Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

12.06.2022

23:16
На сьогодні на території заводу "Азот" у Сєвєродонецьку залишаються близько 500 мирних жителів, зокрема десятки дітей, повідомляє в Telegram начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

22:12
Китайський міністр оборони Вей Фенхе запевнив, що Пекін не допомагав Росії зброєю у війні проти України.

21:51
Володимир Зеленский у відеозверненні зазначив, що ключова тактична мета окупантів не змінилася – вони тиснуть у Сєвєродонецьку та у напрямку на Лисичанськ, Бахмут, Слов'янськ. Російська армія намагається завести на Донбас резервні сили. "Але які в них можуть бути резерви? Росія ще в червні може перетнути межу в 40 000 своїх втрачених військових. У жодній іншій війні за багато десятиліть вони стільки не втрачали", - сказав президент.

21:33
В окупованому Мелітополі Запорізької області біля будівлі так званого "МВС" стався вибух, повідомив мер Мелітополя Іван Федоров. Внаслідок вибуху постраждали четверо мирних жителів. Окупанти стверджують, що всі "працівники поліції та військовослужбовці" залишилися живими.

21:19
Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький повідомив, що 12 червня близько 8:30 ранку ворог почав обстріли по території Миропільської громади, 20 пострілів із гранатомета. Ближче до 14 години було ще 3 вибухи на території Білопільської громади. Жертв та руйнувань немає.

21:03
Два мости, що ведуть до Сєвєродонецька, зруйновано окупантами, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Третій - цілий день під обстрілами, він старий та критично аварійний, вантажівки ним пересуватися не можуть. У разі руйнування цього шляхопроводу - обласний центр буде відрізано. Евакуації із Сєвєродонецька немає. Єдиний варіант виходу з міста - це пішки вцілілим мостом. В Лисичанську від ворожого вогню загинула шестирічна дитина. Важкі бої тривають у Гірській громаді.

20:57
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що на території заводу Азот у Сєвєродонецьку залишаються близько 500 мирних мешканців, з них 40 - це діти. Іноді військовим вдається когось евакуювати. Загрози оточення наших військ на Луганщині немає.

20:50
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний проінформував Голову об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі щодо поточної оперативної ситуації. Противник сконцентрував головні зусилля на півночі Луганської області. Він масово застосовує артилерію і, на жаль, має десятикратну вогневу перевагу. Складною є ситуація у Сєвєродонецьку. Туди ворогом було перекинуто до 7 БТГ. ЗСУ вдалося зупинити ворога. На окремих напрямках ЗСУ перейшли до контрнаступальних дій. Станом на сьогодні маємо ширину фронту 2450 км, з яких на 1105 км ведуться активні бойові дії. 

20:38
Володимир Зеленський звернувся до учасників благодійного вечора, який проводить організація CORE, очолювана Шоном Пенном.

20:34
За 12 червня росіяни вбили одного мирного мешканця Соледара, поранили ще трьох, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

20:30
Голова ВЦА Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що на початку тижня було зірвано плани ворога провести наступ у напрямку Лозового та Білої Криниці. Окупанти отримали гідну відсіч і були змушені відійти. Ворог зазнає значних втрат у живій силі та техніці. Росіяни все більше зосереджені на зміцненні власної оборони та мінують тимчасово окуповану територію.

20:18
Президент Туреччини Реджеп Ердоган завив, що планує провести переговори з українським президентом Володимиром Зеленським і Володимиром Путіним наступного тижня. Про це повідомляє турецьке державне агентство Анадолу. Перемовини стосуватимуться створення "зернового коридору" для експорту українського продовольства.

20:04
Державний секретар США Ентоні Блінкен привітав росіян із національним святом, яке відзначається там 12 червня. У своєму зверненні вказав на невідповідність між нинішньою реальністю та прагненнями російського народу до свободи, демократії та знищення бар'єрів, які існували у 1990 році, коли було ухвалено Декларацію про державний суверенітет РРФСР.

19:59
З Лисичанська евакуйовано 22 людей, серед яких троє дітей, повідомляє Нацполіція. Всіх було евакуйовано спеціальним броньованим автомобілем ДСНС до Донецької області. Надалі всіх евакуйованих буде доправлено до безпечних регіонів України.

