Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

15.06.2022

22:13
Володимир Зеленський прийняв запрошення від Німеччини на участь у саміті G7 та від генсека НАТО – на участь у саміті НАТО, який відбудеться у Мадриді 29-30 червня.

21:55
Голова Генштабу США генерал Марк Міллі: Україна отримає системи залпового вогню HIMARS до кінця червня. За його словами, українські військові завершили навчання на РСЗВ HIMARS.

21:38
Міністерка оборони Аніта Ананд заявила, що Канада передасть Україні 10 змінних стволів для гаубиць M777 у рамках нової військової допомоги на суму близько $6,9 млн, повідомляє Guardian.

21:37
Голова Генштабу США Марк Міллі: Незважаючи на перевагу російських окупантів у чисельності та озброєнні над українськими силами, вони не контролюють схід України.

21:28
Воєнкор Юрій Бутусов показав, як зараз "звучить" Сєвєродонецьк. За його словами, бої точаться буквально за кожен метр

21:11
Генпрокуратура: Російському пропагандисту, директору телеканалу RT повідомили про підозру у публічних закликах до геноциду українського народу. Як відомо, зараз цю посаду обіймає Антон Красовський.

21:10
Національна академія наук виключила зі свого складу Миколу Азарова та ще 13 іноземних членів, які підтримали вторгнення Росії в Україну. Рішення прийняли під час загальних зборів НАНУ.

20:44
Глава Пентагону оголосив, яку зброю США передадуть Україні:
    18 одиниць 155-мм гаубиць;
    36000 снарядів калібру 155 мм;
    18 тактичних автомобілів для буксирування гаубиць;
    додаткові боєприпаси для реактивних артилерійських систем;
    чотири тактичні машини для евакуації техніки;
    дві системи берегової охорони з протикорабельними ракетами Harpoon;
    тисячі захищених радіостанцій;
    тисячі приладів нічного бачення, тепловізійних прицілів та іншої оптики;
    фінансування навчання та технічного обслуговування.
За його словами, Словаччина погодилася передати Україні бойові вертольоти серії "Мі" та ракетні боєприпаси, а Канада, Польща та Нідерланди – нові одиниці артилерії.

20:32
Міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт підтвердила постачання трьох артилерійських систем залпового вогню Mars II Україні, повідомляє Bild. Mars II може вражати цілі на відстані понад 80 км.

20:22
Генштаб показав, як десантники із 95-ї бригади знищили бронетранспортер МТ-ЛБ окупантів. Він намагався "утекти" від прицілу ЗСУ.

20:05
Німеччина планує поставити Україні три реактивні системи залпового вогню Mars II замість анонсованих чотирьох через нестачу боєприпасів, повідомляє Business Insider. Їх мають передати Україні у серпні-вересні. З доставленням додаткових боєприпасів до Mars II допоможе США.

20:05
Президент США Джо Байден у телефонній розмові з Володимиром Зеленським підтвердив надання військової допомоги Україні на $1 млрд. Зокрема, у Білому домі зазначили, що до пакету допомоги увійде додаткова артилерія, комплекси берегової оборони, а також боєприпаси.

19:39
Іноземний доброволець із загону "Dark Angel" знищив із переносного FGM-148 Javelin російський танк у Миколаєві

19:27
Міністр економіки ФРН Роберт Хабек на запитання, чи вважає він скорочення постачання російського газу до Німеччини сигналом Кремля напередодні можливого візиту Шольца, Макрона та Драгі в Україну, заявив: "Щоб відповісти на це питання, треба заглянути Путіну в голову. І я радий, що не можу зазирнути всередину".

19:03
Вечірнє зведення Генштабу:
    Керівництво армії РФ докинуло ще одну БТГр зі складу 138-ї окремої мотострілецької бригади до Первомайська і наростило угруповання на Бахмутському напрямку. Вони також ввели підрозділи в районі Камишевахи та Попасної.
    ЗСУ відбили наступ окупантів на напрямках Василівка–Яковлівка та Василівка – Берестове. Армія РФ зазнала втрат і відступила. Так само закінчився штурм росіян у Тошківці.
    У Сєвєродонецьку тривають бойові дії.
    Окупанти продовжують наступ у районі Ізюму – Слов'янська.

18:49
Німеччина заморозила російські активи на 4,48 млрд євро, повідомив міністр фінансів Крістіан Лінднер, передає Handelsblatt. Під санкції потрапили депозити центрального банку, інвестиції компаній, а також кораблі та яхти росіян.

18:43
Окупанти обстріляли з РСЗВ "Ураган" Зеленодольськ та Апостолове на Дніпропетровщині, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. У Зеленодольську окупанти поцілили у житлові квартали – пошкоджено кілька багатоповерхівок, люди не постраждали. В Апостоловому спалахнула лісосмуга.

