Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

5.05.2022

23:57
Ірина Верещук: На 6 травня планується евакуація з Маріуполя до Запоріжжя. Збираємося біля ТРЦ "Порт Сіті" о 12.00.

23:47
Влада України працює над рекомендаціями "для бізнесменів, місцевої влади, цивільного сектору" про те, як поводитися на тимчасово окупованих територіях. До розробки рекомендацій залучено Верховну Раду, Кабмін та міжнародних експертів, сказав Олексій Арестович.

23:29
Найближчими днями очікується візит до України глави дипломатії Ватикану архієпископа Пола Річарда Галлахера (PAP).

23:14
Арестович вважає, що Кремль поставив завдання "добити за будь-яку ціну" полк "Азов" у Маріуполі. Він назвав "дивом" те, що Путін погодився на евакуацію цивільних з Азовсталі, "бо спочатку не йшлося навіть про це".

23:05
ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) допомогли майже 500 цивільним евакуюватися з Маріуполя минулого тижня, сказав Генсек ООН у повідомленні Раді Безпеки. Гутерріш також заявив, що "продовження координації з Москвою та Києвом призведе до більшої кількості гуманітарних пауз, які дозволять цивільному населенню безпечно залишити місця бойових дій і допоможуть доправити допомогу тим, хто її гостро потребує" (The Guardian).

22:49
Проросійський експрезидент Молдови Ігор Додон написав у Telegram, що він має намір зробити "георгіївську стрічку" символом опозиції до чинного президента Маї Санду і опротестувати в ЄСПЛ запроваджену нещодавно в Молдові заборону на її використання як одного із символів російської агресії проти України.

22:35
Майкл Вейс – журналіст-розслідувач, директор News Line Magazine:
"Вцілілі будівлі були просто розграбовані російськими окупантами. Я заходив у багатоквартирні будинки, де були спустошені коробки з прикрасами, одяг викинутий із гардеробу, фотоальбоми розірвані. Весільні фотографії однієї пари були розкидані по всій спальні як акт осквернення. Найгірше, що я бачив, це сліди дефекації російського солдата на підлозі кухні молодої пари, прямо на чоловічий халат. Тут немає нічого військового. Це просто акт дикості. Це акт чистої патологічної ненависті. І на Заході це мають розуміти, що це не звичайна війна. Використовується дуже брудна і нелюдська тактика. (Радіо Свобода)

22:20
Міністр енергетики США Дженніфер Гренхолм повідомила, що її міністерство розробляє стратегію, яка дозволить енергетиці США працювати без імпорту російського урану. "США не слід і надалі дозволяти Росії заробляти американські гроші", заявила Гренхолм (Голос Америки).

21:45
Ворог поки що не відмовився від планів висадки десанту у північно-західній частині Чорного моря, повідомляє Оперативне командування "Південь".

21:36
Медик полку "Азов", позивний "Хасан", звернувся до Ердогана з проханням допомогти забезпечити евакуацію всіх, хто залишився на Азовсталі.

21:32
Німеччина виділить гуманітарну допомогу для України ще на $130 млн, заявив канцлер Олаф Шольц у відеозверненні до учасників конференції країн-донорів у Варшаві (CNN).

21:17
Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок найближчим часом відвідає Україну. Про це повідомив на пресконференції в Берліні канцлер Олаф Шольц (DW).

21:10
Всесвітня організація охорони здоров'я 10 травня розгляне резолюцію, яка може містити закриття великого регіонального офісу ВООЗ у Москві.

21:08
Пентагон показал, як відправляють в Україну артилерію 155-мм гаубиці M777 із військової бази у Каліфорнії.

21:06
Путін може 9 травня оголосити про анексію Росією тимчасово окупованих територій Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Запоріжчини, заявив радник голови МВС Вадим Денисенко.

21:04
Євросоюз опрацьовує можливість запровадження санкцій проти Аліни Кабаєвої, яку прийнято вважати цивільною дружиною Путіна, повідомляють джерела Bloomberg.

21:00
53 ОМБр імені князя Володимира Мономаха показала ще один збитий російський "Орлан-10".

20:55
Володимир Зеленський поговорив з відеозв'язку з 43 президентом США Джорджем Бушем, повідомляє пресслужба ОП. Буш висловив підтримку Україні у її протистоянні до вторгнення Росії. Джордж Буш на видеосвязи с Зеленським (фото - пресслужба ОП)

20:21
Ірина Білан зуміла вибратися з Маріуполя та розповіла Радіо Свобода про те, як вона жила під обстрілами, та як змогла вибратися на вільну територію України.

