Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

3.06.2022

22:08
Радник голови ОП Михайло Подоляк повідомив, що 100 днів війни показали, що не існує "братських народів", тому що Україну та Росію розділяє цивілізаційна прірва. За його словами, "рускій мір" остаточно похований під руїнами Маріуполя, а з ним – і "спільний культурний простір".

21:54
У Дніпрі через вибух газових балонів на підприємстві загинуло, за попередніми даними, двоє людей, повідомив мер міста Борис Філатов. Мер також закликав мешканців не "істерити" та довіряти офіційним джерелам.

21:49
Сьогодні українські захисники відбили 9 атак окупантів. На одній локації ще триває бій, повідомляє угруповання ОС. Минулої доби ЗСУ знищили:
    1 танк,
    1 артилерійську систему,
    6 бойових броньованих машин,
    2 спеціальних броньованих автомобілі,
    3 одиниці автомобільної техніки,
    збили одну крилату ракету, один безпілотник "Елерон" та 2 безпілотники "Орлан-10".

21:40
Українські захисники на сході знищили 36 окупантів та склад із боєприпасами, повідомило оперативно-тактичне угруповання "Схід". Втрати армії РФ:
    особового складу – 36,
    одна БМП,
    один БТР,
    один АТТ,
    один склад із боєприпасами.

21:33
Лідер опозиції Білорусі Світлана Тихановська заявила, що наказ про вторгнення білоруських військ в Україну був, але оскільки армія була деморалізована, вище офіцерське керівництво не спустили його далі. Про це вона повідомила в ефірі Фейгін.Live.

21:33
Засновник проєкту Conflict Intelligence Team Руслан Левієв із посиланням на свої джерела серед російських військових повідомив, що генерала Олександра Дворнікова усунули від командування російським вторгненням в Україну. Його замінили Геннадієм Жидком.

21:15
У Києві патрульні затримали диверсанта на проспекті Степана Бандери. У нього виявили фото пропагандистської символіки, фото з розташування населених пунктів та візитівки Анатолія Шарія.

21:13
Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди 100 днів війни: "Є три слова, заради яких упродовж ста днів після восьми років ми боремося: мир, перемога, Україна".

20:58
Американський гурт Metallica зібрав $1 млн для допомоги потерпілим від війни українцям. Кошти передадуть благодійній організації World Central Kitchen. Фото: Instagram Metallica

20:45
Українські захисники відсунули позиції окупантів на 20% у Сєвєродонецьку, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, російські військові втратили багато техніки та особового складу, зокрема й кадирівці.

20:30
В Україні загинув боєць-доброволець із Франції, повідомляє France24. Він загинув у бою внаслідок артилерійського обстрілу на Харківщині.

20:14
Швейцарія дозволила Німеччині постачати іншим європейським країнам танки німецького виробництва, які раніше були на озброєнні швейцарської армії, передає Sky News. У Німеччині на озброєнні 42 танки Leopard 2.

19:59
Два журналіста Reuters отримали поранення у Сєвєродонецьку під час обстрілу, повідомляє AFP. Вони їхали автомобілем окупантів. Водій автомобіля загинув. Інших подробиць Reuters не повідомило та не опублікувало інформацію про інцидент.

19:48
Правоохоронці заочно повідомили про підозру командиру однієї з батальйонно-тактичних груп армії РФ, повідомляє Офіс генпрокурора. Він наказував відкривати вогонь по автомобілях із мирними жителями у Харкові.

19:29
У ніч на 3 червня окупанти зруйнували лікарню у селищі Золочів на Харківщині, повідомив голова Золочівської громади Віктор Коваленко виданню Суспільне. За його словами, ракета потрапила до терапевтичного відділення. Ніхто не постраждав.

19:22
Президент США Джо Байден заявив, що Україна має сама вирішувати, чи йти їй на територіальні поступки для досягнення миру. Про це він сказав у штаті Делавер, відповідаючи на запитання журналіста, повідомляє CNN.

