Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

4.05.2022

23:54
Звернення президента Володимира Зеленського до данського народу в річницю звільнення Данії від нацистів.

23:39
Сьогодні за маріупольським гуманітарним коридором евакуювали 344 людини, повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук. Це жінки, діти та люди похилого віку з Маріуполя, Мангуша, Бердянська, Токмака та Василівки. Всі вони щойно прибули до Запоріжжя.

23:24
Президент Зеленський у телефонній розмові з Генсеком ООН висловив надію на успішне продовження евакуаційної операції, під час якої з Азовсталі поки що вдалося вивезти 121 особу, і звернувся до Гутерріша з проханням сприяти у порятунку з Азовсталі всіх поранених.

23:14
"Випускай Кракена!": Воїни Головного управління розвідки разом зі спецпідрозділом "Кракен" звільняють від окупантів Руську Лозову на Харківщині.

23:05
Російські бойові дії зайшли в глухий кут, але цивільні об'єкти, включно зі школами, лікарнями, житловими будинками і транспортними вузлами, перебувають під ударами - РФ атакує громадянську інфраструктуру в спробі послабити рішучість України, вважають аналітики розвідки Великої Британії.

22:34
Термінове звернення командира полку "Азов" підполковника Дениса Прокопенка.
"Слава Україні! Маріупольський гарнізон вже 70 день віч-на-віч протистоїть переважаючим силам противника. З 25 квітня ми тримаємо кругову оборону на заводі Азовсталь. Вже другий день, як противник прорвався на територію заводу. Тривають важкі кровопролитні бої. Я пишаюся своїми солдатами, які докладають надлюдські зусилля, щоби стримати натиск противника. Я дякую всьому світу за колосальну підтримку гарнізону Маріуполя. Наші солдати на неї заслуговують. Ситуація вкрай складна, але попри все ми продовжуємо виконувати наказ і тримаємо оборону".

22:32
Під час обстрілу загинув журналіст телеканала ДОМ Олександр Махов.

22:30
Денис Казанський: "Маріуполь повернувся 1991 року... Поряд з лотками на вулицях - могили жителів міста, яким не пощастило пережити бомбардування російських "визволителів".

22:17
Росія скасувала безвізовий в'їзд за дипломатичними паспортами та спрощену візову процедуру для представників органів влади та журналістів із країн-членів ЄС, Норвегії, Ісландії, Швейцарії та Ліхтенштейну. Заяву МЗС РФ про це цитує Європейська правда.

21:30
Мер Броварів (Київська область) Ігор Сапожко пише, що мерія перевіряє інформацію щодо ракетного удару поряд із селом Требухів.

21:27
У Миколаєві чутно вибухи, мешканцям рекомендовано залишатися в укриттях, пише мер міста.

21:22
У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські війська здійснили дві атаки позицій ЗСУ. Втрати ворога склали: особового складу – 36, БМП – 2, БТР – 2, АТ – 3.

21:10
У проєкті шостого пакету санкцій ЄС присутні донька кремлівського прессекретаря Єлизавета Пєскова та його дружина Тетяна Навка, "м'ясник Маріуполя" генерал-полковник Михайло Мізинцев, командування 64-ї ОМБр 35-ї армії РФ, причетної до воєнних злочинів у Бучі.

21:05
За повідомленням Міноборони Фінляндії, російський вертоліт Мі-17 перетнув кордон і заглибився на територію Фінляндії на відстань до 4,5 км. Прикордонна охорона Фінляндії розпочала попереднє розслідування інциденту (YLE)

20:50
В Україну вже доставили 90% гаубиць М777, які США пообіцяли надати ЗСУ.

20:48
"Обстріл прямо по центру Дніпра. З укриттів не виходимо! Чекаємо на офіційну інформацію від військової адміністрації", – повідомив мер Дніпра Борис Філатов.

