Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

20.06.2022

23:42
Контроль над селищем Метьолкіне на Луганщині не створить для армії РФ тактичної переваги в битві за Сєвєродонецьк, повідомив голова Сєвєродонецької РВА Роман Власенко.
"Сказати, що це якось вплине на Сєвєродонецьк – не дуже вплине, але психологічно це для нас певна проблема", – наголосив Власенко.

23:20
Українська парамедикиня Юлія "Тайра" Паєвська розповіла, що умови утримання у російському полоні нагадують концтабір.
"Поки я не поститиму селфі. Вибачте. Моя вага зараз близько 50 кг. Я занадто виснажена і маю жахливий вигляд. Але про мене дбають найкращі лікарі і скоро я повернуся в стрій", – написала вона.

22:45
Найближчими днями Європейський Союз завершить роботу над деталями фінансового пакета для України у розмірі €9 млрд, щоб підтримати країну в умовах війни.

22:35
Президент Євроради Шарль Мішель запропонував членам Євросоюзу надати Україні та Молдові статус кандидата на членство у ЄС. За його словами, настав час визнати, що майбутнє України, Молдови та Грузії – в ЄС.

22:03
"Завядки гуманітарній допомозі, дипломатії та керівництву ми продовжуємо підтримувати та вітати біженців у важкі часи, незалежно від того, хто і де вони перебувають" - держсекретар США Ентоні Блінкен у Всесвітній день біженців у Твіттері.

22:01
Італійська компанія Danieli продовжує постачати запчастин для російської військової техніки. Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони.

22:00
У МОЗ пояснили, що таке посттравматичний стресовий розлад, як він проявляється у дітей різного віку, а також як допомогти дитині з ПТСР.

21:47
Російським дипломатам у Великій Британії заборонили відвідувати будівлю британського парламенту у Вестмінстері "до особливого розпорядження". Про це повідомляє The Guardian із посиланням на лист спікера палати представників депутатам.

21:34
Президент Євроради Шарль Мішель у своєму листі-запрошенні до членів Європейської Ради: "Настав час визнати, що майбутнє України, Молдови та Грузії - в ЄС. Я запрошу вас надати статус кандидата Україні та Молдові. Паралельно ми продовжимо надавати Україні потужну гуманітарну, військову, економічну та фінансову підтримку", - йдеться у листі, текст якого поширено у понеділок у Брюсселі.

21:30
До кінця тижня Євросоюз затвердить черговий фінансовий пакет допомоги для України у розмірі 9 млрд євро. Про це пише Bloomberg.

21:25
За репортажі з блокадного Маріуполя репортери Євген Малолєтка та Мстислав Чернов отримали премію німецької медіакомпанії Deutsche Welle "За свободу слова", про це повідомляє повідомляє DW.

21:18
Російський букмекер 1XBet отримав ліцензію під час війни в Україні та намагається користуватися своїм впливом та обходити санкції в різних країнах. Це виявили журналісти InformNapalm.

21:08
На Луганщині російська армія накопичила достатню кількість резервів для того, щоб розпочати широкомасштабний наступ. У Сєвєродонецьку бої точаться вже у промзоні, яку контролюють українські війська. Про це в ефірі "Україна 24" повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

21:05
Посол доброї волі Бен Стіллер записав звернення: "Привіт! Я Бен Стіллер, і я в Україні. Я зустрічаюся з людьми, які постраждали від війни, і слухаю історії про те, як це змінило їхнє життя. Війна та насильство руйнують людські життя в усьому світі. Ніхто не хоче залишати свій дім. Бути в безпеці – це право, яке має бути доступне кожному".

20:56
Російські окупанти добудували понтонну переправу через річку Оскіл біля тимчасово окупованого селища Куп'янськ-Вузловий на Харківщині. Про це повідомляє програма Схеми з посиланням на супутниковий знімок від 19 червня.

20:47
Українці, що прихистили переселенців, можуть отримати допомогу від Червоного Хреста України через ПриватБанк, про це повідомили у пресслужбі банку.

20:14
Бен Стіллер у Києві: "Складно зрозуміти, що насправді тут відбувається доки не побачиш". Голлівудський актор та посол доброї волі ООН під час зустрічі з президентом Зеленським назвав його своїм героєм.

