Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

30.05.2022

22:02
Протягом доби 30 травня українські військові на Донецькому та Луганському напрямках відбили вісім атак російських окупантів, ще на двох локаціях тривають бої.
Про це йдеться у вечірньому зведенні Оперативних сил.

21:55
Російські загарбники намагаються наступати на східні громади Запорізької області. На лінії зіткнення вони завдають артилерійських, авіа, ракетних ударів.

21:53
Пошкоджений росіянами аміакопровід на Донеччині не становить небезпеки для населених пунктів, повідомив керівник обласної військової адміністрації Павло Кириленко в ефірі телемарафону.

21:44
Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що Захід, попри його риторику, не дає Україні достатньої зброї для деокупації своїх територій. Про це він сказав в інтерв'ю Lb.ua.

21:32
Українські війська втратили контроль над містом Лиман у Донецькій області. Бої тривають в його околицях, заявив радник голови Офісу президента Олексій Арестович в ефірі Фейгін LIVE.

21:13
Рашисти просунулися всередину Сєвєродонецька, тривають вуличні бої, повідомляє Луганська ОДА.

20:59
Внаслідок обстрілу Харкова у понеділок поранено трьох мирних мешканців, зокрема 16-річного хлопця.

20:55
Радник голови ОП Михайло Подоляк вважає "неможливим сценарієм для Заходу" змусити Україну піти на територіальні поступки Росії. На Заході загалом немає консолідованого рішення щодо цього, такі ідеї висловлюють окремі групи, сказав він у інтерв'ю Lb.ua.

20:43
На узбережжя Одеської області винесло морську якірну міну. Військові вивезли та знешкодили боєприпас, інформує оперативне командування "Південь".

20:37
Новий посол США в Україні Бріджит Брінк прибула до Києва. Офіційного оголошення не було, але інформація про прибуття міститься на її сторінці з біографією, інформує посольство США в Україні.

20:34
Окупанти обстріляли артснарядами прикордоння Сумської області – били по Шосткинському району, повідомили у Держприкордонслужбі.

20:31
У МЗС закликали міжнародне агентство Reuters не використовувати у своїх публікаціях російську пропагандистську лексику. Про це у Twitter написав спікер міністерства Олег Ніколенко.

20:18
Президент Володимир Зеленський виступив перед Європейською радою. Він порівняв, наскільки зросла агресія РФ проти України за майже два місяці.
Він заявив, що на 8 квітня від дій росіян в Україні було зруйновано 928 дитсадків, шкіл та університетів. На сьогодні ця цифра становить 1 888.

20:09
За колабораціонізм затримали голову об'єднаної територіальної громади та депутата селищної ради Миколаївщини, повідомляє МВС.

20:06
Нинішні постачання зброї зі США в Україну не є ленд-лізом. Передана зброя фактично є подарунком Вашингтона, повідомила посол України у США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону.

19:55
Центр протидії дезінформації за Ради національної безпеки і оборони України спростував російський фейк про "ядерну бомбу на Запорізькій АЕС".

19:52
Окупанти в Маріуполі почали приймати документи для отримання російського паспорта, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.
У мерії зазначають, що тепер анексія Маріуполя Росією перейшла в активну стадію реалізації.

19:43
Франція вважає за необхідне підтримувати канал комунікації з президентом росії володимиром путіним і готова бути посередником у переговорах.
Про це міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна заявила на спільному брифінгу з головою МЗС України Дмитром Кулебою у Києві.

19:25
Кремль не залишає спроб захопити острів Зміїний. Для цього для підтримки російського угруповання вже направили посилення у вигляді трьох катерів.
Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:24
У Києві з 1 червня відкривають частину дитячих садків, повідомив у своєму тг-каналі мер Віталій Кличко.
Спочатку запрацюють 34 комунальних садочки столиці.

19:10
У ході вдалого наступу українських підрозділів ворог зазнав втрат і відійшов із населеного пункту Миколаївка на Херсонщині, що призвело до панічних настроїв серед військовослужбовців інших підрозділів збройних сил РФ, додали у Генштабі.

19:09
Генштаб: Росія продовжує готуватися до наступу на Слобожанському напрямку. Вивчає шляхи висування, постачає озброєння й техніку.

18:47
Сьогодні ввечері, 30 травня 2022 року, в Херсоні та регіоні, зник мобільний зв'язок, повідомляє Суспільне Херсон.

18:38
У Запоріжжі нацгвардієць-строковик збив третій за півтора місяця літак окупантів. З ПЗРК "Ігла" він знищив російський штурмовик СУ-25 "Грач". Про це повідомляє пресслужба Нацгвардії.

