Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

2.06.2022

22:39
Внаслідок обстрілу села Мар'янське на Дніпропетровщині отримали поранення жінка та двоє її дітей, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Зруйновано два будинки, ще декілька пошкоджено, з ладу виведено газопровід та електромережі.

22:02
На Херсонському напрямку ЗСУ зірвали спробу наступу російських військ. Метою противника було вийти на межі Херсонської області та піти далі на Миколаїв і Кривий Ріг, повідомив радник голови ОП Олексій Арестович в ефірі Фейгін.LIVE.
    У ході операції ЗСУ завдали удару по трьох напрямках військ окупантів, організували три переправи через річку Інгулець, закріпилися там, створили плацдарм, але противник почав їх вибивати.
    За словами Арестовича, під час спроб окупантів вибити українських захисників, ЗСУ знищили сьогодні "батальйонно-тактичну мотострілецьку групу ворога в нуль".

21:58
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський переконаний, що українці повинні мати зброю для самозахисту з урахуванням результатів опитування в сервісі Дія. Згідно з опитуванням, 58,75% українців хотіли б мати зброю "для особистого захисту".

21:55
Голова німецького МЗС Анналена Бербок заявила, що настав історичний момент для рішення про прийняття України до Європейського Союзу, передає Handelsblatt. За її словами, ЄС має встановити такий курс, щоб не зачинити перед Україною двері.

21:43
Українські захисники на Донецькому та Луганському напрямках відбили сьогодні 5 атак армії РФ. На 2 локаціях ще продовжуються бої, повідомляє угруповання ОС. За минулу добу ВСУ знищили:
    5 танків;
    3 артилерійські системи;
    2 бойові броньовані машини;
    3 ворожих безпілотних літальних апаратів типу "Орлан-10".

21:34
На півночі від Харкова бійці спецпідрозділу Азова "Kraken" знищили ворожий БТР.

21:29
На Херсонщині українські захисники звільнили 8 км окупованої території, повідомив 98 батальйон територіальної оборони "Азов" (Дніпро).

21:19
Радник голови ОП Олексій Арестович повідомив в ефірі Фейгін.LIVE, що українські захисники, найімовірніше, не зможуть відбити Сєвєродонецьк попри локальний успіх, який досягли сьогодні. За його словами, це був серйозний тактичний хід, про який ще пізніше розкажуть.

21:15
Сьогодні артилерія ЗСУ знищила командно-наглядовий пункт окупантів у районі оперативно-тактичного угруповання "Схід". Втрати ворога склали:
    особового складу – 32 окупанти;
    танків - 2;
    БМП – 1;
    БТР - 1;
    артилерійських систем – 2;
    мінометів – 1;
    БПЛА - 1.

21:11
Російський диктатор Володимир Путін у квітні пройшов курс лікування від раку, повідомляє Newsweek з посиланням на трьох високопосадовців із трьох різних розвідувальних відомств. У звіті також йдеться, що в березні на Путіна був скоєний замах.

20:53
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що в Сєвєродонецьку українські захисники проводять локальні операції зі звільнення деяких вулиць, і є шанс на звільнення міста. Він також додав, що місто постійно обстрілюється та евакуацію місцевих жителів із міста неможливо здійснити.

20:35
У Туреччині заявили, що домовилися про створення командного центру для доставлення українського зерна та насіння на світові ринки, пише Anadolu Agency. Наголошується, що ООН підготувала дорожню карту для вирішення глобальної продовольчої кризи.

20:19
Окупанти повністю знищили шість українських міст з початку війни: Маріуполь, Волноваха, Рубіжне, Попасна, Лиман, Сєвєродонецьк, повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.
За оцінками ОП, у країні зруйновано понад 350 000 об'єктів та тисячі кілометрів автомобільних та залізничних колій, аеропорти та порти.

20:13
В Україні ще 30 млн га території потрібно розмінувати, повідомив глава МВС Денис Монастирський під час телемарафону. Сьогодні сапери ще працюють у Київській, Сумській, Чернігівській та Харківській областях. За його словами, вже розмінували понад 2,7 млн га.

20:06
Працівники поліції Маріуполя та Донеччини перейшли на бік окупантів. Момент зради присязі показав радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

20:01
Голова Африканського союзу Макі Салл зустрінеться з диктатором Путіним завтра в Сочі, щоб обговорити "звільнення запасів зерна та добрив", повідомляється у Facebook Салла.

