Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

23.06.2022

23:50
Європейський Союз твердо прихильний до надання подальшої військової підтримки Україні, щоб допомогти їй здійснити своє право на самооборону від російської агресії та захистити свою територіальну цілісність і суверенітет. Про це йдеться в ухвалених сьогодні на саміті у Брюсселі висновках Євроради.

22:24
Президент звернувся до учасників саміту ЄС після надання Україні статусу кандидата на членство та подякував кожному члену Євросоюзу окремо: Українські та європейські прапори будуть разом і тоді, коли ми відбудовуватимемо нашу країну після цієї війни.

22:23
Глава МЗС Дмитро Кулеба опублікував відеозвернення разом із головою європейської дипломатії Жозепом Боррелем: Український народ є частиною європейської родини. Майбутнє України – у Європейському Союзі.

22:12
У промзоні Сєвєродонецька, яку контролюють українські військові, під постійними обстрілами з боку росіян зруйновано велику кількість захисних споруд. Можливо, українським захисникам доведеться відійти до нових укріплених районів. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

21:54
Внаслідок російських обстрілів на Донеччині у четвер загинули 6 мирних жителів, ще 5 отримали поранення, повідомив голова ОВА Павло Кириленко.

21:50
Внаслідок сьогоднішніх обстрілів Юнаківської громади фосфорними снарядами постраждала дитина, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Також пошкоджено господарську споруду.

21:46
Володимир Зеленський записав відеозвернення після рішення Євроради: Щойно отримали кандидатство. Це перемога. Чекали 120 днів та 30 років. А потім переможемо ворога.

21:34
Володимир Зеленський подякував лідерам ЄС за рішення Євроради надати Україні статусу кандидата на членство в ЄС.
Щиро вітаю рішення лідерів ЄС надати Україні статусу кандидата. Це унікальний та історичний момент у відносинах. Вдячний @CharlesMichel, @vonderleyen і лідерам держав Євросоюзу за підтримку. Майбутнє України – у ЄС. https://t.co/o6dJVmTQrn

21:30
Єврорада надала Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу, повідомив президент Євроради Шарль Мішель.

21:28
Лідери ЄС вирішили надати Україні та Молдові статус кандидатів у члени ЄС, повідомив журналіст Radio Free Europe Рікард Йозвяк.

21:05
ЗСУ розповіли про ефективність американських гаубиць М777 на сході України: За місяць у нас понад 360 уражених цілей.

21:01
Велика Британія готова допомогти у розмінуванні морських портів у Чорному морі, щоб розблокувати український експорт зерна, заявив прем'єр-міністр Борис Джонсон, передає CNN.

21:00
Окупанти планують 11 вересня провести фейковий референдум на тимчасово окупованих територіях у Херсонській та Запорізькій областях. Проте їхнім планам заважає опір місцевих мешканців.

20:49
Заступник голови комітету Держдуми Росії з оборони Юрій Швиткін закликав до удару по посольству США у Києві через постачання РСЗВ Himars Україні.

20:49
Обговорення заявок України та Молдови в ЄС затримується, оскільки лідери Словенії, Австрії та Хорватії наполягають на включенні Боснії та Герцеговини до остаточних висновків. Про це повідомляє Euronews із посиланням на дипломатичні джерела.

20:30
Переговори в Єврораді щодо надання статусу кандидата в ЄС Україні та Молдові виявляються складнішими, ніж передбачалося, повідомив журналіст Рікард Йозвяк. За його словами, деякі країни також хочуть надати статус кандидата Боснії та Герцеговині.

 20:27
Організатор "Євробачення" Європейський мовленнєвий союз (ЄМС) випустив заяву, в якій підтверджує рішення не проводити у 2023 році конкурс у Києві.

20:05
У промзоні Сєвєродонецька окупанти зруйнували багато захисних споруд українських захисників, повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай. За його словами, не виключено, що ЗСУ відійдуть на нові укріплені позиції. Зведення про ситуацію в регіоні:
    У разі окупації Сєвєродонецька жителі міста, які ховаються у бомбосховищах комбінату "Азот", стануть заручниками окупаційного режиму.
    Лисичанськ залишається під щільним обстрілом армії РФ. ОВА продовжує "тиху" евакуацію мешканців.
    На нещодавно окупованих територіях регіону армія РФ уже проводить так звану "фільтрацію": чоловіків змушують воювати проти України.

20:04
У Брюсселі розпочалося засідання Євроради щодо питання надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, повідомляє ВВС.

19:48
ДПСУ повідомляє, що окупанти на Сумщині використали запалювальні боєприпаси 9М22С з РСЗВ: 25 боєприпасів розірвалися над Юнаківською громадою, ще 5 - на околицях. Голова Сумської ОВА раніше повідомляв про фосфорні снаряди.

