Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

14.06.2022

23:17
Донбаський напрямок – ключовий для визначення того, хто домінуватиме найближчими тижнями. Чим більше втрат ворог зазнає саме там, тим менше сил у нього буде для продовження агресії. Про це у своєму новому відеозверненні сказав президент Володимир Зеленський.

22:48
Керівництво російської армії прочісує всю країну у пошуках живої сили та озброєнь, зокрема старих танків, що базуються на Далекому Сході, тому що більшу частину військового потенціалу РФ за перші 100 днів вторгнення до України витрачено. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на високопоставлених європейських чиновників.

21:45
Президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо обговорили подальшу оборонну взаємодію.

21:39
Повітряні сили ЗСУ розповіли, як "Привид Києва" боронив місто в перші тижні війни. За словами Юрія Ігната, співвідношення сил у небі тоді було один до шести, а подекули і один до десяти на користь окупантів.

21:33
Голова Донецької ОВА Павло Кириленко показав знищені будинки в селах в області, після вчорашнього обстрілу окупантів

21:28
США передадуть Україні більше РСЗВ, ніж було заявлено раніше, заявив заступник міністра оборони Колін Кол. Він назвав відправлені досі 4 HIMARS лише "первинним траншем".

21:20
"Боги війни" з 28 окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу перетворили БМП-3 окупантів із боєкомплектом на "красиве багаття"

21:11
Литва домовилася з компанією-виробником безпілотників Bayraktar про отримання додаткових боєприпасів до дрона Bayraktar Vanagas для України, повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

21:07
Патрульні поліцейські в Одесі відпочивальникам на пляжі 12 станції Великого Фонтану видали повістки до військкомату, повідомляє Суспільне. Вони відпочивали на пляжах, незважаючи на заборону.

21:03
Посол Словенії в Україні Томаж Менцін повернувся до Києва.

21:02
Президент США Джо Байден розповів про альтернативний план транспортування зерна з України: на кордонах України, зокрема в Польщі, буде збудовано тимчасові елеватори, куди сільгосппродукцію доставлятимуть залізницею.

20:39
ГУР: Офіцери армії РФ 64-й бригади, яка чинила звірства в Бучі, скаржаться на нездатність набрати охочих воювати: "Тут 150 відмовників. Усі, хто приходить звідти. Їх ніхто й засуджувати не має права. Ну хто вдруге захоче в цю дупу?".

20:24
У Маріуполі окупанти готують документальні "докази" вигаданих злочинів, які нібито вчинили ЗСУ. Про це повідомив радник мера Петро Андрющенко.
    Військові РФ змушують писати заяви мешканців про нібито знищення їхнього житла українською армією, пропонуючи їм за це виплати.
    За буханець хліба пропагандисти записують на камеру жителів міста, де провокують їх говорити про "злочини Азову".
    Слідчі у місті допитують людей, які подали подібні заяви, та погрожують їм в'язницею за відмову.
    Окупанти фальсифікують "докази", що ЗСУ нібито розбомбили Драматичний театр.

19:58
США очікують нових заяв про постачання Україні зброї під час зустрічі у середу представників майже 50 країн у форматі Рамштайн, сказав представник Міноборони США, передає CNN.

19:56
Макрон "зрадив Україну", тисячі мільйонерів тікають із Росії. Огляд іноземних медіа від LIGA.net.

19:44
У Полтаві над Південним залізничним вокзалом бійці батальйону територіальної оборони ліквідували розвідувальний дрон окупантів за допомогою ANTIDRON KVSG-6, передає Армія INFORM.

19:37
Близько двох місяців російська авіація не залітає у повітряний простір над тією територією, яка перебуває під контролем ЗСУ, повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат. За його словами, ЗСУ останні вісім років готувалися до можливих атак із повітря російської авіації.

19:20
Правоохоронці заочно повідомили меру Святогірська Володимиру Бандурі про підозру у держзраді. Він виступив за "русскій мір" і подякував російським військовим, які захопили місто.

