Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

4.06.2022

23:59
Сьогодні в Україні вшановували пам'ять дітей, убитих російськими окупантами. У списку вже 261 дитина. Російський диктатор Володимир Путін може наказати припинити вбивати українських дітей, і те, що він цього не робить – приниження для всього світу, сказав президент Володимир Зеленський у своєму новому відеозверненні.

23:57
Сьогодні, 4 червня, українська ППО знищила чотири ракети РФ, випущені з підводних човнів, три безпілотники (два "Орлан-10" та один "Форпост"), один літак (імовірно, Су-34) та вертоліт Ка-52 окупантів.

22:55
США опрацьовують різні варіанти розблокування експорту українського зерна, зокрема через ООН, а також із залученням бойових кораблів міжнародних партнерів. Так відповів на запитання кореспондента Укрінформу у Вашингтоні експосол США в Україні, віцепрезидент Інституту миру США Вільям Тейлор.

22:51
Радник глави Офісу президента Олексій Арестович прокоментував сьогоднішні масовані удари окупантів по багатьох населених пунктах на сході. Він вважає, що причиною цих атак росіян є те, що вони "уперлися", тому що Україна підтягнула резерви на Донбас.
"Не можуть зривати підвезення резервів та не можуть пробити наші позиції", - сказав Арестович.

22:00
Українські артилеристи методично знищують російських окупантів.

21:49
США шукають шляхи розблокування постачань українського зерна, оскільки блокування Росією українських портів є проблемою світового масштабу. Про це розповів віцепрезидент Інституту миру Сполучених Штатів Вільям Тейлор кореспонденту Укрінформ у Вашингтоні.

21:34
Воїни одеської 28-ї бригади евакуювали з зони бойових дій двох поні. Наразі тварини у Миколаївському зоопарку, отримують необхідний догляд.

21:14
Вночі 4 червня окупанти обстріляли ракетами цивільний аеродром у Харківському районі. Пошкоджено кілька ангарів та літаки цивільної авіації. Про це повідомляє пресслужба Харківської обласної прокуратури.

20:42
Військовослужбовці Національної гвардії знищили на Донеччині російську бойову машину піхоти, вивели з ладу ще сім одиниць бойової техніки та ліквідували майже весь взвод окупантів. Про це повідомляє пресслужба Нацгвардії.

20:41
У Сєвєродонецьку тривають позиційні вуличні бої. Українським військовим вдалося перегрупуватися та побудувати лінію оборони, вони вживають усіх заходів для того, щоби повернути місто під свій контроль. Про це в ефірі телемарафону повідомив керівник ВЦА Сєвєродонецька Олександр Стрюк.

20:30
За оптимістичними прогнозами міністра оборони Олексія Резніков війна може закінчитися до кінця поточного року. Якщо не стримати Росію зараз, то наступними будуть Польща, країни Балтії, Словаччина тощо, – застеріг Міністр оборони України під час участі в Міжнародному безпековому форумі GLOBSEC-2022.

20:16
Самохідні гаубиці М109А3, надані у рамках міжнародної технічної допомоги Норвегією, вже на передовій, з високою точністю вражають цілі та знищують ворога.
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розказав про переваги самохідних гаубиць М109А3. Вони переважають радянські у зручності та ефективності ведення бою. Українські військові опанували їх за тиждень.

20:05
Центр протидії дезінформації при РНБО вважає колишню працівницю російського пропагандистського Першого каналу Марину Овсяннікову, яка зараз перебуває в Україні, агентом впливу російської пропаганди, який відпрацьовує завдання щодо просування наративу про необхідність зняття з Росії західних санкцій.

19:49
Нова пані посол США в Україні Бріджит Брінк відвідала Бородянку: "Це лише зміцнює мою рішучість зробити все можливе, щоби притягнути до відповідальності винних у цих жахливих злочинах", - написала вона у Twitter.

19:45
У Чорному морі в російському корабельному угрупованні перебувають чотири кораблі та один підводний човен, споряджені 36 крилатими ракетами, а також п'ять великих десантних кораблів – ОК "Південь".

19:40
На півдні України українські захисники знищили 10 окупантів, самохідну гаубицю "Мста-С" та модернізовний БТР-82А. Повідомляє ОК "Південь". Також показали наслідки руйнувань сільськогосподарського підприємства на Одещині від російської ракети:

19:38
10 червня стартує продаж останньої партії марок "Російський корабель...всьо", повідомили в Укрпошті.

