Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

7.05.2022

23:55
Сьогодні сектор безпеки та оборони України - мільйон бійців, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.
"Сектор безпеки та оборони – величезний", – сказав Резніков. "Це 261 000 військових у ЗСУ, 45 000 прикордонників, 45 000 нацгвардійців, 90 000 поліцейських. Плюс СБУ, спецпризначенці ГУР тощо. Усім потрібні бронежилети та каски. А плюс 100 000 тероборони, яка з'явилася буквально за тижні... Паралельно мобілізація резервістів. Тобто у нас сьогодні потреба — мільйон касок, мільйон бронежилетів, мільйон комплектів одягу та ін." – зауважив міністр.

23:50
"Думав, укропи – дєрєвня, нічого не можуть. А як сюди приїхав, то подумав, що мало нам показували, скільки вони колон розбили наших. Їздимо дорогами тільки вночі. Де укропи? Х*й його знає", – скаржиться загарбник у одній з перехоплених розмов, опублікованих Головним управлянням розвідки.

23:43
На Кінбурнській косі на Херсонщині горять ліси біля сіл Геройське та Іванівка. Голова Чулаківської сільської територіальної громади Олександр Мусієнко повідомляє, що мешканцям сіл загрожує смерть, бо російські окупанти забороняють гасити пожежі.

23:18
Голові Старого Салтова на Харківщині оголосили про підозру у держзраді, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.
"За матеріалами слідства, одразу після окупації Старого Салтова Коновалов добровільно перейшов на бік окупантів, забезпечував їх житлом, агітував населення не чинити ворогам опір. Надія Антонова перейшла на бік загарбників в селі Кутузівка. Вона налагодила співпрацю з керівником російських військових з позивним "Вітязь". Антонова здала ветеранів АТО/ООС, мисливців та правоохоронців, змушувала місцевих носити білі пов’язки", — повідомив голова ОВА.

22:44
Зеленський повідомив про підготовку другого етапу евакуації з Азовсталі. Рятуватимуть медиків і поранених.

22:33
Росія терміново виводить сили із Сирії, передаючи бази "Корпусу вартових Ісламської революції",  пише радник голови Офісу президента Михайло Подоляк із посиланням на ЗМІ Ізраїлю.

22:22
На Донецькому і Луганському напрямках українські війська відбили дев'ять атак росіян, повідомили у штабі ООС.
Знищено 19 танків, 20 одиниць бронетехніки, 4 спецавто, одну одиницю інженерної техніки, 6 автомобілів, гелікоптер Мі-28Н та 6 безпілотників "Орлан-10".

22:08
Російські військові скинули авіабомбу на школу в Білогорівці — село поблизу Лисичанська на Луганщині, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.
У школі переховувалося ледь не все село - 90 людей. 

22:02
"Дайте мені будь-який танк, і за три-чотири дні він буде в строю" - український 54-річний танкіст естонському телебаченню.

21:21
Путін думає, що подвоєння ставок допоможе йому досягти прогресу у війні, вважає директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс.
"Він у такому стані, у якому не вірить, що може дозволити собі програти", – сказав глава ЦРУ.

21:15
За добу загарбники вбили чотирьох мирних мешканців Донеччини: двох у Бахмуті та двох у Костянтинівці, повідомив голова ОВА Павло Кириленко. Ще дев'ять людей отримали поранення.

21:08
За час війни загинуло 10 лікарів, 40 отримали поранення, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.
Також повністю зруйновано 40 лікарень, близько 500 пошкоджено і в них не можна надавати медичну допомогу.

20:55
У Мангуші (поблизу Маріуполя) окупанти знесли пам’ятник гетьману Сагайдачному, який встановлювали на честь захисників України.
Кадри знесення показали російські пропагандисти, також факт підтвердив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

20:42
Росіяни впродовж сьогоднішньої доби сім разів намагались атакувати українські позиції у межах зони відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід".
Українські захисники знищили 107 окупантів, вісім танків, БТР, 11 БМП, чотири МТЛБ, п'ять АТТ та два безпілотники.

20:33
Одна з колб з радіоактивною речовиною, яку росіяни вкрали під час окупації Чорнобильської АЕС, знайшлась в Бучі, повідомили в Енергоатомі. Її знайшов місцевий мешканець у власному будинку після "гостювання" в ньому загарбників. Він викликав саперів.
Пізніше з’ясувалось, що радіаційний фон колби, в якій знаходилась ртуть, значно перевищує норму. Речовину вилучили та передали підприємству з утилізації небезпечних відходів.