19:10
Внаслідок падіння уламків ракети окупантів у Золочеві число постраждалих зросло до шести, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

18:47
Миколаївські десантники знищили шляхопрокладач російських окупантів БАТ-2

18:32
Вечірнє зведення від Генштабу:
    Окупанти ведуть штурмові дії поблизу Рубіжного на Харківщині та дистанційно замінували місцевість у районах Байрак, Перемога та Шестаково.
    У Сєвєродонецьку на Луганщині окупанти ведуть штурмові дії в місті, намагаються посилити угруповання.
    Тривають бої у районі населеного пункту Золоте на Луганщині. У районі Берестового українські воїни відбили ворожий штурм.
    Противник замінював окремі ділянки річки Інгулець на Херсонщині. Продовжує інженерне обладнання позиції.

18:20
Поблизу Нової Каховки ЗСУ знищили склад боєприпасів окупантів. За інформацією мешканців, він детонував близько трьох годин.

18:16
Financial Times дізналося, скільки на військову техніку для України витрачають західні країни. За підрахунками видання, країни витратили на військову допомогу набагато менше виділених коштів.

18:00
Заступник міністра оборони Ганна Маляр: Україна отримала від західних партнерів лише 10% від озброєнь, які просила українська сторона. За її словами, ЗСУ можуть дозволити витрачати на день близько 6 000 снарядів, тоді як Росія використовує приблизно вдесятеро більше.

17:48
На Івано-Франківщині вдень сили ППО збили російську ракету, повідомив мер обласного центру Руслан Марцінків. Жертв та пошкоджень інфраструктури немає. Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат уточнив, що ракету збили у Калуському районі.

17:35
Окупанти посилили контроль за виїздом із Маріуполя у бік Запорізької області, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко. За його словами, армія РФ мінує дороги та встановлює нові блокпости. Мешканці можуть покинути місто лише в Донецьк чи Росію.

17:25
Зеленський поспілкувався із журналістами Данії та розповів, за яких умов можуть відбутися переговори України й Росії: "Коли друга сторона буде готова закінчити війну. Часу на балаканину немає".

17:02
"На наших руках кров, тому що ми фінансуємо війну": Арнольд Шварценеггер звинуватив Європу у купівлі енергоносіїв у РФ на фоні війни в Україні, передає DW.

17:02
Полк "Азов" попередив, що в мережі можуть з'явитися провокаційні повідомлення від бійців з Азовсталі. Вони можуть містити пропагандистку інформацію, яка не відповідає дійсності.

16:46
"До багаття з українських книг на площі Леніна у Донецьку залишилося недовго". В Маріуполі з приміщення бібліотеки армія РФ вивезли всі книги на підставі "зберігання", повідомив радник мера Петро Андрющенко. За його словами, книжки відвезли в Донецьк.

16:43
Окупанти в Херсоні викрали проректора Херсонського державного університету Максима Винника, повідомляє місцеве видання "Мост".

16:38
Повітряні сили збили сьогодні три крилаті ракети типу "Калібр", які армія РФ запустила з акваторії Чорного моря. Одну ракету "приземлили" із переносного зенітно-ракетного комплексу у зоні відповідальності Повітряного командування "Центр", дві - на заході України.

16:29
Десантники продовжують "демілітаризувати" окупантів: збили безпілотник "Орлан-10".

16:12
"На Литві ми не зупинимося". Росія може відкликати визнання незалежності не лише Литви, а й Естонії, Латвії та України, оскільки ті, нібито "незаконно" вийшли зі складу СРСР, заявив депутат Держдуми РФ Євген Федоров.

16:06
Окупанти сьогодні обстріляли снарядами на парашутах Золочів Харківської області. Загиблих чи поранених серед населення немає, повідомив голова Золочівської громади Віктор Коваленко виданню Суспільне.

16:00
Наслідки нічного ракетного удару по житловому району в Добропіллі Донецької області: один мешканець загинув, три знищені будинки та 25 пошкоджених, повідомив голова ОВА Павло Кириленко. Жителів області закликали евакуюватись.

15:58
На Миколаївщині російські загарбники постійно поповнюють запаси зброї, реактивних систем, ствольної артилерії, але у них дефіцит кадрів, які вміють стріляти.
Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім під час національного телемарафону.