20:07
117 добу російського вторгнення. Зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00 20 червня:
    На Сєвєродонецькому напрямку російські окупанти обстрілюють з артилерії цивільну інфраструктуру неподалік Лисичанська, Гірського та Устинівки. Тривають бої за контроль над Сєвєродонецьком. Українські воїни звели нанівець спроби штурмових дій ворога у районах населених пунктів Мирна Долина та Біла Гора.
    На Бахмутському напрямку окупанти намагалися безуспішно провести штурм та розвідати позиції українських військових.
    На Южнобузькому напрямку обстрілював з артилерії та мінометів, щоб спробувати скувати можливості українських підрозділів.
Росіяни продовжують обстрілювати цивільну інфраструктуру та завдавати авіаударів, але їхній бойовий дух низький через значні втрати.

20:00
Президент Зеленський подякував студентам НАУ, які подарували йому "Мрію" (Ан-225) – найбільший у світі літак, знищений під час російського вторгнення в Україну.

19:56
За тиждень майже на 5000 зросла кількість вкладників у військові облігації – до майже 94 000. На 20 червня загальний обсяг їхніх інвестицій становить понад 10,3 млрд грн, $71,4 млн та 34,5 млн євро, повідомляють в НБУ.

19:53
Інфляція до кінця 2022 року перевищить 20% - такі показники очікують в НБУ і додають, що це контрольований рівень. Про це в інтерв'ю YouTube-каналу "Шкарпова запитає" заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

19:52
Президент США Джо Байден заявив, що навряд чи відвідає Україну під час свого європейського туру найближчими вихідними. Про це повідомляє CNN.

19:52
Ексмеру Києва Леоніду Черновецькому повідомили про підозру через заклики визнати кордони терористичних організацій ДНР та ЛНР, повідомляє пресслужба Генпрокуратури.

19:32
Представники української делегації виступили на міжнародній виставці пожежного та цивільного захисту Interschutz 2022 у Німеччині  та розповіли про роботу ДСНС України під час війни.

19:31
Російські окупанти намагаються зібрати сили, аби знову атакувати Харків. Про це на відкритті Форуму глобальної політики Інституту міжнародних політичних досліджень повідомив президент Володимир Зеленський.

19:24
Верещук: На сєвєродонецькому Азоті перебувають близько 300 цивільних. Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

19:16
Усі країни ЄС підтримують статус кандидата на членство в ЄС для України. Про це повідомила під час телемарафону у понеділок віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

19:09
Через опір місцевих жителів російським окупантам доводиться вкотре переносити крайній термін зміни своєї військової адміністрації на так звану громадянську. Новий дедлайн – осінь. Про це із посиланням на розвідку повідомляє Центр Національного Спротиву.

19:04
В червні очікується близько 2 млн тонн експорту суходолом, - це максимум, який може дозволити чинна інфрастукртура наземних шляхів. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі телемарафону.

18:49
Площі культур, важливих для внутрішньої продовольчої безпеки країни, не зменшились і засіяні в достатній кількості, про це заявив перший заступник  міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі телемарафону.

18:33
План деблокади портів України має бути затверджений українським урядом, але через Росію досі немає затвердженої чіткої дорожньої карти, яка би могла гарантувати безпеку для цивільних суден, повідомили у Міністерстві аграрної політики.

18:27
"Бий падлюку". Волонтери розробили новий тираж розпізнавальних карт з російськими воєнними злочинцями, колаборантами й пропагандистами.

18:18
Мінус один російський танк завдяки воїнам десятої окремої гірсько-штурмової бригади. У Генштабі нагадали: попри видовищність відео, "це не фільм, а важка і небезпечна бойова робота":

18:11
Верховна Рада заборонила музику з Росії на публіці. Перевірте  у тесті від LIGA.Life, наскільки сильно вона у вас заїла.

18:08
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі вважає, що Україна та Молдова набудуть статусу кандидата на членство в Євросоюзі через війну. Про це він сказав на засіданні уряду, пише місцеве видання "Новини Грузія".

18:05
Глава МЗС Литви відповів на звинувачення Росії щодо "блокади Калінінграда". Заборона транзиту товарів до Калінінграда через територію Литви є частиною санкцій Євросоюзу, а не рішенням Литви. Про це повідомив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс перед зустріччю глав МЗС ЄС у Люксембурзі, цитує його литовський канал TV3.

17:48
Скульптуру Baloon Monkey, одного із найдорожчих сучасних художників Джеффа Кунса,  продаватимуть на аукціоні Christie’s на підтримку України. Отримані гроші передадуть на лікування важкопоранених українських військових та цивільних, які потребують термінового протезування та реабілітації. Вартість скульптури оцінюють у 7,6-12,6 млн доларів.
Скульптуру встановили біля штаб-квартири Christie’s на площі Сент-Джеймс, де її  виставлятимуть до 3 липня.