20:03
Триває штурм Азовсталі, захисники тримають оборону заводу. Ворог застосовує авіацію, артилерію та піхоту - "Азов".

19:57
Велика Британія запровадила санкції проти сталеливарної компанії Evraz російського олігарха Романа Абрамовича. Активи компанії заморожені.

19:54
Канцелярія прем'єр-міністра Ізраїлю повідомила, що Путін вибачився перед Нафталі Беннетом за "слова Лаврова". Пресслужба Кремля про обговорення цієї теми в офіційному повідомленні промовчала.

19:49
Борис Джонсон та Володимир Зеленський у телефонній розмові обговорили становище на фронтах та потреби ЗСУ, зокрема зброї великої дальності, повідомляє Форин-Оффіс.

19:34
За оперативною інформацією Генштабу ЗСУ, у Харківській області російські окупанти намагалися наступати в районі Старого Салтова, на Донецькому напрямку – захопити Попасну та взяти під повний контроль Рубіжне, але скрізь невдало.

19:28
Дмитро Кулеба: "Антисемітизм серед російських еліт має давню історію. Єдиний вихід для Лаврова — публічно вибачитися перед усіма євреями".

19:23
Фінляндія готує для України рішення про гуманітарну допомогу та підтримку реконструкції на суму близько 70 млн євро. Також ухвалено рішення про допомогу Україні "новою оборонною технікою".

19:21
Втік до Європи, брехав про війну, підігравав Росії. В Іспанії затримали Шарія.

19:01
Сенатор США Стів Коен: "На мій погляд, те, що Росія робить в Україні - це геноцид. Путін хоче знищити Україну та її народ, а уламки перетворити на Росію. Ми маємо зібрати докази воєнних злочинів Росії та зробити все можливе, щоб урятувати Україну".

18:54
Адвокат Микола Полозов описав процедуру екстрадиції Анатолія Шарія з Іспанії до України.

18:47
Аналіз реєстру юрособ Росії показав, що 273 компанії та організації України мають зв'язки з підприємствами в РФ, повідомляє YouControl.

18:43
НАТО посилить присутність на морських кордонах Швеції, щоб забезпечити країні безпеку на період подання нею заявки на вступ до альянсу, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг (The Guardian).

18:36
Дві третини громадян ЄС вважають, що Україна має приєднатися до Європейського союзу, "коли буде готова" - такими є результати опитування Flash Eurobarometer.

18:30
Портрет командира "Азова" Дениса Прокопенка тричі видаляли із Instagram, пише у коментарях київський художник Сергій Майдуков.

18:26
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що західні санкції проти Росії не зніматимуться без згоди України.

18:21
Велика Британія виключила Московську біржу зі списку визнаних бірж. Раніше повідомлялося, що такий захід може бути застосований у відповідь на обмеження, які Центробанк РФ наклав на іноземних інвесторів.

18:11
Японія розширює санкції проти РФ - заморожує активи ще 140 громадян Росії та розширює заборону на експорт для всіх російських військових компаній, заявив прем'єр Фуміо Кісіда після зустрічі в Лондоні з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном (BBC).

17:57
Управління верховного комісара ООН із прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 3 280 випадків загибелі та 3451 випадок поранень цивільного населення України після повномасштабного російського вторгнення, йдеться у щоденному повідомленні УВКПЛ, опублікованому 5 травня.

17:55
Журналісти Reuters встановили, що в період окупації частини Київщини в Бучі діяв підрозділ росгвардії "Витязь", 76 парашутно-десантна дивізія з Пскова, а також військові з Чечні.

17:53
Зеленський присвоїв військове звання генерал-майора заступнику начальника Генштабу ЗСУ бригадному генералу Олександру Кириленку та начальнику Головного оперативного управління Генштабу бригадному генералу Віктору Кучеренку.

17:50
У розгромленому обстрілами та заблокованому російськими військами Маріуполі загарбники повернули "ГАИ", яке підпорядковується "міністерству внутрішніх справ днр". Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

17:44
З початку повномасштабного вторгнення військ Росії проведено 9 обмінів. Додому до України повернули 324 українця, повідомили в СБУ.

