Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

22.06.2022

23:21
Служба військової розвідки Великої Британії вважає, що у найближчі кілька місяців наступ Росії в Україні сповільниться, оскільки її армія виснажує свої ресурси. Про це низці європейських газет заявив прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

22:20
Володимир Зеленський поспілкувався зі студентами провідних вузів Канади.

22:10
У тимчасово окупованому Скадовську Херсонської області, в районі порту пролунало два вибухи.

22:05
Російські військові продовжують стягувати резерви у Сєвєродонецьк та в район Тошківка-Золоте, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, окупанти намагаються там оточити підрозділи ЗСУ. Зведення про ситуацію в області:
    Армія РФ продовжує обстрілювати Лисичанськ. За кілька днів окупанти завдали місту катастрофічних руйнувань.
    Окупанти відмовилися від форсування річки Сіверський Донець через страх великих втрат.

21:55
Мер Скадовська Олександр Яковлєв повідомив про два вибухи у місті в промисловій зоні та в районі порту. За попередньою інформацією, у цьому порту базувалися російські ракетні комплекси "Іскандер", які сьогодні, 22 червня, вдарили по Миколаєву.

21:51
Прем'єра розслідування Суспільного "Буча 2022" про розстріл сім'ї Чікмарьових. Журналістам вдалося довести присутність на місці розстрілу конкретного підрозділу армії РФ.

21:33
Голова Мінреінтеграції Ірина Верещук заявила, що у полоні окупантів перебуває понад 1500 цивільних українців. Серед них, зокрема, журналісти, представники місцевої влади та волонтери. Число військовополонених становить близько 2000.

21:25
Великі колони техніки окупантів залишають Маріуполь та Маріупольський район у напрямку Бердянськ-Пологи через брак ресурсів, повідомляє радник мера міста Петро Андрющенко. За його словами, у самому місті армія РФ демонтувала стаціонарні блокпости, залишивши лише контрольні пункти у районі мостів.

21:19
У Дніпрі на Запорізькому шосе чоловік кинув із вікна гранату з вікна багатоповерхівки у двір, де грали діти. Від вибуху постраждала 11-річна дитина. За попередніми даними, чоловіка затримали.

21:04
У Москві площу біля посольства США перейменували на площу ДНР. Водночас розмістили банер з вкраденим шрифтом KTF Jermilov українських дизайнерів Олеся Гергуна та Євгена Анфалова. Слоган "Be brave like Ukraine" набрано цим шрифтом.

20:45
Танкісти 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького показали, як "накрили" позиції окупантів.

20:37
Начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що операція проти окупантів на острові Зміїний триватиме до його повного звільнення. Про це він сказав в ефірі телемарафону.

20:28
"Заспокойтесь, ситуація під контролем": Кирило Буданов запевнив, що на цьому етапі немає загрози вторгнення білоруської армії на територію України. За його словами, там зараз відбувається цілий комплекс дій військового призначення, але вони не спрямовані проти України.

20:24
Начальник ГУР Кирило Буданов підтвердив підрив машини нардепа-зрадника від Слуги народу Євгена Ковальова на Херсонщині. За його словами, його автомобіль підірвали, але в якому стані він – невідомо.

20:21
Начальник ГУР Кирило Буданов заявив, що обмін захисників Маріуполя буде поетапним. За його словами, найближчим часом можливо вдасться звільнити більш менш значну кількість полонених. Буданов також запевнив, що українська розвідка має майже всю інформацію про бійців, які захищали Маріуполь.

20:08
На Сумщині працівники ДСНС "виловили" у річці Сейм переносний зенітно-ракетний комплекс "Ігла".

19:55
Міністр оборони Олексій Резніков подякував Нідерландам за постачання самохідних гаубиць PzH 2000.

19:34
Речник МЗС Олег Ніколенко про вивіз українського зерна із заблокованих РФ морських портів: "Принциповим для України залишаються питання безпеки". За його словами, поки немає домовленостей про проведення переговорів між Україною, Туреччиною, Росією та ООН.

19:30
На Одещині система ППО збила ракету окупантів, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

19:09
Велика Британія підтримує рішення Литви припинити транзит до Калінінградського ексклаву російських товарів, які потрапили під санкції ЄС. Голова МЗС Ліз Трасс заявила, що західні країни повинні залишатися сильними перед обличчям російської агресії.

19:00
Вечірнє зведення від Генштабу:
---> Окупаційні війська намагаються просунутися у напрямку міста Бахмут.
---> Продовжуються бойові дії за місто Сєвєродонецьк.
---> У районі Новобахмутівки на Донеччині ЗСУ відбили штурм окупантів і змусили їх відійти.