19:14
У Камишевасі під час боїв 30-31 травня захисник із 131 батальйону ТрО знищив російський танк, застрибнувши на нього та закинувши усередину гранату.

19:08
Голова парламенту Руслан Стефанчук під час зустрічі з міністеркою оборони Німеччини Крістіною Ламбрехт заявив, що Україна розраховує на постачання підводних човнів і отримати системи ППО IRIS-T "в найкоротші терміни".

18:42
З початку війни з УПЦ МП до Православної церкви України перейшли близько 600 громад. Загалом за весь час існування ПЦУ до неї з УПЦ МП перейшли понад 1000 громад, повідомив голова ПЦУ митрополит Епіфаній в ефірі телемарафону.

18:40
Окупанти посилюють режим фільтрації у Маріуполі через зростання невдоволення серед мешканців міста та безконтрольного витоку інформації, повідомив радник мера Петро Андрющенко.

18:20
Вечірнє зведення від Генштабу:
    У Сєвєродонецьку окупанти вели штурмові дії у східній частині міста. Мають частковий успіх, але активні бойові дії тривають.
    Окупанти зосередили до 20 БТГр для відновлення наступу на Слов'янському напрямі.
    Окупанти намагалися взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець. Вели безуспішний наступ у напрямках населених пунктів Бахмут, Соледар та Лисичанськ.
    На окупованій території Донецької області армія РФ веде примусову мобілізацію, загрожуючи кримінальною відповідальністю.

18:08
На окупованій території Луганської області заблокували доступ до месенджера Viber.

18:00
"Продовжуємо знаходити страшні знахідки". Станом на 3 червня на Київщині знайшли 1314 тіл убитих мирних жителів, повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов в ефірі телемарафону.

17:49
У російському Сочі відбулася зустріч глави Африканського союзу Макі Салла та диктатора Володимира Путіна. Салл сказав Путіну, що той повинен усвідомлювати, що "наші країни, навіть якщо вони перебувають далеко від бойових дій, виявилися їхніми жертвами в економічному плані".

17:41
Управління стратегічних комунікацій показало, чим відрізняється РСЗВ "Ураган" від американських HIMARS і MLRS M270B1:

17:30
З 26 травня, за тиждень, Росія завдала по Україні 59 ракетних і 36 авіаційних ударів, повідомив заступник начальника управління Генштабу Олексій Громов на брифінгу в медіацентрі.
З початку війни армія РФ здійснила 5722 вильоти літаками та випустила 551 крилату ракету. За його словами, з території Білорусі було здійснено 1211 вильотів літаками.

17:16
Снайперу армії РФ повідомили про підозру в порушенні законів і звичаїв війни, заявили в Офісі генпрокурора. За матеріалами справи, він у лютому 2022 року під час окупації села Перемога Київської області розстріляв мирного жителя.

17:09
Бійці Іноземного легіону увійшли до Сєвєродонецька для підкріплення позицій українських захисників. У сюжеті кореспондента Радіо Свобода про бої у місті:

16:56
Глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс з нагоди перших 100 днів війни Росії в Україні заявила, що настав момент підтвердити "підтримку героїчній обороні України", щоб "гарантувати поразку Путіна".

16:45
Сьогодні квіткову композицію у вигляді легендарного "Привида Києва" внесли до Національного реєстру рекордів України. Для її створення висадили 23 500 квітів.

16:39
Голова Офісу президента Андрій Єрмак показав, як бронетранспортери М113 готуються до відправки в Україну.

16:33
ЄС опублікував нові списки санкцій проти Росії. Туди увійшли десятки фізичних та юридичних осіб, зокрема колишня гімнастка Аліна Кабаєва та засновник Яндекса Аркадій Волож.

16:26
Посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив в ефірі каналу ZDF, що за 100 днів війни Німеччина не поставила жодної одиниці важкого озброєння в Україну. За його словами, перша зброя прибуде лише наприкінці червня.

