Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

16.06.2022

23:38
На думку радника голови ОП Михайла Подоляка, пропозиції переговорів з боку Росії — це спроба домогтися тимчасового перемир'я, щоб накопичити резерви і відновити наступ.

22:40
Президент Франції Емманюель Макрон заявив про розчарування з приводу своїх дзвінків російському диктатору Володимиру Путіну після того, що побачив "у Бучі", проте вважає, що президенту Володимиру Зеленському все одно треба буде домовлятися з диктатором.

22:14
Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні: Україна відчула підтримку одразу чотирьох потужних європейських держав. Італія, Румунія, Франція та Німеччина з нами.

22:00
У Києві частина систем ППО працюють зі штучним інтелектом, повідомив радник МВС Ростислав Смірнов в ефірі телемарафону. За його словами, такі ППО визначають траєкторії польотів ракет і можуть зокрема спрацювати на випередження.

21:48
Секретар РНБО Олексій Данілов: Зеленський збирав засідання щодо можливої загрози нового вторгнення з боку Білорусі. За його словами, президент доручив дослідити стан підготовки білоруських військ у чотирьох областях.

21:43
Twitter заблокував аккаунт голови Роскосмосу Дмитра Рогозіна через його запис у соцмережі про те, що "треба покінчити з Україною".

21:17
ФБР і мінторгівлі США розслідує, як високотехнологічна техніка виробництва американських компаній потрапили до російських військових, повідомляє The Washington Post.

21:04
У ніч на 16 червня окупанти обстріляли Індустріальний район у Харкові. Внаслідок обстрілу пошкоджено харчове підприємство.

20:57
Французькі гаубиці CAESAR готуються до відправки в Україну

20:40
У Білому домі підтвердили зникнення в Україні двох громадян США – 39-річного Олександра Дрюка та 27-річного Енді Х'юна, передає Sky News.

20:29
Дмитро Кулеба про результати зустрічі лідерів ЄС у Києві: Україна сьогодні стала ближчою до набуття статусу кандидата на членство в ЄС. За його словами, ще "не всі перешкоди подолано, не всі пастки обійдено", оскільки рішення ухвалюватимуть країни ЄС консенсусом.

20:24
Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер ФРН Олаф Шольц: Україна визначатиме умови та формат майбутніх можливих переговорів із РФ.

20:19
У Маріуполі окупанти розпочали будівництво п'ятиповерхівки на виїзді з міста, повідомив радник мера Петро Андрющенко. За його словами, житло призначене для військових та тих, хто обслуговуватиме військову базу росіян. Поряд із будівництвом облаштують фортифікаційні лінії оборони.

19:46
Велика Британія передасть Україні понад 20 САУ M109, повідомив голова ОП Андрій Єрмак.

19:37
Боєць ССО "Азов" із позивним Бецик приземлив російський вертоліт Мі-24 у Запорізькій області

19:23
Внаслідок авіаудару окупантів по Лисичанську загинуло четверо осіб, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Під завалами ще можуть знаходитись люди.

19:17
ГУР опублікувало технічну документацію Кримського мосту: Важко серйозно ставитися до заяв Кремля про "гарантовану" безпеку мосту, якщо РФ не здатна зберегти техдокументацію стратегічного об'єкта.

19:11
Вечірнє зведення від Генштабу: окупанти продовжують масові обстріли населених пунктів.
    На Слов'янському напрямку ЗСУ відбили ворожий штурм у напрямку населеного пункту Долина та Берестове на Бахмутському.
    Окупанти обстрілювали населені пункти Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Устинівка, Лоскутівка, Метьолкіне та Борівське.
    Окупанти тримають у готовності до застосування три носії високоточної зброї сумарним залпом до 20 крилатих ракет типу "Калібр".
    В армії РФ звільняється велика кількість особового складу через відмову від участі в бойових діях.

