Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

1.06.2022

22:24
Українські захисники відбили на Донецькому та Луганському напрямках сьогодні 13 атак ворога, повідомили в Угрупованні ОС. На двох локаціях ще продовжуються бої. Минулої доби ЗСУ знищили:
    два танки;
    шість артилерійських систем;
    вісім бойових броньованих машин;
    чотири ворожі автомобілі;
    сім ворожих безпілотних літальних апаратів типу "Орлан-10".

22:21
Матч Шотландія – Україна розпочався сьогодні у Глазго на стадіоні Хемпден Парк о 21:45 за київським часом. У режимі реального часу транслюють телеканали Футбол 1 та Індіго.

22:18
Мирні жителі Сєвєродонецька ховаються від російських обстрілів у хімічному заводі "Азот", повідомив голова ОВА Сергій Гайдай у коментарі Reuters. За даними Гайдая, на об'єкті досі можуть залишатися запаси небезпечних хімікатів.

21:50
США враховують ризик ескалації під час постачання Україні РСЗВ, повідомив заступник міністра оборони з питань політики Колін Хал під час брифінгу у Пентагоні. За його словами, Росія "не має права вето на те, що США надсилає українцям".
Він також уточнив, що США надішле чотири системи РСЗВ Himars. Для використання цих ракетних систем українським захисникам знадобиться близько трьох тижнів підготовки.

21:47
Сьогодні окупанти вбили ще 4 мирних мешканців Донбасу: у Соледарі, Нью-Йорку, Тетянівці та Лимані, повідомив голова ОВА Павло Кириленко. Ще 9 цивільних зазнали поранень.

21:34
Україна домовилася з Польщею про постачання ще трьох самохідних артилерійських установок Krab, повідомляє dziennik.pl. Загалом планують поставити близько 60 самохідних гаубиць вартістю $700 млн. Вони надійдуть до України впродовж найближчих місяців.

21:23
Внаслідок сьогоднішнього обстрілу в Миколаєві загинуло двоє людей, ще двоє отримали поранення, повідомив мер міста Олександр Сєнкевич. Окупанти обстріляли житлові квартали у двох районах міста. Пошкоджено 2 багатоповерхівки, 4 приватних будинки та господарські будівлі.

21:18
"Більше ніколи не стрілятиме". Бійці зі 128 окремої гірничо-штурмової Закарпатської бригади знищили російський "Град", що "заблукав".

21:11
У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" окупанти здійснили одну атаку. На цьому напрямку ЗСУ знищили 38 окупантів, ворожий склад із боєприпасами, дві одиниці бронетехніки, два міномети та один безпілотник.

21:01
На Київщині посилять контроль за дотриманням комендантської години з 23 вечора до 5 ранку, оскільки в регіоні діють диверсійні групи, повідомив голова ОВА Олексій Кулеба.

20:49
Глава МЗС Дмитро Кулеба вважає, що газового ембарго проти Росії не буде у сьомому пакеті санкцій Євросоюзу. Про це він сказав в інтерв'ю в ефірі телемарафону.

20:37
У Пентагоні окреслили, що увійде до нового пакету військової допомоги Україні:
    РСЗВ Himars та боєприпаси;
    чотири вертольоти Мі-17;
    1000 ракет Javelin та 50 пускових установок;
    15 тактичних машин;
    п`ять протиартилерійських радарів;
    дві радіолокаційні системи повітряного спостереження;
    6000 одиниць протитанкової зброї;
    15000 155-мм артилерійських снарядів;
    запчастини та обладнання.

20:32
Німеччина передасть Греції близько 50 бронетранспортерів Marder, повідомляє Bild із посиланням на джерела в уряді. Німецька компанія Rheinmetall та Україна домовлялись про постачання цих бронетранспортерів ще у березні.

20:17
Окупанти захопили близько 80% Сєвєродонецька, включно зі східними кварталами, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Зведення щодо ситуації в регіоні:
    У Сєвєродонецьку вуличні бої продовжуються: на деяких вулицях українські захисники мають успіх, у полон взяли шістьох окупантів.
    Лисичанськ перебуває під українським контролем та є вигідною позицією для військових.
    Окупанти продовжують обстрілювати усю вільну частину Луганщини. Адміністрації вдається завозити гуманітарні вантажі та евакуювати людей.

20:17
Російські окупанти перемістили до СІЗО понад 100 українських військовополонених. Один із ватажків терористичної організації ДНР Юрій Сиворотко заявив, що вони вже не полонені і щодо них рішення ухвалюватиме суд.

