Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

06.06.2022

21:54
За добу на Донецькому та Луганському напрямках формування Об'єднаних сил знищили два склади з боєприпасами та вісім одиниць техніки росіян:
    один танк;
    три артилерійські системи;
    дві бойові броньовані машини;
    один автомобіль;
    два БПЛА типу "Орлан-10".

21:49
Американське видання Politico написало про роботу артилеристів 93 ОМБр "Холодний Яр", про потребу України у новому озброєнні та "килимові" бомбардування з боку російської армії:

21:45
Оперативно-тактичне формування "Схід" за добу знищили:
    48 окупантів;
    два міномети;
    три автомобілі.

21:42
"Нагадує "Контрстрайк": командир батальйону "Свобода" капітан Петро Кузик розповів Радіо Свобода про бої за Сєвєродонецьк. Українські військові воюють за кожен будинок міста, а командування армії РФ не шкодує особовий склад, відправляючи у наступ "гарматне м'ясо".

21:38
Федеральний міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер прийняв запрошення Києва і має наміри приїхати, попри плани Шольца. Про це він заявив у коментарі WELT.

21:24
В Мариуполе, который был захвачен Россией, существует угроза гибели десятков тысяч людей из-за эпидемии холеры, если не организовать полную эвакуацию населения. Об этом сообщили в Мариупольском горсовете. 

21:21
Зеленський: Україна веде переговори з низкою країн та з ООН щодо розблокування портів для безперешкодного вивезення зерна, проте головним гарантом у цьому питанні залишається зброя, яку ми отримуємо від держав-партнерів.

21:12
Мер Мелітополя: Окупанти покинули майже всі блокпости Мелітопольського району. Героїчні українські військові роблять все можливе, щоби звільнити населені пункти від рашистів, - написав Іван Федоров у Telegram.

21:04
Війна змінює правила гри. Україна ніколи ще не була такою близькою до шансу відкрити ринок зброї. Якщо парламент та президент підтримають, в Україні запрацює ринок зброї на $100 млн.
Скільки власників зброї та стволів можуть з'явитися на українському ринку, що можна буде купити і за скільки – про це у розборі LIGA.net.

20:53
Суд у Нью-Йорку заарештував два літаки Романа Абрамовича: Boeing 787-8 Dreamliner та Gulfstream G650ER, повідомляє CNBC. Один із них зараз у Дубаї, згідно з судовими записами. Його вартість становить $350 млн.

20:44
Український правозахисник Масі Найєм, який отримав важке поранення у зоні бойових дій, прийшов до тями. Він втратив око, другим бачить погано. Про це він написав у Facebook.

20:43
Російські окупанти тричі обстріляли прикордоння Сумщини та Чернігівщини з боку РФ. Росіяни випустили 23 міни по населеним пунктам Сумської області, повідомляють в ДПСУ.

20:31
Правління "Альфа-банку Україна" хоче змінити назву банку, аби не асоціюватися з брендом однойменного російського підсанкційного банку. Про це в інтерв’ю Інтерфакс-Україна розповів довірений представник банку Сімеон Дянков.

20:28
Президент США Джо Байден оголосив про запровадження режиму надзвичайної ситуації через загрозу нестачі достатніх потужностей із вироблення електроенергії для задоволення очікуваного споживчого попиту. Про це повідомили на сайті Білого дому.
Таку ситуацію, на думку американського президента, викликала війна Росії проти України, а також екстремальні погодні явища та зміни клімату.

20:21
В Дніпрі хочуть відновити маріупольську Безкоштовну бібліотеку української літератури імені Василя Стуса. Усі охочі допомогти можуть надсилати поштою книжки будь-якого жанру українською мовою її засновникам. Бібліотеку планують відкрити при Резиденції "Вільний простір - Little Mariupol".

20:17
Французські артустановки "Caesar" вже в Україні.

20:10
Міністр оборони Британії Бен Воллес та прем?єрка Естонії Кая Каллас обговорили сьогодні нинішню співпрацю та взаємну підтримку України. Про це повідомило у Twitter Міноборони Великої Британії.