18:23
Велика Британія вивчає можливість відправки до України додаткових протикорабельних ракет, крім уже обіцяної зброї. Йдеться про ракети Brimstone і Harpoon, заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, передає Reuters.

18:03
Глава Пентагону повідомив про нових учасників третього засідання у форматі "Рамштайн": Грузія, Молдова та Еквадор.

17:55
Адміністрація Джо Байдена може оголосити сьогодні додаткову військову допомогу Україні на $650 млн. До пакету увійдуть постачання протикорабельних ракет Harpoon, повідомляє Bloomberg.

17:50
Артилеристи Нацгвардії знищили точку радіоелектронної боротьби російських окупантів у Харківській області

17:45
Глава Пентагону Ллойд Остін перед третьою зустріччю у форматі Рамштайн: Захід має посилювати військову підтримку України та не зволікати, адже ставки дуже високі.

17:32
У Брюсселі розпочалася зустріч Контактної групи з оборони України у рамках третьої зустрічі у форматі Рамштайн. Міноборони прокоментувало: "Рада Елронда об'єднує вільні народи Середзем'я, щоб обговорити, як перемогти Зло з Мордора".

17:19
Правоохоронці запобігли теракту, який готувався проти керівництва України, повідомив заступник голови МВС Євгеній Єнін. За його словами, інформація про підозрілих осіб від населення допомагає співробітникам МВС запобігати провокаціям.

17:11
СБУ викрила столичну фармкомпанію, яка фінансувала бойовиків терористичної організації ДНР через аптечний бізнес у Донецьку. Компанія перерахувала близько 8 млн грн на утримання бойовиків.

17:05
У Маріуполі окупанти "облаштували" морг на території торгового центру "Метро". Радник мера міста Петро Андрющенко зазначає, що зараз у місті температура близько +24 та тіла загиблих помістили прямо на асфальті

16:54
ЦПД спростував фейк росЗМІ, що ЗСУ відмовляються воювати зброєю, наданою Заходом: Українські захисники нарощують ефективність використання західної зброї через навчання в Європі.

16:37
ГУР: Два окупанти обговорюють зникнення свого товариша на полі бою і приходять до висновку, що "зараз так буде всюди". У розмові поранений солдат РФ скаржиться на байдужість держустанов до таких, як він.

16:26
Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Албанії Еді Рамою та прем'єр-міністром Чорногорії Дрітаном Абазовичем у Києві.

16:14
ОК "Південь": ЗСУ витісняють окупантів із Миколаївської області, завдають по ворогові авіаудари. Зокрема, на світанку пара гелікоптерів прицільно атакувала район скупчення росіян – втрати окупантів уточнюються.

16:08
В окупованому Херсоні російські загарбники поновили роботу порту. Окупаційна адміністрація міста заявила, що порт готується до перевалки вантажів, повідомляє пропагандистське видання РИА Новости.

16:01
Радник голови ОП Михайло Подоляк відповів на заяву експрезидента РФ Дмитра Медведєва, який засумнівався в існуванні України через два роки: "Україна була, є і буде. Де буде Д. Медведєв через 2 роки – питання".

15:58
Міністр економіки Німеччини Роберт Габек вважає, що рішення Росії скоротити на 40% обсяги транзиту через газопровід Північний потік є політично мотивованим. Спроби Газпрому пояснити те, що сталося, технічними проблемами непереконливі, пише місцеве видання T-Online.

15:52
Соцмережі Facebook і Twitter видаляють пости із цитатою вбитого на фронті активіста Романа Ратушного: "Чим більше росіян ми вб’ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям". Про це пише Media Sapiens із посиланням на юриста, заступника директора Центру демократії та верховенства права Ігоря Розкладая.
За словами Розкладая, алгоритми соцмереж розпізнають цитату як мову ворожнечі та заклик до вбивства. Першим був видалений сам пост Романа у Twitter.

15:51
СБУ викрила схему розкрадання гуманітарної допомоги на Львівщині, організатору схеми уже повідомили про підозру.
За даними слідства, 42-річний керівник одного з українських рекламних холдингів разом зі спільниками організував завезення продукції військового призначення в Україну під виглядом гуманітарної допомоги.

15:35
Пропагандисти РФ виклали відео, де воєнному злочинцю Рамзану Кадирову дарують вкраденого з Азовсталі собаку як трофей. Про це повідомили активісти UAnimals.

15:33
Україні потрібен якнайшвидше статус кандидата у члени Євросоюзу. Про це заявив президент Румунії Клаус Йоганніс на пресконференції з президентом Франції Емманюелем Макроном, передає Reuters.