16:18
Як українські захисники відбивали штурм аеропорту в Гостомелі: відео про бій під Києвом.

16:09
Окупанти намагаються активізувати роботу диверсійних груп в Україні. Для цього шукають найманців, віддаючи перевагу україномовним, повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник під час брифінгу.

16:01
На Сєвєродонецькому напрямку українські війська відбили спроби окупантів захопити села Метьолкіне та Білогорівку, повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник на брифінгу в медіацентрі. За його словами, у Сєвєродонецьку продовжуються активні бої.

15:59
Масштаби руйнувань в Україні "незбагненні", йдеться у заяві директора Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) за підсумками 100 днів з початку російського вторгнення.

15:44
На Сєвєродонецькому напрямку українські війська змусили російських окупантів відійти від сіл Метьолкіне та Білогорівка, повідомив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

15:28
Контррозвідники СБУ затримали агента ФСБ, який збирав дані про об?єкти, що могли стати ціллю для обстрілів РФ на Черкащині. Про це повідомляє речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко. За його словами, зрадника затримали на гарячому — під час зйомки одного з військових об?єктів

15:24
Діти Маріуполя передають привіт зі Швейцарії, куди вони були змушені тимчасово виїхати. 60 дітей з маріупольського сиротинця мріють про мир та повернення до рідного міста.

15:06
Військовий безпілотник Bayraktar, який турецький виробник безплатно передасть Литві, підготують для відправлення до України вже на початку липня. Про це повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас у Twitter.

15:00
Європейсбка комісія передасть Україні та Молдові допомогу у 26,2 млн євро, які спочатку передбачалися для Росії та Білорусі, про це йдеться у пресрелізі ЄК.

14:58
Кабінет міністрів запропонував Верховній Раді запровадити мораторій на підвищення тарифів на опалення, гарячу воду і газ. Термін дії мораторію – на час воєнного стану плюс шість місяців, йдеться в законопроєкті №7427.

14:49
Російські ритейлери зафіксували скорочення асортименту побутової техніки та електроніки через вихід з Росії виробників та проблеми з логістикою, пише російське видання РБК.

14:47
Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца не зволікати з постачанням важкого озброєння в Україну та нагадав про втрати, які ЗСУ щодня зазнають на полі бою. Про це повідомляє Spiegel.

14:40
Восьмирічний Єгор Кравцов, якій писав свій "Маріупольський щоденник" у блокадному місті, зміг виїхати з родиною на підконтрольну Україні територію. Про це повідомив фотограф Євген Сосновський, який опублікував фото щоденника.

14:29
У ЄС транспортували 500 українських пацієнтів, повідомили в пресслужбі ЄК. Пацієнтів перевезли з України, Молдови та держав ЄС, які межують з Україною, до 13 європейських країн, зокрема Бельгії, Німеччини, Іспанії, Франції, Норвегії, Португалії.

14:17
Українська IT- компанія MacPaw переказала фонду "Повернись живим" понад 1,3 млн гривень для підтримки інструкторів з мінної безпеки.

14:16
У Бородянці встановили сонячні станції від Tesla.

14:15
Німецька фінансова корпорація Allianz, найбільша страхова компанія Європи, оголосила про продаж контрольного пакету свого бізнесу в Росії. Про це повідомляється на сайті Allianz.

14:08
Білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що готовий допомогти Україні з вивозом зерна до балтійських портів, але йому потрібні "компроміси". Про це він сказав на пресконференції у п'ятницю.

13:55
Силовики РФ забрали для проведення "експертизи" ноутбук батька матроса-строковика Єгора Шкребця, який загинув на крейсері "Москва". Дмитро Шкребець - один із перших, хто написав про загибель свого сина. Тим часом військова прокуратура Росії офіційно заперечує смерть матроса. Про це пише "Настоящее время" з посиланням на публікацію Дмитра Шкребця у мережі "ВКонтакте".

