Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

17.06.2022

23:30
Російське видання "Важные истории" заявило, що встановило особи вісьмох російських окупантів, які були в Бучі 4 березня, коли там було розстріляно щонайменше вісім місцевих жителів.

23:07
РНБО на сьогодні не бачить загрози нового наступу з території Білорусі, сказав в інтерв'ю Радіо НВ секретар ради Олексій Данілов.

22:48
Комісія ООН, створена для розслідування воєнних злочинів, скоєних в Україні під час російського вторгнення, заявила, що їй поки що не вдалося "встановити контакт" із Росією.

22:39
Російські війська в Луганській області зазнають серйозних втрат, проте щодня в регіон прибувають до 30 КАМАЗів із живою силою окупантів, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

22:00
Встановлена Росією блокада українських портів та експорту українського зерна, як і раніше, викликає побоювання, що це може спричинити серйозну продовольчу кризу в найбідніших країнах світу. Для розв’язання проблеми Франція та Туреччина пропонують конкуруючі плани, пише сьогодні The Guardian.

21:55
Двоє загарбників розповідають, що від їхніх підрозділів майже нічого не залишилось. Тому вони вимагають від своїх командирів повернути їх додому.
Про це повідомляє Головне управління розвідки.

21:48
Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай: У Сєвєродонецьку точаться бої, Лисичанськ повністю під контролем ЗСУ.

21:48
На Донеччині за добу внаслідок ворожих обстрілів загинуло четверо мирних жителів, ще шестеро дістали поранення.
Про це повідомив у Телеграмі керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

21:38
Зеленський повідомив, що з полону окупантів вдалось звільнити українську парамедикиню та волонтерку Юлію "Тайру" Паєвську. Вона уже вдома. Окупанти взяли її у полон ще 16 березня в Маріуполі.

21:36
Джонсон під час візиту до Києва запропонував розпочати масштабну тренувальну операцію для українських військ із можливістю навчання до 10 тис. солдатів кожні 120 днів, повідомляє британський Урядовий портал.

21:34
Німеччина передасть важке озброєння для України вчасно, щоби вона змогла використати його в битві за Донбас. Про це повідомив німецький канцлер Олаф Шольц для dpa.

21:22
У Росії вважають, що зможуть створити альтернативу G7. Про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомляє у Телеграмі.

21:17
Принцип Казахстану з невизнання квазідержав поширюється на Донецьку та Луганську народні республіки, заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

21:15
Російський диктатор Володимир Путін заявив, що Росія не загрожує світу ядерною зброєю, але готова її застосувати у разі "загрози суверенітету".
Про це він заявив у виступі на Петербурзькому економічному форумі.

21:13
НАТО готує до саміту в Мадриді нову стратегічну концепцію, в якій буде оновлено позицію щодо Росії, враховано нові виклики та вперше сформульовано підхід блоку щодо Китаю. Про це повідомляє сайт Пентагону.

21:00
Президент України Володимир Зеленський і Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон прогулялися центром Києва. Про це Зеленський розповів у Фейсбуці.

20:47
Судно забезпечення чорноморського флоту Росії "Василь Бех", уражене українськими силами за допомогою ракети Harpoon, затонуло. Про це повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

20:46
Норвегія ввела нові санкції проти Росії, які включають заборону на імпорт нафти морем з РФ до Норвегії.
Про це повідомляє Norway Today.

20:36
Росіяни обстріляли прикордонні території Апостолівської громади на Дніпропетровщині — били з "Ураганів". Минулося без жертв і руйнувань.

20:24
Росіяни продовжують вести бої за встановлення повного контролю над Сєвєродонецьком. На цьому напрямку ведуться постійні обстріли зі ствольної артилерії та РСЗВ, завдано авіаударів по позиціях ЗСУ неподалік Сиротиного та Боровського. Про це повідомляє вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ.

20:20
Міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод запевнив українського колегу Дмитра Кулебу, що Данія підтримує надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.
Про це глава української дипломатії повідомив у Твіттері.

20:11
Сьогодні, 17 червня 2022 року, українські військові вибили росіян з села під Ізюмом. Також було відбито кілька спроб штурму на різних напрямках. Про це повідомляє у Facebook Генеральний штаб ЗСУ.

20:02
Рада Європейської організації з ядерних досліджень (CERN) вирішила повністю припинити будь-яку співпрацю з Росією та Білоруссю через повномасштабне вторгнення Рф в Україну, заявила організація.