20:28
США виділять Україні допомоги на ще $150 млн, повідомив держсекретар Ентоні Блінкен.
У межах цього пакету допомоги нам передадуть:
    25 000 артилерійських снарядів 155-мм;
    3 протиартилерійські радари AN/TPQ-36;
    устаткування для створення електронних перешкод;
    польову техніку та запчастини.

20:12
Окупанти обстріляли з "Градів" житловий сектор Привілля на Луганщині: загинуло двоє хлопчиків-підлітків, жінка та ще двоє дітей - важко поранені, повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.
Він вкотре закликав мешканців регіону евакуюватися в більш безпечні місця.

20:03
Рятувальникам вдалося ліквідувати пожежу, спричинену російською ракетою сьогодні в Одесі. Загиблих та поранених внаслідок пожежі немає.

19:55
Українцям дозволять оформляти закордонний та внутрішній паспорт одночасно, повідомив
прем'єр-міністр Денис Шмигаль.
"Це дозволить мінімізувати витрати часу в отриманні чи відновленні документів, що особливо важливо в умовах воєнного часу", - зазначив Шмигаль, додавши, що проєкт експериментальний.

19:45
71% європейців бачать українців частиною європейської родини, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба з посиланням на останнє опитування Eurobarometer.
"Час європейським політикам робити великі кроки", - додав Кулеба.

19:33
Дівчину, яка виклала у мережу момент прильоту ракети в Одесу, вже допитали, повідомляє Думська.

19:27
Футболку загиблого українського музиканта Кузьми Скрябіна продадуть на аукціоні для потреб української армії.
"У ній він запалював концерти ще в далекому 2014 році. Зібрані кошти підуть на підтримку ЗСУ та медикаменти для тих, хто їх потребує", – повідомила донька музиканта Барбара Кузьменко.

19:18
З території заводу Азовсталь у Маріуполі евакуювали всіх жінок, дітей та людей похилого віку, повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.
"Цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено", - зазначила вона.

19:13
На Київщині до 15 травня готуються оголосити про повне відновлення електропостачання, повідомив очільник гуманітарного штабу Київщини Олексій Кулеба.

19:03
У Києві з'явиться нова протиповітряна оборона, анонсував мер столиці Віталій Кличко в інтерв'ю НВ:
"Сподіваємося, що найближчими днями буде додаткова протиповітряна оборона західного, натовського стандарту, яка ще більше захищатиме наше повітря".

18:58
Під час евакуації цивільних громадян з Азовсталі від російських обстрілів загинули троє українських захисників і ще шестеро отримали поранення, повідомили в коментарі УП у командуванні полку Азов.

18:55
Українські захисники влучили по Ясиноватському транспортному залізничному вузлу на тимчасово окупованій росіянами території, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.
"Проблем з логістикою в окупантів побільшає", - зазначив він.

18:48
УЗ оприлюднила розклад руху приміських залізничних перевезень на 8 травня

18:45
Зведення Генштабу ЗСУ на 18:00
На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Зберігається загроза нанесення ракетно-бомбових ударів по об’єктах інфраструктури з території Білорусі.
Ворог втратив контроль над селом Циркуни на Харківщині. Також на цьому напрямку РФ намагалась захопити село Вірнопілля, але зазнала втрат і відійшла.
На Донецькому напрямку основні зусилля окупантів зосереджені на взятті під повний контроль Рубіжного та підготовці до наступу на населені пункти Лиман та Сєвєродонецьк. Артилерійські та ракетні удари тривають. РФ намагалась взяти під контроль селище Олександрівка, але успіху не мала.
На Маріупольському напрямку російська армія продовжує блокувати підрозділи Сил оборони у районі Азовсталі. За підтримки вогню артилерії та танків окупанти штурмують місце.
На Запоріжчині за підтримки авіації РФ намагалася наступати в напрямку села Полтавка, однак зазнала втрат і відійшла на раніше займані позиції. У районі міста Пологи українські військові успішно нанесли вогневе ураження росіянам: знищили частину озброєння та військової техніки. Особовий склад ворога залишив позиції.
На Слобожанському напрямку основні зусилля росіян зараз зосереджені на тому, аби не допустити подальшого просування наших військ у напрямку державного кордону України.
В окупованому селі Бурчак на Запоріжчині виявили понад сотню поранених російських військових повітряно-десантних військ.