20:07
Ні кроку назад, тільки вперед: Січеславські десантники знищують російських окупантів на Донецькому напрямку:

20:03
Щонайменше 60% українців потребують психологічної допомоги, повідомили у МОЗ під час засідання, присвяченого створенню Національної програми психічного здоров’я.

20:03
Генштаб: Російські окупанти посилили угруповання своїх військ до батальйонної тактичної групи на Запорізькому напрямку.

19:52
В Маріуполі транслюють пропаганду фургони з номерами з Орловської області РФ, що розташована за тисячу кілометрів від міста. Про це пише радник мера міста Петро Андрющенко та робить припущення, що сценарій окупації був пропрацьований здавна, саме тому в окуповане місто завезли такі "зомбімобілі" здалеку.

19:51
Президент Володимир Зеленський вважає актуальним ризик того, що у західній політиці теза про необхідність укладання миру з Росією шляхом компромісів з часом стане панівною. Про це він сказав під час пресконференції.

19:44
Англійська мова може отримати статус мови ділового спілкування в Україні. Така постанова може сприяти  розвитку бізнесу, залученню інвестицій та пришвидшенню євроінтеграції України, вважають у Кабміні.

19:33
Зведення Генштабу, вечір 103-го дня повномасштабної війни:
    Луганський напрямок. Сили оборони України утримують контроль у Сєвєродонецьку, бої тривають у східній частині міста. Українські військові відбили ворожий штурм у напрямку Новоохтирки та Воронова.
    На Харківському напрямку окупанти намагаються стримувати ЗСУ та утримати контроль над трасою Білгород – Куп'янськ. Замінували місцевість у районах населених пунктів Шестаково, Перемоги та Байраку. Українські військові відбили штурм і завдали шкоди ворогові у напрямку населеного пункту Довгеньке.
    На Сіверському напрямку Росія накопичила артилерійські та загальновійськові підрозділи в прикордонних районах Брянської та Курської областей.
    На Бахмутському напрямку окупанти завдали авіаційного удару вертольотами Ка-52 поблизу селища Роти.

19:21
Українська розвідка перехопило розмову матері з російським солдатом. Жінка розповідає новини з фронту, як російські окупанти вмирають майже цілими бригадами, про безпринципну мобілізацію людей з інвалідністю та офіцерів-зрадників:

19:20
Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія хоче захопити Запоріжжя, та назвав ситуацію на даній ділянці фронту найбільш загрозливою. Про це він заявив сьогодні на зустрічі з журналістами.

19:14
Греція, Кіпр та Мальта майже вдвічі збільшили постачання російської нафти від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Про це пише The Independent, спираючись на аналіз даних судноплавства від компанії Refinitiv.

19:13
Сполучені Штати Америки попередили 14 країн Азії та Африки про спроби Росії продати їм викрадене з України зерно, повідомляє The New York Times із посиланням на двох американських чиновників.

19:02
Російські ракети повністю зруйнували три цехи Дарницького вагоноремонтному заводі. Для того, щоби відновити виробництво вагонів Укрзалізниця намагатиметься залучати потужності інших підприємств галузі, повідомив член правління АТ "Укрзалізниця" Євген Шрамко.

18:56
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто підтримав висловлювання голови угорського парламенту Ласло Кевера щодо "психічних проблем" президента України Володимира Зеленського та про те, що Україна – "проблемна країна". "Ласло Кевер абсолютно має рацію, навіть якщо українці засмучені", – написав Сіярто у Facebook.

18:52
Єврорада проведе дискусію щодо надання Україні статусу країни-кандидата в ЄС на черговому засіданні 23-24 липня. Про це повідомив заступник глави Офісу президента Ігор Жовква під час брифінгу в ОП. 

18:41
"Дякуємо тим, хто вірить в силу України та не боїться по-справжньому їй допомагати". Міністерство закордонних справ України, креативне агентство Banda та репер OTOY представили ролик-подяку світові за солідарність з Україною під час повномасштабної війни.

