Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

8.05.2022

23:31
Канада скасовує на 12 місяців усі мита на українські товари. Про це оголосив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо після зустрічі із президентом Володимиром Зеленським, повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко. “Це гарне продовження ініціативи ЄС та Британії, що підтверджує зацікавленість розвинених держав залучати українську економіку до власних промислових та торгових ланцюгів”, - написала міністерка. 

23:18
Сьогоднішній день в Україні показав, що ми вже є повноправною частиною вільного світу та об'єднаної Європи. Це очевидний контраст на тлі московської самотності у злі та ненависті, яку всі побачать завтра, сказав у відеозверненні президент Володимир Зеленський. 

23:14
Ми віримо. Ми пам'ятаємо. Ми перемагаємо. Офіс президента опублікував відео про першу хвилину миру, що настала о 23:01, 8 травня 1945 року, коли набрав чинності акт про капітуляцію Німеччини.

23:01
Генеральний директор Всесвітньої організації здоров'я (WHO) Тедрос Адханом Гебреїсус приїхав до України. Зустрівся з очільником МОЗ Віктором Ляшком та прем'єром Денисом Шмигалем. "Ми передаємо 20 машин швидкої допомоги, генератори та холодильники для крові для лікарень", - сказав гендиректор WHO.

22:45
Президент Володимир Зеленський та прем'єр Канади Джастін Трюдо провели спільну пресконференцію у Києві. "Поінформував Джастіна Трюдо щодо озброєння, якого потребує наша країна. Для України надзвичайно важливою є підтримка Канади у розмінуванні звільнених територій. Домовилися спільно працювати над рішеннями повоєнного відновлення", - сказав Зеленський.

22:37
Ще 173 людини врятовано з Азовсталі та Маріуполя. 10 автобусів із маріупольцями вже на території вільної України. "Ціною трьох життів наших воїнів та шести поранених бійців вдалося дістати та вивезти мирних із території заводу", - повідомила Маріупольська міська рада.

22:25
Протягом цієї доби, 8 травня, військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил успішно відбили 6 атак ворога. Українські захисники знищили 20 танків, одну артилерійську систему, 28 одиниць бойової броньованої техніки, один спеціальний броньований автомобіль та 5 одиниць автотехніки, зокрема один паливозаправник. Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили три БПЛА "Орлан-10". 

22:20
Російська ракета попала на Єврейський цвинтар у Глухові, повідомила Об'єднана єврейська громада України (ОЄГУ). На стародавньому цвинтарі збереглося понад 600 надгробних каменів, найстаріший читаний з яких датується 1824 роком. Збитки, нанесені внаслідок обстрілу, встановлюються. ОЄГУ планувала перенесення старих мацей, знайдених у лісі під Глуховом, на єврейський цвинтар. "Разом із виконанням цього проєкту ми докладемо зусиль для відновлення постраждалих пам'ятних знаків", - додали в ОЄГУ.

 22:09
Президент Володимир Зеленський у день пам'яті та примирення звернувся до країн G7. Подякував за надану Україні підтримку та розповів, що потрібно нам зараз, щоб перемогти у захисті свободи. Перше – це зброя. Друге – це санкції. Третє – це фінансова підтримка України та відновлення після війни. 

21:52
Ворожа авіація ввечері 8 травня двічі завдала ударів по населених пунктах у Сумській області, повідомив штаб ОК “Північ”. Близько 17:40 попередньо винищувач Су-30 завдав ракетно-бомбового удару з боку РФ по трьох населених пунктах Сумщини. Втрат особового складу немає. Близько 19:00 окупанти попередньо Мі-24 завдали вогневого удару армійською авіацією ще по чотирьох населених пунктах регіону.

21:42
Поліція Берліна відібрала великий національний прапор України у учасників мирного мітингу, повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба. Це ще одна помилка Німеччини, написав міністр. Німеччина заборонила використовувати символіку України та Росії 8 та 9 травня.
 
21:30
Сумську область сьогодні двічі обстріляли із території Росії, повідомляє Державна прикордонна служба. На відстані близько 3 км від державного кордону прикордонники зафіксували 10 розривів ракет, випущених системою залпового вогню з Росії. Також із ворожої території відкривався мінометний вогонь. Декілька мін розірвалося на відстані близько 1,5 км від кордону на околицях одного з сіл Городнянського району Чернігівської області. 

