Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

25.06.2022

22:54
РФ хотіла на п'ятий день взяти більшу частину України, а змушена влаштовувати ракетну показуху на п'ятий місяць війни, сказав Зеленський у вечірньому відеозверненні.

22:07
Сьогодні з Лисичанська евакуювали ще 13 місцевих мешканців, зокрема – трьох дітей, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

22:04
Окупанти завдали ракетних ударів по СТО з мийкою та ще одному комплексу з ремонту автомобілів у місті Сарни Рівненської області, повідомив голова ОВА Віталій Коваль. Внаслідок обстрілів загинули троє людей, ще четверо жителів отримали поранення.

21:32
Два російські вертольоти сьогодні випустили шість ракет по одному із сіл у Краснопільській громаді Сумської області, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. Окупанти зруйнували лікарню, будинок культури, бібліотеку та школу. Обійшлося без жертв.

21:21
Бійці з розвідувальної групи К2 54 ОМБр знищили "туристів, які заблукали" у Мар'їнці Донецької області.

21:09
Україна очікує від нової стратегічної концепції НАТО систему гарантій безпеки та виключення Росії, як партнера альянсу, повідомив радник президента із зовнішньої політики Ігор Жовква в інтерв'ю FT. За його словами, українська сторона визнає, що членство в НАТО у короткостроковій перспективі неможливе, але чекає від альянсу партнерства.

20:52
Армія РФ обстріляла сьогодні з РСЗВ "Ураган" Велику Костромку та Малу Костромку у Дніпропетровській області, повідомив голова облради Микола Лукашук. Внаслідок обстрілів, у Малій Костромці зруйнували господарську споруду, ще одна згоріла. За його інформацією, мешканці не постраждали.

20:48
"Рознесли ворожу техніку на шматки". Сили спеціальних операцій ЗСУ знищили колону окупантів на Донеччині. Втрати армії РФ склали: шість РСЗВ "Ураган", транспортно-заряджальні машини, бензовози, вантажівки, машини управління вогнем, БТР та БМП - відео.

20:27
Окупанти завдали двох ракетних ударів на Рівненщині, повідомив голова ОВА Віталій Коваль. Є два "прильоти" по об'єктах цивільної інфраструктури. За попередньою інформацією, жертв немає.

20:18
Армія Білорусі не зможе здійснити наступ самостійно без участі РФ, повідомляє ГУР Міноборони. За інформацією розвідки, вздовж кордону з Україною Білорусь тримає сім батальйонів (4000 – 6000 осіб), ще 1500 особового складу армії РФ. Для розгортання ударних сил їм потрібно близько 3-4 тижнів.

19:55
Генштаб повідомляє, що військові армії РФ деморалізовані, оскільки не отримують обіцяні "величезні" виплати за участь у війні від керівництва під різними приводами і зазнають великих втрат.

19:48
У захопленому Маріуполі окупанти спалили всі книги з бібліотеки Храму Святителя Петра Могили, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко. За його словами, за наводкою представників РПЦ у дворі храму знищили усі екземпляри україномовних видань.

19:45
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що окупований Сєвєродонецьк зруйнований на 90%. Окупанти призначили "коменданта" міста та знімають пропагандистські сюжети з людьми, які виходять із укриттів комбінату "Азот".

19:41
Центр протидії дезінформації при РНБО опублікував оновлений список "каналів-інфотерористів", які діють на території України.

19:25
Глава ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що з серпня мають бути "видимі результати" контрнаступу ЗСУ в окупованій Херсонщині.

19:13
"Європі доведеться воювати з російськими загарбниками своїми руками, якщо вони не зупиняться": Олена Зеленська в інтерв'ю C à vous.

19:05
У департаменті цивільного захисту Чернігівської ОВА попередили про можливий ракетний удар по селищу Десна, повідомляє Суспільне.