19:45
Окупанти завдали масованого ракетного удару із застосуванням авіації на Миколаївщині: чотири ракети вдарили по раніше зруйнованому залізничному мосту в районі села Трихати, повідомляє ОК "Південь". Зведення по півдню України за добу:
    Армія РФ атакувала чорноморське узбережжя Миколаївщини та тилові райони позицій ЗСУ.
    Опівночі окупанти завдали удару "Ураганом" по Очакову. У Миколаєві внаслідок обстрілу пошкоджено промислові підприємства, автодорожні розв'язки, об'єкти інфраструктури.
    ЗСУ знищила чотири причіпні гаубиці "Мста-Б" окупантів.
    У Чорному морі знаходиться два кораблі-носії крилатих ракет окупантів. Три великі десантні кораблі прямують до пункту базування в Севастополі.

19:24
Володимир Зеленський закликав країни ЄС збільшити постачання озброєння в Україну. Президент також заявив, що членство України в ЄС є головним кроком до об'єднання Європи. Про це Зеленський розповів у виступі на безпековому форумі в Братиславі Globsec-2022.

19:19
У НАЕК "Енергоатом" спростували можливе відключення Запорізької АЕС, оскільки це неможливо "ні з технічного, ні з економічного, ні з політичного погляду".

19:11
Колаборанти на окупованій території Запорізької області вирішили націоналізувати держмайно України, повідомляє пропагандистське видання "РИА Новости" з посиланням на слова так званого "заступника голови адміністрації" Андрія Трофімова.

19:00
Українські захисники "заманили в пастку" російські війська у Сєвєродонецьку та наносять їм зустрічні контрудари, повідомив радник голови ОП Олексій Арестович. За його словами, у місті точаться важкі бої, а російське командування кидає всі сили на утримання міста.
"Битва не закінчена. Наші рвуть, рвуть, рвуть. Оце - майстерність", - повідомив Арестович.

18:37
Вечірнє зведення Генштабу:
    На Криворізькому напрямку окупанти змушені перейти до оборони непідготовлених рубежів.
    Ведуться бої у селах Камишеваха, Миколаївка, Врубівка, Берестове та Білогорівка.
    На Южнобузькому напрямку окупанти для оборони руйнують об'єкти транспортної інфраструктури на можливих шляхах наступу ЗСУ.
    Росія продовжує примусову мобілізацію на окупованих територіях Донецької області через втрати: до лікарень в області 27-28 травня потрапили 115 поранених та 32 тіла загиблих.
    Білорусь мінує лісові дороги, об'їзні колії та мости у прикордонних районах з Україною.

18:32
Пані посол США Бріджіт Брінк заявила, що Україна сама вирішуватиме, на які відстані застосовуватиме американські ракетні системи залпового вогню HIMARS.

18:24
The Washington Post повідомив, що окупанти вкрали з ядерних лабораторій ЧАЕС техніки на $135 млн: 698 комп'ютерів, 344 автомобілі, 1500 дозиметрів, майже всі засоби пожежогасіння та незамінний софт, який розробляли спеціально для станції.

18:22
США оприлюднили новий список санкцій, куди потрапили, зокрема, яхти Володимира Путіна, а також друг дитинства диктатора віолончеліст Сергій Ролдугін.

18:06
Росія найближчими часом посилить авіа- та ракетні удари по цивільних та військових об'єктах у всій Україні, повідомив заступник начальника управління Генштабу Олексій Громов на брифінгу в Медіацентрі. За його словами, противник планує:
    продовжити тотально знищувати критичну інфраструктуру та мирне населення за "сирійським" сценарієм,
    виявляти маршрути логістичного забезпечення ЗСУ та знищувати склади з технікою та боєприпасами,
    зосередити зусилля на оточенні та знищенні угруповання Об'єднаних сил на Донбасі,
    будувати сухопутний коридор із Ростовської області до окупованого Криму,
    у майбутньому росіяни хочуть захопити всі південні області України та отримати контроль від Придністров'я до Ростова.

17:59
Росія хоче "окупувати" телескоп ФРН у спільній обсерваторії всупереч забороні німців. Про це свідчать заяви голови Роскосмосу Дмитра Рогозіна, пише Deutsche Welle.

17:54
Ірландія визнала воєнні злочини Росії в Україні геноцидом. Парламент прийняв відповідну резолюцію сьогодні, повідомив у Twitter голова верхньої палати Марк Дейлі.