20:42
Старості та мешканцю тимчасово окупованого населеного пункту Козача Лопань на Харківщині повідомлено про підозру у державній зраді та колабораціонізмі, повідомляє Офіс генпрокурора.Фото - Офіс Генерального прокурора

20:20
Давид Арахамія з посиланням на командира полку "Азов" повідомив, що російські окупанти перебувають на території маріупольського заводу "Азовсталь".

20:17
"Схеми" та Радіо Свобода знайшли російського військового, який викинув свій щоденник під час відступу з Київщини.

20:00
Джо Байден заявив, що цього тижня обговорить з лідерами G7 впровадження додаткових санкцій проти Росії (The Guardian).

19:46
Сбербанк Росії відрапортував, що "своєчасно виявляє" серед своїх клієнтів тих, хто таємно передає кошти на допомогу ЗСУ, і доносить на них Росфінмоніторингу.

19:37
Сотні біженців з України тиждень тому розбили табір під Мехіко, де вони чекають, коли уряд США дозволить їм в'їхати. Щодня до табору прибувають від 50 до 100 людей. Зараз там перебуває близько 500 людей (AP).

19:29
Патріарха РПЦ Кирила включено до проєкту списку санкцій поряд з близькими до Кремля військовослужбовцями та бізнесменами, яких ЄС звинувачує в підтримці війни в Україні, повідомив один із західних дипломатів (Голос Америки).

19:15
Соцопитування Рейтингу показало, що після двох місяців повномасштабного вторгнення Росії довіра українців до громадян РФ та Білорусі суттєво знизилася.

19:10
Оперативна інформація Генерального штабу
Війська РФ намагаються вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей, а також розвивати наступ на Запорізькому та Криворізькому напрямках.
Ворог активізував ракетно-бомбові удари для руйнування транспортної інфраструктури України.
На Слобожанському напрямку продовжуються авіаційні удари та артобстріли по Харкову. У рамках посилення угруповання ворог перекидає особовий склад із Бєлгородської області РФ.
На Ізюмському напрямку противник намагається перехопити ініціативу на напрямі Ізюм – Барвінкове, веде обстріл позицій ЗСУ у районах населених пунктів Грушуваха, Нова Дмитрівка та Курулька.
Противник зосередив до 40 ударних та транспортних вертольотів на території Бєлгородської області у безпосередній близькості від кордону.
На Донецькому напрямку ворог веде наступ на населені пункти Лиман, Оріхове, Попасна, Велика Новосілка, Гуляйполе, Комишуваха та Оріхів.
На Лиманському напрямі противник безуспішно намагається закріпитись в Олександрівці.
На Сєвєродонецькому напрямку у напрямку Воєводівки окупанти успіху не мали.
На Попаснянському напрямі ворог намагався розширити контроль над Оріховим, успіху не досяг.
У Маріуполі триває блокування та спроби знищення українських підрозділів у районі Азовсталі, але ворог нічого не досяг.
На Новопавлівському напрямку окупанти спробували штурм села Новосілки, зазнали втрат і відступили.
На Южнобузькому та Таврійському напрямах окупанти ведуть бойові дії для утримання тимчасово зайнятих територій та підготовки наступу на Миколаїв та Кривий Ріг.
Противник утримує поблизу українсько-російського кордону у Курській області танкові підрозділи. Можлива активізація обстрілів на території Сумської області.
В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі РФ продовжують ізоляцію району ведення бойових дій, розвідку та вогневу підтримку на приморському напрямку. У Чорному морі до застосування ракетного озброєння готові три кораблі з крилатими ракетами Калібр.

18:51
Арестович сказав, що Україна має намір повернути всі окуповані території, включно з Донецьком, Луганськом та Кримом, але це може означати великі втрати для ЗСУ. Він також не виключає, що Росія може застосувати тактичну ядерну зброю.

18:30
Велика Британія передасть Україні нову партію мобільних електрогенераторів для сталого електропостачання лікарень, сховищ, станцій зв'язку та водопостачання.

