Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

11.06.2022

23:53
Російські пропагандисти в новинах про роздачу паспортів РФ на тимчасово окупованих територіях виставили у ролі українців, охочих отримати ці паспорти, кількох колаборантів та людей з їхнього оточення. Про це у своєму новому відеозверненні сказав президент Володимир Зеленський.

23:13
Українські захисники з оперативно-тактичного угруповання "Схід" знищили сьогодні 20 окупантів, а також один БМП, чотири одиниці автомобільної техніки та три БПЛА ворога.

22:36
У Чортківському районі Тернопільської області пролунав вибух.

22:00
Український художник Андрій Єрмоленко привітав британську Королеву Єлизавету II з її офіційним днем народження і намалював її з Джавеліном та шевроном ЗСУ

21:57
До України прибула комісія ООН з розслідування воєнних злочинів РФ. Про це повідомила заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

21:36
Колишній віцепрезидент Газпромбанку Ігор Волобуєв, який утік з Росії, тепер служить разом із ЗСУ і воює проти російської армії у складі легіону "Свобода Росії".
Тут можна прочитати інтерв?ю з Волобуєвим.

21:33
Начальником Лисичанської міської військової адміністрації призначили Валерія Шибіка. Президент підписав відповідний указ про його призначення.

21:30
Оперативно-слідча група Одещини працює на узбережжі Чорного моря, де підірвався мирний мешканець.
Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук нагадав, що пляжі та море в Одесі та регіоні заміновані з метою недопущення висадки російського десанту, відвідування морського узбережжя заборонено.

21:17
У Вільнюсі відкрили перший у ЄС Український центр для вимушених переселенців. Культурний осередок створили за ініціативою перших леді України та Литви – Олени Зеленської та Діани Науседене. Приміщення для нього надав Університет Вітовта Великого, повідомляють в Офісі Президента.

21:04
У КШЕ вирішили спростити концепцію події з "атмосферою війни" та прибрати зі сценарію "все, що викликає занепокоєння спільноти", щоби "не зміщувати акценти" з головної мети – збору коштів для потреб України. Про це написав президент Київської школи економіки Тимофій Милованов.

21:03
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що ЗСУ перемагають у вуличних боях у Сєвєродонецьку, але російська артилерія знищує будинок за будинком.

20:59
В Україні з?явиться Лисичанська міська військова адміністрація. Відповідний указ сьогодні підписав президент Зеленський.

20:56
На Михайлівській площі у Києві відкриється вулична виставка документальних фотографій, яка покаже паралелі між злочинами СРСР та Росії.

20:48
На Харківщині помер ветеран Другої світової війни Іван Лисун. У травні через російську агресію він втратив будинок. Пережитий стрес вплинув на здоров?я чоловіка. Про смерть ветерана Суспільному повідомила його дочку Наталя Хоружа.

20:30
Тімоті Снайдер: Володимир Путін готується заморити голодом більшу частину світу, що розвивається, як наступний етап своєї війни в Європі, - прокоментував американський історик у Тwitter блокаду українських портів та крадіжку росіянами українського зерна, порівнюючи Путіна зі Сталіним та Гітлером.

20:20
На одному з пляжів Одещини підірвався чоловік та отримав поранення несумісні із життям. На місці працює рятувально-слідча група. Про це повідомляє ОК "Південь" та вкотре нагадує про категоричну заборону відвідувати узбережжя й купатися в замінованому морі.

20:08
Окупанти в Маріуполі планують будівництво багатоквартирних будинків, що швидко зводяться. За кількасот метрів від них готують лінію оборони, включно з обкопуванням важкої техніки. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

19:58
Окупанти обстріляли Сумщину з мінометів та пошкодили цивільні будинки. Загалом випустили 13 снарядів по Шалигінській та Білопольскій громадам.

19:53
Кабмін спростив організацію відпочинку та оздоровлення дітей за кордоном, повідомляють у Мінсоцполітики.

19:44
У Мінцифри нагадали, як безпечно повідомляти про розташування окупантів.
 
19:30
Командир "Філософ" згадує, як 25 лютого бійці батальону 92 ОМБр ім. кошевого отамана Івана Сірка зупинили колонну загарбників, яка рухалася на Харків.

19:22
Благодійний фонд Київської школи економіки анонсував вечерю у Нью-Йорку, обіцяючи гостям "атмосферу війни в Україні". Соцмережі гудуть за і проти. LIGA.Life розповідає що сталося, і які наслідки.