18:39
Росія може влаштувати теракт із людськими жертвами в одній із європейських країн, щоб спробувати зірвати постачання західних озброєнь в Україну. Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

18:30
Президент Володимир Зеленський сказав: якщо залишити Сєвєродонецьк і відійти до Лисичанська, то надалі, у разі його повернення, втрати з української сторони будуть набагато більшими, ніж зараз, під час оборони міста. Про це він сказав на пресконференції, відповідаючи на запитання журналіста LIGA.net.

18:27
Російські окупанти будують у Харківській області понтонну переправу через річку біля селища Куп’янськ-Вузловий. Про це свідчать супутникові знімки, які є в розпорядженні журналістів проєкту Радіо Свобода "Схеми".

18:19
В Ірландії підтримують прискорений вступ України до Євросоюзу. Про це прем'єр-міністр країни сказав під час виступу на конференції партії "Альянс лібералів і демократів за Європу", повідомляє The Times.

18:18
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не розглядає жодної альтернативи щодо членства в ЄС, а дії країн, які її шукають, назвав "політичним виправданням". Про це він заявив на зустрічі з журналістами у понеділок.

18:07
Викрита шахрайська схема з перепродажу гуманітарної допомоги, що принесла зловмисникам 60 млн гривень. Правопорушники імпортували за волонтерські кошти військову амуніцію і продавали її за цінами втричі вищими від ціни закупівлі. Вони ухилились від сплати податків на суму понад 20 млн грн, повідомляють у Бюро економічної безпеки України.

18:05
З початку вторгнення Росії в Україну, військові кораблі й підводні човни РФ випустили 300 крилатих ракет по українській території. Наразі інтенсивність ударів крилатими ракетами "Калібр" знизилась. Тепер окупанти б?ють по наземних об’єктах протикорабельними ракетами, основне призначення яких ураження бойових кораблів і суден, повідомляють у ВМС ЗСУ.

18:01
Росіяни перекидають додаткові сили на острів Зміїний Одеської області та прагнуть зіграти на гуманності, щоб наблизитися до узбережжя під прикриттям цивільних кораблів, повідомили у ВМС ЗСУ.

17:52
На блокпостах тимчасово окупованої Херсонщини росіянам дозволили розстрілювати цивільних. Про це свідчить перехоплена СБУ розмова двох окупантів із терористичної "ДНР".

17:48
Для повноцінного контрнаступу ЗСУ і повного звільнення тимчасово окупованих Росією територій на півдні та сході України необхідно сформувати шість нових бригад загальною чисельністю 25 000 осіб. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов у інтерв'ю газеті Financial Times.

17:37
Зеленський: Аналітики не бачать реальних ризиків повторного вторгнення з Білорусі. Про це президент заявив на пресконференції у Києві. Глава держави запевнив, що йде підготовка "до всіх ризиків вторгнення".

17:13
Маріуполь закривають на карантин через можливий спалах холери. В Ростові-на-Дону готують інфекційні відділення для приймання військових РФ у випадку зараження. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко в ефірі телемарафону.

17:08
Міністр оборони України Олексій Рєзніков і міністр оборони Туреччини Хулусі Акар обговорили безпечний вихід турецьких суховантажів з українських портів. Про це Резніков написав у Twitter.

17:04
Боєць Національної гвардії України на псевдо "Халк" розгромив російську бронетехніку, поціливши в неї з українського ПТРК "Корсар". Про це повідомили на сторінці Національної гвардії в Facebook.

16:56
"Україна надихнула світ своєю сміливістю й винахідливістю. Ми нарощуватимемо безпрецедентний рівень допомоги США і робитимемо все можливе, щоб зміцнити Україну на полі бою", - написала у Twitter пані посол США в Україні Бріджит Брінк після зустрічі з міністром Резніковим.

16:44
Публіцист і ведучий Олександр Невзоров із РФ, якому президент Володимир Зеленський дав українське громадянство, заявив, що у нього "диявольськи сильне бажання зупинити війну, зупинити так, як я бачу цю зупинку". Так він пояснив в інтерв'ю Олесі Бацман, навіщо йому знадобився паспорт України.