17:32
"Бабця з червоним прапором" закинула його подалі, коли дізналася про Бучу. Працівник Центру стратегічних комунікацій відшукав ту саму жінку, яка стала головною героїнею російської пропаганди.

17:26
Генпрокурорка Ірина Венедіктова прокоментувала затримання в Іспанії проросійського блогера Анатолія Шарія, закликала українців та політиків "зменшити темп" та пояснила особливості процедури екстрадиції.

17:22
Окупанти продовжують транслювати обстріли "Азовсталі" майже в прямому етері. Відео за вчора.

17:18
Їх не вибили, окупанти на "Азовсталі", розповів 24 каналу заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар, позивний – "Калина".

17:14
На Дніпропетровщині машинам, які перевозять бензин, газ і дизельне пальне, дозволили працювати під час комендантської години. На блокпостах їх пропускатимуть у першу чергу.

17:12
Національна телерадіокомпанія Фінляндії Yle з 4 травня почала публікувати новини українською мовою. Про це повідомляється на сайті видання.

17:04
Угорщина підтримує Україну та готова допомагати їй. Про це на міжнародній донорській конференції в четвер сказав міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

16:59
Українські підприємці зможуть отримати 6500 гривень за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Нова послуга вже доступна на порталі Дія.

16:47
У Запоріжжі вводять довгу комендантську годину з вечора 8 травня до ранку 10-го, повідомив в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв у Facebook.

16:25
У відновленому після наслідків російської окупації залі Бучанського відділу державної реєстрації актів цивільного стану провели першу весільну церемонію.

16:23
Поїздами АТ "Укрзалізниця" евакуйовано понад 100 000 тварин.

16:19
75% українських підприємців продовжують займатися бізнесом. 95% тих, хто зупинив діяльність, планують її відновити. Про це свідчать дані опитування Gradus Research Company, проведеного на замовлення Київської школи економіки.

16:07
Зеленський запросив до Києва федерального президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра та канцлера Олафа Шольца.

16:02
Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків просить місцевих жителів за можливості виїхати за місто 7-9 травня. Він побоюється, що у вихідні російські війська можуть завдати ракетних ударів.

15:46
Донорська конференція для України, яка відбулась 5 травня у Варшаві, зібрала $6,5 млрд, повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

15:44
Іспанський суд відпустив Анатолія Шарія під підписку про невиїзд. Цю інформацію виданню El País підтвердили у національній судовій колегії Іспанії.

15:27
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що російські війська намагаються прорватися у районі Білогорівки та із Рубіжного.

15:21
Польща допоможе Україні зміцнити обороноздатність: прем'єр-міністри країн підписали меморандум, заявив голова українського уряду Денис Шмигаль.

15:18
ООН і Червоний Хрест спрямували черговий гумконвой для евакуації з Азовсталі. Про це заявив заступник Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй і координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс, передає Укрінформ.
"Сьогодні, зараз, конвой прямує до Азовсталі, де має бути завтра вранці. Сподіваємося забрати тих, хто залишився в цьому пеклі, та доставити їх у безпеку", - заявив заступник генсека ООН.

15:06
Заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар закликає світову спільноту евакуювати цивільних.
"Особисто звертаюсь до Верховного Головнокомандувача подбати про поранених солдат, які в страшних муках помирають від неналежного лікування. Дайте можливість забрати тіла воїнів, щоб українці змогли попрощатись зі своїми героями. Відреагуйте належним чином на критичну ситуацію".

15:03
Зеленський під час виступу на конференції донорів, яку організували в четвер у Варшаві, закликав Європейський Союз негайно надати Україні статус кандидата в члени ЄС.

14:58
Служба безпеки України з початку війни відкрила понад 6000 кримінальних проваджень. Зокрема, понад тисяча стосуються посягання на територіальну цілісність України та спроби захоплення державної влади.

14:50
Президент Фінляндії Саулі Нііністе ухвалив рішення про надання Україні додаткового військового обладнання, інформує пресслужба уряду Фінляндії.

14:38
5 травня у Харкові в екопарку Фельдмана під обстріли потрапили працівники та волонтери, які намагалися евакуювати тварин, повідомив власник екопарку Олександр Фельдман.

14:34
У Казахстані вирішили перейменувати ходу "Безсмертний полк". Цього року вона відбудеться під назвою "Вклонімося героям" (Батырлар?а та?зым), повідомляють казахстанські медіа.