20:15
Україна та Польща створять спільне підприємство з виробництва зброї та військової техніки, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

20:05
Білий дім офіційно підтвердив, що США передадуть Україні РЗСВ HIMARS.
CNN з посиланням на джерела в адміністрації США повідомляв, що ракетні системи будуть оснащені боєприпасами, здатними вражати цілі на відстані 49 миль (понад 70 км).

19:58
"Ще один "Урал" відправили до Кобзона": Бійці першої окремої бригади спеціального призначення імені Івана Богуна знищили вантажний автомобіль "Урал" з особовим складом окупантів та боєприпасами.

19:52
На Херсонщині з боку Дніпропетровської області ЗСУ вже звільнили понад 20 населених пунктів і продовжують поступово рухатися далі, повідомив голова ОВА Геннадій Лагута в ефірі телемарафону.

19:49
Окупанти випустили три ракети з РСЗВ "Торнадо" по Синельниківському району на Дніпропетровщині, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

19:27
Росія примусово вивезла 234 000 дітей та підлітків з України, повідомив Андрій Єрмак. З них верифіковано лише 4795 дітей. Верифікація вивезених дітей потрібна, щоб їх повернути.

19:19
Радник голови ОП Михайло Подоляк вважає, що Україна та Росія не припинять війну щонайменше до осені-зими цього року, оскільки жодна зі сторін не визнає тих результатів, які є зараз, як перемогу.

19:07
Окупанти завдали ударів із РСЗВ "Град" по Очакову з Кінбурнської коси, повідомило ОК "Південь". Зведення про ситуацію на півдні:
    На Херсонщині окупанти виманюють у мешканців їхні паспортні дані для фальсифікації майбутнього псевдореферендуму під приводом оформлення мобільних карт кримського оператора.
    Військові РФ перевдягаються у форму ЗСУ та розпитують у місцевих про позиції росіян. Тих, хто допомагає з інформацією, вивозять у невідомому напрямку.
    Чотири міни окупантів винесло на береги на Одещині.

18:56
У США вперше підтвердили, що здійснюють наступальні "хакерські операції" у відповідь на вторгнення Росії до України. Керівник Кіберкомандування США Пол Накасоне повідомив виданню Sky News, що вони здійснюються у законній площині відповідно до політики Пентагону.

18:41
Держсекретар США офіційно анонсував новий пакет військової допомоги для України на $700 млн, який включає реактивні системи залпового вогню.

18:23
Вечірнє зведення від Генштабу
    Окупанти встановили контроль над східною частиною Сєвєродонецька, ведуть штурмові дії.
    Армія РФ проводить безуспішний штурм у населеному пункті Комишуваха.
    На Південнобузькому напрямку ворог продовжує інженерне обладнання позицій та рубежів.
    Окупанти ремонтують пошкоджену військову техніку у цехах Бериславського машинобудівного заводу.

18:08
Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що постачання реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) в Україну збільшують ризик залучення до конфлікту "третіх країн".

17:53
Внаслідок сьогоднішніх артилерійських обстрілів Миколаєва в частині міста зникло світло. Електрики вже чинять підстанції у Корабельному районі, повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

17:39
Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до українців з Майдану Незалежності у Києві: "Ми допоможемо Україні захиститися від неспровокованої, невиправданої та жорстокої війни Росії"

17:33
Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок попередила, що на постачання німецької ППО IRIS-T в Україну підуть місяці, оскільки озброєння безпосередньо постачатиметься компанією-виробником, передає Welt.

17:20
Збірна України з футболу пропонує всім охочим придбати віртуальний квиток на сьогоднішній матч проти Шотландії. Купити квиток можна з будь-якої точки світу. Вартість - від 300 до 5000 грн. Усі кошти перекажуть на відновлення України.

17:11
Ватажок терористичної організації ДНР Денис Пушилін отримав поранення у Лимані Донецької області, повідомив радник міністра МВС Антон Геращенко.

16:49
Спікер Міноборони Олександр Мотузяник: Російські війська обладнують інженерні позиції за 3 кілометри від кордону України поблизу Сумської області. За інформацією розвідки, позиції обладнують у районах сіл Подивоття та Некислиця у Брянській області.

16:45
Радник міністра оборони Олексій Копитко пояснив ситуацію з постачанням озброєнь: ЗСУ перебувають на етапі переходу на нові системи озброєнь, але важкої зброї для досягнення стратегічної переваги над окупантами поки що не вистачає.

16:38
У Дії з'явиться можливість подати заявку на усиновлення для українців.

16:33
Російські війська завдали ракетного удару по Шалигінській громаді Сумської області. За попередніми даними, авіацією було випущено шість ракет, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. Наслідки авіаударів уточнюються.