16:42
Науковці навчили щурів рятувати людей, які опинилися під завалами. Про це повідомляє сайт бельгійської некомерційної організації APOPO.

16:40
Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що в Україні створили табір для військовополонених із Росії в одній із західних областей. До такої установи поміщають тих військовополонених, яких не планують обмінювати. Про це він повідомив в ефірі інформаційного телемарафону.

16:27
У соцмережах повідомили про нові обстріли Донецька. Кремлівські ЗМІ поспішили перекласти відповідальність на українських військових, але очевидці пишуть, що снаряди прилетіли з одного району міста в інший. 

16:16
Міністр оборони Резніков уперше зустрівся з новопризначеною пані послом США в Україні Бріджит Брінк: Це є не тільки сигналом сильної дипломатичної підтримки, але й важливим кроком у зміцненні двосторонньої співпраці на користь України та США, - написав він у Twitter.

 16:07
У Чернігівській області заочно повідомили про підозру російському окупанту, який вбив цивільного й поранив двох мирних жителів. Це є порушенням законів і звичаїв війни поєднане з умисним вбивством. Про це повідомляє Офіс генпрокурора у Telegram.

16:05
На Слов’янському напрямку українські війська відкинули сили росіян, повідомив на брифінгу речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

16:03
На фронт їде підкріплення. Танки Т-72М1 з Польщі та БТР YPR-765 з Нідерландів

15:45
Голова Роскосмосу, який постійно загрожує Заходу, Дмитро Рогозін образив болгар, румунів і чорногорців, пригрозивши їм ядерним ударом за відмову пропустити до Сербії літак з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим.
В Офісі президента відреагували щодо такого випаду Москви на адресу Європи, здивувавшись, про яку "загальну історію" Росії та Чорногорії говорить Рогозін.

15:41
Реактивні системи залпового вогню М270, які Лондон анонсував для ЗСУ, передадуть безоплатно. Про це заявив у Twitter глава британського уряду Борис Джонсон.

15:24
На Чернігівщині СБУ нейтралізувала диверсантів, які співпрацювали з російськими спецслужбами. У представників кримінальних кіл вилучили російські снайперські гвинтівки безшумної стрільби "Вінторєз", реактивну протитанкову гранату РПГ-18 "Муха" і автомати безшумної стрільби "Вал".

15:17
Російські військові кораблі Чорноморського флоту втратили контроль над північно-західною частиною Чорного моря: військово-морським силам ЗСУ вдалося відкинути їх від українських берегів більш ніж на 100 км, повідомляють у ВМС ЗСУ.

15:06
Нічого нового - Кремль знову погрожує світу. Голова комітету нелегітимної Держдуми РФ лякає "ударами по інфраструктурі й держустановах України у випадку, якщо Києву передадуть РСЗВ дальньої дії", повідомляють пропагандистські ЗМІ.

14:57
Борис Джонсон відреагував на поточну боротьбу проти російської агресії на Донбасі: Ми непохитні в нашій місії забезпечення довгострокового захисту та підтримки України. Про це британський прем?єр написав у Twitter після розмови з президентом Зеленським.

14:29
Сьогодні, 6 червня, в Україні зазвичай святкують День журналіста. Але цього року ми хочемо показати тих, хто боровся за правду та пожертвував своїм життям, висвітлюючи злочини РФ проти України. За 103 дні великої Росія вбила 32 медійника

14:21
За минулу добу, 5 червня, російські війська обстріляли 22 населених пункти Донецької і Луганської областей, зруйнували 56 цивільних об?єктів і вбили щонайменше вісім мирних мешканців. Про це повідомляє Угрупування Об?єднаних сил. 

14:09
Національна рада з електронних засобів масової інформації Латвії (NEPLP) заборонила мовлення в країні 80 російських телеканалів, що залишилися, повідомляє видання Delfi.