13:49
24 населених пункти Херсонщини звільнені від російських окупантів, більшість із них розташовані в Криворізькому напрямку. Про це офіційно повідомив очільник ОВА Сергій Хлань в ефірі "Настоящего времени".

13:38
На Херсонщині з'являється зв'язок та інтернет від українських операторів, повідомив очільник Херсонської ОВА Сергій Хлань.

13:36
На Путіна, Шойгу та Лаврова за підсумками війни чекає трибунал – заявив радник постпреда України в ООН Сергій Дворник на дебатах у Радбезі. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на заяву української делегації в ООН.

13:35
Посол України в Туреччині Василь Бондар заявив, що Туреччина опинилася серед країн, куди надходить зерно, яке Росія викрала на тимчасово окупованих територіях. Про це повідомляє Reuters.

13:26
На Харківщині зафіксували близько 5 000 пошкоджених будівель із 24 лютого. Про це Суспільному повідомили в обласному Департаменті містобудування та архітектури. Дані не остаточні, оскільки не включають пошкодження на тимчасово окупованих та вже звільнених територіях.

13:18
Окупанти ставлять під загрозу безпечну роботу Запорізької АЕС та вивчають можливість під?єднати її до енергосистеми РФ, повідомляють в Головному управлінні української розвідки.

13:06
100 днів війни у брифінгу Олександра Ткаченка: втрати та результати роботи культурного та інформаційного фронту України.

12:52
Болгарія та Угорщина залишаються найбільш "проросійськими" за громадськими настроями центрально- та східноєвропейськими країнами, що входять до ЄС та НАТО. Такий висновок показують результати опитування у звіті "Тенденції GLOBSEC: країни Центральної Європи та війна в Україні".

12:50
За 100 днів війни російські окупанти знищили 24 000 км доріг і 300 мостів. Повідомили в Укравтодорі.

12:38
Що таке війна в Україні? Це злочин. Російський журналіст Невзоров відреагував на українське громадянство:
"Якби кожен зі 140 мільйонів росіян затулив би собою поставлену до стінки Україну, то не було б ні Бучі, ні Маріуполя, не було б сотні тисяч трупів і тих мільйонів смертей, в які ще обійдеться витівка збожеволілого диктатора", - написав Олександр Невзоров у Telegram.

12:33
Зеленський надав громадянство України російському журналісту Олександру Невзорову та його дружині Лідії на знак подяки за "щире бажання допомогти зупинити війну та правдиву оцінку реальної ситуації". Про це повідомив радник голови МВС України Антон Геращенко.

12:19
Колишня президентка Литви Даля Грибаускайте різко оцінила дзвінки деяких західних лідерів президенту Росії Володимиру Путіну, назвавши їх дзвінками терористу, пише видання Delfi.

12:13
Країни Європейського Союзу офіційно запровадили шостий пакет санкцій проти Росії, куди увійшло часткове ембарго на російську нафту, відключення від SWIFT кількох російських банків і заборона на мовлення російської пропаганди. Про це у п'ятницю повідомила Рада ЄС.

12:08
100 днів війни для Києва у цифрах за даними КМДА:
- 28 випущених російських ракет вдарили по Києву;
- 95 мирних мешканців загинули, серед них 4 дітей;
- 412 об?ктів пошкодили росіяни.

12:03
 "Хто винен у війні в Україні". Аналітичний центр GLOBSEC провів опитування серед європейських держав. Більшість громадян усіх країн з опитування, окрім Угорщини, вважають Росію стороною, винною за війну в Україні. Але Болгарія та Словаччина також сильно розділені: майже половина з опитаних вірять російській дезінформації про причини війни, зазначають соціологи.

11:51
Дослідники Conflict Armament Research (CAR) виявили комплектовання зі США та ЄС у залишках передової російської військової техніки, яка була знищена в Україні. Про це повідомляє The New York Times.