18:30
Укрзалізниця знову запустила рух приміських поїздів, що курсують через відновлений сьогодні міст до деокупованих населених пунктів Київської агломерації: Бучі, Ірпеня, Ворзеля, Бородянки та інших.
Також найближчими днями також планується поновити курсування поїздів далекого сполучення відновленим мостом у напрямку Коростеня. Розглядається 12 маршрутів, з них три міжнародні.

18:22
У Миколаєві почнуть подавати технічну воду для побутових потреб, повідомив мер  міста Олександр Сєнкевич. Її у жодному разі не можна пити чи вживати для приготування їжі.

18:15
У Міноборони повідомили більш детально про знищену російську техніку біля острова Зміїний: український безпілотник Bayraktar TB2 вразив десантний катер росіян проекту 11770 "Серна" та два зенітних ракетних комплекси "Тор".
Катер призначався для висадки на необладнаний берег або зняття з нього бойової гусеничної, колісної та іншої військової техніки загальною масою до 45 тонн, а також передових підрозділів десанту з озброєнням (92 особи) зі швидкістю 30 вузлів.
 
17:58
Росіяни 6 травня депортували з Маріуполя 373 людини, прикриваючись евакуацією з Азовсталі, повідомив Петро Андрющенко. Вони знаходяться у фільтраційному таборі в Безіменному.

17:15
ЗМІ пишуть про смерть Ігоря Котелевського - мера Токмака (Запорізька область), яке зараз під тимчасовою окупацією, посилаючись на слова голови Пологівської РДА Артура Крупського. Зазначається, що Котелевський відмовився співпрацювати з окупантами. Обставини смерті з'ясовують.

17:09
Шість російських ракет прилетіли по Одесі 7 травня, повідомила речниця Сил оборони та охорони Півдня Наталя Гуменюк, пише Суспільне Одеса. Чотири ракети зруйнували цивільне підприємство в житловому районі, ще дві прилетіли у раніше зруйновану смугу летовища.

16:45
В полку Азов попереджають про поширення інформації, буцімто захисники Маріуполя вийшли до військових РФ із білим прапором. І пояснюють: білі прапори використовують обидві групи для евакуації цивільних. І таку процедуру провели вже вчетверте.

16:40
Росіяни переводять мобільний зв'язок на окупованих територіях на свій код оператора +7, повідомив Петро Андрющенко.

16:39
"Допоможемо перемозі демократії та мужності". Президент Франції Еммануель Макрон на інавгурації згадав про Україну.

16:14
У Коростені (Житомирська область) активісти демонтували радянський пам'ятник комсомольцям.

15:49
Після 8-9 травня можна буде потроху повертатися до Києва, сказав Віталій Кличко в інтерв'ю Радіо НВ. "Гарантувати безпеку ми поки що не можемо, але після 8−9 [травня] можна потроху буде повертатися до столиці", - сказав мер міста.

15:39
Під час обстрілу Сумської області російські літаки цілили і по території РФ, повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко УП.

15:35
Маріупольці, залучені до розбору завалів, знаходять під кожним будинком до сотні трупів. Люди витримують лише кілька днів такої роботи, трапляються нервові зриви, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

15:34
Відбудованим мостом до Ірпеня вперше прибув поїзд із Києва.

15:33
Відео знищення російської техніки внаслідок контрнаступу ЗСУ в напрямку Ізюму, показали журналісти "Схем".

15:08
Знищення російського ПТРК "Штурм-С" воїнами 30-ї ОМБ ім. Острозького

15:06
Охочі купити марки з кораблем "поклали" сайт Розетки, повідомив Владислав Чечоткін. 5 000 листів із марками розкупили за три хвилини.

15:04
Росіяни скидають на Сумську область авіабомби, повідомив Дмитро Живицький. Влучили по територіях Миропільської та Хотинської громад. Поранено прикордонника.

15:02
Поліція просить харків'ян не виходити на вулиці 8-9 травня.

14:43
Зеленський провів нараду щодо питання палива в Україні. Міністр економіки каже, що ведуть переговори для надання Україні зеленого коридору в портах Східної Європи.

14:40
Посилених атак хакерів 9 травня очікують у Держспецзв'язку. І просять змінити паролі у важливих сервісах та встановити двофакторну автентифікацію в соцмережах. І бути уважнішими до листів, що приходять.