14:24
ЗСУ у Маріуполі вдалося відбити штурм території заводу Азовсталь. Про це під час телемарафону сказав радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

14:20
У четвер, 5 травня, Росія оголосила сім співробітників посольства Данії персонами нон ґрата. Вони повинні покинути країну впродовж двох тижнів. Про це повідомляє пресслужба МЗС РФ.

14:19
Євросоюз більше не вважає Росію надійним постачальником нафти та газу. Це одна з основних дипломатичних перемог України на міжнародній арені, заявила в інтерв’ю LIGA.net радниця міністра енергетики Лана Зеркаль.

13:58
Омбудсменка Людмила Денісова розповіла про "фільтраційні" табори в селах Безіменне та Козацьке Новоазовського району. Окупанти впродовж останнього місяця примусово вивезли з окремих районів Маріуполя всіх чоловіків у ці села. Жодних особистих речей з собою взяти не дозволили, паспорти та інші документи — відібрали.

13:56
В окупованому Криму триває незаконний призов до армії РФ. Жителі півострова, переважно українські громадяни, будуть змушені брати участь у війні проти України. Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим і міста Севастополь.

13:48
Росія б'є ракетами по території України для зриву постачання зброї, перенесла основні зусилля на Луганський напрямок, а під Харковом та Ізюмом ЗСУ ведуть контрнаступальні дії. Про це головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний поінформував голову об'єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі.

13:44
"Операція затягнулася", заявив у інтерв'ю агентству Associated Press самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.
"Я недостатньо занурений у цю проблему, щоб говорити, чи йде вона за планом, як кажуть росіяни, чи так, як я це відчуваю. Хочу ще раз наголосити, я відчуваю, що ця операція затягнулася", — сказав він.

13:42
Над Роменським районом Сумської області збили крилату ракету росіян.

13:39
У Верховній Раді зареєстровано три законопроєкти щодо заборони обігу російського рубля на території України та для транскордонних переказів і переміщень.

13:37
До Ірпеня Київської області прибули близько 120 архітекторів з усієї України для планування стратегії з розвитку міста. Про це голова гуманітарного штабу Київської обласної державної адміністрації Олексій Кулеба повідомив у Телеграмі.

13:29
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний поінформував голову об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі про оперативну обстановку на різних напрямках та наголосив на потребі України в РСЗВ M142 HIMARS та М270 MLRS.

13:29
На Харківщині ворог постійно намагається атакувати позиції ЗСУ під Барвінковим і весь масив своєї техніки веде на Ізюмський напрямок.Про це повідомив у Телеграмі голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

13:23
Із українських бібліотек вилучать пропагандистську російську літературу – її замінять якісною україномовною, а також книгами вітчизняних видавництв.Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що вже працює над цим.

13:21
Національна поліція Іспанії підтвердила, що проросійського блогера Анатолія Шарія затримали у місті Таррагона. Видання elDiario.es пише, що затримання відбулося на підставі міжнародного ордера на арешт.

13:10
Відновити літак "Мрія" неможливо. Але є шанс створити новий – підприємство Антонов має недобудовану частину "сестри" літака, заявив командир екіпажу "Мрії" Дмитро Антонов.

13:05
Голова Бундестагу Бербель Бас хоче приїхати в Київ з метою урегулювання дипломатичного конфлікту між Україною та Німеччиною, повідомив у четвер німецький портал The Pioneer.

13:03
Тіла двох молодих чоловіків 22 та 23 років виявили під Вишгородом на Київщині. Їх жорстоко вбили окупанти, а після цього ще переїхали танком, повідомила пресслужба поліції Київської області.

12:56
На Азовсталі загинула психологиня азовців Наталія Луговська. Вона вирішила до останнього залишитись з бійцями. Про її загибель повідомили у Червоноградській міській раді.
Син Наталії Юрій, снайпер-розвідник полку "Азов", брав участь в українсько-російській війні з 2014 року, захищав Широкино і Маріуполь. 2018 року загинув від кулі снайпера.

12:52
Російські військові отримують нагороди для ветеранів Другої світової за звірства в Україні. Про це повідомляє Головне управління розвідки.

12:49
На Запорізькій теплоелектростанції закінчилося вугілля, яке неможливо поставити внаслідок тимчасової окупації Енергодару росіянами та бойових дій на півдні України – роботу ТЕС зупинено.