18:37
Бійці територіальної оборони збили російський військовий гелікоптер "Мі-35М" на Донеччині

18:30
Канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина продовжить військову підтримку України. Мова йде про:
    навчання українських військовослужбовців працювати з самохідними гаубицями та зенітними установками;
    поставки систем ППО IRIS-T;
    поставки ракетних установок систем залпового вогню, про які Німеччина домовилася зі США та Великобританією.

18:12
Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі на пресконференції заявив, що потрібно деблокувати українські порти в Чорному морі: "Є час, щоб розблокувати порти... Ми маємо зробити все можливе, щоб не довести ситуацію до драматичної". За його словами, Європа має боротися із цією проблемою "хоробро".

18:01
Спільний брифінг Володимира Зеленського та лідерів Франції, Німеччини, Італії та Румунії за підсумками переговорів у Києві

17:56
Франція поставить Україні додатково самохідні артилерійські установки CAESAR, повідомив Емманюель Макрон на пресконференції в Києві. Видання Le Figaro зазначає, що йдеться про постачання ще шести таких установок.

17:40
Канцлер Німеччини Олаф Шольц також виступив за надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС. На спільній пресконференції лідерів ЄС він заявив: "Німеччина виступатиме за позитивне рішення на користь України. Україна є частиною європейської родини".

17:32
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Франція, Німеччина, Італія та Румунія виступають за негайне надання статусу кандидата у члени ЄС для України. Про це він повідомив на спільній пресконференції лідерів ЄС у Києві.

17:26
Лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії з президентом України погодили кроки щодо посилення її обороноздатності на зустрічі у Маріїнському палаці. За словами Зеленського, лідери за круглим столом говорили про:
    продовження та посилення оборони України;
    питання майбутнього Європи та євроінтеграції України;
    протидію продовольчій кризі, спровокованій РФ;
    подальші санкції проти РФ;
    економічну підтримку України та післявоєнне відновлення.

16:59
МЗС закликав західних партнерів прискорити постачання важкої зброї: Уряд в Україні притримується усіх міжнародних режимів контролю над озброєннями. Нас ніколи не звинувачували у порушенні будь-якого з них.

16:43
Німецькі ЗМІ зауважили, що під час візиту лідерів ЄС у Києві вже двічі спрацьовувала сирена небезпеки ракетного удару.
 
16:40
Голландська спецслужба завадила російському шпигунові отримати доступ до матеріалів Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Працівник ГРУ російської військової розвідки Сергій Черкасов працював під прикриттям громадянина Бразилії. Він намагався отримати доступ до матеріалів МКС як стажер у суді.

16:25
Радник голови ОП Михайло Подоляк побував на позиціях українських військових у Херсонській області та поспілкувався з ними: "Нам потрібна лише далекобійна зброя. Хлопці все зроблять. Дайте тільки зброю, 70-100 км, і все буде вирішено".

16:11
Український журналіст Денис Казанський показав фото, на якому російські добровольці з легіону "Свободная Россия" взяли в полон українців із терористичних організацій ЛНР та ДНР, які воюють за Росію. Він назвав це "сюрреалізмом".

16:05
Канцлер ФРН Олаф Шольц подякував за змістовну розмову президенту Зеленському після спільної зустрічі лідерів ЄС у Києві та заявив: "Ми, європейці, твердо стоїмо на вашому боці".

15:58
Канцлер Німеччини Олаф Шольц подякував Володимиру Зеленському за прийняття його запрошення взяти участь у саміті G7.

15:57
Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі після візиту до Ірпеня заявив:
"Ми все відбудуємо. Росіяни знищили дитячі сади, дитячі майданчики. Все буде відновлено".

15:48
У Мюнхені в Англійському саду невідомий напав і завдав травм громадянину України після того, як дізнався його національність. Про це повідомило видання. Bild.