19:07
Мінагрополітики України розглядає можливість організації мобільних сховищ через можливий брак складських приміщень для зберігання врожаю (10-15 мільйонів тонн за попередніми оцінками). Така ймовірність виникла через те, що окупанти навмисно руйнують склади, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

19:02
Гайдай: Окупанти, ймовірно, спробують вчергове форсувати річку Сіверський Донець через зниження рівня води. Також, очільник Луганської ОВА зазначив в ефірі телемарафону, що гарячими точками в регіоні залишається Попасна і Сєвєродонецьк.

18:58
Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що через бойові дії знеструмлено північну частину Донеччини, включно з Бахмутським і Краматорським районами.

18:43
Зведення Генштабу на 108 день російського вторгнення:
    У Білорусі перевіряють бойову готовність ЗС: відпрацьовують практичні заходи щодо прийому військовозобов’язаних, проводять зняття зі зберігання озброєння та військової техніки.
    Українські воїни успішно відбили російський штурм на Слов’янському і Сєвєродонецькому напрямках. Наступ окупантів зупинився у районі Миколаївки та Попасного. Щоби виявити слабкі місця в обороні, росіяни проводили розвідку боєм неподалік Володимирівки, відійшли з втратами.
    ЗСУ успішно протистоять штурмовим діям у Сєверодонецьку. Бойові дії тривають у районі Тошківки, а також у Богородичному.

18:36
Урсула фон дер Ляєн: Мої сьогоднішні обговорення з президентом Зеленським та прем?єром Шмигалем дозволять нам завершити нашу оцінку. Шлях відомий. Я ціную зусилля та рішучість України в цьому процесі, - написала голова Єврокомісії у Твіттері.

18:33
У тимчасово окупованому Маріуполі на підірвався трактор МНС Росії. Загинули двоє працівників МНС та військовий. Про це повідомляє радник мера міста Петро Андрющенко.

18:29
У Головному управлінні розвідки заявили про 120-денний план війни РФ: коригуватимуть залежно від успіхів чи невдач на полі бою.

18:22
На Донеччині вдалося відновити світло у 80 населених пунктах і забезпечити електроенергією близько 77 000 споживачів.
Наразі у більшості міст регіону електроенергія - єдине джерело енергії через відсутність газу, тому вона критичного необхідна для виживання, повідомив енергетик компанії ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі національного марафону.

18:18
Грузія не має наміру відмовлятися від ідеї інтеграції з Євросоюзом, навіть якщо їй не буде надано статусу країни-кандидата. Про це заявив сьогодні журналістам прем'єр-міністр Іраклій Гарібашвілі, пише Deutsche Welle.

18:09
Україна готується до найтяжчої зими у своїй історії, бізнес втрачає десятки мільярдів через війну, а Німеччина нарощує торгівлю з Росією. Головні бізнес-новини тижня у матеріалі LIGA.net.

18:07
Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив про провал кампанії з роздачі російських паспортів у тимчасово окупованому Херсоні. Охочих взяти "документ" знайшлося небагато – гауляйтер Володимир Сальдо та ще 22 особи.

18:06
За даними Bloomberg, Єврокомісія підтримає рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу, але висуне умови, пов'язані зі зміцненням верховенства права та антикорупційного законодавства.

17:56
Україна виграла у Вірменії з рахунком 3:0 у другому турі Ліги націй УЄФА.

17:51
Семирічна киянка Амелія Анісімова заспівала гімн України перед матчем Україна-Вірменія у турнірі Ліга націй. Їй підспівував стадіон.

17:34
На Запоріжчині за добу поліція зафіксувала сім злочинів армії РФ проти мирного населення. Через російські обстріли в деяких будинках знесло дах.

17:27
У видавництві соціального коміксу Inker намалювали ще одну ілюстровану розповідь про трагедію Маріуполя - обстріл Драматичного театру, де переховувалися понад 1000 людей.

17:23
Росія з "Урагану" обстріляла передмістя Миколаєва. Від обстрілу Галицинівської громади загинув один мирний житель, звітує ОК "Південь".

17:15
Якщо російські війська повністю захоплять Луганську область, це не стане кінцем війни. Про це заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в інтерв'ю Забороні.