19:31
Голова Запорізької ОВА Олександр Старух перевірив стан ТРЦ “Аврора”, в який 25 травня поцілила ворожа ракета. Будівля суттєво постраждала і перебуває в аварійному стані.
Донецька ОВА: 39 будинків пошкодили сьогодні російські окупанти у невеличкому селі Миколаївка, Донецької області.

19:16
Україна отримає 10 роботів-саперів TALON британської компанії QinetiQ, повідомив заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. До початку війни українські сапери мали 12 таких роботів. Саперний робот не тільки визначає місце вибухівки, але й знешкоджує їх.

18:49
Голова ВЦА Олександр Стрюк про ситуацію в Сєвєродонецьку на 12 червня. ЗСУ контролюють третину міста. В лікарні залишаються надавати допомогу медпрацівники. Виїжджати навіть із навколишніх населених пунктів дуже небезпечно.

18:44
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що застереження Туреччини щодо приєднання Фінляндії та Швеції до альянсу потрібно врахувати. "Це цілком легітимні побоювання", – заявив він на пресконференції під час візиту до Фінляндії.

18:24
Перед початком міністерської конференції Світової організації торгівлі 57 держав-членів СОТ висловили солідарність з Україною, повідомив торговельний представник України Тарас Качка. “Прояв солідарності перед надзвичайно складною конференцією СОТ засвідчив, що наш порядок денний поділяють держави з усіх континентів”, - додав він.

18:12
Зведення Генштабу ЗСУ на 18:00 12 червня.
На Слов’янському напрямку українські воїни успішно відбили ворожі  штурмові дії на напрямках Довгеньке–Мазанівка та Довгеньке–Долина.
На Сєвєродонецькому напрямку противник продовжив застосування ствольної та реактивної артилерії. Намагається подолати опір наших військ та встановити повний контроль над містом Сєвєродонецьк, бойові дії тривають.
На Бахмутському напрямку окупанти вели штурмові дії з метою захоплення населеного пункту Врубівка, успіху не мали.
Під час спроби відновити штурмові дії в напрямку Оріхове–Золоте ворог отримав рішучу відсіч українських захисників та відійшов.

17:47
Україна розробила два маршрути через Польщу та Румунію для експорту зерна та запобігання глобальній продовольчій кризі. Про це повідомив на саміті безпеки у Сінгапурі заступник міністра закордонних справ України Дмитро Сенік.

17:40
Колишній солдат британської армії Джордан Гетлі загинув у боях у Сєвєродонецьку. Про це написав його батько у Facebook. Гетлі приєднався до ЗСУ у березні. "Щойно війна проти Європи почалася, після ретельних роздумів він поїхав допомагати Україні", - написав Дін Гетлі.

17:22
Окупанти обстріляли з артилерії два села у Богодухівському районі Харківської області, повідомляє Офіс генпрокурора. Близько 4:00 армія РФ обстріляла село Чорноглазівка, близько 9:00 окупанти відкрили вогонь по селу Зрубанка. Пошкодили кілька будинків. 

17:03
Литва купила для України шість естонських розвідувальних безпілотників EOS C VTOL за 990 000 євро. Про це написав у Twitter литовський журналіст та активіст Андрюс Тапінас. Чотири БПЛА вирушать до України вже зараз, решта через два місяці.

16:38
Центр протидії дезінформації при РНБО застеріг, що російські пропагандисти поширюють фейк про мобілізацію жінок до лав сил оборони України. За даними ЦПД, фото фейкового документа поширює низка проросійських Telegram–каналів.

16:35
Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш повідомив, що газо- та водопостачання в Чорткові відновлено. Роботи з ліквідації наслідків ракетних ударів продовжуються. Працює комісія з оцінювання вартості шкоди майну цивільних громадян. 

16:14
Початок російського наступу на Миколаїв став би "дорогою в один бік" і скінчився б для РФ провалом. Про це заявив екскомандувач оборони Миколаєва генерал-майор Дмитро Марченко. Він стверджує, що для взяття Миколаєва Росії доведеться "зняти з усіх напрямків усі свої війська" і вже цим ударним угрупованням спробувати прорвати українську оборону.

16:08
Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко показав, як Росія вивозить крадений металопрокат з маріупольського порту.