18:36
Російська Федерація планує мобілізувати випускників коледжів із Криму. Хоче використати їх як "гарматне м'ясо" проти нашої країни. Про це повідомляє уповноважена Верховної ради України з прав людини Людмила Денісова.

18:23
Російські олігархи Михайло Фрідман та Петро Авен подали до суду через санкції ЄС. Бізнесмени скаржилися, що через них не можуть найняти прибиральниць, повідомляє meduza.

18:17
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у понеділок провів телефонну розмову з Володимиром Путіним, запропонувавши йому провести мирні переговори з Україною за участі ООН у Стамбулі. Про це повідомили турецькі ЗМІ з посиланням на Управління зв'язків Адміністрації президента Туреччини.

18:06
Президент Джо Байден заявив, що США не постачатимуть Україні ракетні системи, які можуть досягти території Росії, повідомляє видання Reuters.

17:55
У Миколаєві – артилерійський обстріл. Мер міста Олександр Сєнкевич повідомляє про те, що у місті лунають вибухи!

17:49
Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує вбивство французького журналіста російськими військами на Луганщині. Про це у Твіттері заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

17:37
 У Бахмутському районі можливий витік аміаку, повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Внаслідок бойових дій пошкоджено герметичність гілки аміакопроводу "Тольятті — Одеса".
Ця гілка не використовується з 2014 року, засувки закриті, але аміак із неї зараз витікає самоплином. Хмара аміаку рухається над ґрунтом від села Травневе в бік Бахмута. В зону ураження можуть потрапити Бахмут, Гладосове, Дача, Миколаївка Друга, Одрадівка та Опитне.

17:26
Міністерство оборони Британії оприлюднило карту бойових дій в Україні за 30 травня. Наші бійці продовжують наступ в околицях Харкова.

17:08
СБУ отримала доступ до телефону одного з кадирівців, який приїхав на війну до України. Із його вмісту, зокрема, стало зрозуміло, чому деякі підрозділи кадирівців називають "тікток-військами" — замість боїв з українськими захисниками, вони героїчно воюють із соснами у лісах Луганської області.

17:04
Міська влада Києва виділила майже 600 млн грн на реконструкцію та капітальний ремонт житлових будинків і приміщень, пошкоджених унаслідок російських обстрілів. Про це повідомив міський голова Віталій Кличко.

16:55
Міністр з питань інтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук передала свій функціонал з обміну військовополоненими Головному управлінню розвідки Міноборони.
Про це Верещук повідомила у понеділок, 30 травня.

16:54
Стримінгова платформа Netflix відсьогодні позбавила російських абонентів доступу до своїх сервісів, повідомляє Agence France Presse.

16:49
Франція скерує в Україну додаткову партію самохідних гаубиць Caesar.
Про це заявила голова МЗС Франції Катрін Колонна на спільному брифінгу з очільником МЗС України Дмитром Кулебою під час візиту в Київ.

16:38
Укртелеком повністю відновив доступ до інтернету у Київській області. Про це повідомляється у соціальних мережах телекомоператора.

16:35
У Маріуполі на кладовищі впродовж місяця з'явилося 25 нових секторів траншейного типу, тіла вкладають у декілька шарів, повідомили у Маріупольській міськраді.
Загалом з середини квітня окупанти поховали в братських могилах щонайменше 16 000 маріупольців, ще близько 5000 людей ховали комунальники до середини березня.

16:27
Окупанти знайшли 7 уцілілих тролейбусів у Маріуполі. Їх перефарбовують у кольори Єдиної росії та планують запустити на початку червня.

16:25
Kalush Orchestra отримають новий кришталевий кубок. Учора переможці Євробачення-2022 і Сергій Притула продали кришталевий мікрофон Євробачення-2022 за $900 000 на благодійному аукціоні.

16:22
Житель Херсонщини, Андрій Грушко, вкрав з-під носа в орків російський автомобіль "УРАЛ" і віддав його ЗСУ, повідомляє Оперативне командування "Південь".

15:58
В Україні вперше будуть судити російського окупанта за вбивство мирного мешканця й неодноразове ґвалтування його дружини. Про це повідомляють в Офісі генпрокурора та Службі безпеки України. СБУ встановила, що під час окупації одного з населених пунктів Броварського району російський окупант військової частини  8954 Челябінської області порушив закони та звичаї війни.
 
15:54
Глава Чечні Рамзан Кадиров опублікував у своєму Telegram-каналі відео, яке свідчить про те, що росіяни катують українських військових у полоні.