17:05
Україна технічно повністю готова приєднатися до вільної торгівлі з ЄС. Завершився останній етап міжнародного тестування NCTS до вступу України до європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту. Про це повідомляє Держмитслужба. Наступним кроком має бути оцінна місія DG TAXUD.

16:44
Подоляк заявив, що Україна готувалася до великої війни з минулого року і про майбутнє вторгнення давали інформацію не лише західні розвідки, а й українська, прокоментував закиди у бік влади радник Офісу президента.

16:40
"Народ України демонструє неймовірну силу та витривалість. Сьогодні я в Києві, продовжуємо обговорення наших зусиль щодо відновлення вашої прекрасної країни", - звернулася Урсула фон дер Ляєн до українців.

16:31
"Європейський проєкт точно не може бути завершений без України, і це є очевидним саме зараз, коли український народ захищає майбутнє для себе і для всіх народів і заходу, і сходу, і півночі, і півдня Європи... Вірю, що найближчим часом спілкуватимемося з вами на новому рівні наших відносин – України та ЄС", – заявив Володимир Зеленський після зустрічі з Урсулою фон дер Ляєн.

16:25
Володимир Зеленський і Урсула фон дер Ляєн зробили заяви за підсумками зустрічі в Києві.

16:13
На Чернігівщині закінчилася посівна. Попри бойові дії, розмінування, порушену логістику та проблеми з пальним аграрії засіяли та засадили 694,6 тисячі гектарів ярих культур - це 99% від прогнозованих. Про це розповів начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

15:58
Президент НОК України Сергій Бубка вимагає від усіх міжнародних спортивних федерацій дотримуватися рекомендацій МОК щодо відсторонення росіян і білорусів від міжнародних змагань.
Це реакція на інформацію про допуск Міжнародною федерацією дзюдо спортсменів із РФ і Білорусі до змагань у монгольському Улан-Баторі під нейтральним прапором.

15:51
Володимир Зеленський підписав указ про утворення Лисичанської міської військової адміністрації. Її очолив Валерій Шибіко.

15:47
Київська школа економіки анонсувала суперечливий благодійний вечір у Нью-Йорку. Президент KSE Тимофій Милованов пообіцяв гостям "атмосферу війни в Україні", меню складатиметься з черствого хліба, солі, очищеної води та супу з банки.
Зібрали реакцію соцмереж, а також всі за і проти.

15:45
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з литовським колегою Ґабріелюсом Ландсберґісом. Говорили про розв'язання проблеми розблокування українського експорту продовольства і необхідність важкої зброї для захисту Одеси з моря.

15:40
Канцлер Німеччини привітав візит президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн і двох німецьких міністрів Карла Лаутебраха і Джема Оздеміра до України. Але на запитання, коли сам навідається до Києва, не відповів, пише Bild.

15:34
Мер Сєвєродонецька Олександр Стрюк розповів Бі-бі-сі про ситуацію в місті:
"На сьогодні йдуть гострі вуличні бої. Вони супроводжуються постійними бомбардуваннями. Третина міста контролюється Збройними Силами України: побудовано лінію оборони, і в прилеглих житлових кварталах йдуть бої".

15:28
Радник голови офісу президента Михайло Подоляк запевнив, що Україна не ігнорувала російську загрозу і готувалася до можливої війни: "Перші російські удари прийшлися на макети, всі боєприпаси були розосереджені, а січень і лютий проходили в навчаннях".

15:23
Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що очікує від Росії відповіді на пропозицію провести чотиристоронню зустріч ООН - Україна - Туреччина - Росія щодо експорту українського зерна.

15:16
Прем'єр Греції заявив, що Євросоюз має реальною справою довести, що він не боїться розширюватись. Щоправда, він говорить не так про Україну, як про країни Західних Балкан та Південно-Східної Європи.

15:14
В селі Мала Токмачка Пологівського району Запорізької області внаслідок ворожої атаки згоріла сільська рада. Є одна постраждала, яка отримала опіки рук.

15:02
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уже в жовтні Україні почне не вистачати складських приміщень для зберігання врожаю - для 10-15 млн тонн. Мінагрополітики розглядає можливість організації мобільних сховищ.

14:54
Нове перехоплення СБУ. Окупанти складають тіла своїх убитих просто неба, а потім видають їх у закритих трунах, щоб не шокувати рідних запахом.
"Они штабелями лежат. Ни в холодильниках, нигде. Просто на улице лежат как доски. Там запах… сумасшедший".

