Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

31.05.2022

22:08
31 травня ЗСУ знищили склад із боєприпасами в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". Втрати ворога: 22 окупанта та один БТР.

22:03
Арестович вважає, що Німеччина не дає важкої зброї Україні тому, що канцлер Олаф Шольц не може вибрати політичну лінію через вплив на нього політичних сил, які суперечать одна одній.

21:58
Сьогодні українські захисники відбили на Донецькому та Луганському напрямках 9 атак ворога. На 4 локаціях ще тривають бої, повідомляє угруповання ОС. Минулої доби ЗСУ знищили:
    2 танки;
    13 артилерійських систем;
    8 бойових броньованих машин;
    6 ворожих автомобілів.

21:49
Окупанти 16 разів обстріляли з мінометів калібру 80 мм та 120 мм прикордонні території на Сумщині, повідомляє ОК "Північ".

21:30
У Маріуполі окупанти збирають машини мешканців міста, які залишилися без власників, та планують їх забрати для "молодої республіки", повідомляє радник мера Петро Андрющенко.

21:16
Бійці 93-ї бригади "Холодний Яр" збили ще один російський гелікоптер Ка-52 "Алігатор".

21:01
Бійці 58 окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського знищили техніку окупантів разом із екіпажем та боєкомплектами.

20:55
Російські окупанти відключили зв'язок у Херсонській області, повідомляє Держспецзв'язок. За даними відомства, відучора українські оператори мобільного зв'язку, інтернет-послуг та телефонії почали фіксувати перебої, а потім і повне відключення зв'язку в області.

20:50
Окупанти понад 10 годин обстрілювали селище Золочів у Харківській області. Внаслідок обстрілів одна жінка загинула, інша – тяжко поранена, повідомив голова Золочівської громади Віктор Коваленко у коментарі Суспільному.

20:43
Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що Кремль розповсюджує фейки про українців, які тимчасово перебувають за кордоном, щоб налаштувати проти України союзників.

20:36
На Запорізькій АЕС перебуває близько 500 російських військових, а також велика кількість техніки та вибухівки, повідомив голова НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

20:18
Окупанти витоптали напис "хохлы" у полі прямо перед своїми позиціями. Це допомогло українській розвідці їх вирахувати.

20:06
Окупанти контролюють більшу частину Сєвєродонецька, але передумов для оточення міста немає, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Зведення про ситуацію в області:
    Сєвєродонецьк наближається до рівня руйнувань Рубіжного та Попасної: критична інфраструктура міста зруйнована майже на 100%. Окупанти пошкодили 90% житлового фонду, з них 60% критично.
    Завезти гуманітарні вантажі до Сєвєродонецька та евакуювати людей неможливо через обстріли.

19:56
Пані посол США в Україні Бріджит Брінк відвідала аеродром у Гостомелі під час першої поїздки за межі Києва.

19:50
Глава МЗС Дмитро Кулеба в інтерв'ю італійському виданню La Repubblica ще раз попросив Захід надіслати Україні "якнайбільше" гармат калібру 155 мм та систем залпового вогню.

19:36
Генштаб: Білорусь зняла з баз зберігання свої танки та бойові машини піхоти. Військову техніку можуть передати солдатам армії РФ для війни в Україні.

19:31
Володимир Зеленський заявив, що більшість членів ЄС позитивно ставляться до швидкого надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС. Про це він сказав на брифінгу за підсумками зустрічі із президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою.

19:27
Окупанти завдали авіаудару по Сєвєродонецьку: влучили в цистерну з азотною кислотою на хімзаводі, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Глава області застеріг мешканців не виходити з укриттів.

19:06
Німеччина надасть Греції бойові машини піхоти (БМП), щоб уряд в Афінах міг передати Україні озброєння радянського зразка, повідомляє Reuters із посиланням на заяви канцлера ФРН Олафа Шольца.

18:43
Вечірнє зведення Генштабу:
    Окупанти намагаються встановити повний контроль над Сєвєродонецьком і готуються наступати у напрямках населених пунктів Сіверськ та Райгородок.
    Армія РФ готується відновити наступи на Ізюм та Слов'янськ.
    У Південнобузькому напрямку ворог проводить мінування узбережжя річки Інгулець на ділянках можливих контрнаступних дій ЗСУ.
    На Сіверському, Волинському та Поліському напрямках не виявлено ознак створення ударних угруповань російських окупантів.

18:24
ДБР проведе заочно розслідування щодо колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова. Його звинувачують у діях на користь Росії під час підписання Харківських угод, які продовжували терміни перебування Чорноморського флоту РФ у Криму.

18:08
Військові армії РФ підписують згоду на вбивство мирних українців: зізнання снайпера, який потрапив у полон.

17:59
Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Євросоюз скоротить імпорт російської нафти на 92% до кінця 2022 року.