15:46
Французький журналіст Фредерік Леклерк Імхоффа, який загинув сьогодні внаслідок російського обстрілу евакуаційного авто.

15:43
"Клаптик за клаптиком" Сили оборони звільняють населені пункти від російських окупантів на Харківщині.

15:40
Росіяни подали до суду на Sony - вимагають доступ до ігор PlayStation і компенсувати "моральну шкоду" на 280 млн рублів (близько 130,5 млн гривень). Хорошевський райсуд Москви зареєстрував колективний позов до Sony Interactive Entertainment Europe Limited від 28 позивачів, пише російське видання "Ведомости".

15:40
Міністр оборони Олексій Резніков і міністр оборони Словаччини Ярослав Надь обговорили постачання важкого озброєння для України. Йдеться про 8 самохідних гаубиць Zuzana 2. Про це повідомив Резніков у Twitter.

15:20
У Києві потрібно відновити 390 будівель. З бюджету міста виділили 600 мільйонів гривень на відновлення столиці. Ще 200 мільйонів пообіцяв надати уряд, повідомив мер міста Віталій Кличко.
У коментарі для LIGA.net перший заступник голови КМДА Микола Поворозник заявив, що за його даними, відновлення житлової інфраструктури потребуватиме близько 70–80 млн євро з міського й державного бюджетів.

15:15
Учора росіяни масово обстріляли Гуляйполе Запорізької області, зруйновано понад 50 будівель житлової й місцевої інфраструктури. Це був наймасовіший обстріл Гуляйполя за весь час війни, повідомили у Запорізькій ОВА.

15:10
Російські окупанти обстріляли броньоване авто, що їхало забирати людей з Луганщини. Загинув французький журналіст, отримавши смертельне поранення у шию. Очільник ОВА написав, що евакуацію з Луганської області офіційно зупинено.

14:53
Росія продовжує вивозити в Сирію "криваве зерно" з України, написав у Twitter Михайло Подоляк. Кожного, причетного до схеми з вивезенням українського зерна, буде ідентифіковано  і подано у міжнародний розшук та арештовно Інтерполом.

14:40
У Міністерстві оборони Словаччини підтвердили, що передали Україні вісім самохідних гаубиць Zuzana 2 калібру 155мм 8x8. Про це повідомив міністр Ярослав Най. Українські військові вже на них навчаються.

14:37
Залужний у День Пам'яті подякував США за внесок у звільнення Європи та знищення СРСР.
 
14:32
Війна обвалила попит на нерухомість. У продажу буквально одиниці нових квартир, упав і вторинний ринок, розповіли нам опитані представники ринку. Втім, ціна житла, що пропонується до продажу, вже перевищила довоєнний рівень.
Чому не можна знайти дешевих пропозицій  на ринку нерухомості та чи з'являться вони читайте у розборі LIGA.net.

14:21
Україна не вбачає ознак формування Росією нового угруповання для повторного наступу на Київ. Про це заявив голова Київської міської військової адміністрації Микола Жирнов, повідомляється на сайті КМДА.

13:56
Захисників Азовсталі не вивозили до Чечні, заявила під час брифінгу сестра майора та начальника штабу "Азову" Богдана Кротевича та наголосила, що це дезінформація з боку РФ. Поки що це вся відома інформація.

13:52
У Центрі протидії дезінформації попереджають, що данський "дослідник" Йєнс Йорген Нільсен поширює неправдиву інформацію щодо повномасштабного вторгнення Росії в Україну і запевняє, що Україна розв’язала війну з РФ ще 16 лютого. І буцімто у багатьох державах світу при владі перебувають «русофобські уряди», тому Путін і розв’язав війну в Україні.

13:48
В Україні створять Раду дружин та матерів України "Жінки зі сталі". Ця рада буде медіатором між родинами захисників та владою. Про це під час брифінгу заявила дружина бійця полку Нацгвардії "Азов" Наталя Зарицька.

13:42
У Мелітополі окупанти викрали 16-річну дитину і тримають у заручниках вже понад 50 днів. Про це під час брифінгу сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров.
Разом з тим у міста складна безпекова і гуманітарна ситуація. Евакуація майже не відбувається. Росіяни готують ЦНАПи до видачі своїх документів та роздають свої сім-картки.

13:32
Українські військові збили унікальний вертоліт Мі-35МС. Про це повідомили в Управлінні стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ.

13:29
Родини захисників Маріуполя дають брифінг у прямому ефірі, щодо захисту їхніх прав у полоні та обміну.

