Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

18.06.2022

22:57
Українські військовослужбовці на сході країни сьогодні знищили 87 окупантів, два склади боєприпасів, танк, безпілотник, п'ять мінометів та 52 тягачі.

21:41
Німецька влада розслідує кілька сотень можливих військових злочинів, скоєних російськими військовими в Україні, заявив високопоставлений представник поліції Хольгер Мюнх у матеріалі газети The Welt am Sonntag.

21:39
Через російську агресію в портах Одещини заблоковано 39 цивільних суден під прапорами 14 країн. Про це повідомив глава ОВА Максим Марченко під час сьогоднішнього візиту президента Володимира Зеленського на Одещину, передає пресслужба Офісу президента.

21:26
"Тайра" вдома. Парамедикиня Юлія Паєвська записала перше відео після звільнення з російського полону, в який вона потрапила 16 березня. Вона подякувала президенту Зеленському та звернулася до тих, хто "по той бік", і сказала, що все вийде, і всі вони будуть вдома, як і вона зараз:

21:24
Працівники ДСНС знешкодили частину зенітно-ракетного комплексу БУК-М1.

21:16
Командир полку Нацгвардії "Азов" Денис Прокопчук тимчасово передав командування майору Микиті Надточію до повернення з полону. Зробив він це через повідомлення у Telegram. Офіційний наказ про кадрові рішення має бути пізніше. Про це повідомив командир другого батальйону "Азов" Микита Надточій в інтерв'ю Радіо Свобода.

21:01
До українців у Польщі, які втікали від війни, приїхав актор Бен Стіллер. Він хоче збирати історії людей і розповідати їх. Про це голлівудський актор повідомив у Instagram.

21:00
Російські окупанти обстріляли ракетами Новомосковський район Дніпропетровської області. За попередніми даними, є постраждалі та масштабні руйнування. Про це повідомляє голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

20:47
Мешканці тимчасово окупованої Херсонської області не сприймають ані російські рублі, ані паспорти РФ, а пенсіонери, які брали гроші, одразу йшли міняти їх на гривні. Про це розповів глава Херсонської облради Олександр Самойленко в інтерв'ю Укрінформу.

20:36
На Херсонщині окупанти заволоділи базою даних боржників банків і переводять їх до російських попри обіцянки незаконної влади про списання боргів. Відтак мешканець тимчасово окупованої частини Херсонської області поскаржився, що всі його борги за кредитом перейшли з "Приватбанку" до "Тінькофф Банку", пише СтратКом ЗСУ.

20:27
В Ізюмському районі російські окупанти кількома ракетами обстріляли газопереробне підприємство. Про це повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

20:25
Російські окупанти у розмовах скаржаться на нестачу людей та несправну техніку. Відповідне радіоперехоплення опублікувало Головне управління розвідки Міноборони.

20:14
На тимчасово окупованих територіях Запорізької області росіяни поширюють фейкові газети з дезінформацією про нібито "втрату Запоріжжя" та "розпач" серед українських військовослужбовців. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

20:01
Гайдай: у Сєвєродонецьку тривають бої, складна ситуація в селах-сателітах міста, зокрема, важкі бої були в Метьолкіному. Крім цього, росіяни намагаються перерізати трасу Лисичанськ — Бахмут, її постійно обстрілюють, - заявив голова Луганської ОВА в ефірі телемарафону.

19:57
Перша леді Олена Зеленська дала інтерв'ю британському виданню The Guardian, в якому розповіла, як розпочалася повномасштабна війна для неї та її сім'ї.

