Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

08.06.2022

22:03
Президент Зеленський у своєму зверненні заявив, що битва за Сєвєродонецьк є однією з найважчих від початку війни. За його словами, там наразі вирішується доля Донбасу.

21:43
Протягом доби окупанти чотири рази атакували прикордонні села на Сумщині з різних типів озброєння, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Під обстріл потрапили Краснопілля, а також Хотинська, Юнаківська та Середино-Будська громади.

21:36
Українські захисники на Донецькому та Луганському напрямках відбили сім атак окупантів. На одній локації ще триває бій, повідомляє угруповання ОС. За добу ЗСУ знищили три танки, дві броньовані машини, чотири одиниці автомобільної техніки та шість безпілотників "Орлан-10" армії РФ.

21:27
Укрзалізниця посилила заходи безпеки на Центральному залізничному вокзалі в Києві: встановила два металошукачі та чотири рентгено-телевізійні інтроскопи, металодетектори, мобільну рентгено-телевізійну установку.

21:21
Генштаб показав, як Міноборони США завантажує 155-мм гаубиці M777 на базі повітряного резерву "Марш" у штаті Каліфорнія для відправлення в Україну:

21:14
Випробування "відеотруби розвідника" на фронті: Фонд "Повернись живим" вивчає ефективність п'яти таких пристроїв з метою зменшення втрат бійців ЗСУ. Прилад має камеру з широким кутом огляду та екран з великою роздільною здатністю.

21:10
На сході ЗСУ знищили 31 окупанта, два безпілотники й чотири важкі артилерійські тягачі, повідомляє оперативно-тактичне угруповання "Схід".

21:00
Європарламент підтримав резолюцію із закликом надати Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, а також якнайшвидше надавати Україні необхідну зброю. За неї проголосували 438 євродепутатів, 65 висловилися проти, ще 94 утрималися, повідомляє кореспондент DW.

20:49
Володимир Зеленський обговорив з американським бізнесменом Говардом Баффетом, який відвідав Київ, проєкт відновлення зрошувальних систем на Одещині, підтримку ВПО, розмінування територій України.

20:37
Сьогодні окупанти завдали удару в районі Великої Костромки на Криворіжжі (Дніпропетровщина), повідомив голова облради Микола Лукашук. Потрапили у поля, населений пункт під обстріл не потрапив.

20:31
Президент Володимир Зеленський виступив на Yale CEO Summit та закликав підтримати економіку України, відкриваючи бізнес та створюючи нові робочі місця.

20:20
У Держдепартаменті США сумніваються, що переговори між Україною та Росією можуть відбутися найближчим часом. Про це у коментарі Укрінформу сказала помічниця держсекретаря США з питань Європи та Євразії Карен Донфрід.

20:16
Генштаб: Окремі підрозділи армії Білорусі відходять від кордону з Україною до пунктів постійної дислокації.

19:50
Окупанти контролюють більшу частину міста Сєвєродонецьк, бої точаться не в промисловій зоні, а безпосередньо у місті, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, на сьогодні загрози оточення немає. Зведення по області:
    Лисичанськ повністю під контролем України, але його щільно обстрілює армія РФ: лікарні, центри надання гуманітарної допомоги, "прильоти" по житлових будинках;
    понад 90% Луганської області тимчасово окуповано. Частину території Гірської громади окуповано РФ, іншу контролює Україна.

19:31
Офіс генпрокурора: Двох громадян України, які перейшли на бік армії РФ у Криму 2014 року та прийшли окупувати Херсонщину у 2022-му, ув'язнили на 13 років. У лютому зрадники забезпечували ППО окупантів біля дамби Каховської ГЕС, а у березні потрапили у полон.

19:19
Сухопутні війська показали, як "працює" українська авіація по російських окупантах. Відео запуску ракет літаками ЗСУ Су-25 у виконанні 299-ї бригади тактичної авіації.

19:16
Генпрокурорка ще у квітні з ініціативи ДБР відкрила кримінальну справу проти херсонського нардепа від Слуги народу Олексія Ковальова, який сьогодні на своїй сторінці у Facebook зізнався у колабораціонізмі.

