Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

05.06.2022

23:32
Оперативно-тактичне угруповання "Схід" повідомило, що за сьогоднішній день українські військовослужбовці в цій зоні відповідальності знищили 43 окупанти, один гелікоптер і два артилерійських важких тягачі.

23:31
Укрзалізниця показала обстріляний росіянами ДВРЗ. Танків під завалами немає.

23:28
Наразі майже 60% території Запорізької області перебуває під окупацією російських військ, повідомив глава ОВА Олександр Старух під час візиту президента Володимира Зеленського до Запоріжжя.

23:25
Російські окупанти знову обстрілюють житлові райони Харкова, повідомив глава ОВА Олег Синєгубов і закликав харків'ян залишатися в укриттях.

21:58
Увечері 5 червня 2022 року знову чути вибухи в Харкові. У регіоні оголошена повітряна тривога, повідомляє Суспільне.

21:35
Російські окупанти отримали від свого керівництва два завдання: до 10 червня окупувати Сєвєродонецьк та взяти контроль над "дорогою життя". Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

21:24
Упродовж цієї доби українські захисники на Донбасі відбили 7 атак російських військ. Угруповання Об?єднаних сил повідомляє, що на двох локаціях ще тривають бої.

21:14
Президент Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських захисників у Запорізькій області.
Він ознайомився з оперативною обстановкою на передньому краю оборони, поспілкувався із військовими та вручив їм подарунки.

21:03
Російський Роскомнадзор заблокував платформу збору коштів для України United24, а також сайти низки ЗМІ, повідомляє російський проєкт "ОВД-інфо" з посиланням на реєстр Роскомнадзору.

20:56
Протягом наступних п’яти днів росіяни намагатимуться зрівняти Луганщину із землею, заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в ефірі телемарафону.

20:48
OLL.TV зазнав хакерської атаки під час трансляції матчу між Україною та Вельсом. Замість футболу хакери включили російську пропаганду.

20:43
Українські десантники знищили ворожий вертоліт Ка-52 на Донеччині, повідомили у Генштабі ЗСУ.
"Січеславські десантники пострілом з ПЗРК "Ігла" знищили ворожий вертоліт Ка-52. Не зупиняємося. Далі буде..."

20:36
На пляжі Маріуполя на міні підірвалися й загинули двоє цивільних. Один із загиблих - восьмирічний хлопчик. Про це повідомив у Telegram радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

20:22
Посол України у Берліні Андрій Мельник заявив, що від початку повномасштабного вторгнення РФ міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок жодного разу з ним не зустрілася. Про це повідомляє німецьке видання Bild.

20:00
Збройні Сили України знищили російського генерала Романа Кутузова. Про це повідомили російські військові блогери, зокрема Юрій Котьонок і кореспондент ВГТРК Олександр Сладков.

19:56
Президент України Володимир Зеленський вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії вирушив до Запоріжжя, повідомив в Instagram заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

19:49
Парламентська делегація Республіки Корея на чолі з головою правлячої партії “Сила народу” Лі Джун Соком відвідала Київщину, зокрема побувала у Бучі та Ірпені.
Про це очільник Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба повідомив у Telegram.

19:28
Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм повідомив, що його брат — адвокат та засновник юридичної компанії "Міллер" Масі Найєм — у важкому стані.
"Був у комі, іноді приходить до тями. Лікарі кажуть, що зараз він стабільний. Доставлений до Дніпра, до обласної лікарні ім. Мечникова. Готують до операції", — повідомив Найєм.

19:21
Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що Інтернаціональний легіон Збройних Сил України воює в найгарячіших точках фронту. Про це вона розповіла в ефірі єдиного телемарафону в неділю.

19:03
Канцлер Австрії заявив, що Україні та Молдові знадобиться проміжний формат перед тим, як вони зможуть претендувати на повноцінне членство у Євросоюзі. Цей "підготовчий простір", вважає Карл Негаммер, потрібен, щоб наблизитись до стандартів ЄС, пише Reuters.