19:10
Зведення Генштабу на 115 день війни, вечір 18 червня:
    На Сєвєродонецькому напрямку російські окупанти намагаються встановити повний контроль над Сєвєродонецьком. Росіяни мають частковий успіх у населеному пункті Метелкіне та намагаються закріпитися. Штурм окупантів у напрямку Сиротиного українські військові відбили.
    На Слобожанському напрямку армія РФ утримує оборону зайнятих раніше рубежів та намагається не допустити просування підрозділів Сил оборони у напрямку державного кордону України.
    На Харківському напрямку окупанти обстріляли з артилерії низку населених пунктів: Дементіївка, Печеніги, Коробочкине, Байрак, Верхній Салтів, Харків, Капітолівка та Циркуни.
    На Слов'янському напрямку росіяни готуються для продовження наступу у напрямку Ізюм-Слов'янськ та створюють сприятливі умови для цього. У районі Краснопілля українські воїни завдали значних втрат окупантам.
    На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник продовжує систематичні обстріли з метою запобігання перегрупуванню підрозділів наших військ на інші напрямки.
    В акваторії Чорного та Азовського морів відзначається перебазування корабельно-катерного складу Чорноморського флоту.

19:03
В Україні запустили комунікаційну кампанію "Embrace Ukraine", яка спрямована на стимулювання держав-членів ЄС підтримати надання Україні статусу кандидата.
Українській креативники з Banda Agency доповнили кампанію проєктом "Керативна Січ", що покликаний поширювати необхідні меседжі серед європейської спільноти привабливим візуальним контентом, який можна скачати тут.

18:59
Ціни на основні продукти в ОРЛО на 40% вищі, ніж на підконтрольних територіях. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай з посиланням на департамент економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності Луганської облдержадміністрації.

18:54
Волонтери центру "Паляниця" передали військовим надсучасний БПЛА-розвідник VECTOR. Його вартість 7,1 млн грн.

18:30
Секретар РНБО Олексій Данілов допускає зупинку у війні РФ проти України, але якщо це буде сприйнято українським суспільством. Інакше, за його словами, українці воюватимуть без участі керівництва країни. Про це він сказав у інтерв'ю The Globe and Mail.

18:21
Канцлер Німеччини Олаф Шольц сподівається, що лідери ЄС на саміті досягнуть домовленості щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Про це він сказав у відеозверненні, повідомило RND.

17:51
Відео прощання із загиблим українським військовим та активістом Романом Ратушним. Під час війни він став розвідником 93-ї ОМБр "Холодний Яр" та загинув у бою під Ізюмом.

17:45
Сьогодні п?ятеро українців повернулися з російського полону. Цивільних громадян України обміняли за формулою 5 на 5, троє з них потрапили в полон під час окупації Гостомеля. Також вдалося повернути тіло одного загиблого захисника України. Про це повідомили в ГУР.

17:40
Росія погрожує британській BP експропріацією $1,5 млрд дивідендів від Роснєфті. Про це заявив головний виконавчий директор російської нафтогазової компанії Ігор Сєчин на економічному форумі в Санкт-Петербурзі, його слова наводить Інтерфакс.

17:39
Європейська організація з ядерних досліджень (CERN) заявила, що має намір припинити дію угоди про міжнародне співтовариство з Росією та Білоруссю після закінчення терміну її дії у 2024 році.

17:08
Польський генерал пропонує взяти захід України під захист ПВО. На думку колишнього глави Бюро національної безпеки Польщі генерала Станіслава Козея, "російські ракети занадто близько підлітають до кордонів НАТО". Про це він заявив польському виданню Onet.

16:51
Президент Зеленський і глава Офісу Президента Андрій Єрмак відвідали Миколаїв.
"Разом із Президентом я побачив тут сильних людей. Професійних лікарів, які рятують життя, безстрашних воїнів, що не бояться ворога і знають його слабкі місця", - написав у Telegram керівник ОП.

16:25
"Лють, просто лють", - прокоментував радник мера міста Петро Андрющенко фотографію з малюнком російських окупантів на одній школі в Маріуполі.

16:23
Зеленський вручив військовим нагороди на передовій у Миколаївській області:

16:21
Сьогодні о 13:00 Росія завдала ракетного удару по промисловій зоні Харкова. За попередніми даними, загиблих та поранених немає, повідомляє Суспільне.