14:08
Україна ще не схвалила "план Ердогана" вивезення морем українського зерна з Одеси, який передбачає розмінування шляхів до міста, турецьке військове супроводження суховантажів до нейтральних вод, а потім російське – до Босфору. Про це з посиланням на "знайомих з угодою людей" пише Bloomberg.

14:03
Сервіс OLL.TV відновив роботу після спроби хакерів транслювати російську пропаганду. На своїй сторінці компанія заявила, що відбила атаку хакерів та ретельно перевірила сервіс на можливі приховані вразливості.

13:59
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Захід не вірити російському диктатору Володимиру Путіну, коли той обіцяє, що не використовуватиме розблоковані в Чорному морі торгові проходи для атаки на Одесу. Про це він написав у Twitter англійською мовою.

13:52
Донецька обласна прокуратура відкрила 10 кримінальних проваджень за фактами порушення законів та звичаїв війни. Російські окупанти вбили мирних мешканців в Авдіївці, Торецьку та Бахмутському районі. Окупанти використали по мирних кварталах важку артилерію.
Ворожі снаряди пошкодили електромережі у селищах Первомайське, Нетайлове, Уманське, Ласточкіне, Водяне та Сєверне.

13:24
Уряд Великої Британії підтвердив передання сучасних реактивних систем залпового вогню M270 дальністю до 80 кілометрів. Про це йдеться у заяві прем'єр-міністра Бориса Джонсона та на сайті уряду.

13:03
"Ви відповісте за цю кров". В УПЦ МП публічно засудили патріарха московського Кирила

12:56
Високий комерційний суд Коломбо призупинив арешт літака російської авіакомпанії Аерофлот після погроз з боку Росії, пише місцеве видання News 1st.

12:54
Як розподіляється гуманітарна допомога від українських та міжнародний організацій і урядів країн світу. Міністерство охорони здоров'я запустило дашборд, де можна це подивитися.

12:22
Україна попросила Болгарію дати РСЗО та гаубиці. Посол України в Болгарії Віталій Москаленко направив до болгарського МЗС офіційну ноту з проханням про постачання зброї, про це він повідомив у ефірі телеканалу bTV.

12:21
Міжнародна робоча група Єрмака-Макфола щодо санкцій проти Росії представила Дорожню карту індивідуальних санкцій. У ній пропонується запровадити санкції проти 100 000 осіб.

12:12
Як наважитися на повернення додому, де можливі обстріли. LIGA.Life поставила ключові запитання психотерапевтам: як боротися зі страхом небезпеки, як не передавати тривогу дітям та коли слід звернутися до психолога.

11:40
"За останні 100 днів ми перейшли від надмірного песимізму до надмірного оптимізму, а тепер знову - до надмірного песимізму. Зараз не час втрачати віру в Україну. Настав момент подвоїти нашу підтримку борців за свободу", - пише у своїй колонці для The Washington Post Макс Бут. Він наголошує, що не варто вагатися і затягувати з допомогою для України та вирішенням проблеми блокади українських портів.

11:30
В окупованому Маріуполі довжелезні черги за гумдопомогою, люди втрачають свідомість. Щогодини швидка забирає до 10 людей. Окупанти здатні видавати до 400 наборів в день, у той час як черги сягають від 1500 до 2000 людей. Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

11:22
Міністерство фінансів відмовилося підвищити ставки за військовими облігаціями, попри рішення Національного банку, який минулого тижня підняв облікову ставку з 10% до 25%. Про це повідомила пресслужба Мінфіну.

11:08
Прокремлівські ЗМІ розповсюджують фейкові документи полку "Азов", в яких зазначено, що "місцеве населення налаштоване проросійськи у 70% випадків".
Підробку виявили через невластивий гриф: замість українського – "таємно" на цих документах зазначено - "секретно". Про це повідомляють у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

11:02
Росіяни знову вдарили по Миколаєву. Вранці 6 червня пролунали вибухи, зберігається загроза артобстрілу. Про це повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

10:53
Ризик ймовірної висадки російського десанту в Одесі залишається високим, але підготовки до неї не видно, повідомляє речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

10:33
Соліст гурту Imagine Dragon підтримав Україну та заспівав з українським прапором на концерті у Празі. Прапор Дену Рейнольдсу дала харків?янка, яка виїхала з Північної Салтівки

10:30
У Лисичанську Луганської області росіяни обстріляли пекарню, яка до останнього пекла хліб для містян.