21:21
Президент Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Канада серед лідерів підтримки України у боротьбі за свою свободу. Те, що прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо сьогодні поряд з українським народом, для нас багато значить, сказав Зеленський. 

21:13
Деталі сьогоднішнього обстрілу Одеси від голови Одеської ОВА Максима Марченко: ППО збили 4 ракети. Було поралання в житловий будинок, внаслідок чого було поранено молоду дівчину. У Болградському районі зруйновано підстанцію, через що у шести населених пунктах немає світла. Пошкоджено цивільні об'єкти та об'єкти інфраструктури області.

21:02
Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов показав, як виглядає село Циркуни на Харківщині після звільнення ЗСУ. З перших днів повномасштабного вторгнення росіян Циркуни були в окупації. "Рускій мір" приніс лише страждання та розруху: знищено будинки та вулиці. Наразі тут працюють правоохоронці, які фіксують злочини окупантів, проводиться розмінування. 

20:49
На період дії продовженої комендантської години на добу 9 травня тимчасово скасовано приміські потяги та потяги далекого сполучення, які курсують до Одеси та у зворотному напрямку, повідомляє Укрзалізниця. Також у місті буде зачинено залізничний вокзал станції Одеса-Головна.

20:26
О 16:20 три ракети, випущені з літаків з боку Чорного моря, були направлені на Одесу, повідомляє Одеська міськрада з посиланням на інформацію від ОК “Південь”. Одну збито ППО, дві інші влучили у житловий район, зруйнувавши зони відпочинку. Пожежу, що виникла на місці влучення площею 15 кв. м, ліквідовано силами 4 спеціальних машин та 15 рятувальників. Триває розбирання завалів на площі 300 кв. м. Постраждалих немає.
 
20:14
Десантно-штурмові війська та артилерія Сухопутних військ влаштували для окупантів нову "Чорнобаївку". Знову на тому самому місці було знищено підрозділи російських військ. 

20:07
США запроваджують санкції проти Першого каналу, Росії 1 і НТВ, а також до 8 керівників Сбєрбанку та 27 із Газпромбанку. До списку санкцій зараховано Московський індустріальний банк. США обмежать видачу віз військовим РФ, введуть санкції проти 2600 росіян та білорусів. Вашингтон заборонив експорт до РФ ядерних матеріалів, промислового обладнання та бульдозерів. Санкції забороняють надавати послуги російським компаніям у галузі аудиту, консалтингу та маркетингу. 

19:39
Посольство США на чолі з Крістіною Квін повернулося до Києва. 
Щойно приїхала до Києва! Рада повернутися сюди на День Перемоги у Європі. Слава Україні! Ми - разом з Україною.
#StandwithUkraine pic.twitter.com/SdB7pOiGih
    — U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) May 8, 2022

19:28
Заява G7 щодо України та російської агресії
Країни G7 запевнили президента Зеленського у готовності допомогти Україні захищати себе зараз та стримувати майбутні акти агресії. G7 продовжать військову та оборонну допомогу ЗСУ, підтримають у захисті від кіберинцидентів.
Найближчими тижнями G7 збільшать короткострокову фінансову підтримку України.
Країни G7 зобов'язуються поступово знижувати залежність від російських енергоносіїв шляхом поетапного припинення чи заборони імпорту російської нафти.
G7 застосує заходи щодо заборони надання ключових послуг, від яких залежить Росія.
G7 продовжать вживати заходів проти російських банків, системно критичних для російської фінансової системи.

19:07
Президента Володимира Зеленського запрошено на сьогоднішній саміт країн G7, повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак. За результатами зустрічі буде ухвалено дуже потужну заяву, яка міститиме не лише загальні фрази підтримки права України на самозахист, а й анонс цілком конкретних дій, уточнив голова ОП. 

18:59
Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький підтвердив ракетний удар по області. Обстрілу зазнала територія Шосткинського району. 

18:52
Росіяни вкотре обстріляли нафтопереробний завод у Лисичанську, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Внаслідок влучення загорілася установка з одержання сірки та станція змішування речовин. Площа пожежі 360 кв.м, є загроза вибуху сусідньої групи резервуарів. Гасіння неможливе. Обстріли не вщухають.