16:02
У Брюсселі активісти з прапорами України та ЄС утворюють живий ланцюг навколо приміщення Єврокомісії, щоб підтримати заявку України на отримання статусу кандидата в ЄС.

15:59
Сьогодні, 12 червня, у так званий День Росії, війська РФ планували влаштувати провокаційні обстріли в тимчасово окупованому Херсоні під час масових "святкувань". Про це повідомляє оперативне командування "Південь".

15:55
Російські окупанти обстріляли два райони Дніпропетровщини. Внаслідок обстрілу загинула жінка, ракети пошкодили будівлі. У Зеленодольській громаді сталося займання у міському парку через попадання "Урагану". Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА  Валентин Резніченко.

15:47
"День Росії не вдався": У Каховці зник з флагштока великий прапор РФ

15:35
До Києва доставили 220 тіл захисників Маріуполя. За попередньою інформацією, третина з них - це азовці, також бійці морської піхоти та інших підрозділів. Про це повідомив колишній командир полку Нацгвардії "Азов" Максим Жорін та додав, ще майже стільки ж залишається в окупованому місті.

15:29
Канадський бренд Meleg Perfumes в підтримку України випустив парфуми "Slava Ukraine". На пляшці вигравіювані тризуб та гасло "Slava Ukraini. Heroiam Slava".
Засновник бренду Метью Мелег каже, що випустив ці парфуми, бо "українці – єдині, хто не дає Росії захопити решту Європи".

15:21
Наслідки ракетного удару по Чорткову - пошкоджені п?ятиповерхівки, де перебували мирні мешканці й діти.

15:19
Розбір | Компенсація за зруйноване та пошкоджене житло через війну: що відомо і куди звертатися. LIGA.Life запитала депутатку Київради Ксенію Семенову, як податися на компенсацію, і зібрала відгуки людей, які намагалися отримати державну допомогу

15:18
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський прокоментував заяву президента Франції Емманюеля Макрона, який закликав "не принижувати Росію". Ліпавський вважає, що російському диктатору Володимиру Путіну байдуже, як Росію сприймають на Заході. Про це він сказав в ефірі чеського телебачення, передають Ceske Noviny.

15:05
Росія продовжує робити ставку на свою перевагу в чисельності особового складу й артилерії та починає вводити в бій резервний третій ешелон. Зведення опубліковано у Twitter Міноборони Великої Британії.

14:56
Фонд "Повернись живим" закупив для української армії 52 нових пікапи Nissan Navara 2,5 D 4x4 XE Double CAB MT вартістю 1 554 800 євро. Частина автівок уже в Україні, інші мають прибути пізніше.

14:44
"Україна стікає кров'ю на ваших очах". Посол України в Берліні Андрій Мельник прокоментував у Twitter інформацію про готовність німецького концерну Rheinmetall відправити модернізовані бойові машини піхоти Marder Україні, якщо на те буде відмах уряду канцлера Олафа Шольца. Мельник звернувся до коаліції "світлофора" із питанням: чому вона відмовляє Україні у важкому озброєнні.

14:24
Проєкт відбудови та стратегічного просторового розвитку Ірпеня розробить японський архітектор Хірокі Мацуура у співпраці з міською радою.
Відомий японський архітектор побував у звільненому від російських військових Ірпені й назвав його "містом мрії для урбаністів". Про це повідомив голова Інвестиційної ради й колишній мер Ірпеня Володимир Карплюк.

14:21
ЗСУ знищили черговий російський танк Т-72БЗ на Ізюмському напрямку в сторону Барвінкового, повідомляють в Стратком ЗСУ.

14:16
Мінус один безпілотник. У Сєвєродонецьку нацгвардієць з першого пострілу ПЗРК "Ігла" збив російський безпілотник "Орлан-10".

14:15
У Бахмуті затримали російську "шпигунку", яка передавала дані про ЗСУ. Прокуратура стверджує, що вона передавала росіянам дані про місця дислокації ЗСУ.

14:08
Президент Володимир Зеленський став лауреатом премії Бориса Нємцова за сміливість – 2022. Про це повідомляється на сайті Фонду Бориса Нємцова за Свободу.

13:43
В Чорному морі корабельне угрупування флоту РФ продовжує блокувати судноплавство в акваторії. Там зосереджені чотири російські десантні кораблі, чотири надводні кораблі та два підводні човни. Вони споряджені крилатими ракетами, що зберігає загрозу ракетних ударів та проведення десантної операції, повідомили в ОК "Південь".