17:35
Країна-агресор Росія здійснює підготовку до тривалої війни і переходить на посилений режим виробництва як стрілецької техніки, так і ракет, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр на брифінгу в Медіацентрі.

17:29
У степах Донбасу бійці одного з підрозділів ОК "Північ" знищили мінометний розрахунок окупантів із ракетного комплексу "Стугна".

17:23
З початку війни сили ППО Нацгвардії знищили 17 повітряних цілей окупантів, повідомив начальник оперативного управління НГУ Олексій Надточий. Серед них:
    6 літаків Су-25;
    8 вертольотів;
    3 безпілотники.
Надточий зазначив, що два російські Су-25 збив солдат-строковик пострілами з ПЗРК "Ігла".

17:06
Американські самохідні артилерійські установки M109 A3GN, які передала Норвегія, вже в Україні.

16:47
Слідчі СБУ та ДБР завершили розслідування справи про держзраду Віктора Медведчука. Йому загрожує до 15 років ув'язнення. Проросійського нардепа звинувачують у:
    незаконному видобутку нафти та газу на шельфі Чорного моря;
    передачі спецслужбам РФ інформації про підрозділи ЗСУ;
    залученні українців до реалізації заходів на шкоду державі.

16:36
Українці відправили понад 700 заявок про колаборантів у застосунку "єВорог". У Міноборони нагадали, як повідомити про людей, які перейшли на бік ворога.

16:31
Американська співачка Біллі Айліш під час концерту в Бонні підняла прапор України, який на сцену їй передала українська співачка Jerry Heil.

16:26
Швеція передасть Україні військову допомогу у розмірі 95 млн євро. До неї увійдуть протикорабельні ракети, протитанкова зброя та снайперські гвинтівки, включно з боєприпасами, повідомила глава МЗС Анн Лінде.

16:13
У мережі з'явилося відео одного з п'яти ракетних ударів Росії по мосту, що не працює, через Дністровський лиман у Затоці. LIGA.net не може підтвердити правдивість цього відео.

16:00
Правоохоронці встановили особи 10 окупантів, які грабували будинки мирних жителів у Бучі під Києвом, повідомив Офіс генпрокурора. Підозрюваних планують оголосити у міжнародний розшук.

15:58
Жозеп Боррель, верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки: ЄС вживає невідкладних заходів для сприяння експорту продовольства та сільського господарства з України, посилюючи транспортну інфраструктуру, та рішуче підтримує зусилля ООН з розблокування Чорного моря та координації для забезпечення комплексної глобальної реакції.

15:53
Україна не виключає, що Запорізьку АЕС, яка опинилася на окупованій Росією території, доведеться зупинити. Про це сказав радник прем'єр-міністра, колишній в. о. міністра енергетики Юрій Бойко в коментарі Енергореформі.

15:49
Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек вважає, що санкції Заходу проти РФ у відповідь на її повномасштабне вторгнення в Україну завдають важкої шкоди російській військовій машині через вплив на економіку країни-окупанта, і час зараз працює на союзників.

15:47
Росіяни вночі ракетою знищили школу на Салтівці у Харкові. Загинула жінка, яка ночувала в ній.

15:27
Оперативне командування "Північ": Окупанти продовжують обстрілювати прикордонні населені пункти Чернігівської області з території РФ.
Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

15:14
Росія має негайно розблокувати українські порти, припинити обстріл Одеси та відвести свої кораблі на відстань, яка унеможливить напад на торгові судна. Так речник МЗС Олег Ніколенко прокоментував "умови" Росії щодо зняття перешкод для експорту зерна з України.

15:14
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що загрози потрапляння в оточення українських захисників Сєвєродонецька на сьогодні немає. Про це він повідомив у бліцінтерв'ю LIGA.net.

15:05
У Бердянську повідомляють про потужний вибух біля морського порту - оперативний штаб міськвиконкому.

14:56
Туреччина безплатно віддасть Збройним Силам України ударний безпілотник Bayraktar TB2, на який громадяни Литви зібрали майже шість мільйонів євро. Про це повідомив у Twitter литовський міністр оборони Арвідас Анушаускас.

14:43
Голова МЗС Дмитро Кулеба подякував держсекретарю США Ентоні Блінкену за передання озброєння, яке допоможе боротися з росіянами.

14:34
ГУР МО: "ДНРівці", що служать в окупаційній армії, скаржаться на безлад та безправність - їх мобілізували попри наявність "білого білету" та не відпускають на ротації. А їхні дружини блокують військову частину у Донецьку.