13:27
Повномасштабна війна залишила багатьох майстрів та невеликих виробників без джерел прибутку – попит на їхні товари чи послуги в Україні впав. У такому разі альтернативою для українського малого бізнесу може стати вихід на міжнародний ринок через великі маркетплейси, наприклад, eBay.
Liga.Tech зібрала інструкції для підприємців, які бажають вивести свою продукцію на eBay, Etsy та Amazon Handmade.

13:26
Польща пропонує надати Україні статус спостерігача у Міжнародному енергетичному агентстві (IEA), повідомила в інтерв'ю Biznes Alert міністр енергетики Польщі Ганна Москва.

13:19
На Херсонщині через російські обстріли пошкоджені 42 будинки, частина громад залишилась без електроенергії. У переважній більшості населених пунктів немає інтернету та стабільного мобільного зв?язку. Йдеться у зведенні Херсонської ОВА.

13:14
Через постійне зростання цін на газ Харківська ТЕЦ-5, одна з найпотужніших теплоелектроцентралей в Україні, припинить роботу з червня. Про це повідомила пресслужба підприємства.

13:13
13 нардепів, які входили до забороненої нещодавно фракції ОПЗЖ, створили нову депутатську групу Відновлення України та розраховують на співпрацю з владою. Про це йдеться у матеріалі LIGA.net.

13:03
Кількість загиблих у Маріуполі може бути більше, ніж оцінювали раніше, повідомляє мера міста Вадим Бойченко та наголошує, що це потребує особливої уваги світової спільноти.
З середини квітня окупанти поховали в братських могилах не менше 16 000 маріупольців – біля селищ Старий Крим, Мангуш та Виноградне. Тіла загиблих вкладають у кілька шарів та "маскують" під табличками індивідуальних поховань.

13:00
Лідери Європейського союзу планують ввести в шостий пакет санкцій ембарго на імпорт російської нафти, але без постачання сирої нафти трубопроводом, повідомляє видання Reuters з посиланням на останній проєкт заяви ЄС.

12:56
Міністерка закордонних справ Франції сьогодні відвідала Бучу. Про це повідомив очільник Київської ОВА Олексій Кулеба.

12:37
Служба безпеки України заявила, що Росія тероризує працівників ОБСЄ, які залишилися на окупованій території на півдні та сході України, вибиваючи у них свідоцтва про співпрацю з українськими спецслужбами.

12:28
Росіяни готові вбивати своїх офіцерів та влаштовують бунти проти тих, хто примушує їх йти в наступ. Про це йдеться у новій перехопленій розмові окупантів на Донеччині, повідомляє СБУ.

12:15
1888 закладів освіти в Україні постраждали від російських бомбардувань та обстрілів, 180 із них повністю зруйновано. Про це повідомив голова освітнього комітету Верховної Ради Сергій Бабак.

12:02
У Києві під час мистецького фестивалю "Операція об’єднаних мистецьких сил — Київ 4.5.0" вдалося зібрати 186 000 грн на авто для 110 механізованої бригади ЗСУ. Збір іще триває — долучитися до нього можна тут.

11:54
Львівські десантники знищили близько 20 окупантів разом з бронетехнікою 104 десантно-штурмового полку з Псковської області. Про це повідомив командир артилерійського підрозділу 80 бригади ДШВ.

11:48
Головне управління розвідки повідомило, що сім'ям російських офіцерів у Західному військовому окрузі ЗС РФ заборонили виїжджати за межі країни, а у разі відмови окупантів від виконання бойових завдань їхніх дружин та дітей "загрожують переселяти в депресивні регіони Далекого Сходу".

11:35
Росіяни почали створювати фільтраційні табори на території РФ біля кордону з Естонією. Маріупольці, які потрапили до такого табору, розповідають, що табір у тимчасово окупованому Безіменному виглядає "дитячою забавкою". Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

11:27
Російські окупанти вчергове обстріляли прикордонні населені пункти Сумщини. Атакували з артилерії, мінометів та авіації. Росіяни застосували артилерійські снаряди, начинені флешеттами. Сталеві стрижні пошкодили будівлі та майно жителів у Шосткинському районі.
Два авіаудари здійснили по території Хотинської громади. Про це повідомляють у ДПСУ.

11:12
До України щойно прибула міністерка закордонних справ Франції Катерина Колонна, щоби продемонструвати підтримку українському народу. Про це вона написала у своєму Twitter.

11:05
Сьогодні з Покровська до Львова їде безкоштовний евакуаційний потяг. Про це повідомили на сайті Укрзалізниці.
16:30 – 234/233 Покровськ – Дніпро – Львів.