17:47
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна має стати учасником Ініціативи трьох морів, яка об'єднує 12 держав Центрально-Східної Європи та Балтії. Про це він заявив на саміті ініціативи, виступаючи по відеозв'язку.

17:31
Сьогодні вдень, 20 червня, протягом трьох годин російські окупанти випустили 14 ракет по півдню України. Про це повідомило ОК "Південь".

17:30
Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що Росія значно посилила обстріли міста, починаючи від учорашнього дня. Про це він розповів у ефірі єдиного телемарафону у понеділок.

17:26
Російська армія провела роботу над помилками і стала сильнішою, зберігаючи перевагу в кількості зброї та особового складу. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі національного телемарафону.

17:19
Ризики є. ЗСУ готові до вторгнення з боку Білорусі та Придністров'я, опрацьовуються всі потенційні сценарії. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі національного телемарафону.

17:14
"Невзоров корисний Україні, це наша медійна зброя". Керівник офісу президента Андрій Єрмак дав інтерв'ю онлайн-виданню Лівий берег. LIGA.net обрала 13 найцікавіших цитат з інтерв'ю Єрмака.

17:00
Джoзеп Боррель про блокаду експорту українського зерна Росією перед засіданням Ради ЄС із закордонних справ: "Це справжній воєнний злочин, тому я не можу собі уявити, що це триватиме так довго, що стане чимось, за що Росія справді нестиме відповідальність. Ви не можете використати голод людей як зброю війни".

16:59
У Мінцифри розглядають можливість бронювання військовозобов'язаних через Дію й хочуть дозволити IT-фахівцям тимчасово виїжджати за кордон. Про це в ефірі ICTV повідомив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

16:32
4-5 липня у місті Лугано, Швейцарія відбудеться міжнародна конференція з відновлення України (URC2022). На порядку денному чотири напрями: соціальний, економічний, екологічний та інфраструктурний. Про це повідомляється на сайті Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії.

16:27
Посилення контролю за дотриманням комендатської години в дії: поліцейські припинили роботу закритого нічного клубу в Бориспільському районі.

16:24
Вранці над Одесою українські військові збили російську ракету. Від вибухової хвилі в місті постраждало близько 80 вікон, повідомляє мер Одеси Геннадій Труханов.

16:14
2-3 липня у Київській області проведуть благодійний семінар з підготовки й використання собак-детекторів. Усі зібрані кошти підуть на допомогу армії.

16:03
В Росії обурені ракетними ударами наших бійців по бурових платформах у Чорному морі, так званих "вишках Бойка". Обіцяють завдати удари у відповідь "по центрах ухвалення рішень".

15:15
Прикордонники Білорусі намагалися підірвати огорожу на кордоні із Польщею. Про це повідомила польська Прикордонна служба.

15:13
Україна зможе "легко впоратися" з планом дій, який потрібно виконати для початку переговорів щодо вступу до ЄС, бо ці вимоги існують уже багато років, а українці можуть "дуже швидко та креативно імплементувати щось, коли потрібно". Про це заявила пані посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен на брифінгу у медіацентрі "Україна" 20 червня.

15:11
Москва має звинувачувати лише себе за наслідки неспровокованого та невиправданого вторгнення в Україну. Про це у Twitter повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба.
"РФ не має права погрожувати Литві. Москва має звинувачувати лише себе за наслідки неспровокованого та невиправданого вторгнення в Україну. Ми вітаємо принципову позицію Литви та твердо підтримуємо наших литовських друзів", - йдеться в повідомленні.

14:50
Полонені окупанти підтверджують, що російська армія зазнає "великих втрат" у боях на сході України. Про це свідчить розповідь полоненого уродженця Луганська, якого мобілізували на війну з лав так званої народної міліції ЛНР, повідомляє Служба безпеки України.

14:27
Володимир Зеленський провів розмову з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Про це український президент повідомив у Twitter.
"Подякував за незмінну вагому оборонну допомогу, а також за підтримку надання Україні статусу кандидата в члени в ЕС. Скоординували позиції перед самітом Тримор'я", - написав Зеленський.

14:23
Депутат Верховної Ради від Європейської солідарності Олексій Гончаренко заявив, що Збройні Сили України завдали удару по "вишках Бойка" – українських бурових платформах у Чорному морі, захоплених Росією після оккупації Криму.

14:04
Жителі Маріуполя перебувають на межі виживання через нестачу питної води. Про це розповів мер Вадим Бойченко.
"Понад 100 000 людей, які досі залишаються у місті, не мають доступу до питної води. Наразі окупанти видають її один раз на тиждень. Жителі стоять у чергах по 4-8 годин. Вони перебувають на межі смерті. Це гуманітарна катастрофа", — сказав міський голова.

