Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

6.05.2022

23:52
На Харківщині російські окупанти обстріляли колонну з 15 цивільних машин. Чотири людини загинули, шість авто пошкоджені. Чугуївська окружна прокуратура знайшла їх на узбіччі автошляху між населеними пунктами селища Старий Салтів та села Верхній Салтів.

23:41
У РНБО попередили про можливі масовані обстріли 8 та 9 травня. Є ймовірність, що російські окупанти захочуть "похвалитися перемогами на фронті". Тому українцям потрібно бути уважним до повітряних тривог. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

23:39
"Працюємо також над дипломатичними варіантами для порятунку наших військових, які залишаються ще на "Азовсталі". Залучені впливові посередники. Впливові держави", - заявив президент України у відеозверненні за підсумками 72 дня війни.

23:36
Зеленський попросив українців не ігнорувати сигнали повітрної тривоги, особливо найближчими днями. Наголосив на важливості дотримуватися громадського порядку, комендантської години та заборони відвідувати ліси у місцевості, яка була окупована.

23:17
Арестович заявив, що у влади України поки немає достовірної інформації про влучення або потоплення ще одного російського військового корабля. Про це в ефірі каналу "Фейгін Live" сказав радник голови ОП, відмовившись відповідати на запитання, чи була спроба потопити корабель. Йдеться про "пожежу" на російському фрегаті типу "Буревісник".

23:17
Арестович заявив, що у влади України поки немає достовірної інформації про влучення або потоплення ще одного російського військового корабля. Про це в ефірі каналу "Фейгін Live" сказав радник голови ОП, відмовившись відповідати на запитання, чи була спроба потопити корабель. Йдеться про "пожежу" на російському фрегаті типу "Буревісник".

23:14
Рада Безпеки ООН висловила "глибоке занепокоєння" з приводу війни в Україні та заявила про підтримку зусиль Генерального секретаря ООН щодо "мирного врегулювання проблеми". Коротка заява голови Ради безпеки Франції з'явилася у Twitter.

22:44
На Львівщині демонтують три радянські пам'ятки та перейменують низку вулиць, пов'язаних з Росією. Про це повідомили на сайті Червоноградської міської ради.

22:39
Арестович: Тактичний успіх на Харківському та Херсонському напрямках може перерости в оперативний. Про це радник голови ОП Олексій Арестович повідомив на брифінгу.

22:36
Міністерство оборони США укладе сьогодні контракт на $17,8 млн на виробництво та відправлення безпілотників Switchblade в Україну. Про це заявив журналістам заступник міністра оборони Вільям А. ЛаПлент, повідомляє CNN.

22:32
За добу угрупування ОС на Донецькому та Луганському напрямках знищили:
    3 танки;
    8 артилерійських систем (з них 4 РСЗВ);
    7 одиниць бойової броньованої техніки;
    3 одиниці спеціальної інженерної техніки;
    1 автомобіль;
    7 БПЛА типу "Орлан-10".

22:20
Росія розбирає місце бомбування драмтеатру в Маріуполі. Про це свідчать нові супутникові знімки Maxar Technologies. CNN опублікувала фотографії за 29 квітня та 6 травня, де на свіжих знімках помітно збільшилася кількість техніки біля місця падіння авіабомби.

22:16
9 травня на Одещині комендантська година триватиме весь день. Обмеження у пересуванні почнуть діяти о 22:00 8 травня і закінчаться о 5:00 10 травня. Про це повідомив очільник Одеської ОВА.

22:15
Дві російські ракети вдарили по Одесі. Загиблих та постраждалих немає, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

22:06
За добу військові оперативно-тактичного угруповання "Схід" знищили:
    15 окупантів;
    5 артилерійських систем;
    2 БПЛА;
    1 БТР;
    1 ББМ;
    1 БМП;
    1 АТ.

21:52
Січеславські десантники знищили російську вантажівку "Урал" з боєприпасами.

