Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

24.06.2022

23:39
Глава Міноборони Олексій Резніков заявив, що "вишки Бойка", де 20 червня було завдано удару, використовувалися росіянами для розміщення станцій радіоелектронної боротьби (РЕБ).

22:18
Голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко заявив, що оперативна ситуація на півночі регіону "змушує" запровадити сувору заборону відвідування громадянами лісових масивів.

21:51
У Тбілісі у п'ятницю відбулася акція протесту за євроінтеграцію Грузії, повідомляє видання SOVA. Зазначається, що Володимир Зеленський та Давид Арахамія звернулися до учасників мітингу.

21:46
Посол Росії в США Анатолій Антонов під час вечері з експослом США в Афганістані Залмаєм Халілзадом пропонував "таємне перемир'я" та лякав "нацистами в Києві", повідомляє видання Politico.

21:42
Глава МЗС Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону запевнив кожного солдата, який захищає Україну, в тому, що зброя буде: І вже скоро. І її буде більше. Ми прискорюємо ці процеси спільними зусиллями.

21:35
Міністри закордонних справ G7 закликали Росію розблокувати українські порти у Чорному морі для експорту продовольства. У заяві міністрів йдеться, що Росія посилює продовольчу кризу, блокуючи порти та атакуючи зерносховища в Україні, передає Spigel.

21:09
Армія РФ увечері двічі обстріляла Хотинську громаду на Сумщині, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. За його словами, зафіксовано чотири "прильоти" з САУ та близько 10 з РСЗВ. Постраждалих та руйнувань немає.

20:53
Сергій Притула повідомив, що за три доби українці назбирали 600 млн грн на чотири Байрактари для ЗСУ: "Для українців немає нічого неможливого".

20:47
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк: Світ має знати: "рекордний урожай" – це вкрадене в українських фермерів зерно.

20:37
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний під час телефонної розмови з генералом США Марком Міллі заявив, що необхідно встановити вогневий паритет із армією РФ, щоб стабілізувати ситуацію на Луганському напрямку.

20:28
Володимир Зеленський звернувся до учасників масштабного музичного фестивалю Ґластонбері у Великій Британії: Ми не дамо російській війні зламати нас. Поширюйте правду про російську війну!

20:17
Україна та Молдова відновлять залізничне сполучення на ділянці Березине – Басарабяска, повідомляє Мінінфраструктури. Завдяки цьому Україна отримає додаткові логістичні можливості для експорту та імпорту продукції через порти Румунії.

20:08
У Волинській області мешканцям заборонили відвідувати лісові масиви неподалік кордону з Білоруссю, повідомив голова Волинської ОДА Юрій Погуляйло. Заборона на відвідування поширюється на лісові масиви, що проходять через населені пункти Камінь-Каширського та Ковеля.

19:46
На Харківщині автомобіль "швидкої допомоги" потрапив під обстріл окупантів: фельдшер отримав поранення нижніх кінцівок, але доїхав до хворого і надав необхідну допомогу. Наразі стан працівника "швидкої допомоги" задовільний.

19:43
Миколаївський десантник із 79 окремої десантно-штурмової бригади збив із ПЗРК "Ігла" російський штурмовик Су-25 "Грач".

19:26
Погрози Росії атакувати посольство США в Україні актуалізують питання щодо закриття неба над Києвом, вважають у ГУР. Українська розвідка повідомила, що ця загроза спрямована як на США, так і всі країни, які підтримують Україну в боротьбі з агресією РФ.

19:16
Армія РФ намагається завдати ударів по західній зброї, яка надходить до України, але поки що їм це не вдається, передає Sky News із посиланням на представника Міноборони США.

19:12
Депутат Держдуми РФ генерал Андрій Гурулєв пригрозив, що у разі третьої світової Лондон бомбитимуть першим, передає Sky News.

19:04
Артилеристи Десантно-штурмових військ ЗСУ знищили колону з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами російських окупантів.

