Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

09.06.2022

21:56
У місті Сєвєродонецьк Луганської області росіяни повністю знищили Льодовий палац, повідомив глава ОДА Сергій Гайдай.

21:37
Під обстріл ствольної артилерії російських військ знову потрапив населений пункт Велика Костромка на Дніпропетровщині, повідомляє начальник військово-цивільної адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

21:30
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що окупанти вивезли з Сєверодонецька залишки підрозділів бурятів і зазнають значно більше втрат, ніж українські захисники. Про це він повідомив в ефірі Радіо Свобода.

21:27
Німеччина надасть Україні до 26 млн євро на підтримку енергосистеми. Про це у Twitter повідомила пані посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

21:26
Росія почала систематично обстрілювати вагоноремонтні заводи в Україні. Після ДВРЗ атакували ще одне підприємство, заявив голова Укрзалізниці Олександр Камишин під час телемарафону.

20:47
На Донеччині протягом доби 9 червня російська армія вбила трьох людей: двох в Авдіївці та одну людину – в Новоукраїнці. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

20:31
Російські військові обстрілюють Лисичанськ (Луганщина) з великого калібру. Мешканцям міста небезпечно перебувати навіть в укриттях, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

20:11
Росія запевняє найманців, що вони їдуть працювати на нафтові вишки, а потім відправляє на війну в Україну, повідомляє Служба безпеки України.

19:54
Військове керівництво РФ перекинуло своїх солдатів з окупованого Мелітопольського району на Херсонський напрямок. Туди зайшли бойовики так званої ДНР. Про це повідомляє голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

19:52
Полк Азов показав, як бойові медики працюють на передовій та рятують життя поранених.
"Це важка та кривава бойова робота, яка часто лишається за кадром", — зазначили бійці Азову.

19:38
Над Роменським районом Сумської області українська ППО збила крилату ракету росіян.

19:34
Головне зі зведення Генштабу:
    Активізовано процес формування так званого "народного ополчення" республіки Білорусь.
    На Харківському напрямку противник продовжує вогневий вплив на підрозділи наших військ з метою недопущення їхнього просування вглиб тимчасово захопленої території.
    В районі населеного пункту Долина артилерійські підрозділи Сил оборони завдали вогневого ураження зі скупчення особового складу та військової техніки ворога.
    На Сєверодонецькому напрямку окупанти силами мотострілецьких підрозділів за підтримки артилерії вели штурмові дії в місті Сєвєродонецьк, успіху не мають, бойові дії тривають.
    Ворог має частковий успіх у напрямках на населені пункти Комишуваха та Роти.
    На Бахмутському напрямку окупанти завдали ракетного удару в районі міста Краматорськ.

19:16
Віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що сім країн Євросоюзу розглядають альтернативні варіанти членства у Євросоюзі для України. З них три країни ЕС поки що не хочуть давати Україні "зелене світло" на набуття статусу кандидата на членство в альянсі. Про це вона повідомила під час візиту до Брюсселя у четвер, передає DW.

18:51
Українські воїни-артилеристи успішно опанували САУ на колісному шасі CAESAR, французького виробництва та вже ефективно нищать російських окупантів, пише Міноборони.

18:50
Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який запроваджує санкції проти 261 керівника російських вищих навчальних закладів, а також припиняє культурні обміни, наукову співпрацю, освітні та спортивні контакти, розважальні програми з 236 російськими вишами, повідомляє офіційний сайт глави української держави.

18:43
Голова МЗС Великої Британії Ліз Трасс засудила вирок так званого суду російського утворення ДНР, який засудив до смертної кари трьох іноземних військових, які захищали Маріуполь разом з українськими військовими.

18:17
Президент України Володимир Зеленський підписав указ про санкції проти російського диктатора Володимира Путіна, свідчить указ президента.