19:36
Львівський стрілець-зенітник із 80-ї окремої десантно-штурмової бригади збив розвідувально-ударний вертоліт Росії Ка-52 "Алігатор" вартістю $16 млн із переносного комплексу "Ігла".

19:24
Окупанти проводять "перепис" населення у Маріуполі: змушують мешканців пред'являти особисті документи та беруть відбитки пальців, повідомляє ГУР. Українська розвідка також інформує, що в окупованому місті постійно зростають ціни на товари, а окупанти заробляють на поховальних послугах – 10 000 гривень за одне тіло.

18:59
Вечірнє зведення від Генштабу:
    Підрозділи зі складу 2-го армійського корпусу за підтримки загонів Росгвардії намагаються встановити контроль над Сєвєродонецьком. Бої тривають.
    На Слов'янському напрямку ЗСУ відбили штурм армії РФ поблизу Долини та Богородичного.
    Українські захисники зупинили наступ у напрямку південної околиці Лисичанська та Борівського у Луганській області.
    На Бахмутському напрямку окупанти намагаються встановити контроль над населеним пунктом Гірське. Силами штурмових груп зі складу 1-го армійського корпусу захопили Миколаївку.

18:40
Окупанти шукають нові способи, як втекти від війни, та пиячать від страху. У перехопленні від СБУ солдат РФ розповідає, що майже всі йдуть у відпустку "за сімейними обставинами" і не повертаються на війну, а він "бухає… Тому що боїться".

18:37
Адміністрація президента США Джо Байдена може сьогодні оголосити про новий пакет військової допомоги Україні на $500 млн, повідомляє CNN. До нього увійдуть РСЗВ HIMARS та артилерійські боєприпаси.

18:30
В акваторії Чорного моря перебувають п'ять ворожих носіїв крилатих ракет типу "Калібр" із можливим сумарним залпом до 40 ракет, повідомляє ОК "Південь".

18:24
Президент Естонії Алар Каріс заявив про необхідність "готуватися до будь-яких ситуацій" на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну та анонсував збільшення наземної оборони Естонії.

18:07
У боях за Україну загинув офіцер 72-ї окремої механізованої бригади ім. Чорних Запорожців Андрій Верхогляд.

17:52
Україна уклала контракт із німецькою Diehl Defence на придбання системи протиповітряної оборони IRIS-T, заявив посол України у Німеччині Андрій Мельник. За його словами, Україна сподівається на підтримку з боку Німеччини щодо закупівлі 10 таких систем.

17:48
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що сьогодні з Лисичанська вдалося евакуювати 34 людини.

17:37
Окупанти обстріляли Юнаківську громаду на Сумщині фосфорними снарядами, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється. Відео результату обстрілу.

17:25
У Білорусі розконсервують техніку, яку можуть перекинути на Донецький чи Херсонський напрямок, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громов.

17:20
"Таких обстрілів у нас не було від початку війни". Мер Чугуєва Галина Мінаєва попросила мешканців евакуюватися у безпечніші місця через посилення обстрілів міста.

17:12
"Вдало відпрацювали по окопу окупантів". Угруповання Об'єднаних сил показало, як українські захисники за допомогою аеророзвідки знищують позиції окупантів. Один із солдатів: "Стандартна процедура: орки отримали під хвіст, хаотично відстрілюються, не потрапляють".

17:11
На початку саміту ЄС у Брюсселі канцлер ФРН Олаф Шольц виступив за те, щоб Україна стала кандидатом на членство у ЄС, та назвав цей саміт "історичним".

16:52
Українських біженців у Європі "заманюють" підозрілими пропозиціями в інтернеті щодо роботи, що потім призводять до сексуальної експлуатації, повідомляє Європол. Подібну активність виявили у 14 країнах на 42 майданчиках.

16:43
"Маленький талісман" піротехніків ДСНС, пес Патрон, отримав нагороду "Золота лапа" від кінологічного клубу Ірландії.

16:26
Посол України у Берліні Андрій Мельник пояснив свою заяву про українських біженців у Німеччині. Посол уточнив, що причиною того, що українці не хочуть залишатися в Німеччині, є не погане ставлення до них, а бюрократія й бажання багатьох "помирити" Україну і РФ.

16:17
Сьогодні по обіді у Покровську на Донеччині стався вибух. За даними мера Руслана Требушкіна, у місті збили ракету окупантів, спрацювала система ППО.

16:06
"Понад 2500 сімей отримають нове житло". На Київщині збудують 560 приватних будинків та викуплять 2000 квартир для мешканців області, будинки яких зруйнували російські окупанти. Сьогодні депутати облради ухвалили відповідні програми.

15:54
Ставлення до Росії та довіра до російського диктатора Володимира Путіна у світі досягли 20-річного мінімуму. Про це свідчать результати опитування, проведеного Pew Research Center.