15:43
"Цінуємо вашу солідарність із нашою країною та народом", - написав Зеленський у Facebook, звертаючись до канцлера Німеччини Олафа Шольца, президента Франції Еммануеля Макрона, президента Румунії Клауса Йоганніса та прем'єр-міністра Італії Маріо Драгі, які сьогодні прибули в Україну.

15:40
СБУ отримала нові підтвердження, що війська РФ застосовують заборонені види боєприпасів під час обстрілів міст.
Під час обстрілів Північної Салтівки – найбільш постраждалого житлового масиву Харкова – окупанти використали касетні боєприпаси. Вони заборонені у більшості цивілізованих країн світу. Вилучені уламки боєприпасів передано на експертизу.

15:40
Росія задіяла у війні проти України близько 330 000 осіб. Про це під час брифінгу 16 червня повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громов.

15:27
Хмельницька облрада вирішила заборонити в регіоні російськомовний культурний продукт. Там зазначили, що заборона діятиме до повного припинення окупації Росією територій України.

15:17
Майже 11 300 будинків зруйнувала російська армія на Луганщині, 3 188 із них — багатоповерхівки.
Керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що Попасна і Рубіжне майже зруйновані. Зараз росіяни нищать Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Гірське, Золоте та менші населені пункти.

14:54
Сейм Литви визнав вивезення українців до Росії депортацією українського народу. Про це пише Delfi.

14:52
Окупанти завдали авіаудар по Лисичанську – щонайменше троє людей загинули. Про це повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. Ворог влучив в одну з будівель, де переховувалися люди. Відомо про сімох поранених.

14:40
Нова західна зброя дозволить Україні повернути окупований 2014 року росіянами Крим. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

14:27
Шольц оприлюднив пост після візиту до Ірпеня.
"Буча, Ірпінь давно стали символом неймовірної жорстокості російської війни, безглуздого насильства. Жорстокі руйнування в цьому місті є меморіалом – ця війна має закінчитися", - написав Шольц.

14:23
Переговори Макрона, Шольца, Драгі з Володимиром Зеленським вже розпочалися. Разом з ними також перебуває і президент Румунії Клаус Йоганніс.

14:15
Сотні людей у Лисичанську на Луганщині змушені переховуватися в підвалах і льохах, часто залишаючись без засобів для існування. Про це у своєму Телеграм-каналі повідомляє пресслужба Державної служби з надзвичайних ситуацій України.

14:09
Велика Британія ввела нові санкції проти Росії. Зокрема, до санкційного списку потрапив патріарх Кирил, повідомляє пресслужбу уряду Британії.

14:04
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що ядерна зброя – єдина причина, чому РФ не виключають з ООН. Водночас він упевнений, що російський диктатор Володимир Путін не наважиться її застосувати. Про це Кислиця сказав в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

14:02
Румунія повністю підтримує кримінальне переслідування російських окупантів, причетних до руйнувань та інших воєнних злочинів в Україні. Про це, відвідавши частково зруйноване бойовими діями на підступах до Києва місто Ірпінь, заявив у Twitter президент країни Клаус Йоганніс.

13:27
Прем'єр-міністр Італії Маріо Драґі після візиту до Ірпеня:
"Тут місце руйнування, але також і надії. Багато з того, що вони сказали мені, стосується майбутнього та реконструкції. Це люди, яких об’єднала війна, які можуть робити те, чого вони, можливо, не могли зробити перед війною", - заявив він журналістам у кулуарах.

13:24
У РФ стежать за візитом європейських лідерів до України та вже назвали його "безкорисним". Так, за словами заступника голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва, "це не наближає Україну до миру".
"От люблять європейські поціновувачі жаб, лівера та макаронів відвідувати Київ. Користі — нуль. Знову пообіцяли вступ до ЄС, гаубиці старі, ляснули горілки та потягом, як сто років тому, — додому. І все гаразд. Тільки до миру це Україну ніяк не наближає. А годинник цокає...", — написав Медведєв у Twitter.