18:53
Білорусь влаштовує фортифікаційні споруди на прикордонних територіях з Україною, повідомляють "Беларускі Гаюн". У співтоваристві опублікували розташування всіх окопів та траншей, оснащених вогневими точками.

18:47
Сьогодні вдень окупанти чотири години обстрілювали з мінометів село Пришиб на Харківщині. Внаслідок обстрілу загинули п'ять місцевих мешканок, які перебували біля під'їзду багатоповерхового будинку, повідомив голова Ізюмської райадміністрації Степан Масельський Суспільному.

18:33
Радник голови ОП Михайло Подоляк у відповідь на критику з боку секретаря РНБО Олексія Данілова заявив, що озвучені з української сторони цифри втрат серед ЗСУ дозволяють "об'єктивніше дивитися на війну", вони позначають "глибину проблеми".

18:23
Посол України в Німеччині Андрій Мельник вибачився перед канцлером Олафом Шольцем за свою заяву про "ображену міну (дослівно "beleidigte Leberwurst spielen")", передає Bild. За його словами, вона була "дипломатично недоречною" і "образила багатьох людей не тільки в Німеччині".

18:14
Рятувальники вже другий день продовжують ліквідовувати пожежу на промисловому підприємстві Миколаєва, яка виникла внаслідок вчорашнього обстрілу. Окупанти "демілітаризували" резервуар з олією.

18:11
У Чорному морі окупанти спрямували сумарно 44 ракети типу "Калібр" у бік України. Дальність цих ракет дає змогу обстріляти майже всю Україну, повідомила голова пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

17:44
В Україні пропонують не мобілізувати близьких родичів загиблих та зниклих безвісти солдатів, йдеться у зареєстрованому в Раді законопроєкті. 

17:37
Німеччина почне навчати українських солдатів поводитися з РСЗВ Mars II вже з наступного тижня, заявила в середу міністерка оборони Крістін Ламбрехт, передає CNN. ФРН надасть три таких системи на озброєння ЗСУ.

17:33
Мінус 11 одиниць техніки у окупантів. На Ізюмському напрямку 93-а бригада "Холодний Яр" показала, як знищила техніку армії РФ, серед якої були танки, БМП, бойові машини "Рись".

17:32
Давид Арахамія відповів на заяви прем'єр-міністра Грузії про те, що він вимагав не надавати Грузії статусу кандидата в члени ЄС: "Грузія завжди була і буде другом України! Прошу не вестись на провокації та фейки, які розповсюджує прем'єр-міністр Грузії".

17:20
"Західного округу вже нема". ЗСУ повністю знищили еліту збройних сил Росії, яку готували для протистояння з НАТО, йдеться у перехопленні розмови окупанта від СБУ. Солдат армії РФ розповідає, що вціліли лише ті, хто відмовився далі воювати.

17:09
Олаф Шольц заявив в уряді Німеччини, що Україна потребує "плану Маршалла" для відновлення. За його словами, деякі речі в Україні нагадали йому образи німецьких міст після Другої світової війни.

17:07
Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що партнерство з путінською Росією, яке було метою стратегічної концепції 2010 року, зараз неможливе у найближчому майбутньому, передає видання Bild.

16:48
"Російська армія мене дивує". Солдат РФ із тимчасово окупованого Криму розповів про свої пригоди на лінії фронту: перестрілка між двома батальйонами РФ, бомбардування села з трьома жителями, погрози комбата розстріляти всіх, хто хоче поїхати додому.

16:37
"Сильний вчинок". Глава МЗС Дмитро Кулеба подякував своєму італійському колезі Луїджі Ді Майо за рішення вийти з власної партії Рух п'яти зірок (M5S) задля підтримки України.

16:35
Поки ЗСУ чекають на HIMARS та M270, зброя окупантів працює на оборону України. Міноборони показало, як українські військові встановили РСЗВ зі збитого російського вертольота Ка-52 на автомобілі Mitsubishi L200.

16:22
Кореспонденти BILD потрапили під обстріл окупантів із мінометів на виїзді з Лисичанська, повідомив журналіст видання Пауль Ронцхаймер. Ніхто не постраждав.
16:17

Володимир Зеленський подякував прем'єр-міністерці Швеції Магдалені Андерссон за намір приєднатися до відновлення країни та запросив її відвідати Україну.

16:08
У тимчасово окупованій Херсонській області підірвали автомобіль самопроголошеного голови окупаційної адміністрації Чорнобаївки Юрія Турульова, повідомляє пропагандистське видання РИА Новости. За інформацією видання, Турульов легко поранений.