18:50
Під час зустрічі з білоруським диктатором Олександром Лукашенком Володимир Путін заявив, що Росія передасть Білорусі комплекси "Іскандер-М", які можуть застосовувати як балістичні, так і крилаті ракети, "зокрема, як у звичайному, так і ядерному виконанні".

18:27
Вечірнє зведення від Генштабу:
    Окупанти закріплюються у населених пунктах Сєвєродонецьк, Сиротине, Воронове та Борівське після відходу ЗСУ.
    На Слов'янському та Бахмутському напрямках ЗСУ зупинили наступи окупантів. Армія РФ намагалася провести штурм у районі Богородичного та Мазанівки на першому напрямку, на другому – Покровське, Нью-Йорк та Мар'їнка.
    На Слобожанському напрямку противник поповнює втрати та забезпечує свої підрозділи боєприпасами.

18:26
Бійці 93 ОМБр "Холодний Яр" підпалили техніку окупантів.

18:15
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що українці повинні самі вирішувати, що для них прийнятно в переговорах з країною-агресором Росією: "Я бачу необхідність захищати та підтримувати Україну, і українцям вирішувати, що вони готові прийняти чи ні за столом переговорів".

17:47
Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський відвідав передові позиції ЗСУ та обговорив плани бойових дій на сході.

17:41
Сьогодні вранці окупанти обстріляли Миколаїв ракетами з тимчасово окупованої території України, повідомив мер міста Олександр Сєнкевич. Внаслідок обстрілів пошкоджено цивільну інфраструктуру міста, держпідприємство та навчальний заклад.

17:28
Вночі 25 червня окупанти випустили близько 50 ракет повітряного, морського та наземного базування по території України, повідомили у ПС ЗСУ. Армія РФ запустила ракети Х-22, "Онікс", "Іскандер", які є складними цілями для української системи ППО, пояснили у Повітряних Силах.

17:10
МЗС показало, що залишилося від школи в Авдіївці на Донеччині після окупантів.
    The ruins that #Russian world left of the school in Avdiivka, Donetsk region, #Ukraine.#ArmUkraineNow #StandWithUkraine pic.twitter.com/7AYm48sKe8
    — MFA of Ukraine (@MFA_Ukraine) June 25, 2022

17:06
В окупованій Херсонській області солдати армії РФ шукають способи отримати легкі поранення та виїхати додому: вибиті з укріплених позицій окупанти риють не окопи, а заглиблення, щоб отримати поранення, повідомляє ОК "Південь".

16:48
Сєвєродонецьк на Луганщині зараз повністю знаходиться під окупацією армії РФ, повідомив голова ВЦА міста Олександр Стрюк в ефірі телемарафону. За його словами, окупанти наводять там зараз свій порядок, виїхати можна лише на підконтрольну Росії територію.

16:44
Російські окупанти 25 червня вкотре обстріляли ядерну установку "Джерело нейтронів" у Харкові, повідомляє Держатомрегулювання. Внаслідок обстрілу пошкодили будівлі та інфраструктуру підприємства. Тепер радіаційний фон у межах норми. Однак у разі бомбардувань ситуація може погіршитись.

16:28
Бійці 30-ої окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького "накрили" базу окупантів.

16:20
"Втекло людей 80. Нас тут залишилося 6". Окупант скаржиться другу на великі втрати та розповідає, що військові армії РФ не хочуть воювати і тікають із позицій. Про це йдеться з перехоплення ГУР розмови російського солдата, який знаходиться у Харківській області.

16:13
Глава Російської православної церкви патріарх Кирило впав під час богослужіння у церкві міста Новоросійськ, де він освячував храм.

16:02
Нацгвардійці у прикордонних районах Волині виявили сховища з вибухівками, наркотиками та військовою формою армії Білорусі. У коментарі Суспільному, речниця військової частини нацгвардійців Юлія Ковпак заявила, що схованки з військовою формою виявили в покинутих будівлях, а вибухонебезпечні предмети - у всій області.