18:56
Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації спростувала фейк про нібито надане Радою національної безпеки і оборони України розпорядження припинити постачання послуг українськими операторами в Запорізькій області.

18:52
Вечірнє зведення Генштабу:
    На Волинському та Поліському напрямках підрозділи військ Білорусі ведуть розвідку та обладнують позиції. Особлива увага приділяється відпрацюванню завдань з подолання водних перешкод та взаємодії авіанавідників з екіпажами вертольотів.
    На Лиманському напрямку війська Росії відновили наступ в районі Святогірська. Противник зазнає втрат.
    На Слов’янському напрямку окупанти безуспішно штурмують райони Богородичного та Довгенького.
    На Бахмутському напрямку окупанти вели штурм у районах Білогорівки та Миколаївки. Ворог зазнав значних втрат у живій силі та техніці. Успіху не мав, проте бої тривають.
    Росіяни проводять наступ у районі Білої Криниці, щоб зайняти раніше втрачені позиції. Українські захисники відійшли на раніше займані позиції.

18:42
Zuzana 2: що відомо про сучасні словацькі САУ
    Оснащена 155-мм гарматою; далекобійність – до понад 40 км. У порівнянні, це майже на 5 км перевершує одну з найпотужніших російських САУ — модернізовану 2С5М "Гіацинт".
    Обладнана сучасною автоматизованою системою управління вогнем, що пов’язана із засобами зв’язку та використовує цифрові карти місцевості.
    Перехід САУ з похідного положення в бойове займає менш як 2 хвилини.
    Zuzana 2 здатна завдавати вогневого ураження в режимі MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact), за якого снаряди, випущені по декількох різних траєкторіях, вражають ціль одночасно.

18:41
Генштаб: Противник продовжує зазнавати значних втрат у ході ведення бойових дій на території України. З метою поповнення підрозділів російські загарбники продовжують заходи примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

18:16
Заступниця міністра оборони Ганна Маляр, коментуючи ранкові ракетні обстріли Києва, заявила в ефірі телемарафону, що столиця України все ще залишається небезпечним місцем і головною ціллю військ РФ.

18:11
Поблизу села Вишеград на Київщині правоохоронці виявили тіло мирного жителя, якого російські військові вбили пострілом у потилицю.
Про це поліція Київської області повідомляє у Фейсбуці.

17:56
Під час обстрілу Києва одна з ворожих ракет влучила у військовий об'єкт. Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко в ефірі національного телемарафону.
"Можемо говорити, що це був один об'єкт військової інфраструктури, а інший - об'єкт цивільної інфраструктури", - сказав Денисенко.

17:51
Українські військові продовжують витісняти окупантів з Сєвєродонецька Луганської області. На відео 57-ма ОМБр імені кошового отамана Костя Гордієнка.

17:44
На фронті важко поранили у голову відомого адвоката, брата замміністра інфраструктури Мустафи Найєма Масі. Його везуть до госпіталю у Дніпрі, повідомив бізнесмен, друг Масі Найєма Андрій Ставніцер.

17:33
Станом на сьогодні відновлення зруйнованих під час воєнних дій доріг потребує 900 мільярдів гривень.
Про це під час загальнонаціонального марафону повідомив перший заступник голови Укравтодору Андрій Івко.

17:24
У Луганській області важка ситуація з обстрілами, але сьогодні із Лисичанська вдалося евакуювати 98 людей.
Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

17:16
Голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив , що Росія несе пряму відповідальність за дефіцит зерна на світових ринках.

17:12
У Туреччині вважають, що вторгнення Росії в Україну почало паніку серед країн Європи. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган перед членами правлячої "Партії справедливості та розвитку", пише Hurriyet.

16:29
Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко заявив, що не володіє інформацією про в'їзд та виїзд з України ексредактора пропагандистського російського Першого каналу Марини Овсяннікової.
Про це він сказав у коментарі Укрінформу.