19:29
Сьогодні, 4 червня, українські військовослужбовці на Донбасі збили ворожий гелікоптер. Про це повідомляє оперативне командування "Північ".

19:16
Окупанти завдали чотири ракетні удари з "Точки-У" по районах Бахмута, Краматорська, Костянтинівки та Лисичанська. Також російські загарбники завдали ракетно-авіаційних ударів по містах Слов’янськ та Соледар, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

19:03
Польска тенісистка та переможниця турніру Роман Гаррос Іга Швьонтек висловила слова підтримки Україні під час вручення трофею: "І я хочу сказати дещо Україні: залишайтеся сильними, адже війна досі триває. Після моєї першої промови в Досі я сподівалася, що коли я говоритиму наступну, то ситуація вже покращиться. Я не втрачатиму надію і надалі вас підтримуватиму", – сказала Швьонтек.

18:59
Під угорським посольством у Варшаві десятки людей висловили своє незадоволення позицією Будапешта стосовно санкцій проти РФ та підтримки Києва, пише Укрінформ.
Учасники протесту розіграли сценку, в якій по трупопроводу "Дружба" тече українська кров замість нафти, а нібито президент Угорщини Орбан, Путін, Патріарх РПЦ Кирило танцюють на кістках українців.

18:51
У Севастополі біля зернового терміналу стоять два вантажних судна під погрузку класу "Ріка-море". Про це повідомляє кореспондент Крим.Реалії. Такі висновки зробив кореспондент через характерну димку над балкерами, яка утворюється під час відвантаження зернових культур.  

18:42
Генштаб: Окупанти намагаються стримати українських військових на Донецькому напрямку, порушуючи логістичне забезпечення. Тривають бої за встановлення контролю над Сєвєродонецьком.

18:37
РФ зосереджує резерви для наступу в напрямках Ізюма, Барвінкового та Слов?янська, повідомили у Генштабі.

18:27
ЄС працює над сьомим пакетом санкцій проти Росії. Обмеження, ймовірно, торкнуться газових постачань із РФ, буде розширений список банків, які відключать від SWIFT. Найімовірніше, санкції торкнуться Газпромбанку. Про це заявив заступник голови МЗС Польщі Павел Яблонський виданню PAP.

18:10
Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков в інтерв?ю Financial Time розповів, що світу загрожує голод, якщо Росія не розблокує українські порти. Оскільки наземним транспортом є можливість експортувати менше 20% українського зерна.

18:05
Зеленський відреагував на спалення російськими окупантами Святогірської лаври та заявив, що Україна очікує на логічну та справедливу відповідь від ООН та ЮНЕСКО на злочини Росії щодо культурних пам?яток.

17:56
Російський окупант у телефонній розмові розповідає матері про мародерство серед армії РФ та про ставлення командирів до своїх підлеглих.

17:50
Інтернаціональний легіон захисників України повідомив про загибель у боях із російськими окупантами чотирьох легіонерів – громадян Німеччини, Нідерландів, Австралії та Франції.

17:49
НАТО розпочне з 5 до 17 червня військово-морські навчання в Балтійському морі BALTOPS 22. Про це повідомляє пресцентр Альянсу.

17:32
Американська розвідка досить точно спрогнозувала вторгнення Росії до України, але водночас недооцінила "рішучість до опору" в Україні. У зв'язку з цим спецслужби США мають намір переглянути свої методики аналізу та включити до них додаткові фактори, пише Associated Press.

17:20
Україна та Росія обмінялися тілами загиблих військових на лінії фронту в Запорізькій області, повідомили у Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Обмін відбувся 2 червня за формулою "160 на 160".

17:09
Нацполіція затримала організаторів схеми з нелегальнjuj вивезення чоловіків призовного віку за кордон. Мешканець Закарпаття з поплічниками надавав підроблені медичні документи про наявність інвалідності. Вартість послуги - від $7000 з однієї особи.

17:04
"Справжній диявольський оскал "руського варварського світу", - написав Михайло Подоляк у Twitter до відео з палаючою Святогірською лаврою.