16:00
Саміт Великої сімки пройде 26-28 червня у замку Ельмау у Баварії. Лідери країн G7 мають намір обговорювати підтримку України та наростаючі загрози для світової економіки. Про це повідомляє Anadolu.

15:50
Україна отримає грант 1 млрд євро від Німеччини.
Гроші будуть використані для фінансування першочергових соціальних та гуманітарних видатків під час воєнного стану.

15:43
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що вважає політичним рішення Європейського Союзу надати Україні статус кандидата на вступ. Його слова передає місцеве видання Kurir.

15:33
Під час перевірки безпекової ситуації в північних районах Волині поліцейські та нацгвардійці виявили білоруську військову форму, вибухівку, зброю та наркотики.
Про це Суспільному повідомила речниця військової частини 1141 Нацгвардії України Юлія Ковпак.
"Два комплекти білоруської військової форми знайшли у Шацькому районі. Також серед вилучених предметів: один РПГ, зброя, понад тисячу набоїв, тротилові шашки, протитанкові міни, тактичні ножі, рації, понад пів сотні кущів маку та наркотики", - зазначила Ковпак.

15:13
На вимогу СБУ заблоковано майже 500 проросійських Youtube-каналів із фейками про біолабораторії та радіокерованих гусей, які мали понад 15 млн підписників.

15:06
ВВС зняли сюжет про Інтернаціональний легіон територіальної оборони України.

14:58
Євросоюзу варто підтримувати демократичний транзит України, але водночас не створювати у неї ілюзій щодо швидкого повноцінного вступу до ЄС. Про це написано в редакційному матеріалі Bloomberg.

14:45
Українці у травні втратили інтерес до новин та соцмереж, але більше зацікавилися сайтами онлайн-купування та пошуку роботи, йдеться у дослідженні Kantar CMeter.

14:32
Укрпошта у вівторок, 28 червня, випускає нову поштову марку — із літаком "Мрія".

14:32
Хакери атакують українських операторів і провайдерів листами із темою "Безоплатна первинна правова допомога". Вони містять архів, який завантажує шкідливу програму DarkCrystal RAT.

14:23
Глава МЗС Дмитро Кулеба висловив у Twitter підтримку позиції Молдови після того, як на адресу цієї країни пролунали погрози із Кремля.
"Ми підтримуємо народ і уряд дружньої Молдови на тлі чергових погроз, які лунають із Москви. Погрози іншим державам — це все, що залишилося Росії після десятиліть провальної політики, заснованої на агресії, примусі та неповазі. Це лише свідчить про слабкість Росії", – написав Кулеба.

14:22
Польща на саміті НАТО в Мадриді 29-30 червня проситиме розмістити на своїй території бригадну бойову групу альянсу. Про це повідомив міністр оборони Польщі Матеуш Блащак в інтерв'ю Polska Times.

14:11
Повітряні сили Збройних сил України сьогодні вранці збили ворожий безпілотний літальний апарат, про це Командування Повітряних сил ЗСУ повідомляє у Фейсбуці.

13:52
Два російських вертольоти обстріляли прикордонні території Сумської області. Про це Державна прикордонна служба України повідомляє у Телеграмі.
"Ворожі гелікоптери вилетіли з боку Росії та здійснили 6 пусків некерованими ракетами по території Краснопільської громади", - йдеться в повідомленні.

13:43
Уночі, 25 червня, з території Білорусі були вперше застосовані бомбардувальники Ту-22М3. Про це пише у Facebook командування Повітряних сил ЗСУ.

13:33
Польський прапор прибрано з меморіального комплексу в Катині через "ворожу позицію" країни щодо РФ, заявила директорка Музею сучасної історії Росії. За словами мера Смоленська, рішення ухвалив Мінкульт РФ.

13:23
Президентка Молдови Мая Санду збирається приїхати з офіційним візитом до Києва. Про це вона розказала у п'ятницю в ефірі місцевого телебачення, повідомило видання NewsMaker.