16:02
Незважаючи на санкції проти Москви, Індія не припинила купувати російське вугілля, навіть навпаки, збільшила закупівлю останніми тижнями. Це пов'язано зі знижками від трейдерів, які пропонують до 30%. Про це повідомляє Reuters із посиланням на два джерела у торгівлі та дані, які вони перевірили.

15:51
Над Каплицею Королівського коледжу у Кембриджі з'явився банер зі словами "Слава Україні" та зображенням українського прапора.

15:29
Радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що паритет у озброєнні – ключ до перемоги України.

15:21
Новий голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсген, який раніше був дипломатичним радником німецької канцлерки Ангели Меркель, назвав колишнього президента Росії Дмитра Медведєва клоуном. У Кілі Гойсген заявив: "Медведєв сьогодні – клоун, вибачте, що я мушу сказати це вголос".

14:48
Минулої доби поліцейські задокументували 39 обстрілів у Луганській області. Є загиблі та поранені місцеві жителі. Внаслідок обстрілів пошкоджено 48 об'єктів інфраструктури – квартири у багатоповерхівках та приватні будинки, території підприємств у містах Сєверодонецьк та Лисичанськ.

14:25
Після того, як казахстанський президент Токаєв заявив, що не визнає самопроголошених республік на сході України, Росія скоротила, а потім припинила транспортування казахстанської нафти через нафтовий термінал Новоросійського порту. Офіційна причина – розмінування порту від мін часів Другої світової війни, пише Rzeczpospolita з посиланням на кремлівські ЗМІ.

14:12
Воїни 72-ї ОМБ ім. Чорних Запорожців затримали пілота збитого сьогодні російського Су-25. Він встиг катапультуватись. Отримав травми через "м'яке" приземлення, йому надали першу допомогу.

13:37
Президент Володимир Зеленський приїхав до Миколаєва. “Обговорили стан економіки, відновлення водопостачання, ситуацію у сільському господарстві. Окрему увагу приділили загрозам із суходолу та з моря. Не припиняємо працювати заради перемоги”, – повідомив президент.

13:32
У Херсоні на вулиці Сенявіна стався вибух, повідомляє Суспільне.Херсон. Вибуховий пристрій, який був прикріплений до дерева, здетонував на автомобіль. Водій залишився живий. Військові РФ заявили про "теракт" українських партизанів. То був замах на начальника Північної виправної колонії №90 Євгена Соболєва, який перейшов на бік окупантів. Він перебуває у лікарні з пораненнями.

13:22
Прем'єр-міністр Борис Джонсон після повернення з Києва сказав журналістам, що важливо, щоб Велика Британія продовжувала демонструвати підтримку України в довгостроковій перспективі й що "ми даємо їй стратегічну стійкість, якої вона потребує".

13:16
Голова Криворізької ВЦА Олександр Вілкул підтвердив прильоти російських ракет в Інгулецький район Кривого Рогу. За попередньою інформацією, є руйнування та постраждалі.

12:47
Аеророзвідка Нацгвардії виявила ворожу техніку та передала координати артилеристам ЗСУ. Вони вразили три багатоцільові тягачі, один вивели з ладу і знищили живу силу окупантів.

12:40
Почала роботу "Книга катів українського народу". Цей сайт містить докладну та верифіковану інформацію щодо російських воєнних злочинців, уточнив голова ОП Андрій Єрмак.

12:37
Командувача Повітряно-десантних військ Росії генерал-полковника Андрія Сердюкова відправили у відставку через масові втрати серед російських десантників в Україні, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на українські джерела. Новим командувачем ПДВ призначено генерал-полковника Михайла Теплинського. Раніше він очолював штаб Центрального воєнного округу. У ISW наголосили, що не можуть ані підтвердити, ані спростувати заяви джерел.