16:25
Окупанти змушують мешканців Маріуполя працювати за воду, повідомив мер міста Вадим Бойченко. За його словами, людей залучають до розчищення міста від сміття, завалів і трупів.

16:17
Діти виявили у пісочниці осколкову протипіхотну міну кругового ураження ПОМ-2, повідомляє ДСНС. Рятувальники знешкодили її та закликають батьків пояснювати дітям алгоритм дій у таких ситуаціях.

16:01
Картину Макса Барських під назвою "Colours Of Freedom" виставлятимуть разом із роботами Бенксі на The LIITA Effect у Лос-Анджелесі. Кошти від продажу картини будуть спрямовані на допомогу ЗСУ і постраждалим від війни.

15:45
Інформація щодо фільтраційних таборів у районі пунктів переходу держкордону Росії з Естонією виявилася дещо перебільшеною, повідомили в мерії Маріуполя. Проте радник мера міста повідомляє про непоодинокі випадки, коли маріупольців, які перетинали кордон, затримували працівники ФСБ. Саме ці випадки джерела  маріупольської міськради прийняли за фільтрацію.

15:37
У Сєвєродонецьку точаться позиційні бої, підрозділи ЗСУ намагаються звести нанівець перевагу військ окупантів в артилерії. Про це у спеціальному ранковому інформаційному ефірі Радіо Свобода розповів із Сєвєродонецька капітан Нацгвардії Петро Кузик, командир батальйону "Свобода".

15:29
Урожай зернових та олійних культур в Україні у 2022 році буде на третину меншим, ніж торік. Зернова асоціація оприлюднила  прогноз урожаю в умовах війни.

15:26
Через війну в Україні зник доступ до 90-95% відкритих даних. Про це LIGA.net розповіли учасники ринку. Відновлювати доступ розпочнуть не раніше липня.

15:23
Dodo Socks зібрали 400 000 гривень для фонду "Повернись живим", продавши лімітовану колекцію шкарпеток зі збірки "До перемоги!". Про це бренд відзвітував у Twitter.

15:20
Через антиросійські санкції місцеві IT-компанії, ймовірно, просядуть на $2,5 млрд цього року. Про це під час онлайн-зустрічі з журналістами розповів Андрій Яворський, SVP of Strategy and Technology у компанії GlobalLogic.

15:14
Слідчі підрозділів Нацполіції зареєстрували понад 14 900 кримінальних проваджень щодо злочинів російських військових проти українців та України. Про це повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелеєв.

15:05
У сервісі Дія завершено опитування про варіант володіння зброєю, якому віддали б перевагу громадяни України. Відповідь "для особистого захисту" набрала 58,75% голосів.

15:03
Україна зараз проходить через критичну фазу війни, і ЗСУ не вистачає важкого озброєння, аби відкинути російських окупантів. Про це написав у Facebook міністр оборони Олексій Резніков.

15:01
Суд Європейського Союзу в Люксембурзі відхилив скаргу на включення до санкційного списку наближеного до російського диктатора Володимира Путіна олігарха Євгена Пригожина. Про це повідомляє Радіо Свобода.
Санкції щодо Пригожина запровадили у жовтні 2020 року за передбачуваний зв'язок із так званою ПВК Вагнера.

14:54
До Спільної слідчої групи (Joint Investigation Team - JIT) з розслідування воєнних злочинів Росії долучились Естонія, Латвія і Словаччина. Про це повідомила Генеральна прокурорка України у Facebook. JIT була створена Україною, Литвою та Польщею 25 березня.

14:44
Окупанти вбили 243 дитини. Наймолодшим жертвам російської агресії було 23 дні, 1,5 та 3 місяці, написала в Facebook Ірина Венедіктова. Про підозру у скоєнні злочинів проти дітей вже повідомлено 11 військовослужбовцям РФ, зокрема щодо сексуального насильства над неповнолітньою, повідомили в Офісі генпрокурора.

14:43
У Брюсселі під час саміту ЄС 30-31 травня були "дуже гарячі дебати" серед європейських лідерів через телефонні розмови з російським диктатором Володимиром Путіним. Про це розповіла прем'єрка Естонії Кая Каллас, повідомляє ERR.

14:36
Російські окупанти "рівняють із землею" українські населені пункти за наказами командирів, оскільки не можуть їх захопити у чесному бою.

14:21
На Луганщині під Комишувахою ліквідували заступника командира полку імені Ахмата Кадирова Заура Дімаєва. Про це повідомив український військовий Анатолій Штефан. 

