Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

07.06.2022

23:47
До України вдалося повернути вже 210 тіл загиблих захисників Маріуполя. Більшість із них – захисники Азовсталі. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони, яке координує зараз обмін військовополоненими та повернення тіл загиблих бійців.

23:46
Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук закликав уряд цієї країни вийти із "зони комфорту" і надати Україні систему ППО "Залізний купол" для захисту українців від атак російських окупантів із повітря.

21:58
В Авдіївці ворог застосовує новий вид тероризму — телефонує з невідомого номеру та питає, чи багато людей живуть ще в будинку, а потім його обстрілює з артилерії, про це у Фейсбуці повідомила Авдіївська міська військово-цивільна адміністрація.

21:43
У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" українські захисники знищили спостережний пост та два склади з боєприпасами російських загарбників, повідомляє пресслужба ОТУ "Схід".
Втрати ворога становлять: особового складу – 56, мінометів – 1, АТТ – 12, паливозаправників – 1, спеціальної техніки – 1.

21:37
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив у інтерв'ю CNN, що не збирається відвідувати Запорізьку АЕС в обхід чинних угод з Україною.
На питання про те, чи узаконить його можливий візит контроль Росії над ЗАЕС, Гроссі відповів: "Це абсолютно неправильно. Коли я туди поїду, я поїду туди відповідно до угоди, яку МАГАТЕ уклала з Україною, а не з Російською Федерацією. Україною!".

21:37
Міністерство інфраструктури відкрило проїзд 40 тимчасовими переправами на звільнених від російських військових територіях. Про це міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив у Фейсбуці.

21:21
Українським захисникам на Луганщині потрібна далекобійна артилерія, яка зможе відкинути ворожу, а в прямому бойовому зіткненні Росія точно програє. Про це в Телеграмі написав голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

21:19
З окупованих регіонів Запорізької області відправили перший товарний потяг із зерном до Криму, заявив "гауляйтер" Запорізької області Євген Балицький, пише Інтерфакс.

21:05
Військове телебачення України опублікувало історію українського захисника Руслана Фещака "Дядя Руслік", який визволяв передмістя Києва від окупантів. Він розповів про бої в Бучі, Ірпені, Гостомелі, Мощуні.

20:58
За сьогодні росіяни поранили ще п?ятьох мирних жителів Донеччини: двох людей в Очеретиному, двох у Ласточкиному й одного у Миколаївці.
Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

20:47
Війська Росії щосили намагаються захопити Сєвєродонецьк і перерізати трасу Лисичанськ — Бахмут, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

20:35
Так званому першому заступнику голови адміністрації м. Маріуполя повідомлено про підозру у держзраді. Він погодився на співпрацю з окупантами, повідомив Офіс генерального прокурора України.

20:33
Валовий регіональний продукт Донецької області скоротився вдвічі проти аналогічного періоду минулого року. Про це у Телеграмі повідомила Донецька військова адміністрація.

20:23
За попередніми даними, від вибуху в ресторані "Ностальжі" в окупованому Херсоні постраждав персонал. Про це у Фейсбуці повідомив депутат облради, радник голови ОВА Сергій Хлань.

20:05
Росіяни активізували свою діяльність щодо відключення українців на тимчасово окупованих територіях від зв'язку та інтернету, щоб вони не могли дізнатися правду про ситуацію в Україні та світі, про перебіг бойових дій та про звірства, які вчиняє Росія проти українців. Про це повідомляє Держспецзв'язку. Там дали поради українцям на окупованих територіях.

19:55
Ізраїль відправив до України 15 тонн медичного обладнання і медикаментів для дитячої лікарні Охматдит. Про це посольство України в Державі Ізраїль повідомляє у Facebook.

19:53
Посол США в Україні Бріджит Брінк відвідала в Бучі місця масового поховання людей та катівню.

19:53
Генштаб: російські окупаційні війська не полишають спроб встановити контроль над містом Сєвєродонецьк та зосереджують зусилля на підготовці військ до наступу на місто Слов’янськ.