17:52
Адміністрація президента США Джо Байдена ухвалила рішення передати Україні ракетні системи, які можуть вражати цілі на відстані понад 64 км, повідомляє WSJ.

17:48
Канада розширила санкції проти Росії, внісши до списку Аліну Кабаєву – ймовірну коханку російського диктатора Путіна. Санкції торкнулися чотирьох компаній РФ та ще 21 росіянина.

17:37
МЗС України: Указ диктатора Путіна про громадянство Росії для сиріт з України – спроба Кремля легалізувати викрадення дітей з території України.

17:30
Тайвань виділить $6 млн п'ятьом українським містам на відновлення інфраструктури. Харків отримає $2 млн, ще по $500 000 буде передано Чернігову, Миколаєву, Сумам та Запоріжжю.

17:25
Рятувальники у Харкові дістали тіла чотирьох загиблих із-під завалів зруйнованого обстрілами окупантів будинку в Індустріальному районі.

17:14
У районі Сіверського Дінця українські захисники захопили БМП окупантів. Серед трофеїв: комплекс радіозв'язку Р-168 "Акведук", переносна станція наземної розвідки та приціли нічного бачення. Відео від воєнкора Бутусова.

17:06
В Україні 28 липня святкуватимуть День Української Державності. Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

17:02
ВРУ підтримала звернення до Організації Об'єднаних націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) з проханням виключити зі свого складу Росію.

16:51
Президентка Словаччини Зузана Чапутова відвідала Бородянку та Ірпінь

16:43
Правоохоронці заарештували активи російської нафтової компанії "Татнєфть", яка постачала нафтопродукти для Міноборони РФ. За оцінками ДБР, сума майна може сягати до 2 млрд гривень.

16:39
Прем'єр-міністр Польщі Моравецький: Путіна треба усунути від влади, інакше РФ продовжить застосовувати силу в Європі для досягнення своєї мети.

16:24
Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив, що глава МЗС РФ Сергій Лавров приїде до Туреччини 8 червня, щоб обговорити питання розблокування українських портів.

16:21
Російський танкіст-невдаха двічі поспіль підірвався на мінах на Донбасі: відео від 54 окремої механізованої бригади ЗСУ.

16:13
Херсонська ОДА закликала мешканців області не купувати сім-картки російських мобільних операторів. У держадміністрації повідомили, що Україна робить усе можливе для поновлення зв'язку в регіоні.

16:09
Окупанти вивезли з Маріуполя 2500 тонн сталі, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

16:01
СБУ затримала працівника одного з оборонних підприємств, який публічно виправдовував воєнні злочини окупантів. Співрозмовник LIGA.net у силових структурах повідомив, що затримали одного з інженерів-конструкторів заводу "Антонов".

15:11
Верховна Рада проголосувала за звільнення Людмили Денісової з посади омбудсменки.

15:02
Опубліковано відео доставляння захисникам Маріуполя необхідної зброї та боєприпасів вертолітниками ЗСУ і спецпризначенцями ГУР МО.

14:59
Розвідники ДШВ ЗС України знищили інженерний підрозділ російських окупантів. В одному з районів виконання завдань, воїнами-розвідниками Десантно-штурмових військ Збройних Сил України успішно знищено інженерний підрозділ окупантів.

14:39
ДСНС: У Слов?янську внаслідок ворожого обстрілу сталося загоряння кількох  квартир у багатоповерхівках, згорів автомобіль. У місцевій школі та ще у кількох житлових будинках вибито вікна, посічені стіни. Пожежу, що виникла внаслідок обстрілу, рятувальники ліквідували. Загинуло три особи та постраждало шестеро.

14:38
Верховна Рада проголосувала 292 голосами за персональні санкції проти патріарха Московського Кирила (Володимира Гундяєва) та інших топцерковників Російської православної церкви. Про це повідомив, показавши список священнослужителів, нардеп Ярослав Желєзняк.

14:15
Контррозвідка СБУ за сприяння підрозділу безпеки "Укроборонпрому" викрила співробітника одного з оборонних підприємств на агітації на користь Росії.

14:09
Бойова робота батареї 155-мм гаубиць M777 звитяжної 44-ї окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола, яка в ці дні у складі угруповання Об’єднаних сил знищує ворожі цілі.

13:33
Секретар РНБО Олексій Данілов: За кілька днів до повномасштабного вторгнення РФ міністр оборони України Олексій Резніков спілкувався з главою Міноборони Білорусі Віктором Хреніним, і той запевняв, що з території Білорусі нападу на Україну нібито не буде.

13:26
Для вивезення зерна із портів України, гарантій лише Кремля замало, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю Repubblica.

12:59
Ще двоє російських окупантів отримали тюремний строк в Україні. Військовослужбовців ЗС РФ Олександра Бобикіна та Олександра Іванова засуджено до 11 з половиною років в'язниці.