21:51
Росія депортувала вже понад 500 тисяч українців у віддалені регіони РФ. Про це заявив президент України під час виступу перед парламентом Ісландії. Володимир Зеленський наголосив, що це більше ніж загальна кількість населення Ісландії.

21:30
50 жінок, дітей та людей похилого віку евакуювали з Азовсталі сьогодні – Ірина Верещук.

21:24
Сєвєродонецьк не оточений. Інформація, розповсюджена іноземними ЗМІ, не відповідає дійсності. Повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

21:08
На захопленій Херсонщині загарбники утримують у підвалах близько 500 людей. Це активісти, учасники АТО. Про це сьогодні на брифінгу у Медіацентрі України заявила постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

20:59
Байден підпише закон про ленд-ліз для України 9 травня. Про це повідомила прескеретарка Білого Дому Джен Псакі на борту №1.

20:43
Байден оголосить про ще один пакет допомоги Україні в галузі безпеки. Загальна сума якого, як очікується, складе понад $100 млн. Про це повідомляє CNN із посиланням на два джерела.

20:41
Російський диктатор Володимир Путін надішле Заходу попередження про "судний день" під час військового параду 9 травня. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на Міноборони РФ, що у параді візьме участь повітряний пункт управління Іл-80 – літак, призначений для перевезення найвищого керівництва РФ у разі ядерної війни.

20:25
"Вивезли понад 150 людей з Бучі та Ірпеня". Як благодійна організація "100% Життя" допомагає українцям у війну.

20:22
9 травня Путін може офіційно оголосити війну Україні та повністю мобілізувати свої резервні сили, тому недільний дзвінок G7 навмисно приурочений до Дня Перемоги у Росії. Про це заявив Білий Дім, пише CNN.

20:16
Головнокомандувач Збройних cил України Валерій Залужний став першим кавалером "Хреста бойових заслуг".
 
20:03
Жодних пікніків. У Києві суворо заборонено відвідувати ліси. За порушення передбачено адміністративну відповідальність. Про це на нараді із рятувальниками заявив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

19:47
Російські генерали бояться "чисток" Путіна через провал війни в України та не хочуть бути "цапами-відбувайлами". Тому перекладають відповідальність один на одного, пише видання The Times, цитуючи британського міністра оборони Бена Воллеса.

19:43
"За мужність та відвагу": Президент України відзначив сім бригад Сухопутних військ Збройних сил України.

19:33
Байден віртуально зустрінеться із Зеленським та лідерами G7 у неділю. На порядку денному засідання – санкції, обговорення підтримки України та її майбутнього. Про це повідомив речник Ради національної безпеки, пише CNN.

19:29
Українські десантники знищили два танки та БМП російських окупантів разом з екіпажами.

19:24
Сьогодні з Сєвєродонецька погодилися евакуюватися лише троє місцевих жителів. У місті залишається 15 000 людей. Росіяни намагаються оточити Сєвєродонецьк, пробиваються з різних напрямків. Українські захисники їх стримують та відбивають.

19:18
Російські війська несуть суттєві втрати. У психіатричній лікарні Ростовської області перебуває до 800 поранених та до 200 тіл мертвих військових РФ. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ в оперативному зведенні.

19:18
Російські окупанти, які зараз перебувають у Харківській області, деморалізовані через відсіч українських військ. СБУ опублікувала перехоплення розмови, у якій загарбник скаржиться матері.

19:12
На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти ведуть обстріли вздовж усієї лінії зіткнення, завдають авіаційних та ракетно-бомбових ударів із метою скувати ЗСУ.
Росіяни намагалися штурмувати населені пункти на Лиманському, Сєвєродонецькому, Попаснянському напрямках. На Авдіївському та Курахівському напрямках війська РФ обмежилися обстрілами позицій української армії.
У Маріуполі основні зусилля росіян зосереджені на блокуванні та поразці підрозділів українських військових у районі Азовсталі.