18:33
Зведення Генерального штабу ЗСУ на 18:00
 На Слобожанському напрямку противник концентрує резерви на території Бєлгородської області для ведення бойових дій поблизу державного кордону України.
 На Харківському напрямку окупанти продовжують здійснювати обстріл військової та цивільної інфраструктури.
 На Ізюмському напрямку ворог здійснював перегрупування своїх підрозділів та проводив повітряну розвідку.
На Донецькому та Таврійському напрямках противник веде бойові дії з метою сковування дій підрозділів Сил оборони.
 На Лиманському напрямку силами окремих підрозділів зі складу 90-ї танкової дивізії намагався взяти під повний контроль населений пункт Олександрівка, а також за підтримки артилерії закріпитися на північній околиці населеного пункту Шандриголово. Успіху не мав.
 На Сєвєродонецькому напрямку ворог намагається заволодіти населеним пунктом Рубіжне, успіху не має.
 На Попаснянському напрямку намагається зайняти позиції у населеному пункті Попасна та взяти під контроль ділянку автодороги Попасна – Бахмут. Веде наступ у напрямку населеного пункту Новоселівка. Успіху не має, тривають бої.
 На Маріупольському напрямку інтенсивність бойових дій знижено. 

18:16
36% українців вважають "День Перемоги" 9 травня пережитком минулого, 23% - звичайним днем, згідно з опитуванням соціологічної групи Рейтинг. Сьогодні для 80% респондентів 9 травня – це День пам'яті, і лише для 15% – День Перемоги. Українці високо оцінюють (78%) внесок українського народу у перемогу над фашизмом, а 67% вважають, що Україна зробила найбільший внесок у перемогу над Німеччиною у Другій світовій війні. 

17:49
У Броварському районі місцевий житель під час прогулянки лісосмугою підірвався на міні окупантів. Від ушкоджень чоловік загинув, повідомляє голова Київської ОВА. Він закликав жителів області утриматися від прогулянок у лісі.

17:43
Президент Володимир Зеленський провів зустріч із президентом Стортингу Норвегії Масудом Гарахані у Києві. Сторони обговорили зміцнення підтримки безпеки України з боку Норвегії.

17:38
Бійці 30-ї бригади імені князя Острозького показали роботу Javelin по ворожому танку

17:26
Сьогодні окупанти на Запорізькому напрямку застосували важку вогнеметну систему "Сонцепек" проти своїх позицій, повідомляє керівництво 97-го піхотного батальйону.
"Фактично випалили рашистських окупантів з української землі", - повідомили українські захисники.

17:22
Очільниця МЗС Великої Британії засудила авіаудар росіян по школі в Білогорівці й назвала їхні дії "воєнними злочинами".

17:13
У ніч на 8 травня окупанти завдали ракетного удару по Миколаєву з реактивних систем залпового вогню "Смерч" та "Ураган". Під обстріл потрапила площа Перемоги, школа, дитячий садок та лікарня, повідомляє ОК "Південь".

17:09
Російські окупанти готують провокації під час святкувань 9 травня у Мелітополі з розстрілом мешканців міста, аби звинуватити ЗСУ, повідомляє мер міста Іван Федоров.

17:00
Зустріч перших леді США та України Джилл Байден та Олени Зеленської в Ужгороді

16:54
Біля причалів у Сухарній бухті, яка є частиною великої Севастопольської бухти, стоять два великі десантні кораблі Чорноморського флоту РФ. Один із них має зовнішні ознаки пошкодження, повідомляє Крим.Реалії.

16:41
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо приїхав до Ірпеня, повідомив мер міста Олександр Маркушин.

16:33
Дружина командира "Азова" Дениса Прокопенка закликала всіх українців підписати петицію з вимогою активізувати міжнародні зусилля щодо порятунку військових. Вона також додала, що сподівається на процедуру екстракції для захисників Маріуполя.

16:25
У захисників Маріуполя на заводі "Азовсталь" ще є деякі запаси їжі та зброї, але не вистачає військової техніки та важкої артилерії, тому вони не можуть застосувати артилерію у відповідь окупантам. Про це повідомив офіцер розвідки полку "Азов".
"Усі наші запаси обмежені, тому що ми не отримуємо жодного поповнення запасів, ми воюємо на своєму вже майже два з половиною місяці", - додав Ілля Самойленко.

