Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

21.06.2022

23:05
Постпред України в ООН Сергій Кислиця закликав світ "покінчити з російським фашизмом зараз", тому що у разі програшу України наступна війна Росії буде неминучою, і цивілізований світ "заплатить утричі більше, ніж сьогодні".

22:11
Сьогодні українські військові льотчики ліквідували до 10 бойових броньованих машин окупантів, живу силу та два склади боєприпасів.

22:11
Сьогодні українські військові льотчики ліквідували до 10 бойових броньованих машин окупантів, живу силу та два склади боєприпасів.

21:54
Сьогодні Повітряні сили ЗСУ на Київщині та Донеччині знищили два склади боєприпасів, два безпілотники окупантів, авіаційну ракету класу Х-59, 10 бойових броньованих машин та солдатів армії РФ.

21:49
Фахівці з групи OSINT-88 опублікували супутниковий знімок Planet Labs захопленого російськими окупантами острова Зміїний у Чорному морі. На ньому видно три ділянки, що вигоріли. Сьогодні ЗСУ підтвердили, що 20 червня було завдано ракетного удару.

21:23
Розпочався благодійний телемарафон на підтримку України Embrace Ukraine в Амстердамі.

21:21
У Запорізькій області ЗСУ вже отримали далекобійну західну зброю, за рахунок чого позиції українських військових суттєво покращилися, повідомив голова ОВА Олександр Старух. За його словами, вже кілька тижнів, як прийшла допомога від західних партнерів, і ворог "вже не почувається так вільно, як раніше".

21:07
Володимир Зеленський обговорив із прем'єр-міністром Іспанії Педром Санчесом можливі підсумки майбутнього саміту НАТО у Мадриді.

21:06
Росія проводить військові навчання з імітацією ракетних ударів по території Естонії, повідомляє Bloomberg із посиланням на Міноборони Естонії, де попередили про ескалацію напруженості між Москвою та членом НАТО.

20:56
Жителі на Чернігівщині впізнали російських солдатів, які вчиняли воєнні злочини під час окупації.

20:49
Німеччина надала Україні сім самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000 для ЗСУ, повідомив посол України у ФРН Андрій Мельник.

20:44
Армія РФ обстріляла село Шестірня Криворізького району з РСЗВ "Ураган", повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук. За його словами, на місці обстрілу знайшли касетний боєприпас.

20:32
Внаслідок сьогоднішніх денних обстрілів окупантів у Харківській області загинуло 15 людей, 16 – отримали поранення, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Серед загиблих 8-річна дитина.

20:27
Сьогодні ввечері окупанти обстріляли кілька районів Чугуєва на Харківщині. За попередньою інформацією, загинули шестеро людей, повідомила Суспільному мер міста Галина Мінаєва.

20:12
У Ростовській області розбився військовий літак Су-25. Внаслідок авіатрощі пілот загинув, повідомляє пропагандистське видання ТАСС.

20:11
Зеленський: Люксембург виділив 15% свого оборонного бюджету на підтримку України.

20:06
У Стамбулі наступного тижня пройде зустріч представників України, Росії, Туреччини та ООН щодо деблокади морських портів для експорту українського зерна, повідомляє видання Milliyet.

19:38
"Маріуполь продовжує спротив навіть після евакуації захисників міста". На заводі Азовсталь під час розмінування території заводу пролунав вибух. Внаслідок цього двоє окупантів загинули, повідомляє радник мера міста Петро Андрющенко.

19:36
"Ми поділяємо європейські цінності. Для нас життя та здоров'я людини – найвища цінність". Президент підписав закон про ратифікацію Стамбульської конвенції.

19:32
Генпрокурор США Меррік Гарланд відвідав Київ і оголосив про створення групи з розслідування російських воєнних злочинів, яку очолить легендарний мисливець за нацистами Елі Розенбаум.

19:08
Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай про захоплення Тошківки: Армія РФ стягнула на штурм міста понад півтори БТГр важкої техніки та "величезну кількість" особового складу. За його словами, окупанти намагаються оточити ЗСУ вздовж траси Лисичанськ-Бахмут, але успіху поки що не мають. Зведення щодо ситуації в області:
    ЗСУ має варіанти у разі оточення.
    Армія РФ постійно обстрілює Лисичанськ надпотужними бомбами, але захопити місто та відрізати його не може.
    Окупанти щодня втрачають десятки солдатів.
    На комбінаті Азот продовжують перебувати мирні жителі, зокрема 38 дітей. Нацгвардійці вмовляють їх евакуюватися, підвозять їм їжу та ліки.