19:01
На Слобожанському напрямку російські війська переміщають свої підрозділи з Бєлгородської області та тренують підрозділи 144 мотострілецької дивізії, щоб відправити на війну до України.
Війська РФ блокують віддалені населені пункти Харківської області та продовжують обстріли позицій українських військових. Окупанти намагалися наступати у напрямку Нової Дмитрівки - безуспішно.

18:51
Генштаб ЗСУ: Сили оборони України відновили контроль над населеними пунктами Олександрівка, Федорівка, Українка, Шестаково, Перемога та частиною села Черкаські Тишки.

18:46
Дипломати США: Україна відстоює цінності свободи через 77 років після перемоги над нацизмом. Такий лейтмотив заяв американських дипломатів напередодні чергової річниці перемоги у Другій світовій війні, пише Голос Америки.

18:13
Український прем?єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся у Польщі з українцями, які були змушені виїхати з України.

18:07
Анджеліна Джолі готова сприяти процесу надання практичної допомоги дітям, які постраждали від війни. Особливу увагу Джолі хоче приділити дітям, які зилишилися без опіки або перебувають на тимчасово окупованих територіях. Про це написав керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

17:55
Війська армії РФ намагаються форсувати річку Сіверський Донець біля Кремінної на Луганщині. Місто наповнене технікою окупантів, повідомив в ефірі Радіо Донбас.Реалії голова ВЦА Кремінної Олександр Дунець.

17:50
Сьогодні відбувся черговий обмін полоненими, повідомила голова Мінреінтеграції Ірина Верещук. В Україну повернулася 41 людина. Серед звільнених – 28 військових і 13 цивільних, настоятель храму Православної церкви України.

17:37
Зеленський закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца зробити "політичний крок" і відвідати Київ 9 травня. За його словами, президента Німеччини Штайнмаєра також запросили відвідати Україну. Про це він заявив під час виступу перед представниками британського аналітичного центру Chatham House.

17:30
Посол Росії у Франції поскаржився, що його не запросили на офіційні заходи в Парижі, присвячені 77-й річниці Перемоги. Про це він повідомив російському пропагандистському ресурсу ТАCС.

17:16
З Харкова тіла знищених окупантів відвантажують у спеціальні вагони-рефрижератори, повідомляє Armyinform. Міжвідомча група перевезла виявлені тіла 13-ти знищених окупантів. У вагоні їх було 40 людей. Подробиці у відео:

17:07
Секретар генради партії РФ "Єдина Росія" Андрій Турчак заявив в окупованому Херсоні, що "Росія тут назавжди".

17:00
У Держдепі США заявили, що через 77 років після перемоги над нацистським гнобленням в Європі,  Україна знову захищає цінності справедливості та демократії у Європі. Таку заяву зробив Ентоні Блінкен перед Днем перемоги у Європі, що відзначається 8 травня.

16:53
Укрзалізниця тимчасово обмежила продаж залізничних квитків через партнерські сервіси: ПриватБанк, Tickets.ua, Proizd.ua з міркувань безпеки. Поки електронні квитки можна оформити через офіційний сайт.

16:50
У Києві проходить пресконференція глав МЗС Естонії, Латвії та Литви разом із Дмитром Кулебою.

16:38
Співробітники бригади Миколаївобленерго потрапили під обстріл окупантів. Вони намагалися відновити подачу електроживлення до будинків та підприємств одного з мікрорайонів міста. Ніхто не постраждав, повідомляє міськрада Миколаєва.

16:37
Літаки росіян намагаються не заходити до зони дії української ППО та побоюються зв'язуватися з українськими винищувачами. Про це повідомив прессекретар ВПС ЗСУ Юрій Ігнат на брифінгу в Укрінформі.

16:33
Полк "Азов" показав наслідки обстрілу російськими окупантами евакуаційного автомобіля.