14:28
Чотири ракетні удари по Одеській області нанесли росіяни крилатими ракетами, повідомили в ОК "Південь".

14:24
В Одесі чути вибухи. В небі над містом видно ракети, пише Суспільне Одеса.

14:05
Митрополит Епіфаній освятив почесні стрічки "за волю та стійкість" бойових знамен бригад Сухопутних військ ЗСУ.

13:49
Українська ППО збила ворожу ракету над Полтавською областю, повідомив керівник ОВА Дмитро Лунін.

13:32
У ніч проти 7 травня мешканці окупованого Придністров'я чули кілька вибухів, повідомляє місцева преса.

13:30
Комендантська година на Київщині діятиме щодня з 22:00 до 5:00 з 8 травня до 15 травня, повідомляє Київська ОВА.

13:27
В Маріуполі на дверях пишуть імена цивільних, чиї тіла досі не можуть поховати через окупантів. Там позначають не дати смерті, а дати, коли тіло знайшли, повідомляє Андрющенко.

13:22
Росіяни під ранок намагалися атакувати на Авдіївському та Мар'їнському напрямках. ЗСУ відбили.

13:06
РФ планує обходити санкції через треті країни, написав голова ОП Андрій Єрмак. Кремль згідно з новим наказом ігноруватиме заборони третіх країн про порушення прав правовласника.

12:59
ЗСУ знищили над Одесою ворожий БПЛА типу "Форпост" і катер типу "Серна", повідомив речник ОВА Сергій Братчук.

12:35
Кофту Володимира Зеленського продали на аукціоні в Британії за 90 000 фунтів стерлінгів, повідомляє The Telegraph. Благодійним аукціоном керував особисто прем'єр Борис Джонсон. Серед лотів були також прогулянка Києвом та керамічний півник - копія того, що був у Бородянці на шафці.

12:20
Окупанти встановили для маріупольців "порядок отримання дозволу на пересування". Однією з умов є перевірка (фільтрація) в одному з "райвідділів", повідомив заступник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

11:54
Знищений найсучасніший російський танк Т-90М, виїзд зі Старого Салтова на Харківщині

11:42
Українська розвідка: Для охорони параду в зруйнованому Маріуполі російських офіцерів знімають з бойових позицій. ГУР опублікувало списки командного складу полку, який змусили лишити позиції для охорони міста. 

11:39
У НАТО немає даних, які б вказували на те, що російський ядерний арсенал був приведений на більш високий рівень готовності після початку вторгнення в Україну, попри ядерний шантаж диктатора Путіна.

11:26
Арестович про 25 000 знищених окупантів: Українським військовим ще доведеться знищити багато російських військових, щоб у Росії почалася криза сприйняття втрат.

11:21
Сьгодні на Донеччині найбільше від росіян постраждав Бахмут. Окупанти здійснили авіаобстріл, внаслідок якого щонайменше одна людина загинула. Кількість підтверджених жертв може збільшитися. У місті повністю зруйновано два приватні будинки, 11 будинків пошкоджені - очільник Донецької ОВА.

11:14
Жодних "народних республік" та анексії українських територій не буде, Сили оборони України ще більше знищуватимуть окупантів. Про це написав у Twitter радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

11:01
Український виконавець Стас Корольов випустив альбом "никакого интереса" на CD-RW. Всього буде близько 50 дисків, а весь дохід від продажу направлять на допомогу ЗСУ.

10:57
У Карлівці внаслідок російського обстрілу жертв і постраждалих немає. Пожежу ліквідували. Про це повідомив очільник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

10:54
Російські війська зараз обстрілюють з артилерії селище Золочів. Про це повідомляє Суспільне Харків.

10:46
В Ірпені відновили рух залізничним мостом через річку Ірпінь. Цим мостом знову курсуватиме електричка між Києвом, Ірпенем, Бучею та Бородянкою. Про це написав член наглядової ради УЗ Сергій Лещенко.
 
10:42
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Захід збільшити постачання важкого озброєння в Україну, оскільки тільки таким чином Київ зможе успішно захищатися від російського вторгнення.

10:35
Окупанти в Херсонській області посилюють заходи із зачищення людей, які становлять загрозу окупаційному режиму. Обшуки поширюються вже не тільки на автівки, а й на перехожих, велосипедистів та пасажирів громадського транспорту.
Попри медійну картинку, яку намагаються створити окупаційні війська, місцеве населення не підтримує плани росіян, про це написав перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

10:15
Понад 25 000 знищених окупантів. Генштаб опублікував оновлені дані щодо втрат ворога

10:11
У Харкові міськрада почала збирати пропозиції щодо зміни назв топонімів, пов'язаних із Росією. Пропозиції збирають у цій формі.