16:17
Перша леді США Джилл Байден перебуває з візитом в Ужгороді, повідомляє Закарпатська облрада. Джилл Байден та Олена Зеленська відвідали школу у місті, де розселили внутрішньо переміщених осіб з областей України, де продовжуються бойові дії.

16:14
Під завалами на території заводу "Азовсталь" можуть залишатися ще цивільні. У бійців зараз немає можливості це перевірити через постійні бої та відсутність необхідної техніки, щоб розібрати завали, повідомляє боєць полку "Азов" Ілля Самойленко.

16:07
"Гірше за Чечню. Найстрашніша війна в історії". Чергові перехоплення розмов окупантів від ГУР показують, що цікавить противників напередодні 9 травня: ядерні удари, паради та повернення додому:

16:01
Володимир Зеленський зустрівся із президенткою Бундестагу Німеччини Бербель Бас

15:55
95% поранених бійців, яких евакуювали в польовий шпиталь полку "Азов", вижили завдяки роботі медиків, повідомив офіцер розвідки Ілля Самойленко. Але поки що не відомо, як довго вони зможуть протриматися через відсутність ліків та відповідних умов.

15:52
Посольство Хорватії в Україні відновлює роботу у Києві. Посол уже повернулася до столиці, повідомив прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович під час візиту до Києва.

15:39
Голова Єврокомісії звернулася до українців і європейців на честь святкування Дня Європи 9 травня

15:36
Бійці "Азова" продовжуватимуть тримати оборону стільки, скільки повинні, але потребують підтримки уряду, повідомляє представник полку "Азов".
"Ми показали, що таке робити неможливе. Ви робіть свою роботу і теж покажіть, що таке робити неможливе", - звернувся до уряду боєць полку "Азов".

15:03
Полк "Азов" не розглядає варіант здачі в полон росіянам, бо це буде "подарунком" для окупантів, повідомив представник полку на пресконференції. Він також додав, що здатися в полон для бійців полку "Азов" означає смерть.
Він навів приклад одного з бійців полку, якого у 20 числах взяли у полон. Його використали для пропаганди, щоб показати, що з українськими військовими, які здаються в полон, нічого поганого не відбувається. Потім вони його задушили та надіслали фото тіла бійця матері.

14:55
На Дніпропетровщині загинув 12-річний хлопчик через детонування боєприпасу від касетного снаряда окупантів, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Це вже шоста смерть в області через такі боєприпаси.

14:53
Представник полку "Азов" на брифінгу із заводу "Азовсталь" заявив, що у Маріуполі загинули близько 25 000 людей, переважно мирних мешканців.

14:47
Українські захисники у Маріуполі знищили 2500 росіян та поранили ще 5000 окупантів, повідомив офіцер розвідки полку "Азов" Ілля Самойленко на пресконференції.
"Ми також знищили понад 60 танків і підбили 30. Це більше ніж 10% втрат ворога по всій країні. Така сама ситуація з БТР, артилерійськими системами", - повідомив він.

14:38
Окупанти пошкодили потужності Попаснянського водоканалу на Луганщині. Без води залишилося 1 млн осіб, включно з окупованими територіями, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Він уточнив, які селища в області залишилися без води.

14:31
Опівдні 8 травня на Одещині знищили російський безпілотник-розвідник "Форпост" та крилату ракету, пуск якої здійснив винищувач Су-35 у напрямку Чорного моря, повідомляє ОК "Південь".

14:20
Сьогодні Bono та проєкт U2 виступив на пероні станції метро "Хрещатик" у Києві. Відео можна подивитися тут.

14:08
Президент Німеччини Штайнмаєр назвав війну Росії проти України "переломом епохи". У своїй промові 8 травня Штайнмаєр звинуватив Путіна у вбивствах, брехні та спотворенні історії. Він також визнав, що особисто помилявся і не вірив, що Путін "у своєму імперському божевіллі" готовий привести власну країну до руйнування.