18:39
Вечірнє зведення від Генштабу:
    На Сєвєродонецькому напрямку окупанти закріплюються в населеному пункті Устинівка та ведуть наступ у напрямку Білої Гори.
    Армія РФ захопила населені пункти Підлісне та Мирна Долина, має частковий успіх у районі Гірне у Луганській області.
    ЗСУ відбили спробу армії РФ розвідки боєм у напрямах Метьолкіне – Воронове та Метьолкіне - Сиротине та штурм у напрямку до Високого.
    На Донецькому напрямку противник перегрупувався з метою посилення подальших дій на Бахмутському напрямку: сформували зведену БТГр.

18:27
Окупанти обстріляли Індустріальний район Харкова. Загинули п'ятеро людей, ще 11 отримали поранення. Про це повідомляє начальник поліції Харківської області Сергій Болвінов.

18:09
Володимир Зеленський запросив прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана відвідати Україну та подякував за його підтримку у наданні статуса кандидата в ЄС для Києва.

18:06
Президент Польщі Анджей Дуда заявив військовослужбовцям польського контингенту НАТО, що на східному фланзі Альянсу вони з колегами з інших країн дислоковані для того, щоб Росія не мала спокуси напасти.

17:49
Представник Держдепу підтвердить смерть громадянина США Стівена Забельського на війні в Україні. За інформацією видання Recorder, доброволець з інтернаціонального легіону загинув у бою біля Дорожнянки у Запорізькій області ще 15 травня.

17:45
Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Люксембургом Ксав'є Бетелем.

17:33
"За відчуттями скоро нас візьмуть у кільце": двоє окупантів обговорюють стан справ на лінії фронту в перехопленій розмові українською розвідкою. Один із них розповідає, що позаду їхніх солдатів залишилися силовики-алкаші.

17:22
Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що Росія не має сил, щоб взяти Харків. За його словами, мета Москви - завдати максимальної шкоди місту і помститися його мешканцям.

17:16
На Херсонщині українські захисники витіснили окупантів за третій рубіж оборони на окремих ділянках, повідомила голова пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

17:07
Двоє мешканців Запорізької області підірвалися на міні армії РФ, коли намагалися евакуюватись на автомобілі з окупованого району, повідомляє Генпрокуратура. Окупанти замінували поле та ґрунтову дорогу біля села Мала Токмачка. Потерпілих госпіталізували.

16:56
Сили армії РФ у війні проти України поступово виснажуватимуться, після чого агресор отримає "нокаутувальний удар" від ЗСУ. Таку думку висловив екскомандувач армією США у Європі Марк Гертлінг.

16:55
На відновлення України знадобляться величезні гроші – від 750 млрд до 1 трлн євро, повідомив глава Європейського інвестиційного банку, передає Bloomberg.

16:51
Правоохоронці викрили контрабандистів, які ввозили в Україну комп'ютерну техніку, телефони, брендовий одяг під виглядом гумдопомоги для ЗСУ. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. Вилучили 951 коробку з товарами Apple, Xiaomi, Samsung, брендовим одягом Dior.

16:43
ГУР: У Росгвардії відбулися кадрові чистки через значні втрати особового складу й військової техніки на війні. Так, керівну посаду втратив начальник штабу – перший заступник командувача Північнокавказького округу військ РФ.

16:34
ЦПД попереджає про високу ймовірність ракетних ударів і провокацій у День пам'яті жертв війни, 22 червня. Українців закликали утриматися від перебування в людних місцях і не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

16:17
Російська пропагандистка Маргарита Симоньян розкрила план Кремля: шантаж голодом за допомогою морської блокади українського зерна. На Петербурзькому форумі вона повідомила, що "вся надія Москви на голод ", оскільки він змусить світ прогнутися і скасувати санкції проти РФ. Про це повідомив український журналіст Денис Казанський на своєму каналі у Youtube.

16:05
Вранці ЗСУ завдали удар з гелікоптерів по скупченню окупантів та військової техніки противника, повідомляє ОК "Південь". Зазначається, що українські військові виконали понад 100 вогневих завдань по ворогу. В результаті знищили 26 окупантів, танк, броньований тягач, 3 броньовані та 4 вантажні автомобілі.

16:04
Ґітанас Науседа висловив непохитну підтримку прагнення України стати членом Європейського Союзу. Литва докладе всіх політичних зусиль, щоб цей процес розпочався якнайшвидше, написав литовський лідер у Facebook.