14:48
Окупанти перефарбували стелу на в'їзді в Маріуполь, а замість літери "І" втиснули "И".

14:44
Збройні Сили України ведуть контрнаступ у Херсонській області у напрямках селищ Киселівка, Солдатське та Олександрівка.

14:42
Біля узбережжя Одеської області за 20 метрів від берега здетонувала міна, яку, ймовірно, зірвало з якоря. Про це повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

14:35
Міністерство закордонних справ відповіло на заклик Африканського союзу розмінувати порти. "Прикро чути, коли хтось, не засуджуючи Росію і не закликаючи її припинити руйнівну війну, говорить, що Україна мусить щось зробити".

14:32
Американський панк-рок гурт Gogol Bordello випустив кліп на свою пісню Teroborona.

14:22
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін про бажання Путіна "косити" під Петра I:
"Він буде прагнути захоплювати все, що він вважає "своїм". Якщо історичних аргументів для цього немає, він їх вигадає, як і у випадку із захопленнями Петра І: ці території ніколи не належали Московії. [...] Війна може призупинитися, але не завершиться, поки російський імперський режим існуватиме".

14:16
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив про телефонну розмову з польським колегою Збіґнєвом Рау. Обговорювали наступні постачання важкого озброєння до України та сьомий пакет санкцій проти Росії.

14:10
Сельчук Байрактар показав "майбутнє військової авіації" - новий БПЛА Bayraktar K?z?lelma.

14:08
Володимир Зеленський заявив, що Україна не збирається заходити на територію Росії. "У нас немає таких планів. Ми поважаємо міжнародне право, ми поважаємо суверенітет, територіальну цілісність будь-якого народу", - сказав він, відповідаючи на запитання на форумі "Діалог Шангрі-Ла".

14:02
Rolls-Royce передав МОЗ два надпотужні генератори. Кожен з них здатен забезпечувати роботу великої обласної лікарні.

13:53
У селі Глібівка, що розташоване на березі Київського моря північніше Києва, відбудували міст. Його зруйнували окупанти, відступаючи кілька місяців тому.

13:47
Головне з виступу Володимира Зеленського на форумі "Діалог Шангрі-Ла":
    Росія випустила по Україні 2595 крилатих ракет за 108 днів війни.
    Чорне море стало найнебезпечнішим морем світу. Це виключно провина Росії.
    Через російську блокаду українських портів світ наближається до продовольчої катастрофи. Це можна побачити, просто поглянувши на зростання цін на базові продукти на світовому ринку і в окремих країнах.
    Необхідно реформувати ООН, щоб добитися справедливого представництва. "Голос цілих регіонів планети часто не може бути почутий саме тоді, коли це життєво важливо".
    Україна обов'язково переможе у війні, яку розв'язала Росія.

13:38
Голова ОП Андрій Єрмак звинуватив Росію в обстрілі полів запальними снарядами: "Хочуть знищити український врожай".

13:35
У Молдові кажуть, що ймовірність ескалації конфлікту в Придністров'ї є досить високою: за 10-бальною шкалою - 4-5 балів.

13:32
Німецька система протиповітряної оборони IRIS-T, яку ФРН передасть Україні, вже у жовтні допоможе прикрити Київ, а через три-чотири роки захищатиме інші міста та важливі об'єкти України від ракетних ударів. Про це повідомив посол України у Німеччині Андрій Мельник в інтерв'ю НВ.

13:22
Міністру оборони Великої Британії Бену Воллесу під час візиту в Україну подарували футболку з NLAW, "українськими ПТРК британського походження".

13:14
Виступ президента Володимира Зеленського на Азійському саміті з безпеки "Діалог Шангрі-Ла".
"Я вдячний вам за підтримку України. Я вдячний вам за увагу до України. Але пам'ятайте, що це підтримка й увага не тільки для України, а й для вас самих. Для того, щоб ваше майбутнє було безпечним. Саме на полі бою в Україні вирішується, за якими правилами житиме світ і що все ж таки буде можливим, а що – неможливим. Давайте разом убережемо світ від повернення до часів, коли все вирішувалося на основі так званого права сили, а окремі люди й будь-які їхні ідеї, як і багато народів, просто не мали жодного значення".

13:10
Росія вигадала собі нову "велику вісімку". Крім неї, туди нібито входять Китай, Індія, Індонезія, Бразилія, Мексика, Іран і Туреччина. Зі справжньої G8 Росію вигнали у 2014 році за агресію проти України.