13:59
За добу Сили оборони в Запорізькій області знищили один літак Су-25 і один пошкодили. Також знищили станцію радіоелектронної боротьби, ліквідували 5 одиниць ворожої техніки, 6 окупантів і 9 поранили. Про це повідомили у штабі Сил оборони Запорізького краю.

13:52
В Україні розробили Telegram-бот для пошуку пального на АЗС. Бот EVNE Energy збирає інформацію з відкритих джерел, щодо наявності пального в мережах АЗС, зокрема ОККО, БРСМ, Авіас і Socar. 

13:46
Через російську військову агресію в Україні з полиць супермаркетів майже зникла гречана крупа. LIGA.net розібралася, звідки дефіцит та чи відскочать ціни на гречку із новим урожаєм.

13:39
У більшості міст Херсонської області поки що не вдається відновити мобільний зв?язок. Окупанти роблять усе можливе, щоби закрити доступ громадян України до правдивої інформації: намагаються підключити інтернет та мобільний зв?язок через російських провайдерів та операторів. Повідомляє очільник Херсонської ОВА Геннадій Лагута.

13:18
МВС відкрило гарячу лінію для родичів загиблих, полонених і зниклих безвісти українських військових.

13:14
У Держспецзв?язку в День захисту дітей нагадали основні правила безпеки в інтернеті, які допоможуть дотримуватись інформаційної гігієни в мережі.

13:12
На одному з кладовищ Росії з 24 лютого з?явилось 42 могили російських десантників, щонайменше шестеро із похованих були офіцерами, пише російське видання "Медиазона". Майже всі надгробки прикрашені прапорами ВДВ, а на фотографіях люди у військовій формі.

13:11
Росія у 900 разів збільшила імпорт глинозему, який є сировиною для виробництва алюмінію, з Китаю після зупинки Миколаївського глиноземного заводу в Україні. Про це повідомила газета Комерсант з посиланням на дані китайської митниці.

12:52
Міноборони країни-агресора Росії повідомило про проведення навчань із використанням ракетних комплексів "Ярс", призначених для запуску ядерних ракет.

12:50
Платформа графічного дизайну Canva виходить з Росії. "Ми виступаємо за Україну і завжди  відстоюватимемо те, що вважаємо правильним", — написав Кліфф Обрехт, співзасновник і головний операційний директор Canva.

12:49
Росіяни вважають за краще повністю знищувати міста, бо у вуличних боях вони програють, тому намагаються їх уникати. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

12:29
Російське командування кидає на передову непідготовлених резервістів, яким заявляють, що вони є "добровольцями". Про це говорять військові РФ у телефонній розмові, перехоплення якої опублікувало Головне управління розвідки.

12:09
Кім: Російські війська бояться контрнаступу українських військових та прориву ЗСУ, тому відступаючи підривають мости. Про це заявив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

11:58
За добу власник Veterano Brownie Роман Набожняк зібрав 99% суми, необхідної для ударного безпілотника Punisher. Для цього він виставив на продаж меблі, посуд та обладнання кав?ярні. Через війну відновити роботу браунарні не вдалося, тому власник ухвалив непросте рішення продати Veterano Brownie частинами.

11:40
Німеччина поставить Україні свою найсучаснішу систему протиповітряної оборони – IRIS-T. Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц, повідомляє Reuters.

11:18
Відсьогодні, 1 червня, Росія припинила постачання газу данській компанії Ørsted, а також британській Shell Energy Europe, яка має невеликий контракт на імпорт до Німеччини. Про це повідомила пресслужба Газпрому.

11:15
Зараз триває Всеукраїнський інтерактивний онлайн-урок для учнів 1-4 класів з мінної безпеки. Урок організувала до Дня захисту дітей ЮНІСЕФ і підготувала подарунки для найактивніших учасників.

11:02
Сполучені Штати хочуть передати Україні все необхідне озброєння, але змушені враховувати варіанти, за яких це може призвести до значної ескалації у відповідь із боку Росії. Про це під час конференції в Atlantic Council заявила міністерка армії США Крістін Вормут.

11:01
Перший повністю розроблений у Росії тепловізор "СИЧ-3" насправді складається з іноземних компонентів. Про це розповіли у новому відео на YouTube-каналі "InfoCar: тест-драйви авто".

10:52
Росіяни контролюють 70% Сєвєродонецька. Частина українських військ відійшла на більш вигідні, заздалегідь підготовані позиції, ще частина - продовжує бої всередині міста. Про це повідомив очільник Луганської ОВА.