19:46
Кабінет Міністрів України виділив із резервного фонду державного бюджету майже 243,5 млн грн на компенсацію комунальних витрат громадам, які прихистили переселенців у будівлях комунальної та державної форми власності, передає Міністерство розвитку громад та територій України.

19:38
Військові плани Росії передбачали взяття Києва вже за 12 годин після початку вторгнення. Про це міністр оборони Олексій Резніков розповів в інтерв'ю CNN.

19:37
Російський диктатор Путін відмовився відповідати на питання про "червоні лінії" у війні проти України. Про це він заявив під час Петербурзького міжнародного економічного форуму.

19:35
Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра після позитивного висновку Єврокомісії заявив, що його країна підтримує надання Україні статусу кандидата на членство в Євросоюзі. Про це повідомляє RTL.

19:23
У п'ятницю, 17 червня, російські війська вкотре обстріляли Харківщину. Ракета окупантів влучила в комунальне підприємство в Первомайському, повідомляє поліція Харківської області.

19:13
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який перебуває з візитом у Києві, заявив, що його країна хоче "забезпечити стратегічну витривалість" України. Про це Джонсон сказав на спільному брифінгу із президентом Володимиром Зеленським.

19:10
В Офісі президента України відбулася зустріч з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. На ній йшлося про оборонну та економічну підтримку України, посилення санкції для Росії, заявив голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

18:53
Кабінет міністрів затвердив порядок заходів щодо поводження з військовополоненими в особливий період.
Про це представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив у Telegram. 

18:41
Експортно-кредитне агентство застрахувало перший в умовах воєнного періоду беззаставний кредит на виконання експортного контракту, покривши зокрема військові ризики. Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

18:38
Президент Франції Емманюель Макрон продовжить контакти з російським диктатором Володимиром Путіним, попри те що його критикують за часті дзвінки до Москви. Про це він сказав в інтерв'ю французькому каналу BFMTV.

18:34
Міноборони США відзвітувало про виділення тисяч одиниць високотехнологічного озброєння й техніки Україні, а також сотень тисяч боєприпасів та іншого обладнання в межах оборонної допомоги, загальна вартість якої перевищує $6 млрд.
Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті Пентагону.

18:24
Російський корабель порушив територіальні води Данії. Міністр закордонних справ країни Єппе Кофод заявив, що у зв'язку з інцидентом терміново викликано посла РФ, а "методи залякування не працюють проти Данії".

17:59
Українські захисники "вполювали" надзвичайно рідкісний ворожий безпілотник "Мерлін-ВР". Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

17:54
Україна вже готова підписати з Євросоюзом п'ять базових угод у галузі енергетики, митниці, перевезень, цифрового ринку та торгових умов. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

17:48
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон прибув до Києва без анонсу і провів перемовини з президентом Володимиром Зеленським. Про це Зеленський повідомив у Telegram.

17:38
З війни в Україні тікають не тільки російські солдати, а й командири-офіцери. Вони просто складають зброю та залишають свій особовий склад напризволяще. Про це йдеться у телефонній розмові окупанта, яку перехопила СБУ.

17:36
Переселенців у Тернополі закликали зареєструватися у міській раді. Це необхідно для безпеки міста.
Про це пише в Telegram-каналі голова Тернопільської міської ради Сергій Надал.

17:24
Генштаб: За останні кілька тижнів українські військові хірурги провели кілька унікальних операцій з реплантації — бійцям ЗСУ вони приживили втрачені кінцівки.

17:21
Українці, які через війну вимушено покинули Україну й наразі перебувають в Італії, зможуть обміняти готівкову гривню на євро з 21 червня. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

17:01
Міністерство освіти і науки повідомило, що в соціальних мережах (особливо у проросійських групах) поширюється фейковий лист, нібито підписаний заступницею міністра освіти і науки Вірою Роговою, що доручає керівникам закладів освіти скласти списки випускників призовного віку.

17:00
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що російський диктатор Володимир Путін не застосовуватиме ядерну зброю у разі перемоги України у війні з Росією. Про це він написав у колонці для Foreign Affairs.

16:58
Україна має намір добиватися додаткових переговорів щодо проведення Євробачення-2023 на території країни. Про це йдеться у спільній заяві міністра культури Олександра Ткаченка, переможця пісенного конкурсу у 2022 році Олега Псюка (Kalush), глави правління НСТУ Миколи Чернотицького та переможниці Євробачення-2004 Руслани Лижичко.