15:50
Армія Росії не створила ударних угруповань на кордонах Чернігівської й Сумської областей, тому наразі загрози нового наступу на ці регіони немає, повідомили у Держприкордонслужбі.

15:38
Головнокомандувач ЗСУ: Ми вимушені вести маневрену оборону, займати більш вигідні рубежі та позиції. Але кожний метр захопленої окупантом землі залитий його кров?ю.

15:37
Росія завдала чергового ракетного залпу по Миколаєву: три крилаті ракети наземного базування, запущені ворогом з окупованої території Херсонської області, досягли цілей. Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь".

15:25
Американський виробник спортивного одягу Nike повністю йде з Росії — через три місяці після припинення своєї діяльності там.
Про це повідомляє агентство Reuters із посилання на лист компанії.

15:18
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у четвер, що його країна не прийматиме крадене українське зерно. Про це він сказав на брифінгу в Анкарі після зустрічі з британською колегою Ліз Трасс, пише Анадолу.

15:16
Британський посол в ОБСЄ заявив, що слідом за низкою геополітичних прорахунків за чотири місяці тотальної війни проти України Кремль "здійснив ще одну катастрофічну помилку": його господар Володимир Путін помилково вважає, що переможе, бо з часом світ "втомиться" підтримувати Україну. Про це Ніл Буш заявив під час засідання організації.

14:47
РСЗВ HIMARS вже прибули до України. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков у Twitter.

14:23
У Донецькій області відбувся танковий бій, про це повідомило оперативне командування "Північ".
"Працюють танки. На Донеччині стався танковий бій: наші вправні танкісти атакували піхоту ворога, яка намагалася підійти впритул до позицій військ", - ідеться у повідомленні.

14:19
Майновий комплекс Запорізького залізорудного комбінату у селі Мала Білозерка захопили російські окупанти. Власники підприємства й законна адміністрація більше не мають контролю над ним, повідомляють на сайті ЗЗРК.

14:16
Київрада заборонила на час війни продаж і запуск феєрверків у столиці, а також переміщення містом авто без глушників. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

14:02
Білорусь дозволила жителям Рівненської області перетинати кордон і збирати ягоди у заповіднику Альманські болота. Це може бути черговою провокацією, повідомив на брифінгу речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

13:58
Київська міська рада ухвалила рішення щодо початку процесу облаштування найпростіших укриттів у закладах освіти, де їх немає. Про це міський голова Києва Віталій Кличко повідомив у Телеграмі.

13:47
В Ізраїлі з 1 липня українці, які прибули до країни після початку війни, зможуть працевлаштуватись, повідомляє Haaretz.

13:44
У Бердянську окупаційна влада оголосила нові тарифи на воду в російських рублях. Про це у Телеграмі повідомляє Бердянська міськрада.

13:37
СБУ опублікувала чергове перехоплення розмов російських окупантів. Окупанти шукають нові "лайфхаки", як втекти з війни, і пиячать від страху.

13:36
В американському Конгресі зареєстрували законопроєкт, який у разі ухвалення дасть можливість українським льотчикам розпочати навчання на винищувачах F-15 та F-16. Про це у Twitter повідомив член Палати представників від штату Іллінойс, ветеран ВПС США Адам Кінзінгер.

13:09
Через дії російських агресорів затримуються строки виготовлення та видачі ID-карток і паспортів громадянина України для виїзду за кордон, повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ України.

13:07
Monobank оголосив збір коштів на два комплекси польських ударних безпілотників Warmate. Два комплекси — це 40 дронів-камікадзе. Потрібно ще щонайменше 15 мільйонів гривень.

12:58
Європарламент ухвалив резолюцію про те, щоб надати Україні та Молдові статус кандидатів на вступ до Євросоюзу.

12:58
Радянську військову техніку, яка десятиліттями стояла у Старому парку в середмісті Тернополя, сьогодні, 23 червня, передали українським захисникам.
Про це в ефірі Ух Радіо повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

12:38
Нагальної потреби в евакуації з Харкова зараз немає. Проте перебування на вулицях через часті обстріли окупантів все ж небезпечне.
Про це заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов в ефірі телемарафону.

12:36
Українці за добу зібрали суму, якої вистачить на купівлю двох ударних безпілотників Bayraktar. Про це повідомив у Facebook Сергій Притула – засновник волонтерського фонду.

12:21
Рятувальники розвезли в Лисичанську 48 тонн води, їжу, а також евакуювали людей. Попри обстріли, із міста вдалося вивезти трьох людей.

12:16
У Міністерстві оборони України критикували публічних осіб, які напередодні поширили неофіційну інформацію про дії Збройних сил України на Херсонському напрямку. Подібні новини шкодять ЗСУ, зазначила сьогодні, 23 червня, заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

11:51
У мережі сьогодні почала ширитися інформація про вибухи в Хмельницькій області. Однак вона не відповідає дійсності, заявив голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій під час відеозвернення.