16:04
Збройні Сили України офіційно підтвердили, що вчора, 20 червня, по захопленому російськими окупантами острову Зміїний у Чорному морі було завдано ракетного удару. Про це розповіли в оперативному командуванні "Південь".

16:02
НАК "Нафтогаз України" став монополістом на роздрібному ринку газу, з червня майже всі побутові споживачі – 97,6% – одержують газ безпосередньо від цієї компанії. Про це на пресконференції у вівторок розповів голова правління НАК Юрій Вітренко, пише Інтерфакс-Україна.

15:51
До українського військового озброєння додались німецькі 155-мм самохідні гармати-гаубиці Panzerhaubitze2000. Про це повідомив Міністр оборони Олексій Резніков.

15:48
Війна виявилася меншим стресом для фінансового сектору, аніж "банкопад" 2015 року. Про це йдеться у червневому звіті про фінансову стабільність в Україні.

15:25
Шольц: Україна – у нашій сім'ї, санкції проти РФ працюють, зброї дамо скільки потрібно. Про це канцлер Олаф Шольц заявив на Дні німецької промисловості у Берліні, пише Die Welt.

15:04
Статистика про кількість загиблих в Україні бійців Міжнародного легіону, яку привели в Росії, – фейк і приклад російської дезінформації. Про це повідомив речник Міжнародного легіону оборони України Дам'єн Магру на брифінгу в Києві 21 червня.

14:53
До Києва приїхав прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Беттель. Він також відвідав Бородянку.

14:47
До Києва приїхала прем?єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен. Вона виступила у парламенті та заявила, що Данія підтримує євроінтеграційні прагнення України, а також — надання їй статусу кандидата в члени Європейського Союзу. Про це повідомила пресслужба ВРУ в Telegram.

14:43
Національний банк прогнозує, що українські банки втратять щонайменше 20% кредитного портфеля через війну.

14:41
Бренд Дія увійшов до шортлиста міжнародного фестивалю креативників "Каннські леви 2022" і може отримати нагороди у двох категоріях: "Service Design" та "Experience Transformation".

14:38
"Ми захищаємося від ядерної держави, яка має безлімітний доступ до грошей і відкинула будь-які ліміти на насильство", - наголосив президент України Володимир Зеленський у зверненні до учасників міжнародного фестивалю творчості "Каннські леви".

14:33
Служба безпеки України затримала агента РФ, який "зливав" позиції ЗСУ у Бахмуті, та викрила на співпраці з ворогом одного з керівників Укренерго, який добровільно  погодився співпрацювати з окупантами та зайняв посаду очільника так званих "Маріупольських магістральних мереж ДНР".

14:23
Окупанти знову обстріляли Харків, в Індустріальному районі попередньо постраждали 7 людей. В області та в місті залишається висока загроза артобстрілу, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

14:21
Ще 35 тіл загиблих захисників повернулися додому. Черговий обмін відбувся у Запорізькій області, повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

14:14
В ОК "Південь" повідомили, що ЗСУ просуваються в Херсонській області, попри потужну оборону військ РФ. Про це повідомила керівниця пресцентру сил охорони та оборони ОК "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі "24 канали".

14:06
Німецька опозиція закликала Шольца припинити спроби поговорити з Путіним: Потрібно тиснути. Про це експерт із зовнішньої політики фракції Християнсько-демократичний союз Юрген Хардт говорив в ефірі каналу NDR Info.

14:04
Лідери Європейського Союзу на саміті цього тижня збираються заявити про намір продовжити санкційний тиск проти Росії. За даними Reuters, до наступного пакета санкцій може увійти золото.

13:58
Головний редактор українського видання The Village вступив до лав ЗСУ. Відповідна новина з?явилася на сайті медіа.
"За чотири місяці відчуття реальності так і не з'явилося. Навіть зараз ніби дивлюсь кіно від першої особи. Сподіваюсь, форма мені личить", - написав у Facebook Баштовий.  

13:56
"Народжені Україною". FILM.UA Group запустила цикл відео про українських митців і діячів науки, яких намагається привласнити російська культура.

