Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

13.06.2022

22:18
"Посадка смерті": Український захисник розповів, як ЗСУ вибивали окупантів під Харковом.

22:13
Окупанти сьогодні скинули вибухівку з безпілотника на Сумщині. Внаслідок цього одна людина загинула, двоє отримали поранення, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

21:50
Українські захисники знищили 48 окупантів та два склади з боєприпасами на сході України. Сьогодні окупанти також втратили:
    БМП – 1;
    спеціальну техніку – 1;
    мінометів – 2;
    АТТ - 2;
    БПЛА - 1;
    склад з паливно-мастильними матеріалами – 1.

21:44
Внаслідок ракетного обстрілу окупантів по Прилуках здетонували боєприпаси, повідомили у Чернігівській ОВА. Постраждалих серед населення немає. Жителів міст, наближених до місця обстрілу, евакуювали.

21:39
Зеленський у своєму вечірньому зверненні: "Ми маємо справу з абсолютним злом. І ми не маємо іншого вибору, ніж іти далі. Звільняти всю нашу територію. Вибивати окупантів з усіх наших регіонів".

21:34
Пентагон: США готові передати Україні все озброєння, якого зараз потребує ЗСУ, відповідаючи на запитання про передачу 300 нових РСЗВ та 1000 гаубиць.

21:21
"Найсильніша атака з початку війни". У Зеленодольську через нічний обстріл окупантів із РСЗВ "Ураган" пошкоджено житло 120 мешканців, повідомили в обласному ДСНС.

21:15
Репортаж Суспільного про те, як українські захисники обороняють Слов'янськ. Окупанти наступають на цьому напрямку за двома напрямками – Ізюмським та Лиманським.

20:56
Мер Мелітополя Івана Федорова заявив, що окупанти самі влаштували вибух біля будівлі так званого "МВС" у місті під час "святкування" дня Росії у Мелітополі. За його словами, мешканці міста не прийшли в парк, де проходило "святкування", і окупанти вирішили його зіпсувати.

20:46
Бійці 93 ОМБр "Холодний яр" знищили сьогодні бойовий гелікоптер Ка-52 окупантів на Харківщині. Російський гелікоптер впав на тимчасово окуповану територію між населеними пунктами Сулигівка та Довгеньке.

20:38
Канцлер ФРН Олаф Шольц в інтерв'ю Handelsblatt не погодився з критикою за затримку у постачанні важких озброєнь для України, оскільки Німеччина на сьогодні навчає ЗСУ. За його словами, було би помилкою відправляти сучасну зброю типу Panzerhaubitze 2000 та танків "Гепард" без навчання.

20:28
Заступниця міністра оборони Ганна Маляр: Росія випробовує в Україні нові зразки зброї, і це є порушенням правил та звичаїв ведення війни.

20:18
Окупанти планують юридично анексувати всі окуповані території до 1 вересня, повідомляє радник мера Маріуполя Андрющенко. За його інформацією, все керівництво де-факто "перейшло в руки" росіян. Він також зазначив, що банківську систему, законодавство намагаються перевести на російську юрисдикцію.

20:04
Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав західних партнерів прискорити постачання важкої зброї. Він зазначив, що українські захисники вже довели свою здатність на неможливе у боях за Київ, Чернігів, Суми, Харків.

19:49
У Маріуполі з'являються нові поховання мирних мешканців, повідомив радник мера Петро Андрющенко. Зокрема, встановлення причин смерті не проводиться. За його словами, офіційних даних про рівень та причини смертності у Маріуполі немає, оскільки у окупантів немає обладнання для проведення відповідних аналізів.

19:37
Полк "Азов" пообіцяв помститися за кожного свого загиблого бійця та за руйнування, які окупанти принесли до Маріуполя. "Азов" також запевнив, що звільнить місто від окупантів.

19:09
Окупанти зруйнували всі мости, якими можна було доїхати до Сєвєродонецька, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, українські військові там не заблоковані, комунікація із містом ще є. Він також спростував інформацію про те, що армія РФ захопила все місто: вони контролюють близько 70% обласного центру.

19:06
Президент Франції Емманюель Макрон планує в середу, 15 червня, приїхати в Україну, повідомив перший радник посла Франції в Україні Брюно Кассанель "Суспільному".

19:01
Міністр оборони Олексій Резніков разом із головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним обговорили з пані послом США в Україні Бріджит Брінк підготовку до третьої зустрічі на авіабазі Рамштайн з питань військової підтримки України.

18:56
Боєць Інтернаціонального легіону ЗСУ розкритикував "почуття самозаспокоєності" західних країн. Він наголосив, що Україні потрібно набагато більше підтримки, щоб зупинити вторгнення Росії, передає CNN.