16:56
Росія продовжує мародерити та просто зараз до акваторії Маріупольского порту зайшло друге судно під прапором РФ і швартується для завантаження металопрокату, повідомляє радник мера міста Петро Андрющенко.

16:40
У Подільському районі Києва створили квіткову інсталяцію "Привид Києва". Вона складається з 23,5 тисяч квітів та розміром 10х15 метрів. Вона потрапила до Національного реєстру рекордів України як найбільша квітково-патріотична композиція, повідомили в КМДА.

16:33
Троє мешканців тимчасово окупованого Лазурного Херсонської області загинули під час вибуху міни, встановленої російськими військами на пляжі. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

16:26
Міністр Кулеба відреагував на заяву Макрона про "уникнення приниження Росії": Заклики уникнути приниження Росії можуть лише принизити Францію та будь-яку іншу країну, яка б до цього закликала. Бо це Росія принижує себе. Нам усім краще зосередитися на тому, як поставити Росію на її місце. Це принесе мир і врятує життя.

16:21
На Одещині знищили російський безпілотник "Форпост", повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

16:06
Від російських ракет у Миколаєві постраждав Корабельний район. Станом на 15:00 відомо про трьох загиблих осіб. Поранення отримали четверо осіб. Попередньо відомо про три пошкоджених багатоповерхівки, повідомляє мер міста.

15:56
У ЦПД спростували фейк, що нібито ручну зброю перевозять у пасажирських вагонах, "щоб не знали росіяни". Насправді всю надану від партнерів зброю перевозять у спеціальних вагонах та за іншими маршрутами.

15:53
Російські військові обстріляли житлові будинки у Корабельному районі Миколаєва. Внаслідок атаки окупантів загинули троє мирних жителів, повідомляє міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич у Facebook.

15:50
Від 3 червня 2022 року єдиним номером Цілодобової гарячої лінії Мінреінтеграції з кризових питань є короткий номер: 1548.

15:23
Працівники СБУ викрили канал фінансування російської агентури в Україні. Банда, яка діяла в інтересах спецслужб Росії, налагодила механізм переправлення грошей через підсанкційні платіжні системи, пише Telegram-канал СБУ.

15:21
У перехопленій українською розвідкою розмові російський військовий розповідає мамі, як йому воюється в Україні, зокрема про те, як командир після знищення українськими військовими техніки наказав загарбникам брати лопати та йти, як піхота, помирати. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України у Фейсбуці.

15:10
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що вважає вкрай важливим, щоб Росія не була "принижена", коли бойові дії в Україні припиняться і візьмуться за справу дипломати. Макрон сказав про це в інтерв'ю регіональним медіа, повідомляє Reuters.

15:00
4 червня воїни повітряного командування "Південь" збили ворожий розвідувально-ударний безпілотник "Форпост", інформує Одеська міськрада з посиланням на ОК "Південь".

14:50
Посол США в Україні Бріджит Брінк разом із першою леді Оленою Зеленською та представниками інших країн вшанували пам’ять загиблих через російську агресію дітей.

14:19
Світу загрожує гостра нестача продовольства, якщо Росія не зніме блокаду українських портів на Чорному морі, попередив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков в інтерв'ю Financial Times.

14:12
Водолази Нацгвардії разом з представниками ДСНС підняли з дна Київського водосховища збитий у перші дні війни російський гелікоптер МІ-35М із загиблим екіпажем.
Це вже другий гвинтокрил, який дістали з Київського водосховища: перший МІ-24П підняли на поверхню на початку квітня.

14:00
Словаччина надасть пріоритет будь-яким подальшим постачанням озброєння Україні. Тому відклала постачання восьми гаубиць Zuzana 2 словацьким Збройним силам.
Про це заявила прессекретар Міністерства оборони Словаччини Мартіна Кова-Какашчикова, повідомляє Aktuality.

13:36
Збройні сили України знищили майже всю 35-ту загальновійськову армію російської федерації в Ізюмі Харківської області. Про це керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив у Телеграмі.

13:28
Правоохоронці викрили керівників благодійного фонду в Одеській області. Вони розкрадали гуманітарну допомогу, призначену українським захисникам, інформує управління СБУ Одеської області.

13:26
"Гауляйтер" Чорнобаївської ОТГ Юрій Турульов отримав підозру: він був керівником місцевої автостанції на тимчасово окупованій території, повідомляє пресцентр СБУ.