13:42
Росіяни продумано вивозять історичні цінності, особливо скіфське золото.  До такого висновку дійшла міжнародна команда західних учених та експертів, які відстежують спроби розкрадання культурних об'єктів, пише The Observer.

13:35
В Україні поки не зафіксували випадків холери, про це заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний держсанлікар Ігор Кузін. Водночас в МОЗ зазначили, що "доволі складно отримати інформацію із тимчасово окупованих територій, зокрема з Маріуполя", де ризики поширення інфекційних захворювань  зростають.

13:30
Бензовози на кордоні ДПСУ пропускає першочергово, щоб покращити ситуацію з пальним в Україні. До кордону вантажівки супроводжують працівники поліції.

13:16
Михайло Подоляк вважає, що заарештовані активи РФ мають бути конфісковані сьогодні, і це буде плата за війну, зруйновані будинки та масові вбивства, написав радник голови ОП у Твіттері.

13:07
Вчора, 11 червня, вдалося вивезти 26 осіб з Лисичанська і доставити мешканцям гуманітарну допомогу загальною вагою 3,5 тонни, повідомляють у ДСНС України.

13:06
Пані посол США в Україні Бріджит Брінк відреагувала на "скандал" навколо заяви президента Штатів Джо Байдена про те, що офіційний Київ нібито ігнорував попередження про майбутнє повномасштабне вторгнення РФ. У коментарі LIGA.net посол  сказала, що "це не заслуговує на новину".

12:54
$70 млн на відбудову України. Канадський пенсіонер, який виграв у лото, пообіцяв віддати частину виграшу Україні, повідомляє CTVNews.

12:50
"Аби не в окоп, аби не в окоп!": запис СБУ розмови окупанта на Херсонщині, підрозділ якого, як випливає з пояснення служби, захищається від наступу ЗСУ у Херсонській області.
"Служба безпеки України опублікувала перехоплення телефонного дзвінка окупанта

12:42
Тернопільська адміністрація виділить кошти для відновлення вибитих вікон у будівлях у Чорткові, які постраждали від російських обстрілів. Сім?ї, які втратили своє житло внаслідок нічного обстрілу, тимчасово переселять в інші помешкання. Про це заявив голова області Володимир Труш в ефірі телемарафону.

12:25
Бої за Луганщину. Українські військові під час обстрілів допомагають пораненим цивільним та продовжують оборону міста

12:19
72 окрема механізована бригада показала, як українські штурмовики Су-25 працюють на надмалій висоті. Відео опубліковано у Telegram-каналі бригади.

12:15
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс у "День Росії" побажав РФ поразки в агресивній війні проти України. А також відмовитися від імперських амбіцій і збудувати сучасну демократичну та правову державу. Привітання він написав у соцмережі російською мовою.

12:03
Російська пропаганда підробляє документи й поширює фейк про мобілізацію жінок від 18 до 60 років до лав ЗСУ. У Центрі протидії інформації зазначають, що ця інформація не відповідає дійсності, а сам документ називають фейком.

11:52
В окупованому Маріуполі взимку не буде опалення, а всі частково зруйновані будинки протягом двох тижнів планують знести, повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

11:28
Вирішальна мить вже близько! Спікер парламенту Руслан Стефанчук завтра планує заручитися підтримкою Бельгії на шляху до членства в ЄС. Він зустрінеться з головами Сенату та Палати представників Федерального парламенту Бельгії.

11:24
Іран як ніколи близький до створення ядерної зброї, пише CNN. Країна наростила темпи збагачення урану до рівня, якого не було з моменту підписання у 2015 році ядерної угоди. Вони вимкнули камери МАГАТЕ для нагляду за діяльністю на ключових ядерних об'єктах країни.

11:15
Український гурт Dakh Daughters виступив у Лос-Анджелесі на благодійній вечері на підтримку України. Подію організувала CORE. Вдалося зібрати понад $1 млн.

11:07
Росіяни відрізають Сєвєродонецьк: зруйнували другий міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом, продовжують потужно обстрілювати третій. Про це вранці 12 червня повідомив у Telegram голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Очільник області припустив, що "сьогодні-завтра вони кидатимуть усі резерви", щоб захопити все місто.