12:43
Кабмін ухвалив низку рішень, які дозволяють направити на ринок 70 000 тонн бензину та близько 40 000 тонн дизеля, що має знизити поточний дефіцит. Про це повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко.

12:42
У Луганській області за добу загарбницькі війська рф здійснили 24 обстріли населених пунктів. Є загиблі та поранені мирні жителі. Про це поінформувала пресслужба Національної поліції України у Фейсбуці.

12:19
Зеленський запустив глобальну ініціативу United24, яка поєднає людеи? з усього світу довкола допомоги Украі?ні.
Кошти будуть йти на офіційні рахунки НБУ, прив’язані до міністерств.
Пожертвувати можна на один із трьох напрямів:
•‎ армія та розмінування,
•‎ гуманітарна та медична допомога,
•‎ відбудова України.

12:16
Міська влада Києва розглядає можливість відкриття окремих дитячих садків, розказав на брифінгу в четвер перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

11:53
Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: Протягом доби постраждали П’ятихатки, селище Жуковського, Салтівка, Північна Салтівка. Вже зранку були обстріли Північної Салтівки. Постраждалих немає.

11:42
Росія хоче одягнути українців, яких утримує у заручниках у фільтраційних таборах під Маріуполем, у форму українських військових для "параду полонених" на 9 травня - радник мера Петро Андрющенко.

11:30
Російський ракетний удар по Закарпаттю, де проживає велика угорська громада, – "свідчення того, що війна стосується не лише України, а й Угорщини, хоч би як намагалися ігнорувати цей факт у Будапешті" - представник МЗС Олег Ніколенко.

11:10
Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: Сьогодні всю ніч бомбили місто та область. На 10.30 жертв немає, кілька поранених. Багато збитків матеріальних.

11:06
ДСНС: Протягом 4 травня руйнівні атаки завдав ворог по Гірському, там знищено не менше восьми будинків, три – у Комишувасі, чотири – у Сєвєродонецьку, чотири – в Лисичанську та чисельна кількість у Новодружеську.

10:53
Посольство КНР у США розгорнуто відреагувало на заяву Вашингтона, що Пекін начебто  допомагає російській пропаганді, теоріям змови та дезінформації щодо України: китайські дипломати запевняють – "щодо проблеми України" Китай займає "справедливу та об'єктивну позицію, в якій немає нічого поганого".

10:43
СБУ: В Іспанії затримано проросійського блогера Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює у державній зраді.

10:35
Втрати особового складу окупантів досягли 24 700. Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Попаснянському напрямку.

10:26
Українські захисники на Запоріжжі знищили розвідувальний безпілотник "Орлан-10" за допомогою зенітно-ракетного комплексу "Оса".

10:01
 На Київщині прикордонники спільно із ЗСУ витягли на сушу російський бойовий вертоліт.

09:56
Двом службовцям полку особливого призначення російського міста Ангарськ, уродженцям Бурятії, інкримінують порушення законів та звичаїв війни за катування та грабування у Бучанському районі.

09:55
Російська армія у Калінінграді відпрацювала імітаційний запуск балістичних ракет "Іскандер" по військових об'єктах умовного супротивника. Ці ракети здатні нести ядерні боєголовки, що "слід сприймати як сигнал", вважають у редакції Spiegel.

09:39
Швеція отримає гарантії безпеки від США, поки 30 членів НАТО розглядатимуть можливу заявку Стокгольма на вступ до Альянсу.

09:29
У Київраді підготували проєкт рішення, згідно з яким з 16 травня у столиці може повернутися оплата за проїзд у транспорті.

09:23
Коли заявка України на набуття статусу кандидата в члени ЄС з'явиться на порядку денному Євроради – вже на початку літа чи пізніше, поки що неясно - президент Євроради Шарль Мішель.

09:06
Голова Донецької ОВА Павло Кириленко: Щонайменше 25 поранених цивільних – наслідок авіаракетного удару, завданого сьогодні вночі росіянами по Краматорську. Шестеро із поранених потребують медичної допомоги в лікарні. Ракети пошкодили 9 житлових будинків, школу та численні об’єкти цивільної інфраструктури.

08:55
Голова Запорізької ОДА Олександр Старух: Вчора ми зустріли другу колону з Маріуполя! Нам також вдалося забрати наших людей з Мангуша, Бердянська, Токмака, Василівки. На запитання журналіста: "Про що ви мрієте?", одна з жінок заплакала і відповіла: "Повернутися в Маріуполь, в мій дім".

