Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

19.06.2022

22:49
Зеленський: "Починається історичний тиждень. Тиждень, коли ми почуємо відповідь від Європейського Союзу щодо статусу кандидата для України. І в такий тиждень варто очікувати від Росії посилення ворожої активності. І не тільки проти України, а й проти Європи. Готуємося. Попереджаємо партнерів. І дякуємо всім, чия сила сьогодні – це наша перемога завтра".

22:43
Статую Путіна в Петербурзі обстріляли із пейнтбольної рушниці. Влучили.

22:10
Сьогодні українські захисники знищили на сході України 14 окупантів, самохідну артилерійську установку та 4 одиниці автомобільної техніки.

22:02
У Маямі запустили програму "Зброя для України", згідно з якою викуплятимуть стару зброю та передадуть її Україні. За умовами програми, за "стару" зброю можна отримати від $50 до $250.

21:44
У тимчасово окупованій Херсонській області окупанти вбили працівника ДСНС у Скадовську, повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань. За його даними, чоловік обстежував місце вибуху, після чого його окупанти викрали з дому. Пізніше його знайшли мертвим.

21:38
Спеціальний представник ЕC з прав людини Еймон Гілмор відвідав Бучу та Ірпінь: обговорили розслідування воєнних злочинів РФ у Київській області.

21:29
Видання New York Times вивчило понад тисячу фотографій з України, ідентифікувавши понад 450 типів зброї та 2000 боєприпасів, які країна-агресор використовує у війні з Україною. Серед них близько 210 видів заборонено міжнародними договорами.

21:16
Російські війська, можливо, зможуть захопити Сєвєродонецьк "протягом найближчих тижнів", але тільки ціною концентрації більшої частини сил, що є у них, на цій невеликій ділянці, повідомляє ISW.

21:08
Сьогодні окупанти знову обстріляли території Зеленодольської та Апостолівської громад на Дніпропетровщині, повідомив голова облради Микола Лукашук. Крім цього, росіяни обстріляли з "Ураганів" поля поблизу села Перше Травня.

20:47
Австралія готує бронетранспортери M113 до виправлення до України. Минулого тижня перші чотири з 14 бронетранспортерів вже доставили до України.

20:32
"Є друзі, для яких не потрібні зайві слова": Зеленський привітав прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона з днем ??народження.

20:17
Мер Конотопа Артем Семеніхін також попередив місцевих жителів про високу ймовірність ракетних ударів по об'єктах залізниці. Жителів застерегли не ігнорувати сигналів повітряної тривоги.

20:04
Російські окупанти сьогодні намагалися прорватися в районі селища Тошківка, але ЗСУ  артилерією витіснили їх і ті зазнали поразки, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

19:50
Окупанти вдень завдали ракетного удару по Очакову на Миколаївщині, передає Суспільне з посиланням на ОК "Південь". Армія РФ намагалася зруйнувати портову інфраструктуру, але влучили в приватний сектор. В результаті удару одна людина загинула і двоє людей отримали поранення.

19:42
Мер Одеси Геннадій Труханов заявив в інтерв'ю NYT, що не підтримав би перейменування вулиці Пушкіна у місті: "Одеса є міжкультурною столицею України. Мене непокоїть зростання ненависті до всього російського".

19:39
Глава МЗС Дмитро Кулеба натякнув, що McDonald's може відновити роботу в Україні.

19:27
У Латвії компанія Food Union виготовила синьо-жовте морозиво "Слава Україні". Для українців воно буде безплатне.

19:16
У Київській області прикордонники затримали чоловіка, який планував підписати контракт із ЗСУ, щоб потім перейти на бік окупантів. У своїх листуваннях він висловлювався про "геноцид російськомовних" та "ненависть до України". Щоб не викликати підозри, він одягнув українську патріотичну футболку.

19:06
На Чернігівщині сьогодні можливі ракетні удари по об'єктах залізниці, повідомив голова ОВА В'ячеслав Чаус. Жителів області закликають не ігнорувати сигналів "Повітряна тривога" та йти в укриття.