16:27
Президент Володимир Зеленський привітав українських захисників із Днем піхоти.

16:19
Окупанти скаржаться на великі втрати та боягузливість командирів. У черговому перехопленні розмови солдата РФ із дружиною, йдеться про те, що є лише один вихід вибратися з території України – "або 200-м, або 300-м".

16:15
Зеленський підписав закон "Про дерадянізацію законодавства України", повідомив голова парламенту Руслан Стефанчук у Facebook.

16:09
У Києві й області 8-9 травня вводити комендантську годину поки не планують, повідомив мер Віталій Кличко. У місті в ці дні жодних заходів не проводитимуть.

16:06
Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав війну Росії проти України "найбільшою катастрофою нашого часу" та заявив, що Путін не повинен перемогти у цій війні – і не переможе. Про це він заявив, виступаючи на заході у Гамбурзі, повідомляє Bild.

15:48
Окупанти намагаються оточити місто Сєвєродонецьк у Луганській області й готуються штурмувати його за декількома напрямками, повідомив голова місцевої ВЦА Олександр Стрюк в ефірі телемарафону.

15:42
Україна та Польща домовилися про скасування дозволів для всіх перевізників, які здійснюють міжнародні перевезення пального, повідомляє Мінінфраструктури. Для в'їзду на територію Польщі необхідно пройти реєстрацію.

15:31
Учасник оборони заводу Азовсталь Михайло Вершинін розповів BBC, що становище захисників заводу вже кілька днів залишається критичним, а зараз воно стало ще важчим.

15:23
У Кремлі заявили, що масове святкування Дня перемоги у захопленому окупантами Маріуполі зараз неможливе. Спікер диктатора Путіна повідомив, що йому невідомо про направлення до міста офіційної делегації РФ, повідомляє ТАСС.

15:17
Президент Володимир Зеленський у неділю візьме участь у відеосаміті країн G7. Про це повідомив уряд Німеччини, пише ВВС.

14:57
З початку війни СБУ ліквідувала понад 140 російських ДРГ та викрила 4000 колаборантів. На Харківщині взято в полон 11 російських снайперів, які обстрілювали позиції ЗСУ. Зведення від СБУ щодо проведення спецоперацій по всіх регіонах України.

14:52
Сьогодні окупанти на Азовсталі підбили автомобіль, який рухався до цивільних, щоб їх евакуювати з території заводу. Внаслідок обстрілу один боєць загинув та шість поранено, повідомляє полк "Азов".

14:42
Зеленський вручив українським військовим нову відзнаку "Хрест бойових заслуг".

14:34
У Броварах заборонили діяльність УПЦ МП, повідомив мер міста Ігор Сапожко. Це означає, що встановлять охорону об'єктів нерухомості церковних громад УПЦ МП та запровадять особливий режим їхньої роботи.

14:24
Українська розвідка фіксує нові випадки залучення солдатів строкової служби до війни Росії проти України. Кремль також скорочує період навчання майбутніх окупантів, щоб відновити втрати армії РФ.

14:22
Росія знову може відновити наступ на Київську область, тому влада готується до такого сценарію, повідомив голова Київської ОВА Олександр Павлюк в інтерв'ю Укрінформ.

14:14
53 окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха привітала побратимів із Днем піхоти. Відео за посиланням.

14:08
Збитий російський льотчик Су-35 під Ізюмом розповів, як скидав бомби на територію України.

13:58
Розслідувачі Amnesty International задокументували авіаудари армії РФ по Бородянці, що порушують міжнародне право, а також позасудові страти в Бучі, Андріївці, Здвижівці та Ворзелі. Окупанти мають постати це перед судом, повідомили під час брифінгу експерти AІ.

13:41
ДБР викрило у Запоріжжі російського льотчика, який міг займатися шпигунством. За оперативною інформацією, льотчик в'їхав на територію України напередодні російського вторгнення.