13:56
Світові зірки — з Україною! Голлівудський актор та посол доброї волі ООН Бен Стіллер приїхав у смт Макарів Київської області.

13:45
У понеділок, 20 червня, на українсько-польському кордоні почав працювати оновлений пункт пропуску Краківець-Корчова, який модернізували у межах проєкту "Відкритий кордон". Після проведених робіт його пропускна спроможність збільшиться у півтора раза, повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури.

13:20
Правоохоронці викрили жителів Львова, які організували незаконну схему для виїзду чоловіків призовного віку за кордон. Зловмисникам вже оголосили підозру. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

13:17
Наразі тривають вирішальні бої в районі Сєвєродонецька. Ворог планує дійти до рубежів Луганської області орієнтовно до 26 червня, повідомляє заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі телемарафону.

13:15
Всесвітня рада церков (ВРЦ) назвала вторгнення Росії в Україну "жахливим провалом дипломатії, відповідальності та дотримання міжнародного права" та засудила війну РФ проти України. Відповідна заява була опублікована після засідання центрального комітету Всесвітньої ради церков у Женеві 15-18 червня.

13:08
Війська РФ зазнають величезних втрат у боях на сході України. Про це розповідає полонений — уродженець Луганська, якого мобілізували на війну з лав "народної міліції ЛНР", повідомляють у СБУ.

13:06
Прикордонники Білорусі намагалися підірвати огорожу на кордоні із Польщею. Про це повідомила польська Прикордонна служба у Twitter.

13:05
У тимчасово окупованому Херсоні невідомі розстріляли трьох російських військових, які прийшли до кафе за шашликом, двоє з них загинули. Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь".

12:56
Європейський союз продовжив санкції проти Росії через спробу анексії Криму та міста Севастополя ще на рік — до 23 червня 2023 року. Про це повідомляється на сайті Європейської ради.

12:29
Полонені захисники Азовсталі живі, а з деякими з них українська влада має зв'язок. Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв'ю LB.ua.

12:23
Військовий експерт, колишній аналітик розвідки США та боєць українського Інтернаціонального легіону Малкольм Ненс ретвітнув фото вбитої українки з підписом: "Не проходьте повз це фото. Ось чому ми боремося".

12:20
Український дипломат Олександр Щерба опублікував відео, на якому російські силовики розганяють мітинг у Москві.
"Російська поліція рятує обличчя Путіна в Москві", - йдеться в описі до відео.

11:54
У Київській області правоохоронці затримали 65-річного чоловіка, який підтримував військову агресію Росії проти України, про це Національна поліція України повідомляє у Фейсбуці.

11:52
Питанням повернення полонених захисників Маріуполя займається Головне управління розвідки Міноборони. Про це в інтерв'ю виданню Лівий берег сказав керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

11:47
Звільнений з полону українець розповів про знущання окупантів.
Іван — один з п’ятьох полонених цивільних чоловіків, які були визволені 18 червня за обміном. Він інвалід з села Приютне у Запорізькій області.
Спочатку Івана били до синяви, змушували копати собі могилу, імітували розстріл. Потім вивезли у поле та відпустили: мовляв, ти "гідний воїн", бо не "розколовся". Хоча йому не було що розповідати.

11:40
Президент Сенегалу Макі Салл, який обіймає посаду голови Африканського Союзу, просить Євросоюз скасувати частину санкцій проти Росії, щоб африканські країни без проблем могли закуповувати сільгосппродукцію у РФ. Про це пише Politico.

11:38
Війська РФ продовжують хаотично обстрілювати Миколаївщину. За минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 10 людей, повідомили в облраді.

11:26
Легендарний боксер Майк Тайсон висловився на підтримку українського народу.

11:14
Повітряні сили Росії у війні з Україною виявились недостатньо ефективними, і це могло стати одним із визначальних факторів дуже обмежених успіхів Кремля. Про це у щоденному зведенні пише британська розвідка.

11:07
Федеральний міністр закордонних справ Анналена Бербок називає процес вступу України до ЄС "історичним моментом". Потрібно дати зрозуміти Україні, що вона належить до Європи, вважає Бербок.

10:59
Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель закликав Росію припинити блокування українських портів і тим самим уможливити експорт зерна.

10:56
Іспанський ритейлер Mango продасть 55 власних магазинів у Росії місцевим франчайзи, вони самостійно доставлятимуть продукцію в країну. Російський ринок входив до п'ятірки найбільших для Mango з часткою 8% операційного прибутку.