18:31
Вечірнє зведення від Генштабу:
    ЗСУ відбили штурм армії РФ за напрямками Сулигівка – Вірнопілля та Дібрівне – Курулька у Харківській області.
    Українські захисники успішно відбили штурм у районі південної околиці Лисичанська. Бойові дії продовжуються у напрямку Вовчоярівки.
    На Бахмутському напрямку противник захопив населений пункт Миколаївка.
    ЗСУ відбили окупантів від підготовлених оборонних позицій. Вони втекли до району Ольгино на Херсонщині.

 18:16
У Дніпрі та Кам'янському скоротили комендантську годину. З 25 червня вона діятиме з 24:00 до 05:00, повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

18:05
Окупанти вранці завдали удару, ймовірно, з ракетного комплексу "Точка-У" по Миколаєву. Внаслідок цього пошкодили територію та кілька автомобілів цивільного автопідприємства, повідомляє ОК "Південь". Намагаючись влучити в одну з телевеж міста, окупанти вкотре влучили у вуличну вбиральню.

18:03
Білорусь почала вивозити вагонами велику кількість боєприпасів на територію РФ, повідомляє Спільнота залізничників. За їхньою інформацією, зараз ведеться вантаж боєприпасів на багатьох великих артилерійських базах у Білорусі, після чого їх у критих вагонах відправляють на станції Мінського залізничного вузла та звідти - на станції призначення до РФ.

17:45
США передадуть другу партію з чотирьох РСЗВ HIMARS в Україну до середини липня, повідомляє CNN з посиланням на представника Міноборони США.

17:36
Суд відпустив мера міста Південного на Харківщині Олександра Брюханова, якого затримали за держзраду в лютому. Він казав жителям "не чинити опір" спробам армії РФ окупувати місто.

17:35
ЄС виділить Україні додатково 9 млрд євро допомоги, повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

17:23
Короткий розбір LIGA.net про те, як працювала агентурна мережа ГРУ Росії, до якої належав нардеп Андрій Деркач.

17:03
Трьом військовослужбовцям армії РФ повідомили про підозру за тортури над мирними жителями під час окупації на Чернігівщині, повідомляє СБУ. У селах Вишневе, Слобода й Лукашівка ці особи у групі з іншими військовими РФ вдиралися до будинків і жорстоко поводилися з мирними жителями.

16:59
Росії протягом багатьох років підривала постачання Україні боєприпасів радянських калібрів, перш ніж розпочати повномасштабне вторгнення, повідомляється в матеріалі The Washington Post. Зокрема, РФ завдавала ударів по складах боєприпасів України та її постачальників у Східній Європі.

16:52
У Маріуполі окупанти частково послабили обмеження на виїзд із міста у напрямку Запоріжжя через Бердянськ, повідомив радник мера Петро Андрющенко. За його словами, армія РФ почала пропускати приватні автомобілі. Андрющенко закликав евакуюватися, поки є "віконце".

16:51
Інформація про місця перебування підрозділів ЗСУ є конфіденційною. Зокрема, це стосується й питання відведення військ із Сєвєродонецька, повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник. Він закликав не розкриваються дані про позиції українських військ, оскільки це може зашкодити операції.

16:46
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що росіяни сьогодні пошкодили авіаударами шляхопровід до Лисичанська. У зв'язку з цим сьогодні доставити гуманітарну допомогу в місто не зможуть.

16:28
Наслідки нічного обстрілу спортивного комплексу "Політехнік" у Харкові. Окупанти обстріляли спорткомплекс двома ракетами, за попередніми даними, типу "Іскандер".

16:23
Сьогодні ракета окупантів поцілила в туалет на Миколаївщині, повідомив голова ОВА Віталій Кім. За його словами, "у орків якийсь фетиш по сортирам"".

16:18
Бійці зі 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади ювелірно доставили "винагороду" окупантам.

16:02
Росія планує теракти у Мозирі, щоб втягнути Білорусь у війну проти України, повідомляє ГУР. До міста прибули диверсійні групи, які планують провести серію  ударів по Мозирському НПЗ, об'єктам цивільної інфраструктури та житлових масивах. Офіцери армії Білорусі вже евакуюють свої сім'ї з Мозиря.