13:07
Мешканець Києва отримав місяць арешту за те, що в телефонних розмовах заперечував збройну агресію РФ проти України (ч.1 ст.436-2 КК України), повідомила Київська міська прокуратура.

13:03
Радник голови ОП Михайло Подоляк назвав справжні цілі Росії в Україні: "Забудьте про "денацифікацію". Реальні цілі РФ — захоплення земель та масові вбивства".

12:53
В Ірпені за підозрою в мародерстві затримали жінку. Вона нібито "наводила" окупантів на помешкання заможних родин та разом із ними грабувала їхні будинки.

12:49
Декомунізація дійшла до заводу НКМЗ у Краматорську: там зняли радянські "ордени" з Леніним, серпом і молотом. Підприємство не працює з перших днів повномасштабної війни.

12:41
Голова Мінреінтеграції Ірина Верещук сподівається, що окупанти не розстріляють військовополонених морпіхів-іноземців Ейдена Асліна, Шона Піннера і Саадуна Брагіма.
"Щось мені підказує, що, зрештою, так чи інакше, рано чи пізно, ці три військовослужбовці будуть обміняні (або іншим чином потраплять додому). Ми маємо справу з професійними терористами, які, зрештою, діють раціонально. Тому з ними треба розмовляти спокійно та професійно. Бо вони добре розуміють, до яких невиправних наслідків для них та для росіян можуть призвести їхні помилкові дії щодо цих трьох наших військовослужбовців".

12:38
Посол Великої Британії знайшла у київському кафе "кошлате" тістечко під назвою "Борис Джонсонюк".

12:30
Після нападу Росії на Україну близько 500 парафій УПЦ МП перейшли до Православної церкви України, і цей процес триває, заявив київський митрополит Епіфаній в інтерв'ю НВ.

12:26
Володимир Зеленський виступив на азійському саміті з безпеки "Діалог Шангрі-Ла". Аналітикиня The Heritage Foundation Олівія Енос заявила, що китайська делегація нібито вийшла з зали під час промови українського президента (але потім видалила свій твіт).

12:14
Окупанти почали ухвалювати рішення про знесення пошкоджених будинків у Маріуполі. Мешканцям не дозволяють забирати речі, навіть якщо їхні квартири знаходяться у вцілілій частині будинку, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

12:12
Лідер німецької партії Союз 90/Зелені висловився за те, щоб Німеччина офіційно визнала Голодомор геноцидом українського народу. "Тим паче, що Німецький рейх отримав вигоду від вкраденого в Україні зерна", - заявив Омід Нуріпур.

12:10
У Дніпрі затримали чоловіка, який збирав для Росії інформацію про розташування об’єктів мобільного зв’язку, повідомила СБУ. У Донецькій області інший підозрюваний передавав ворогу інформацію про позиції ЗСУ й розташування українських блокпостів та об’єктів критичної інфраструктури на території Краматорського району.

12:06
Спікерка німецького парламенту Бербель Бас виступає за якнайшвидше надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Про це йдеться у статті для журналу Internationale Politik, яку Бас написала разом з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком.

12:01
Місія ОБСЄ вивезла з України іноземних співробітників, а українців залишила без плану евакуації, пише Politico. Щонайменше шістьох з них окупаційна влада Донецької та Луганської області затримала за підозрою в шпигунстві.

11:51
До Києва приїхала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

11:50
Російські окупаційні війська у Запорізькій області в п'ятницю обстріляли місто Оріхів і села Мала Токмачка, Преображенка та Новоданилівка, є руйнування. Деякі будинки згоріли вщент.

11:46
У Мелітополі, який контролюють російські військові, в суботу почали видавати паспорт РФ, повідомили пропагандистські медіа. Це робиться на підставі указу Володимира Путіна, який в Україні вважають юридично нікчемним документом, потрібним винятково як "елемент тотального пропагандистського впливу" на внутрішню аудиторію.

11:38
Голова Попаснянської ВЦА Микола Ханатов в ефірі телемарафону розказав про ситуацію в місті. На момент окупації у Попасній 8 травня залишалось 1500 жителів. Росіяни усіх примусово вивезли до сусіднього Первомайська (під окупацією - з 2014 року), і тільки зараз їм дозволили пішки повернутися.
"Люди прийшли в місто і побачили, що весь цей жах, який вони терпіли, коли понад два місяці обстрілювали місто, це все було дарма. Тому що вдома нічого не залишилося, вкрали все: побутову техніку, меблі, речі. Місто знищене ущент, неможливо тепер щось швидко відновити: ні водо-, ні газо-, ні електрозабезпечення".