08:36
Британська розвідка: Переміщення білоруських сухопутних військ від гарнізону до полігону - планові, це продовження зимових навчань. Наразі не очікується відхилення від планових навчань, що може становити загрозу для союзників і партнерів. Але Росія, ймовірно, намагатиметься роздути загрозу, яку представляють Україні ці навчання, щоб закріпити українські сили на півночі, не даючи їм брати участь у битві за Донбас.

08:34
Американська компанія Planet Labs PBC зробила нові супутникові фото заводу "Азовсталь" у Маріуполі, де від сил РФ, що переважають, обороняються українські військові.

08:29
Українські військові, які проходять екстрені курси навчання з технікою та озброєннями західного зразка, "надзвичайно компетентні". Про це на обговоренні програми допомоги ЗСУ розповів заступник командира бойової групи 53 стрілецької бригади ЗС США Джеремі "Тодд" Гопкінс.

08:03
У Міноборони доповіли про знищення понад 300 російських дронів за час повномасштабного вторгнення.

08:00
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: За 4 травня сім потужних артилерійських обстрілів росіяни спрямували на Сєвєродонецьк, ще сім – на Попаснянську та Гірську громади, чотири – на Лисичанськ. Знайдені тіла ще п’ятьох луганчан, загиблих від російського вторгнення.

07:58
Донорська конференція, яка 5 травня відбудеться у Варшаві з ініціативи Польщі та Швеції, стане "відправною точкою для певного європейського плану Маршалла для України", - президент Євроради Шарль Мішель.

07:56
Укрзалізниця повідомляє про затримку близько 50 пасажирських потягів. Найбільший час запізнення - 11 годин.

07:29
Росіяни обстріляли Краматорськ. Зазнали серйозних пошкоджень три п'ятиповерхівки, школа, дитячий садок. Попередньо, шість поранених. Також ракетний удар здійснено по одному з підприємств - Краматорська міськрада.

07:27
Німецький канцлер Олаф Шольц не приїде в Україну, доки її влада не зробить щось щодо пом'якшення дипломатичного скандалу з відмовою від приїзду до Києва президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра - Reuters.

07:10
Американська розвідка вважає, що країна-окупант Росія ще не відмовилася від планів щодо захоплення Харкова - речник Міністерства оборони США Джон Кірбі.

07:08
Американська розвідка надає Україні дані, які дають змогу ліквідувати генералів армії Росії - The New York Times.

06:55
Генштаб ЗСУ: Завдяки успішним діям українських захисників та захисниць ворог втратив контроль над кількома населеними пунктів на межі Миколаївської та Херсонської областей.

06:54
Генштаб ЗСУ: У Маріуполі основні зусилля російські окупанти зосереджують на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі "Азовсталі". За підтримки авіації, противник поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу.

06:52
Генштаб ЗСУ: На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито одинадцять атак ворога, знищено п’ять танків, сім одиниць бойової броньованої техніки та п’ять одиниць автомобільної техніки ворога

06:50
Генштаб ЗСУ: Частина військовослужбовців 38-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу РФ через значні втрати особового складу відмовилась від подальшої участі у бойових діях на території України.
Окупанти перебувають поряд з українсько-російським кордоном та чекають на переміщення до РФ .

06:22
Евакуаційний поїзд з Покровська до Чопа відправиться о 16:30 - Укрзалізниця.

06:02
Російські окупанти використовували проти Мар'їнки та Мар'їнського району фосфорні боєприпаси – голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

06:01
Після розмови із Зеленським Нідерланди вирішили надсилати більше важкої зброї Україні.

06:00
Незважаючи на масовані ракетні удари російських окупантів по критичній структурі України, Сполучені Штати мають можливість направляти військову допомогу українській армії - речник Міністерства оборони США Джон Кірбі.

05:58
Російська армія намагається наростити темпи наступу на сході України, а також розвивати наступ на Запорізькому напрямку - Запорізька ОВА.

05:58
За добу 4 травня зенітні ракетні підрозділи Збройних Сил України уразили дев'ять повітряних цілей російських окупантів. Це два літаки російських окупантів (попередньо винищувачі Су-30), два безпілотні літальні апарати типу Орлан-10 і три крилаті ракети.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live