13:05
Війна Росії проти України, найімовірніше, закінчиться за столом переговорів. НАТО продовжить допомагати українцям, аби посилити їхні позиції, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю El País.

13:03
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що міг би піти зі свого поста через поразку в підтримці України. Це одне з принципових питань, які є для нього причиною для відставки. Про це він заявив в радіоефірі BBC.

12:47
Поліція затримала у Києві чоловіка за підозрою у продажу волонтерам неякісних бронежилетів, повідомляє сайт Нацполіції.

12:37
Реактивні системи залпового вогню M142 HIMARS уже працюють в інтересах оборони України. Про це головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний повідомив у Facebook.

12:22
Начальник військової розвідки Кирило Буданов вважає, що у серпні настане переломний момент у повномасштабній війні Росії проти України на виснаження, а до кінця року масштабні бойові дії практично припиняться. Про це він розповів ITV News.

12:10
25 червня вперше було проведено авіаційний удар по Україні безпосередньо з території Білорусі
Про це повідомили у Головному управлінні розвідки України.
За їхніми даними, обстріл безпосередньо пов'язаний із спробами Кремля втягнути Білорусь у війну проти України як безпосереднього учасника.
У ніч проти 25 червня російські бомбардувальники випустили 12 крилатих ракет Х-22 прямо з території Білорусі. Удар наносився по Київській, Чернігівській та Сумській областях.

12:08
На сьогодні в бойових діях на нашій території бере участь 105 батальйонних тактичних груп (БТГр).
"Ми вважаємо, що загальна чисельність, яка може бути зараз негайно застосована, – це орієнтовно 150-160 БТГр", — розповів в інтерв’ю РБК-Україна представник ГУР Вадим Скібіцький.

12:00
Біля зруйнованої обстрілами маріупольської мечеті, яка була окрасою міста? - стихійні поховання мешканців, яких вбили росіяни.

11:58
Угруповання російського флоту у Чорному морі зменшилося за кількістю до двох ракетних та одного великого десантного корабля, повідомляє оперативне командування "Південь".

11:51
Росія зараз не проводить загальну мобілізацію, але приховано продовжує вербувати солдат на війну в Україну. Крім того, РФ активно залучає резервістів.
Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

11:26
Унаслідок ракетних обстрілів у Десні багато руйнувань інфраструктури, вибитих вікон. Про це повідомив голова Деснянської територіальної громади Юрій Осташевський.
"Зранку працюємо спільно з ОДА, військовими, поліцією, КЕЧ та СБУ над ситуацією. У селищі працюватиме патрульна поліція для запобігання мародерству", - написав він.

11:26
В армії Росії, ймовірно, було усунуто кілька генералів. Про це повідомляє у Twitter Міноборони Великої Британії з посиланням на висновки своєї розвідки.

11:12
ППО збила ракети над Хмельниччиною.
Наша протиповітряна оборона вночі збила дві ракети над Хмельниччиною. Уламки однієї з ракет впали у лісі в Кам'янець-Подільському районі, другої – у сільському саду однієї з тергромад на Хмельниччині.

11:08
Уряд Польщі змінив розпорядження, що стосується допомоги українцям, які рятуються від війни на території країни. Йдеться про розширення категорії українців, яким польська держава покриває кошти проживання і харчування у польських сім’ях.

10:58
Під час ранкового обстрілу Житомирщини Сили протиповітряної оборони збили над областю близько 10 ракет.
Про це у Фейсбуці повідомив начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

10:41
Андрій Єрмак про ранкові обстріли: "Десятки ракет випущені росіянами по нашій території цього ранку. Вони продовжують використовувати територію Білорусі, в них багато ракет, включно зі старими, технологічно відсталими.
Наше завдання — нарощувати потужність ЗСУ у відповідь на це. І ми в постійній комунікації з нашими союзниками стосовно зброї".