11:31
Заступник глави Офісу президента Ігор Жовква утримався від відповіді на питання Bloomberg Television про те, що США допомагають Україні зброєю нібито не лише для захисту від вторгнення російських окупантів, а й для поступового знищення потенціалу РФ.

11:29
Україна отримає від Німеччини гаубиці PzH 2000 приблизно 22 червня, заявив посол Андрій Мельник. Зенітки "Гепард" надійдуть пізніше:  15 – до кінця липня, ще 15 – до кінця серпня.

11:17
Уночі 11 червня російські окупанти обстріляли з мінометів місто Ворожба (п'ять прильотів, вибиті вікна у кількох будинках, без жертв) і Шалигинську громаду (вісім прильотів, без жертв і руйнувань) у Сумській області.

11:11
Радник голови ОП Михайло Подоляк прокоментував слова Байдена про те, що Зеленський нібито "не хотів чути" попередження про вторгнення.
"Безумовно, це не зовсім так. Те, що Росія розробляє різні сценарії експансії, ми чудово розуміли".

11:08
Воїни 40 окремої артилерійської бригади імені Великого князя Вітовта знищили склад російських окупантів.

11:03
Зведення від поліції Донецької області: російські війська за добу обстріляли 13 населених пунктів, зокрема Авдіївку і Гірник. Є руйнування.

11:00
Офіс генерального прокурора: У ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель ще 24 дітей в Маріуполі внаслідок невибіркових обстрілів військовими РФ.

10:57
Голова Луганської ОВА назвав заяви російської пропаганди щодо блокування українських військових на сєвєродонецькому Азоті "хворою фантазією". "Наші тримають промзону Сєвєродонецька і знищують росармію в місті", - каже Сергій Гайдай.

10:55
У російському місті Клинці (40 км на північ від Чернігівської області) сталася пожежа на території військової частини.

10:51
На Харківщині через російські обстріли за добу сталося 13 пожеж. Загинули чотири людини (Чкалівська громада) і ще двоє постраждали (Дергачі), повідомила ДСНС.

10:48
Посол в Німеччині Андрій Мельник найшов пояснення, чому політика канцлера Олафа Шольца щодо України така нерішуча: річ у "константі проросійського курсу" Соціал-демократичної партії, до якої він належить.

10:41
Військова розвідка опублікувала перехоплення телефонної розмови російського окупанта зі своєю матір'ю.
"У бій відправляють 20 людей. Там немає різниці — перший-другий. Ми туди поїдемо на смерть. Там стоїть батальйон, а нас 20 людей. Ми вже всі змирились: якщо туди поїдемо, то звідти не вийдемо. Тисяча людей чи 30. Їм просто немає сенсу нас звідти виводити. І підполковника нашого. Тому що все спливе, що вони тут робили. Як вони тут робили, куди вони стріляли. Усіх давно продали вже. І дорогу продали. Я просто думаю зібратися і піти звідси. Просто тупо піти по лісах. У тайзі не знайдуть", - каже окупант.

10:39
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розказав, що українські сили зірвали нараду російських військ в Сєвєродонецьку.
"Нещодавно русня спробувала провести нараду в Будинку хіміків. Але щось нахімічили, почали там гинути. Зараз у нас ще детальної інформації немає, але знаємо, що у вікна туди залітали гранати та снаряди. Потім, можливо, буде детальна інформація й зможемо сказати, хто там саме у них загинув".

10:11
Зеленський відповів на петицію про дозвіл виїзду чоловіків 18–60 років та порядок мобілізації.

09:45
У Зеленського відповіли на слова Байдена, що президент нібито "не хотів чути" взимку попереджень про загрозу широкомасштабного вторгнення РФ.
"Президент України закликав партнерів запровадити пакет превентивних санкцій, щоб спонукати Росію до відведення військ та деескалації ситуації. І тут уже можна сказати, що наші партнери "не хотіли нас чути"", - сказав речник президента Никифоров.