10:09
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що найближчими тижнями Україні потрібно готуватися до ще більш жорсткого наступу військових армій РФ. Про це він повідомив в інтерв'ю Welt am Sonntag.

10:05
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон переконаний: "Україна переможе у війні з Росією, якщо отримає необхідну військову допомогу". Про це він сказав президенту Франції Емманюелю Макрону, повідомляє Даунінґ-стріт.

10:03
Сьогодні, 7 травня, від ворожих обстрілів постраждав об?єкт критичної інфраструктури у Красноградській громаді, Харківщина.
За попередніми даними, окупанти завдали 2 удари після 8 ранку. Від обстрілів постраждали навколишні будівлі, автомобілі. Жертв серед населення немає, інформація буде уточнюватися та доповнюватися. Про це LIGA.net повідомила ппесслужба Харківської ОВА.

09:58
Благодійна організація CORE актора Шона Пенна передала на Львівщину чергову партію гуманітарної допомоги, яку направили до центру на Головному залізничному вокзалі Львова. На гроші вдалося закупити продукти довготривалого зберігання, одноразовий посуд, воду, чай, каву і медикаменти.

09:57
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у розмові з президентом Франції Емманюелем Макроном закликав не вести переговори з Росією, засновані на брехні Кремля про його повномасштабне вторгнення в Україну. Про це повідомляє Даунінґ-стріт.

09:31
Понад 30 млн грн за добу для армії. Видання DOU вчора оголосило збір коштів для придбання сучасного комплексу PD-2: два дрони й автівка, яка оснащена тепловізійними камерами. Зранку збір коштів закрили. Найбільша пожертва становила 150 000 грн.

09:30
Армія Росії завдала ракетного удару по Карлівці Полтавської області. Про це повідомив у Telegram голова місцевої обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

09:24
Мінування хімічних підприємств українськими військовими, кримінальна справа проти мотопіхотної бригади ЗСУ за злочини проти цивільних та провокації СБУ у Херсонській та Дніпропетровській областях. Такі маніпуляції та фейки згенерувала російська пропаганда станом на ранок 7 травня. Центр протидії дезінформації при РНБО їх спростовує.

09:22
Протягом доби піротехніки ДСНС вилучили і знешкодили 3132 вибухонебезпечні предмети. Найбільша кількість таких предметів – у Харківській та Київській областях.

09:14
Kalush Orchestra має найвищі шанси перемогти на Євробаченні. За даними букмекерів, учасники з України є абсолютними фаворитами. Шанси українського гурту на перемогу оцінюються у 45%.

09:10
Сили оборони України завдають втрат найбільш боєздатним підрозділам армії РФ, відновлювати їх Росія буде довго. Таких висновків дійшла британська розвідка, передає Міноборони Сполученого Королівства в Twitter.

09:09
Китайські технологічні гіганти Lenovo та Xiaomi непублічно відмовляються від ведення бізнесу з Росією під тиском протиросійських санкцій та всупереч політиці Китаю, пише Wall Street Journal.

09:07
Окупанти за добу 24 рази обстріляли житлові райони Луганської області. Внаслідок ракетних ударів багато пошкоджень у Попасній, Сєвєродонецьку та селищі Гірське, повідомляє глава Луганської ОВА.

08:57
Станом на ранок понад 633 дитини постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації. 223 дитини - загинуло, 410 - отримали поранення.

08:51
У Бериславі вночі невідомі зняли триколор, який до того повісили військові РФ.

08:34
Тайвань запровадив санкції проти Білорусі за "активну участь" у вторгненні РФ в Україні. Заборона спрямована на експорт до країни 57 високотехнологічних товарів, повідомляє CNN.

08:32
Словаччина може поставити Україні танки Т-72 і бойові машини піхоти, якщо знайде собі заміну. Про це заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

08:21
Італійська влада заарештувала у порту Марина-ді-Каррара 140-метрову супер’яхту "Шехерезада", власником якої вважають російського диктатора Путіна, - пише Forbes.

08:17
У місті Оріхів, Запорізька область, внаслідок російських обстрілів, спалахнули чотири склади агро компанії. Також рятувальники ліквідували пожежу в житловому будинку та господарській будівлі.