13:40
Українські десантники–навідники кулеметів ПКМ розповідають про особливості бойової служби та важливість своєї військової спеціальності:
На кордоні Білорусі з Україною перебувають до семи білоруських батальйонів, серед яких є й російські солдати. Це приблизно 3,5—4 тисячі особового складу, повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

13:35
В окупований Маріуполь замість 130 сучасних автобусів, які знищили росіяни, привезли 10 автобусів з Пітера. "Знущання під брендом "життя покращилось" на марші", - прокоментував "подачку" РФ радник мера міста Петро Андрющенко. 

13:33
27 країн ЄС мають намір офіційно надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

13:32
Росіяни захопили Тошківку, цей тиждень може бути вирішальним для Сєвєродонецька — глава РВА Роман Власенко.

13:29
Канада та Нідерланди допоможуть відновлювати Україну після перемоги над РФ. Про це заявили прем'єр-міністри країн Джастін Трюдо та Марк Рютте після телефонної розмови, повідомляє голова Офісу Президента Андрій Єрмак.

13:27
Збитий бійцями 72-й бригади ракетою ПЗРК "Ігла" російський льотчик-найманець із ПВК Вагнера воював проти України лише три дні й на допиті виправдовувався – нібито бомбив лише позиції сил оборони, а не мирні міста. Відео допиту виклала Служба безпеки України.

13:20
ЗСУ йде. У Херсоні з?явились зображення з обличчями російських пропагандистів, на які наступає чобіт українських воїнів у синьо-жовтих кольорах.  

13:09
В Україні суд заборонив діяльність десяти проросійськи партій. На черзі ще 17 позовів проти таких політичних сил. Про це під час брифінгу 21 червня повідомила заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць.

13:08
87% українців підтримують вступ України до Євросоюзу, а 76% – вступ до НАТО. Про це йдеться у результатах опитування Групи Рейтинг, проведеного 18-19 червня.

13:03
Німецька компанія Linde повідомила Газпрому, що не займатиметься проєктуванням та будівництвом заводу з переробки та зрідження природного газу потужністю 19,5 млн тонн в Усть-Лузі біля Санкт-Петербурга. Про це написала російська газета "Коммерсантъ".

12:45
Правоохоронці Херсонщини зафіксували 408 фактів викрадення або зникнення людей із початку повномасштабного вторгнення Росії до України, повідомила прокуратура Херсонської області.

12:29
Стратегічна ініціатива у війні проти Росії на боці України, яка має намір звільнити всі окуповані території. Про це заявив президент Володимир Зеленський.

12:22
Близько тисячі людей вдалося евакуювати із тимчасово окупованих територій Харківщини, серед яких 254 дитини. Для евакуації задіяли понад 30 автобусів до Чугуєва та Харкова, пише очільник області Олег Синєгубов.

12:14
Батьки строковиків, які вижили після загибелі крейсера "Москва", вимагають не відправляти їх синів знову до зони бойових дій. Звернення батьків до російської військової прокуратури опинилося у розпорядженні видання Новая газета. Європа.

12:09
Російські окупанти крадуть і намагаються продати або обміняти на алкоголь запчастини підбитих українською армією бронетранспортерів (БТР) та бойових машин піхоти (БМП). Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

12:04
69% українців вірять у вступ до ЄС у найближчі 5 років. Лише 7% не вірять, що Україна інтегрується до Європейського Союзу - результати опитування Рейтинг.

12:01
Понад 90% українців позитивно ставляться до польського президента Анджея Дуди і британського прем’єра Бориса Джонсона. Про це свідчать результати нового опитування соціологічної групи "Рейтинг".

11:46
За чотири місяці ринок торгової нерухомості України втратив $9,8 млрд. Втрати галузі внаслідок російської агресії оцінила Рада торгових центрів.

11:42
Через повномасштабне російське вторгення 46,8% українських підприємств зупинені або майже зупинені. Загальні прямі втрати малого та середнього бізнесу з 24 лютого оцінюють у $85 млрд. Такі дані опублікувало Мінцифри за результатами опитування.

11:27
Українці проголосували за перейменування 296 об?єктів з російськими назвами.Зокрема українці вважають, що вулиця Волгоградська має бути названа на честь Романа Ратушного – активіста ГО "Захистимо Протасів Яр", який 9 червня загинув на війні з Росією.

11:13
Youtube створив освітній платформу "Навчання" для українських учнів 7-11 класів, які не змогли отримувати знання через російську агресію.

11:00
У сьогоднішніх умовах мирний договір із Росією "безперспективний і неможливий", заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю NewsMaker.