11:02
12 червня у тимчасово окупованому Росією Бердянську Запорізької області близько 05:00 сталася пожежа на електричній підстанції. Про це пишуть Telegram-канали міста та місцеві жителі, а також ресурси окупантів.

10:50
У Чорткові постраждали 22 особи внаслідок російського обстрілу, серед них є 12-річна дитина. О 21:46 росіяни випустили по Тернопільщині чотири ракети з акваторії Чорного моря. Ракети влучили у частину воєнного об'єкта та у п?ятиповерхівки. Про це повідомили у Тернопільській ОВА.

10:39
Росіяни сім разів обстріляли населені пункти Донеччини та пошкодили цивільні об?єкти.  Били з артилерії та реактивних систем залпового вогню "Ураган". Внаслідок російських обстрілів без світла залишилося 335 населених пунктів, повідомили у Нацполіції.

10:30
Рєзніков усунув голову управління Генштабу ЗСУ. Він вчинив стрілянину в Києві. У розпорядженні LIGA.net опинилося відео, на якому зафільмовано, що співробітник ГШ вчинив стрілянину в спальному районі Києва.

10:14
Артилерія ЗСУ зупинила колони російської техніки окупантів під Лисичанськом

10:10
Китай закликав США та НАТО сісти за стіл із РФ, щоб закінчити війну. Україну не запросив. Китайський міністр оборони Вей Фенхе повідомив, що "максимальний тиск і санкції" Заходу проти Росії нібито цьому не сприятимуть, а лише посилять ситуацію.

10:08
Ексканцлер Німеччини Шредер завдав країні шкоди своєю дружбою з Росією. Про це заявив президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр в інтерв'ю Bild am Sonntag.

09:33
Вчора українські сили завдали найтяжчих втрат росіянам на Бахмутському та Сєвєродонецькому напрямках. З 24 лютого до 12 червня армія Росії втратила в Україні:
особового складу – близько 32 150 (+100) осіб ліквідовано,
танків – 1430 (+11),
бойових броньованих машин – 3484 (+18),
артилерійських систем – 715 (+3),
РСЗВ – 226 (+4),
засобів ППО – 97 (0),
літаків – 212 (0),
вертольотів – 178 (0),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 582 (+3),
крилатих ракет - 25 (0),
кораблів/катерів – 13 (0),
автомобільної техніки та автоцистерн – 2455 (+7),
спецтехніки – 54 (0).

09:04
Прем'єрка Естонії про ізоляцію Росії: "Не має бути повернення до звичного бізнесу (business as usual. - Ред.). Насправді жодного бізнесу не має бути".

08:29
Сьогодні до України приїде член уряду Німеччини – міністр охорони здоров'я Карл Лаутербах. Шольц поки що не їде.

08:28
У Латвії окупантів привітали із "Днем Росії" побажанням поразки у війні проти України.

07:57
Ранкове зведення Генштабу, головне:
- на Слов'янському напрямку РФ намагається закріпитися у Богородичному;
- ворог безуспішно веде штурмові дії біля Сєвєродонецька;
- на Бахмутському напрямку українські сили відбили два наступи та штурм.

07:46
Spiegel пише, що Німеччина начебто виступила проти ідеї Іспанії передати Україні 40 танків Leopard 2A4.

07:09
Частина БМП Marder вже готова до передання ЗСУ. Потрібна лише відмашка Шольца – Bild am Sonntag.

07:00
Ексглава МЗС Польщі та депутат Європарламенту Сікорський: Захід міг би подарувати Україні ядерні боєголовки, Росія порушила Будапештський меморандум.

03:36
11 червня українські війська відновили контрнаступ на північний захід від Херсона, південніше їхніх попередніх операцій, повідомляє ISW. Контрнаступ ведеться у напрямках на Киселівку, Солдатське та Олександрівку, в межах 40 км від Херсона.

02:41
Українські розвідники отримали термінали Starlink для своїх спецмісій.

00:31
"Українські військові поступово звільняють територію Херсонської області. Сьогодні до переліку повернутих населених пунктів нашої держави додалося Таврійське", – повідомив Зеленський.
Він додав, що ЗСУ мають певні успіхи й у Запорізькій області.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live