19:07
Вечірнє зведення від Генштабу:
    Українські захисники ведуть оборонні бойові дії в районі населеного пункту Довгеньке.
    ВСУ завдали окупантам значних втрат у живій силі та техніці під час ворожого штурму поблизу Берестового. Бойові дії тривають.
    На тимчасово захоплених територіях України окупанти проводять обшуки мешканців, грабують та знищують місцеву інфраструктуру.

18:56
Україна відкинула флот РФ на 100 км, Путін розпочав війну на виснаження. Огляд західних медіа від LIGA.net.

18:41
Президент Польщі Анджей Дуда в середу розпочинає серію візитів до Південної Європи, щоб переконати ці країни посприяти швидкому вступу України до ЄС. Планує відвідати Португалію, Італію та Румунію.

18:32
Окупанти вивозять крадене українське зерно із Мелітопольського району залізницею, повідомив мер міста Іван Федоров. На його думку, це ознака того, що окупанти не мають наміру довго залишатися в місті.

18:21
Окупаційна влада в Маріуполі продовжує розбирання завалів у місті, повідомив радник мера Петро Андрющенко. За його словами, під кожним другим будинком із п'яти знаходять від 50 до 100 тіл загиблих мешканців. Трупи вивозять вантажівками до моргу біля "Метро" або на колишню базу "Щирого кума".

18:10
На Facebook-сторінці нардепа від Слуги народу Олексія Ковальова, якого колеги підозрюють у держзраді, з'явилося перше повідомлення з початку війни. Він написав, що у Херсонській області "Росія назавжди, і найтісніша інтеграція з Росією вже відбувається".

18:06
Спікер Міноборони Олександр Мотузяник на брифінгу сьогодні повідомив:
    Росія готується до чергових ракетних ударів по Україні. У рамках підготовки окупанти завдали ударів радянськими ракетами Х-22 на сході та півдні країни.
    У районі Василівки в Запорізькій області розгорнуто до 30 ворожих танків Т-62 як довгострокові вогневі точки.
    На Слов'янському напрямку підрозділи окупантів намагаються навести наплавний залізничний міст через Оскол у районі Куп'янськ-Вузлової.

17:50
Міноборони США показало підготовку до відправлення бронетранспортерів M113 до України

17:42
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: Колабораціонізму серед представників місцевої влади на окупованій території в області небагато.

17:32
СБУ затримала мешканку одного із сіл Житомирської області, яку підозрюють у роботі на воєнну розвідку Росії.

17:26
Суд заборонив в Україні діяльність проросійської політичної партії Опозиційний блок, повідомили у ЧЕСНО з посиланням на копію рішення суду. Відповідно до рішення суду, майно партії та всіх її осередків передається державі.

17:12
Бійці із чеченського батальйону імені Шейха Мансура знищують техніку російських окупантів

17:07
Подоляк про висловлювання Росії щодо загрози голоду у світі: Це Росія краде українське зерно і бомбардує зерносховища.
    Не Росії розповідати про загрозу голоду. Це вони крадуть зерно й бомблять зерносховища. Не Росії розповідати про розмінування портів. Вони вже повністю знищили одне портове місто. Не Росії говорити про адекватність і перемовини. Вони вбивають мирних мешканців заради забави.
    — Михайло Подоляк (@Podolyak_M) June 8, 2022

16:55
Росія вкрала близько 600 000 тонн аграрної продукції з України, повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. Продукцію вивозили на територію окупованого Криму, а потім постачали до міжнародних портів. Близько 100 000 тонн зерна окупанти переправили до Сирії.

16:53
Глава МЗС РФ Сергій Лавров хамськи відповів на запитання журналіста Суспільного "що з вкраденого в Україні, крім зерна, Росії вже вдалося продати?". Замість прямої відповіді він вкотре озвучив пропаганду Кремля про "неонацистів в Україні".

16:40
Правоохоронці ідентифікували дев'ять російських окупантів, які влаштували "підвал смерті" у селі Ягідне на Чернігівщині, повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова. Вони зігнали понад 300 людей у тісний підвал сільської школи та тримали їх як "живий щит": список окупантів.