19:03
Голова МЗС Італії Луїджі Ді Майо звинуватив свою власну партію "Рух 5 зірок" у підриві зусиль уряду щодо підтримки України та сказав, що однопартійці сприяють послабленню позицій Риму в Євросоюзі.

18:55
Вечірнє зведення від Генштабу :
    ЗСУ відбили наступ армії РФ на східній околиці населеного пункту Берестове.
    Окупанти нарощують систему ППО у тимчасово окупованій Херсонській області.
    У Сєвєродонецьку армія РФ веде цілодобову повітряну розвідку БПЛА, бойові дії продовжуються.
    Окупанти продовжують накопичувати ресурси для наступу на Слов'янськ.

18:29
Патріарх РПЦ Кирил заявив, що окупанти в Україні "захищають Росію на полі бою".

18:25
Парламент скасував військовий збір для українських військовослужбовців.

18:17
Окупанти намагаються наблизитися до Харкова, щоб знову перетворити його на прифронтове місто і здійснювати обстріл цивільної інфраструктури та населення, повідомив радник голови МВС Вадим Денисенко в ефірі телемарафону.

18:03
Парламент ухвалив законопроєкт, який вимагає від забудовників будувати бомбосховища у кожному новому будинку, повідомила голова партії Слуга народу Олена Шуляк.

17:54
ЗСУ розповіли про ефективність на фронті гаубиць M777, які поставили США.

17:50
Візовий режим із РФ. Україна обере країну, яка представлятиме її інтереси щодо надання громадянам Росії віз для в'їзду в Україну, повідомив міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов.

17:48
Парламент звернеться до Комітету ООН про неприпустимість усиновлення викрадених українських дітей в Росії.

17:47
"Тиха" евакуація з Лисичанська. Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що сьогодні вдалося вивезти з міста 19 мирних жителів.

17:29
Радник голови ОП Михайло Подоляк відповів голові МЗС РФ Сергію Лаврову, що потрібно робити, щоб "голос Росії чули": "Потрібно просто перестати поводитися як варвари із Середніх віків".

17:18
Окупанти обстріляли мирних жителів Торецької громади Донецької області під час підвезення води, повідомив голова ВЦА Василь Чинчик. В результаті троє людей, серед яких дитина, отримали поранення. Мешканців закликали евакуюватись.

17:10
На Ізюмському напрямку загинув засновник та керівник "Легіону Свободи", командир батальйону "Карпатська Січ" (49-й окремий стрілецький батальйон ЗСУ) Олег Куцин з позивним "Кум", повідомив голова партії ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

16:59
Зранку понеділка, 20 червня, у Києві відновлять автомобільний рух мостами Метро та Патона, повідомляє мер міста Віталій Кличко.

16:43
Окупанти помістили командування полку "Азов" до СІЗО "Лефортово" у Москві, повідомляють пропагандистські РосЗМІ з посиланням на джерела у правоохоронних органах.

16:36
Працює російська пропаганда. ЦПД попереджає, що кремлівські медіа розповсюджують фейки про те, що від України вимагають припинити прославляти Бандеру заради членства в ЄС. ЦПД нагадала, що умовою вступу до ЄС для України залишається проведення реформ.

16:29
Терехов: Російська армія посилила обстріли Харкова та поширення дезінформації серед містян. Мер міста скасував заплановану поїздку до Мадриду і закликав мешканців міста довіряти лише офіційній інформації і обмежити перебування поза домом чи укриттям.

16:21
"За російський воєнний флот, до дна!": Олексій Резніков поділився польським тостом про російський військовий флот, який знають усі міністри оборони у форматі "Рамштайн".

16:15
Адвокат Масі Найєм опублікував перше фото після поранення та подякував медикам, які врятували його життя.

16:01
Окупанти зранку обстріляли з мінометів місто Середина-Буда Шосткинського району Сумської області. За даними обласної прокуратури, постраждала 48-річна мирна мешканка, пошкоджено щонайменше 9 будинків.