13:22
Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов підтвердив, що у Харківській області продовжуються бої. Ворог намагався вести наступ на Барвінкове та Святогірське. У районі Ізюма ворог наступав у напрямку Вірнопілля та Богородичного. Усі атаки відбиті. Наші захисники утримують позиції.

13:08
Євросоюз уже почав працювати над наступним пакетом санкцій, які покликані значно скоротити можливості Кремля продовжувати війну проти України. Про це заступник міністра закордонних справ Польщі Павло Яблонський сказав в інтерв'ю PAP.

12:30
У Пологах (Запорізька область) українські військові знищили ворожі склади боєприпасів та вантажівку з боєкомплектом, повідомляють на сторінці у Фейсбуці Сили оборони Запорізького краю.

12:26
Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов передав для експозиції "Україна – розп’яття" у Національному музеї історії України у Другій світовій війні Державний Прапор, що майорів над меткомбінатом Азовсталь у Маріуполі, зазначає ГУР МОУ в Фейсбуці.

12:25
Українська сторона продовжує переконувати американських партнерів у необхідності забезпечення ЗСУ далекобійними реактивними системами залпового вогню – не для обстрілів російських міст, а для збереження життів наших військових.
Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова у розмові з журналістами у Вашингтоні, передає Укрінформ.

12:22
Російські окупанти замінували пляжі у курортних селищах поблизу Скадовська Херсонської області. Через дії військових РФ щонайменше троє осіб загинули, інформує прокуратура Херсонської області.

12:20
Під час штурму Сєверодонецька російські війська змінили тактику, яка відрізняється байдужістю навіть до власних бійців. Про це в інтерв'ю НВ повідомив Петро Кузик - командир батальйону "Свобода", який сьогодні обороняє місто.

12:13
Просто зараз на Донеччині палає дерев’яний Всіхсвятський скит Святогорської лаври Московського патріархату, повідомив військовий Юрій Кочевенко.
"Черговий злочин російських варварів, для яких немає нічого святого", - додав він.

12:11
Через ракетний обстріл на Одещині в суботу, 4 червня, сталася пожежа. Її вдалося загасити за пів години, повідомляє ДСНС в Одеській області.

12:09
У російському Комсомольську-на-Амурі, що в Хабаровському краї, чоловік підпалив будинок Росгвардії, пише місцеве видання Хабаровск октагон.

12:06
Вже -31050 окупантів!
Загальні втрати ворога за час вторгнення в Україну:
    особового складу 31050 (+100) осіб ліквідовано, 
     танків ? 1376 (+9),
    бойових броньованих машин ? 3379 (+13),
    артилерійських систем – 680 (+5) од.,
    РСЗВ ? 207 (+0),
    засоби ППО ? 95 (+0),
    літаків ? 210 (+0),
    гелікоптерів – 175 (+0),
    БПЛА оперативно-тактичного рівня ? 540 (+5),
     крилаті ракети ? 122 (+1),
    кораблі /катери ? 13 (+0),
    автомобільної техніки та автоцистерн ? 2337 (+8),
    спеціальна техніка ? 52 (+1).
Найбільших втрат противник зазнав на Запорізькому напрямку.

11:48
На Запоріжжі окупанти проводять набір та підготовку найманців, які добре володіють українською мовою, повідомляє у Telegram Пологівська громада.

11:32
Авіація російської армії переключилася на Донбас для підтримки наступу, оскільки не змогла суттєво вплинути на перебіг війни з Україною. Про це повідомляє британська розвідка.

11:26
У Чернігові внесли зміни до міського бюджету та виділили на підвищення обороноздатності обласного центру майже 85 млн грн, повідомляє Чернігівська міська рада.

11:09
У захопленому Маріуполі загарбники приступили до прямого знесення будинків без розбору завалів, і якщо під завалами були тіла загиблих, вони вивозяться на сміттєзвалище.
Про це повідомив у Telegram радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

10:46
Офіційні особи зі США, Британії та Європи обговорюють, як домогтися припинення вогню та завершення війни РФ проти України. Про це повідомляє CNN із посиланням на свої джерела.

10:31
Майже 14 млн жителів України змушені були втекти зі своїх домівок через російське вторгнення в Україну, йдеться в заяві кризового координатора Організації Об'єднаних Націй в Україні Аміна Авада.