16:28
Національна збірна з футболу пропонує придбати віртуальний квиток на її фінальний матч у плей-оф кваліфікації Чемпіонату світу-2022. Вторговані кошти спрямують на відбудову України через фандрейзингову платформу United24.

16:11
Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо вважає, що "світова хлібна війна вже почалася" через зернову блокаду в Україні, яка не дозволяє багатьом країнам отримати зерно. І через це існує ризик виникнення нових конфліктів у Африці, пише The Business Tribune.

15:53
Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що моральний обов'язок Європи та союзників зробити можливим вступ України до ЄС.
"Це не лише наш стратегічний інтерес, а й моральний обов'язок уможливити вступ України до ЄС", – сказала фон дер Ляєн під час виступу на форумі з безпеки GLOBSEC 2022.

15:20
Папа римський Франциск звернувся з нагоди 100 днів від початку широкомасштабної агресії проти України із закликом до "справжніх переговорів" про припинення вогню і зупинення моторошного знищення міст і сіл на сході України, передає Vatican News.

15:17
По Києву було випущено 5 крилатих ракет Х-22, одну знищили підрозділи ППО, решта влучила в об'єкти інфраструктури, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.
Як додав голова Укрзалізниці Олександр Камишін, 4 ракети вдарили по Дарницькому вагоноремонтному заводу, розташованому на лівому березі Києва.
"Офіційно заявляю — на території ДВРЗ немає військової техніки. Цей завод ремонтував напіввагони та зерновози, які використовуються для вивезення експортної продукції, - написав Камишін.

14:52
Закарпатський легіон знищив новітню російську "вертушку" Ка-52.

14:47
Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Мі-17 для України вже завантажуються на базі ВПС США.

14:30
Міністр оборони Греції Нікос Панайотопулос перелічив військове спорядження та обладнання, яке його країна вже передала чи має намір найближчим часом передати Україні. Про це пише ресурс ProNews.
За його словами, Греція передає такі системи та ресурси:
    122 БМП-1 з боєзапасом
    15000 реактивних снарядів калібру 73-мм
    2100 реактивних снарядів калібру 122-мм
    20 000 автоматів АК-47
    3 200 000 патронів калібру 7,62 мм
    60 ПЗРК FIM-92 Stinger
    17000 155-мм снарядів
    1100 протитанкових ракет РПГ-18

14:14
Верховна Рада розпочала роботу з підготовки законопроєкту щодо списання заборгованості по кредитах на майно, яке було знищене під час воєнних дій.
Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Тelegram.

13:59
В Ірпені Київської області пошкоджено 80% міських об'єктів, близько 3 тисяч будівель не підлягають відновленню, повідомив радник міського голови Ірпеня Андрій Літвинов у телеефірі.

13:49
Унаслідок нічного артилерійського обстрілу центру Лисичанська Луганської області пошкоджено багатоповерхівки та інфраструктуру, за цим фактом відкрито кримінальне провадження, повідомляє Національна поліція.

13:33
З Лисичанська евакуювали 66 людей, з них шестеро дітей, заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

13:31
У Миколаєві рятувальники досі гасять масштабну пожежу на об’єкті інфраструктури, що виникла внаслідок російського обстрілу 4 червня, пише управління ДСНС Миколаївської області.

13:20
За час повномасштабної війни російські війська зруйнували або пошкодили на Донеччині щонайменше 43 релігійні споруди, більшість із них належала до московського патріархату.
Про це повідомив у Телеграмі голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

13:13
Міністерство закордонних справ України очікує на оприлюднення спікером парламенту Угорщини Ласло Кевером довідки про стан його психічного здоров’я. Про це йдеться у коментарі речника МЗС Олега Ніколенка.

13:04
Росія продовжує обстрілювати Миколаївську область, в обласному центрі є загиблі та тяжкопоранені. Загалом за добу в області поранено 29 людей. Дітей, на щастя, серед постраждалих немає.
Про це в Телеграмі повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва.