15:50
Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк звернувся до країн-партнерів напередодні нового "Рамштайну":
"Кожен учасник формату "Рамштайн" має заплющити очі і уявити світ, у якому Росія перемогла. Ранкові ракети до круасанів, нічні сирени до колискових, зникнення міст із тисячолітньою історією. Цей світ стане реальністю, якщо зберегти нинішні темпи постачання зброї. Чекаємо на рішення", - заявив Подоляк.

15:47
На півдні Збройні сили України знищили 16 російських загарбників, один танк та вертоліт ворога, про це Оперативне командування "Південь" повідомляє у Фейсбуці.

15:22
Візит президента Франції Еммануеля Макрона до Києва — лише один із "декількох варіантів", точних рішень щодо візиту в Україну поки що немає. Про це заявила речник уряду Олівія Грегуар.

15:22
Навчання українських військ на німецьких гаубицях Panzerhaubitze 2000 скоро буде завершено, що відкриє шлях до використання цієї зброї на війні в Україні, заявила міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт, повідомляє Reuters.

15:08
Держава та мир у ній – одна з головних цінностей президента України Володимира Зеленського. На цьому він акцентував у інтерв'ю німецькому телеканалу ZDF. Він також окреслив основні вектори українсько-німецьких відносин. Крім того, глава держави розповів про необхідність прискорення постачання зброї від партнерів для України та головні цінності для українців під час війни.

15:05
ПАТ Газпром повідомило у вівторок про рішення обмежити постачання газу до Європи через газопровід Північний потік. Це нібито пов'язано з тим, що Siemens не повернув з ремонту газоперекачувальні агрегати.

15:04
Німці пожертвували для України не менше 812 мільйонів євро від початку агресивної війни з Росією. Про це повідомив Центральний інститут соціальних проблем Німеччини (DZI) у Берліні.

14:44
Українські військові знищили ворожу БМП!
Від артилеристів ЗСУ не заховається ніхто, як не маскували б окупанти свою техніку у гущавинах лісів та посадок – їх все одно знайдуть.

14:33
Уламки ракети, яку сили ППО збили над Золочевом, впали на цегельний завод. Постраждали четверо людей – серед них одна дитина. Про це повідомив очільник Львівської ОВА Козицький.

14:03
Над Золочевом Львівської області сили ППО збили ракету — пошкоджено об’єкт цивільної інфраструктури. Голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що наразі уточнюють, чи є потерпілі.
Ще одну ракету збили у Хмельницькій області. Голова ОВА Сергій Гамалій повідомив, що уламки впали в полі, пошкоджень немає. За попередньою інформацією, жертв також немає.

13:38
Ось так "друга армія світу" обкрадала магазин на Полтавщині. Завдяки нашим захисникам окупантів там уже немає, але "пам’ять" про них збереглася на цьому записі – його оприлюднила СБУ.

13:35
Російським кораблем "Адмірал Макаров", який б'є крилатими ракетами по території України, командує колишній український офіцер із Вінниці. Держбюро розслідувань повідомило йому про підозру в держзраді.

13:32
Мер Тернополя Сергій Надал повідомив про можливі вибухи у місті. Він закликав людей бути в укриттях.
Голова Тернопільської ОВА закликав не панікувати.
А на Львівщині працює ППО, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

13:21
Американський уряд "таємно заохочує" сільськогосподарські та судноплавні компанії купувати та перевозити більше російських добрив, стверджує Bloomberg з посиланням на людей, знайомих із такими схемами.

13:12
На Донеччині командири однієї з батарей російського 933-го зенітно-ракетного полку намагалися здати комплектувальні частини до комплексу протиповітряної оборони (ППО), щоб не потрапити на передові позиції. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

12:59
Воїни-протитанкісти 80 окремоої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ знищили танк та бойову машину піхоти російських окупантів. На відео зафіксовано, як львівські десантники, застосовуючи протитанковий ракетний комплекс Стугна-П, майстерно знищують ворожу бойову техніку.

12:57
У російському місті Клинці Брянської області за 40 км від кордону з Україною стався вибух у районі військової бази. Чотири особи отримали поранення. Про це повідомляє місцевий ресурс Брянські новини.

12:52
14 червня полотно Головного прапора замінять на нове, оскільки попереднє зазнало пошкоджень. За прогнозом синоптиків, сила вітру протягом доби сягатиме 50 км/год. Тому прапор знову замайорить над столицею 15 червня.