16:29
У Маріуполі окупанти облаштували цвинтар автомобілів на штрафмайданчику на Нікольському проспекті в Іллічівському районі, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

16:20
Генштаб про статус комбатантів для всіх іноземних громадян, які воюють у складі ЗСУ: Женевська конвенція забороняє насильство, залякування щодо військовополонених і зобов'язує до гуманного поводження з військовослужбовцями, які перебувають у полоні.

16:06
В окупованому Криму керівництво РФ фальсифікує результати медоглядів призовників для максимального набору місцевих жителів до армії, повідомляє ОК "Південь". Зведення про ситуацію в області:
    Тривають бої у Калинівській, Великоолександрівській, Високопільській, Нововоронцовській територіальних громадах.
    Вночі окупанти обстріляли Миколаїв із РСЗВ "Ураган". Намагалися зруйнувати інфраструктуру та промисловість обласного центру.
    У Чорному морі знаходяться 4? ракетні кораблі та підводний човен окупантів, споряджених крилатими ракетами "Калібр".

16:00
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що ЗСУ отримали поки що "критично мало" важкого озброєння, щоб не те що йти в масштабний контрнаступ, а й зупинити окупацію української території. Про це він заявив на брифінгу у Києві.

15:53
Хакери зламали популярну російську інтернет-радіостанцію "Комерсант FM" і запустили в ефірі гімн України й антивоєнні пісні.
Видавничий дім, якому належить станція, підтвердив факт кібератаки та пообіцяв, що мовлення незабаром буде налагоджено.

15:43
Українська прокуратура арештувала 420 залізничних вагонів вартістю понад 500 млн гривень і товарно-матеріальні цінності на суму понад 130 млн гривень, що належать підприємствам Росії та Білорусі, повідомляє Офіс генерального прокурора.

15:30
Російські окупанти обстріляли Печеніги з "Граду" й мінометів. Пошкоджено електромережі, водогін, житлові будинки, повідомила Печенізька селищна рада.

15:24
Щоб Україна могла експортувати зерно з Одеси, там має бути достатньо військових сил для захисту міста від нападу ЧФ РФ розмінованим морським коридором. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу 8 червня.

15:20
У Запорізькій області, на лінії фронту, відбувся обмін тілами загиблих військових між Україною й Росією за формулою "50 на 50".
Про це 8 червня повідомило Міністерство реінтеграції окупованих територій.

15:14
Коригувальника ракетного вогню по Києву засудили до 8 років позбавлення волі. Він коригував російські обстріли по об?єктах водопостачання й енергетики.
Про це пише Служба безпеки у своєму Facebook.

15:09
У Харкові суд переказав на потреби ЗСУ ?630 тисяч застави у кримінальній справі.
Заставу внесли за підозрюваного у справі про вербування та доправлення жінок до Росії для надання сексуальних послуг. Про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Telegram.

15:07
Працівники Державного бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження за фактом державної зради міського голови Святогірська, що на Донеччині, інформує пресслужба відомства.

14:57
Сьогодні близько 13:00 години російська армія знову обстріляла прикордоння Чернігівщини, повідомив голова ОВА В?ячеслав Чаус.

14:54
Турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу сподівається, що Україна та Росія можуть повернутись до переговорів, бачить для цього деякі передумови. Про це він заявив на пресконференції з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

14:49
У разі пошуку загиблих та зниклих безвісти під час війни, родичам рекомендується разом із заявою до поліції про факт зникнення людини здавати біологічні зразки, повідомляє пресслужба МОЗ.

14:34
Ворожий обстріл зруйнував приміщення Держприкордонслужби на Сумщині, повідомили у ДПСУ.

14:13
Траса Лисичанськ - Бахмут не контролюється російськими окупаційними військами. Однак вона обстрілюється дуже потужно.
Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

14:01
Російські військові розстріляли машиніста тепловоза Пологівського локомотивного депо регіональної філії "Придніпровська залізниця", повідомляє Укрзалізниця у Телеграмі.

13:56
Президент Володимир Зеленський обговорив із федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом посилення оборонної підтримки України, про це Зеленський повідомив у Твіттері.
"Провів телефонну розмову з Олафом Шольцом. Обговорили посилення оборонної підтримки України, забезпечення глобальної продовольчої безпеки, питання дотримання РФ міжнародних норм щодо поводження з військовополоненими", - заявив Зеленський.