12:32
У Верховній Раді зібрали підписи про висловлення недовіри омбудсменці Людмилі Денісовій.

12:29
Протягом 30 травня піротехніки обстежили та знешкодили виявлені вибухонебезпечні предмети у 30 населених пунктах Київщини - ДСНС.

12:00
У лісах під Києвом українські військові готують нові рубежі оборони на випадок повторного наступу армії Росії на столицю - КМДА.

11:46
ГУР МО: У перехопленій розмові батько пояснює своєму сину-окупанту як швидше повернутися додому та закликає не підписувати жодних документів.

11:44
СБУ: Українські захисники знищили великий підрозділ "вагнерівців" на Донбасі. Після ліквідації ЗСУ такої елітної частини "рядові" російські окупанти тепер взагалі бояться воювати.

11:33
Дно акваторій київських пляжів та зон відпочинку перевірять на наявність вибухонебезпечних предметів, але відвідувати їх не рекомендовано.

11:23
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу у вівторок заявив про можливість зустрічі делегацій України та Росії на рівні лідерів.

11:10
У Чорному морі залишився лише один корабель, здатний носити крилаті ракети - речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

10:47
Нацполіція: За добу росіяни обстріляли 12 населених пунктів на Донеччині, є вбиті та поранені мирні жителі. Руйнувань зазнали 26 цивільних об’єктів — житлові будинки, дві школи, завод, аміакопровід, критична інфраструктура.
Російські війська завдали ударів по населених пунктах Авдіївка, Бахмут, Торецьк, Миколаївка, Слов’янськ, Нью-Йорк, Очеретине, Орлівка, Неліпівка, Нетайлове, Травневе, Закотне.

10:42
Польща розглядає можливість придбання корейських танків K2 із локалізацією виробництва - міністр оборони країни Маріуш Блащак.

10:31
Британська розвідка: Армія Росії зосередила багато сил біля Сєвєродонецька, тому ризикує на інших напрямках. Захоплення Лиману сприяє зусиллям РФ із закриття Сєвєродонецької "кишені". Наразі тривають сильні обстріли та, ймовірно, точаться бої на околицях Сєвєродонецька.

10:20
Втрати особового складу окупантів досягли 30 500. Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Криворізькому та Запорізькому напрямках.

10:18
Начальник ГУР Кирило Буданов очолив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

09:59
СБУ: Через проблеми із забезпеченням російські окупанти знову почали їсти собак. Про це свідчить листування російського загарбника, яке перехопила СБУ.

09:42
Канцлер Німеччини Олаф Шольц не розуміє, чому його звинувачують у відсутності військової підтримки України. "Ми поставили зброю і будемо постачати ще більше", – сказав Шольц в інтерв'ю низці німецьких газет.

08:51
Росія вночі завдала ракетного удару по Слов'янську. Загинули щонайменше троє людей, шестеро поранені. Пошкоджено сім будинків та школу.

08:35
Єнін: проявів ДРГ стає дедалі менше, з 24 лютого розкрито 88 ДРГ, упіймано близько 800 осіб, причетних до диверсійної діяльності.

08:28
Російська служба ВВС News підтвердила імена 3052 загиблих в Україні російських військових, але вважає, що це число занижене щонайменше вдвічі. Про велику кількість загиблих ніде не повідомляється, і дізнатися про них можна, тільки побувавши на цвинтарях.

07:32
Наступні кілька тижнів в Україні стануть визначальними. Від того, як складуться бойові дії на Донбасі, може залежати результат усієї війни, вважає американський генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії США.

07:30
Зведення Генштабу ЗСУ:
– Слобожанщина. Ворог готується до наступу, вивчає можливі шляхи висування, постачання озброєння, військової техніки та коштів із РФ.
– Слов'янське. РФ намагається створити умови для відновлення наступу, невдало штурмувала в районі Довгенького і відійшла;
– Донбас. Основні сили РФ кинула на встановлення повного контролю над Сєвєродонецьком, на Бахмутському напрямку продовжуються бої.

06:44
На пляж на Одещині штормом винесло російську міну. Її вивезли й підірвали фахівці ЗСУ.

02:17
"Уточнювальні коментарі від адміністрації президента США щодо РСЗВ більш обнадійливі. Україна отримає нові партії високоточних ракет із більшою дальністю, ніж зараз є в українців, але не ракети, здатні завдати удару вглиб Росії, – повідомив експосол США у РФ Майкл Макфол. – Відправлення системи меншого радіусу дії краще, ніж взагалі нічого".

00:52
Російські війська здійснили кілька безуспішних атак на український плацдарм на східному березі річки Інгулець, повідомляє Інститут з вивчення війни (ISW).
В ISW зазначили, що контрнаступальні дії ЗСУ у північній частині Херсонської області, швидше за все, є локальною операцією щодо порушення передових позицій Росії, а не широким контрнаступом для звільнення великої території.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live