18:33
Вечірнє зведення Генштабу:
    Окупанти здійснюють перегрупування підрозділів, щоб оточити підрозділи ЗСУ в районі населених пунктів Лисичанськ, Привілля, Сєвєродонецьк, Борівське.
    Російські військові намагаються порушити логістичні маршрути постачання підрозділів ЗСУ, які воюють на Слов'янському напрямі.
    Окупанти продовжують посилювати угруповання військ на Криворізькому напрямку.
    В армії РФ проблеми з комплектуванням підрозділів, що воюють у Донецькій та Луганській областях.

18:18
"Оркрист - "Вбивця орків"". Литовський журналіст Андріус Тапінас повідомив, що закупив 110 протибезпілотних гармат литовського виробництва – EDM4S Sky wipers для ЗСУ. Їх планують передати 35 військовим частинам найближчим часом. Ціна питання – 1 500 000 євро.

18:10
Мер Маріуполя в інтерв'ю ВВС заявив, що нардепи міськради від партії ОПЗЖ заздалегідь передали окупантам координати важливої інфраструктури міста. За його словами, ці відомості зрадників допомогли армії РФ у перші сім днів знищити всі джерела живлення у Маріуполі.

17:59
Українські захисники знищили склад боєприпасів, дві армійські вантажівки, легковий автомобіль, бронетехніку та бронетранспортер окупантів на сході України. Виявити накопичення техніки окупантів допоміг дрон бійців Нацгвардії, який передали волонтери.

17:57
Литва планує купити у Франції самохідні гаубиці CAESAR, повідомив міністр оборони Арвідас Анушаускас. Кількість артилерійських настанов, які Вільнюс планує придбати у Франції, не уточнюється.

17:37
СБУ: ЗСУ взяли у полон "народного міліціонера" терористичної організації ДНР, який розстрілював із танків хімзавод "Зоря" у Рубіжному, Драматичний театр та житлові будинки у Сєвєродонецьку, де ховалися від обстрілів мирні жителі. Він також розповів, що його син та дружина проживають у місті Дніпрі.

17:33
Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко показав, як виглядає місто Зеленодольськ після нічного обстрілу окупантів

17:22
У Запорізькій області скоротять комендантську годину, повідомив голова ОВА Олександр Старух. За його словами, відсьогодні вона розпочинатиметься о 23:00 і триватиме до 05:00.

16:52
У понеділок Володимир Зеленський під час розмови з президентом Польщі Анджеєм Дудою та президентом Словаччини Зузаною Чапутовою розповів, що Росія проводить приховану мобілізацію для поповнення окупаційних сил

16:43
Єврокомісія, ймовірно, попередньо рекомендуватиме статус кандидата на членство в Євросоюзі для України та Молдови, але з умовами, повідомив редактор Радіо Свобода Рікард Джозвяк у Twitter. За його словами, щодо заявки Грузії залишаються питання.

16:34
Офіс генпрокурора повідомив про заочний арешт командиру армії РФ, який наказував обстрілювати ракетами нафтобази у Рівненській області в березні 2022 року. Він керував 23 винищувальним авіаційним Талліннським полком 11 армії ВПС та ППО Східного військового округу РФ.

16:26
Поліція виявила ще одне масове поховання мирних жителів поряд із селом Мироцьке під Бучею на Київщині, повідомив Андрій Нєбитов. За його словами, окупанти катували і потім розстріляли у голову семеро жителів.

16:12
Донецька облдержадміністрація: За попередніми даними, окупанти депортували до Росії більше ніж 50 000 жителів з Маріуполя та тимчасово окупованої території Донецької області.

15:59
У селах Заїзд, Петрівське, Тихе та Сухоставець Прилуцького району Чернігівської області оголосили евакуацію жителів після ракетного удару окупантів, повідомляє "Суспільне" з посиланням на департамент цивільного захисту. Є загроза розповсюдження пожежі.

15:51
Національна поліція України розслідує загибель понад 12 000 мирних жителів, 1200 тіл досі не впізнані. Про це повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

15:48
Російські війська відновили наступальні дії на півночі Харківщини та зуміли закріпитися на околицях селища Старий Салтів на правому березі Сіверського Дінця. Про це сказав на брифінгу представник Міноборони Олександр Мотузяник.

15:33
Невідомі хакери в неділю ввечері зламали інтернет-сервіс "Смотрим.ру", який призначено для перегляду телеканалів Всеросійської державної телерадіокомпанії (ВДТРК). Про це повідомляє Радіо Свобода.

15:18
До Інтернаціонального легіону, який створено в Україні у зв’язку нападом РФ, долучилися добровольці з 55 країн з усіх континентів.
Про це заявив речник Інтернаціонального легіону оборони України Дам'єн Магру на брифінгу в Укрінформі.

15:17
Мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що Одеса "не бажає мати нічого спільного" з Росією та анонсував перейменування низки вулиць. Зокрема, на його думку, мають перейменувати вулиці Новомосковська, Бородінська, Курська, Воронезька та Чапаєва.