10:11
Генерал Кирило Буданов відвідав Сєвєродонецьк. Він проінспектував роботу підрозділів Головного управління розвідки в місті та визначив подальші дії.
На певних ділянках у Сєвєродонецьку у ворога в десятки разів більше артилерії, та, попри це, українські захисники поступово відтісняють російських окупантів.

10:01
Ситуація в Сєвєродонецьку дещо погіршилася, ведуться дуже динамічні бої. Про це повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай та додав, що кількість обстрілів Сєвєродонецька і Лисичанська збільшилася у десятки разів.

09:57
Внаслідок мінування берегів моря у Лазурному Херсонської області на російській міні підірвалися троє місцевих жителів. Усі загинули, повідомляють у Військовій цивільній адміністрації.

08:52
Сили оборони України у неділю знищили близько 100 російських військових. Найбільших втрат армія Росії зазнала на Слов'янському напрямку.

08:20
У небі над Полтавщиною Збройні Сили України збили російську ракету.

08:19
Німецький уряд Олафа Шольца не розглядає можливість постачання бойових танків Україні, тому що боїться, що Україна може використати їх для наступу на Росію.

07:29
Зведення Генштабу, ранок 103-го дня повномасштабної війни:
Слов'янський напрямок. Ворог зосередив основні зусилля на наступі в напрямку Слов'янська. Зафіксовано обстріли цивільної інфраструктури в районі населених пунктів Велика Комишуваха, Вірнопілля, Дібрівне, Нова Дмитрівка та Курулька.
Лиманський напрямок. Росія наступає в районі Святогірська і веде штурмові дії в напрямку сіл Щурове та Старий Караван, які розташовані на півдорозі між тимчасово окупованим Лиманом та Слов'янськом.
Сєвєродонецький напрямок. Штурм міста триває. Обстрілюються сусідні населені пункти: Метьолкіно, Борівське, Устинівка, Тошківка.
Бахмутський напрямок. Російська армія зазнала значних втрат внаслідок спроб штурму сіл Комишуваха, Берестове та Миколаївка, які розташовані північніше тимчасово окупованої Попасної.

06:52
Велика Британія вирішила передати Україні реактивні системи залпового вогню M270. Вони здатні вражати цілі на відстані до 80 км і мають більшу точність, ніж радянські аналоги, які є у Збройних Сил України зараз. Офіційно кількість M270 не називають, але за даними BBC, їх буде три.

03:52
Станом на 5 червня готові завдати ракетних ударів з Чорного моря один корабель і один підводний човен російських окупантів, споряджені 12 крилатими ракетами.
"Також у готовності до дій перебувають п'ять великих десантних кораблів", – повідомляє ОК "Південь".

02:39
Контратаки ЗСУ у Сєвєродонецьку змусять росіян залишити вразливими інші напрямки – ISW.

02:24
В Україні у бойових діях проти російських окупантів беруть участь близько 1500 громадян Білорусі, повідомила лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська.

02:04
За добу ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ на південному напрямку знищили 59 росіян, танк та шість інших броньованих машин, зенітно-ракетний комплекс "Тор М1", реактивну систему залпового вогню, самохідну гаубицю "Гвоздика" окупантів.
"Також у трьох різних населених пунктах Херсонської області знищено три польові склади боєприпасів", – повідомили в ОК "Південь".

01:05
Президент Володимир Зеленський, не афішуючи, побував у Лисичанську та Соледарі, про це він розповів у вечірньому зверненні з поїзда.
"Нічне звернення. Коротко. Нескінченна доба. У нас є впевненість. Впевненість і міцність. Пишаюся кожним, кого зустрічаю", – сказав Зеленський.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live