13:00
Протягом минулої доби ворог продовжив обстрілювати населені пункти Харківського, Дергачівського та Чугуївського районів Харківщини, внаслідок чого шестеро людей отримали поранення. Про це повідомив у Телеграмі голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

12:55
Окупаційна влада на Херсонщині "віджимає" приватний бізнес у місцевих підприємців: загарбники хочуть привласнити регіональні АЗС, щоб на них продавати завезене з Криму пальне.
Про це йдеться у перехопленій розмові між "гауляйтером" Генічеська Геннадієм Сиваком і так званим радником голови Криму Рустемом Німетуллаєвим, передає СБУ.

12:54
Харківська поліція офіційно зареєструвала загибель ще 28 мешканців захопленого Ізюмського району, повідомив начальник слідчого управління ГУ Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов.

12:51
Сім'ї бійців з Азовсталі хочуть, щоб Червоний хрест, ООН та інші міжнародні організації вплинули на Росію для покращення умов утримання захисників Маріуполя. Про це розповіла дружина командира полку "Азов" Дениса Прокопенка Катерина в інтерв’ю Українській правді.

12:34
У Маріуполі люди мусять записуватися в чергу щонайменше за два дні, щоб отримати питну воду. Також окупанти змушують мешканців міста працювати за їжу, а "гуманітарку" видають тільки пенсіонерам, розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram.

12:28
Вступ Фінляндії та Швеції до НАТО зробить Балтійський регіон "дуже проблематичним" для Росії у військовому плані. Про це заявив під час візиту до Стокгольма Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії США, пише Reuters.

12:12
Російський диктатор Володимир Путін заявив, що завдаватиме нових ударів по території України, якщо озброєння "і надалі постачатимуть", передає російський Інтерфакс.

12:08
Командування 30 окремої мотострілецької бригади 2-ї загальновійськової армії країни-окупанта приховує масове дезертирство та погрожує солдатам розстрілами. Один із підрозділів бригади затримали під час спроби перетину державного кордону в районі пункту пропуску Шияни (Бєлгородська область) та силоміць повернули до зони активних бойових дій.
Тепер у підрозділі обговорюють можливість здатися у полон захисникам України, передає ГУР.

11:52
Росія застосовує "сирійську тактику" у Сєвєродонецьку – використовує погано навчену проксі-піхоту для міських боїв. Про це повідомляє британська розвідка у Twitter.

11:24
Служба безпеки України отримала доступ до пропагандистських методичок російських спецслужб про "правильне висвітлення спецоперації" в Україні.
Співробітники 5-го відділу ФСБ РФ визнають у своїх документах, що населення Росії досі не розуміє, чому війна була єдиним можливим способом "вирішення цілей РФ", тож намагаються знайти нові аргументи, щоб пояснити це, і виправдати злочини російських військових, зазначають у СБУ.

11:15
Уряд Іспанії готовий поставити Україні розконсервовані бойові танки Leopard 2A4, провести навчання танкістів, а також передати зенітно-ракетні комплекси. Про це з посиланням на урядові джерела пише El Pais.

11:06
Росія підло атакувала ракетами Київ і намагається вбити якнайбільше українців, поки європейські політики просять "не принижувати РФ". Про це написав у Twitter радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

11:03
Росіяни випустили сьогодні ракети по Києву з літаків Ту-95 з акваторії Каспійського моря. Про це командування Повітряних сил Збройних Сил України повідомляє у Фейсбуці.
"Близько 06:00 військовослужбовцями підрозділу зенітних ракетних військ повітряного командування Центр їх було виявлено й обстріляно - знищена одна крилата ракета", - йдеться в повідомленні.

11:00
Війська РФ у районі села Черкаські Тишки Харківської області застосували заборонені фосфорні боєприпаси. Про це повідомляє у Facebook Генеральний штаб ЗСУ.

10:51
Українські артилеристи знищили склади російської армії з пальним, технікою і боєприпасами. Про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство оборони.