13:33
Глави МЗС Литви, Латвії та Естонії прибули з візитом до Києва. Говоритимуть про відновлення України.

13:25
Росія не має наміру застосовувати ядерну зброю в Україні, оскільки це не відповідає завданням "спецоперації". Про це заявив заступник директора Департаменту інформації та друку МЗС РФ Олексій Зайцев, повідомляє російське видання ТАСС.

13:22
Прокуратура підозрює гендиректора лікарні у Чернівецькій області у розкраданні п'яти "швидких" із гумдопомоги.

13:16
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що ситуація в області важка, але контрольована. Найбільш гарячі точки – Воєводівка та Попасна, але окупанти міста повністю не захопили.

13:13
Центр протидії дезінформації за РНБО закликає 8 та 9 травня бути особливо уважними до сигналів повітряної тривоги – висока ймовірність обстрілів та ракетних ударів по всій території України.

13:01
У Білорусі суд на шість років відправив до в'язниці Софію Сапегу, подругу колишнього редактора опозиційного ресурсу NEXTA Романа Протасевича, повідомляє правозахисний центр Вясна.

12:50
Сьогодні близько 11:00 окупанти застосували авіацію та артилерію по Гуляйполю. Спікер Запорізької ОВА Іван Ареф'єв повідомив про масовані артобстріли інфраструктури міста Оріхів.

12:45
Командир екіпажу "Мрії" Дмитро Антонов розповів, чи можна відновити літак Ан-225 "Мрія" в інтерв'ю Голос Америки.

12:42
Українські військові збили над Дніпром безпілотник, повідомив у Telegram голова місцевої ОВА Валентин Резніченко.

12:35
У Луганській області поранена 15-річна дівчина вивезла з Попасної чотирьох тяжко поранених дорослих. Дорогою автомобіль розстріляли окупанти, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

12:20
У захопленому окупантами місті Сорокіне на Луганщині українців, переміщених із нещодавно окупованих територій, змушують приймати громадянство так званої ЛНР, повідомляє ГУР Міноборони. У разі відмови погрожують репресіями.

12:07
Російський фрегат проєкту 11356Р типу "Буревісник" зараз горить поблизу острова Зміїний, повідомляє видання "Думская". Його намагаються врятувати: окупанти підключили авіацію та рятувальні судна. Генштаб повідомляв, що за останню добу флот РФ втратив ще один корабель.

12:00
Світовий конгрес українців передав для тероборони Києва 5 тисяч бронежилетів високого класу захисту та 5 тисяч кевларових касок на $4,5 млн.

11:59
Артилеристи 79-ї окремої десантно-штурмової бригади міста Миколаїв знищили вантажний автомобіль Урал з боєкомплектом і бліндаж російських окупантів.

11:33
Російські солдати придумали власні лайфхаки, аби не померти на війні в Україні. Для цього треба насипати піску у пальне – щоб не завівся танк. А якщо дадуть команду наступати пішки – просто послати рашистського командира у напрямку корабля.
Цими лайфхаками, як свідчать нові перехоплення СБУ, окупанти охоче діляться між собою.

11:21
Оперативне командування "Південь" опублікувало у Фейсбуці рештки збитої ракети у Білгород-Дністровському районі Одеської області.

11:19
Офіс генпрокурора України оприлюднив підозри міністру оборони РФ Сергію Шойгу, керівнику росгвардії віктору золотову, спікеру держдуми в'ячеславу володіну та іншим російським чиновникам.
Відповідні підозри з'явилися на сайті Офісу генерального прокурора.

11:18
Російські генерали масово перейшли до активного чи пасивного саботажу війни в Україні. Про це заявив розслідувач, керівник групи Bellingcat Христо Грозєв в інтерв'ю Дмитру Гордону.

11:16
Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай вважає, що армія РФ готує потужніші наступи в Луганській області. Про це він заявив у ефірі національного телемарафону.