08:10
У Запорізькій області росіяни поширюють неправдиву інформацію, буцімто українські командири заборонили забирати тіла своїх загиблих бійців з полю бою. Мовляв, таким чином Україна намагається приховати власні військові втрати. "Насправді - все дзеркально навпаки", - написали у Запорізькій ОВА.

07:56
Естонія обіцяє допомогти з відновленням Житомирської області, про це заявила міністерка закордонних справ Ева -Марія Лійметс на брифінгу у Києві.
Латвія також візьме участь у процесі відновлення України.

07:53
Міністри закордонних справ країн Балтії заявили про рішучу підтримку надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС на найближчому саміті.

07:36
Спікер Білого дому Джен Псакі не виключила можливості скорочення зовнішнього боргу України, проте конкретну позицію Вашингтона ще треба уточнювати. Про це вона заявила на брифінгу, повідомляє пресслужба адміністрації президента США Джо Байдена.

07:32
"Це ляпас Україні та ляпас українському народу" - відерагував український посол у Берліні Андрій Мельник на заборону Берліна використовувати українську символіку на акціях під час пам'ятних заходів 8 та 9 травня, прирівнявши їх до символіки країни-агресора Росії.

07:28
Байден вимагає від спецслужб припинити витоки в ЗМІ про обмін розвідданими з Україною. Президент США такі дії назвав "контрпродуктивними". Про це із посиланням на свої джерела повідомляє NBC.

07:19
У Бучі на Київщині сапери знайшли в житловому будинку колбу із ртуттю, яку залишили російські військові. Радіоактивний фон колби був підвищений, у ємності було приблизно 400 грам рідкого металу. Є припущення, що вона була вивезена з Чорнобильської атомної електростанції.

07:16
Отмечается, что РФ продолжает наступать на востоке, хочет полного контроля над Донецкими, Луганскими областями и удержать сухопутный коридор во временно оккупированный Крым.
Оккупационные войска РФ не прекращают блокировать украинских защитников и продолжают штурм в районе завода Азовсталь в Мариуполе.

07:08
На Південнобузькому напрямку російські окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру Миколаєва, гатили ракетами та РСЗВ. Зартилерії вдарили по позиціях українських військових.
Підрозділами Сил оборони України знищили склад з боєприпасами та до 20 одиниць військової техніки противника у селі Івано-Кепине Миколаївської області.

07:03
На Слобожанському напрямку російські окупанти підірвали три автомобільні мости в районі населених пунктів Циркуни та Російські Тишки, щоб уповільнити контрнаступ підрозділів Сил оборони України.
Росіяни обстрілюють з артилерії населені пункти в районі Харкова, під Ізюмом - веде розвідку за допомогою безпілотників. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу.

06:59
Щодня Укрзалізниця відправлятиме з Покровська до Львова один евакуаційний потяг. Рейс буде дяіти до 11 травня:
    16:30 — 234/233 Покровськ — Дніпро — Львів

06:57
За минулу добу, 6 травня, українські військові збили як мінімум 14 російських безпілотників "Орлан-10".

06:30
Ключові новини на ранок 7 травня:
    Внаслідок обстрілу в Харківській області знищено музей Сковороди.
    Росія хоче захопити Сєвєродонецьк, щоб продати це як грандіозну перемогу – голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.
    Президент Володимир Зеленський поки що не бачить, щоб війна наближалася до завершення. Про це він сказав, виступаючи у британському королівському інституті міжнародних справ Chatham House у п'ятницю.
    Президент США Джо Байден оголосив про виділення Україні нового пакету допомоги у сфері безпеки. До нього увійдуть артилерійські боєприпаси, радари та інше військове обладнання, повідомляється на сайті Білого дому.
    Російського генерала Ляміна першим судитимуть за війну в Україні. Офіс генерального прокурора передав до суду перший обвинувальний акт, пов'язаний із повномасштабною агресією Росії проти України.
    Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі заявила , що підтримує ініціативу з оголошення Росії державою-спонсором тероризму . Про це вона повідомила у п'ятницю в інтерв'ю MSNBC.

00:00
На Заході переглянули оцінку готовності Росії використати ядерну зброю. На думку західних офіційних осіб та аналітиків, РФ дійшла висновку, що ціна застосування ядерної зброї будь-якого виду буде недозволено високою. Зараз Кремль вдає, що утримує США та їхніх союзників від більш активної допомоги Україні. Про це пише Financial Times.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live