15:54
Міністр оборони Естонії Калле Лаанет заявив, що у російських навчаннях, під час яких військові РФ відпрацьовують напад на країни Балтії, "немає нічого незвичайного", але розкриття такої діяльності допоможе пояснити союзникам необхідність зміцнення східного флангу НАТО. Про це повідомляє ERR.

15:35
Внаслідок обстрілу Миколаєва пошкоджені декілька будівель міста, зокрема школа. Поки відомо про одну загиблу людину. Про це заявив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич в ефірі телемарафону.

15:23
Одеська обласна військова адміністрація відсьогодні, 22 червня, дозволила продавати увесь алкоголь з 09:00 до 20:00.

15:20
На один постріл української артилерії припадає шість і більше пострілів ворога, водночас ефективність дій російських піхотних підрозділів залишається низькою, особливо в умовах міської забудови. Про це заявив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

15:17
ЗСУ зупинили наступ росіян у напрямку Молодіжного та Катеринівки, що на Донеччині. Про це повідомив Олександр Мотузяник.

15:13
Білорусь розташувала поруч з кордонами України дерев'яні танки. Проводить заходи для демонстрації своєї присутності, заявив речник Міноборони Олександр Мотузяник під час брифінгу.

15:06
Фінляндія воюватиме з Росією у разі нападу, адже готувалася до нього десятиліттями. Про це заявив головнокомандувач збройних сил Фінляндії Тімо Ківінен, передає Reuters.

14:47
Київ залишається головною метою "загарбницьких мрій" російських окупантів, але українським силам оборони є чим відбивати ворога на дальніх підступах до столиці. Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів командувач угрупування сил та засобів оборони міста Києва Олександр Павлюк, який раніше обіймав посаду глави Київської ОВА.

14:30
Київ – під надійним захистом! Довкола столиці створили ешелоновану систему ППО. Про це розповів Олександр Павлюк, командувач угруповання сил і засобів оборони Києва. За його словами, новостворена система здатна захистити місто від повітряного нападу.

14:25
Українського журналіста, фотокореспондента Макса Левіна стратили 13 березня під Києвом російські військові. Таких висновків дійшли розслідувачі організації Репортери без кордонів (RSF), які працювали на місці його загибелі.

14:04
Делегація Туреччини у вівторок, 21 червня, у Москві провела переговори про відновлення експорту українського зерна через заблоковані Росією порти. Як повідомляє агенція Анадолу, зустріч "відбулася в конструктивній і дуже позитивній атмосфері". За її результатами Росія випустила з тимчасово окупованого Маріуполя турецьке судно Azov Concord під прапором Мальти.

13:48
Окупанти у Маріуполі продовжують зміцнювати свої позиції: будують нові фортифікаційні споруди на виїзді у бік Мангуша, прикриваючись "живим щитом", заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

13:27
З початку повномасштабної війни Дніпропетровська область прихистила понад 268 000 внутрішньо переміщених осіб. З них майже 66 500 — діти, повідомляє міськрада.

13:24
Ірландія заморозила 1,72 млрд євро активів, пов'язаних із російськими фізичними та юридичними особами, які перебувають під міжнародними санкціями. Про це пише The Irish Times із посиланням на дані центробанку країни.

13:23
Уряд Молдови вирішив продовжити режим надзвичайного стану в країні через повномасштабне вторгнення РФ в Україну ще на 45 днів. Рішення було ухвалено на пропозицію Нацкомісії з надзвичайних ситуацій на засіданні 22 червня, передає Newsmaker.

12:58
За офіційними даними, кількість вбитих російськими окупантами маріупольців становить понад 22 000 людей. Проте ця цифра може бути набагато більшою. Про це повідомив мер Маріуполя Вадим Бойченко під час брифінгу.

12:48
Окупанти влаштовують витоки газу в багатоповерхівках Луганської області, аби вигнати на вулицю чоловіків, які ховаються від мобілізації.

12:39
Сьогодні, 22 червня, у Гомельській області Білорусі стартувало "мобілізаційне навчання" із залученням сил спецоперацій. Про це пропагандистська агенція країни Белта написала з посиланням на Міноборони РБ.

12:38
Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім підтвердив ракетні удари по Миколаєву 22 червня. За його словами, окупанти випустили сім ракет.

12:24
Бійці 45-ї артбригади ЗСУ влучили в ангар із броньованою технікою росіян.

12:22
21 червня піротехніки ДСНС вилучили 18 вибухонебезпечних предметів на території Миколаєва та Миколаївського району. Більшість боєприпасів виявили на пшеничних та ячмінних полях.

12:11
Лідер керівноі партії Польщі Право та Справедливість (ПіС) Ярослав Качинський вважає, що якщо російські війська почнуть новий наступ на Харків та прорвуть лінію фронту на Донбасі, це стане "великою поразкою Заходу" та витком сильнішої ескалації. Про це він заявив у ефірі каналу TVP.