18:00
Усі спроби Росії анексувати окуповані регіони України повинні мати серйозні наслідки, повідомляє радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у Twitter.
"Будь-які розмови щодо можливості ослаблення санкцій щодо Росії на тлі підготовки анексії півдня та сходу України категорично неприпустимі. Будь-яка спроба "легалізувати" окуповані території має отримати жорстку санкційну відповідь", - заявив Подоляк.

17:44
У ситуації, коли виникла потреба надати Україні допомогу важкою зброєю, Німеччина та багато інших європейських країн "показали себе не з кращого боку". Про це заявив депутат Європарламенту від Німеччини Сергій Лагодинський в ефірі Current Time.

17:21
"Верховний суд днр" ухвалив перший вирок трьом іноземним військовим, які захищали Маріуполь разом із українськими військовими. Британців Ейдена Асліна і Шона Піннера, а також марокканця Саадуна Брагіма засудили до смертної кари.

17:04
Російські окупанти запустили фейк про спробу нібито повторного наступу РФ на Київську область, що готується, із висадкою ворожого десанту в Гостомелі. Про це повідомляє Стратком ЗСУ.

16:47
У банківському секторі не підтримають ідею списання кредитів на майно, знищене внаслідок бойових дій, якщо рішення не передбачатиме компенсації банкам. Про це йдеться в матеріалі LIGA.net про плани влади списувати споживчі кредити на знищене майно.

16:35
Кремль чекає на момент, коли союзники України втомляться від війни й перестануть так активно підтримувати ЗСУ, про це в інтерв'ю НВ заявила пані посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

16:33
Київрада позбавила Мінськ статусу міста-побратима. Відповідне рішення депутати ухвалили під час сьогоднішнього засідання, повідомив мер столиці Віталій Кличко.

16:32
Київська міська рада звернеться до Кабінету міністрів з проханням створити в столиці військове кладовище для почесних поховань захисників України.
Про це повідомляє Київська військова адміністрація.

16:25
Європарламент ухвалив сьогодні резолюцію, в якій закликав запровадити персональні санкції "за зв'язки з Кремлем" щодо експрем'єра Грузії та найбільшого грузинського олігарха Бідзіни Іванішвілі.

15:52
У Києві дослідили акваторії двох пляжів - "Центрального" та "Венеції", вибухонебезпечних предметів не виявили.

15:50
ЗСУ показали портрети захисників із 93-ї ОМБр "Холодний Яр".

15:44
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на ініціативу депутата нелегітимної Держдуми РФ відкликати визнання незалежності Литви. Ландсбергіс припустив, що росіяни й у політиці, як і у війні, діють "не за людськими нормами".

15:34
Росія активізувала підривну діяльність своїх спецслужб у різних країнах світу, щоб зірвати постачання озброєнь в Україну. Про це на брифінгу повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

15:04
Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс і європейський комісар з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич сьогодні відвідали зруйновані російськими військами міста Київської області.

14:40
У Мелітополі російські окупанти терміново шукають додаткові морозильні камери та промислові холодильники для зберігання трупів своїх солдатів. Про це повідомляє ГУР Міноборони.

14:24
Росія може спробувати атакувати Одеську область з Чорного моря через Дунай, заходячи диверсійними групами. Про це заявив речник Одеської ОВА Сергій Братчук в ефірі національного телемарафону.

14:21
ГУР опублікувало основні деталі про операцію надання допомоги захисникам Азовсталі у Маріуполі: "Перше прибуття гвинтокрилів здивувало захисників Азовсталі. Вони сказали, що ми не знаємо місця вашого відправлення, але ви прилетіли до нас з неба".

13:43
Резніков: За час повномасштабного вторгнення Росії Міноборони України поставило ЗСУ сотні одиниць радянської та західної бронетехніки.

13:31
Окупанти обговорюють можливість "розмінувати" тимчасово окупований Маріуполь "природним методом": спрямовувати на мінні поля українських полонених. Переговори окупантів зі згадкою про таку можливість публікує СБУ.