13:47
Офіційне зведення ОК "Південь":
    Вночі дві ракети окупантів збили силами ППО. Ще 6 ракет вдарили по різних об'єктах на Одещині. Внаслідок пошкоджено приватні будинки, об'єкти критичної інфраструктури та є постраждалі серед місцевих мешканців.
    ЗСУ успішно виконали 44 бойові завдання, зокрема із застосуванням БПЛА "Байрактар". Запобігли висадці морського десанту на острів Зміїний.

13:44
Своїми варварськими методами режим Путіна перевершив Третій рейх, а звірства російської армії у розпочатій Кремлем війні шокували весь світ, йдеться у коментарі МЗС, опублікованому у День пам'яті та примирення.

13:36
За даними міського департаменту ЖКГ, 252 квартири зруйновано внаслідок вчорашнього ракетного обстрілу Одеси.

13:26
За минулу добу російські ракети прилетіли в Миколаїв, Вознесенськ і Очаків. Внаслідок обстрілу в області поранено 27 людей, одна жінка загинула, повідомляє голова Миколаївської облради. Станом на ранок, у лікарнях області перебувають 159 людей, які постраждали від обстрілу окупантів.

13:10
Число ветеранів та членів сімей загиблих може зрости вчетверо - з 1,2 млн до 5 млн осіб. Про це повідомив голова Мінветеранів Юлія Лапутіна в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

13:07
Голова Роскосмосу Дмитро Рогозін погрожує засновнику компанії SpaceX Ілону Маску за те, що той "причетний до постачання військового зв'язку" Україні. Він повідомив, що "за це доведеться відповідати по-дорослому, Ілоне, як би ти дурня не включав".

12:57
Окупанти стягують у село Філатівка, розташоване поблизу Херсонської області, зенітно-ракетні комплекси. Схеми опублікували супутникові знімки за 6 травня із технікою росіян на двох ділянках населеного пункту. На них можна побачити системи залпового вогню "Смерч", комплекс С-300 або ракетний комплекс "Іскандер".

12:49
На Одещині існує велика ймовірність нанесення росіянами ракетних ударів по регіону. Про це повідомив речник голови Одеської ОВА Сергій Братчук в ефірі телемарафону.

12:42
Вранці армія РФ артилерією й авіаударами зруйнувала об'єкти критичної інфраструктури в Луганській області, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. В результаті Лисичанськ і Сєвєродонецьк залишилися без світла.

12:33
У Маріуполі окупанти облаштували на "Шлаковій горі" точку для коригування обстрілу заводу "Азовсталь" під час режиму тиші, повідомляє радник мера Петро Андрющенко. Вони використовують режим тиші для посилення своїх позицій, щоб продовжувати штурм заводу.

12:24
Військовослужбовці ОК "Південь" продовжують підготовку із застосування ручних протитанкових ракетних комплексів NLAW, які передала Велика Британія.

12:19
Російські окупанти займаються рекетом у Херсонській області. "Почали гроші в українців "трясти". Тисяча рублів проїзд", - каже окупант у телефонній розмові із дружиною.

12:07
Аналітики Інституту досліджень війни вважають, що українські контрнаступальні дії в Харківській області можуть дійти до кордону з Росією найближчими днями чи тижнями. На Херсонщині окупанти можуть оголосити псевдореспубліку.

11:59
Українські військові успішно проводять контрнаступальні дії на Запорізькому напрямку. Про це повідомляє місцева ОВА.

11:56
Мер Варшави виступив проти ініціативи посольства Росії відзначити 9 травня у столиці Польщі:
"Жодна польська громадська установа не повинна долучатися до цієї ініціативи. Щобільше, це треба заборонити. Я не маю згоди на фестиваль агресора у Варшаві", - написав у своєму Twitter Рафал Тжасковський і долучив звернення до МЗС Польщі.

11:47
За минулу добу армія РФ обстріляв 28 населених пунктів Луганщини й Донеччини.  Жертвами обстрілів росіян стали 8 людей, серед яких двоє дітей у Привіллі. За минулу добу окупанти зруйнували та значно пошкодили близько 60 багатоповерхових і приватних житлових будинків.

11:38
Через збройну російську агресію зруйновано понад 4000 будинків на Київщині. Руйнування зафіксували у 46-ти з 69-ти громад, повідомляють у Київській ОВА.

11:27
До Києва прибула очільниця Бундестагу Німеччини Бербель Бас. Зі слів керівника секретаріату Бундестагу Енріко Брісса, Бас сьогодні вшанує пам'ять всіх жертв Другої світової війни і нацистської тиранії, а також проведе "політичні переговори".