10:35
Німеччина передасть Україні сім самохідних артилерійських установок PzH 2000. Про це заявила міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт, повідомляє Reuters.

10:34
Російські війська навмисно тероризують та вбивають цивільних громадян в Україні, порушуючи міжнародне гуманітарне право.
Про це заявила під час засідання Ради Безпеки ООН постійна представниця Великої Британії при цій організації Барбара Вудворд, передає Укрінформ.

10:30
У Києві інженери підключили до інтернету 815 укриттів, повідомили у пресслужбі КМДА.

10:16
У Запорізькій області з 10:00 до 14:00 працюватиме зелений коридор для громадян, які бажають виїхати на територію підконтрольну противнику в районі Кам'янське.

10:11
По Миколаївщині російські загарбники завдали удари системами залпового вогню "Смерч" і ракетою типу "Москіт". Про це повідомляє Оперативне командування "Південь" у Фейсбуці.

10:02
І для України, і для Китаю "було б важливо" стати одним із гарантів безпеки України за майбутньою міжнародною угодою, яку зараз розробляють в Офісі президента, але Пекін поки що не висловлював готовності брати в цьому участь. Про це розповів голова ОП Андрій Єрмак.

09:54
За попередньою інформацією, станом на ранок 6 травня на шляху до Запоріжжя з Енергодару проїзду немає (тривають постійні обстріли), повідомив мер міста Дмитро Орлов.

09:41
За словами радника голови ОП Михайла Подоляка, росіяни готують у Маріуполі "парад полонених" на 9 травня. Для цього, крім військовополонених, планують перевдягти у форму й цивільних.

09:38
З Маріуполя, зокрема заводу Азовсталь, де від обстрілів і звірств російських окупантів разом з військовими, що обороняються, ховаються цивільні, евакуювали 500 мирних жителів. Про це повідомив у Telegram голова Офісу президента Андрій Єрмак.

09:28
Стратегічні стримувальні сили США "досить надійні", щоб захистити країну, а також її союзників і партнерів від можливої ??ядерної атаки Росії. Про це на брифінгу заявив речник Міноборони США Джон Кірбі, відповідаючи на запитання про нещодавню імітацію ядерної атаки силами армії РФ у Калінінграді.

09:06
Автор культового в мережі мему про економічну ситуацію у 2014 році Іван Мартинов, більш відомий як "чоткий паца з Рівного", зараз воює проти російських окупантів у складі 68-ї єгерської бригади ЗСУ. Про це повідомили у штабі Операції об'єднаних сил.

09:04
Внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів збройними силами РФ українських міст і сіл пошкоджено 1607 закладів освіти. Водночас 121 з них зруйновано повністю.

08:52
Штурм заводу Азовсталь призвів до втрат армії РФ, захисники Маріуполя зривають плани Росії на південному Донбасі. Про такі висновки британської розвідки повідомляє Міністерство оборони Сполученого Королівства у Twitter.

08:29
У Білгород-Дністровському районі ППО збила ракету – про це повідомляє мер міста Віталій Граждан.

08:28
В Україні 223 дитини загинули через збройну агресію РФ. Ще понад 408 маленьких українців дістали поранення.

08:23
Під Ізюмом та Харковом українські війська проводять тактичні контрнаступальні дії – це ще не повноцінний контрнаступ на оперативному рівні. В інтерв'ю Марку Фейгіну пояснив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

08:04
Через ракетні удари РФ по залізниці продовжують затримуватися потяги. З переліком потягів можна ознайомитися тут.

07:59
5 травня росіяни стріляли в одну з останніх АЗС на Луганщині й розташоване поряд залізничне господарство Сєвєродонецького Азоту. Загалом 16 разів ворог відкривав вогонь по житлових кварталах та об’єктах інфраструктури міста, повідомив голова ОДА Сергій Гайдай.