15:05
Загальна сума втрат, завданих сільському господарству України повномасштабним російським вторгненням, на червень 2022 року становить щонайменше $4,29 млрд. Про це свідчать підрахунки KSE Institute, які проводилися спільно з Мінагрополітики.

14:55
Україна запропонувала США угоду про постачання скрапленого природного газу (СПГ) за лендлізом, щоб таким чином отримати близько 6 млрд кубометрів пального, повідомляє видання Foreign Policy.

14:40
На Миколаївщині російські загарбники обстріляли багатоквартирний будинок, внаслідок чого п'ятеро мешканців отримали поранення. Про це повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім у телеграмі.

14:37
З Краматорського району Донеччини за минулу добу рятувальники евакуювали 30 осіб. Про це у телеграмі поінформувала пресслужба ДСНС.

14:29
Україна продовжує працювати над питанням транспортування зернових через морські шляхи спільно з міжнародними партнерами.
Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

14:13
Медпотяги Укрзалізниці та "Лікарів без кордонів" перевезли понад 1000 поранених, хворих та членів їхніх родин. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

14:11
Польські cамохідні артилерійські установки “Краб” ефективно допомагають ЗСУ знищувати колони російської техніки, водночас Україна потребує подальшої допомоги Заходу.
Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков в ефірі польського телеканалу Polsat News.

13:58
Депутат Ізюмської міськради Максим Стрельник повідомив про звільнення сіл Співаківка та Заводи, що на Харківщині. За його словами, ЗСУ звільнили від росіян села, які розташовані по обидва береги річки Сіверський Донець.

13:47
У ЗСУ показали, що "русский мир" зробив з чарівними селами Миколаївщини: "Очистимо українську землю від ворога – відбудуємо, відновимо наші міста і села".

13:44
Президента Володимира Зеленського запросять на саміт НАТО у Мадриді, на якому узгоджуватиметься "план майбутнього Альянсу". Це анонсував генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції перед самітом міністрів оборони країн НАТО.

13:44
Національний банк України переказав на потреби військових понад 17,1 млрд грн і на 15 червня на спецрахунку залишилося понад 216 млн грн.

13:40
Компанія з виробництва меблів IKEA повністю йде з Росії. На співробітників чекає скорочення, а всі чотири заводи компанії будуть продані іншому власнику. Про це повідомляють низка російських ЗМІ.

13:27
Війська Росії знищили або пошкодили 94 спортивні об?єкти в Україні на загальну суму близько $130 мільйонів, повідомляють у Міністерстві молоді та спорту.

13:12
Російських солдатів утримують в Україні за всіма правилами Женевської конвенції. У кожній камері перебувають від трьох до шести військовополонених. Відповідно до конвенції, полонені мають харчуватися так само, як і представники Збройних Сил України, каже заступник міністра юстиції України Олена Висоцька.

12:50
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що готується план повного переведення України на зброю Альянсу.

12:49
У деяких випадках сили оборони України вважають за краще не використовувати на війні незнайомі їм західні системи озброєнь, оскільки на ознайомлення з ними та впевнене їхнє використання поки що або немає достатнього часу, або інше озброєння "зручніше". Про це з посиланням на джерело, знайоме з американською розвідкою, пише CNN.

12:47
СБУ заблокувала  діяльність київської ІТ-компанії, яка постачала окупантам з російських утворень "ЛНР" та "ДНР" програмне забезпечення для збору комунальних платежів.

12:40
Прем'єр-міністри Чорногорії Дрітан Абазович і Албанії Еді Рама під час візиту в Україну 15 червня відвідали Ірпінь і Бородянку, що на Київщині. Про це повідомив Абазович у Фейсбуці.

12:39
У застосунку "Київ Цифровий" розпочалося голосування щодо перейменувань об?єктів у Києві, назви яких пов?язані з Росією та Білоруссю, повідомляє КМДА.
У списку – майже 300 об?єктів, відібраних експертною комісією. Серед них – вулиці Брестська, Булгакова, Волгоградська вулиця та однойменна площа, проспект Гагаріна та обидві вулиці Запорожця.

12:13
У Чорнобаївці у районі ринку стався вибух, повідомив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань. За його словами, це терористичний акт, який вчинили росіяни. Є травмовані й загиблі.

12:08
Усі потерпілі від уламків збитої над Золочевом Львівської області російської ракети - у задовільному стані, серед шістьох постраждалих є однорічний хлопчик. Про це у Тelegram повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

11:45
Президент Франції Емманюель Макрон сказав французьким військовим у Румунії, що "зробить усе, щоб і надалі стримувати військову агресію Росії, допомагати українцям та продовжувати переговори". Його виступ цитує Anadou.