18:20
Думка
Михайло Жернаков
Перемогти РФ на полі бою – мало. Україну потрібно модернізувати. Це наш шанс

18:16
Путін бреше так багато, що навряд чи з 24 лютого він сказав хоча б одне правдиве слово, сказала тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін в інтерв'ю НВ, відповідаючи на запитання про те, як у світі сприймають пропаганду РФ.

18:06
Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що якщо Росія атакує Фінляндію, його країна прийде на допомогу, а варіант, що Лондон залишається осторонь - "немислимий".

17:56
Уривок зі щоденника маленького хлопчика з Маріуполя опублікував місцевий мешканець Євген Сосновський.
У ньому хлопчик один із розділів назвав "Війна". Розповідає, що померли його дідусь та бабуся, дві собаки та улюблене місто.

17:52
Російські окупанти божеволіють, побувавши на передовій. Вони вкрай налякані своїми втратами на війні в Україні. Про це свідчать нові перехоплення СБУ.

17:48
Артилерійський підрозділ 81 окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗС України знищив російський бронетранспортер разом з екіпажем.

17:45
Військовослужбовці Збройних сил України передають свої вітання та закликають інших приєднатися до них у боротьбі з російською тиранією.

17:27
Кілька годин тому у ЗМІ з'явилася інформація, що росіяни прорвалися на Азовсталь. Однак наразі достеменно невідомо про ситуацію й інформація потребує уточнень. Про це в ефірі 24 каналу сказав радник керівника Офісу президента Олексій Арестович.

17:26
У місті Конотоп Сумської області заборонили діяльність московського патріархату, повідомив міський голова Артем Семеніхін.

17:25
Болгарський парламент ухвалив рішення щодо ремонту української бойової техніки на своїх заводах, що було анонсовано ще наприкінці квітня прем'єром країни. Офіційна Софія, як і раніше, відмовляється від передачі ЗСУ озброєнь та боєприпасів, пише місцеве агентство БДНЕС.

17:24
Німецький президент Франк-Вальтер Штайнмаєр відвідав з візитом Румунію, де запевнив Україну в підтримці Німеччини, наголосивши також на готовності поспілкуватися з президентом Володимиром Зеленським, пише Handelsblatt.

17:22
LIGA.Life розповідає історію матері, яка через війну відправила дітей за кордон, а сама залишилась у Києві. І дає пояснення прикордонників, психолога, юриста.

17:08
Російська армія не може набрати достатньо контрактників, аби "компенсувати" вбитих в Україні. Про це свідчить переписка контрактника зі співробітницею головного управління росгвардії у Краснодарському краї.

17:01
В Міністерстві оборони розповіли, що Росія змінила тактику у порівнянні з першими днями війни. Тепер ворог намагається діяти за ситуацією та підлаштовується під дії ЗСУ. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в інтерв'ю НВ.

16:48
Як змінився попит на гаджети й техніку під час війни? Чи загрожує українцям дефіцит товарів? Які проблеми з постачанням існують у компаніях? Щоб з'ясувати це, Liga.Tech поспілкувалася з представниками найбільших українських мереж.

16:46
На Херсонщині російські загарбники викрали голову Чорнобаївської територіальної громади та його заступника, заявив заступник голови Херсонської районної ради Станіслав Трошин.

16:42
Головний державний прапор України  у столиці приспустять завтра зранку для заміни полотнища на нове.  Після заміни полотнища прапор знову майорітиме над столицею, повідомили в КМДА.

16:39
Кремль заявив, що 9 травня не оголосять мобілізацію. Взимку там казали, що і вторгнення не буде.

16:28
Посольство Швеції в Україні повернулося до Києва. Про це повідомив посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг у Твітері.

16:25
Євросоюз додав заборону на угоди з нерухомістю з громадянами Росії до шостого пакета санкцій. Про це пише агентство Bloomberg із посиланням на відповідний юридичний документ.

16:21
Зв?язку з українськими захисниками на території заводу "Азовсталь" немає, тому невідомо, що саме там відбувається зараз, повідомив мер міста Вадим Бойченко в ефірі телемарафону.