16:56
У Зеленського розглядають всі методи повернення тимчасово окупованого Криму – військовий шлях також у переліку.
Про це під час телемарафону повідомила представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

16:47
Запровадження візового режиму з РФ є продуманим кроком, який уможливить захистити національну безпеку України.
Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ.

16:35
Голова Київської міської військової адміністрації Микола Жирнов заборонив у столиці використання піротехнічних виробів та гучну музику.
Жирнов видав окреме доручення про дотримання режиму тиші на території столиці: заборону видовищ із використанням піротехнічних виробів; гучного співу; трансляції розважальної музики з використанням звуковідтворювальної апаратури; користування іншими гучномовними установками.

16:32
Так званому голові Скадовської районної військової адміністрації та його заступниці повідомили про підозру, сповіщають в Офісі генпрокурора.

16:18
Кабмін ухвалив рішення про припинення дії угоди з РФ про безвізовий режим. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

16:04
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що російський диктатор Володимир Путін може бути змушений розпочати реальні переговори, якщо Захід допоможе Україні здобути тотальну перемогу у війні. Про це він написав у колонці для Foreign Affairs.

15:56
ЗСУ збили безпілотник "Мерлин-ВР" окупантів, який офіційно не перебуває на озброєнні армії РФ, повідомляє АрміяInform.

15:49
Окупанти посилили угруповання на Сєвєродонецькому напрямку: за 40 км від Сєвєродонецька перемістили танки, бойові бронемашини, автомобільну та інженерну техніку.
За словами спікера Міноборони, та сама ситуація на напрямі Попасна-Миколаїв: ввели два батальйони зі складу першого і другого армійських корпусів.

15:40
У перехопленні ГУР окупант розповідає батькові, що командування РФ не дає йому та іншим солдатам виїхати з території України. Він радіє, що влаштувався на посаду в тилу – водій КамАЗу: "Краще на КамАЗі тут, ніж там в окопах сидіти".

15:33
Кабмін запровадив візовий режим із Росією. Нові правила набудуть чинності з 1 липня, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, росіяни не зможуть потрапити до України без отримання візи.

15:29
Володимир Зеленський віртуально візьме участь у саміті G7, що відбудеться у замку Елльмау у Баварії з 26 по 28 червня.

15:26
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: Тяжка ситуація в Луганській області, йдуть запеклі бої в районах Тошківки, Золотого. За його словами, окупанти обстрілюють Лисичанськ. Тривають бої у Сєвєродонецьку, але місто не захоплене.

14:59
Слов'янськ готується до масштабного наступу російської армії, яке очікується найближчими днями, повідомив мер міста Вадим Лях. За його словами, лінія фронту вже наблизилася і простяглася вздовж Сіверського Дінця, близько 15-20 км до міста.

14:24
Глава МЗС Дмитро Кулеба написав своє бачення "Як Україна переможе" у журналі Foreign Affairs. Важливі ідеї зі статті:
    Потрібна зброя, "яка доводить, що Захід прагне допомогти Україні перемогти, а не просто не дати їй програти": сотні РСЗВ та 155-мм артилерійські системи для оборони проти армії РФ та протикорабельні ракети, танки, бронетехніка, ППО та бойова авіація - для контратак.
    Захід не може дозволити собі "розмахувати білим прапором". Перемога Росії у війні несе загрозу всій Центральній Європі, оскільки немає нічого небезпечнішого для ЄС і НАТО, ніж наявність "нахабної" Росії на більшій частині своїх східних кордонів.

14:06
Вранці 17 червня окупанти завдали ракетного удару по промисловій зоні міста Первомайський Харківської області, повідомив мер міста. Внаслідок обстрілу зруйнована критична інфраструктура, одна людина отримала поранення.

14:01
СБУ знешкодила мережу російської агентури, яку координував радник голови окупаційної адміністрації Криму Сергія Аксьонова. 19 агентів Кремля "працювали" у Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі, а також у Дніпропетровській та Вінницькій областях: коригували ракетні обстріли міст, збирали розвіддані про позиції ЗСУ.

13:52
Україна запроваджує візовий режим для громадян РФ з 1 липня, повідомив Володимир Зеленський. За його словами, сьогодні Кабмін має ухвалити це рішення.

13:40
Європейський мовний союз (EBU): Євробачення у 2023 році відбудеться не в Україні. Конкурс можуть провести у Великій Британії, яка цього року посіла друге місце.