14:23
У новий пакет військової допомоги США для України увійдуть ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, Javelin, радіолокаційні системи та боєприпаси. Про це повідомив у Telegram глава Офісу президента Андрій Єрмак.

14:21
Швеція передасть Україні протикорабельні ракети. Про це оголосила у Twitter міністерка закордонних справ Анн Лінде. Крім ПКР, Збройні Сили України отримають від шведського уряду протитанкові засоби та гвинтівки калібру 12,7 мм разом з боєприпасами.

14:20
За словами Зеленського, українська армія вже звільнила 1017 населених пунктів України, проте ще 2603 і далі перебувають під російською окупацією.

14:11
Близько 800 людей ховаються від обстрілів росіян у бомбосховищах під заводом Азот у Сєвєродонецьку - голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в коментарі CNN.

14:00
Україна отримає 330 млн євро допомоги від ЄС. Ці кошти спрямують на підтримку населення під час та після закінчення війни Росії проти України, а також зміцнення стійкості країни.

13:50
Учора бійці Нацгвардії захопили у полон шістьох мобілізованих солдатів зі складу 2-ї мотострілецької бригади ЗС РФ. Про це написав у Facebook журналіст Юрій Бутусов. Він також опублікував фотографії чотирьох із них.

13:46
На думку Володимира Зеленського, у війні існує потенціал для переламного моменту. Про це він заявив у промові до парламенту Люксембургу.

13:43
Володимир Зеленський заявив, що наразі Росія окупує близько 20% території України, а лінія фронту простягається на понад 1000 кілометрів.

13:42
Володимир Зеленський у зверненні до парламенту Люксембургу: Україна де-факто вже стала частиною Європейського Союзу. Ми вже співпрацюємо як на двосторонньому рівні, так і на рівні ЄС у масштабі, який відповідає повноправному членству. Що може довести це краще, ніж те, що ми захищаємо одне одного?

13:30
Прем?єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький: Завдяки силі нашої солідарності та притаманному братерству між польським та українським народами ми відбудуємо те, що знищив Путін, - ще більше, красивіше та безпечніше!

13:11
Президент Володимир Зеленський у зверненні до парламенту Люксембурга наголосив, що ніхто не зможе залишитися осторонь і не постраждати, коли у світі відбувається катастрофа такого масштабу, яку розв'язав Кремль.

12:49
Росіяни мають намір екстрено створити у тимчасово окупованому Маріуполі систему роздачі російських паспортів - радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

12:33
ВоксУкраїна: Росія окупувала 125 000 км квадратних території України.

12:30
Журналіст Радіо Свобода Рікард Юзвяк: Думку Єврокомісії щодо заявок на членство в ЄС України, Грузії та Молдови, найімовірніше, представлять не наступного тижня, а на тиждень пізніше.

12:21
Громадяни Данії проголосували на референдумі за участь їхньої країни в оборонній політиці Європейського союзу. Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен вважає це чітким сигналом російському диктатору Володимиру Путіну.

12:09
Співробітники СБУ знешкодили хакерське угруповання, яке працювало в інтересах російських спецслужб.

12:00
Пресслужба Сухопутних військ ЗСУ опублікувала інтерв'ю з пілотом вертольота, який доставляв допомогу та евакуював поранених із Азовсталі.

11:49
Україна має перемогти у війні з Росією, а РФ – зазнати стратегічної поразки - міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

11:30
Укрзалізниця відновила залізничне сполучення Чернігова зі Славутичем. Для цього було відновлено зруйнований міст.

11:16
Мер Маріуполя Вадим Бойченко: У Маріупольському районі окупанти ув’язнюють та розстрілюють українських волонтерів та чиновників. Всі вони відмовилися співпрацювати з колаборантами та окупаційною владою.

10:54
Нацполіція: На Миколаївщині окупанти за добу зруйнували 23 об’єкти цивільної інфраструктури – поліція фіксує наслідки. Ударів зазнали Миколаїв та п’ять населених пунктів – Очаків, Шевченкове, Лупареве, Лепетиха та Галицинове. Є загиблі та постраждалі.

10:38
Втрати особового складу окупантів сягнули 30 850. Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

10:31
ДСНС: Ситуація на Луганщині на межі критичної: російська армія гатить на всіх напрямах одночасно. Упродовж доби ворог пошкодив у Гірському 16 будинків, в Лисичанську – 15 та будівлю міської лікарні, у Врубівці – дев’ять, у Сєвєродонецьку – шість, Новодружеську – чотири, Миколаївці – два.
В області відсутні комунікації. Воду для потреб населення розвозять пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС Луганщини.