16:08
Внаслідок удару по драматичному театру у Маріуполі 16 березня могли загинути близько 600 людей всередині і за межами будівлі. Про це йдеться у розслідуванні Associated Press.

16:06
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що російський диктатор Володимир Путін "повністю прорахувався" у нападі на Україну. Про це він сказав після засідання Кабінету міністрів ФРН у заміській урядовій резиденції у палаці Мезеберг у Бранденбурзі, передає Тagesschau.

15:50
Окупанти знищують інфраструктуру телебачення та мовлення, щоб перекрити доступ до правдивої інформації. Про це розповів під час брифінгу 4 травня голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь.

15:34
Велика Британія вводить нові санкції проти РФ. У переліку - зокрема, російські державні медіа і низка журналістів.

15:32
Снайпери ССО України знищили дві "бехи" рашистів!

15:24
Сьогодні першочерговим завданням є максимальне витіснення російських військ із території України, але глобальною метою є відновлення територіальної цілісності нашої держави в міжнародно визнаних кордонах, бо цього прагнуть усі українці. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час участі у сесії Wall Street Journal CEO Council Summit.

15:22
Командування російських військ намагається наростити темпи наступальної операції на сході, зокрема нарощуючи ракетні удари по логістичній та іншій інфраструктурі України, але "у нас є сила, щоб не дати їм досягти своїх стратегічних цілей". Про це на брифінгу заявив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

15:11
Ексглава МВС Віталій Захарченко, який втік до Росії 2014 року, в перші дні війни телефонував начальнику військової адміністрації Кривого Рогу Олександру Вілкулу з пропозицією здати місто окупантам. Про це Вілкул розповів у інтерв'ю Українській правді.

15:09
Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу та глава парламентської комісії з національної безпеки Ліліан Карп 4 травня прибули з візитом до України.

15:04
Військовослужбовці 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" майже щодня публікують ролики знищення ворожої техніки у своїй зоні відповідальності на лінії фронту. Сьогодні, 4 травня, бійці показали нове відео з російськими танками.

14:57
Українська розвідка заявила, що росіяни штучно нагнітають ситуацію в Придністров'ї через відсутність успіхів у війні проти України. Разом з тим реальна боєздатність і чисельність угруповання російських військ у Придністров'ї викликає сумніви.

 

15:32
Снайпери ССО України знищили дві "бехи" рашистів!

15:24
Сьогодні першочерговим завданням є максимальне витіснення російських військ із території України, але глобальною метою є відновлення територіальної цілісності нашої держави в міжнародно визнаних кордонах, бо цього прагнуть усі українці. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час участі у сесії Wall Street Journal CEO Council Summit.

15:22
Командування російських військ намагається наростити темпи наступальної операції на сході, зокрема нарощуючи ракетні удари по логістичній та іншій інфраструктурі України, але "у нас є сила, щоб не дати їм досягти своїх стратегічних цілей". Про це на брифінгу заявив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

15:11
Ексглава МВС Віталій Захарченко, який втік до Росії 2014 року, в перші дні війни телефонував начальнику військової адміністрації Кривого Рогу Олександру Вілкулу з пропозицією здати місто окупантам. Про це Вілкул розповів у інтерв'ю Українській правді.

15:09
Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу та глава парламентської комісії з національної безпеки Ліліан Карп 4 травня прибули з візитом до України.

15:04
Військовослужбовці 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" майже щодня публікують ролики знищення ворожої техніки у своїй зоні відповідальності на лінії фронту. Сьогодні, 4 травня, бійці показали нове відео з російськими танками.

14:57
Українська розвідка заявила, що росіяни штучно нагнітають ситуацію в Придністров'ї через відсутність успіхів у війні проти України. Разом з тим реальна боєздатність і чисельність угруповання російських військ у Придністров'ї викликає сумніви.

14:35
У Бучанському районі Київської області виявили тіла ще чотирьох загиблих — 10-річної дівчинки та трьох дорослих.

14:34
Російський окупант розповів СБУ, як власноруч розстрілював мирне населення України.