13:47
Національний банк України перерахував на потреби військових зі спеціального рахунку понад 17,1 млрд грн і станом на 8 червня на ньому залишилося 135 млн грн, повідомила пресслужба Нацбанку.

13:33
Рада Європи планує у липні затвердити військову допомогу для Молдови, але без летальної зброї. Про це повідомив у Європейському парламенті віцеголова Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. Про це повідомляє Newsmaker.md.

13:31
Банки та фінансові організації Люксембургу, одного з найбільших фінансових центрів Європи, станом на початок червня заморозили активи росіян суму 4,267 млрд євро. Як повідомило міністерство фінансів країни, зокрема, заморожено депозити та цінні папери понад 90 фізосіб та 1100 компаній, що підпали під санкції через вторгнення Росії до України.

13:18
Російські спецслужби намагаються залякати українських захисників через розсилку на телефони. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

12:52
Глава МЗС РФ Сергій Лавров під час пресконференції у середу, 8 червня, заявив, що в України нібито несерйозний підхід до переговорів із Росією і "Зеленський хоче зустрічі з Путіним заради зустрічі".

12:40
Російські окупанти скаржаться на погане забезпечення та великі втрати у своїх лавах, через що не хочуть йти у наступ. Чергове перехоплення опублікувала українська розвідка.

12:38
Нова позика Світового банку на $1,5 млрд дозволить Україні платити зарплати державним службовцям та педагогічним працівникам до кінця року. Про це розказав регіональний директор СБ у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі в інтерв'ю Інтерфаксу-Україна.

12:25
Близько восьмої ранку російські війська обстріляли Бахмут. Снаряди вдарили по учбовому закладу й адмінбудівлі, де перебували люди.
Школа зруйнована повністю, до повномасштабного вторгнення Росії до України в ній навчалися 400 дітей.

12:15
Українська артилерія вразила склад російських військових. Про це повідомляє командування Сухопутних військ ЗСУ.

12:13
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк розкритикував ексканцлерку Німеччини Ангелу Меркель, яка відмовилася визнавати свою провину у повномасштабній війні Росії проти України. Про це він написав у Twitter.

11:51
Російські військові за тиждень викрали близько 20 жителів окупованого Енергодару Запорізької області. Водночас 11 з них — це працівники ЗАЕС, повідомляє в Telegram-каналі Енергоатом.

11:44
Звуки вибухів і стрілянини, що доносяться до жителів Одеси та сусідніх міст, пов'язані з бойовими навчаннями військових ЗСУ.
Про це повідомив у Telegram речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

11:44
У Миколаївській області за добу внаслідок обстрілів російською армією поранення дістали 13 людей.
Про це у Telegram повідомила голова обласної ради Ганна Замазєєва.

11:30
У вівторок, 7 червня, повернули з тимчасово окупованих територій двох підлітків — Івана Матковського та Максима Бойка. Обидва є студентами Маріупольського будівельного коледжу, повідомила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

11:26
У Запорізькій області внаслідок обстрілів 7 червня в районі с. Таврійське та смт Комишуваха отримали осколкові поранення неповнолітній хлопець, місцеві чоловік і жінка.

11:17
Канцлер Німеччини Олаф Шольц відповів на звинувачення про недостатню військову підтримку України та заявив, що більше ФРН допомагають Україні, ймовірно, лише США. Про це він повідомив під час візиту до Вільнюса, передає The Telegraph.

10:52
П’ятий вантаж гуманітарної допомоги для України прибув до аеропорту Варшави, звідки буде відправлений Державним агентством стратегічних резервів Польщі в Україну за місцем призначення, повідомило у Фейсбуці посольство України в Аргентині.

10:51
Українські захисники не здають і не збираються здавати Сєвєродонецьк, запеклі бої тривають у місті.
Про це в ефірі телемарафону повідомив керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

10:50
Голова Дніпропетровської області Валентин Резніченко повідомив, що в регіоні завершилася посівна кампанія.
За словами Резніченка, аграрії засіяли майже 1,2 мільйона гектарів пшениці, кукурудзи, ячменю, вівса, гречки, проса, гороху, соняшника тощо. Ще на понад 750 000 гектарів дозрівають озимі.