13:17
Рєзніков оголосив основні цілі Міністерства з постачання зброї в Україну. Поміж них – збільшення постачання важкого озброєння, зокрема і РСЗВ "натовського" зразка, бойові літаки та засоби ППО.

13:05
Євген Балицький, якого окупанти призначили "головою військово-цивільної адміністрації" Запорізької області, заявив у російському пропагандистському телеефірі, що відправляє вкрадене Росією українське зерно до Криму, щоб потім продати його до Туреччини.

12:52
ГУР МО: В перехопленій розмові жінка та чоловік із так званої ДНР обговорюють, як саме "мобілізованих" з окупованих територій Донецької області "агітують" підписувати контракти із ЗС РФ - це відвертий примус та тортури.

12:48
Михайло Подоляк: Спробувавши кров Європи один раз, Росія спробує випити її всю. Залякати, принизити, пограбувати, поставити на коліна. Єдина мова, яку розуміє РФ, – мова сили. Найбільший страх Кремля – єдність Заходу. Єдиний шлях до перемоги – більше зброї. Добро повинне мати змогу себе захищати.

12:29
Посол України в Німеччині Андрій Мельник вважає, що обіцяна ФРН система ППО IRIS-T допоможе краще захистити Київ та передмістя від ракетних ударів росіян.

12:11
Резніков: Польські самохідні артилерійські установки Krab готові до бойових дій на фронті.

11:53
Міністр оборони Олексій Резніков: Я не можу сказати, що задоволений темпами та кількістю постачання зброї. Категорично ні. Але водночас я безмежно вдячний країнам, які нас підтримують. Зокрема, США, Великій Британії, Польщі, нашим балтійським друзям. Усім іншим державам, які допомагають стримувати російське зло.

11:52
Міністр оборони Олексій Резніков: Зараз підготовку проходять чи розпочнуть найближчим часом понад 1,5 тисячі наших військових.

11:50
Мінстр оборони Олексій Резніков: Ситуація на фронті важка. Ми втрачаємо щодня до сотні наших бійців загиблими і до 500 пораненими.

11:39
Посол України в Німеччині Андрій Мельник: Ось так виглядає клята буденність в Україні (на солдаті є Apple Watch, а ще є протитанкова зброя). А в Німеччині люди дуже стурбовані втратою добробуту.

11:36
Пресслужба президента Литви назвала абсурдом пропозицію депутата "Единой России" Євгенія Федорова скасувати постанову Держради СРСР про визнання незалежності Литви від 6 вересня 1991 року.

11:35
Генсек НАТО Столтенберг скасував запланований на сьогодні візит до Берліна.

11:33
ГУР МО: В результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку, окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій та водночас зазнали втрат у живій силі та техніці.

11:31
Депутат Московської думи Сергій Савостьянов від КПРФ назвав дітей, які нібито відмовляються на дитячих майданчиках від "червоних совочків", майбутніми агентами Держдепу: "У червоний китайський совок погратися доведеться".

11:04
Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш заявив у Twitter, що "російське вторгнення в Україну має припинитися", і нагадав про голод, що насувається в ряді країн через блокування окупантами вивозу зерна з українських портів.

10:46
ГУР МО: Росія мінує Херсонщину боєприпасами, виготовленими в 50-х роках минулого століття. Завдяки вдалому контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій та водночас зазнали втрат у живій силі та техніці.

10:41
Світ не повинен піддаватися на ядерний шантаж російського диктатора Володимира Путіна, адже інакше можна одразу віддати йому все, що він забажає. Про це в інтерв'ю Bild заявив польський президент Анджей Дуда.

10:33
Віталій Бунечко, голова Житомирської ОВА: Близько першої години ночі 9 червня російською ракетою була пошкоджена багатоповерхова будівля у Новоград-Волинському. Наразі інформації про загиблих та постраждалих немає. На місці події працюють правоохоронці.