15:53
"Це не наша війна, продовжувати її немає сенсу". Російський окупант пішов воювати проти України, щоб не отримати черговий термін у в'язниці. 2021 року він став до лав "народної міліції ЛНР", щоб уникнути в'язниці вчетверте. Він здався у полон ЗСУ після трьох днів боїв за Сєвєродонецьк.

15:49
Генеральна секретарка ОБСЄ Хельга Марія Шмід закликала терміново припинити використання згвалтування та інших сексуальних злочинів як тактику війни в Україні та інших країнах регіону ОБСЄ і за його межами. Про це вона написала у своїй заяві у Міжнародний день боротьби за ліквідацію сексуального насильства в умовах конфлікту.

15:31
Заборона на концерти та трансляцію пісень росіян не стосуватиметься тих виконавців, які публічно виступають за відновлення територіальної цілісності та суверенітету України у міжнародно визнаних кордонах. Для цього буде створено окремий список таких виконавців, які мають подати відповідну заяву.

15:25
В Україні введуть обмеження на ввезення видавничої продукції з Росії, Білорусі та тимчасово окупованих територій України.
Також з 1 січня 2023 року в Україні книги видаватимуться і розповсюджуватимуться державною українською мовою, мовами корінних народів України і офіційними мовами ЄС. Про це повідомив депутат ВРУ Олексій Гончаренко.

15:02
Рада ухвалила звернення до країн-членів Європейського Союзу щодо підтримки надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, про це повідомив голова підкомітету з питань Регламенту ВР Павло Фролов.

15:00
Українські Сили спецоперацій показали відео про роботу військовослужбовців на околицях Сєвєродонецька Луганської області, де тривають запеклі бої і противнику все ще не вдається повністю окупувати місто.

14:58
Україна сама визначатиме час та зміст можливих переговорів із Росією. Про це заявила посол США в Україні Бріджит Брінк в інтерв'ю Голосу Америки.

14:49
Російські окупанти обстріляли село Баранівка у Харківській області — горіли господарчі споруди. Про це Суспільному повідомив голова громади Віктор Коваленко.

14:37
Монобанк випустив лімітований наклад фізичних карток із зображенням "Російський корабель, іди на...". Їх розіграють серед тих, хто зробить внесок від 100 гривень у Банку "На дрони для ЗСУ". "Більше внесків — більше шансів на виграш", - написав співвласник Монобанку Олег Гороховський. 

14:35
Війська Великої Британії мають бути готові "знову воювати в Європі" на тлі повномасштабного вторгнення РФ до України. Про це заявив новий командувач британської армії генерал Патрік Сандерс, передає The Sun.

14:26
В Росії визнали, що вони депортували понад 1,9 млн українців на територію РФ, з яких понад 307 000 дітей. Про це розповів начальник Національного центру управління оборони Росії Михайло Мізинцев, повідомляють пропагандистські ЗМІ РФ.

14:13
Верховна Рада проголосувала за законпроєкт, який забороняє відео та музику за участі російських громадян в українських медіа та громадському середовищі на період звільнення всіх окупованих українських територій та припинення агресії з боку РФ. "За" проголосували 303 депутати, про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

14:06
На ранньому етапі були проблеми. Посол США в Україні Бріджит Брінк відповіла на натяки президента Володимира Зеленського щодо низьких темпів західної допомоги для України. Про це вона повідомила в інтерв'ю Голосу Америки.

14:00
У Запорізькій області окупанти зосереджують техніку та особовий склад, ймовірно, готуючись до ведення активних бойових дій, повідомляють Сили оборони Запорізького краю у Facebook.

13:49
Збройні Сили України просунулися більш ніж на 10 км у напрямку тимчасово окупованого Мелітополя. Про це у відеозверненні повідомив мер міста Іван Федоров.