14:30
Українська військова розвідка повідомляє, що у Росії у межах прихованої мобілізації агітують "казаків" Ростовської області та Краснодарського краю, безробітних та колишніх військових.

14:25
В Україні працюють над перспективною моделлю Збройних Сил. В її основі — високотехнологічні види озброєння і техніки, сучасні підходи до управління, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

14:21
Олена Зеленська в інтерв'ю британському виданню Goodmorning Britain розповіла, що востаннє бачила свого чоловіка 24 лютого.
"Ми бачилися 24 лютого, рано-вранці, коли на нас напала Росія. Чоловік розцілував нас і пішов на роботу. З того часу він живе там. З того часу спілкуємося тільки телефоном".

13:58
Лідер німецької партії Християнсько-демократичний союз (ХДС) Фрідріх Мерц, який побував 3 травня у Києві та області, поділився враженнями про візит до країни, що воює. Їх він виклав у Twitter.

13:45
Поліція задокументувала наслідки ворожого удару по Авдіївському коксохімічному заводу, який є найбільшим у Європі.

13:37
Вранці 4 травня у російському Дзєржинську під Нижнім Новгородом спалахнула територія заводу "Капролактам". Пожежу показало місцеве ТБ. За даними міської влади, "відбулося загоряння цистерни", вогонь перекинувся на інші об'єкти. Станом на 13:00 за київським часом він не погашений.

13:31
Рух Варшавською трасою з Києва до Житомира повністю відновлено, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

13:20
Затоплене село Демидів завадило російському наступу на Київ з півночі.

13:11
У тимчасово захопленому окупантами курортному Бердянську місцева влада не перейшла на бік росіян, тому їм довелося сформувати фейкову "нову владу" із слюсарів, двірників, комірників та інших. Про це повідомляє пресслужба Запорізької обласної військової адміністрації.

13:01
Зранку окупанти з літаків двічі обстріляли Сумщину. Російські літаки атакували відділ прикордонної служби Юнаківка, повідомили в ДПСУ.

12:52
Президент Румунії Клаус Йоганніс повідомив про введення в країну американського батальйону Stryker і загону F-35. Вони виконуватимуть завдання НАТО зі стримування та оборони. Про це повідомляє Stiripesurse.

12:40
Попри нинішні "теплі" відносини Угорщини та Росії, остання не відмовляється від "мрії" повернути зони впливу часів СРСР, і майбутнє країн, які зараз підтримують подібні відносини з державою-окупантом, під загрозою. Про це на саміті ради директорів The Wall Street Journal заявив президент Володимир Зеленський.

12:32
На Харківщині бійці Сил спецоперацій виявили скупчення російської військової техніки: важкоброньовані та легкоброньовані машини ворога. Через годину після визначення пріоритетних цілей артилерія ЗСУ за координатами розвідки завдала ударів по місцю зосередження окупантів.

12:19
У Росії знову погрожують знищувати конвої зі зброєю, яку відправляють Україні з-за кордону. Цього разу з такою заявою виступив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, повідомляє пропагандистське видання РІА Новості.

12:13
Мінна небезпека зберігається на околицях Києва там, де велися бойові дії, заявив начальник штабу Київської міської військової адміністрації Сергій Корнійчук.

11:54
Топонімічна комісія при виконкомі Васильківської міської ради вирішила надати місцевій набережній ім'я Бориса Джонсона, прем'єр-міністра Великої Британії.

11:52
Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: За минулу добу окупаційні війська завдали по Харкову два удари з РСЗВ та артилерії. В області окупанти  обстрілювали Руську Лозову, Дергачі, Золочів, Богодухів, Чугуїв, Барвінкове. За добу - вісім поранених та один загиблий у Донецькій громаді.

11:51
СБУ: Російські загарбники женуть додому каравани з "вантажем 200" і замість нових танків, які кинули на цей напрям, вивозять підбитий брухт. Водночас їхня бронетехніка настільки розбомблена, що більше нагадує "троянди".

11:40
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що відповіддю на російські обстріли цивільної інфраструктури України має стати посилення режиму санкцій та збільшення постачання зброї в Україну.