13:32
"Це перший крок до членства в ЄС, який, безперечно, наблизить нашу перемогу". Володимир Зеленський подякував членам Єврокомісії за історичне рішення та заявив, що розраховує на позитивне рішення Євроради наступного тижня.

13:26
Єврокомісія рекомендувала також надати Молдові статус кандидата на членство в ЄС, а Грузії - поки що не надавати статус країни-кандидата в ЄС. За словами голови ЄК, стан демократії у Грузії не відповідає Копенгагенським критеріям.

13:04
Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн про рекомендацію ЄК надати Україні статус кандидата в члени ЄС: "У нас є один чіткий посил: "Так, Україна заслуговує на європейські перспективи і Україну слід вітати як країну-кандидата"".

12:45
Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС, повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела. Остаточне рішення мають схвалити всі 27 країн-членів ЄС на саміті 23 червня.

12:28
Близько 60% громадян Німеччини підтримують надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. Майже 31% виступили проти вступу України до ЄС протягом найближчих кількох років, згідно з опитуванням ZDF.

12:26
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Україна отримає статус кандидата в члени Євросоюзу, "бо йде війна". Про це він повідомив в інтерв'ю французькому каналу BFMTV.

12:07
Спікер президента Сергій Никифоров спростував у коментарі LIGA.net твердження в колонці журналіста німецького Welt Крістофа Шильца, що лідери ЄС нібито закликали Володимира Зеленського піти на поступки Москві.

11:59
Вранці 17 червня російські війська завдали ракетного удару по спальному району Миколаєва. За даними голови ОВА Віталія Кіма, в результаті удару загинули двоє людей, ще 20 отримали поранення.

11:57
ЗСУ перетворили буксир Чорноморського флоту РФ "Василь Бех" на "плавуче вогнище", повідомляє ОК "Південь". За попередніми даними, уражено 70% екіпажу, доля інших – невідома.

11:34
ОК "Південь": Вчора українські захисники завдали ракетного удару по пункту управління та скупчення техніки окупантів у районі Нової Каховки.
Втрати ворога на півдні України за минулу добу: 71 окупант, одна САУ "Мста-С", дві одиниці "Мста-Б", один мінометний комплекс "Сани", два склади боєприпасів та п'ять одиниць броньованої техніки.

11:31
Керівна коаліція Німеччини критикує канцлера Олафа Шольца за те, що він не дав під час візиту до Києва жодних "конкретних обіцянок" щодо постачання важкого озброєння Україні, повідомляє Spiegel.

11:21
"Надшвидкий перехід ЗСУ на натівські системи озброєння": Українські артилеристи вражають бойову техніку окупантів за допомогою CAESAR на полі бою.

11:20
Глава Збройних сил Великої Британії вважає, що Росія "вже стратегічно програла" війну проти України. За його словами, Кремль втратив 25% сухопутної сили армії РФ заради "маленьких" успіхів.

11:13
Верховна комісарка ООН: Під час боїв за Маріуполь загинуло щонайменше 1348 мирних жителів, зокрема 70 дітей. За словами Мішель Бачелет, кількість убитих серед цивільного населення, ймовірно, на тисячі більше.

11:07
У Бєлгородській області Росії розбився російський штурмовик "Су-25", повідомляють російські ЗМІ. За їхньою інформацією, причиною катастрофи могла стати технічна несправність.

11:01
Евакуація з комбінату "Азот" у Сєвєродонецьку неможлива, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, через постійні обстріли та бої небезпечно вивозити людей. В укритті перебувають 568 осіб, зокрема 38 дітей.

10:54
У Запорізькій області близько 10:00 ППО збила ракету окупантів над Вільнянським районом, повідомляє обласна ОВА. За попередньою інформацією, жертв та руйнувань немає.

10:28
Зведення від британської розвідки:
    армія РФ, ймовірно, продовжує спроби відновити темп на Попаснянському напрямі, звідки вона намагається оточити Сєвєродонецьк з півдня;
    велика війна прискорила авторитаризм у РФ: запровадження 20-річного терміну для росіян, які воюють проти Росії, та кримінальне переслідування незгодних із вторгненням РФ до України;
    15 000 російських мільйонерів, ймовірно, намагаються виїхати з Росії.