13:17
Президент Франції Емманюель Макрон після візиту в Ірпінь високо оцінив "героїзм" українців і запевнив, що Париж повністю на стороні України. Його слова передає Le Monde.

13:08
Союзники по НАТО готові продовжувати надавати безпрецедентну допомогу для України, сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 16 червня.
"Учора, під час зустрічі міністрів оборони країн Альянсу, від країн-союзниць та від партнерів прозвучав потужний сигнал з підтримки України у її боротьбі проти російського вторгнення, а також підтвердження, що вони готові до довгого шляху в досягненні поставлених цілей", – заявив Столтенберг.

12:33
Українським військовим для ефективної оборони на фронті потрібна не лише зброя. Зараз є потреба в комп'ютерній та автомобільній техніці, а також амуніції. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів керівник фонду "Повернись живим" Тарас Чмут.

12:29
Президент Володимир Зеленський обговорить з президентом Франції Емманюелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем'єр-міністром Італії Маріо Драґі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом постачання зброї, продовольчу безпеку та кандидатство України до ЄС. Про це повідомив у Telegram глава Офісу президента Андрій Єрмак.

12:27
Правоохоронці повідомили про підозру військовослужбовцю Російської Федерації, який вбив двох мирних жителів села Гайворон Чернігівської області, повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

12:19
Макрон, Шольц, Драґі та Йоганніс в Ірпені. Квартету євролідерів показали руйнування.

12:16
До Києва також приїхала глава МЗС Франції.

12:15
У Києві викрили підприємця, який продавав Збройним Cилам України позашляховики, ввезені як гуманітарна допомога, про це Київська міська прокуратура повідомляє у Тelegram.

12:12
Росія має негайно припинити вогонь, відвести війська та закрити проєкт "русский мир", якщо справді хоче переговорів з Україною. Так радник голови Офісу президента та український спікер Михайло Подоляк відреагував на слова секретаря Радбезу РФ Миколи Патрушева, який учора заявив, що РФ нібито хоче якнайшвидше закінчити війну дипломатичним шляхом.

12:09
Президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі прибули до Києва, щоб "висловити солідарність" Україні, а також нівелювати критику, яку вони отримують від українців за свою позицію щодо війни Росії проти України. Про це повідомляє Reuters.

12:07
У Держдепартаменті США вивчають повідомлення про можливе захоплення у полон російськими силами двох американських громадян на території України, повідомляє Голос Америки.

11:52
Франція хоче військової перемоги України над Росією, яка відновить територіальну цілісність країни, включно з Кримом, захопленим Росією у 2014 році, повідомило французьке дипломатичне джерело, пише reuters.

11:44
Українські Сили спеціальних операцій оприлюднили відео мінування та знищення понтонної переправи ворога на Луганщині.

11:25
У тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі керівництво шкіл забороняє учням спілкуватися українською мовою навіть на перервах. Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

11:15
Президент Франції Емманюель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц зробили перші заяви після прибуття до Києва. Макрон сказав, що вони зустрінуться з президентом Володимиром Зеленським і направляться на "місце воєнних дій, де було вчинено масові вбивства", маючи на увазі Ірпінь.
Шольц заявив, що Україна продовжить отримувати від Німеччини фінансову, гуманітарну та військову допомогу доти, "доки це необхідно для боротьби України за незалежність".

10:57
Міжнародна спільнота поставила Україні значну кількість артилерії, протитанкових та зенітних ракетних комплексів відповідно до офіційних запитів Міноборони. Про це заявив на брифінгу після зустрічі Рамштайн-3 голова комітету начальників штабів США Марк Міллі.

10:45
З ініціативи СБУ на Харківщині арештовано активи російських компаній на 40 млн грн, про це в Telegram повідомляє пресслужба.

10:29
Бойові сили Росії на Донбасі діють все більш роз'єднаними і сильно недоукомплектованими угрупованнями. Деякі російські батальйонні тактичні групи, які зазвичай налічують від 600 до 800 осіб, змогли зібрати всього 30 солдатів.
Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії в Twitter.