10:53
Це пес Фауст, який тепер служить у складі ЗСУ разом зі своїм новим господарем нацгвардійцем із позивним Ігнат. У березні, коли на Київщині тривали запеклі бої, наляканий пес під час обстрілів стрибнув в окоп до українських військових. Пса назвали на честь гранатомета Panzerfaust.

10:53
У деяких регіонах Росії розпочали тестування блокування VPN-протоколів, повідомляє GlobalCheck. У Telegram-каналі Ешер II зазначається, що це стосується Західного Сибіру, Краснодара та Ростова-на-Дону.

10:35
Британська розвідка має дані, що Росія в Україні зазнала "спустошливих втрат" серед офіцерів середньої й молодшої ланки. Там вважають, що командири бригад і батальйонів армії окупантів, швидше за все, змушені йти в атаки особисто, оскільки "несуть безкомпромісну відповідальність" за дії своїх підрозділів.

10:34
Шольца знову критикують за розмову з Путіним. Ці розмови не приносять успіху і краще б Шольц розмовляв із Зеленським у Києві. На цей раз таку думку висловив заступник голови комітету з оборони Бундестагу Геннінг Отте у коментарі Network Germany.

10:25
У Бахмутському та Краматорському районах відновили електропостачання. Ремонтні бригади також продовжують відновлення із запуску другого Донецького водогону. Якщо дозволить безпекова ситуація, то водопостачання відновлять до 14 години. Про це повідомив Павло Кириленко.

10:17
Хакерське угруповання Anonumous заявило про злом урядових сайтів Білорусі "за причетність до вторгнення до України". Про це хакери повідомили у Twitter.

10:08
Українська експертка з комунікацій та народна депутатка Євгенія Кравчук закликала світовий бізнес інвестувати в Україну. Про це вона розповіла в інтерв'ю SkyNews у Давосі та пояснила, що ринок України дуже швидко зростатиме, коли держава поновлюватиме інфраструктуру разом із Євросоюзом.

10:00
Цей паперовий байрактар зробили вимушені переселенці з Криму – 12-річний Микита й 11-річний Нестор. Хлопці зробили таких декілька і продали. Зароблені 500 грн з продажу передали у фонд "Повернись живим".

09:17
Близько 07:50 в окупованому Мелітополі пролунав вибух у районі ТЦ "Квартал". За даними видання Ріа-Мелітополь, "росіяни неабияк злякалися: їде військова техніка, виють сирени, оточена центральна площа". В ДК Шевченка знаходиться штаб-квартира окупаційної адміністрації РФ.

08:37
Голова військової адміністрації Кривого Рогу Вілкул написав, що "обстановка повністю контрольована", а не "у нас всё ровно".

07:59
Прем'єр Шмигаль заявив, що кількість жертв серед цивільних із 24 лютого "у десятки разів" перевищує жертви серед українських військових. (ВВС Україна)

07:35
Вранці окупанти знову вдарили ракетами по залізничному мосту через Дністровський лиман.

07:32
Біля Ізюма окупанти зібрали до ескадрильї Ка-52, відновили міст під Куп'янськом. (Генштаб)

07:00
"Позвони мне, позвони". Глава МЗС Латвії тролить лідерів Заходу, які телефонують Путіну.

06:52
Фінальний ривок. Євросоюз сьогодні вранці спробує узгодити нафтове ембарго проти Росії.

04:36
Російські окупанти продовжують підтягувати резерви й облаштовувати оборонні рубежі у Херсонській області, повідомляє оперативне командування Південь.
Неподалік Херсона йде вивантаження техніки: близько 120 одиниць Т-62 і БМП-2 протягом кількох днів накопичено для посилення ворожих позицій. У районі Нової Каховки та Степанівки обладнані танкові позиції.
Водночас підрозділи ЗСУ продовжують наступальні дії та заходи сковування та недопущення переміщення резервів.
Росіяни намагалися вести повітряну розвідку за допомогою БПЛА "Орлан-10", але безпілотник був збитий. Тоді окупанти використовували гелікоптери Мі-8, за допомогою яких розвідували позиції ЗСУ й намагалися їх атакувати.
За добу на південному напрямку російські окупанти зазнали таких втрат:
- 67 росіян;
- шість танків Т-62;
- дві реактивні системи залпового вогню "Град";
- три самохідні гаубиці "Мста-С";
- три одиниці броньованої та 13 – автомобільної техніки.
Також знищено пункт управління безпілотними розвідниками та командний пункт одного з ворожих підрозділів.

00:18
29 травня знищено п'ять російських безпілотників, дві крилаті ракети, ротно-тактичну групу та склад боєприпасів, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live