10:27
Ситуація на Луганщині: російська армія кидає всі сили на Сєвєродонецьк.
Про це розповів голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай.
Гуманітарна ситуація в області важка: до Сєвєродонецька їжу та ліки доставити неможливо, до Лисичанська та Гірської громади місцева влада ще привозить.

10:24
Більше ніж 726 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 4 червня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося - 261. Зросла кількість поранених - 465. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора в Telegram.

10:20
Ватикан випустив спеціальну срібну монету, яку присвятив Україні. Весь прибуток від продажу буде направлено на допомогу нашій країні, розповів посол України в Ватикані Андрій Юраш.

10:17
Гурт Metallica зібрав $1 млн і передав їх благодійній організації World Central Kitchen, що годує маріупольців у центрах ЯМаріуполь, розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

10:15
Президент Володимир Зеленський закликав американські міста розірвати побратимства з російськими містами, щоб Росія не могла користуватися будь-якими зв’язками з вільним світом.

10:13
По Сумщині вночі "працював" ворожий літак, як наслідок - чотири вибухи на території Сумського району, без жертв, руйнування уточнюються, повідомив голова Сумської ОВА у Telegram.

10:11
З початку повномасштабної війни з РФ найпопулярнішими статтями україномовної Вікіпедії стали матеріали про повномасштабне вторгнення РФ, радника глави Офісу президента Олексія Арестовича та збірний образ столичних пілотів, привида Києва. Про це повідомляє Wikimedia.

08:57
Стратегічна авіація РФ завдала ракетного удару по Одеській області.
Були пошкоджені територія сільськогосподарського підприємства та складські приміщення. Пожежу оперативно ліквідували рятувальники. Попередньо відомо про двох постраждалих.

08:10
Зведення Генштабу:
- Темпи просування РФ на Донецькому напрямку – низькі;
- Ворог перекинув резерви до Сєвєродонецька, йдуть міські бої.
- РФ невдало штурмувала на Слов'янському та Бахмутському напрямках.
- На Південнобузькому - окупанти ведуть позиційну оборону, бояться опору місцевих.

07:33
Розвідка тримає зв'язок із полоненими бійцями "Азова", їх повернуть до Києва, заявив Монастирський.

07:32
ВСУ отримають необхідну зброю найближчим часом і перейдуть до інтенсивнішого контрнаступу, заявив Подоляк.

06:49
Українська авіація вдарила у три місця на південному напрямку, де було зосередження військ армії Росії.

05:55
Зеленський створив військову адміністрацію для тимчасово окупованого Генічеська.

05:18
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш просить Україну і Росію відновити мирні переговори. "Чим швидше сторони добросовісно розпочнуть дипломатичні зусилля, щоб припинити цю війну, тим буде краще – для України, Росії та всього світу", – вважає він.

05:14
Михайло Подоляк про те, скільки ще триватиме війна: "Якщо рахувати за накопиченою зброєю, це може затягтися на строк від двох до шести місяців. Але війна — нелінійний процес, впливають десятки, а то й сотні факторів, включно й непрямі військові та непрямі дипломатичні".

04:04
Михайло Подоляк заявив, що російська делегація на переговорах поводила себе, "як папуги", повторюючи пропагандистські кліше з телевізора. "Ну це ж не зовсім адекватно".

02:46
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що Росія втратила у війни проти України 80 000 людей убитими й пораненими.

02:20
Командувач Національної гвардії штату Каліфорнія генерал-майор Девід Болдвін закликав Захід якнайшвидше розглянути можливість передачі Україні винищувачів. Для початку це можуть бути МіГи, але на майбутнє потрібно думати про новіші західні аналоги.

01:48
Німецький міністр Крістіан Лінднер, який давав Україні "кілька годин" після нападу РФ, збирається приїхати до Києва.

00:45
Макрон заявив, що провів за телефонними переговорами з Путіним щонайменше 100 годин. "Я вважаю, – і говорив це йому, – що він зробив історичну й фундаментальну помилку для свого народу, для себе і для історії", - каже французький президент.

00:21
Росія запустила ракети з підводного човна у Чорному морі: одну збили над Одеською областю, три - над Миколаївською.

00:17
З Київського водосховища дістали уламки російського вертольота, який збили на самому початку війни.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live