11:21
За добу армія РФ обстріляла 19 населених пунктів. Руйнувань зазнали щонайменше 85 цивільних об’єктів, є загиблі, повідомляють у Національній поліції України.

11:17
+400 вбитих російських окупантів, 8 танків, один корабель і гелікоптер. Генштаб опублікував загальні бойові втрати противника з 24.02 до 08.05:

11:01
56,8% поляків підтримують введення військ Польщі в Україну для миротворчої місії, 32,5% - проти, 10,7% - утримались. Результати опитування населення опублікувала лабораторія IBRiS на замовлення "Rzeczpospolita"

10:56
В Україні можна буде одночасно оформити або обміняти паспорт громадянина України та закордонний паспорт. Відповідну постанову ухвалив уряд України, поки що називають це експериментальним проєктом. 

10:41
Тайвань застосував технологічні санкції до Білорусі на додачу до Росії, пише Reuters із посиланням на заяву тайванського уряду. Місцеві компанії тепер не зможуть експортувати до Білорусі великий список технологічної продукції без спеціального дозволу.

10:31
Сьогодні відбудеться пресконференція з оборонцями Маріуполя з "Азовсталі". Щоб долучитися до zoom-конференції потрібно заповнити акредитаційну форму тут.
Точний час онлайн-зустрічі прийде у листі з підтвердженням акредитації. Є ймовірність, що вона може бути перервана останнім штурмом ворога.
Учасники: Командир полку "Азов" підполковник Денис «Редіс» Прокопенко, заступник командира полку "Азов" капітан Святослав «Калина» Паламар. 

10:27
Українські війська відійшли від Попасної на більш міцні позиції, повідомив в ефірі телемарафону керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

09:57
У місті Барвінкове Ізюмського району снаряд окупантів потрапив до двоповерхового житлового будинку. Під завалами внаслідок вибуху знайшли тіло загиблої жінки.
На Ізюмському напрямку тривають бої.

09:50
З нагоди Дня пам?яті та примирення Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний: Ніколи знову, на жаль, це не так. У центрі Європи - знову кривава підступна війна. Агресор цинічно використовує пам?ять і терміни Другої світової. Але ми вистоїмо. Ми сильні. Збройні Сили України - перша армія миру.

09:47
На Донеччині викрили російського інформатора, який передавав дані про позиції ЗСУ. Мешканцю Краматорська повідомили про підозру у державній зраді.

09:45
Через збройну агресію РФ загинули ще двоє дітей. З 24 лютого в Україні за офіційними даними 225 дітей загинуло й понад 413 поранено - Офіс генпрокурора України.

09:39
У ДСНС України повідомили, що з-під завалів будівлі школи у Білогорівці вдалося врятувати 30 осіб, 7 з них поранені. Двоє людей знайшли без ознак життя. За даними надзвичайників, у підвалі школи перебувало близько 90 людей.

09:24
Дуже маленькі шанси, що хтось залишився живий після авіаудару по школі у Білогорівці, оскільки під час вибуху там була шалена температура. Про це заявив Сергій Гайдай і додав, що працівники ДСНС намагатимуться оперативно розібрати завали. 

09:22
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав голову Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедроса Гебреєсуса припинити членство Росії у ВООЗ, написав Шмигаль у себе в телеграмі.

09:14
Британська розвідка доповідає, що до війни в Україні РФ залучила вище керівництво, однак присутність старших командирів суттєво не вплинула на успіхи російської армії. Це може бути пов?язано з тим, що російські командири рідко делегують оперативні повноваження своїм підлеглим, які, своєю чергою, не набувають життєво важливого досвіду керівництва.

09:04
"Ви кажете: ніколи знову? Розкажіть про це Україні", - Володимир Зеленський у зверненні з нагоди річниці закінчення Другої світової війни.

09:00
З'явилися супутникові знімки тимчасово окупованого Зміїного острова, на якому українські сили атакували флот Росії. Кадри компанії Planet Labs опублікував у Twitter журналіст Associated Press Джон Гембрелл.