10:19
Минулої доби ЗСУ знищили 200 окупантів, два літаки й один вертоліт противника. Найбільші втрати війська РФ зазнали на Бахмутському напрямку.

10:17
Естонський дипломат Матті Маасікас напередодні рішення Єврокомісії за заявкою України на кандидатство в члени ЄС згадав шлях Естонії 25 років тому: "Та сама позитивна тривога, те саме відчуття історії в повітрі".

10:10
СБУ затримала агента спецслужб Росії, який розвідував позиції ЗСУ на Сумщині, поблизу кордону з РФ. Ним виявився мешканець Сум, якого завербували окупанти під час вторгнення Росії до України.

10:05
Кулеба: Слова Шольца у Києві нас вразили – чекаємо на дії.

10:01
ВМС України ракетою Harpoon уразили буксир Чорноморського флоту РФ "Васілій Бех". Він мав ЗРК "Тор" на борту і віз на Зміїний зброю, боєприпаси, військових.

09:52
Зеленський звернувся до учасників Діалогу Преспанського форуму: "Потрібна повна енергонезалежність Європи. Потрібно розірвати будь-які зв’язки з Росією, які вона використовує, щоб заробляти на Європі й водночас здійснювати антиєвропейську політику. Не може бути жодної торгівлі з Росією – не варто давати гроші тому, хто прагне вашого ж знищення".

09:04
Рєзніков про візит до Брюсселя: "Мав можливість обговорити з партнерами "НАТО де-факто". Радий, що колеги підтвердили, що Україна – де-факто вже член цієї сім'ї".

08:46
Офіцер запасу ВМС США, який воює у Сєвєродонецьку проти російських окупантів у складі Міжнародного добровольчого легіону, показав фрагмент бою.
    My team @Int_Legion_UA and other UKR units fought an intense battle to take back #severodonetsk. We lost great warriors but we inflicted significant damage on RUS and Chechen spetsnaz. Nothing worth having is easy. #Сєверодоне?цьк #dombass #Донбас #СЛАВАУКРАЇНІ pic.twitter.com/nTFa9y4Sb6
    — ISSAC (@Marine_Ukraine) June 17, 2022

08:45
Росія зранку завдала чергового ракетного удару по Миколаєву.

08:26
Несподівано "добрий" посол Мельник сказав, що "хотів би особисто подякувати канцлеру Шольцу – Німеччину зламала лід".

07:48
Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:
– РФ намагається продовжити наступ на Слов'янськ та повністю захопити Сєвєродонецьк;
– на Бахмутському напрямку – українські військові відбили штурм у районі Золотого, ворог відійшов. Також росіяни намагалися висунутися у напрямку Василівки та Берестового, але українські сили завдали їм вогневої поразки та змусили тікати;
– українська авіація вдарила по скупченню ворога у Херсонському, Каховському та Бериславському районах.

07:35
Рєзніков про Рамштайна-3: "Ключове: постачання будуть. Якісні постачання. Але не все можна озвучувати вже зараз. Все буде пізніше".

06:49
ISW: Армія РФ може робити операції "під чужим прапором", щоб звинуватити українські сили в атаках на цивільну інфраструктуру та завадити їхнім контрнаступальним діям у районі Херсона.

05:28
Міністр закордонних справ Данії запевнив, що його країна не блокуватиме надання Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу у випадку позитивного висновку Європейської комісії.

03:40
Вийшов свіжий звіт ISW. Американські аналітики пишуть у ньому, що Росія намагається відрізати наземні шляхи постачання, які ведуть до Лисичанська і Сєвєродонецька. Україна нібито робить те саме, але стосовно Ізюма та Лимана.

02:54
Росія створила на окупованих територіях щонайменше 20 фільтраційних таборів і в'язниць, заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

01:51
Міністр оборони Олексій Резніков під час поїздки до Брюсселя розказав партнерам з країн НАТО про те, які цілі Україна ставить перед собою у війні з Росією. Першочерговим завданням є зупинення російської навали, а глобальна мета – деокупація та реінтеграція всіх територій України у міжнародно визнаних кордонах.

01:17
Президент Франції Емманюель Макрон під час візиту до Києва дав інтерв'ю французькому телеканалу TF1, в якому заявив про готовність поїхати й до Москви, якщо це потрібно. Він сказав, що такий візит можливий лише за умови "жесту" з боку Путіна.

00:31
Міністр оборони Словенії Мар'ян Шарець заявив, що його країна передала Україні 35 бойових машин піхоти.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live