19:48
ЄС виключив із шостого санкційного пакету блокування "хмарних" технологій для Росії, повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. Жодних уточнень чи пояснень від офіційних осіб ЄС стосовно цього не було.

19:37
Окупанти змушені були знизити інтенсивність застосування авіації завдяки вдалим діям протиповітряної оборони України. Зусилля зосереджуються на підтримці дій наземного угруповання та нанесенні ракетних ударів по об'єктах інфраструктури у глибині території України, йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ на 18:00.

19:34
Обстріл Харкова, що відбувся у вівторок, 7 червня, торкнувся не тільки міста, а і області. З артилерії росіяни обстріляли не тільки обласний центр, а і села Черкаська Лозова, Слатине Харківського району та Коробочкине Чугуївського району, заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

19:16
Самопроголошені чиновники, які співпрацюють з РФ, підготують "референдум" у Херсонській області до початку осені, заявив голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута під час телемарафону.

18:57
У захопленому місті Берислав Херсонської області окупанти сьогодні роздавали рублі за паспортами. Про це в етері телемарафону заявив глава Херсонської ОДА Геннадій Лагута.

18:50
Зеленський відреагував на заклики президента Франції Емманюеля Макрона "не принижувати Росію". В інтерв'ю Financial Times Зеленський сказав, що "деякі лідери хочуть вважати себе лідерами", але для цього, за його словами, треба і поводитися відповідним чином.

18:33
Польща підписала найбільший за 30 років контракт на постачання зброї Україні. Про це повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.
"Зараз ми підписуємо один із найбільших збройових контрактів за останні 30 років – на продаж зброї українцям, щоби вони могли захищатися від Росії. Зброя, яку ми продаємо, перевірена, і сьогодні ми знаємо, що вона буде дуже ефективною на полі бою", – заявив польський прем’єр.

18:23
Сьогодні вдень російська армія обстріляла Харків. Загинула одна людина і, за попередніми даними, ще троє поранені.
Про це сказав міський голова Ігор Терехов в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

17:47
Російські окупанти, у яких з забезпеченням спостерігаються великі проблеми, досі ходять в осінній військовій формі попри спеку та продовжують зазнавати великих втрат в Україні. Про це свідчить нове перехоплення СБУ розмови окупанта.

17:37
Кореспондентка британського видання BBC Орла Ґерін разом зі знімальною групою потрапила під вогонь росіян на сході України, повідомляє BBC.
За словами журналістки, під час обстрілу вона разом із групою ховалася у машині.

17:27
Президент Володимир Зеленський вважає, що перемогу України у війні з Росією має бути досягнуто на полі бою.
За його словами, повернення до лінії розмежування станом на 24 лютого буде тимчасовою перемогою, після чого Україна наполягатиме на повній деокупації територій.

17:04
Україна досі не переходить у контрнаступ у війні проти Росії, оскільки не має достатньо військової техніки та бійців, заявив президент Володимир Зеленський для FT.

16:32
Попри воєнні дії, в Україні не збільшилась кількість підроблених грошей – ні гривні, ні іноземної валюти, розповів в інтерв?ю LIGA.net заступник голови Національного банку України Олексій Шабан.

16:16
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що світова спільнота не повинна тиснути на президента Володимира Зеленського, аби той підписував невигідний мирний договір із Росією. Про це повідомляє Reuters із посиланням на слова Джонсона на зустрічі з британськими міністрами.

15:54
Російські війська продовжують перебувати вздовж кордонів Чернігівської та Сумської областей для демонстраційних дій. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

15:53
Українські військовослужбовці розпочали практичні заняття зі стрільби з гаубиць PzH 2000, які ЗСУ отримають від Нідерландів і Німеччини. Про це розповів генеральний інспектор Збройних сил Німеччини Ебергард Цорн в інтерв'ю на офіційному YouTube-каналі Бундесверу.

15:38
Прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков сказав, що Болгарія не має наміру допомагати Україні постачанням зброї.

15:33
Київську область відвідав перший віцеспікер парламенту Естонської Республіки Ханно Певкур.