10:09
Британська розвідка: Армія Росії захопила більшу частину Сєвєродонецька, але їй, ймовірно, знадобиться пауза перед форсуванням Сіверського Дінця.

10:04
Міноборони Словаччини надає Україні ще вісім самохідних гаубиць "Зузана 2".

10:00
СБУ: Російські загарбники масово викрадають чоловіків на тимчасово окупованих територіях і вимагають викуп. Сума за "повернення до нормального життя" залежить від статків родини і коливається у межах $10 000 - 30 000.

09:58
КМДА: Київ розпочав реконструкцію житлових будинків, які постраждали через російські обстріли. Роботи заплановано завершити ближче до середини осені, щоб містяни повернулися до початку опалювального сезону у свої домівки.

09:16
Оперативне командування "Південь" повідомляє, що на Херсонщині російські окупанти на тлі нестачі продовольства приходять до місцевих жителів та намагаються найнятися на збір полуниці за 50 грн на годину.

09:01
З дна Київського моря підняли ще один збитий російський гелікоптер.

08:45
Український посол у Берліні Андрій Мельник про постачання німецької системи ППО IRIS-T в Україну: "Ми щасливі, що нарешті все зрушило з мертвої точки й крига скресла. Ми працювали за лаштунками майже три місяці, зокрема над постачаннями системи IRIS-T. Тепер ми сподіваємося, що виробництво буде завершене влітку, навчання почнуться в серпні, а використання може розпочатися у жовтні".

08:44
Російські окупанти продовжують штурмувати Сєвєродонецьк, готуються відновити наступ на Слов'янськ та частково захопили Комишуваху Луганської області, там тривають бої. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

08:41
НАТО не передбачає якихось заходів з боку РФ у відповідь на рішення США поставити сучасне озброєння Україні.
"Ні, я цього не передбачаю, тому що те, що роблять союзники по НАТО і НАТО, - це надання підтримки Україні у відстоюванні права на самооборону, а це право закріплене в договорі ООН", - сказав генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

08:37
Пентагон про обурення РФ постачанням Україні РСЗВ: Ми пам'ятаємо про ризики ескалації, але водночас Росія не має права вето на те, що ми відправляємо українцям.

07:42
Пентагон: ЗСУ за допомогою РСЗВ HIMARS та іншої поставленої зброї зможуть вражати будь-яку необхідну ціль на сході України.
Навчання роботі з цими РСЗВ триватиме кілька тижнів і проводитиметься за спеціальним планом підготовки.

06:45
Під Одесою фахівці ВМСУ підірвали посеред Чорного моря міну, яку зірвало з якоря та несло до берега.

04:25
"Росія змінює тактику, ми змінюємо підтримку". Воллес пообіцяв передати Україні РСЗВ M270.

03:38
ЗСУ заважають окупантам використовувати для постачання трасу в Херсонській області. Це може підірвати здатність росіян оборонятися від українських контрнаступів на північному кордоні Херсонської та Миколаївської областей – ISW

02:40
На Дніпровсько-Бузькому лимані ракетно-артилерійськими підрозділами ЗСУ було знищено два швидкісні десантні катери російських окупантів, повідомляє оперативне командування Південь. Ці катери росіяни планували використовувати для диверсійно-розвідувальних дій.

01:49
Перші чотири реактивні системи залпового вогню HIMARS з тих, що США передадуть Україні, вже перебувають у Європі, повідомив заступник міністра оборони США з політики Колін Каль.
"Чекаючи на потенційне рішення президента Байдена, Міністерство оборони заздалегідь розмістило системи HIMARS в Європі, щоб забезпечити їхнє швидке доставлення українцям", – повідомив Каль.

01:02
Залужний: "Бойові дії ведуться майже на всіх напрямках... Операції мають комплексний характер і вимагають поєднання як оборонних, так і наступальних дій. Однак противник має вирішальну перевагу в артилерії, що актуалізує питання якнайшвидшого переходу наших підрозділів на озброєння натівського зразка. Це збереже життя наших людей і наші території".

00:59
Президент Володимир Зеленський записав відеозвернення, в якому розповів про дітей, які загинули під час повномасштабної війни Росії проти України.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live