10:21
Німецькі компанії, які залишають російський ринок у відповідь на війну в Україні, швидко туди не повернуться, заявив Міхаель Гармс, виконавчий директор німецької зовнішньоторговельної асоціації Східний комітет німецького бізнесу.

10:19
На вулицях Сєвєродонецька активізувалися бої, армія РФ просувається до центру міста. Про це йдеться у звіті розвідки Великої Британії.

10:12
ЮНІСЕФ: 5,2 млн дітей потребують гуманітарної допомоги через російську агресію, що триває вже 100 днів. Таких масштабних наслідків війни для дітей не було від часів Другої світової війни, йдеться у пресрелізі дитячого фонду ООН.

10:02
Росіяни знову завдали ракетного удару по Слов’янську – зруйновано три будинки, обійшлося без жертв, повідомляє  голова ОВА Павло Кириленко.

09:51
У німецькій опозиції закликали Берлін визначитися – чи хочуть там перемоги України у війні.

09:04
айбільших втрат росіяни вчора зазнали на Криворізькому й Бахмутському напрямках. З 24 лютого до 1 червня армія РФ втратила в Україні:
особового складу – близько 30 700 (+200) осіб ліквідовано,
танків ? 1361 (+3),
бойових броньованих машин – 3343 (+41),
артилерійських систем – 659 (+10),
РСЗВ – 207 (0),
засобів ППО – 94 (+1),
літаків – 208 (0),
вертольотів – 175 (+1),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 519 (+4),
крилатих ракет - 120 (0),
кораблів / катерів – 13 (0),
автомобільної техніки й автоцистерн – 2290 (+15),
спецтехніки - 49 (+1).

08:51
Берлін заговорив про нову стратегію Путіна і поставив собі питання, чи все робиться для України.

08:46
США дадуть Україні передові ракетні системи, але Київ пообіцяв не бити ними углиб Росії, пише NYT. За даними видання, йдеться про установки HIMARS.

08:09
Україна щодня втрачає 60-100 військових загиблими та 500 пораненими, заявив Зеленський

08:08
Росія завдала авіаударів через кордон по Сумській та Харківській областях: зведення Генштабу.

07:27
Зеленський пояснив: далекобійна зброя потрібна для захисту України, а не для атак на територію РФ.

07:07
Путін боїться наявності вольових людей у своєму оточенні, вважає Зеленський.

06:46
Байден не бачить готовності Росії застосовувати ядерну зброю в Україні, але вважає небезпечною риторику Кремля. Він попередив РФ: ядерний удар є неприйнятним і призведе до наслідків.

06:39
США не добиватимуться відсторонення Путіна від влади, пообіцяв Кремлю американський президент.

05:55
Байден запевнив, що не тиснутиме на Україну, щоб вона погодилася на територіальні поступки.

05:15
США дадуть Україні досконаліші ракетні системи.

04:31
Ідея конфіскації російських активів для допомоги Україні викликає суперечки у Білому домі, пише NYT.

04:20
ISW: Важкий, але правильний вибір. Успіх ЗСУ біля Харкова й Ізюма важливіший за невдачу біля Сєвєродонецька.

03:14
Концентрація Москви на захопленні Сєвєродонецька й Донбасу загалом продовжує створювати вразливі місця для Росії у життєво важливій Херсонській області України, де продовжується контрнаступ українських військ. Херсон стратегічно важливий, а Путін кинув усі сили на символічний Сєвєродонецьк – ISW.

03:13
ISW: Херсон стратегічно важливий, а Путін кинув усі сили на символічний Сєвєродонецьк.

02:30
У Чорному морі російські окупанти тримають напоготові до ракетного удару два фрегати з "Калібрами", повідомляє оперативне командування Південь.
Ворог розташував на Зміїному зенітні ракетно-гарматні комплекси, реактивні системи залпового вогню, зокрема модернізовані, та станції радіоелектронної боротьби. Це свідчить про намір захистити російські кораблі від ударів ЗСУ й загрозу застосування озброєння по узбережжю Одеської області.
Ознак підготовки десантної операції немає, але не виключені спроби підходів і висадки ДРГ на берег або у гирлі Дунаю чи демонстративний обстріл прибережних районів.

02:11
Російські окупанти намагаються протидіяти контрнаступу ЗСУ у Херсонській області, повідомляє ОК Південь. Спецпідрозділи ворога підірвали мости через річку Інгулець у районі Давидова Броду й Великої Олександрівки.

00:56
Російські окупанти змушені посилювати свої оборонні позиції та мінують береги річки Інгулець, повідомив голова ВА Кривого Рогу Олександр Вілкул.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live