14:47
Поліція задокументувала за добу 15 ударів російської армії по Луганщині. Окупаційні війська пошкодили багатоквартирний будинок, два навчальні заклади, ринок у Лисичанську. У Сєвєродонецьку — нежитлову будівлю, у м. Золоте – 13 приватних будинків, у м. Гірське – 11 домоволодінь.

14:40
ГУР МО: Окупаційна адміністрація Херсона провела збори директорів місцевих шкіл, під час яких висунули вимогу з 1 вересня розпочати навчальний процес за російськими освітніми програмами. З близько 60 присутніх директорів шкіл пропозицію прийняли лише двоє.

14:19
СБУ викрила агента РФ, який створив 20 проросійських інтернет-ЗМІ в Україні. За даними кібердепартаменту Служби безпеки України, зловмисником виявився мешканець Києва. Його курували спецслужби країни-агресорки, щоб максимально поширити ідеї «русского міра» в нашій державі.

14:11
Міністр оборони США Ллойд Остін 15 червня проведе у Брюсселі зустріч начальників штабів та міністрів оборони з усього світу, де обговорять військову допомогу Україні. Про це повідомили на сайті Пентагону.

14:03
Російські окупанти відводять свої війська з Мелітопольського та частини Василівського районів і переміщують їх у напрямку Херсона. Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

13:38
Українцям не варто лякатися через новини про тимчасовий відступ ЗСУ з окремих територій, оскільки це зумовлено тактичними маневрами. Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у своєму Instagram.

13:26
Якщо Верховна Рада легалізує вогнепальну зброю, річні продажі пістолетів та револьверів можуть становити $100 млн. Про це йдеться у матеріалі LIGA.net.

12:44
Північноатлантичний альянс повинен заявити про зміну стратегії щодо Росії та розпочати зміцнення оборони на східному фланзі. Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа в інтерв'ю німецькому агентству dpa.

12:31
ГУР МО: У перехопленій розмові військовий з Калінінграда скаржиться на те, що його підрозділ не виводять із зони бойових дій та не дають відпустки. Між тим, йому відверто страшно воювати далі через постійні обстріли та загрозу життю. Військовим не надають навіть відпусток, оскільки розуміють, що назад більшість не повернеться. Натомість в окупантів вже є план втечі до Бєлгорода.

12:26
Туреччина запустила серійне виробництво нових потужних боєприпасів із лазерним наведенням для безпілотників Bayraktar TB2, які використовують ЗСУ у війні з Росією.

12:02
На Житомирщині СБУ затримала колишнього ДНРівця, який намагався влаштуватися на службу до ЗСУ.

11:48
На Запоріжжі російські війська намагаються просунутися для захоплення територій — бої йдуть в Оріхові та Гуляйполі. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух в ефірі національного телемарафону.

11:32
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі у понеділок оголосив про підготовку експертної місії на Запорізьку АЕС, яка розташована в тимчасово окупованому місті Енергодар у Запорізькій області. НАЕК "Енергоатом" вважає, що метою поїздки Гроссі є легітимізація перебування російських окупантів на ЗАЕС.

11:16
ГУР МО: Родини моряків з крейсера "Москва" примушують замовчувати інформацію про своїх загиблих родичів. Соціальна напруга серед родичів росіян, що загинули на крейсері, продовжує зростати. Щоб покращити важкий психологічний стан членів сімей екіпажу колишнього флагмана Чорноморського флоту, який затонув 14 квітня цього року, з рідними моряків працює спеціальна група психологів, медиків та юристів.

11:11
Нацполіція: Російська армія пошкодила 14 житлових будинків на Миколаївщині, також пошкоджено автомобілі, навчальний заклад та інші споруди. Були нанесені удари по Миколаєву та селищу Березнегувате. Є загиблі та постраждалі.

10:39
Втрати особового складу російських окупантів досягли 31 360. Найбільших втрат противник зазнав на Слов’янському напрямку.