07:55
У новосибірському академмістечку з'явилися графіті, що символізують різанину в Бучі.

07:38
Черги на виїзд з України спостерігаються лише у пунктах пропуску Краківець і Шегині на кордоні з Польщею.

07:18
Німеччина зіткнулася з дефіцитом боєприпасів для самохідних зенітних установок "Гепард", які вона пообіцяла поставити Україні. ФРН намагається знайти боєприпаси на світовому ринку, пише Die Welt, посилаючись на українські урядові джерела.

07:17
Російського лідера Володимира Путіна та його поплічників на кшталт постійного представника РФ в ООН Василя Нєбєнзі буде засуджено майбутнім Гаазьким трибуналом. Про це у промові на вчорашньому засіданні Ради безпеки організації заявив український постпред Сергій Кислиця.

07:02
На тимчасово окупованих територіях Запоріжжя росіяни хочуть відібрати у людей землю, вводять власну податкову систему та міняють авто на сім-карти, бо не мають в Україні зв?язку. Про це повідомили в Запорізькій обладміністрації.

06:57
Головне зі зведення Генштабу:
    На Попаснянському напрямку основні зусилля противник зосередив на встановленні повного контролю над Попасною та відновленні наступу на населені пункти Лиман і Сіверськ.
    У місті Маріуполі продовжується блокування підрозділів Сил оборони в районі Азовсталі. За підтримки авіації, ворог поновив штурмові дії з метою взяття під контроль території заводу.
    На території Донецької й Луганської областей за минулу добу відбито 11 атак ворога, знищено 8 танків, 11 одиниць бойової броньованої техніки та 5 одиниць автомобільної техніки противника.
    На базі Куп’янської міської лікарні в облаштованому окупантами шпиталі за наявною інформацією перебуває до 300 поранених.

06:55
Центр протидії дезінформації оприлюднив добірку фейків, маніпуляцій, які російська пропаганда спродукувала протягом 5 травня. Про це ЦПД повідомляє в Телеграмі.

06:50
43-й президент США Джордж Буш після розмови із Зеленським назвав його "Вінстоном Черчиллем нашого часу".

06:36
Укрзалізниця на 6 травня призначила один додатковий евакуаційний поїзд. Він о 16:30 виїжджатиме з Покровська.

06:20
У Міністерстві оборони США не бачать ознак того, що Білорусь може стати активним учасником війни проти України. Про це повідомив на брифінгу речник Пентагону Джон Кірбі.

06:19
Чеська Республіка знайшла можливість усунути свою залежність від імпорту російської нафти. Про це заявив прем'єр-міністр країни Петр Фіала, передає Novinky.

06:14
Війна в Україні може стати російським В'єтнамом і закінчиться розгромом армії РФ. Про це заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, під час виступу у Фінляндії на навчаннях, передає Telegraph.

06:13
Американська розвідка не ділиться з українською інформацією про місця перебування впливових російських воєначальників, проте уточнила для українців координати крейсера "Москва" перед тим, як флагман ЧФ РФ було збито. Про це повідомляє CNN із посиланням на Пентагон і свої джерела.

06:12
Основні сили військ рф, кинуті раніше на Маріуполь, зараз відведено на північ від міста, яке продовжує зазнавати постійних авіаційних і артилерійських ударів.
Про це повідомив на брифінгу речник Пентагону Джон Кірбі.

06:09
У близькому оточенні російського диктатора Путіна бажають його смерті. Про це заявив журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв в інтерв'ю Дмитру Гордону.

06:08
На східному напрямку активні бойові дії перемістилися до населених пунктів на підступах до Сєвєродонецька. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

06:07
За добу 5 травня протиповітряна оборона Збройних сил України уразила 15 повітряних цілей російських окупантів. Про це повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

00:01
Звернення Володимира Зеленського до учасників благодійного вечора Brave, народу України та народу Великої Британії.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live