11:09
У Запорізькій ОВА повідомляють про тимчасові обмеження виїзду приватного автотранспорту на тимчасово окуповані території з обласного центру. Це пов?язано з небезпекою обстрілів із боку російських окупантів та розмив дороги до села Кам'янське.

11:00
За минулу добу вдалося евакуювати 66 мирних мешканців Покровського та Краматорського районів. Про це звітують у ДСНС України.

10:52
Трикратний чемпіон світу бразилець Пеле звернувся до Путіна та закликав зупинити війну. Звернення він опублікував у день матчу України з Шотландією.

10:09
100 днів війни. Втрати особового складу окупантів сягнули 30 950. Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

10:04
Мер Оттави Джим Уотсон відмовив росіянам вивісити прапор на мерії в День Росії та заявив, що не матиме нічого спільного з російським урядом, доки російська армія не залишить Україну. Про це він написав у Twitter.

10:01
Українські військові вже навчаються використати HIMARS проти окупантів. (ABC)

09:40
Британська розвідка: армія РФ, ймовірно, повністю захопить Луганську область упродовж двох тижнів, але на інших напрямках перейшла в оборону.

09:29
"Траса життя" Бахмут - Лисичанськ поки що завмерла: занадто щільні обстріли окупантів, каже глава ЛугОВА Гайдай.

09:11
Спікер Держдепу наголосив: війну затягує лише Росія.
"Якби сьогодні Україна перестала воювати, завтра не було б суверенної, незалежної України. Якби Росія сьогодні перестала воювати, сьогодні не було б війни. Ось до чого це зводиться", - сказав він.

08:33
Спікер Держдепу Нед Прайс уникливо відповів на запитання, чи Україна може бити у відповідь по цілях у Росії.

07:56
Зведення Генштабу ЗСУ:
– Донбас. Ідуть бої в центрі Сєвєродонецька, РФ без успіху намагалася штурмувати на декількох напрямках, обстрілювала інфраструктуру;
- Криворізький напрямок. На окремих ділянках армія РФ намагалася провести штурмові дії, але отримала відсіч і відійшла на раніше зайняті позиції;
– Слобожанщина. РФ намагається стримати українські сили у Харківському напрямку. На Слов'янському – без успіху проводила штурмові дії та відійшла в районі Богородичного й Долини.

07:33
"Путіна словами не зупинити". Глава МЗС Німеччини написала колонку про 100 днів великої війни в Україні.

07:08
Представник США в ОБСЄ заявив, що армія Росії має точну зброю, але воює в Україні як у Середньовіччі – влаштовує звірства й насильство над громадянським населенням на тимчасово окупованих територіях, намагається знищити ідею української ідентичності.

05:41
Після втрат у Сєвєродонецьку росіянам не вистачить сил наступати на Донеччині – ISW.

04:54
Москва намагалася тиснути на Пекін, вимагаючи допомоги. Китай не пішов проти санкцій Заходу – WP.

03:55
США додали до списку санкцій 71 російську й білоруську організацію, включно й кілька авіаційних заводів, суднобудівних і науково-дослідних інститутів, щоб позбавити російські збройні сили доступу до американських технологій.

02:38
Москва продовжує проводити непослідовні окупаційні заходи на півдні України, що свідчить як про широкий опір українців, так і про ймовірну нерішучість Кремля щодо того, як інтегрувати окуповану територію – ISW.

01:27
ОК Південь: "Відчайдушна спроба рашистів відновити втрачене положення в районі Миколаївки на Херсонщині, успіху не мала. Тоді по наших позиціях було завдано два авіаційних удари. Без втрат. А внаслідок масованого обстрілу Нововоронцовки поранено двох цивільних осіб".

00:33
Кіберкомандування, хакерський підрозділ збройних сил США проводив наступальні кібероперації на підтримку України, що захищається від вторгнення Росії. Про це повідомив глава кіберкомандування генерал Пол Накасоне.
"Ми провели низку операцій по всьому спектру: наступальні, оборонні й інформаційні операції", – сказав генерал Накасоне.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live