10:30
Стратком ЗСУ з посиланням на своє джерело: По Стаханову Луганської області (декомунізована назва - Кадіївка) завдано удар. Горить стадіон, де була розташована база ПВК Вагнер. За попередньою інформацією, один вижив.

10:24
Польща відправила Україні більшу частину своєї зброї сумарно на $2 млрд, зокрема 240 танків. Про це заявив в інтерв'ю BILD польський президент Анджей Дуда.

10:09
Нацполіція: Авіаракетні удари по Донеччині — окупанти вбили мирних жителів і зруйнували будинки. За добу росіяни обстріляли 14 населених пунктів: Бахмут, Вугледар, Залізне, Авдіївка, Курахове, Слов’янськ, Кліщіївка, Андріївка, Новоселівка 1, Желанне, Опитне, Орлівка, Званівка, Курдюмівка.
Били авіацією, ракетами "Іскандер", РСЗВ "Ураган" і "Смерч", артилерією, танками. Є загиблі цивільні мешканці.

09:54
Сили оборони України вчора знищили 200 російських військових, армія РФ втратила 31 700 убитими з початку повномасштабної війни

09:44
Внаслідок нічного обстрілу Харкова на Новій Баварії чотири години вирували пожежі, загинули щонайменше двоє людей, ще чотири поранені.

09:09
Дуда розкритикував Шольца та Макрона за розмови з Путіним.
"Хіба хтось під час Другої світової війни говорив подібним чином з Адольфом Гітлером? Хто-небудь говорив, що той повинен зберегти обличчя?" – сказав президент Польщі.

08:20
UkraineX. Ілон Маск не дав Путіну відрізати Зеленського від світу: головне зі статті у Politico.

08:08
Головне з ранкового зведення Генштабу ЗСУ:
- Сєвєродонецький напрямок. РФ шукає слабкі місця в обороні Сєвєродонецька, невдало сходила у штурм у Тошківки;
- РФ готує наступ на Слов'янськ та Барвінкове;
- Одна з російських бригад воювала 1800 військовими в Україні: 800 з них знищено, 400 поранено;
- Окупанти проводять аеророзвідку, хочуть посилитися танками Т-62, перекидають додаткову артилерію та ракети "Точка-У".

07:37
Польща відправляє багато зброї Україні та бореться за те, щоб й інші робили те саме, а також продовжить допомагати й надалі, заявив голова правлячої партії Право та справедливість Ярослав Качинський.

07:01
Помічниця Блінкена Донфрід назвала широкомасштабне вторгнення РФ в Україну "11 вересня для Німеччини", поворотним моментом.

07:00
Посол Мельник каже, що в Німеччині "багато хто розуміє: треба перемогти фашистську систему в Росії", але як це зробити, "не бачать".

04:35
Білий дім не бачить ознак розколу Заходу у допомозі Україні.
"Факти говорять про протилежне", – заявив радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван.

03:37
"Російські війська, ймовірно, прагнуть просунутися вгору західним берегом Сіверського Дінця, щоб уникнути складної переправи через річку з боку Сєвєродонецька", – повідомили експерти ISW.

02:27
У Херсонській області авіація ЗСУ завдала двох ударів по накопиченню сил противника та по одному з його опорних пунктів.
Внаслідок ударів ракетно-артилерійських підрозділів ЗСУ було знищено 30 росіян, дві одиниці броньованої та чотири – автомобільної техніки.
"Також у трьох різних населених пунктах Херсонської області знищено три польові склади боєприпасів", – йдеться у повідомленні ОК "Південь".

02:22
США готують до передачі Україні гаубиці M777 та бронетранспортери M113.

00:28
Артилерійські системи, що поставляються із Заходу, вже приносять користь Україні, і це лише питання часу, коли українські війська відвоюють значні території на півдні. Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім у коментарі Reuters.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live