13:44
Вночі Росія випустила по Одеській області дві ракети типу "Онікс". Атакували з берегового ракетного комплексу в тимчасово окупованому Криму, повідомляє ОК "Південь".

13:40
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк відповів російським пропагандистам, які обговорюють тему навчання українських військових за кордоном перед відправленням на фронт. Про це він написав у Twitter.

13:33
"Бачимо, розслабилися". На Київщині будуть рейди з дотримання комендантської години. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Олексій Кулеба та закликав не нехтувати встановленими обмеженнями.

13:19
Росіяни вчора поранили 16 мешканців Миколаївщини. Про це повідомила голова Миколаївської облради з гуманітарних питань регіону Ганна Замазєєва і додала, що станом на ранок 19 червня в миколаївських лікарнях перебувають 297 громадян, які постраждали від російських обстрілів.

13:13
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після візиту до Києва написав колонку у The Times під назвою "Ми ніколи не будемо в безпеці, якщо відвернемося від доблесної України".
Він виклав своє бачення чотирьох "життєво важливих кроків" для підтримки України у протистоянні російським окупантам: зброя, економіка, маршрути для експорту та технічна підтримка.

12:54
IT-спеціалістам можуть дозволити виїжджати у відрядження за кордон. Поїздки мають бути не довше трьох тижнів. Також уряд працює над підготовкою системи бронювання кадрів від мобілізації. Про це в інтерв?ю Факти ICTV розповів заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

12:44
У Казахстані закликали світові країни повністю відмовитися від ядерної зброї до 2045 року, розробивши поетапний план відмовитися від цих озброєнь. Про це написав глава МЗС Казахстану Мухтар Тлеуберді у колонці для видання Liter.

12:31
Росія не визнає загиблими 27 членів екіпажу затонулого крейсера “Москва” - ГУР.

12:10
НАТО не бачить підвищеної готовності ядерних сил Росії, але вважає небезпечним і безвідповідальним брязкання Кремля ядерною зброєю. Про це в інтерв'ю BILD заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

12:04
В МОЗ України привітали медичних працівників з професійним святом: Ми в боргу перед вашою мужністю і ніколи не пробачимо це окупантам.

11:59
Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що минулої доби ворог завдав два удари по інфраструктурі Індустріального району Харкова.
"Як бачимо, окупанти продовжують тероризувати мирне населення міста постійними обстрілами вже майже "за графіком", – уточнив Синєгубов.

11:51
Під час ліквідації пожежі на нафтобазі у Новомосковському районі загинув молодший сержант служби цивільного захисту Ярослав Мірошник. Він працював водієм пожежно-рятувальної частини.
Про це повідомляє Головне управління ДСНС України у Дніпропетровській області.

11:43
Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримав політику своєї попередниці Ангели Меркель у відносинах з Росією, її позицію щодо України та НАТО у 2008 році, проте розкритикував енергетичну політику. Про це він заявив в інтерв'ю dpa, передає Welt.

11:34
"Ми маємо закінчити цю війну, щоб нашим дітям не довелось воювати", - українські тати-прикордонники в День батька записали відео, в якому розповіли, за що вони воюють.

11:33
В Кропивницькому відкриється волонтерський центр "ЯМаріуполь". Відкриття заплановане наступного тижня, повідомляє Маріупольська міська рада.

11:14
Німеччина розробила план додаткових заходів щодо економії газу у зв'язку зі скороченням постачання із Росії. Про це пише DW із посиланням на заяву міністра ФРН у справах економіки та захисту клімату Роберта Габека.

11:13
Під час гасіння пожежі на нафтобазі в Новомосковському районі, що горить внаслідок ракетної атаки Росії, вибухнув резервуар – загинув рятувальник. Про це повідомляє голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

10:56
36 000 людей "прийшли" на онлайн-мітинг в Instagram на підтримку Херсона та інших тимчасово окупованих міст України. Сторінка івенту - це відмальований метр за метром головний проспект Херсона з будинками та перехрестями, під якими користувачі залишали коментарі: "Херсон - це Україна".
Кампанію побачили мільйони українців, зокрема самі херсонці. За анонсами наступних подібних івентів можна стежити на сторінці мітингу. 