10:55
LIGA.net підрахувала скільки коштує спорядити українського військового:

10:49
У Держспецзв?язку попереджають про нові кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури України. Зловмисники розсилають листи із зараженими файлами про небезпеку ядерного тероризму, а також з нібито штрафами від податкової.

10:41
Радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявив, що південний напрямок мав стати одним із найміцніших для української оборони, але наклалася низка факторів, зокрема й зрада. Про це він розповів в інтерв'ю Дмитру Гордону.

10:37
СБУ затримала російських агентів у складі Кабміну та Торгово-промислової палати. Вони передавали інформацію щодо стану обороноздатності України та персональні дані українських правоохоронців.

10:26
Після удару українських військових по бурових платформах Чорноморнафтогазу у Чорному морі слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу, повідомляє Крим.Реалії.

10:24
Білорусь почала затримувати платежі Росії за газ, пише видання Наша Ніва з посиланням на власні джерела. Це пов'язано з тим, що штучне зростання курсу російського рубля зробило його вартість більшою, ніж планувалося.

10:18
Енергетичне агентство Данії оголосило "завчасне попередження" у зв'язку із загрозою скорочення постачання газу. Про це повідомляє Reuters.

09:30
Учора українські захисники завдали найбільших втрат росіянам на Бахмутському й Авдіївському напрямках. З 24 лютого до 21 червня армія Росії втратила в Україні:
особового складу – близько 34 100 (+300) осіб ліквідовано,
танків ? 1496 (+19),
бойових броньованих машин – 3606 (+18),
артилерійських систем – 752 (+3),
РСЗВ – 239 (+1),
засобів ППО – 98 (0),
літаків – 216 (0),
вертольотів – 181 (0),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 611 (+10),
крилатих ракет - 137 (+7),
кораблів/катерів – 14 (0),
втомобільної техніки й автоцистерн – 2537 (+10),
спецтехніки – 59 (+4).

09:14
Вночі окупанти обстріляли та спалили школу №6 в Авдіївці, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

08:59
Берегова охорона ВМС зриває плани флоту Росії на Чорне море та Одесу, заявили у розвідці Британії та нагадали про знищені буксир і "Москву".

08:53
МЗС Росії збирається сьогодні "викликати на килим" посла Європейського Союзу в Москві у зв'язку із забороною Литви на транзит до Калінінградської області товарів, які потрапили під санкції ЄС.

08:21
Андрій Клименко з BlackSeaNews розповів в ефірі CurrentTime, чому Україна завдала удару по захоплених Росією газодобувних платформах у Чорному морі.

08:12
Словаччина не змогла домовитися з Німеччиною про "кругову" угоду з постачанням Україні танків Т-72 - 15 німецьких Leopard недостатньо, щоб замінити 30 радянських Т-72.

07:55
Генштаб ЗСУ: українські сили протистоять штурмовим діям армії Росії на Сєвєродонецькому напрямку, ворог тікав під Мар'їнкою та зазнає втрат на півдні.

07:31
Рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу є моральним обов'язком ЄС, заявила речниця Сейму Латвії Інара Мурнієце.

07:09
Російська авіакомпанія Azur Air через відсутність запчастин призупиняє експлуатацію 10 з 22 літаків, що залишилися в її розпорядженні після введення санкцій.

06:36
Черновецький вважає непорозумінням підозру від Офісу генпрокурора у закликах до зміни кордонів України. Ексмер Києва запевняє, що прикладає всі свої можливості для перемоги України.

04:39
Поточний тиждень буде вирішальним у битві за Сєвєродонецьк – ISW.

03:13
У Херсонській області ворожий Ка-52 атакував українські позиції, гелікоптери ЗСУ вдарили по окупантах.
За добу на південному напрямку ракетно-артилерійські й інші підрозділи ЗСУ знищили 25 окупантів, танк Т-62, самохідну реактивну установку розмінування "Метеорит", потужну станцію зв'язку, радіолокаційну станцію та станцію радіоелектронної боротьби, дві одиниці військової автомобільної техніки і три склади боєприпасів.
Під час спроби провести повітряну розвідку на Миколаївщині ворог втратив два БПЛА типу "Орлан-10".

02:43
Командування "Південь" спростувало фейк, що Чорноморський флот РФ нібито йде у бік Одеси.

01:47
Укрзалізниця змінила маршрут поїзда  №15/16 Харків – Івано-Франківськ із міркувань безпеки, час у дорозі збільшиться орієнтовно на три години.

00:02
На сході українські захисники знищили понад 100 окупантів і їхню техніку.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live