12:24
Російський Газпром наступного вівторка, 21 червня, зупинить газопровід Турецький потік. Цим газопроводом отримує газ не тільки Туреччина, а й деякі країни Європи, зокрема Угорщина.

12:20
Секретар РНБО Олексій Данілов переконаний, що лендліз буде, питання тільки - коли. За його прогнозами, це може бути кінець літа – початок осені.

12:15
СБУ повідомила про підозру одному з керівників Russia Today, затримала коригувальника ракетних обстрілів Одещини та встановила бойовика, який організовував ворожі блокпости на Харківщині.

12:10
Голова ОП Андрій Єрмак повідомив, що санкційний План дій групи Макфола-Єрмака вже виконано на 48%. Поки що немає прогресу в санкціях в енергетичній та транспортній галузях. "Також ми чекаємо на визнання Росії країною-спонсором тероризму", - сказав Єрмак.

12:05
Правоохоронці США затримали супер'яхту Amadea вартістю $300 млн, заарештовану на Фіджі в травні, повідомляє Голос Америки. Вона належить російському олігарху Сулейману Керімову, який перебуває під санкціями.

11:58
Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що у ворога залишається все менше сил для наступу. ЗСУ тримають рубежі та поступово переходять до контрнаступальних дій – звільнили с. Дмитрівка біля Ізюма. Сьогодні вночі з РСЗВ окупанти завдали ударів по Київському району Харкова. Було потрапляння в одне з комунальних підприємств міста. На щастя, без жертв. Росіяни протягом доби обстрілювали Циркуни, Дергачі, Золочівську громаду. Вночі вперше обстріляли с. Фартушне.

11:24
Голова ВДА Сєвєродонецька Олександр Стрюк про ситуацію в місті на 18 червня: росіяни штурмують Сєвєродонецьк із декількох напрямків. Значні руйнування у навколишніх селищах – Сиротиному, Метьолкіному. У Сєвєродонецьку тривають запеклі бої.

11:19
ОК "Північ" повідомило, що 72 ОМБр збила з ПЗРК "Ігла" російський Су-25 у Донецькій області.

11:14
Голова фракції Слуга народу у Верховній Раді Давид Арахамія у коментарі Голос Америки розповів, що Україна зможе відновити мирні переговори з Росією із посиленої позиції після "контрнаступу в деяких місцях" наприкінці серпня.

10:57
Посол Брінк: США працюють із Міністерством енергетики над підвищенням енергетичної безпеки України.
    As part of our support for Ukraine, we work closely with the Ministry of Energy on a broad range of efforts to increase energy security. I met with Minister Galuschenko to reinforce our support. pic.twitter.com/l2x18AmNdl
    — Ambassador Bridget A. Brink (@USAmbKyiv) June 18, 2022

10:43
Британська розвідка повідомляє, що за останні 48 годин Росія робить зусилля на Ізюмському напрямку, щоб просунутися до Донецької області та спробувати оточити Сєвєродонецький район із півночі. Також Армія РФ використовує в Україні односторонньо оголошені гуманітарні коридори для отримання військової вигоди та депортацій, як це робила у Сирії.

10:35
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що Україні необхідно буде розмінувати 270 000 кв. км, включно з окупованими територіями. На проведення первинного оперативного розмінування треба один рік. Але повне розмінування, яке охоплює дороги, лісосмуги, водойми, займе роки.

10:24
За інформацією МВС, у Миколаївській області за добу зареєстровано 17 пожеж, шість з яких внаслідок влучення боєприпасів та уламків від них. Вранці в Миколаєві після ракетного удару окупантів в одному з районів міста спалахнули дах п'ятиповерхового житлового будинку та балкон однієї з квартир іншої п'ятиповерхівки. Пожежі ліквідували.

10:13
Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що проблема з питною водою у місті набирає обертів. Люди змушені буквально набирати технічну воду з калюж від поривів та використовувати її для життя. Також окупанти викрали обладнання фонтана в Театральному сквері.