11:33
Охочих виїжджати вже майже немає. З Лисичанська та Сєвєродонецька евакуювали лише 29 осіб - Сергій Гайдай, Луганська ОВА.

11:32
Усі мобільні оператори відновили зв'язок у Херсонській області - Держспецзв?язку.

11:26
ГУР МО: Росіяни готують парад у зруйнованому Маріуполі. До міста прибув перший заступник глави адміністрації президента РФ, відповідальний за питання внутрішньої політики Сергій Кирієнко. Відомо, що віднедавна саме він став новим кремлівським куратором питань щодо ОРДЛО.

11:24
Російська армія обстріляла Михайлівку поблизу Рубіжного. Загинув священник - голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

11:17
Європейська комісія запропонувала запровадити персональні санкції проти російського патріарха Кирила.

11:12
З Луганщини росіяни вивезли або знищили обсяг потреб жителів області у зернових майже на три роки, посівну не розпочато - голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

10:59
Російське опозиційне видання "Проєкт" стверджує, що у Кремлі шукають заміну терміну "денацифікація". Виявилось, що росіяни його не розуміють, а представники делегації РФ на переговорах з Україною не можуть пояснити.

10:47
Радник голови ОП Михайло Подоляк: Росія воює лише з Україною. Немає жодної війни зі США, НАТО, Заходом, про що постійно істерично заявляє РФ, виправдовуючи свою бездарність, часті поразки, розмір армії вторгнення та кількість безповоротних втрат. Росія вже 69 днів намагається вбити Україну. І тотально отримує по зубах.

10:38
Шостий пакет санкцій проти Росії складатиметься з чотирьох елементів, розповіла президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Серед них - санкції проти військових, які причетні до злочинів у Бучі.

10:15
У Росії в березні зафіксували значний приріст надлишкової смертності, яка може пояснюватися великою кількістю загиблих у війні в Україні.

10:14
У підконтрольній Росії терористичній організації ДНР заявили, що у тимчасово окупованій Макіївці горить нафтобаза.

10:01
СБУ запускає два нових чатботи. Один - для інформації про зрадників та колаборантів, другий - про мародерів.

09:54
За добу піротехніки ДСНС вилучили та знешкодили 885 вибухонебезпечних предметів.

09:44
Евакуаційні автобуси вже виїхали з Маріуполя - голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

09:26
Нацгвардія штату Індіана підготувала для відправлення до України бронетранспортери М113.

09:23
Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький: На Сумщині росіяни близько 3:00 обстріляли школу в Есманській громаді. Два постріли з гелікоптера, два з землі. Між 6:00 і 7:00 з "Градів" обстріляли кордон біля Юнаківки, кілька пострілів з вертольота було по території біля Могриці.

09:06
Втрати особового складу російських військ досягли 24 500. Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Ізюмському й Новопавлівському напрямках.

09:04
Артилерія Десантно-штурмових військ ЗСУ знищила п?ять російських бронетранспортерів:

08:45
Російські війська у вівторок, 3 травня, обстріляли автобусну зупинку Авдіївського коксохімічного заводу. Внаслідок прямого влучання в службовий автобус загинули 10 людей, ще 20 отримали тяжкі поранення й були госпіталізовані.

08:24
Воїни 93-тя ОМБр Холодний Яр знищили ворожу БМП-3 на півдні Харківщини:

08:18
Кількість жертв ДТП на Рівненщині досягла 26 осіб. Це 24 пасажири та двоє водіїв. Травмувалося 12 осіб: 11 пасажирів автобуса та водій бензовозу.

07:59
Пресслужба Міноборони Білорусі заявила про "раптову перевірку" білоруських сил реагування. За даними Генштабу ЗСУ, у Білорусі розпочав рух із пункту дислокації ракетний дивізіон.

