
Росіяни вночі обстріляли один з населених пунктів в Одеській області. Є загиблі, повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

01:25
Росії, можливо, доводиться економити сучасні ракети, такі як Калібр, але радянських ракет Х-59, Х-22 у них достатньо. "Навіть ми передавали їм ці ракети разом з літаками", - заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ полковник Валерій Ігнат.

01:08
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон порадив Путіну припинити війну з Україною і сказав, як саме це зробити. Джонсон вважає, що Путіну потрібно заявити, що він добився якихось цілей своєї "операції", але в інтересах усього світу відводить війська.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live