10:52
Укрзалізниця призначила на 20 червня один евакуаційний рейс із Покровська до Львова.
"Додаткові евакуаційні рейси: 16:30 - 234/233 Покровськ - Дніпро - Львів", - зазначено у повідомленні.
В Укрзалізниці зауважили, що час відправлення може змінюватися.

10:46
Війська РФ почали повільну ексгумацію померлих у Маріуполі. Викопують трупи, вантажать на трактори та звозять у "морг на Метро", повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.
"Реєстрація ведеться виключно за участю близьких. Через спеку з моргу одразу до поховання в братських могилах. Не завжди зі встановленням номерів", — зазначив він.

10:40
Дозвіл на мародерство в Україні окупантам дав особисто Путін. Про це свідчить нове перехоплення СБУ.

10:31
Білорусь вже взяла участь в агресії проти України, надавши Росії свою територію для запуску ракет і російських військ. Однак масштабно воювати проти України Білорусь навряд чи буде. Про це заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв'ю виданню LB.

10:20
Російські війська вранці 20 червня обстріляли зі своєї території Середино-Будську громаду на Сумщині. Про це повідомив у телеграмі голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.
"Артилерійський вогонь, 30 приходів. Жертв та руйнувань немає", - написав очільник ОВА.

10:08
Яскрава колонка оглядача Der Spiegel Ральфа Нойкірха "Обіцянка нічого не варта". Німецький журналіст пише, що "кандидатура на членство в ЄС невигідна Україні, наразі важливіша практична допомога - зброя та гроші".

10:06
Україна втратила контроль над селищем Метьолкіне поблизу Сєвєродонецька, повідомив голова ЛОВА Сергій Гайдай.

08:54
Голова ВЦА Сєвєродонецька Олександр Стрюк про ситуацію у місті на ранок 20 червня. Росіяни контролюють більшість житлових кварталів. Вуличні бої тривають майже цілодобово. ЗСУ тримають оборону. Ворог регулярно застосовує заборонені боєприпаси. Росіяни депортують мешканців міста цілими кварталами та розміщують там важке озброєння.

08:42
Президент Австрії каже, що "зробимо все можливе", щоб якнайшвидше покласти край російській війні.

08:24
Зведення Генштабу ЗСУ на ранок, 20 червня. 
На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу наших військ у бік Херсона.
На Донецькому напрямку супротивник інтенсивно застосовує авіацію. Точаться бойові дії за встановлення повного контролю над Сєвєродонецьком.
На Лиманському, Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог намагається не допустити перегрупування підрозділів наших військ. Завдає авіаудари по населених пунктах.
 
06:52
"Ми воюватимемо лопатками, але все одно будемо". Кулеба німцям – про затримки із військовою допомогою.

06:10
18 червня військові 72-ї механізованої бригади з переносного зенітно-ракетного комплексу "Ігла" збили під Світлодарськом штурмовик Су-25 ЗС РФ, і захопили в полон льотчика, повідомив військовий журналіст Юрій Бутусов.
За даними Бутусова, полонений льотчик – майор ВКС РФ Андрій Володимирович Федорчуков, який на допиті зізнався, що є найманцем приватної військової компанії Вагнер, і бере участь у війні проти України за зарплату 205 000 рублів на місяць.

05:21
Україна провезе Європою уламки російської військової техніки. Резніков анонсував виставки у Варшаві, Берліні, Парижі, Мадриді й Лісабоні.

05:05
Війна не закінчиться, коли Путін піде, в Росії не одна людина ненавидить Україну – Резніков.

03:25
Успішні контратаки ЗСУ у районі Запорізькій області змусили російських окупантів підтягувати підкріплення – ISW

02:57
Український бомбардувальник був атакований крилатою ракетою, але зміг ухилитися – ЗСУ.

02:28
Контратаки ЗСУ найближчими тижнями ще більше загрожуватимуть окупантам у Херсоні – ISW.

01:53
В Україну приїхав спеціальний представник Європейського союзу з прав людини Імон Гілмор, він відвідав Ірпінь і Бучу.
"Сьогодні в Бучі й Ірпені я бачив братські могили жертв агресивної війни Росії, розмовляв з місцевим священником, який їх знав, і стояв у розбомбленому торговому центрі. Воєнні злочини й ті, хто їх скоює, мають бути притягнуті до відповідальності", – написав Гілмор.

01:02
Авіація ЗСУ знищила техніку та живу силу ротно-тактичної групи окупантів, один з опорних пунктів противника, а підрозділ зенітних ракетних військ – ворожий безпілотник.

00:28
Україна відповідатиме окупантам на обстріли паливної інфраструктури – Зеленський.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live