10:40
"Пекельний смерч" для окупантів та їхньої техніки від бійців 36 окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського. Бригада знищила командно-спостережний пункт, вузол зв'язку, три бронетранспортери та взвод окупантів.

10:32
На Харківщині російські окупанти викрали трьох жительок селища Горожанівка. Про це повідомляє Суспільне з посиланням на власні джерела та дописи у Facebook. За попередньою інформацією, окупанти можуть утримувати українок у Балаклії чи Чкаловському.

10:27
В МЗС України вважають, що росіяни використовують зґвалтування та інші сексуальні напади як зброю, спрямовану на придушення опору і деморалізацію українців. Про це міністерство написало у Twitter.

10:13
116-й день війни. ЗСУ знищили ще 250 російських окупантів, три танки, один гелікоптер, чотири БПЛА, шість артилерійських систем, чотири РСЗВ, чотири броньованих машини, десять одиниць автомобільної техніки й одну крилату ракету. 

09:48
За даними британської розвідки багато російських військовослужбовців усіх рангів не розуміють мети війни. Моральні проблеми у російських військах настільки значні, що обмежують можливості РФ у досягненні оперативних цілей. Почастішали випадки відмови цілих російських підрозділів від виконання наказів. Також дедалі частіше трапляються конфлікти із застосуванням зброї між російськими офіцерами та солдатами.

09:31
Під Києвом було чути вибухи. Це працювала ППО у Вишгородському районі.

09:08
Саміт НАТО в Мадриді визнає РФ загрозою миру та безпеці, а не партнером, каже Столтенберг.

08:39
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що на ранок неділі ситуація у Сєвєродонецьку залишається складною. Окупанти проводять цілодобову повітряну розвідку безпілотниками, коригують вогонь, швидко підлаштовуючись під зміни в оборонних редутах ЗСУ. Підрозділи ЗСУ відбили штурм у районі Тошківки, як і у напрямках Горіхове-Золоте та Первомайськ-Золоте. Йде штурм у напрямку Горіхове-Гірське.

08:15
Постійний координатор ООН у Туреччині Альваро Родрігес підтвердив, що Росія вимагає скасування санкції проти експорту її зерна та зернових в обмін на деблокаду українських портів та створення “зернового коридору”.

08:15
Зведення Генштабу ЗСУ:
- захисники України відбили кілька штурмів під Бахмутом та Сєвєродонецьком, також продовжуються бої;
- армія РФ намагається вести розвідку боєм на півночі Харківської області;
– росіяни намагаються утримати рубежі на півдні.

06:51
Зеленський надав звання генерал-майора командувачці Медичних сил ЗСУ Тетяні Остащенко.

05:51
Президент Володимир Зеленський записав відеозвернення з поїзда, повертаючись із поїздки на південь України.

04:55
Окупанти намагаються залякати партизанів Запорізької області смертною карою – глава ОВА.

04:15
"Намагаючись мінімізувати втрати на морі, ворог переформатує корабельне угруповання з акцентом на підводний флот", – заявили в ОК "Південь".

03:59
На півдні окупантів чотири рази атакували гелікоптери, штурмовики та винищувач ВПС ЗСУ.

03:32
Війна може тривати роки. НАТО продовжить підтримувати Україну – Столтенберг.

02:49
У Бундестазі закликають Шольца дати зброю Україні: Ризикуємо завдати репутації Німеччини непоправної шкоди, особливо серед східних сусідів та друзів – Welt.

01:35
У Білому домі ще до вторгнення Росії до України враховували можливість затяжної війни – WP.

00:41
Російські війська бояться втратити залізничні колії на півночі Харківської області, бо вони, ймовірно, є основним засобом, що використовується росіянами для забезпечення поточних операцій із захоплення Слов'янська – ISW.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live