10:35
СБУ: Російські окупанти намагаються укласти фіктивні шлюби, щоб втекти з війни. Найвигадливіші з них відпрошуються у командирів, щоб нібито встигнути на власне весілля. Про це свідчать телефонні розмови російських загарбників, які перехопила СБУ.

10:16
Суд на Фіджі ухвалив остаточне рішення про передання США заарештованої яхти Amadea, що вважається власністю підсанкційного російського олігарха Сулеймана Керімова.

09:58
Боєць ССО розстріляв російську БМП-2 з РПГ.

09:44
Звіт британської розвідки щодо Донбасу:
- ЗСУ відбили частину Сєвєродонецька на вихідних. Армія РФ, ймовірно, все ще планує відрізати місто з півдня та півночі;
- наступ росіян у районі Попасної застопорився;
- повідомлення про важкі обстріли на Ізюмському напрямку, ймовірно, вказують на підготовку до відновлення наступу.

08:45
Російська армія близько 05:00 ранку обстріляла прикордонний район у Сумській області. Попередньо били зі ствольної артилерії та мінометів з боку села Зерново Брянської області. Є руйнування, інформація щодо жертв уточнюється.

07:59
Президент Литви Ґітанас Науседа вважає, що використання білоруської залізниці для експорту українського зерна – це погана ідея. Він побоюється, що рано чи пізно Росія може використати цю інфраструктуру для агресії проти України.

07:47
Речник Держдепу: Нещодавня ракетна атака Росії на Київ могла бути спробою тероризувати місцеве населення, а удар РФ по православному скиту у Святогірську є образою народу України.

07:35
Головне зі зведення Генштабу за 7 червня:
    Слов'янський напрямок. Росія зосереджує основні зусилля на продовженні наступу на місто Слов'янськ. Учора російські війська намагалися просунутися до сіл Довгеньке і Долина (близько 20 км на північ від Слов'янська).
    Лиманський напрямок. Активних бойових дій не було, але Росія завдала ракетного удару по Миколаївці за 4 км на схід від Слов’янська.
    Бахмутський напрямок. Українські війська успішно протидіяли та відбили наступ противника у напрямках сіл Нагірне і Берестове (траса Бахмут – Лисичанськ), а також Криничне і Роти (північна околиця Світлодарська).
    Південнобузький напрямок. Внаслідок двох авіаударів у Херсонській і Миколаївській областях було знищено понад 20 росіян і до 10 одиниць військової техніки. Російські війська спробували наступати в напрямку Лозове – Біла Криниця (північний захід Херсонської області) за підтримки артилерії й авіації, але без успіху.

06:21
Японія запровадила нові санкції проти Росії. Заморожено активи двох великих російських банків - Московського кредитного банку і Россєльхозбанку, а також одного білоруського - Белінвестбанку.

04:15
Вимушений відхід військових кораблів ЧФ РФ може послабити тиск блокади портів України – ISW

02:26
Російські окупанти знищили у Миколаєві другий за величиною зерновий термінал в Україні, повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.
"Черговий російський ракетний удар, що сприяє глобальній продовольчій кризі", – написав Боррель.

01:46
Російські окупанти пішли з села Благодатне, що розташоване неподалік Херсона, щоб підсилити своє угруповання на інших позиціях, повідомив Арестович.
"Кинули це маленьке угруповання на більш загрозливий напрямок, тому ми там над ними конкретно піднависли, і вони змушені реагувати", – розповів Арестович.

01:08
ЗСУ двічі вдарили гелікоптерами по скупченню сил і позиціях ворога на Херсонщині, а два авіаційні удари були завдані парами літаків Повітряних сил ЗСУ по складах ворожих боєприпасів на Миколаївщині.

00:35
Росія краде українське зерно, щоб продати й отримати прибуток – Блінкен.

00:09
Президент Євроради Шарль Мішель на засіданні Ради безпеки ООН розкритикував блокування Росією експорту зерна та сексуальне насильство, яке застосовують російські військові в Україні. Під час його виступу постійний представник РФ в ООН Василь Небензя вийшов із зали засідань.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live