11:40
Уночі ворожі ракети атакували Дергачі на Харківщині, в результаті місто залишилося без електропостачання. Про це повідомила в Телеграмі Дергачівська міська рада.

11:35
В четвер, 23 червня, Миколаїв учергове піддався обстрілу з боку російських військових. Жителів міста закликали пройти в укриття.

11:21
Ситуація в районі Сєвєродонецька та Лисичанська на Луганщині залишається складною, Збройні Сили України ведуть там маневрену оборону. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі національного телемарафону.

11:21
В адміністрації президента США Джо Байдена обурені заявою спікера Кремля Дмитра Пєскова, який не виключив можливості страти на Донбасі полонених американських громадян із ЗСУ. Відповідну заяву зробив спікер Ради національної безпеки США Джон Кірбі, передає Голос Америки.

10:52
Більшість німців вважають, що відносини з Росією назавжди зіпсовані через агресивну війну, яку вона розпочала проти України. Про це свідчать результати опитування, проведеного інститутом громадської думки Forsa на замовлення журналу Internationale Politik, повідомляє Spiegel.

10:51
Сьогодні, 23 червня, у Брюсселі стартує саміт лідерів Євросоюзу, на якому Україна може офіційно отримати статус кандидата в ЄС. Про це повідомляє пресслужба Європейської Ради ЄС.

10:23
Рятувальники загасили пожежу на нафтобазі у Новомосковському районі Дніпропетровської області, яка сталася 18 червня внаслідок ракетного удару російських військ.
Про це у Telegram написав голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

10:08
Вже -34 430 окупантів!
Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення до України:
    особового складу - близько 34 430 (+200) осіб ліквідовано,
    танків ? 1504 (+8) од,
    бойових броньованих машин ? 3632 (+18) од,
    артилерійських систем – 756 (+4) од,
    РСЗВ - 240 (+1) од,
    засобів ППО - 99 (+0) од,
    літаків – 216 (+0) од,
    гелікоптерів – 183 (+1) од,
    БПЛА оперативно-тактичного рівня - 620 (+6),
    крилатих ракет - 137 (+0),
    кораблів/катерів - 14 (+0) од,
    автомобільної техніки та автоцистерн - 2548 (+5) од,
    спеціальної техніки - 60 (+0).

09:03
Гайдай повідомив, що РФ стягнула на напрямку Лисичанська понад 100 РСЗВ та безліч ствольної артилерії. Вона ще не штурмує, але знищує місто артилерією.

08:51
Російська армія просунулась до Лисичанська, а частина українських сил у Луганській області відійшла, мабуть, щоб не потрапити в оточення. Про це повідомили у зведенні розвідки Великої Британії.

08:50
У Донецькій області авіація Збройних Сил України завдала кількох успішних ударів по позиціях російських військ. Про це повідомили у пресслужбі Повітряних сил ЗСУ.

07:39
Російські еліти розуміють, що війна Росії проти України "не закінчиться позитивно" і вже думають про своє місце у повоєнному світі. Про це повідомив начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

07:32
Зведення Генштабу:
- Армія Росії заволоділа двома селами під Сєвєродонецьком, готується до форсування Сіверського Дінця;
- РФ планує застосувати важкі вогнеметні системи на Слов'янському напрямку та перекинула додаткові танкові підрозділи під Ізюм;
- Росіяни намагаються захопити висоти біля траси Бахмут-Лисичанськ;
- Не виключаються спроби РФ вести штурмові дії для виходу на адмінкордони Херсонської області.

06:52
Аналітик ISW Баррос вважає малоймовірним прямий напад Білорусі на Україну, оскільки білоруська армія є небоєздатною й необхідна для захисту режиму Лукашенка.
Він також сумнівається у можливості армії РФ знову наступати на Київ. "Чесно кажучи, я думаю, що російську армію зараз досить розтрощили, тому вона не здатна навіть спробувати зробити це знову", - сказав Баррос.

04:54
Мегаяхтам російських олігархів не вистачає безпечних гаваней, де можна сховатися від арешту – Bloomberg.

03:25
Робопес від Boston Dynamics допоможе розмінувати Україну – Foreign policy

02:36
Експерти американського Інституту з вивчення війни (ISW) вважають, що російські окупанти, можливо, досягли незначних успіхів у Миколаївській області, на північ від Херсону.
Водночас експерти повідомляють, що українські війська відбили Киселівку і зараз перебувають у межах 15 км від Херсону.
"Це вказує на те, що російські війська зазнають значного тиску, захищаючи межі окупованих ними районів від українських контратак", – резюмували в ISW.

00:02
Протягом дня ворог продовжував обстрілювати житлові райони Харкова й населені пункти Харківської області. Загинули 10 мирних жителів.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live