10:32
Публічна демонстрація дій Збройних сил України зриває військові операції. Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.
"Це завдає шкоду роботі ЗСУ. Це забирає в них дорогоцінний час — добу/дві, за які вони ще могли реалізовувати свої військові плани і маневри в умовах непублічності ходу військової операції. Приміром, одночасно з виходом з або заходом в місто реалізовуються паралельно декілька задач. І для їх реалізації важливо це робити в умовах інформаційної тиші", - наголосила Маляр.

10:17
Не варто очікувати на смерть російського диктатора Володимира Путіна від природних причин найближчими роками та на зміну його курсу щодо війни проти України принаймні до 2023 року. Про це заявив РБК-Україна заступник голови Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

09:31
Росія залпом вдарила ракетами по військовому об'єкту на захід від Львова, ППО збила дві ракети.

08:43
Командування США в Європі та сили НАТО очолить генерал Каволі, кандидатура Байдена. Він спеціалізується на Росії та вільно розмовляє російською.

07:54
Голова Луганської ОВА Гайдай:
→ 24 червня росіяни атакували промзону Сєвєродонецька, намагалися зайти у Лисичанськ із півдня та блокувати місто;
→ по Лисичанську завдали авіаудар;
→ Сєвєродонецьк потерпав від артилерії, зокрема, села Синецький та Павлоград, територія Азота та Склопластика;
→ також обстріляні Вовчоярівка, Білогорівка та Лоскутівка;
→ у районах Метьолкіного, Сиротиного та Воронового російська армія проводить штурмові дії аби витиснути підрозділі українських військових із зазначених районів.

07:54
Зведення Генштабу:
- ЗСУ відбили наступ ротно-тактичної групи армії РФ у Херсонській області;
- ЗСУ відбили один із наступів на Бахмутському напрямку. РФ продовжує наступ у напрямку Пилипчатине-Покровське, а в напрямку Роти-Вершина росіяни просунулися на 1 км;
- росіяни намагалися блокувати Лисичанськ із півдня.

07:41
Росіяни випускають до 1000 снарядів на годину, у них безліміт на такі боєприпаси – Резніков.

07:39
Росія завдала ракетних ударів по Десні, вибухи у Миколаєві та Житомирській області.

07:11
У Пентагоні комплексно пояснили, чому поставили поки що лише чотири HIMARS. Головний аргумент - їх не можна порівнювати з гаубицями М777, система HIMARS набагато точніша і далекобійніша.

05:33
Залужний загострив увагу Міллі: На Луганському напрямку необхідний вогневий паритет.

04:29
Російські війська зіткнуться з труднощами, намагаючись оточити Лисичанськ – ISW.

03:46
Москву бісить той факт, що Україна буде членом Європейського Союзу – Кулеба.

03:11
Корабельне угруповання ворожого флоту під впливом тривалого шторму "схудло" до двох ракетних та одного великого десантного корабля. Інші сховалися в пунктах базування – ОК "Південь".

02:07
Контрольоване відведення ЗСУ із Сєвєродонецька дає можливість українській армії зайняти кращі позиції для подальшої оборони, заявив представник Міноборони США на брифінгу 24 червня.

01:30
Пентагон уточнив, які саме 18 катерів берегової охорони передадуть Україні.
До пакета допомоги увійшли морські та річкові катери:
- два 35-футові невеликі річкові судна;
- шість 40-футових морських бойових кораблів;
- десять 34-футових патрульних катерів Dauntless Sea Ark.

00:55
Німеччина хоче передати Україні більше гаубиць PzH 2000, веде переговори з Нідерландами.

00:08
Глава Міноборони Олексій Резніков розповів, що у листопаді 2021 року в США йому заявляли про неможливість отримання Україною американських "стінгерів". Тому зараз міністр має оптимізм з приводу надання Україні танків і літаків.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live