15:54
Речник парламенту Молдови Ігор Гросу заявив, що країна підтримає санкції проти Росії, які ЄС має намір продовжити. Про це він сказав в ефірі молдавського телеканалу, повідомляє Newsmaker.

15:53
За даними розсекречених даних розвідки США, Військово-морські сили Росії отримали наказ замінувати підходи до портів Одеси та Очакова, а також гирло річки Дніпро, щоб заблокувати експорт зерна.
Про це пише The Guardian із посиланням на джерела.

15:50
Росія намагається до початку опалювального сезону загнати Євросоюз у кризу, заявив у Брюсселі перед початком другого дня саміту ЄС прем'єр Польщі Матеуш Моравецький, повідомляє PAP.

15:29
Драко Малфой перейшов на сторону добра і підтримав Україну та UAnimals.
Том Фелтон, відомий за серією фільмів про Гаррі Поттера, записав звернення зі словами підтримки: "Це спеціальне послання до хоробрих людей України, яка не перестає надихати. Навіть у найтемніші часи для українців їхні серця достатньо відкриті, щоб намагатися врятувати навіть тварин".

15:26
Танкери, що належать підсанкційній російській державній компанії "Совкомфлот", продовжують доставляти нафту до портів Європи в обхід західних санкцій.
Про це йдеться у розслідуванні міжнародної платформи OCCRP.

15:25
Росіяни вбивають усе живе. Щонайменше 3000 дельфінів загинули у Чорному морі внаслідок вторгнення РФ в Україну.
Про це повідомив керівник науково-дослідного відділу природного парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв.

15:14
Голова Офісу президента Андрій Єрмак опублікував відео, що показує різницю між радянськими реактивними системами залпового вогню й американськими HIMARS.

15:12
Глава Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім заявив, що жодної термінової евакуації з Миколаєва немає, а ЗСУ мають успіхи на цьому напрямку. Він записав відеозвернення після новин у ЗМІ про заклик мера Миколаєва Олександра Сєнкевича виїжджати з міста.

14:49
Володимир Зеленський:  "Чотири місяці тому для України все змінилося. Ми стали країною в берцях. Країною в танках, літаках і кораблях. Країною в окопах і бомбосховищах. Змінився наш уклад, але не наш світогляд. Змінився шлях, яким ми йдемо до мети, але не змінилася мета".

14:46
На саміті у Брюсселі лідери 27 країн-членів Євросоюзу ухвалили офіційне рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. І це не просто нова сходинка. Це нова вершина. Це новий статус та новий стиль. Про це сьогодні, 24 червня, сказав президент України Володимир Зеленський.

14:31
Служба безпеки України заявила, що викрила агентурну мережу Головного розвідувального управління генерального штабу Російської Федерації, куди входив народний депутат Андрій Деркач, про це СБУ повідомляє в телеграмі.

14:15
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров закликав українців передавати через чатбот єВорог інформацію про скупчення та переміщення російських колон, позиції артилерії, склади з боєприпасами, радіолокаційні станції, транспортування техніки залізницею та польові аеродроми для гвинтокрилів.

14:09
Українські рятувальники не рекомендують виходити на відпочинок біля водойм на Київщині, Сумщині, Донеччині, Чернігівщині, Одещині, Харківщині та Миколаївщині через вибухонебезпечні предмети.
Про це під час брифінгу у п?ятницю, 24 червня, заявив пресофіцер Державної служби із надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий.

13:55
Випадки викрадення родичів українських військовослужбовців на тимчасово окупованих територіях набувають системного характеру. Пресслужба ГУР Міноборони повідомляє, що після викрадення окупанти можуть зв'язуватися з військовими та вимагати їхнього приїзду на тимчасово окуповану територію заради порятунку рідних.

13:44
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що G7 та НАТО не повинні підштовхувати Україну погоджуватися на невигідні умови миру. Про це повідомляє Politico.

13:26
Окупант розповідає, як він грабував оселі на окупованих територіях.
У новому перехопленні ГУР росіянин розповідає, як вкрав в української родини телевізор.
За його словами, мародерство на окупованих територіях перетворилось на цілу індустрію.