12:02
Зранку у середу, 22 червня, окупанти продовжують обстрілювати Харків та область, заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

11:52
У Миколаєві сьогодні, 22 червня, пролунали кілька потужних вибухів. У місті оголосили повітряну тривогу.
Про це повідомляє Новости N.

11:33
Фонд "Повернись живим" першим серед благодійних фондів в Україні отримав законне право купувати за кордоном озброєння для сил оборони. Про це повідомляється на сторінці фонду Facebook.

11:15
Післявоєнний заклик здати зброю "не буде почутий" українцями, оскільки "більшість з них, як і раніше, почуватимуться в небезпеці", тому потрібно дозволити законно купувати та зберігати вдома короткоствольну вогнепальну зброю. Про це Bloomberg News заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

11:08
З?явилися супутникові знімки острова Зміїний після чергового удару ЗСУ по російських позиціях. Зокрема, на них видно щонайменше три місця влучання.

10:57
У місті Новошахтинськ Ростовської області вранці 22 червня сталася пожежа на нафтопереробному заводі. Про це повідомив місцевий ресурс Donday.

10:43
Загроза ударів окупантів з акваторії Чорного моря залишається високою, бо Росія зосередила там 44 крилаті ракети типу "Калібр".
Про це повідомила керівниця пресцентру сил охорони й оборони ОК "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

10:40
Шестеро поранених дітей — наслідок вчорашнього обстрілу міста Часів Яр на Донеччині. Про це повідомив голова ОВА Павло Кириленко.
Росіяни завдали удару по пляжу на озері Золота Рибка, що в межах міста. За попередньою інформацією, використали касетні снаряди.
Загалом унаслідок обстрілу загинула одна людина, 11 дістали поранень.

10:23
Росіяни знову відкрили вогонь по Сумщині. Під удар потрапили Есманська та Новослобідська громади. Загалом зафіксували 20 "приходів".

10:20
Під час запуску армією Росії бойової ракети по території України вона вибухнула невдовзі після старту. Відео невдалого для окупантів запуску виклали на каналі InformNapalm.

10:18
Російські окупанти в Україні втратили за минулу добу ще близько 130 військових вбитими. Також було знищено гелікоптер ворога.

08:40
Вся нафтопереробна сфера України не працює, каже голова правління НАК "Нафтогаз України" Вітренко. Причина – знищення інфраструктури російськими ракетними ударами.

08:38
В боях за Тошківку (яку вони захопили) росіяни застосували близько 30 БТР, 10 танків та багато іншої техніки, каже глава ЛугОВА Гайдай.

08:33
Розвідка Британії: Росія, "найімовірніше", готує відправлення "великого резерву" на Донбас. Лондон, посилаючись на "дані" бойовиків, пише, що вибито вже половину гібридного "1-го армійського корпусу".

08:00
"Важко на Попаснянському напрямку. Ворог зайшов у Тошківку, що дозволило йому посилити вогневий вплив на інші населені пункти. Окупанти вже закріплюються в Устинівці, Підлісному та Мирній Долині, ведуть наступ на Білу Гору. Непросто нашим бійцям тримати оборону і в районі Гірського", — пише Гайдай.

07:57
Новини щодо сходу від глави Луганської ОВА Гайдая:
→ росіяни наближаються до Лисичанська, закріплюючись у населених пунктах неподалік, місто обстрілюють авіацією;
→ у Сєвєродонецьку тривають вуличні бої, ворог знову відкрив вогонь по селищах Синецький та Павлоград, по вже зруйнованих мостах та двічі по Азоту;
→ цього разу пошкоджено територію очисних споруд та одну із прохідних хімічного об’єднання;
→ росіяни намагаються блокувати підрозділи Сил оборони поблизу Борівського та Воронового.

06:52
Російські війська, найімовірніше, відбили східний берег річки Інгулець на межі Херсонської та Миколаївської областей, де українські сили облаштували плацдарм.

06:41
Знищення боєкомплекту російських окупантів від першої особи: відео з позицій ворога.

04:46
Російські війська атакуватимуть Лисичанськ з півдня, на них чекають затяжні бої – ISW

03:14
На півдні авіація ЗСУ завдала п'ять ударів по ворогах, на Зміїному влучили у ЗРК "Панцирь-С1".

01:49
Байден відкинув ризик втоми світу через війну в Україні, прогнозує "вичікувальну гру".

00:10
Російські окупанти залучили дрони-камікадзе по території Сумської області, внаслідок чого чотири особи отримали поранення, двоє з них – у важкому стані.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live