15:02
Україна потребує прискорення постачання зброї для більш інтенсивного звільнення тимчасово окупованих територій. Без цього — війна лише затягуватиметься, а кількість жертви — збільшуватиметься, заявив президент України Володимир Зеленський під час звернення до учасників American Jewish Committee Global Forum.

15:00
В Україні знову змінили перелік територій, розташованих у районі бойових дій. До списку також входять тимчасово окуповані та заблоковані громади та області. До цього список доповнювали 30 травня, повідомляє Урядовий портал.

14:42
СБУ опублікувала чергові перехоплені розмови росіян, які зізнаються у воєнних злочинах. Окупант визнає, що війська РФ використовують заборонені фосфорні бомби на Донбасі. Також він розповідає, що отримав наказ розстрілювати всі машини, зокрема і з мирним населенням.

14:31
На Донбасі Збройні Сили України звільнили три села і посунули ділянку фронту на 15 км. Про це повідомляє Угруповання об'єднаних сил у соціальній мережі Facebook.

14:27
Президент Володимир Зеленський звернувся до учасників American Jewish Committee Global Forum із проханням подвоїти зусилля, аби допомогти прискорити надходження наступальної зброї до України.

14:27
Правозахисна організація Amnesty International вказує у своєму звіті, що війська Росії цілеспрямовано обстрілювали Харків забороненими касетними боєприпасами.

14:05
Міський голова Києва Віталій Кличко застеріг Німеччину від спроб "здати" Україну Росії. Він вважає, що поступки можуть лише заохотити Володимира Путіна до наступних атак і дійти він може аж до Німеччини. Про це він сказав у інтерв'ю Bild.

13:56
Росіяни завдали ракетного удару по Прилуках, повідомив голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус. За його словами, по місту вдарили три ракети. Інформація щодо руйнувань уточнюється 

13:52
На Миколаївщині ворог у наступ не йде, але постійно обстрілює всі прифронтові громади та місто Миколаїв.
Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім під час національного телемарафону.
 
13:48
Національний банк України перерахував на потреби військових зі спеціального рахунку понад 17,1 млрд грн і станом на 13 червня на спецрахунку залишилося понад 173 млн грн.

13:33
Російські пропагандистські ЗМІ повідомили про обстріл ринку в центрі окупованого Донецька. Представники ДНР стверджують, що на місці загинули троє людей і ще четверо поранені. Окупанти традиційно звинувачують в обстрілах ЗСУ.

13:13
Колишня державний секретар США Гілларі Клінтон розкритикувала президента Франції Емманюеля Макрона за його заклики "не принижувати Росію" та підтримала позицію президента Зеленського щодо повного звільнення окупованих територій. Про це вона заявила в ефірі французького радіо, повідомляє Le Point.

13:13
Візит Емманюеля Макрона та Олафа Шольца до України піде їм на користь. Вони зможуть на власні очі побачити Бучу та Ірпінь, і, можливо, це змінить їхнє ставлення до війни, сказав у понеділок в інтерв'ю Польському радіо заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач.

13:06
Мер Святогірська Володимир Бандура зрадив Україну та перейшов на бік так званої ДНР. Бандура зустрівся із ватажком "республіки" Денисом Пушиліним, який "призначив" його "главою адміністрації" міста Святогірськ.

12:51
Російські окупанти вкрали з території Запорізького залізорудного комбінату 54 вантажні вагони з агломераційною рудою загальною вагою 3240 тонн. Про це повідомляють Сили оборони Запорізького краю на своїй сторінці у Facebook.

12:48
У захопленому Маріуполі на Донеччині окупанти у прискореному темпі намагаються відновити залізничну колію, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.
Залізниця конче необхідна окупантам для повноцінного відновлення насамперед роботи порту, написав Андрющенко.

12:37
Служба безпеки України затримала у передмісті Харкова агента ФСБ Росії. Про це СБУ повідомляє у Тelegram.

12:23
"Якщо Україна програє, наступними стануть країни Балтії", - заявив експрем'єр РФ Михайло Касьянов. В інтерв'ю AFP він закликав Захід не йти на поступки Володимиру Путіна.

12:12
На Луганщині бійці Сил спецоперацій виявили кілька російських "Градів", які використовувалися окупантами для обстрілів Сєвєродонецька, інших населених пунктів та позиції сил оборони. Артилерія Нацгвардії за координатами від ССО знищила ці зафільмовані на відео машини.

11:57
За внутрішнім розпорядженням росіян, горілка зараз на тимчасово окупованих територіях Херсонщини має продаватися на розлив у кожному магазині. Про це заявив у прямому ефірі марафону "FreeДОМ" на телеканалі UA Сергій Хлань, радник голови Херсонської ОВА.