08:49
Запоріжжя тимчасово закрили на виїзд. Такі запобіжні заходи пов'язані з напруженою ситуацією безпеки. Евакуаційні коридори для в'їзду до міста залишаться відкритими. Повідомляють у Запорізькій військовій адміністрації.

08:30
В День пам?яті та примирення військовослужбовець Тероборони Енергодара звернувся до українців і запевнив, що Енергодар буде українським - треба тільки трошки почекати.

08:25
Київ знає країни, яким Росія намагається продати вкрадене в Україні зерно, і назве їх, якщо вони його все ж таки куплять. Про це в інтерв'ю FOX News заявив президент Володимир Зеленський.

08:17
Флісову куртку президента України Володимира Зеленського продали на аукціоні Christie's в Лондоні за £90 000 - Mirror.

08:05
Росіяни за вчора тричі атакували Миколаїв та передмістя системами залпового вогню "Смерч". По області випустили 4 крилаті ракети. По Одесі випустили 6 крилатих ракет - повідомляє оперативне командування "Південь".

07:46
У Шипіловому Луганської області внаслідок нічного обстрілу росіянами зруйновано двоповерховий будинок. За попередньою інформацією, під завалами опинилися 11 осіб - голова Луганської ОВА.

07:45
Від авіаудару по школі в Білогорівці попередньо загинули 60 осіб. Про це повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

07:28
Кадирівці крадуть у російських військових зброю. Про це свідчить нове перехоплення СБУ, в якому один із росіян, який стоїть на Херсонщині, скаржиться своєму знайомому, що чеченці вкрали у нього пістолет.

07:16
Візит президента США Джо Байдена до Києва дуже важливий, це був би великий та дуже важливий сигнал. Про це в інтерв'ю FOX News заявив президент Володимир Зеленський.

07:14
Захід вивчає, як проявляє себе на війні надана Україні зброя. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що ЗСУ вже продемонстрували, як можна пристосувати західне легке озброєння та, використовуючи джипи й траки, мобільними групами знищувати танки.

07:08
Російська армія не зможе повністю окупувати Донецьку та Луганську область до 9 травня. Про це сказав радник глави Офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 73-го дня війни.

06:52
Російські окупанти передислокували дві батальйонні тактичні групи для продовження наступу на Ізюмському напрямку. На Лиманському напрямку в результаті штурмових дій противник захопив північну околицю Шандриголового. Про це йдеться у ранковому зведені Генштабу станом на 06:00.

06:46
Заява ватажків ОРДЛО про присвоєння абонентам окупованих територій російського телефонного коду для "повної інтеграції з РФ" – це маніпуляція, пояснюють в Центрі протидії дезінформації.

06:08
Головні події на ранок 8 травня:
    Поблизу острова Зміїного розгорнулися справжні авіаційні баталії. Внаслідок ракетно-бомбових ударів по позиціях окупантів у різних напрямках. Повітряні Сили ЗСУ знищили три катери росіян та один пошкодили.
    У Бучі знайшлася одна з вкрадених під час окупації росіянами Чорнобильської АЕС колб із радіоактивною речовиною. Радіаційний фон колби значно перевищує норму – Енергоатом.
    Велика Британія заявила, що надасть Україні ще 1,3 мільярда фунтів стерлінгів у вигляді військової підтримки та допомоги – Reuters.
    На війну в Україні Росія витрачає близько $900 млн на день. У ці витрати входять: виплати російським солдатам, що воюють в Україні; забезпечення їх амуніцією, боєприпасами та ракетами; відновлення втраченої чи пошкодженої військової техніки – Newsweek.
    Армія Росії зруйнувала або пошкодила близько 200 об'єктів культурної спадщини – Зеленський
    За добу росіяни випустили по Україні близько 10 крилатих ракет, ППО збили дві – ПС ЗСУ.
    У Польщі кожен четвертий працездатний біженець з України знайшов роботу. Це унікальне явище світового масштабу у сфері біженців.

00:00
Рятувальники витягли тіла двох людей з-під завалів школи у селі Білогорівка (Луганська область).
Унаслідок обстрілу росіянами школи сталося загоряння на 300 кв.м, о 20:12 ДСНС вдалося його ліквідувати.
Поки що розбирання завалів призупинено, його продовжать завтра. Підрозділи ДСНС врятували двох людей, кількість можливих жертв уточнюється.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live