10:04
Секретар РНБО Олексій Данілов дав інтерв'ю LIGA.net: які в нього претензії до Подоляка/Арахамії та чи варто ЗСУ відходити від Сєвєродонецька.

10:01
Вчора українські захисники завдали армії РФ найбільших втрат на Бахмутському, Слов'янському та Криворізькому напрямках. З 24 лютого до 18 червня росіяни втратили в Україні:
особового складу – близько 33 350 (+200) осіб ліквідовано;
танків – 1465 (+9);
бойових броньованих машин – 3573 (+10);
артилерійських систем – 739 (+5);
РСЗВ – 233 (0);
засобів ППО – 98 (+1);
літаків – 216 (+1);
вертольотів – 180 (0);
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 594 (+1;
крилатих ракет – 129 (0);
кораблів/катерів – 14 (+1);
автомобільної техніки та автоцистерн – 2513 (+17);
спецтехніки – 55 (0).

09:11
Пентагон опублікував новий список зброї, яку США дає Україні. За Байдена військова допомога Вашингтона Києву склала $6,3 млрд.

08:45
ППО на Одещині перехопила вночі надзвукові російські ракети "Онікс".

08:22
Прем'єр Нідерландів закликав співгромадян приготуватися затягнути паски задля перемоги України.

07:54
Зведення Генштабу:
- Армія Росії намагається наступати у напрямку Слов'янська;
- РФ провела невдалі штурмові дії під Сєвєродонецьком та біля траси Бахмут-Лисичанськ;
- Росіяни планують прокладати додаткові залізничні гілки на Харківському напрямку.

07:03
На одному з блокпостів під Бахмутом військові влаштували виставку обкладинок для паспортів із забороненою в Україні символікою СРСР. За словами військових, більшість цих "сувенірів" належить літнім місцевим жителям.
    Passport covers with the coat of arms of the Soviet Union.
    At one of the checkpoints near Bakhmut, the militaries created an exhibition of passport covers with prohibited in Ukraine symbols.
    Most of these "souvenirs" belong to elderly locals, the military said.#Bakhmut pic.twitter.com/NvSbvRpVd8
    — Stanislav Storozhenko (@stakofficiel) June 17, 2022

07:00
Чиновник зі сфери оборони США підтвердив WP: українські військові вразили російський буксир ракетою Harpoon.

06:43
Шольц упевнений, що німецьке важке озброєння "прибуде вчасно" та допоможе ЗСУ у битві за Донбас.

06:35
Армія Росії атакувала Кременчук: від шести до восьми ракет влучили по НПЗ та іншим об'єктам інфраструктури.

05:27
Контрнаступ українських військ біля Ізюма може відвернути сили росіян від Слов'янська – ISW

04:41
У США призупинили план продажу Україні бойових безпілотників Grey Eagle – Reuters

04:00
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель припустила, що її відставка могла бути однією з подій, на яку чекав російський диктатор Володимир Путін, перш ніж розпочати повномасштабну війну проти України.

01:56
17 червня сили оборони під час бойового патрулювання виявили міну, що дрейфує, біля берегів Одеської області. Міну ліквідував підрозділ ВМС ЗСУ.

00:57
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що необхідно продовжувати безпосередньо говорити з диктатором Росії Володимиром Путіним на тлі зусиль щодо припинення війни в Україні.
"Коли я розмовляю з Путіним, я говорю, наприклад, те саме, що говорив вам, – додав він, відповідаючи журналісту. – Будь ласка, зрозумійте, що не буде жодного миру "під диктовку", і якщо ви дійсно вірите, що відберете чиюсь землю, сподіваючись, що часи зміняться і все знову стане нормальним, то це помилка".
Шольц сказав, що його послання полягає в тому, що Путін має вивести свої війська та знайти угоду з Україною, яка є прийнятною і правильною для народу України.

00:25
Російські окупанти зробили чергову безуспішну спробу прориву на Лиманському напрямку, ворог зазнав втрат, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live