11:55
Російські загарбники обстріляли з території РФ прикордонні райони Чернігівської та Сумської областей. Про це у Фейсбуці повідомляє Оперативне командування "Північ".

11:51
Російська пропаганда перекрутила слова генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга щодо можливостей закінчення війни Росії проти України. Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

11:35
Зенітні ракетні Повітряні сили ЗСУ 12 червня збили на Харківщині ворожий бомбардувальник Су-34. Про це у Telegram повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ.

11:31
Немає пощади, тим хто напав на нашу країну. Бойова робота Повітряних сил Збройних Сил України. Ціль знищено.

11:19
Україні потрібно 1000 гаубиць, 500 танків, 300 ракетних систем залпового вогню та дві тисячі одиниць бронетехніки для встановлення паритету у важкому озброєнні з російськими військами та вигнання загарбників з української землі.
Про це написав радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у Твіттері.

11:05
НАБУ спільно з прикордонниками та слідчими поліції Одещини викрили схему незаконного перетину кордону військовозобов’язаними.
Організатори, громадяни Молдови, за $3000 пропонували переміщення через державний кордон начебто за документами ООН на автівці з дипломатичними номерами.

10:53
У Маріуполі зруйноване житло загарбники планують знести до 1 вересня, грошових компенсацій за нього не буде, повідомив у Telegram радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

10:46
Росія завдає навмисних ударів по сховищах із зерном в Україні, краде українське зерно із захоплених територій та використовує блокаду морських портів України як знаряддя війни, провокуючи такими діями глобальний голод. Про це в інтерв’ю французькому виданню Journal du Dimanche вкотре заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

10:36
На Сєвєродонецькому напрямку фронту за допомогою безпілотників було виявлено три російських "гради". Їх було знищено вогнем артилерії М777, повідомляють Сили спеціальних операцій України (ССО).

10:34
Війна буде йти стільки, скільки Україні буде потрібно на доведення того, що Росія повинна піти з зайнятих територій. Українська влада розглядає два варіанти підсумків війни. Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк виданню Зеркало.

10:08
LIGA.net поговорила з президентом Енергоатому Петром Котіним. В інтерв'ю LIGA.net Котін розповів, як Енергоатом планує виробляти власне ядерне паливо, що відбувається на Запорізькій АЕС і скільки коштуватиме будівництво нових в Україні атомних енергоблоків.

10:07
Захисники України з 24 лютого до 13 червня ліквідували близько 32 300 російських військових, що на 150 осіб більше у порівнянні з попередньою добою.
Загальні втрати росіян за час вторгнення в Україну від Генштабу ЗСУ:
    особового складу – близько 32 300 (+150) осіб ліквідовано,
    танків – 1432 (+2) од,
    бойових броньованих машин – 3492 (+8) од,
    артилерійських систем – 718 (+3) од,
    РСЗВ – 226 (+0) од,
    засобів ППО – 97 (+0) од,
    літаків – 213 (+1) од,
    гелікоптерів – 178 (+0) од,
    БПЛА оперативно-тактичного рівня – 585 (+3),
    крилатих ракет – 125 (+0),
    кораблів/катерів – 13 (+0) од,
    автомобільної техніки та автоцистерн – 2460 (+5) од,
    спеціальної техніки – 54 (+0).

10:02
Якщо Лукашенко хоче побачити масову загибель своїх військових, то нехай заходить до України, відповів на питання про ризики вторгнення радник голови ОП Подоляк.

08:54
100 днів. Франція наростила імпорт ЗПГ із Росії, Німеччина заплатила їй 12 млрд євро, підрахували в CREA.

08:52
Україні потрібно 100 реактивних систем залпового вогню західного зразка, щоб перейти в контрнаступ і звільнити території, захоплені Росією, заявив радник міністра оборони України Юрій Сак.

08:51
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що Заходу необхідно регулярно постачати Україну сучасною зброєю до повної перемоги на Росією, адже війна може затягтися на місяці і навіть роки.

07:59
Окупанти штурмували прикордонні села за 25 км від Харкова, частково успішно, пише Генштаб.

07:33
Росіяни тягнуть десятки одиниць техніки у напрямку Сєвєродонецька: зведення Генштабу.

07:02
SIPRI вважає, що близько 2000 ядерних боєголовок у світі перебувають у стані підвищеної боєготовності.

06:34
ЄС мало допомагає, Україні потрібно €100 млрд просто зараз, квапить євродепутат Ващиковський.

02:32
Війська РФ зруйнували мости через Сіверський Донець, а треба було прагнути захопити їх – ISW

00:41
Тіла понад 200 українських військових, які загинули під час облоги заводу Азовсталь, поки що залишаються в Маріуполі, повідомив колишній командир полку Нацгвардії "Азов" Максим Жорін

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live