09:08
Армія РФ вчора найтяжчих втрат зазнала на Бахмутському та Сєвєродонецькому напрямках. З 24 лютого до 11 червня російські війська втратили:
особового складу – близько 32 050 (+150) осіб ліквідовано,
танків – 1419 (+10),
бойових броньованих машин – 3466 (+16),
артилерійських систем – 712 (0),
РСЗВ – 222 (0),
засобів ППО – 97 (0),
літаків – 212 (0),
вертольотів – 178 (0),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 579 (+7),
крилатих ракет – 125 (0),
кораблів/катерів – 13 (0),
автомобільної техніки та автоцистерн – 2448 (+10),
спецтехніки – 54 (0).

09:04
Міністр сільського господарства Німеччини про розмінування портів: "Я б у жодному разі не повірив Путіну на слово, він виявився запеклим брехуном".

09:00
Журналісти у різних країнах жарти жартують.
Лінда Кінстлер пише: "Привіт з Риги, де я щойно вивчила дієслово "макронити": телефонувати й абсолютно нічого не говорити; вдавати, що стурбований ситуацією, а насправді нічого не робити".
Їй вторить Крістофер Міллер: "Привіт із Києва, де люди використовують нове дієслово "шольцити": дати важливу обіцянку, яку ви не плануєте виконувати; вдавати, що стурбований ситуацією, допомагати на словах, але не ділом".

08:44
Байден заявив, що Зеленський "ігнорував наші попередження" про вторгнення Росії у лютому. Каже, "я розумію, чому".

08:11
Прем'єрка Литви: Війна Росії проти України – момент 1938 року для нашого покоління.

07:45
Зведення Генштабу:
- РФ має успіх на Слов'янському напрямку та частковий успіх – на Сєвєродонецькому;
- агресор намагається скувати українські сили вздовж північних кордонів, у південній частині Донбасу;
- росіяни створюють укріплені блокпости вздовж Північнокримського каналу, облаштовують другий та третій рубежі оборони, ведуть позиційну оборону на півдні;
- до 18 червня продовжено перевірку боєготовності армії Білорусі, до 8 липня – продовжено закриття повітряного простору над півднем Білорусі.

07:05
Австрійський канцлер Нехаммер – "за" дзвінки Путіну а-ля Макрон і Шольц: "Важливо відразу ж говорити йому про його злочини".

06:54
Глава Пентагона: повномасштабне вторгнення РФ "сколихнуло світ", спровокувало "історичну кризу" і поставило світові нагальні питання:
- Чи мають значення правила?
- Чи має значення суверенітет?
- Чи має значення "система, яку ми збудували разом"?
За словами Остіна, США та їхні друзі впевнені, що мають.

04:25
Сумську область тричі обстріляли з території Росії, загинула людина – голова ОВА.

03:54
ООН назвала воєнним злочином рішення російських окупантів вбити полонених іноземців, що воювали у ЗСУ.

03:32
10 червня у Сєвєродонецьку українські спецпризначенці знищили розвідгрупу полку "Ахмат", повідомив Арестович.

02:31
Командування російської армії перекинуло підкріплення для наступу на Слов'янськ, але загарбникам буде важко використати чисельну перевагу – ISW.

01:55
Група українських розвідників вивчала маршрут просування ЗСУ вглиб окупованої Херсонської області та знищила групу російських десантників, а також захопила ворожу зброю та засоби зв’язку, повідомляє оперативне командування "Південь".
В Херсонській області вертольоти Мі-8 ЗСУ завдали удару по скупченню противника, а в Миколаївській області літаки Су-27 вдарили по складу боєприпасів і скупченню ворожої техніки.
Загалом за добу ЗСУ на південному напрямку знищили 39 росіян, 11 одиниць ворожої техніки, а також польовий склад боєприпасів у районі Давидова Броду.

01:30
Мінус 600 військових та два генерали Росії. Арестович розповів про артудари ЗСУ за два дні.

00:50
"Росія хоче розбити кожне місто Донбасу, кожне – це не перебільшення. Як Волноваху, як Маріуполь. Усі ці руїни у колись щасливих містах, чорні сліди від пожеж, воронки від вибухів – це і є все, що може дати Росія сусідам, Європі, світу. Мабуть, це найшвидший приклад повної деградації будь-якої держави – той шлях, який пройшла російська держава за 107 днів", – сказав Зеленський.

00:48
Росія порушила забагато табу, тому НАТО має розглядати цю країну як довгострокову загрозу, заявив президент Литви Гітанас Науседа.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live