10:35
Компанія Maxar показала супутникові фото розбомбленої внаслідок бойових дій української землі. Знімки було зроблено 6 червня 2022 року.

10:33
Вже -31500 окупантів!
Загальні втрати росіян за час вторгнення в Україну:
    особового складу - близько 31500 (+140) осіб ліквідовано,
    танків ? 1393 (+3) од,
    бойових броньованих машин ? 3429 (+13) од,
    артилерійських систем – 703 (+9) од,
    РСЗВ – 213 (+6) од,
    засобів ППО – 96 (+0) од,
    літаків – 212 (+0) од,
    гелікоптерів – 178 (+1) од,
    БПЛА оперативно-тактичного рівня – 559 (+6),
    крилатих ракет – 125 (+0),
    кораблів/катерів – 13 (+0) од,
    автомобільної техніки й автоцистерн – 2406 (+1) од,
    спеціальної техніки – 53 (+0).

10:27
Норвегія передала Україні 22 одиниці самохідних артилерійських установок M109 з обладнанням, запасними частинами й боєприпасами, зазначається у повідомленні на сайті уряду королівства.

10:14
В Україні починається підготовка до збору урожаю в умовах війни. Серед основних проблем: необхідність вивозу зерна й олійних минулого року, розв'язання проблем зі зберіганням нового врожаю та забезпечення пальним, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Facebook.

10:13
Ексканцлерка Німеччини Ангела Меркель виступила у 2008 році проти членства України в НАТО, оскільки тоді це була "політично розколота" країна. Також, на її думку, це сприйняв би як "оголошення війни" російський диктатор Володимир Путін. Про це вона заявила в ефірі з журналістом Spiegel Олександером Озангом, передає DW.

09:43
Британська розвідка: "Росія продовжує спроби штурму Сєвєродонецької "кишені" з трьох напрямків, хоча українська оборона тримається. Малоймовірно, що будь-яка зі сторін здобула значних успіхів за останні 24 години".

09:42
Мер Мелітополя Іван Федоров розповів, що за три місяці тимчасової окупації росіяни викрали у Мелітополі понад 500 людей: "Когось тримали три години, когось тримають понад три місяці".

09:41
Через війну психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 млн українців, з них близько 3-4 млн потрібно буде призначати медикаментозне лікування. Такі прогнози озвучив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

08:46
Меркель вважає, що Путін хоче знищити ЄС як "перший щабель до НАТО".

08:33
Арестович прогнозує: перші серйозні ознаки, що ленд-ліз запрацював і змінює правила гри на полі бою, буде видно на початку липня.

07:31
Генштаб повідомляє, що російські окупанти безуспішно намагалися просунутися на кількох ділянках фронту на Донбасі і обладнають вогневі позиції в район Ізюму, щоб стримати контрнаступ ЗСУ.
Українські захисники успішно стримують штурм у місті Сєвєродонецьк, бойові дії продовжуються. У районі населеного пункту Тошківка окупанти намагалися наступати – безуспішно. Ворог також намагався просунутися у напрямку Устинівки, але ЗСУ відкинули окупантів.

07:08
Меркель сказала, що поїхала до Італії замість Бучі, оскільки це було важливо для її відходу з політики.

06:44
Канцлер Німеччини Олаф Шольц спробував виправдати свої телефонні розмови із російським диктатором Володимиром Путіним. Шольц заявив, що розмови "важливі для того, щоб знову і знову давати зрозуміти Путіну, що стратегія нападу на Україну не спрацює".

05:38
Японія та НАТО розширюють військове співробітництво. Токіо сподівається на зміцнення зв'язків із європейськими країнами та вітає розширення діяльності НАТО в Індо-Тихоокеанському регіоні.

03:25
Аналітики з ISW бачать дві можливих причини відведення російських військ із Запорізької області: або для того, щоб перевести пошкоджені частини до тилових районів, або для посилення на північному заході Херсонської області.

02:59
Війна в Україні почалася через помилки Європи. ЄС зобов'язаний давати Україні зброю – євродепутат.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live