10:25
Українські сили відтіснили російських окупантів у Сєвєродонецьку та сьогодні контролюють умовно половину міста. Про це розповів в ефірі каналу Дом глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

10:13
Лідерка світового великого тенісу Іга Свьонтек із Польщі через два роки після перемоги на "Ролан Гаррос" повторила цей успіх, і в післяматчевій промові підтримала Україну в її боротьбі проти країни-окупанта Росії. Цей момент починається на 5 хвилині 34 секунді відео.

10:09
Із Запоріжжя на тимчасово захоплені території дозволили виїзд приватного автотранспорту. Про це у Телеграмі повідомляє ЗОВА.

09:42
На Банковій назвали "нешанованим недополітиком" спікера парламенту Угорщини Ласло Кевера, який заявив про "психологічні проблеми" Зеленського. У ОП також нагадали про фашистське минуле Будапешта.

09:41
Найбільших втрат українські військові вчора завдали окупантам на Бахмутському напрямку. З 24 лютого до 5 червня армія Росії втратила в Україні:
особового складу – близько 31 150 (+100) осіб ліквідовано,
танків ? 1381 (+5),
бойових броньованих машин ? 3392 (+13),
артилерійських систем – 686 (+6),
РСЗВ – 207 (0),
засобів ППО – 95 (0),
літаків – 210 (0),
вертольотів – 175 (0),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 548 (+8),
крилатих ракет – 122 (0),
кораблів / катерів – 13 (0),
автомобільної техніки й автоцистерн – 2360 (+23),
спецтехніки – 53 (+1).

09:32
В Енергоатому повідомили, що близько 05:30 над Південноукраїнською АЕС на критично низькій висоті пролетіла крилата ракета "Калібр", що, ймовірно, й била по Києву.

08:40
Лідер німецьких лівих у бундестазі не розуміє, як це – "Україна має виграти війну".

08:31
Член наглядової ради Укрзалізниці Сергій Лещенко повідомив, що удари в Києві завдавалися по об'єктах УЗ.

08:06
Лукашенко продовжив навчання біля кордону: тренуються воювати у місті та форсувати річку – Генштаб.

07:51
Росіяни намагалися повернути втрачені позиції на півдні: зазнали значних втрат – Генштаб.

06:55
Спікер парламенту Угорщини образився на Зеленського та назвав його "психологічно проблемним".

06:48
У Києві прогриміли вибухи у Дарницькому та Дніпровському районах, було чутно прольоти ракет. На місцях працюють служби, деталі Кличко пообіцяв повідомити пізніше.
З 05:01 у столиці діє повітряна тривога. Громадянам рекомендують перебувати у сховищах.

03:01
Російські війська все ще можуть захопити Сєвєродонецьк, але українська оборона сильна. Українські військові зберігають гнучкість та впевненість, щоб не лише проводити локальні контрнаступи в інших місцях в Україні (наприклад, на північ від Херсона), а й проводити ефективні контратаки у Сєвєродонецьку – ISW.

02:23
Українські військові можуть стріляти по російських артилерійських підрозділах на території РФ, якщо ті ведуть вогонь по Україні. Про це заявив експосол США в Україні, віцепрезидент Інституту світу Сполучених Штатів Вільям Тейлор.
"Якщо ми говоримо про російські військові підрозділи, які ведуть вогонь по українській стороні, – це і є цілі. Не має значення, де вони розташовані – в Україні чи Росії", – зазначив Тейлор.

01:26
Військові 43 та 45 окремих артилерійських бригад ЗСУ знищили склад російських окупантів.
Артилеристи повідомляють, що детонація на складі з ворожим паливом, технікою та боєприпасами тривала всю ніч.
Під час атаки окупантам вдалося збити український безпілотник-коригувальник вогню, але це не завадило артилеристам ЗСУ точно вразити цілі ворога.

00:26
Пані посол США в Україні Бріджит Брінк відвідала Бородянку і заявила, що зробить усе можливе, щоб винних у скоєних там звірствах було притягнуто до відповідальності.
"Бородянка жахливо постраждала. Містечко стало свідком звірств, скоєних під час жорстокої війни Росії, включно з сім’ями, убитими у власних будинках", – написала пані посол США.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live