07:55
Британська розвідка: Росія розгорнула під Ізюмом 22 батальйонні тактичні групи, намагаючись просунутися вздовж північної осі Донбасу. Швидше за все, Росія має намір просунутися далі Ізюма, щоб захопити міста Краматорськ і Сєвєродонецьк. Захоплення цих міст консолідує російський військовий контроль над північно-східним Донбасом і стане плацдармом для їх зусиль із відсікання українських сил у регіоні.

07:49
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: По Сєвєродонецьку, Рубіжному, Лисичанську та Золотому-4 завдано ракетно-бомбових ударів, за добу загинули дві людини. Зокрема, здійснено 10 артобстрілів Лисичанська, вісім – Сєвєродонецька, ще 10 – Попаснянської й Гірської громад. Пошкоджено 45 будинків та інших об’єктів.

07:48
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: У Лисичанську полум’ям було охоплено будівлю Луганського обласного медичного центру небезпечних інфекційних хвороб  та одну зі шкіл міста. У Сиротиному – єдину в населеному пункті школу. У Сєвєродонецьку – торговельний центр.

07:46
Австралія у середу, 4 травня, опублікувала новий санкційний список проти Росії у відповідь на її агресію проти України. До нього потрапили 76 депутатів нелегітимної Державної думи РФ, а також 34 представники російської окупаційної адміністрації Донецької й Луганської областей.

07:20
Папа римський Франциск припустив в інтерв'ю Corriere Della Serra, що НАТО могло "спровокувати" широкомасштабне вторгнення Росії в Україну. Спікер МЗС Олег Ніколенко у Facebook відкинув цю тезу.

07:06
Зведення Генштабу ЗСУ: На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено шість танків, п’ять артилерійських систем (три з них - реактивні системи залпового вогню), п’ятнадцять одиниць бойової броньованої техніки та дев’ять одиниць автомобільної техніки противника.

07:00
Зведення Генштабу ЗСУ: За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних сил і Сухопутних військ уражено сім БпЛА та 8 крилатих ракет противника, дані уточнюються.

06:58
Зведення Генштабу ЗСУ: У Горлівці до центрального моргу доставлено понад 100 тіл мобілізованих військовослужбовців 1-го армійського корпусу, які загинули на території Запорізької області.

06:53
Росія вирішила бойкотувати засідання Ради безпеки ООН з комітетом з питань політики та безпеки Євросоюзу у середу, 4 травня.

06:49
У середу, 4 травня, планується евакуація до Запоріжжя з точки біля ТРЦ "Порт Сіті" у Маріуполі о 8:00, з Луначарського кільця біля Бердянська о 10:00, з Токмака о 15:00, з Василівки о 16:00.

06:26
Запорізька ОВА: Вибухи, які було чутно у Запоріжжі близько 23:40 - спрацювання ППО.

06:17
Радник голови ОП Олексій Арестович: Росія у війні проти України почала використовувати тактику безперервного тиску: відправляє хвилі своїх солдатів на застарілій техніці, просто для того, щоб українська армія використовувала якомога більше зброї, яку вона отримує від західних партнерів.

06:03
Ніхто не може стверджувати, що Росія не нападе на інші країни з огляду на її порушення міжнародного права в Україні - канцлер ФРН Олаф Шольц.

06:02
Президент Сполучених Штатів Джо Байден призначив генерала Крістофера Каволі новим головою Європейського командування силами США, він же очолить Об'єднані сили союзників у Європі.

06:01
3 травня на південному напрямку Збройні сили України знищили сім складів російських окупантів, колону з боєприпасами й інші об'єкти ворога - оперативне командування Південь.

05:59
Увечері 3 травня на всій території України була оголошена повітряна тривога - російські стратегічні бомбардувальники Ту-95 або Ту-160 завдали ракетного удару з Каспійського регіону. Орієнтовно було випущено 18 ракет.

00:04
Арестович вважає, що Росія знову може спробувати наступати на Київ, мобілізувавши до 50 000 військових. Але ці військові будуть підготовлені набагато гірше, ніж ті, що наступали у лютому, також у них буде "бита, непрацююча" техніка. Про це він сказав у ефірі "Фейгін Live".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live