11:41
Михайло Подоляк: Співвідношення російської та української артилерії на окремих ділянках – 10 до 1. Лінія фронту – понад 1000 км. Щодня отримую повідомлення від захисників: "Ми тримаємося, стоїмо, просто скажіть, коли чекати на зброю?" Адресую це питання учасникам "Рамштайну". Брюссель, чекаємо на рішення.

11:37
80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ показала відео "гарматного рекорду" львівських десантників.

11:22
Необхідно протидіяти втомі від війни в Україні, оскільки відволікання західного світу – на користь російському диктатору Володимиру Путіну. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Марцін Пшидач в інтерв'ю РАР.

11:14
Олександр Стрюк про ситуацію в Сєвєродонецьку станом на ранок 15 червня:
- росіяни намагаються штурмувати місто з кількох напрямків;
- ускладнилась логістика, однак шляхи сполучення з Сєвєродонецьком залишаються;
- українські військові контролюють промислову зону, здійснюються заходи для витискання ворога із центра міста;
- в Сєвєродонецьку залишається близько 10 тисяч жителів;
- гуманітарна ситуація в населеному пункті критична;
- росіяни прокладають дорогу трупами своїх же солдат;
- готуємо до роботи центр надання гуманітарної допомоги для переселенців.

11:12
У конкурсі на найкращий ескіз нової поштової марки "Доброго вечора, ми з України!" перемогу здобула тема тракторних військ, про це генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський повідомив у Тelegram.

10:58
Війну в Україні не зупинити без прямого втручання НАТО, заявив колишній командувач збройних сил альянсу в Європі Веслі Кларк.
"Настав час засвоїти уроки. НАТО має втрутитися. Давайте офіційно це визнаємо і накажемо росіянам припинити вогонь", - сказав Кларк.

10:43
10-річний Остап із Шепетівки заощадив $300. Хлопець розповів, що це – всі його заощадження, які він збирав аби придбати портативний зарядний пристрій на сонячній батареї для зенітників.

10:36
У містах окупованого Донбасу знову активізувалися військові патрулі з пошуку чоловіків призовного віку. Про це повідомила Східна правозахисна група.
"Останні три тижні на окупованих територіях Луганської та Донецької областей спостерігалося послаблення процесів примусової мобілізації, що було викликано активними протестами родичів мобілізованих. Але МДБ "ЛНР" та "ДНР" провело активну роботу з придушення жіночих протестів, і вже, починаючи з минулої суботи, знову стали відбуватися затримання чоловіків на вулицях", - йдеться у повідомленні.

10:22
Росія використала більшу частину свого військового потенціалу за перші 100 днів вторгнення в Україну. Через це за кілька місяців їй доведеться уповільнювати наступ.
Про це пише Bloomberg.

10:10
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заблокував націоналізацію колишньої "дочки" Газпрому – Gazprom Germania, яка перебуває під тимчасовим управлінням енергетичного регулятора країни. Про це пише агентство Bloomberg.

10:10
Росія знову "переформатувала" корабельне угруповання у Чорному морі, потужність ракетного залпу з боку моря оцінюється у 20 крилатих ракет. Про це повідомило Об'єднане командування "Південь".

10:06
Під час боїв в Україні в ніч із 13 на 14 червня загинув співробітник пресслужби Росгвардії у званні полковника Сергій Постнов. Про це повідомляє російська Рада ветеранів центрального апарату Відділу внутрішніх справ (ВВС).

08:33
Британська розвідка пише, що українські бійці на Азоті в Сєвєродонецьку "сковують війська РФ, не дають Кремлю кинути їх на інші ділянки".

07:57
Генштаб: на Волинському та Поліському напрямках – до семи батальйонів армії Білорусі.

07:23
Розвідслужби США вважають, що вторгнення Росії підходить до чергової ключової точки, яка багато в чому визначить подальші події. Західні політики розглядають три можливі сценарії.

07:05
"Може, негайно перейти на F-35?" Резніков чекає на сигнал від Альянсу щодо майбутнього бойової авіації ЗСУ.

05:08
Росіяни обстріляли з РСЗВ "Ураган" Апостолове Дніпропетровської області, четверо загиблих.

03:25
На Південному напрямку нещодавні українські контратаки змусили російські війська 14 червня перейти до оборонних операцій – ISW

02:34
Україні потрібно більше важкого озброєння, щоб протистояти російській агресії, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

02:11
Авіація Повітряних сил ЗСУ завдала трьох ударів по скупченню живої сили та військової техніки російських загарбників у Херсонській області.
Українські війська завдали ракетних ударів по складах пального та району зосередження техніки, подавлено два командно-наглядові пункти противника.
Усього за добу на Південному напрямку знищено 70 російських окупантів та понад 60 одиниць ворожої техніки.

01:22
Заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кол вважає, що російський диктатор Путін все ще не відмовився від планів захопити всю територію України або її значну частину, але йому не вдасться це зробити.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live