12:51
До суду передано обвинувальний акт проти двох громадян Китайської Народної Республіки, які намагалися вивезти з України до Румунії немовлят. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

12:48
Всі мости через Сіверський Донець між Лисичанськом та Сєвєродонецьком виведені з ладу. Таким чином постачання можливе тільки через річку, що значно ускладнює забезпечення військ, повідомив журналіст Юрій Бутусов.
"Але противник це бачить. Російські війська за допомогою дронів корегують вогонь по мостах та прилеглих ділянках, спостерігають за районом між Лисичанськом та Сєвєродонецьком і завдають постійних ударів по місцях, де можливе застосування переправочних засобів", – йдеться у повідомленні.

12:38
На війні загинув відомий київський активіст Роман Ратушний. Його тіло змогли забрати лише через кілька днів після загибелі. Роман був розвідником у 93-й механізованій бригаді.

12:36
В одному з російських батальйонів окупанти так бояться ЗСУ, що лише один із десяти загарбників готовий до прямого зіткнення з українськими воїнами. Про це свідчить телефонна розмова одного з окупантів, перехоплена Службою безпеки України.

12:33
Російські війська за добу зруйнували та пошкодили 60 будівель у Донецькій області. Обстріли велися артилерією, реактивними системами і танками. Поліція показала наслідки.

12:31
Майже 2000 тонн зернових культур викрадено окупантами з підприємств у Запорізькій області, повідомляє Офіс генпрокурора.

12:14
14 червня о 16:30 на станцію у Покровську буде подано евакуаційний безкоштовний поїзд – 234/233 Покровськ – Дніпро – Львів, — йдеться у повідомленні Укрзалізниці.

12:14
У Запорізькій області відбувся обмін тілами загиблих військовослужбовців — Україна повернула тіла 64 захисників Азовсталі.

12:10
Артилеристи ДШВ ЗС України знищили батарею РСЗВ БМ-27 Ураган та підрозділ матеріально-технічного забезпечення російських окупантів.

12:08
На Миколаївщині за минулу добу, 13 червня, внаслідок обстрілів російських військ отримали поранення 23 людини.
Про це у Тelegram повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва.

11:57
Папа римський Франциск сподівається на зустріч із главою Російської православної церкви патріархом Кирилом і не підтримує російського диктатора Володимира Путіна. Про це він повідомив у розмові з редакторами єзуїтських європейських культурних журналів, повідомляє Reuters з посиланням на газету La Stampa.

11:37
У Киселівській громаді Чернігівської області почали монтувати польське модульне містечко для розселення понад 350 людей. Про це повідомляє Чернігівська обласна військова адміністрація.

11:24
У вівторок, 14 червня, набирають чинності європейські санкції проти російських банків Сбєрбанк, Россєльхозбанк та Московський кредитний банк. Їх мають відключити від міжбанківської системи SWIFT.

11:17
Сполучені Штати Америки планують щомісяця виділяти Україні по $1,5 млрд для підтримки бюджету, сказав у понеділок перший заступник помічника державного секретаря США у справах Європи та Євразії Дерек Гоган.

11:17
Президент Володимир Зеленський не готовий підтвердити чи спростувати слова канцлера Німеччини Олафа Шольца, що Берлін нібито на другому місці після США за обсягом військової допомоги Україні. Проте в інтерв'ю ZDF він нагадав, що ФРН почала постачати зброю не першою.

11:06
Україна через повномасштабне вторгнення Росії втратила четверту частину своїх орних земель, зокрема у південних та східних областях.
Про це сказав заступник міністра сільського господарства Тарас Висоцький, повідомляє The Guardian.

10:47
Українських дітей, яких росіяни примусово вивезли, шукають та повертають.
"Ми шукаємо сьогодні цих дітей, намагаємось скласти списки. Кожна репатріація з нашого боку – це справжня спецоперація", – повідомила очільниця МінТОТ Ірина Верещук й закликала міжнародні інституції допомогти Україні.

10:31
Україну не забезпечили зброєю та не закрили повітряний простір, незважаючи на те, що українська влада говорила про можливу блокаду Чорного моря РФ та просила системи ППО задовго до повномасштабного вторгнення Росії. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю німецькій телекомпанії ZDF, коментуючи заяву президента США Джо Байдена, який сказав, що взимку Зеленський нібито "не хотів чути" попередження про небезпеку великої війни з РФ.