10:28
Українські захисники знищили дві ворожі бойові машини піхоти за допомогою вітчизняного ПТРК "Стугна-П", про це в Telegram повідомляє пресслужба Десантно-штурмових військ ЗСУ.

10:27
Бійці Сил спецоперацій підірвали понтонну переправу російської армії на Луганщині, зробивши це "під носом у противника". Про це повідомили на каналі ССО ЗСУ у Telegram.

10:11
Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 16.06

10:11
16 червня вночі російські окупанти двічі атакували ракетами Сумську область. Внаслідок цього загинули четверо людей і шестеро поранено. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

09:45
Вчора найбільших втрат війська Росії зазнали на Бахмутському напрямку. З 24 лютого до 16 червня армія РФ втратила:
особового складу – близько 32 950 (+200) осіб ліквідовано;
танків ? 1449 (+9);
бойових броньованих машин – 3545 (+17);
артилерійських систем - 729 (+7);
РСЗВ – 233 (+3);
засобів ППО – 97 (0);
літаків – 213 (0);
вертольотів – 179 (0);
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 591 (0);
крилатих ракет - 129 (0);
кораблів/катерів – 13 (0);
автомобільної техніки та автоцистерн – 2494 (+9);
спецтехніки – 55 (0).

09:32
Розвідка Британії: Україні, ймовірно, вдалося вивести більшу частину сил, які спочатку утримували Сєвєродонецьк. Всі мости до міста, найімовірніше, зруйновані – ситуація на східному березі Сіверського Дінця вкрай тяжка.

09:17
За оцінкою екскомандувача оборони Миколаєва генерал-майора Дмитра Марченка, контрнаступ України та активні бойові дії можуть закінчитися до кінця літа, якщо ЗСУ отримають усе необхідне озброєння від союзників.

09:16
В останні два тижні щоденні втрати України на Донбасі значно зросли — гинуть або зазнають поранень до 1000 військових, заявив Арахамія.

08:39
Шольц, Макрон та Драгі їдуть до Києва.

07:39
Зведення Генштабу ЗСУ:
- Армія Росії шукає слабкі місця в українській обороні на Слов'янському напрямку;
– Основні зусилля на Донбасі РФ зосередила на Бахмутському напрямку;
- Ворог намагається не допустити наступу українських сил на Харківському напрямку та на півдні.

07:30
На тимчасово окупованих територіях України рух опору не дає Росії встановити повноцінний контроль та здійснити анексію захоплених земель.

06:49
Джонсон поговорив із Зеленським. Обіцяє підтримку Великої Британії до остаточної перемоги України над Росією, а також довгострокову підтримку НАТО та G7.

05:34
Російських окупантів у Херсоні битимуть з обох боків, заявив генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко, який з перших днів повномасштабної війни керував обороною Миколаєва та Миколаївської області.
"Багато жителів Херсона сидять у місті й чекають, коли вони включаться в роботу з того боку. І ми їх битимемо з двох боків. Ті, хто спеціально там, не йдуть, сховали зброю, чекають просто на сигнал", – сказав Марченко.

02:57
Російські війська намагаються посилити свою присутність у Чорному морі, на супутникових знімках від 14 червня видно збільшення укріплень та військової техніки на окупованому острові Зміїний – ISW

02:31
У Пентагоні розкрили подробиці щодо постачання протикорабельних ракетних систем Harpoon. США поставлятимуть Україні Harpoon без жодних обмежень – наприклад, без застережень про заборону стріляти по території РФ. Системи будуть у ЗСУ протягом кількох місяців.

00:23
Ввечері 15 червня, трохи пізніше 20:00, два ворожі вертольоти з території Росії випустили п'ять ракет по околицях Глухова. Влучили в житловий будинок, одна людина загинула, шестеро поранено. Пошкоджено об'єкти інфраструктури.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live