13:17
У російських обласних центрах Бєлгород та Перм минулої ночі було скоєно напади на військкомати, які намагалися спалити "коктейлями Молотова", повідомляє Telegram-канал Baza.

13:01
Росіяни знищують із вертольотів дороги та мости, що ведуть до Лисичанська. Про це повідомив глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

12:54
Від початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну рятувальники Харківського гарнізону ДСНС повністю розібрали завали на понад 140 об?єктах, зруйнованих унаслідок ворожих обстрілів, і вилучили тіла 179 загиблих.

12:30
У Луганській області російська армія зайшла до Гірської громади Сєвєродонецького району й окупувала її.
Про це вранці 24 червня в ефірі телеканалу Еспресо повідомив глава Гірської громади Олексій Бабченко.

12:28
Служба безпеки України заблокувала активи компаній російського олігарха, які у промислових масштабах незаконно видобували корисні копалини в Україні. Сам олігарх підтримує війну проти України, зазначили у СБУ. Про кого йдеться, СБУ не повідомляє.

12:12
Метою майбутнього саміту G7 у замку Ельмау в Баварії є "подальша ізоляція Росії від світової економіки, націлювання на російський ланцюжок постачання зброї та продовження роботи проти обходу цих безпрецедентних санкцій", заявив представник національної безпеки у Білому домі, Джон Кірбі.

12:11
На півночі Дніпра створили дивізію військових катерів для оборони Києва, у перспективі на головній річці України буде створено флотилію. Про це заявив в інтерв'ю ТРК Бриз командувач Військово-морських Сил Олексій Неїжпапа.

11:47
В окупованому Маріуполі проводиться так званий перепис населення, повідомляє ГУР. Під час процедури у людей вимагають документи, що посвідчують особу, а також проходження процедури дактилоскопії (фіксація відбитків пальців). Наразі місцевим жителям заборонено залишати місто.
Попри відсутність будь-якого заробітку в більшості населення, постійно зростають ціни на товари та послуги. Зокрема, вартість півторалітрової пляшки води складає близько 100 грн, кілограму свинини – 600 грн.
Також в місті працюють приватні похоронні команди з РФ. Ціна їхніх "послуг" – 10 000 грн за одне тіло.

11:36
Михайло Подоляк: "Голова МЗС Росії Лавров заявляє, що мешканці окупованих територій "не бажають жити під контролем нацистської влади". Добре, що ви це розумієте. То, може, нехай російські нацистські окупаційні війська перестануть знущатися з людей, заберуться й дадуть їм спокій?"

11:34
Зеленський подякував Джо Байдену та американському народу за рішення надати черговий пакет оборонної допомоги на $450 млн.
"Ця підтримка, зокрема додаткові HIMARS, зараз важлива як ніколи. Спільними зусиллями звільнимо українську землю від російського агресора", - написав президент України.

11:32
Прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо попередив про наслідки для всього ЄС, якщо Німеччина зіткнеться із труднощами з постачанням газу.
"Якщо у Німеччини виникнуть проблеми, це також вплине на всі інші європейські країни, включно з нашою країною", - сказав де Кроо в кулуарах саміту ЄС у Брюсселі.

11:23
Через російське вторгнення 338 дітей на території України загинули, а понад 610 отримали поранення. За одну добу Росія вбила 14 дітей.
Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

11:17
На повноцінний вступ України до Європейського Союзу може піти сім років, це позитивний сценарій, адже треба імплементувати величезний масив законодавства ЄС. Про це заявила в ефірі національного телемарафону гендиректорка урядового офісу з координації євроінтеграції Наталія Форсюк.

10:56
Уночі 24 червня російська армія з реактивних систем залпового вогню та артилерії обстріляла місто Гуляйполе і село Новояківлівку Запорізької області, а також селище Балабине — це передмістя Запоріжжя.
Про це вранці 24 червня повідомив секретар міської ради Анатолій Куртєв.

10:43
Україна домовилася з Німеччиною про постачання першої партії системи ППО. Вона має бути доставлена у листопаді. Про це з посиланням на слова посла України в Німеччині Андрія Мельника заявив генерал-майор СБУ, колишній заступник голови СБУ (2014-2015 рр.) Віктор Ягун в ефірі телемарафону Говорить Україна телеканалів Дом та UA.