10:30
Українська ігрова студія GSC Game World відмовилася від російського озвучування у грі S.T.A.L.K.E.R. 2, пише видання DTF із посиланням на слова представника студії Захара Бочарова.

10:14
Результатом третьої зустрічі у форматі "Рамштайн" має стати збільшення постачання важкої зброї та оперативне навчання українських військових, "все інше сприймається ворогом як слабкість". Про це сказав глава Офісу президента Андрій Єрмак.

10:11
Російські окупанти минулої доби продовжили обстріли Харкова та Харківського, Ізюмського, Богодухівського та Чугуївського районів області. Внаслідок чого загинула людина, а п'ятеро поранені, серед яких троє - діти.
Про це повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов в Telegram.

09:31
Зведення британської розвідки: РФ вперше за кілька тижнів, ймовірно, просунулася на Харківському напрямку і тисне на Сєвєродонецьку "кишеню". Росіяни планують збільшити військові витрати.

08:58
Вчора найбільших втрат армія РФ зазнала на Бахмутському напрямку. З 24 лютого до 14 червня війська Росії втратили в Україні:
особового складу – близько 32500 (+200) осіб ліквідовано,
танків – 1434 (+2),
бойових броньованих машин – 3503 (+11),
артилерійських систем – 721 (+3),
РСЗВ – 229 (+3),
засобів ППО – 97 (0),
літаків – 213 (0),
вертольотів – 179 (+1),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 588 (+3),
крилатих ракет – 125 (0),
кораблів/катерів – 13 (0),
автомобільної техніки та автоцистерн – 2473 (+13),
спецтехніки – 54 (0).

08:35
Остін відреагував на слова Подоляка про потребу України в 1000 гаубицях, 300 РСЗВ та іншій зброї.
"США готові надати все і допомогти Україні досягти успіху. Ми пам'ятаємо, що у нас є власна готовність, але у нас є і партнери з усього світу, які готові реально допомогти Україні", - сказав він.

07:36
Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:
- РФ перекинула дві БТГ під Сєвєродонецьк, точаться бої в місті, росіяни намагаються закріпитися в центрі,
- Під Бахмутом РФ має частковий успіх, намагається закріпитися у Відродженні,
- На Слов'янському напрямку - РФ намагається встановити повний контроль над Богородичним та створити умови для наступу на Слов'янськ,
- На Криворізькому - РФ провела мінування берега річки Інгулець вздовж кордону Давидів Брід-Калинівське.

07:04
Спікерку Білого дому запитали про можливий тиск деяких країн Європи на Україну.
Вона відповіла – Вашингтон стоїть на принципі "нічого про Україну без України", США продовжать зміцнювати та підтримувати Київ.

06:46
На Донбасі російські війська продовжують підготовку до ймовірного наступу на Сіверськ та район на північний захід від Лисичанська, щоб відрізати українські сили у Луганській області.

02:45
У районі Снігурівки відбувся повітряний бій. З винищувача Су-35 було випущено ракету "повітря-повітря" по парі наших Мі-8. Вертольотам вдалося ухилитися. Противник, економлячи ракети, ретирувався, повідомляє ОК "Південь".

02:05
Арестович звернувся до Заходу і пояснив у формі "мантри", як зупинити Путіна.
"Зупинить його просте фізичне знищення, для якого потрібна зброя. Зброя, зброя, ще раз – зброя. Зброя, зброя, зброя. Зброя, зброя, зброя. Зброя потрібна", – сказав Арестович, повторивши слово "зброя" загалом близько 25 разів.
За кілька хвилин радник глави ОП додав, що його попросили повторити таку ж, як про зброю, мантру про боєприпаси. Він це зробив.

01:11
Глава МЗС Дмитро Кулеба пошкодив ногу, але це не завадило йому працювати над вирішенням дипломатичних завдань України. Відповідне фото та жарт про ДРГ глава української дипломатії опублікував у себе в Instagram.

00:28
Шольц відмовився коментувати повідомлення про те, що він незабаром планує відвідати Україну разом зі своїми колегами з Франції та Італії.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live