10:33
У Херсоні підірвали автомобіль колаборанта Дмитра Савлученка, він не вижив. Російські ЗМІ також підтвердили смерть зрадника.
Радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань назвав це "перемогою українських партизанів".

10:17
Попри розв'язану російським диктатором Володимиром Путіним енергетичну війну проти ЄС і Німеччини зокрема, люди загалом готові витримати певні поневіряння задля поразки кремлівського режиму. Про це в інтерв'ю Spiegel заявив міністр економіки ФРН Роберт Габек.

09:59
За даними Politico, Зеленський хоче звільнити Баканова з посади голови СБУ.

09:51
Вчора найбільших втрат росіяни зазнавали на Слов'янському та Бахмутському напрямках. З 24 лютого до 24 червня армія Росії втратила в Україні:
особового складу – близько 34 530 (+100) осіб ліквідовано,
танків –1507 (+3),
бойових броньованих машин – 3637 (+5),
артилерійських систем – 759 (+3),
РСЗВ – 241 (+1),
засобів ППО – 99 (0),
літаків – 216 (0),
вертольотів – 183 (0),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 622(+2),
крилатих ракет – 137 (0),
кораблів / катерів – 14 (0),
автомобільної техніки та автоцистерн – 2553 (+5),
спецтехніки – 60 (0).

08:51
Гайдай:
- Українські військові отримали команду відходити від Сєвєродонецька;
- Захисники відбили атаку на Лисичанськ;
- РФ заволоділа Миколаївкою.

08:22
У Росії дефіцит асів, великі втрати ВПС і старі Су-25 для "вагнерівців", вважає розвідка Великої Британії.

07:55
Воєнні злочини РФ показали: потрібно воювати за кожен клаптик землі, заявив глава МО Польщі.

07:51
Зведення Генштабу:
- На Харківському напрямку ворог активізував діяльність ДРГ, бив з артилерії в районі Харкова, Старого Салтова й інших населених пунктів;
- Триває битва за Сєвєродонецьк. Українські захисники зупинили наступ РФ у районі Боровського, в районі Мирної Долини бойові дії продовжуються;
- Росіяни намагаються розмінувати порт Бердянська для логістичного забезпечення.

07:13
Під Рязанню розбився російський військово-транспортний літак Іл-76.

07:08
Українська авіація завдала п'ять ударів по армії Росії на півдні.
Знищено 44 російських окупанти, дві 155-мм гармати "Гіацинт-Б" і "Мста-Б", кілька одиниць броньованої й автомобільної техніки.

07:03
"Нас знищать". Естонський лідер критикує оборонний план НАТО. У Німеччині її підтримали.

04:49
Інститут вивчення війни заявив, що російські війська у четвер, імовірно, дійшли до південних околиць Лисичанська. Але навіть якщо вони зможуть вибити Збройні Сили України з міста, це не стане поворотним моментом у війні й не забезпечить Росії вирішальної переваги в подальшому наступі. Як і можливе захоплення Сєвєродонецька.

02:43
Російські війська вночі обстріляли об'єкти інфраструктури неподалік від Запоріжжя. Інформація щодо руйнувань і постраждалих уточнюється.

02:40
Пентагон повідомив, що у новому пакеті допомоги США Україні буде ще чотири ракетні системи залпового вогню HIMARS, 36 000 артилерійських снарядів, 18 катерів берегової охорони, 18 тягачів для 155-мм гаубиць, 1200 гранатометів, 2000 кулеметів, а також запчастини й інше спорядження.

02:35
Українським біженцям не варто намагатися нелегально потрапити до Великої Британії. За словами прем'єр-міністра цієї країни Бориса Джонсона, таких осіб можуть депортувати до Руанди.

01:46
Міністр економіки Німеччини Роберт Габек вважає, що розв'язана Росією газова війна доводить високу ефективність економічних санкцій, запроваджених проти неї. У Росії стало забагато грошей, які немає на що витрачати, тож вона може собі дозволити перекрити газ навіть найбільшому клієнту.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live